Dodaj do ulubionych

BMW730i'1992 vs Renault Megane 2,016v

14.11.04, 13:37
Ostatnio starano się wskazać przewagę tego pierwszego. Zajrzałem do katalogu.
BMW 730i z 1992r przyśpieszało 0-100km/h w 9,3s, Renault Megane potrzebuje do
tego o 0,1s mniej. Renault gorzej wypada jeśli chodzi o prędkość maksymalną-
odpowiednio 222 i 200km/h. Proszę jednak zwrócić uwagę, że ponad 10letnie BMW
jest już samochodem bardzo zużytym i jego osiągi siłą rzeczy uległy
mniejszemy lub większemy pogorszeniu.
Podnoszono jeszcze kwestie związane z bezpieczeństwem, powołując się na
różnie mas. Różnica owszem istnieje lecz nie jest aż tak duża jakby się
wydawało. Omawiane BMW aży 1600kg, Megane 1230kg. W ciągu tych kilkunastu lat
wiele się zmieniło jeśli chodzi o konstrukcje kontrolowanych stref zgniotu.
BMW ma tylko poduszki (poduszkę) czołową i napinacze pasów bezpieczeństwa. Po
tylu jednak latach te elementy, (jeśli nie wymieniono ładunków-czego się nie
praktykuje z uwagi na wysoką cenę) nie będą prawidłowo działać. Dodatkowo,
BMW w porównaniu z Megane nie zapewnia praktycznie żadnego zabezpieczenia
przed skutkami zderzeń bocznych. Każdy wypadek drogowy to inna sytuacja,
jednak w przypadku uderzenia np. w drzewo czy jakiegokolwiek uderzenia
bocznego, przewaga Megane jest miażdżąca, te modele po prostu dzieli przepaść
technologiczna wynikająca z różnicy wieku obu konstrukcji. W przypadku
zderzenia czołowego ciężko porównywać te konstrukcje, różnia mas i różnica
wieku czyni to porównanie bardzo trudnym, należy jednak pamietać, że
bezpieczeństwo BMW będzie obniżone w wyniku mniej lub bardziej zaawansowanej
korozji.
Przytoczone tu argumenty jednoznacznie wskazują, że Megane ma nie tylko
lepsze osiągi ale jest samochodem bezpieczniejszym.
Obserwuj wątek
    • Gość: mason Re: BMW730i'1992 vs Renault Megane 2,016v IP: *.ath.cx / *.internetdsl.tpnet.pl 14.11.04, 14:23
      ja bym wolal te bmw za 8000 zl. powaznie to rzecz gustu
      • miloszpm Re: BMW730i'1992 vs Renault Megane 2,016v 14.11.04, 14:36
        Wybór samochodu to rzecz gustu. Ja ustosunkowałem się tylko do dwóch kwestii-
        bezpieczeństwa i osiągów. W kwestii np. miejsca w kabinie to przewaga BMW jest
        oczywista.
        • nadal-jestem Re: BMW730i'1992 vs Renault Megane 2,016v 14.11.04, 14:46
          No ale megane bym nie kupil bo to francuskie i sie sypie
          • apodemus Re: BMW730i'1992 vs Renault Megane 2,016v 13.12.04, 20:28
            > No ale megane bym nie kupil bo to francuskie i sie sypie

Skąd wiesz? Bo tak? Czy miałeś "Francuza"?
            Pozdrowienia z bezawaryjnej (póki co, od 3 lat i 78 tys.km.) Meganki
    • Gość: mason Re: BMW730i'1992 vs Renault Megane 2,016v IP: *.ath.cx / *.internetdsl.tpnet.pl 13.12.04, 17:58
      a teraz najwazniejsze za 90 000 zl , tyle ile kosztuje to megane kupuje 5-
      letnie bmw 730d. Pomimo pieciu lat ma 6 poduszek powietrznych, kurtyny, strefy
      zgniotu itp. po prostu w samochodach luksusowych sie to wczesniej stosowalo.
      Mam samochod o 3 klasy lepszy od megana bardziej komfortowy itp., o podobnych
      kosztach eksploatacji [mowia tu o 730d] po piecioletnia 7 nie powinna sie psuc.
      No i wyglada wspaniale.
      • Gość: Macabricus Re: BMW730i'1992 vs Renault Megane 2,016v IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.04, 18:27
        Gość portalu: mason napisał(a):
        Mam samochod o 3 klasy lepszy od megana bardziej komfortowy itp., o podobnych
        > kosztach eksploatacji [mowia tu o 730d] po piecioletnia 7 nie powinna sie psuc
        LOL, kto cie tak oklamal?
        Koszty ekploatacji kolego, to nie tylko paliwo, to np jeszcze koszty
        ubezpieczenia.i pare innych.Pozatym, bmw sypia sie jak zloto z dziurawej
        sakiewki.
      • niki27 Re: BMW730i'1992 vs Renault Megane 2,016v 14.12.04, 17:14
        A opony to kupisz pewnie za pieniądze od rodziców? Dla tego samochodu (BMW) to
        wydatek rzędu 1000 zł. Za sztukę :)
    • starymason Re: BMW730i'1992 vs Renault Megane 2,016v 14.12.04, 13:19
      wez mnie nie oslabiaj, piecioletnia niebita beemka 7 nie zobaczy rdzy jeszcze
      przez 20 lat a twoja megane za kilka lat i taka jest roznica miedzy twoim
      plastikiem a bmw 7
      • Gość: :) Re: BMW730i'1992 vs Renault Megane 2,016v IP: 213.134.156.* 14.12.04, 13:30
        Ten wybor mozna porownac do kobiet. Niektorzy zenia sie z mlodymi kobietami z
        milosci bo je kochaja a inni wola stare ale bogate lampucery bo one zapewnia im
        kase.
        • Gość: Mamlas Re: BMW730i'1992 vs Renault Megane 2,016v IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.04, 15:50
          a ja własnie mam dokładnie Megi II 2.0 i w życiu nie zamieniłbym jej na jakąś
          wypierdzianą beemkę po przejściach. Co do miejsca to oczywiście że w "7" jest
          go wiecej,pytanie tylko po co,bo tak dużej ilości miejsca nikt nie
          wykorzysta,przestrzeń w Megance jest wystarczająca i optymalna,dokładnie tyle
          ile trzeba do wygodnej jazdy.A spróbuj potem zaparkować w mieście taką beemkę
          to dopiero wtedy zrozumiesz bezsens jej nadmiaru przestrzeni...
        • Gość: kompressor Re: BMW730i'1992 vs Renault Megane 2,016v IP: *.lodz.dialog.net.pl 14.12.04, 17:47
          Soryy ale przelozenie tutaj nie jest adekwatne
          Mi tu bardziej pasuje ozenienie sie z pierwsza z brzegu laska z dyskoteki,
          byleby miala wszystkie zeby, a szukaniem tej jedynej :)
          NIe problem obskoczyc kilka salonow najpopularniejszych marek i kupic cos
          nowego-malowymagajacego.
          Trudniej juz spedzic iles tam czasu na szukaniu tego konkretnego modelu w takim
          stanie i wyposazeniu jaki sobie wymarzylismy :)
    • Gość: mason Re: BMW730i'1992 vs Renault Megane 2,016v IP: *.ath.cx / *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.04, 17:32
      co to za pierdoly , co to jest wogole za myslenie po co kupowac duze samochody
      jak sie miejsca nie wykorzysta, najlepiej wedlug ciebie nie budowac nic
      wiekszego powyzej kompakta bo i tak sie miejsca nie wykorzysta, ciekawe
      spostrzezenie. Nie wiem gdzie ty dorwales opny za 1000 zl ja do swojej bmw 7
      kupilem nowe czeskie barum 205 za 400 zl.A megane sie przejechalem , obrzydliwe
      plastiki w srodku od razu mnie odrzucily, a samochod jest po prostu brzydki. A
      jak juz bym mial kupowac nowy samochod to za 90 000 bym sobie kupil honde
      accord 2.0 heheheh jestes debilem.
      • Gość: Mamlas Re: BMW730i'1992 vs Renault Megane 2,016v IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.04, 23:34
        Gość portalu: mason napisał(a):

> co to za pierdoly , co to jest wogole za myslenie po co kupowac duze
        samochody
        > jak sie miejsca nie wykorzysta, najlepiej wedlug ciebie nie budowac nic
        > wiekszego powyzej kompakta bo i tak sie miejsca nie wykorzysta, ciekawe
        > spostrzezenie.

ano tak wynika z logiki.Ale gdzie tobie do logicznego myślenia...

> Nie wiem gdzie ty dorwales opny za 1000 zl ja do swojej bmw 7
        > kupilem nowe czeskie barum 205 za 400 zl.A megane sie przejechalem ,
        obrzydliwe
        >

po pierwsze to nie ja pisałem łysolu-tępolu a po drugie pewnie któś cie nabrał
        i puścił stare regenerowane ale takiego debilka to nie trudno zrobić w
        h*ja,heheheh ;-)))

> plastiki w srodku od razu mnie odrzucily,

od razu widać,że kłamiesz.Z Megi II nie miałeś nawet kontaktu,skoro piszesz
        takie bzdury,to auto ma jedne z najlepszych plastików jakie obecnie są dostępne
        na rynku,mięciutkie,ładne i nie kurzące się,włąsnie to przesądziło czemu Megi a
        nie co innego(w grę wchodziła jeszcze m.in. Alfa 147 i BMW compact)mało która
        bryka im podskoczy(włącznie z wszystkimi BMW stojącymi w obecnie salonach),a
        już napewno nie stara,zardzewiała siódema.

a samochod jest po prostu brzydki

a to już kwesta gustu,np. dla mnie brzydkie jest wiekowe BMW z przed kilku epok
        stylistycznych

> jak juz bym mial kupowac nowy samochod to za 90 000 bym sobie kupil honde
        > accord 2.0 heheheh jestes debilem.

a po cholere miałem ją kupować skoro NIE POTRZEBUJE NIEPOTRZEBNEGO MIEJSCA po
        którym bedą sie walały conajwyżej puste butelki z coca coli,za to cenię sobie
        łatwość parkowania i bezpieczeństwo,które w Megane są na o wiele wyższym
        poziomie(obecny Accord dostał w crash-teście oceny gorsze niż poprzedni - patrz
        www.euroNCAP.com a poziom zabezpieczeń Renault nie wymaga chyba zbędnego
        komentarza).

A w ogóle to kup sobie tą Megankę(albo cokolwiek innego,nowego) bo widać
        strasznie boli cię to,że musisz jeździć starym gratem.Trochę popracuj i twoje
        problemy psychiczne znikną!!!
        • Gość: Piotrek Re: BMW730i'1992 vs Renault Megane 2,016v IP: *.crowley.pl 15.12.04, 13:49
          Całkowicie zgadzam sie z Mamlasem.Ja tez kupiłem 307 (tak sie składa że także z
          silnikiem 2.0 16V)pomimo,iż w promocji była 607 z poprzedniego rocznika w
          takiej samej cenie. Tyle że po co mi nie potrzebna przestrzeń, w 307 i tak jest
          w bród miejsca a jak przyjdzie do parkowania w centrum to z 607 lepiej nawet
          sie nie pokazywać...
      • Gość: zlany LOL IP: 62.233.232.* 15.12.04, 02:21
        > Nie wiem gdzie ty dorwales opny za 1000 zl ja do swojej bmw 7
        > kupilem nowe czeskie barum 205 za 400 zl

Buahahahaha, Polak! Do BMW kupił czeskie opony Barum ;)
        A silnik w tej bejcy wymieniłeś już na 1.2 HTP od Fabii?
        • Gość: mobile Re: LOL IP: *.polsl.gliwice.pl / *.polsl.gliwice.pl 15.12.04, 13:50
          Gość portalu: zlany napisał(a):
          Buahahahaha, Polak! Do BMW kupił czeskie opony Barum ;)
          > A silnik w tej bejcy wymieniłeś już na 1.2 HTP od Fabii?

Barum jest własnością Continental.
          • Gość: Piotrek Re: LOL IP: *.crowley.pl 15.12.04, 13:55
            i co z tego,dębica jest własnościa Goodyear a i tak nie założyłbym do mojej -
            bądź co bądź - szybkiej bryki (307 2.0) polskiego szajsu...
            Zeby mi potem gdzieś na banie przy 200 wystrzeliła.
            • Gość: mobile Re: LOL IP: *.polsl.gliwice.pl / *.polsl.gliwice.pl 15.12.04, 14:36
              Gość portalu: Piotrek napisał(a):

> i co z tego,dębica jest własnościa Goodyear a i tak nie założyłbym do mojej -
              > bądź co bądź - szybkiej bryki (307 2.0) polskiego szajsu...
              > Zeby mi potem gdzieś na banie przy 200 wystrzeliła

To z tego, że niby poważna firma, podpisuje się pod, wg Ciebie, syfem z Czech.
              Jaką masz gwarancję że inne oddziały takich firm jak Conti, GoodYear nie
              produkują podobnego dziadostwa?
    • szymizalogowany Re: BMW730i'1992 vs Renault Megane 2,016v 15.12.04, 14:18
      co to za porownanie

za cene Megane 2.0 to sie kupuje M5 z rocznika 1999/2000 albo 540i z rocznika
      2000/2001 z nawigacja i tv w stanie takim ze pedzel kupujacy megane przy jego
      poziomie wiedzy nie bedzie wstanie na 100% okreslic czy to BMW jest z salonu
      czy to uzywka

jedyne argumenty przy tym wlasciwym porownaiu (M5 lub 540i vs Megane) na
      korzysc megane to mniejsze spalanie, nizsze koszty utrzymania i ze latwiej
      zaparkowac

tylko co to za zalety - jakby brac je tylko pod uwage to maluch wygra z nowym M5

cala reszta mozliwych porownan bmwice wygywaja z renault i to o kilka dlugosci -
      to jest inna klasa - to jakby porownywac nowy telewizor 14 cali mono firmy
      panascanix z geanta za 499 PLN z dwuletnia plazma 40 calowa pioneera
      • Gość: Piotrek Re: BMW730i'1992 vs Renault Megane 2,016v IP: *.crowley.pl 15.12.04, 14:23
        jak kogoś podniecają wypierdziane fotele to może i racja...
        • szymizalogowany Re: BMW730i'1992 vs Renault Megane 2,016v 15.12.04, 14:37
          > jak kogoś podniecają wypierdziane fotele to może i racja...

czlowiek puknij sie w glowke

w 3-4 letnim M5 wypierdziane siedzenia?

tam jest alcantara ktora wygladaj jak nowa i ty czy inny zwolennik nowek
          postawie duzo kasy ze nie rozpoznacie czy wnetrze jest nowe czy uzywane

tam bedzie jak trafisz na jakis model individual fotel z masazem i jeszcze jak
          full leather to wszystko lacznie z deska obszyte skora

i wszystko jak nowe

gdzie wy startujecie z tym megane

tak jak napisalem - to jest dylemat co wolisz: Telewizor 14 cali mono
          Panascanix z Geanta za 499 PLN czy dwuletnia plazme Pioneera 40 calowa hig
          endowy model ktora wisiala u kogos na scianie w willi i nawet zarysowania nie ma

ja wiem co wole
          • Gość: Piotrek Re: BMW730i'1992 vs Renault Megane 2,016v IP: *.crowley.pl 15.12.04, 14:44
            ja też. Żadne uzywane auto NIGDY nie bedzie "jak nowe",bo gdyby tak było to
            produkcja samochodów starciłaby sens,a jak po tygodniu sie okaże ile części w
            tym 4 letnim BMW trzeba wymienić(bo własciciel okazał sie nie byc starym
            dziadkiem a dziarskim mlodzińcem korzystającym z dobrodziejstwa niemieckich
            autostrad) i że po poduszkach powietrznych zostały puste miejsca zapchane
            gazetami(bo pewnego dnia sie przeliczył) nie pozostanie mi nic innego jak sie
            powiesić. Dlatego poszedłem do salonu Peugeota a nie najbliższego komisu.
            Uszanowanie
            • szymizalogowany Re: BMW730i'1992 vs Renault Megane 2,016v 15.12.04, 14:52
              Gość portalu: Piotrek napisał(a):

> ja też. Żadne uzywane auto NIGDY nie bedzie "jak nowe",bo gdyby tak było to
              > produkcja samochodów starciłaby sens

nie. ona nie traci sensu bo swiat jest pelen ludzi takich jak ty - ktorzy po
              prostu sie nie znaja i nie wiedza jak moze wygladac czteroletni samochod

stad te bzdury o gazetach w poduszkach itd.

ale ja to szanuje a nawet sie ciesze ze ludzi takich jak ty jest wiecej -
              dzieki wam jak moge jezdzic lepszym samochodem wiec poniekad jestem od was
              zalezny

dla mnie zaczeloby byc zle jakby wszyscy sie rzucili na uzywane

natomiast to mi nie przeszkadza wyrazic swoja prawdziwa opinie na forum

pozdro
              • niki27 Re: BMW730i'1992 vs Renault Megane 2,016v 15.12.04, 15:33
                Tak jak we wcześniejszym wątku na forum: ty szymi naprawdę nie czujesz
                obciachu.
                Mieszkasz, jak sam twierdzisz, u rodziców, mam ci zupki gotuje, w ramach zabawy
                niszczysz swój (i tak już nienajmłodszy) samochód, pojęcie o życiu masz na
                poziomie pryszczatego nastolatka (vide wątek "kobiecy"). I to wszystko nie
                przeszkadza ci "brylować" na forum....

Tysiąc osób ci napisało, że kupno samochodu to nie tylko wydatek na samą
                maszynę. To także tysiąc innych kosztów. Dlaczego znacznie bogatsi od Ciebie
                Niemcy, Francuzi, Brytyjczycy decydują się na nowego kompakta, a nie na
                używanego M5?
                BO UMIEJĄ - W ODRÓŻNIENIU OD CIEBIE - MYŚLEĆ. Wiedzą, że to jest technicznie
                zdecydowanie lepszy samochód, ale wiedzą, że ich nie będzie stać na rozsądne
                utrzymanie takiego samochodu! I do niczego nie jest on nim potrzebny. Bo nie
                ścigają się po ulicach, tylko przemieszczają z punktu A do B. (Swoją drogą,
                pakowanie zakupów w supermarkecie oraz dzieci w fotelikach jest wygodniejsze w
                Sceniku, niż w BMW M5).
                A zaoszczędzone pieniądze przeznaczają np. na spłatę mortgage. Kumasz? Pewnie
                nie.
                • Gość: RF Re: BMW730i'1992 vs Renault Megane 2,016v IP: 57.66.193.* 15.12.04, 16:11
                  O i tu się zgadzam.
                  Jak kupić używane auto to na pewno nie za 90 tys.
                  Myślę , że na nasze warunki może to być max. 50 tys. po uwzględnieniu opłat i
                  napraw początkowych (zaniedbań poprzednika) a pod względem zwrotności i
                  przestronności to minivana nic nie przeskoczy.
                  Wniosek wolałbym oszczędzić 50 tys. i za 40 kupić Scenica lub Almerę Tino czy
                  Zafirę np z roku 2000 z przebiegiem poniżej 100 tys. (Ale tylko Scenic z tego
                  roku oferuje 140 KM)
                  5 -10 tys. na odrestaurowanie (nowy pasekz rolkami, olej, świece, opony,
                  hamulce itp. - ewentualnie nowe fotele gdyby były wypierdziane) i mam auto jak
                  nowe a 50 tys. wystarczy na paliwo na wiele lat.
                  Do tego nie musiałbym stać przy tym BMW pod każdym sklepem, choć może i strach
                  być przy aucie jak go kradną.
                  • Gość: Macabricus Re: BMW730i'1992 vs Renault Megane 2,016v IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.04, 18:07
                    Wy drodzy koledzy zapominacie o jednym..szymi chce jezdzic szybko, przynajmniej
                    na prostej, ma w doopie vany, minivany, supervany a juz szczegolnie nowe.
                    Ja go nawet rozumiem, majac lat 23 myslalem podobnie, ale wszelkie zabawy to
                    mialy podowczas miejsce czy to na sjs czy gdzie indziej.
                    Szymi nie bierze poprawki na jedno, od gadania do czynow daleka droga. I choc
                    xedos jest w miare sprawny w kwestii prostej to imho nasz szymi w m5/3 moglby
                    niewydac.
                    P.S szymi, wolisz nowe gacie z supermarketu czy uzywane zegni? Gacie
                    Ermenegilda beda po srednio owlosionej, meskiej biznesmenskiej doopie
                    traktowanej perfumowanym papierem toaletowym itd. To tak w kwestii plazmy i
                    panasranixa z żanta.
                    • szymizalogowany Re: BMW730i'1992 vs Renault Megane 2,016v 15.12.04, 22:47
                      > P.S szymi, wolisz nowe gacie z supermarketu czy uzywane zegni? Gacie
                      > Ermenegilda beda po srednio owlosionej, meskiej biznesmenskiej doopie
                      > traktowanej perfumowanym papierem toaletowym itd. To tak w kwestii plazmy i
                      > panasranixa z żanta.

straszliwie niedobrane porownanie

co innego dobra ktorych czas zycia wynosi pol roku, co innego takie ktorcyh
                      wynosi 10 lat a co innego takie ktorych wynosi pare minut

do tego dochodza takie atrybuty jak intymnosc pewnych "przedmiotow"

tez bym mogl napisac ze z dwoja nadgryzionej przez kogos i obslinionej kanapki
                      z rosyjskim lososiem w restaturacji w bristolu i zupelnie nowej konserwy z
                      paprykarzem z supermarketu to wolalbym konserwe

jedenk samochod to nie gacie ani kanapka

to wbrew pozorom urzadzenie ktore bardzo wolno sie zuzywa i zadbany 4 letni
                      samochod po oddaniu do profesjonalnej firmy czyszczacej bedzie mial wnetrze
                      takie ze jak juz pisalem ani niki27 ani nikt z forumowiczow nie pozna czy to
                      nowy czy uzywany

a jesli przeszkadza ci psychiczna swiadomosc ze byl uzywany chociaz praktycznie
                      tego nie widac to uwazam ze klamiesz twierdzac tak
                      • Gość: Macabricus Re: BMW730i'1992 vs Renault Megane 2,016v IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.04, 18:51
                        szymizalogowany napisał:

> > P.S szymi, wolisz nowe gacie z supermarketu czy uzywane zegni? Gacie
                        > > Ermenegilda beda po srednio owlosionej, meskiej biznesmenskiej doopie
                        > > traktowanej perfumowanym papierem toaletowym itd. To tak w kwestii plazmy
                        > i
                        > > panasranixa z żanta.
                        >
                        >
                        > straszliwie niedobrane porownanie
                        niekoniecznie :)
                        > co innego dobra ktorych czas zycia wynosi pol roku, co innego takie ktorcyh
                        > wynosi 10 lat a co innego takie ktorych wynosi pare minut

hmm wiesz jaki jest cykl zycia produktu takiego jak gacie zegni?:>

> do tego dochodza takie atrybuty jak intymnosc pewnych "przedmiotow"

> tez bym mogl napisac ze z dwoja nadgryzionej przez kogos i obslinionej
                        kanapki
                        > z rosyjskim lososiem w restaturacji w bristolu i zupelnie nowej konserwy z
                        > paprykarzem z supermarketu to wolalbym konserwe
                        >
                        > jedenk samochod to nie gacie ani kanapka
                        >
                        > to wbrew pozorom urzadzenie ktore bardzo wolno sie zuzywa i zadbany 4 letni
                        > samochod po oddaniu do profesjonalnej firmy czyszczacej bedzie mial wnetrze
                        > takie ze jak juz pisalem ani niki27 ani nikt z forumowiczow nie pozna czy to
                        > nowy czy uzywany
                        >
                        > a jesli przeszkadza ci psychiczna swiadomosc ze byl uzywany chociaz
                        praktycznie
                        >
                        > tego nie widac to uwazam ze klamiesz twierdzac tak

hehe, ja rozumiem, co wiecej jestem sklonny sie z toba zgodzic, ale rozumiem
                        tez ludzi, ktorzy wybiora nowa dacie czy inne cuda typu fabia. I powiem ci, ze
                        nie nazwe ich debilami.

• szymizalogowany Re: BMW730i'1992 vs Renault Megane 2,016v 15.12.04, 17:38
                  > Tak jak we wcześniejszym wątku na forum: ty szymi naprawdę nie czujesz
                  > obciachu.

jakiego obciachu? ze uwazam iz technicznie BMW M5 r 2000 jest poza zasiegiem
                  nowego megane???

> Mieszkasz, jak sam twierdzisz, u rodziców, mam ci zupki gotuje, w ramach
                  zabawy
                  >
                  > niszczysz swój (i tak już nienajmłodszy) samochód, pojęcie o życiu masz na
                  > poziomie pryszczatego nastolatka (vide wątek "kobiecy"). I to wszystko nie
                  > przeszkadza ci "brylować" na forum....

a tobie co do tego?

co ty myslisz ze jak ty miszkasz z mezem/zona (niki to meskie imie czy
                  zenskie?) i masz dziecko lub dzieci, mieszkasz w kredytowanym mieszkaniu i
                  jezdzisz samochodem na kredyt, sam(a) gotujesz sprzatasz, pracujesz, pierzesz,
                  prasujesz to tak swietnie znasz zycie a ja nie?

po prostu ja jestem o niebo cwanszy od ciebie - o mnie sie nie boj - ja sobie
                  dam rade - jak wy bedziecie zrodzinka na 15 lat sie dopiero dorabiac nowego
                  auta klasy D to ja juz bede poza waszym zasiegiem

- MYŚLEĆ. Wiedzą, że to jest technicznie
                  > zdecydowanie lepszy samochód,

technicznie lepszy buahahahahhaha - a dokaldnie?

> A zaoszczędzone pieniądze przeznaczają np. na spłatę mortgage

kupuja taniej bo musze skads wyslupac na rary kredytowe - nie popisuje sie
                  znajomoscia angielskiego skoro o niemcach piszesz mortgage to pojecie z usa

i ostatnie najwazniejsze - gubisz sie belkoczesz bez sensu

raz piszesz ze renault jest lepsze technicznie potem ze bogatsi je kupuja ze
                  wzgledu na utrzymanie itd.

wiec zeby bylo jasne : ja oceniam te samochody (megane vs M5) TYLKO kategoriami
                  technicznymi ktory jest lepszy

oceniajac twoimi kategoriami (koszt utrzymania, ze ukradna itd) to mozna dojsc
                  do latwego wniosku ze NOWE BMW M5 E60 ROCZNIK 2005 JEST GORSZYM SAMOCHODEM NIZ
                  NOWE RENAULT MEGANE II

widzisz jak bredzisz???
                  • niki27 Re: BMW730i'1992 vs Renault Megane 2,016v 15.12.04, 17:51
                    Juz rozumiem, dlaczego mieszkasz na zupce u mamusi. Bo ty czytać nie umiesz,
                    więc bez szans na sensowną pracę...
                    Napisałem wyraźnie, że to BMW jest lepszym technicznie samochodem.
                    Przeczytaj mój wcześniejszy post raz jeszcze.
                    • niki27 co porównujemy 15.12.04, 17:56
                      Ot, za wcześnie mi się post wysłał, a chciałem jeszcze zwrócić uwagę na to, że
                      zwykli ludzie (tacy jak ja) kupują takie samochody, na jakie ich stać.
                      Gdyby dostał w prezencie najlepszy model Mercedesa to byłoby mi bardzo miło.
                      Szkoda tylko, że musiałby sprzedać. Nie byłoby mnie stać na OC z AC i koszty
                      eksploatacji. Nie mówiąc już o tym, że przy moim trybie pracy zawodowej (często
                      gęsto musze jeździć do centrum miasta), z parkowaniem miałby mega-frajdę...
                      Więc z mojej perspektywy Mercedes S byłby samochodem duuużo mniej użytecznym,
                      ergo - gorszym. Choć technicznie o niebo lepszym niż moje obecne żelazko.

Ale tacy bogowie, jak ty Szymi, co to oszczędzają na przyszłe samochody jedząc
                      zupki u mamusi, takich banalnych kwestii nie dostrzegają.
                      Dorośnij chłopcze.

• Gość: Mamlas Szymi,majtki też wolisz używane?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.04, 18:17
                        jak to jeden z forumowiczów napisał,wolisz nowe z supermarketu czy używane,ale
                        jakiejść renomowanej marki,które nosił na dupie np. Kulczyk??? ;-))))
                        • carnivore69 Re: Szymi,majtki też wolisz używane?! 15.12.04, 19:00
                          A Ty zadbana wille z ogrodem w Konstancinie czy swiezo oddane M-3 na Kabatach?
                          ;-)
                          • niki27 Re: Szymi,majtki też wolisz używane?! 15.12.04, 19:48
                            Tak w zasadzie to chciałbym być piękny, młody i bogaty. I nie jakąś tam willę w
                            Konstancinie, ale na Lazurowym Wybrzeżu. Jeździłbym tam nowym mostem w Millau
                      • szymizalogowany Re: co porównujemy 15.12.04, 23:06
                        niki27 napisał:

> Ot, za wcześnie mi się post wysłał, a chciałem jeszcze zwrócić uwagę na to,
                        że
                        > zwykli ludzie (tacy jak ja) kupują takie samochody, na jakie ich stać.

wreszcie piszesz rozsadnie

> Gdyby dostał w prezencie najlepszy model Mercedesa to byłoby mi bardzo miło.
                        > Szkoda tylko, że musiałby sprzedać. Nie byłoby mnie stać na OC z AC i koszty
                        > eksploatacji.

ja tez bym sprzedal ale co to ma do rzeczy w tej dyskusji (ktorej tematem bylo
                        co jest lepsze technicznie 4 letnie M5 czy nowe megane - twierdzisz ze megane a
                        ja ze m5) ???
                        Nie mówiąc już o tym, że przy moim trybie pracy zawodowej (często
                        >
                        > gęsto musze jeździć do centrum miasta), z parkowaniem miałby mega-frajdę...

argument parkowania jakos wogle do mnie nie trafia
                        jechalem mercedesem s400 cdi, toyota avalon i kilkoma duzymi samochodami i nie
                        bylo problemow z mieszczeniem sie na parkingu czy gdziekolwiek

arguemtn ze s klasa sie ciezko parkuje jest mocno naciagany

> Więc z mojej perspektywy Mercedes S byłby samochodem duuużo mniej użytecznym,
                        > ergo - gorszym. Choć technicznie o niebo lepszym niż moje obecne żelazko.
                        >
                        > Ale tacy bogowie, jak ty Szymi, co to oszczędzają na przyszłe samochody
                        jedząc
                        > zupki u mamusi, takich banalnych kwestii nie dostrzegają.

ja nie oszczedzam na przyszle samochody dzieciaczku

z mojego punktu widzenia najwazniejsza teraz jest kumulacja kapitalu hehe z
                        uwagi na duza inwestycje jaka jest wlasny dom

dodatkowo uwazam ze pod wzgledem jakosci do ceny samochod ktorym jezdze a ktory
                        ty nazywasz gratem nie ma sobie rownych, czesto mam okazje sie przejechac
                        nowymi samochodami i twierdze ze biorac pod uwage moje wymagania ten stary
                        rupiec jest od nich lepszy

zeby to zanalizowac to trzeba by zrobic liste atrybutow charakteryzujacych
                        samochod nadac im wagi i jakies wartosci dla kazdego samochodu (np moj rupiec
                        vs nowe megane) - kazdy z nas mialby pewnie inne wagi przy tych atrybutach i
                        stad wynika ze ty wolisz megane

tak po krotce dla mnie licza sie:

- komfort jazdy
                        - jakosc wnetrza
                        - osiagi
                        - dzwiek silnika
                        - pozycja oraz "wrazenie" jakie panuje na miejscu kierowcy
                        - wyglad zewnetrzny
                        - odczucie jakie wywiera jazda sanmochodem tzn jak sie czujesz jadac (to jest
                        supersubiektywny atrybut)
                        - wyposazenie (czy jest szyber, full elektryka itd)
                        - uklad jezdny (trzymanie sie drogi)

w zasadzie wymienilem wszystkie atrybuty ktore mnie interesuja - reszta nie ma
                        dla mnie znaczenia ktore by mialo wplyw na wybor (w sumie reszta atrybutow to
                        mniej niz 5%)

uwazam ze biorac pod uwage te atrybuty zaznaczam w mojej subiektywnej ocenie
                        dopiero samochody kalsy BMW 320i w nowej budzie i lepsze wygralyby z xedosem

jednak bioraca pod uwage cene xedos nie ma konkurencji (20tys vs min 50tys)

i tyle

jak by mnie bylo stac to bym przeskoczyl juz na poziom 330i albo jakiegos m5
                        uzywanego czy tez GS400 (albo eclipe czy prelude)

wszystko co pomiedzy wliczajac w to wszystkie kompakty i samochody klasy D mnie
                        nie interesuje

> Dorośnij chłopcze.

jesli doroslosc wedlug ciebie ma oznaczac zycie na kredyt w mieszkaniu w bloku
                        bez wlasnej ziemi i garazu i to ze przy wyborze samochodu priorytetem ma byc
                        spalanie i wielkosc bagaznika to wole pozostac dzieckiem

ps. czy sadzisz ze wszysyc "dorosli" sa jak ty? ja znam takich jak ja tylko
                        starszych- ty bys powiedzial na nich "dzieci" faceci kolo 40 lat ktrozy jezdza
                        np s2000 a zycie spedzaja na imprezach na torach i w biurze (i to nie sa
                        polacy) - nie prasuja bo ubrania nosza do pralni, nie gotuja bo jedza na
                        miescie, nie sprzataja bo przychodzi raz w tygodniu pani posprzatac

czy oni tez sa dziecmi jak ja?
                    • szymizalogowany Re: BMW730i'1992 vs Renault Megane 2,016v 15.12.04, 22:48
                      niki27 napisał:

> Juz rozumiem, dlaczego mieszkasz na zupce u mamusi.

musisz strasznie mi zazdroscic tej zupki ze tak co chwila o tym piszesz
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka