Dodaj do ulubionych

Udostępnienie historii auta Renault - help

16.10.23, 18:14
Kupiłam używane Renault. Ale mam czas na zmianę decyzji. Auto jest sprowadzone z Niemiec przez firmę handlującą takimi autami i ma mały przebieg. Wygląda jakby Helga jeździła nim do kościoła. Vin sorawdzony. Nic nie ma. Ponieważ wydaje mi się to podejrzane napisałam do Renault Polska o udostępnienie historii pojazdu i odmówili mi informacji bo rodo - srodo. Panowie, ratujcie. Co mogę jeszcze zrobić. Długo odkładałam na ten samochód. Help.
Obserwuj wątek
    • only_the_godfather Re: Udostępnienie historii auta Renault - help 16.10.23, 18:43
      Dowód rejestracyjny lub umowa i jedziesz do pierwszego ASO Renault. Powinni bez problemu powiedzieć. Jest też aplikacja myRenault lub spytaj się się na jakiś grupach renault,są tam ludzie którzy mają dostęp do baz i sprawdzają takie dane.
      • wislok1 Re: Udostępnienie historii auta Renault - help 16.10.23, 19:35
        ASO Renault to nie jest glupi pomysl....

Chociaz po podpisaniu umowy i zaplaceniu za auto, niewiele to moze pomoc.......
        • nousecomplaining Re: Udostępnienie historii auta Renault - help 16.10.23, 20:08
          > Chociaz po podpisaniu umowy i zaplaceniu za auto, niewiele to moze pomoc
          Ale ja nie bardzo widzę, gdzie tu jest problem. Autorka chce koniecznie dostać jakąś "historię auta"? Czy coś z nim jest nie tak i dlatego ma problem? Nie kumam tego.
          • malaperspektywa Re: Udostępnienie historii auta Renault - help 16.10.23, 20:16
            Jak na razie wszystko jest ok ale dziwi mnie mały przebieg. Sprawdzenie ViN daje tylko historię w Polsce, a auto jest sprowadzone. W ASO Renault powiedzieli mi, że pełną historię mogą podać tylko jak będę miała zgodę z Renault Polska, a ci odmówili powołując się na rodo. Trochę to bez sensu, bo po co dają taką możliwość, a potem odmawiają. Zastanawiam się czy w takiej sytuacji sprawdzenie samochodu w ASO wystarczy. Czy bez historii auta wykryją mi wady, których ja nie mogę dojrzeć. Może szukam dziury w całym ale to moje całe oszczędności. Boję się jakiej ukrytej wady która mnie zrujnuje, a muszę z tym poradzić sobie sama.
            • wislok1 Re: Udostępnienie historii auta Renault - help 16.10.23, 21:09
              Takie rzeczy sie robi PRZED zakupem auta....

Czyli sprawdzenie auta w ASO

W momencie podpisania umowy jest juz pozamiatane, bo w umowie sie deklaruje, ze stan auta jest znany i ze nie wnosi sie do tego zadnych pretensji

Mozna sie potem czepiac, ze licznik byl przekrecony
              ( jesli sie udowodni, ze byl ).
              ze auto jest powypadkowe, a w umowie napisano, ze jest bezwypadkowe,
              itp....

Ale tu szansa na wygranie jest kiepska, bo to sa profesjonalisci i oni wsyzstkie triki znaja...
              • only_the_godfather Re: Udostępnienie historii auta Renault - help 17.10.23, 08:13
                Zapis o stanie auta i tym, że go znamy i nie wnosimy uwag, jest niezgodny z prawem i każdy sąd go obali.
                • wislok1 Re: Udostępnienie historii auta Renault - help 17.10.23, 18:57
                  Gdyby byl niezgodny z prawem, to by taka formula NIE BYLA w umowach kupna-sprzedazy

A jest w zasadzie zawsze

Czyli jednak dziala taki zapis...
                  Inaczej handlarze by go nie umieszczali w umowach

Mozna pojsc do sadu, ze byla wada UKRYTA, jest przekrecony licznik, auto jest po wypadku, a w umowie napisano, ze bezwypadkowe,
                  ale trudno to udowodnic....

Handlarz zawsze powie, ze auto kupil w DE w dobrej wierze od zaprzyjaznionego Turka, potem go sprzedal w PL i okazuje sie, ze sam jest ofiara...
                  Bo Turek mo o tym przekreconym liczniku lub wypadku nie powiedzial...
                  • wislok1 Opinie o Autohero 17.10.23, 19:42
                    tiny.pl/cj6v7
                    Kliknac trzeba w
                    1 156 opinii z Google

Te pozytywne sa napisane na 1 kopyto i na kilka linijek,
                    te negatywne budza groze....

Sprzedaja tanio auto powypadkowe jako bezwypadkowe i ludzie potem becza...
                    No, ludzie chcieli zaoszczedzic, tanio kupic w internecie i do tego dostawa auta do domu...
                    Oczywiscie zwrot kasy to masakra, trwa kilka miesiecy, a wszelkie reklamacje sa zbywane lub oferuje sie 100 euro
                    • wislok1 Re: Opinie o Autohero 17.10.23, 20:30
                      Przyznaje, ze sam jestem w szoku, bo u autoryzowanych dealerow w DE takie numery nie przejda.....

No, ale tu jest REKLAMA w TV, bezplatna dostawa auta do domu, kupuje sie w internecie BEZ mozliwosci obejrzenia wczesniej auta na zywo, za to cena jest bardzo niska...

Jak ktos jest skapy, LENIWY i glupi ( wierzy w to, ze kase od razu odzyska, jak auto mu sie nie spodoba ),
                      to lyka ten bajer....
                      Nie chce mu sie poswiecic z tydzien czasu, zeby porownac ceny w salonach, oferty gwarancji dealerow, pojezdzic po okolicy i auta poogladac,
                      DOKLADNIE poogladac, przejerzec dokumantacje aut, ksiazki serwisowe,
                      itd..,
                      to potem jest bardzo czesto bek...

Bo specjalna okazja cenowa to byla specjalna okazja cenowa dla sprzedajacego, nie dla kupujacego

Potem oczywiscie firma bedzie miesiacami odmawiac zworotu kasy, a jak ktos przekrocyz termin oficjalnego zwrotu kasy, to zostaje tylko sad
                  • only_the_godfather Re: Udostępnienie historii auta Renault - help 18.10.23, 09:39
                    wislok1 napisał:

> Gdyby byl niezgodny z prawem, to by taka formula NIE BYLA w umowach kupna-sprze
                    > dazy
                    >
                    > A jest w zasadzie zawsze
                    >
                    > Czyli jednak dziala taki zapis...
                    > Inaczej handlarze by go nie umieszczali w umowach
                    >
                    > Mozna pojsc do sadu, ze byla wada UKRYTA, jest przekrecony licznik, auto jest p
                    > o wypadku, a w umowie napisano, ze bezwypadkowe,
                    > ale trudno to udowodnic....
                    >
                    > Handlarz zawsze powie, ze auto kupil w DE w dobrej wierze od zaprzyjaznionego T
                    > urka, potem go sprzedal w PL i okazuje sie, ze sam jest ofiara...
                    > Bo Turek mo o tym przekreconym liczniku lub wypadku nie powiedzial...

Handlarze umieszczają taki zapis bo liczą, że cześć ludzi się przestraszy i odpuści. Ale taki zapis jest klauzulą niedozwoloną.
            • nousecomplaining Re: Udostępnienie historii auta Renault - help 17.10.23, 16:44
              > ale dziwi mnie mały przebieg
              8 lat i 50 tys. mnie nie dziwi. Czasy się zmieniły, w Polsce też. Coraz więcej ludzi od lat kupuje nowe auta, często jako drugie w rodzinie, które raczej jeżdżą "wokół komina", więc taki przebieg nie jest już wcale rzadkością.
              Ja kiedyś robiłem dużo kilometrów, dojeżdżając do pracy, a od kilku dobrych lat pracuję właściwie głównie zdalnie. Moje auto ma niecałe 4 lata i przebieg 30 tys. (i jest to jedyne auto w rodzinie, tyle że teraz już dwuosobowej). Myślę, że przesadzasz z podejrzliwością.
            • nousecomplaining Re: Udostępnienie historii auta Renault - help 17.10.23, 19:04
              > W ASO Renault powiedzieli mi, że pełną historię mogą podać tylko jak będę miała zgodę z Renault Polska, a ci odmówili powołując się na rodo.
              Spróbuj w innym ASO, czasem to jest kwestia dobrej woli i chęci udzielenia pomocy.
              • only_the_godfather Re: Udostępnienie historii auta Renault - help 18.10.23, 09:40
                Czasami niechcą drukować historii tylko odczytują co przy jakim przebiegu było. Mnie tak zrobili, nie chcieli wydrukować, ale historię i tak poznałem.
                • wislok1 Re: Udostępnienie historii auta Renault - help 18.10.23, 21:42
                  No, to jest czasem czysta gangsterka z tymi handlarzami...

Jak w tym skeczu......

Tu akurat nie chodzi o auta, ale mentalnosc ta sama...

W DE jest kilka firm kontrolowanych przez miejscowych Turkow
                  Wir kaufen dein Auto De
                  ( skupuja auta za bezcen wczesnieij obiecujac cene rynkowa, ale wyplata gotowki od razu )
                  Auto Hero

I robia przekrety

Omijac 1 kilometr ...
    • nousecomplaining Re: Udostępnienie historii auta Renault - help 16.10.23, 18:55
      > Wygląda jakby Helga jeździła nim do kościoła.
      Zadzwoń do Helgi.
      > Vin sorawdzony. Nic nie ma.
      Rozwiniesz temat "Nic nie ma"?
      • malaperspektywa Re: Udostępnienie historii auta Renault - help 16.10.23, 20:30
        Jest przebieg dziwnie mały do ok 50 tys auto 8 lat. Nie ma w bazie skradzionych. Nie ma akcji serwisowych. Data pierwszej rejestracji. I tyle.
        • wislok1 Re: Udostępnienie historii auta Renault - help 16.10.23, 21:13
          8 lat i 50 tys. przebiegu ?

Raczej nierealne
          • marekggg Re: Udostępnienie historii auta Renault - help 16.10.23, 23:02
            moj samochod ma 7 lat i 60k przebiegu?

nie kazdy ma samochod na wyprawe na ksiezyc i z powrotem
            • wislok1 Re: Udostępnienie historii auta Renault - help 17.10.23, 18:50
              8 i 50 000 ( 6250 km rocznie )
              to nie to samo
              co 7 i 60 000 ( 8570 rocznie )

Jedna wyprawa autem z Bawarii na Slask i z powrotem to 1600 km

Ludzie w DE MASOWO jezdza autami na wczasy

NORMA jest, ze ludzie w DE dojezdzaja dziennie kilkadziesiat kilometrow do pracy

Auta sluzbowe maja zawsze duze przebiegi

Ale jest tez tak, ze jak ktos mieszka w Monachium i jezdzi metrem, to auto ma mniej na liczniku
              No i sa emeryci i rencisci, co jezdza czesto bardzo malo
              Ale tez oni aut nie sprzedaja handlarzom, bo na tym straca....
              Wola go sprzedac wnuczkowi albo innemu z rodziny lub bliskiemu znajomemu

Podstawa to pelna dokumentacja stanu technicznego auta, ksiazka serwisowa z przebiegiem
          • only_the_godfather Re: Udostępnienie historii auta Renault - help 17.10.23, 08:15
            wislok1 napisał:

> 8 lat i 50 tys. przebiegu ?
            >
            > Raczej nierealne
            Czy ja wiem. Auto mojej mamy miało 6 lat i 36 tys. przebiegu, bo jeździła nim tylko po mieście do pracy i na zakupy. Ja swoim gdyby nie to, że jeździmy 1-2 w miesiącu do rodziny pod Częstochowę czy dalej na śląsk i wycieczki z młodym to też bym rocznie nie dobił do 10 tys. przebiegu.
            • wislok1 Re: Udostępnienie historii auta Renault - help 17.10.23, 18:37
              Zdarza sie, ale rzadko
              • loyezoo Re: Udostępnienie historii auta Renault - help 19.10.23, 14:29
                Rzadko? Przykłady tylko z rodzinnego podwórka
                - moja mama, obecnie max 1500-2000km rocznie
                - siostra "szaleje", coś koło 4tys. rocznie
                - wspólnik, to nie wiem czy 2tys. robi, bo wiecznie służbowym lata
                - kolega ze starej firmy.....800km w rok (na przeglądzie nie chcieli wierzyć, auto z 3 litrowym dieslem)
                - moja kobita, coś w granicach 3tys. i to od niedawna, bo zmieniła pracę i ma sporo dalej

Mogę tak wymieniać do jutra.Rekordzistką jest przyjaciółka mamy (baaardzo bogata) zmienia auta co 2-3 lata.Najwyższa półka aut (ostatni zakup, prawie 1,5mln). Przebieg po 3 latach nie przekracza 20tkm.
                • wislok1 Re: Udostępnienie historii auta Renault - help 19.10.23, 19:00
                  Jestescie wyjatkowa rodzina
                  • loyezoo Re: Udostępnienie historii auta Renault - help 20.10.23, 09:56
                    Nie sądzę. Kolejne przykłady? Sąsiad (przy okazji mój bardzo dobry kolega) jeździ na "międzynarodówce". Auto prywatne więcej stoi, jak jeździ.
                    Na komisie u mojego kolejnego znajomego, bardzo często trafiają auta od 1 właściciela, salon Polska, czasami jeszcze na gwarancji, ze śmiesznymi przebiegami. A ponoć takie auta to tylko po rodzinie się rozchodzą. Co jest oczywistą bzdurą z wielu powodów (kiedyś pisałem na ten temat) Po 1. rodzina, znajomi, mogą nie chcieć/nie potrzebować/nie mieć pieniędzy/ mieć za dużo pieniędzy - dowolne podkreślić. Po 2. może być za małe/za duże/diesel/nie diesel, no i nie ten kolor :P Po 3. (i to jest bardzo ciekawe i znam przypadki) ludzie nie chcą sprzedać rodzinie, bo jak się coś zesra, to będą mieć poczucie winy. Mojej mamy koleżanka z branży, sprzedawała Avensisa, 3 latka, salon Polska, coś koło 40tys. przebiegu. Mam chciała odkupić. Ona stwierdziła, że nikomu znajomemu ani rodzinie nie sprzeda nigdy auta. I tyle tematu było.
                    Osobiście kiedyś sprzedałem znajomemu auto (owszem starsze, ze sporym przebiegiem) które sprawowało się bez problemu. Jemu po kilku dniach wywaliło kolektor dolotowy i zaczęły wariować zegary. Wziąłem z powrotem ten samochód, naprawiłem i sprzedałem obcemu. Także tak.
                    • wislok1 Re: Udostępnienie historii auta Renault - help 20.10.23, 20:34
                      BARDZO rzadko cos takiego sie zdarza, ale NORMALNIE auta maja o wiele wiecej na liczniku
                • nousecomplaining Re: Udostępnienie historii auta Renault - help 19.10.23, 20:07
                  > Najwyższa półka aut (ostatni zakup, prawie 1,5mln). Przebieg po 3 latach nie przekracza 20tkm.
                  No to już się łapie na kategorię "snobizm". Ale kto bogatemu zabroni. Bym pobył takim snobem przez chwilę, żeby zobaczyć, jak to jest 😁
                  • loyezoo Re: Udostępnienie historii auta Renault - help 20.10.23, 09:45
                    Powiem tak. Jak ktoś "sra" milionami, nie ma dzieci, ma kilka (może kilkanaście) nieruchomości, to na co ma wydawać ten hajs?
                    • nousecomplaining Re: Udostępnienie historii auta Renault - help 20.10.23, 16:50
                      > to na co ma wydawać ten hajs?
                      No właśnie chciałbym mieć taki dylemat, chociaż na dłuższą metę to może być nudne. Ale musiałbym sprawdzić w praktyce, bo może taka nuda by mi akurat spasowała. Nadmiar kasy zawsze można spożytkować na dobre cele, żeby uspokoić sumienie w kwestii przewalania pieniędzy na drogie zachcianki. Chociaż... Po ch... uspokajać sumienie? Życie jest krótkie. Trza korzystać jak tylko można, że tak nihilistycznie podejdę do tematu.
        • kreinto Re: Udostępnienie historii auta Renault - help 17.10.23, 09:19
          malaperspektywa napisała:

> Jest przebieg dziwnie mały do ok 50 tys auto 8 lat. Nie ma w bazie skradzionych
          > . Nie ma akcji serwisowych. Data pierwszej rejestracji. I tyle.
          Moje poprzednie auto miało 5 lat i 5tys. przebiegu. 🙂
          Obecne ma 10 lat i 60tys. przebiegu.
          Najdłużej miałem auto 16 lat. Przy sprzedaży miało 30tys. przebiegu. 😉
          Szukasz dziury w całym.
    • wislok1 Re: Udostępnienie historii auta Renault - help 16.10.23, 19:31
      Auto powinno miec ksiazke serwisowa z Niemiec...

Tam sa zawsze podane daty przegladow razem z przebiegiem...

Do tego powinien byc niemiecki dowod rejestracyjny...

Skoro auto zostalo kupione, zaplacone to jest juz w zasadzie pozamiatane...
      Bo przy kupnie auta sie podpisuje, ze zna sie jego stan techniczny i ze nie wnosi sie uwag...

Mozna oczywiscie protestowac, ale tu nabywca MUSI udowodnic, ze zostal oszukany

• malaperspektywa Re: Udostępnienie historii auta Renault - help 16.10.23, 20:35
        Mam 21 dni na zwrot auta jak się rozmyślę. Kupiłam w takiej firmie co sprowadza auta i daje 21 dni na przetestowanie. To się nazywa Autohiro. Koleżanka mi poleciła. Swoje auto ma pół roku i jest ok😀. Jakoś musimy sobie radzić, my kobitki, jak musimy same. Tylko ja bardziej strachliwa i podejrzliwa jestem.
        • wislok1 Re: Udostępnienie historii auta Renault - help 16.10.23, 21:18
          Raczej Autohero

www.autohero.com/pl/

Slyszalem o tej firmie, raczej powazna...
          • malaperspektywa Re: Udostępnienie historii auta Renault - help 16.10.23, 21:50
            No raczej. Tak to to. I niby auto wygląda naprawdę ok, nie ma powycieranych foteli czy coś, z wierzchu ok, technicznie dają gwarancję, jakby było coś nie tak mogę zwrócić. Tylko ten przebieg mnie zadziwia, bo niby to dobrze, że mały, ale że aż tak? I tak szukam jakiegoś haczyka. I jak to zweryfikować żeby dojść do prawdy?
            • agios_pneumatos Re: Udostępnienie historii auta Renault - help 17.10.23, 05:55
              Taka firma nie podłożyła by się.
              Wyłącz swój tryb kobiecy.

• malaperspektywa Re: Udostępnienie historii auta Renault - help 17.10.23, 06:45
                Dzięki. Jest to jakaś rada 😀
                • malaperspektywa Re: Udostępnienie historii auta Renault - help 17.10.23, 06:46
                  100/100. Brawo. Trafione w punkt.
            • wislok1 Re: Udostępnienie historii auta Renault - help 17.10.23, 18:39
              Nie szukaj haczyka, tylko popros o ksiazke serwisowa auta i jest wszystko jest OK, to ja dostaniesz.
              Tam sa zapisane przeglady i stan licznika na kazdym przegladzie

My mozemy tu sobie filozofowac, ale to nic nie da, bo tego auta nikt z nas na oczy nie widzial...
              • malaperspektywa Re: Udostępnienie historii auta Renault - help 17.10.23, 21:12
                Książkę widziałam. Normalne wpisy serwisowe w niej są. Przeglądy olej itp.
                • wislok1 Re: Udostępnienie historii auta Renault - help 17.10.23, 21:42
                  Czyli przebieg jest prawidlowy.....

Pozostaje tylko liczyc, ze auto nie jest jakims ciezkim wypadku i to zatajono....

Najlepiej sie umowic na kontrole auta w ASO
            • kreinto Re: Udostępnienie historii auta Renault - help 17.10.23, 22:41
              malaperspektywa napisała:

> ... szukam jakiegoś haczyka. I jak to zweryfikować żeby dojść do
              > prawdy?
              Wystarczy nie oceniać własną miarą.
    • bolo2002 Re: Udostępnienie historii auta Renault - help 17.10.23, 09:05
      Jedziesz do duzego serwisu Renault-nie do małego w Pcimiu!!!! Tam powinieneś dostać pełna historię auta. Tyle tylko-, ze ja sprawdzam auto-zanim do mnie przyjedzie-a nie po zakupie. VIN to lipa na resorach. Tam nic nie ma. Przykład: kiedyś kupowałem uzywke-syn sprawdził VIN-było o.k. I po zakupie-okazało się, ze uczciwy Helmut dał mi wózek z kompletem dokumentów wypadkowych i napraw blacharskich-taki uczciwy Helmut. Cały bok był przeorany. 2 x drzwi, błotniki x 2, koło do wymiany, tylna klapa od innego auta/ taz po wypadku/. Tak to wyglądało-więc-nie ciesz sie, ze VIN-jest ok. Jeżeli podejrzewasz kręcony licznik-to oznajmiam, ze Niemcy też kręcą liczniki/ a w zasadzie Polacy u nich to robią/. I tu nie masz szans sprawdzenia.Tylko po co Ty kupiłes uzywany sam. marki Renault- nie chcę byc złym prorokiem-to jest przewaznie złom i mogą Cię czekać duże wydatki na naprawy. Tam psuje sie wszystko. Zapamietaj-tylko Kia lub Hyundai-reszta to europejskie złomy.
      • only_the_godfather Re: Udostępnienie historii auta Renault - help 17.10.23, 09:08
        Przestań pieprzyć głupoty pajacu.
      • malaperspektywa Re: Udostępnienie historii auta Renault - help 17.10.23, 14:24
        Chociażby dlatego że moje dotychczasowe auto to 22 letnia laguna, która nigdy mnie nie zawiodła i nigdy dużo nie kosztowała. Kupiona 15 lat temu jako używka, z tym, że od znajomego. Teraz muszę ją sprzedać, bo rzeczywiście zaczyna się trochę bardziej sypać. Zatem ja odmiennie, mam dobre doświadczenia z tą marką.
        • nousecomplaining Re: Udostępnienie historii auta Renault - help 17.10.23, 16:49
          > Zatem ja odmiennie, mam dobre doświadczenia z tą marką.
          Ja też i to od lat. Czyli jest nas przynajmniej dwoje 😁
          • qqbek Re: Udostępnienie historii auta Renault - help 17.10.23, 21:25
            nousecomplaining napisał(a):

> Ja też i to od lat. Czyli jest nas przynajmniej dwoje 😁

Kuzyn żony jeździ 6 czy 7 lat Laguną II.
            W końcu skrzynię popsuł (automat), bo tak to nie miał zastrzeżeń (ale ma poliftową, 2.0T - wcześniej miał przedliftową 3.0 i non-stop coś w niej naprawiał).
            Jego małżonka jeździła Clio II w superwypasionej wersji (1,6, automat, automatyczna klima, skórzana tapicerka) z 10 lat i absolutnie nic się w tym aucie nie popsuło przez ten czas. Przesiadła się na "koreańca" i non-stop ma jakieś przeboje z nim.
      • nousecomplaining Re: Udostępnienie historii auta Renault - help 17.10.23, 16:45
        > Tam psuje sie wszystko. Zapamietaj-tylko Kia lub Hyundai-reszta to europejskie złomy.
        Aleś pojechał merytorycznie 🤣😂😂
    • malaperspektywa Re: Udostępnienie historii auta Renault - help 26.10.23, 11:36
      Dla dokończenia historii. Auto przetestowane w trasie. Zrobione 270 km. Prędkości od 7 km w korku 30 km, wypadek był, do 130 km. Wszystko ok. W ASO potwierdzili, że przebieg jest autentyczny, najprawdopodobniej stało od 2020 toku, nie miało istotnych napraw, tylko eksploatacyjne, znaleźli małe uszkodzenie zderzaka od spodu i nic więcej. Po 10 tys będą do wymiany gumowe osłony wahaczy ale na razie jest spoko. Z Autohero dzwonili czy wszystko ok. Chyba się boją, że oddam auto i gdyby coś było nie tak to pewnie by zgłosili chęć naprawy. Tak wyczułam. Reasumując auto zostaje. Mam nadzieję, że nie będę żałowała, a panom dziękuję za wypowiedzi. Miło mi było gościć na forum.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka