Dodaj do ulubionych

OT - Pompy ciepła

07.05.23, 17:24
Od jakiegoś czasu jest głośno o pompach ciepła i dlatego z czystej ciekawości chciałbym się dowiedzieć jak to działa w Polsce. Nie chodzi mi o samą pompę ciepła, bo to znam dosyć dobrze, ale o część „wykonawczą”. W Kanadzie (jak i w US) elementem „wykonawczym” pompy ciepła jest wężownica, która jest włączona w obieg powietrza, które jest dmuchane przez kanały powietrzne po całym domu i wychodzi przez kratki w podłodze. Latem jest to zimne powietrze a zimą ciepłe. Całość nazywa się HVAC (po angielsku heating, ventylation and air conditioning) i generalnie jest proste w budowie i działaniu. Jak funkcje grzania/chłodzenia jest zrobiona w Polsce? Rozumiem, że grzanie może być wykonane przez ogrzewanie podłogowe lub kaloryfery. Ale jak jest zrobione chłodzenie?
Obserwuj wątek
    • jackk3 Re: OT - Pompy ciepła 07.05.23, 18:20
      W Kanadzie? Tylko w niektorych regionach w wielu wrecz odradzana przez fachowe firmy.
      Calkiem dobry artykul: www.cbc.ca/news/science/heat-pump-faq-1.6824634
      • jeepster Re: OT - Pompy ciepła 07.05.23, 19:18
        Wszystko się zgadza i mieszkając w Toronto nigdy bym nie zainstalował samej pompy ciepła. Niemniej jednak przymierzam się do instalacji hybrydowej, czyli piec gazowy i pompa ciepła zamiast AC. Sama pompa ciepła jest trochę bardziej wydajna niż standardowy AC, a poza tym zimą, w cieplejsze dni, można ją przełączyć w tryb grzania. Wszystko będzie zależeć jak wyglądają rabaty na pompy ciepła, które teraz (przynajmniej w Ontario) głośno propagują. Jak się okaże, że nawet z rabatem koszt instalacji hybrydowej jest większy niż standardowej, to zainstaluję tą standardową. Gaz mimo wszystko jest znacznie tańszy jeśli chodzi grzanie domu niż elektryczność. Oczywiście jak idiota z Ottawy stwierdzi, że gaz nie jest "zielony" i dowali dodatkowe podatki, to może to się zmienić.
        • trypel Re: OT - Pompy ciepła 07.05.23, 19:34
          Nie trochę tylko jakieś 3x przy chłodzeniu i 4-5x na grzaniu
          • jackk3 Re: OT - Pompy ciepła 07.05.23, 19:47
            No ale te wskazniki bardzo spadaja przy niskich temperaturach gdzie wydajnosc spada. Tak jak zuwazyles u nas w wiekszosci domow jest ogrzewana powietrzem wiec te pompy podobno maja wieksza 'bezwladnosc'. Moj termostat jest zaprogramowany jak nas nie ma czy w nocy jest nizsza temp. Aby powrocic do normalnej temperaturu np 2-3 wyzszej potrzeba nie wiecej niz 10-15min (dom ma tylko 200m). Oczywiscie mozna zadac pytanie czy te nowe pompy sa i tak bardziej wydajne nawet pracujac caly czas? Tego nie wiem.
            • trypel Re: OT - Pompy ciepła 07.05.23, 19:50
              Temperatura już nie jest problemem, skoro dają radę w Finlandii czy Norwegii. Ale faktycznie nawet najlepszym wydajnośc spada poniżej minus 15. A kolo minus 20 już lecisz na czystym prądzie.
              Ja mam HP ale tylko do cwu reszta domu na gazie ale to dlatego że nie mam podłogówki tylko tradycyjne grzejniki
              • jackk3 Re: OT - Pompy ciepła 07.05.23, 20:00
                trypel napisał:

> Temperatura już nie jest problemem, skoro dają radę w Finlandii czy Norwegii. A
                > le faktycznie nawet najlepszym wydajnośc spada poniżej minus 15. A kolo minus 2
                > 0 już lecisz na czystym prądzie.
                > Ja mam HP ale tylko do cwu reszta domu na gazie ale to dlatego że nie mam podło
                > gówki tylko tradycyjne grzejniki
                >
                Ja czytam ze te najnowsze generacje dzialaja do -30C tylko jaka wtedy wydajnosc. Problem w tym ze u mnie temperatury ponizej -15C to mam przez 3/4 zimy a w nocy to praktycznie zawsze. U mnie gas tani jak barszcz a prad coraz drozszy. Za elekrycznosc place chyba dwa razy wiecej niz z 15 lat temu wiec dla mnie uzywanie pradu do ogrzewania domu jest calkowicie pozbawione sensu.
          • jeepster Re: OT - Pompy ciepła 07.05.23, 19:54
            Być może w Europie są takie różnice, ale nie w urządzeniach dostępnych w Kanadzie czy US. Oczywiście mówię tu o chłodzeniu. Wskaźnikiem efektywności urządzeń chłodzących jest tak zwany współczynnik SEER (Seasonal Energy Efficiency Ratio). Tutaj masz pompy ciepła firmy Lennox: www.lennox.com/products/heating-cooling/heat-pumps, a tutaj AC tej samej firmy: www.lennox.com/products/heating-cooling/air-conditioners. Jak więc widać wydajność praktycznie niczym się nie różni.
            • trypel Re: OT - Pompy ciepła 07.05.23, 20:03
              Masz katalog szewdzkiego nibe
              www.nibe.eu/pl/pl/wiedza/cenniki-katalogi-i-ulotki
              Współczynnik ponad 5
              I jest też chłodzenie
              • jeepster Re: OT - Pompy ciepła 07.05.23, 20:17
                Nie bardzo rozumiem do czego odnosi się ten współczynnik, szczególnie jeśli chodzi o chłodzenie. Czy według ciebie te urządzenia są 5 razy wydajniejsze niż "zwykły" AC? Jak to mówią, jest to możliwe ale mało prawdopodobne.
                • trypel Re: OT - Pompy ciepła 07.05.23, 20:22
                  W idealnych warunkach (nie przy minus 20 ale np przy zero) z 1 Kw energii elektrycznej otrzymuje się ponad 5 kw cidpla.
                  Moja pompa do cwu ma 400 W I podgrzewa zbiornik 200 l. To starszy model z max 4:1
                  • jeepster Re: OT - Pompy ciepła 07.05.23, 20:38
                    Mi jest trudno porównywać wydajność cieplną pomp ciepła (używanych do grzania) do wydajności cieplnej pieców gazowych. Chcę porównać wydajność tych pomp przy chłodzeniu. Według informacji jakie są dostępne, praktycznie nie ma żadnej różnicy pomiędzy AC i pompą ciepła, bo na chłopski rozum, zarówno pompa ciepła jak i klasyczny AC działalą identycznie. Różnica jest tylko taka, że pompa ciepła może działać w trybie grzania a AC nie.
                    • trypel Re: OT - Pompy ciepła 07.05.23, 20:42
                      Jakiej mocy masz kociol. Porównuje się tak samo.
                      Kwestia ze z gazu możesz szybko uzyskać wysoka temperaturę. Z HP nie.
                      Zresztą HP ma sens w dobrze izolowanych domach o zapotrzebowaniu na energię kolo 30 w na m kw
                      • duze_a_male_d_duze_m Re: OT - Pompy ciepła 07.05.23, 20:49
                        Co to jest HP? Cudów nie ma, fizyka to fizyka, czynniki coraz nowsze, sprężarki zamiast on/off to inverterowe, ale sama zasada ta sama. Chyba
                        • trypel Re: OT - Pompy ciepła 07.05.23, 20:51
                          Heat pump. W sumie w całej Europie tak się to określa
                          • duze_a_male_d_duze_m Re: OT - Pompy ciepła 07.05.23, 21:21
                            Jaka jest różnica w działaniu między AC działającym odwrotnie, a HP?
                      • jeepster Re: OT - Pompy ciepła 07.05.23, 21:10
                        To jest właśnie ten problem. Ogrzewanie powietrzne w swoich parametrach technicznych używa BTU (British Thermal Units). Mój obecny piec ma moc 60,000 BTU i jest to starej generacji (ma ponad 30 lat) tzw. piec o średniej wydajności (85%). Obecnie tego typu piece już nie są sprzedawane. Teraz tylko można kupić piece tzw. High Efficiency, z podwójnym wymiennikiem ciepła, które mają wydajność 97%.
                        • trypel Re: OT - Pompy ciepła 07.05.23, 21:13
                          Nie macie kondensacyjnych z wydajnością powyżej 100%?
                          • jeepster Re: OT - Pompy ciepła 07.05.23, 21:30
                            Piece High Efficiency to są piece kondensacyjne, ale wydajność jaką u nas podają dochodzi do 99%. Jeszcze nie widziałem żadnego powyżej 100%. Ja mówię tu o piecach do ogrzewania powietrznego. Do ogrzewania wody używamy kotłów gazowych (czasami elektrycznych) lub ogrzewaczy przepływowych. Te ostatnie są praktycznie tylko na gaz.
                    • allegropajew Re: OT - Pompy ciepła 09.05.23, 15:01
                      Wszystkie AC jakie miałem grzały pompą ciepła....
                      Poza samochodowymi.....

Gościula
                      • jeepster Re: OT - Pompy ciepła 09.05.23, 18:48
                        Nie ma czegoś takiego jak AC które grzeje. AC służy do chłodzenia. Są urządzenia "kombinowane", które chłodzą i grzeją, które potocznie nazywane są AC. W hotelach bardzo często są one instalowane. W starej generacji były to urządzenia wyposażone w AC (do chłodzenia) oraz "grzałkę" elektryczną (do grzania). Obecnie stosuje się właśnie powietrzne pompy ciepła, które działają jako ogrzewanie i chłodzenie. A tak a propos, to Tesla i Hyundai w swoich nowszych modelach samochodów elektrycznych używają właśnie pomp ciepła do ogrzewania i chłodzenia wnętrza.
                        • engine8t Re: OT - Pompy ciepła 09.05.23, 21:42
                          AC ma starsznie duzo znaczen.
                          acronyms.thefreedictionary.com/AC

Jesli AC zdefiniujemy jako Air Cooling to masz racje ale jesli Air conditioning to juz
                          z definicji to nie tylko chlodzenie ale kontrola temperatury i wilgotnosci. A to ze potocznie przyjelo sie uzywac tego okreslenia do chlodzenia to pewnie podobnie jak na wszytkie buty sportowe mowi sie Nike a kiedys sie mowilo Adidasy.
                          Moi znajomi w Arizonie nie mowia ze maja w domu i samochodzie AC tylko Refrigeration.
                          Nlo i w samochodzie przeciez obecnie wcisksz AC i ustawiasz temp a system juz sam decyduje czy chodzic , grzac czy nie robic nic? W domu zreszta podobnie., chociaz tu ciagle mozna sobie wybooerac czy sie chce grzac czy chlodzic
                          • jeepster Re: OT - Pompy ciepła 09.05.23, 23:51
                            Mój kolega szambo-nurek (czyli mgr inż. po inżynierii sanitarnej) też twierdzi, że AC to wysoce nieprecyzyjne określenie. Woli angielsko-języczny skrót HVAC. Aczkolwiek w tym wypadku AC to chłodzenie. Jeśli chodzi zaś o nazwy-firmy to pamiętam jak generacja moich rodziców w Polsce na odkurzacz mówiła "elektroluks". Zresztą w Kanadzie dużo starszych ludzi na odkurzacz mówi "hoover".
                            • rumba2023 Re: OT - Pompy ciepła 10.05.23, 00:28
                              Gdzieniegdzie w Polsce na piecyk mówi się junkers, na mikrofalówkę mikrowela
                              • qqbek Re: OT - Pompy ciepła 10.05.23, 06:46
                                rumba2023 napisał:

> Gdzieniegdzie w Polsce na piecyk mówi się junkers, na mikrofalówkę mikrowela

To jeszcze nic, moja babcia zwykła nazywać odkurzacz "elektroluksem", a tenisówki "pepegami".
                                Tylko co to ma do rzeczy, jeżeli chodzi o dość szeroki zakres pojęciowy "AC"?
                            • tbernard Re: OT - Pompy ciepła 06.06.23, 20:01
                              My za to mamy rower zaś bicykl to takie coś.
        • jackk3 Re: OT - Pompy ciepła 07.05.23, 19:39
          U mnie przynajmniej na razie sprawa nieoplacalna (mieszkam w Calgary). Musisz to dobrze przekalkulowac. Jak patrze na moj rachunek za gaz to cena za sam gaz to tylko czesc rachunku. Jest kupa innych oplat w tym oczywiscie 'carbon tax' tego idioty Justynka. To samo z hydro (elekrycznosc). Czyli nawet jakbym sie zdecydowal i przeszedl na droge zielonej nirwany to i tak ten 'carbon tax' bede placil (coraz wiekszy no chyba ze konserwatysci wygraja nastepne wybory). U mnie AC jest zbyteczne no moze kilka dni w roku wlaczylbym w nocy kiedy temps moga oscylowac przy 30C ale wtedy i tak jestem albo na rowerze albo siedzimy w ogrodzie przy Barbi popijajac piwko i wino. To 'wina' bycia blisko gor i zycia 1100m npm. Co innego Okanagan na ten przyklad. Tam AC musi byc. Co innego pompy geotermalne ale tu koszty zaporowe (przynajmniej dla jednego domu) szczegolnie przy 'retrofitting' zawsze jakies problemy i potezny bajzel przy kopaniu. Co innego nowy duzy dom tak 350-400m gdzie koszty ogrzewania wieksze to wtedy to ma sens.
          • engine8t Re: OT - Pompy ciepła 07.05.23, 20:40
            Ile was kosztuja Prad Gaz i woda?
            Ja tak mniej wiecej i tak sredbio placilem ok $200/mies za wszystkie 3 - teraz pewnie bedzie ok $250.. I to w sumie tak wychodzi ze w lecie wiecej sie placi za wode (podlewaie ogrodu) , mnije za gaz i prad ( ale czasami AC trzeba wlaczac na kilka dni) a zimie wiecej za Gaz i prad bo ten napedza dmuchawe i wiecej sie siedzi w domu.
            • bywalec.hoteli Re: OT - Pompy ciepła 07.05.23, 20:52
              U mnie prąd trochę ponad 200 zł, śmieci trochę poniżej 200 zł, woda 200 zł, gaz muszę policzyć (5 osób)
              • qqbek Re: OT - Pompy ciepła 07.05.23, 22:17
                bywalec.hoteli napisał:

> U mnie prąd trochę ponad 200 zł, śmieci trochę poniżej 200 zł, woda 200 zł, gaz
                > muszę policzyć (5 osób)

Prąd 100 złotych na 6 miesięcy (licznik)=17 złotych miesięcznie.
                Śmieci 120 zeta.
                Woda 130.
                Gaz - powiem to tak, płaciłem cały rok zaliczki co dwa miesiące (po 500 z hakiem) i przy rozliczeniu wyszło, że mam niecały 1000 nadpłaty, tak więc 6x500=3000 3000-900 nadpłaty=2100, 2100/12 miesięcy=175 złotych za gaz miesięcznie.

2 uwagi do powyższego:
                1. - dogrzewałem się (czasami całkiem solidnie) prądem,
                2. - mam w domu bardzo ciepło (21,5 do 22) ustawione.
                • bywalec.hoteli Re: OT - Pompy ciepła 07.05.23, 22:36
                  Qqbek, przy liczeniu ceny pradu podaj calosciowy koszt czyli uwzględnij również koszt zakupu FV, koszt przeglądów i serwisu FV, koszty przyszłej utylizacji FV.
                  • qqbek Re: OT - Pompy ciepła 07.05.23, 22:42
                    bywalec.hoteli napisał:

> Qqbek, przy liczeniu ceny pradu podaj calosciowy koszt czyli uwzględnij również
                    > koszt zakupu FV, koszt przeglądów i serwisu FV, koszty przyszłej utylizacji FV
                    > .

Typowe gdakanie sceptyka.
                    Koszt netto wyniósł 13 tysięcy złotych (zapłaciłem 22 z hakiem, ale 3 dostałem z Mojego Prądu i 7 zwrotu podatku z tytułu ulgi termomodernizacyjnej).
                    Oszczędzam ponad 2000 na rachunkach za prąd i jeszcze ponad 1000 na rachunkach za gaz (bo z braku AC i elektryka grzeję prądem na pół z gazem). Wychodzi mi, że po niespełna dwóch latach zostało mi jeszcze z 2,5 roku do zwrócenia się wydatku.
                    Gwarancję mam na 10 lat (falownik) i 15 (panele)... od drugiej połowy 2025 (zakładałem w lipcu 2021) jadę więc "za darmo".
                    • bywalec.hoteli Re: OT - Pompy ciepła 07.05.23, 23:12
                      A serwisy i utylizacja paneli jak się zużyją?
                      • qqbek Re: OT - Pompy ciepła 08.05.23, 07:18
                        bywalec.hoteli napisał:

> A serwisy i utylizacja paneli jak się zużyją?

Jakie serwisy?
                        Co do utylizacji, to przecież przy wymianie sprzedawca będzie zobowiązany je sobie zabrać.
                        • bywalec.hoteli Re: OT - Pompy ciepła 08.05.23, 08:42
                          qqbek napisał:

> Jakie serwisy?
                          > Co do utylizacji, to przecież przy wymianie sprzedawca będzie zobowiązany je so
                          > bie zabrać.

Nie musisz co rok-dwa robić płatnego przeglądu instalacji PV? Nie musisz robić jakichs wymian i płacić za serwis jak się cos zepsuje? Nie wierze ze przez 15-20 lat nie ma takich kosztów.

I myslisz ze wymiana a wiec deinstalacja, konserwacja dachu, instalacja nowych i utylizacja starych będzie wówczas kosztować tyle samo co całkiem nowa instalacja paneli?

Spojrzyj na to w ten sposób: firma od śmieci tez sobie zabiera twoje śmieci ale płacisz za to i to całkiem sporo.
                          • qqbek Re: OT - Pompy ciepła 08.05.23, 09:17
                            bywalec.hoteli napisał:

> Nie musisz co rok-dwa robić płatnego przeglądu instalacji PV? Nie musisz robić
                            > jakichs wymian i płacić za serwis jak się cos zepsuje? Nie wierze ze przez 15-2
                            > 0 lat nie ma takich kosztów.

Co dwa lata serwis za 300 zeta, do końca gwarancji na falownik.
                            Pierwszy raz będę miał w lipcu.

> I myslisz ze wymiana a wiec deinstalacja, konserwacja dachu, instalacja nowych
                            > i utylizacja starych będzie wówczas kosztować tyle samo co całkiem nowa instala
                            > cja paneli?

Nie, nie zapłacę za uchwyty montażowe, za to przez te ~20 lat w chuj pójdzie w górę inflacja.
                            Planuję nie wcześniej niż za 20 lat wymieniać (panele mam z gwarantowanym spadkiem wydajności o mniej niż 1% rocznie przez 25 lat).

> Spojrzyj na to w ten sposób: firma od śmieci tez sobie zabiera twoje śmieci ale
                            > płacisz za to i to całkiem sporo.

Jakie koszty?
                            Spojrzyj na to tak - na chwilę obecną i tak muszą ode mnie odebrać zgłoszone odpady elektroniczne (4 razy na rok) i budowlane (raz na rok worek 1m^3), jak nie zrobi tego firma, to zawsze w ramach opłaty za wywóz śmieci mogę je zutylizować (albo odstawić do PSZOK-u).
                            • bywalec.hoteli Re: OT - Pompy ciepła 08.05.23, 11:15
                              Kuba, to jeśli płacisz za przegląd 300 zł miesięcznie a jeszcze wydałeś 13000 na instalację, to nie pisz, że prąd kosztuje Cię 100 na pół roku tylko 500 na pół roku.
                              A jeszcze nie zaczęły się wymiany, naprawy, konserwacja itp.

Chyba nie podejrzewasz, że PSZOK odbierze Ci zużyte panele m.in. z metali rzadkich w ramach opłaty za śmieci??
                              • qqbek Re: OT - Pompy ciepła 08.05.23, 11:47
                                bywalec.hoteli napisał:

> Kuba, to jeśli płacisz za przegląd 300 zł miesięcznie a jeszcze wydałeś 13000 n
                                > a instalację, to nie pisz, że prąd kosztuje Cię 100 na pół roku tylko 500 na pó
                                > ł roku.
                                > A jeszcze nie zaczęły się wymiany, naprawy, konserwacja itp.

Czy ty widzisz subtelną różnicę pomiędzy "300 raz na dwa lata", a "300 miesięcznie"?

> Chyba nie podejrzewasz, że PSZOK odbierze Ci zużyte panele m.in. z metali rzad
                                > kich w ramach opłaty za śmieci??

Dlaczego?
                                Farby, syf z budowy, opony (do dwóch kompletów rocznie) zabierają.
                                To się nie poddaje recyklingowi, a takie panele fotowoltaiczne w ponad 90% nadają się do ponownego przetworzenia.
                                Nie dość że odbiorą, to pewnie jeszcze w rączki (a nawet "trąbkę") zechcą mnie pewnie pocałować za tak wartościowe surowce wtórne.
                                • bywalec.hoteli Re: OT - Pompy ciepła 08.05.23, 11:54
                                  qqbek napisał:

> Czy ty widzisz subtelną różnicę pomiędzy "300 raz na dwa lata", a "300 miesięcz
                                  > nie"?

A umiesz liczyć? 13000/40 + 300/4 + 100 = 500/mc
                                  • bywalec.hoteli Re: OT - Pompy ciepła 08.05.23, 11:54
                                    500/pół roku a nie 500/mc
                                    • qqbek Re: OT - Pompy ciepła 08.05.23, 13:03
                                      bywalec.hoteli napisał:

> 500/pół roku a nie 500/mc

A - tej drugiej odpowiedzi nie zauważyłem.
                                      No to chyba 500/pół roku to zdecydowanie mniej niż 200/miesiąc?
                                  • qqbek Re: OT - Pompy ciepła 08.05.23, 13:00
                                    bywalec.hoteli napisał:

> A umiesz liczyć? 13000/40 + 300/4 + 100 = 500/mc

Ale dlaczego chcesz dzielić 13000 na zaledwie 40 miesięcy, skoro samej gwarancji na falownik mam 120 miesięcy, na panele 180 miesięcy, a na wydajność paneli 300 miesięcy? Nawet jak uznamy, że za 12,5 roku będzie coś potrzebne, to dzielimy 13000 na 150 = 87 złotych miesięcznie.
                                    No i dlaczego na miesiąc chcesz dodawać 1/4 z 300, skoro to koszt ponoszony raz na 24 miesiące, winien żeś więc dodać 12,50 miesięcznie?
                                    No i skąd się tobie wzięło 100, skoro to koszt ponoszony raz na pół roku (opłata licznikowa), czyli 16,70 miesięcznie?

Ty masz bywalcu chyba szewski poniedziałek.
                                    • bywalec.hoteli Re: OT - Pompy ciepła 08.05.23, 13:31
                                      Qqbek, nie mam szewskiego poniedziałku. Ja lubię poniedziałki już od dawna - nauczyłem się, że wszystkie dni tygodnia są równie fajne a pracę lubię :)
                                      Chodzi o całościowy koszt. Chyba marek pisał o TCO - total cost of ownership.
                                      Ty tego mam wrażenie że nie policzyłeś przy planowaniu tej inwestycji.
                                      Jeśli coś musisz poddawać przeglądom płatnym przez okres gwarancji to nie licz na to, że po gwarancji nie będzie kosztów. Raczej pojawią się większe koszty niż przeglądy. Falownik będzie trzeba wymienić. Zepsuje się jakiś panel, to panel trzeba będzie wymienić. Śniegu napada w Lubelskiem, to panele Ci zasypie i wydajność będzie przez miesiąc-dwa zero.
                                      Dolicz np. ubezpieczenie droższe przeciwko pożarowi. Koszty dodatkowych czujek przeciwpożarowych kontrolujących instalację.
                                      Nie jestem gdaczącym sceptykiem, tylko mam wrażenie, że Tobie wyjdą koszty prądu i ogrzewania podobnie jak mi jak wszystko podsumujesz. Ale to Ty musiałeś to ustrojstwo wybrać, wykupić, obsłużyć instalację i teraz utrzymywać. To wszystko kosztuje czas. Jeśli dodatkowy nakład pracy na utrzymanie FW to np. 3 godziny miesięcznie, to policz ile mógłbyś w tym czasie zarobić i dolicz do wyliczenia TCO.
                                      • qqbek Re: OT - Pompy ciepła 08.05.23, 13:54
                                        Jakie serwisowanie?
                                        Serwisowanie mam ograniczone do podglądania tego, ile dziś wyprodukowałem (foto w załączeniu):
                                        • bywalec.hoteli Re: OT - Pompy ciepła 08.05.23, 14:04
                                          Kuba, znasz taki program Excel?
                                          Wrzuć do Excela oprócz kosztów płaconych firmie energetycznej wszystkie koszty zarówno płacone pieniędzmi jak i płacone twoim czasem związane z zakupem, obsługą, utrzymaniem i demontażem/utylizacją paneli i podziel to na 40 (40 półówek lat - mówiłeś że 20 lat będziesz to używał).
                                          Wtedy będziesz mógł powiedzieć ile kosztuje Cię prąd na pół roku.
                                      • shellyanna Re: OT - Pompy ciepła 10.05.23, 18:23
                                        Poczekaj na kolejne podwyżki energii…
                                        • qqbek Re: OT - Pompy ciepła 10.05.23, 22:40
                                          shellyanna napisała:

> Poczekaj na kolejne podwyżki energii…

Wróble ćwierkają, że ma być +50% jak się tarcza zesra pod koniec roku.
                                          70 miliardów deficytu budżetu (i ponad 200 sektora finansów publicznych - w tym bezczelna kradzież z funduszu rezerwy demograficznej) w tym roku to już "maks" tego, co można było wyciągnąć, żeby się utrzymać przy korycie.

Nie wiem, czy PiS nie robi tego celowo.
                                          Wiedzą, że są spore szanse na to, że oderwą ich od koryta na jesieni... więc pojechali po bandzie z zadłużaniem kraju, żeby za 4 lata wrócić, cali na biało, z rozdawnictwem (jak się już uda w końcu zbilansować budżet jako-tako ponownie, kosztem niezbyt popularnych reform).
                    • bywalec.hoteli Re: OT - Pompy ciepła 07.05.23, 23:40
                      Nie gdakanie Kuba tylko mam wrazenie, ze jako humanista nie rozumiesz idei całościowego kosztu własności danej inwestycji. Pare razy Cie o to zagadywałes jak chwaliłeś się rachunkiem 17 zł za prąd i nigdy sensownie i całościowo mi nie odpowiedziałeś.
                      • shellyanna Re: OT - Pompy ciepła 11.05.23, 23:04
                        Ja wole jednorazowy grubszy wydatek i później jak najmniejsze obciążenie kosztami miesięcznymi, niz odkręcanie kaloryferów i siedzenie po ciemku, bo cena gazu i prądu rośnie. Nie wiem co będzie za rok czy dwa. Wiec jeśli mogę sobie pozwolić na jednorazowy wydatek na inwestycje w panele i pompę, to uważam, ze to jest mocno sensowna inwestycja. I jak mnie później dopadnie jakiś kryzys, to przynajmniej będę spała spokojniej.
                        • shellyanna Re: OT - Pompy ciepła 11.05.23, 23:06
                          I szczerze mówiąc, dziwie się ze przy budowie nowego domu o tym nie pomyślałeś.
                          • qqbek Re: OT - Pompy ciepła 11.05.23, 23:12
                            shellyanna napisała:

> I szczerze mówiąc, dziwie się ze przy budowie nowego domu o tym nie pomyślałeś.
                            >

On nie budował, a kupił od dewelopera (co i ja zrobiłem).
                            To taki "lifehack", który pozwala zaoszczędzić kilka lat życia i mnóstwo nerwów i siwych włosów.

Inna sprawa, że ja fakt, że peszele i kable pod fotowoltaikę miałem "w cenie" uważałem za "plus" przy wyborze domu, bo od początku założenie było takie, że miała być.
                            • shellyanna Re: OT - Pompy ciepła 11.05.23, 23:37
                              No tak, wiem. Ale właśnie - w tej chwili to chyba już na tyle popularne, ze na bank miał opcje montażu pompy i paneli. Na etapie budowy jest łatwiej (a pamietam, ze coś tam zmieniał w projekcie - pytał o coś) niż jak masz już cała instalacje położona i musisz się pie..dolic z wymiana pieca, przyłączami itp.
                              • bywalec2023 Re: OT - Pompy ciepła 12.05.23, 01:10
                                Na etapie budowy nie miał opcji montażu pompy i paneli. Ale jest pewne przygotowanie pod panele zapewnione. Uważa jednak, że posiadanie kotła gazowego jest pewnym plusem wobec planów junii jewropiejskiej (nie będzie można nowego kupić ale istniejący będzie można wymienić na kolejny).
                                Swoją drogą ma nadzieje, że to pierdyknie, tj. nie dojdą durne plany junii do skutku.
                        • taniarada Re: OT - Pompy ciepła 16.08.23, 19:03
                          shellyanna napisała:

> Ja wole jednorazowy grubszy wydatek i później jak najmniejsze obciążenie koszta
                          > mi miesięcznymi, niz odkręcanie kaloryferów i siedzenie po ciemku, bo cena gazu
                          > i prądu rośnie. Nie wiem co będzie za rok czy dwa. Wiec jeśli mogę sobie pozwo
                          > lić na jednorazowy wydatek na inwestycje w panele i pompę, to uważam, ze to jes
                          > t mocno sensowna inwestycja. I jak mnie później dopadnie jakiś kryzys, to przyn
                          > ajmniej będę spała spokojniej.
                          Pewnie racja ,ale sama pompa ciepła też się jeszcze opłaca .Tylko w początkowych kosztach .
                          • polamek100 Re: OT - Pompy ciepła 16.08.23, 22:20
                            A co wam juz zimno ze o pompach ciepla sie rozgadaliscie w srodku lata?
                • allegropajew Re: OT - Pompy ciepła 09.05.23, 15:04
                  To masz LEDWIE ciepło.

Gościula
                  • qqbek Re: OT - Pompy ciepła 09.05.23, 16:01
                    allegropajew napisał:

> To masz LEDWIE ciepło.
                    >
                    > Gościula

No ja nie wiem.
                    Dla mnie to zdecydowanie za ciepło.
                    Dla mnie komfort termiczny to tak poniżej 20.
            • jeepster Re: OT - Pompy ciepła 07.05.23, 20:58
              U mnie w Toronto sezon grzewczy (gas) jest od Listopada do końca Kwietnia. Latem sezon AC od połowy Czerwca do połowy Września. Gaz, prąd i woda to jakieś $300 (CAD) na miesiąc. Dom 2500 sq. ft. dobrze zaizolowany.
        • bywalec.hoteli Re: OT - Pompy ciepła 07.05.23, 20:26
          Idiota z Ottawy chyba wychowywał się i dorastał w Montrealu? On oryginalnie francuskojęzyczny?

BTW, jak tam strajki urzędników w Kanadzie?
          • jeepster Re: OT - Pompy ciepła 07.05.23, 20:33
            Właśnie się zakończył.
            • bywalec.hoteli Re: OT - Pompy ciepła 07.05.23, 20:53
              A jak tam przyjęliście koronacje nowego króla Kanady?
              • jeepster Re: OT - Pompy ciepła 07.05.23, 20:59
                Nie wiem, bo nie śledzę tego typu imprez. Ciekawi mnie natomiast jak będzie wyglądał banknot $20, bo ma być z nowym królem.
                • bywalec.hoteli Re: OT - Pompy ciepła 07.05.23, 21:05
                  To dla mnie ciekawe ze formalnie głowa Kanady jak i kilku innych niezależnych państw jest królowa brytyjska, w tym przypadku król.
                  Czyli następcę justina (oby jak najszybciej) bedzie mianował król?
                  • jeepster Re: OT - Pompy ciepła 07.05.23, 21:12
                    Nie. Jest odwrotnie. Premier Kanady mianuje gubernatora generalnego, który jest (z ramienia króla) głową państwa i oprócz kilku funkcji "pokazowych" służy zupełnie do niczego.
                    • bywalec.hoteli Re: OT - Pompy ciepła 07.05.23, 21:13
                      Ciekawe rzeczy
                    • allegropajew Re: OT - Pompy ciepła 09.05.23, 15:51
                      Ale fotele w parlamencie dla pary królewskiej stoją nadal?

Gościula
                      • jeepster Re: OT - Pompy ciepła 09.05.23, 18:40
                        Z tego co pamiętam, jak zwiedzałem budynki parlamentu jakieś 20 late temu, to w Izbie Gmin nie było nic takiego. Natomiast w Senacie (odpowiednik brytyjskiej Izby Lordów) były dwa fotele dla pary królewskiej oraz (poniżej) fotel dla gubernatora generalnego.
    • trypel Re: OT - Pompy ciepła 07.05.23, 18:44
      U nas nie stosuje się zwykle HP do chłodzenia ale do grzania w systemach niskotemperaturowych.
      Jak chcesz tez chłodzić to splity są lepsze. U nas nie ma w domach systemów ogrzewania powietrzem bo te się sprawdzają w domach szkieletowych a nie murowanych
      O takie małe roznice w budownictwie
      A HP są na rynku już od lat wielu. W skandynawii numer jeden od co najmniej 10 lat
    • hukers Re: OT - Pompy ciepła 07.05.23, 21:26
      Pompa ciepła to jedna z lepszych wkrętek detektywa inwektywa:
      www.youtube.com/watch?v=K6W5gD3Cn2o
    • waga173 Re: OT - Pompy ciepła 07.05.23, 23:16
      jeepster napisał(a):

> nazywa się HVAC (po angielsku heating, ventylation and air conditioning)

Ta pompa ciepla to w zimnej Kanadzie pompuje cieple powietrze do opon przez ventyle:))))
      • jeepster Re: OT - Pompy ciepła 08.05.23, 00:02
        To zależy od pory roku. Chociaż tak na dobrą sprawę to w Toronto są tylko dwie pory roku: pora zimowa i pora robót drogowych.
        • jackk3 Re: OT - Pompy ciepła 08.05.23, 01:11
          My jesteśmy lepsi: mówi się ze w Calgary są dwie pory roku - zima i The Calgary Stampede!
          • engine8t Re: OT - Pompy ciepła 08.05.23, 17:37
            A co sie tam u Was teraz pali? snieg?
        • bywalec.hoteli Re: OT - Pompy ciepła 08.05.23, 01:26
          W Polsce są właściwie tez 2 pory roku: jedna to cos pomiędzy jesienią, zima a wiosną z temperaturami 10 stopni+-10 i spora ilością deszczu i mała słońca - to trwa jeszcze do dziś. Oraz lato: słońce i 20-38 stopni. To trwa jak juz przyjdzie gdzies do połowy września. Prawdziwej zimy juz ni ma.
          • jackk3 Re: OT - Pompy ciepła 08.05.23, 02:28
            E tam w Polsce jest piękna i długa wiosna a najpiękniejsza jest przysłowiowa złota polska jesień choć chyba nie każdego roku. Zimy nigdy nie było chyba ze w górach.
            • loyezoo Re: OT - Pompy ciepła 08.05.23, 15:44
              ".....Zimy nigdy nie było chyba ze w górach. " I chyba, że masz 15 lat. Bo ja mieszkając na domku od 13, pamiętam zimy, że rano nayebane było....60cm śniegu (miałem kiedyś nawet fotkę) Odśnieżyłem, a jak wróciłem z roboty, to było mniej ale na tyle znowu nayebało, że musiałem odśnieżyć podjazd, żeby pod dom wjechać z powrotem. Mrozy do -30. Owszem, od kilku lat takich zim nie ma, co nie zmienia faktu, że akurat w tym roku i padało często i mrozy na poziomie -12 , -15 stopni było. Nie mieszkam w górach, wręcz przeciwnie, wysoko na północy kraju.
              • allegropajew Re: OT - Pompy ciepła 09.05.23, 15:56
                W 1979 w Warszawie tak nam jedną nocą zasypało podwórze w blokowisku, że ludziska robili odkopy pilatażowe, czyje auto czyje.

Za to z 2010 ma z podwórza od Marszałkowskiej zdjęcie swojego S80 z ponad półmetrem śniegu nad dachem.

Potem się wyniosłem do południowej Wielkopolski i po śnieg to zasadniczo trzeba do domku w Karkonoszach....

Gościula
          • waga173 Re: OT - Pompy ciepła 08.05.23, 07:34
            bywalec.hoteli napisał:

> Prawdziwej zimy juz ni ma.

Swieta prawda. Pamietam mrozy kiedy drzewa pohukiwaly w lesie, na polach siedzialy kuropatwy ktore mozna bylo pozbierac do worka bo parafina? na skrzydlach im sie od mrozu pozlepiala, ale przede wszystkim jak strazacy wyleli boisko to sie na nim smigalo na lyzwach ze dwa czy nawet trzy miesiace. Az pozniej byla zima kiedy wyleli ale nie zamarzlo, a jeszcze pozniej przestali w ogole przyjezdzac. Teraz te boisko zamienili na parking.
            • bywalec.hoteli Re: OT - Pompy ciepła 08.05.23, 08:37
              U Qqbka jeszcze trochę tej zimy, z mrozem i śniegiem jest
    • bolo2002 Re: OT - Pompy ciepła 08.05.23, 07:47
      W Polsce funkcji chłodzenia pompą ciepła prawie sie nie stosuje. Chodzi o koszty. Taka pompa i instalacja byłaby znacznie droższa. Dziś byle pompa z instalacja to wydatek rzędu 50 tys zł-i to skromnie. Z funkcja chłodzenia - 80 tys zł. koszt nie zwróci sie nawet po 30-tu latach uzytkowania/ jak pompa tyle wytrzyma?/.
      • loyezoo Re: OT - Pompy ciepła 08.05.23, 15:45
        Te 50tys. to nieźle cię fantazja poniosła (jak zwykle z resztą)
    • kreinto Re: OT - Pompy ciepła 10.05.23, 08:46
      jeepster napisał(a):

> Ale jak jest zrobione chłodzenie?
      Tak samo jeśli ktoś sobie zażyczy grzanie powietrzem. Zwykle jednak robi się tylko grzanie, więc jest wymiennik wodny i podłogówka.
    • bywalec.hoteli Re: OT - Pompy ciepła 08.08.23, 23:33
      Apropo niedawnego watku wg artykułu
    • bolo2002 Re: OT - Pompy ciepła 09.08.23, 08:38
      Zapomnijcie o pompach ciepła-za chwilę UE ich zakaże stosować. Generalnie zainstalowane pompy wodno-powietrzne czy wodne-w naszym klimacie na potęgę wysiadają-powodem wzrost temperatury i brak wody gruntowej z tego tytułu.W Niemczech to juz koncert awarii.
      • qqbek Re: OT - Pompy ciepła 09.08.23, 09:17
        I znów post nienachalnie inteligentnego.
        Odkąd to w gruntowym wymienniku ciepła potrzebne są wody gruntowe?
    • jeepster Re: OT - Pompy ciepła 30.08.23, 18:08
      Korzystając z okazji, że rząd kanadyjski subsydiuje pompy ciepła zdecydowałem wymienić mój 30 letni piec i klimatyzator na instalacje hybrydową. Składa się na nią piec gazowy i sama pompa ciepła. Tak jak większość urządzeń grzewczo-chłodzących w Kanadzie i Stanach, jest to system powietrzny o obiegu wymuszonym. Piec posiada wbudowany wentylator, który dmucha powietrze przez dwa gazowe wymienniki ciepła lub przez wymiennik ciepła od pompy ciepła. Powietrze to jest rozprowadzane po całym domu przez wbudowane w sufit i ściany kanały, tzw. dukty. W zależności czy pompa ciepła jest ustawiona na grzanie czy chłodzenie, to dom jest ogrzewany lub chłodzony. Całość kosztowała mnie tyle ile bym zapłacił za przeciętny piec i przeciętny klimatyzator (na które nie ma żadnych subsydiów), a tak mam bardzo dobry piec i bardzo dobry klimatyzator, bo pompa ciepła w wersji chłodzącej ma większą wydajność. Oczywiście jest to powietrzna pompa ciepła, nie gruntowa. Jak będzie z grzaniem przy pomocy pompy ciepła to się okaże zimą. Na razie to klimatyzacja chodzi na full bo jest gorąco i wilgotno. Osobiście uważam, że odciąganie wilgoci przez klimatyzator jest tak samo ważne jak obniżanie temperatury, jeśli nie ważniejsze. Przebywanie w zimnym a wilgotnym pomieszczeniu nie należy do przyjemnych. Dlatego też dobranie wielkości klimatyzatora jest bardzo ważne. Lepiej żeby był za mały niż za duży. Poprzedni był ździebko za mały, ale ten jest w sam raz. Ciekawe czy ten zestaw też wytrzyma 30 lat, aczkolwiek nie specjalnie mnie to interesuje, bo jak to się mówi, swoje lata już mam.
      • taniarada Re: OT - Pompy ciepła 04.09.23, 16:50
        Ale o dzieciach i wnukach też pomyśl .Nie tylko po mnie popiół i zgliszcza .
        • jeepster Re: OT - Pompy ciepła 04.09.23, 18:40
          Czytaj ze zrozumieniem. A jak się nie masz czego czepiać, to czep się tramwaju.
          • jackk3 Re: OT - Pompy ciepła 04.09.23, 18:52
            Koniecznie napisz jak to dziala w zimie takiej 'prawdziwej'... Jestem ciekaw.
            • jeepster Re: OT - Pompy ciepła 04.09.23, 19:08
              Sam jestem ciekaw jak to będzie działać. Podejrzewam jednak, że ogrzewanie gazowe będzie tańsze. Mimo wszystko gas jest tańszy niż prąd. Tak mi się przynajmniej wydaje. Zresztą w Ontario mamy trzy taryfy na prąd. Najtańsza (od 19 do 7, od Poniedziałku do Piątku, plus weekend i święta) jest o połowę tańsza od najdroższej, która obowiązuje od 9 do 17, w dni robocze. Pośrednia obowiązuje od 7-9 i od 17-19 w dni robocze, kosztuje tak pośrodku. Klimatyzacja idealnie się wpasowuje w ten system, bo jest zaprogramowana tak, że głównie chodzi wieczorem i w nocy. Jak dom się schłodzi w nocy, to praktycznie przez cały dzień klima się nie załącza, bo dom jest dobrze izolowany. Ogrzewanie z drugiej strony chodzi głównie w ciągu dnia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka