Dodaj do ulubionych

Cos nie ma nowych modeli aut za bardzo

18.07.23, 16:04
Wiem ze są wyjątki ale coś rynek siadł. Może te pandemie wojny kryzysy i kwestie ekologiczne. Ale czy spojrzymy na taki czy inny segment aut to reguła są raczej liftingi aut z 2017 roku niż cos nowego zupełnie. Takie na ten przykład Seat czy Kia spasowały prawie na całej linii.
Obserwuj wątek
    • kanna13 Re: Cos nie ma nowych modeli aut za bardzo 18.07.23, 17:14
      Większość modeli po liftingu ma już dodane wszystkie nowe udogodnienia z zakresu trakcji czy wspomagania jazdy oraz odnowione systemy infotainment do tego nawet najmniejsze modele z segmentu A są w nie wyposażone. Ciężko coś więcej tutaj wymyślić.
      Być może sprzedaż jednak spadła a i trudno się w tym przebić z czymś takim swieżym i całkowicie nowym w kwestii stylizacji suv to suv, crossover to crossover każdy już to w ofercie, w każdym prawie rozmiarze ma i rynek jest przez to nadwozie zdominowany.
      • dodekanezowiec Re: Cos nie ma nowych modeli aut za bardzo 18.07.23, 17:20
        No ale nowych bud nie ma.
        • dodekanezowiec Re: Cos nie ma nowych modeli aut za bardzo 18.07.23, 18:46
          Weźmy takiego T roca - auto z 2017 roku. Ale nadal wygląda zajefajnie. Oni w VAG tak maja ze ja to się nimi mniej interwsujac czasem nie rozróżniam czy auto 2010 czy 2020. Ale jakis seat Arona to już się postarzał.
        • kreinto Re: Cos nie ma nowych modeli aut za bardzo 18.07.23, 19:11
          dodekanezowiec napisał:

> No ale nowych bud nie ma.
          X-Trail, C-HR, Z-RV, e:nY1 i chyba więcej od Japończyków by się znalazło? 🤔
          • dodekanezowiec Re: Cos nie ma nowych modeli aut za bardzo 18.07.23, 19:35
            Japończyków powiadasz? Szczególnie mitsubishi asx i mitsubishi Colt:) Wielkie nowości. Kamien milowy :)
            • kreinto Re: Cos nie ma nowych modeli aut za bardzo 18.07.23, 22:05
              dodekanezowiec napisał:

> Szczególnie mitsubishi asx i mitsubishi Colt:) Wielkie n
              > owości. Kamien milowy :)
              Z francuskich to Nissan obecnie jest najbardziej nowatorski chyba? 🤔
              • dodekanezowiec Re: Cos nie ma nowych modeli aut za bardzo 18.07.23, 22:57
                Ale tez jak coś zrobią to tylko ewolucja. No ale może "słupki poparcia" są takie ze ludzie wola ewolucyjnosc jak w audi, vw i skodzie niż rewolucyjnosc citroenowska. Telefony 20 lat temu wyglądały w każdej marce inaczej, teraz każdy tak samo.
            • jeepwdyzlu Re: Cos nie ma nowych modeli aut za bardzo 20.07.23, 00:18
              Japończyków powiadasz? Szczególnie mitsubishi asx i mitsubishi Colt:) Wielkie nowości. Kamien milowy :)
              ----
              CHR jest nowy. I 2 hondy.
              Asx i colt to margines rynku a CHR będzie liderem sprzedaży. Jest nowy mały lex. Nowe renault, ze 3 nowe cytryny...
              Ergo - chyba byłeś w pierdlu bez dostępu do sieci i wczoraj Cię wypuścili...
              • marekggg Re: Cos nie ma nowych modeli aut za bardzo 20.07.23, 00:44
                jeepwdyzlu napisał:

> Japończyków powiadasz? Szczególnie mitsubishi asx i mitsubishi Colt:) Wielkie n
                > owości. Kamien milowy :)
                > ----

Sorry jeep, ale:

CHR brzydki samochod.

Honda - co ma nowego? honda E? nijaki samochod.

> CHR jest nowy. I 2 hondy.
                > Asx i colt to margines rynku a CHR będzie liderem sprzedaży. Jest nowy mały l
                > ex. Nowe renault, ze 3 nowe cytryny...

jakos te nowe samochody do mnie nie przemawiaja.

> Ergo - chyba byłeś w pierdlu bez dostępu do sieci i wczoraj Cię wypuścili...

renault - co arkana? "nowe" clio? espace byl kiedys fajnym samochodem, teraz to to same gowno co wszystkie inne pseudo-suv-y

u citroena, to nowosc jest AMI - ok, wozidlo do miasta, tym to bym chyba do windy wjechal.

sa nowe samochody, ale to nie mainstream i poza zasiegiem przecietnego czlowieka.
                • jeepwdyzlu Re: Cos nie ma nowych modeli aut za bardzo 20.07.23, 13:26
                  Sorry jeep, ale:

CHR brzydki samochod.
                  ----
                  Dyskusja jest nie o urodzie aut ale braku nowości.
                  CHR jest może nawet i brzydki, ale jest leaderem sprzedaży. A nowy model jest dwie klasy ładniejszy.
                  • marekggg Re: Cos nie ma nowych modeli aut za bardzo 20.07.23, 13:57
                    to V90 co kupiles jakis czas temu - to byl fajny samochod.

chociaz ten glupi wielki display dotykowy wkurza.
        • tbernard Re: Cos nie ma nowych modeli aut za bardzo 18.07.23, 20:26
          dodekanezowiec napisał:

> No ale nowych bud nie ma.

Kół bardziej okrągłych też jakby mniej wymyślano.
          • taniarada Re: Cos nie ma nowych modeli aut za bardzo 18.07.23, 20:55
            Jest poprawa .Spoko będą jeszcze nowe bryki. Może w Polsce ruszą nowe Syrenki i Polonezy w produkcji .W trzy sekundy do setki .
          • dodekanezowiec Re: Cos nie ma nowych modeli aut za bardzo 18.07.23, 20:59
            Tbernard - z naszego podwórka:
            1) U Jaremki - mazdę cx3 zakończono chyba produkcję, inne mazdy wyglądają jak wyglądały, hyundai kona nowy będzie, jakiś tam wyjatek;
            2) trochu dalej - opel - crossland x tylko jakis czas temu światła zmienił, podobnie grandland
            3) jeszcze dalej ale też blisko- Germaz - Fiesty nowej w ogóle nie będzie, puma za młoda żeby zmieniać
            • tbernard Re: Cos nie ma nowych modeli aut za bardzo 19.07.23, 14:10
              A czy hyundai kona w wersji hybrydowej, to odpowiednik kia Niro?
              • dodekanezowiec Re: Cos nie ma nowych modeli aut za bardzo 19.07.23, 22:26
                Widzisz trudno powiedzieć co un za jeden ten Umarlak (Kona już druga generacje). Po mojemu to un winien być pozycjonowany mindzy Stonikiem a Xceedem generalnie. Acz tysz nie do końca. Ale może to i lepij ze koncern Hyundai/Kia tak nie małpuje nawzajem w markach modeli. W VAG tez na ten przykład Skoda Kamiq większanod Tcrossa a chyba ciut mniejsza od T-roca.
                • kanna13 Re: Cos nie ma nowych modeli aut za bardzo 19.07.23, 23:44
                  dodekanezowiec napisał:

> Widzisz trudno powiedzieć co un za jeden ten Umarlak (Kona już druga generacje)
                  > . Po mojemu to un winien być pozycjonowany mindzy Stonikiem a Xceedem generalni
                  > e. Acz tysz nie do końca. Ale może to i lepij ze koncern Hyundai/Kia tak nie ma
                  > łpuje nawzajem w markach modeli. W VAG tez na ten przykład Skoda Kamiq większan
                  > od Tcrossa a chyba ciut mniejsza od T-roca.

Co do tej nowej kony to się troche nastawiałem na kupno i czekałem by zobaczyć ale jak zobaczyłem jak to naprawdę wygląda z zewnatrz to mi jednak przeszło. Trochę dziwna jednak.
                  Choć kokpit (dwa ekrany) zrobili jak dla mnie, całkiem przyjemny.
                  Cenowo za wersję benzynową n-line wychodzi trochę ponad 150 tys.
                  Jest to trochę taniej od t-roca ale jednak nie zaryzykowałem tego koreańskiego wynalazku.

• bolo2002 Re: Cos nie ma nowych modeli aut za bardzo 19.07.23, 13:41
      W Seacie to wogóle zastuj od 5-ciu lat-za to w Kia wcale nie-nowe modele, ciekawe liftingi i najlepsze ceny na rynku. A generalnie to motoryzacje w Europie zniszczyła UE. Dlatego segmentu A i B to juz prawie nie ma, segment C- ostatnie niedobitki i żaden wybór. W przeciwieństwie do zapadłej Europy-rozkwit modeli w Ameryce Płd, Indiach, Chinach, Australii.Azji. Modele Hyundaia u nas nie znane: Venue, Caspar, Alcaraz, Creta, HB20S,HB20X, Palisade i inne Europa staje sie skansenen starych aut Nowych nie bedzie-chyba , ze elektryczne-tylko dla kogo? Dla urzędników z UE Dlatego-musimy kupowac dobre "Uzywki" i cieszyc sie nimi póki co - nastepnych 10-12 lat..
      • dodekanezowiec Re: Cos nie ma nowych modeli aut za bardzo 19.07.23, 22:35
        W Kia gdzie te nowe modele? Ceed III generacji jest od 2018, Stonic od 2017, Rio od 2017 i maja kończyć produkcję, Xceed od 2019 (no tu przyznam dużo nie jest to, a auto swietne i cena dobra). Ale ogólnie czy Kia ma takie dobre ceny? Nie bardzo aż tak. Rabaty bardzo skromne podczas gdy inni na wejściu dają 8-10k nawet nadal. Finansowanie - inni miewają częściej RRSO niższe niż odsetki na lokacie. Inni dają gratisy, Kia nie. "Idz Pan do serwisu zapytaj" a tam "nie mamy czasu" badz "nie ma promocji na akcesoria przy zakupie auta". Inni mają opcje opon całorocznych, innych felg, większych kol itp. Kia ma w doopie, sam se załatwiaj albo kup u nas za 6k gdy inne marki maja w cenniku np.za +2,5k w analogicznej sytuacji. Badz w innej marce mizesz to dokupic za 800, tamto 2k. W Kia od razu musisz wybrac wyzsza wersje za 10k drozej bo domawianie czegos nie wchodzinw gre a pakiety to rzadkosc. Więc nie chwal stereotypowo jak nie wiesz.
        • bolo2002 Re: Cos nie ma nowych modeli aut za bardzo 20.07.23, 09:32
          Serwis Kia to zupełnie inna sprawa. Wiadomo, ze tam sie nie jeżdzi. Natomiast co do cen to nie masz racji-ma jedne z najnizszych cen na rynku-jesli nie najnizsze. Stonic kosztuje 80 tys zł.Nie mówię o VW-te ceny z kosmosu za małe wozidełka.Tajgun, T-Rock itd. -powyzej 105 tys a T-Rock-od 120 tys zł. A np. Rio znalazłem za 65900 nówka i pewna jakosc na lata. A zobacz co sprzedaje Kia w USA, Australii, RPA itd. Tam to jest dopiero rozkwit modeli. Np. moja Kia w Australii to tylko 23 tys dol A i 150 km pod maską-jest piekna i nowoczesna. Wiadomo- że teraz w Europie zadnego rozkwitu modeli juz nie bedzie-bo przy tych normach-to sie nie opłaca produkcja. I ceny sa kosmiczne.Kupuję 2-giego, diesla na lata, tak ca na 10 lat spokojnej jazdy i jest to Kia-produkowana w Korei a nie w Europie-dlatego jestem spokojny. Do serwisu Kia nie pojadę- bo i nie bedzie po co!
          • dodekanezowiec Re: Cos nie ma nowych modeli aut za bardzo 20.07.23, 10:11
            bolo2002 napisał:

> Serwis Kia to zupełnie inna sprawa. Wiadomo, ze tam sie nie jeżdzi.

O serwisie Kia - pisałem w kontekście sprzedaży samochodu i akcesoriów itp. Nie twierdze że jest zły, tylko o czymś innym.

Natomiast c
            > o do cen to nie masz racji-ma jedne z najnizszych cen na rynku-jesli nie najni
            > zsze. Stonic kosztuje 80 tys zł.

Z silniczkiem 1,2

Nie mówię o VW-te ceny z kosmosu za małe wozide
            > łka.Tajgun, T-Rock itd. -powyzej 105 tys a T-Rock-od 120 tys zł.

1) Tu już jest co najmniej silnik 1,0
            2) A powiesz coś na temat różnic między cenami katalogowymi a transakcyjnymi?
            3) W porównaniu z VW Kia jest tania, ale przy Stonicu dobrze wypada Captur, ma też silnik 1,3 140 oferowany

A np. Rio znal
            > azłem za 65900 nówka i pewna jakosc na lata. A zobacz co sprzedaje Kia w USA, A
            > ustralii, RPA itd. Tam to jest dopiero rozkwit modeli.

No właśnie - sam pisałes o innych modelach poza Polską które nawet fajnie wyglądają. A Rio ma już przestarzały wygląd.

• dodekanezowiec Re: Cos nie ma nowych modeli aut za bardzo 20.07.23, 10:25
              next.gazeta.pl/next/7,151003,29990824,sa-nowe-dane-o-pensjach-w-polsce-nie-tylko-7-z-przodu-ale.html#s=BoxOpMT
              Więc masz tu również takie fakty i żadna tam prorządowa propaganda. A Ty dziadek tylko jęczeć umiesz.
    • oczypiwne2 Re: Cos nie ma nowych modeli aut za bardzo 20.07.23, 13:55
      Dzień dobry! Podpowiecie mi jakie auto kupić, jako miejskie, w dobrej cenie?
      • oczypiwne2 Re: Cos nie ma nowych modeli aut za bardzo 20.07.23, 14:24
        Chodzi o nowe auto. Tak, żeby nie wydawać za dużo, tak 30-50 tysięcy.
        • dodekanezowiec Re: Cos nie ma nowych modeli aut za bardzo 20.07.23, 14:55
          To załóż nowy wątek:)
        • polamek100 Re: Cos nie ma nowych modeli aut za bardzo 20.07.23, 19:15
          Tu masz
          autokult.pl/masz-50-tys-zl-zapomnij-o-nowym-samochodzie-tyle-nie-wystarczy,6826795766352800a
        • marekggg Re: Cos nie ma nowych modeli aut za bardzo 20.07.23, 21:45
          no niestety, takich aut prawie ze nie ma. a przynajmniej ja zadnego nie znam, poza jakimis totalnymi malutkimi samochodzikami niszowymi.
        • tbernard Re: Cos nie ma nowych modeli aut za bardzo 21.07.23, 10:27
          oczypiwne2 napisał:

> Chodzi o nowe auto. Tak, żeby nie wydawać za dużo, tak 30-50 tysięcy.

Przy takich kryteriach bardzo łatwo znaleźć sklep z samochodami i powinien być dość duży wybór nowych aut. Tylko należy się do tych sklepów wybrać wehikułem czasu.
          • oczypiwne2 Re: Cos nie ma nowych modeli aut za bardzo 21.07.23, 12:46
            Dziękuję. Doceniam ironię.
            • tbernard Re: Cos nie ma nowych modeli aut za bardzo 21.07.23, 15:08
              Miałem na początku dobre zamiary i myślałem, że Fiat Panda lub 500 albo Kia Picanto zmieści się w podanej cenie ale pewna popularna wyszukiwarka uświadomiła mi, że to niemożliwe. Są jakieś dziwolągi typu czterokołowce ale nie sądzę, że o to chodziło w pytaniu. Jeśli tego typu dziwolągów nie odrzucamy, to proszę sobie do tej popularnej przeglądarki wrzucić hasło "czterokołowce" lub "Aixam"
              • dodekanezowiec Re: Cos nie ma nowych modeli aut za bardzo 21.07.23, 15:47
                30-50k euro starczy. A jak powiedziałbym pewien Mieszalek Sejmu - "staje mi" (choc on "staje mi" powiedział w znaczeniu "przychodzi mi" powiedzieć).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka