Dodaj do ulubionych

OT Jan Becher z polskim paszportem

02.05.24, 07:58
Koniec świata
biznes.pap.pl/en/news/all/info/3586284,maspex-food-finalises-acquisition-of-czech-company-jan-becher---karlovarsk%C3%A1-becherovka
Ale może kiedyś kupią Unicum i będę mógł kupić flaszkę w dino.
A teraz pamiętajcie- becherovka je polská
Obserwuj wątek
    • waga173 Re: OT Jan Becher z polskim paszportem 02.05.24, 08:06
      Zadziwiajaca sprawa, jedno i to samo gowno (wodka) ma tysiac nazw plus jedna nienazwana produkt mojego dziadka ale to tez bylo gowno w porownaniu z Jack Daniels.
      • trypel Re: OT Jan Becher z polskim paszportem 02.05.24, 08:45
        Weź no
        Jaka wódka
        Wódka jest wódka (nie pijam) a wynalazki smakowe to coś innego
        A w porównaniu do nafopodobnych whisky czy też whiskey wszystko inne to cud miod malina
        • duze_a_male_d_duze_m Re: OT Jan Becher z polskim paszportem 02.05.24, 18:18
          Ja tam lubię wszystko. A zamiast Unicum masz we Włoszech nieprzebrane ilości innych amaro. A Gorki List znasz? Też wyjątkowy trunek z tej rodziny.
          • trypel Re: OT Jan Becher z polskim paszportem 02.05.24, 21:14
            We wloszech mamy ferneta
            A dzisiaj było campari soda i zona stwierdziła że jak rozcieńczony unicum więc ok :)
            Gdyby tak nie padało to zostalibyśmy jeszcze do soboty a tak jutro do domu po pożegnalnej kolacji
            Wciąż się zastanawiam czy obgryzanie kości z Tbone jest faux pas czy w przypadku turystów ze wschodu jakoś to akceptują. Nie umiem się powstrzymać
            • marekggg Fernet!!! 02.05.24, 21:22
              trypel napisał:

> We wloszech mamy ferneta
              > A dzisiaj było campari soda i zona stwierdziła że jak rozcieńczony unicum więc
              > ok :)

przykro ze lalo, ale Fernet jest Super, tez z Tonikiem.....
              • trypel Re: Fernet!!! 02.05.24, 21:27
                Fernet jest super sam :)
                Lało? Tu leje od tygodni z małymi przerwami, od lutego. Mówią że od 30-40 lat takich opadów nie było. Droga do Austrii zamknięta bo się osuwisko zrobiło, naprawia za rok :)

W górach jak widziałeś dalej biało. Na dole mokro. Rzeki zwykle suche są pelne.
                Dobrze ze 2 dni
                • bywalec.hoteli Re: Fernet!!! 02.05.24, 22:13
                  trypel napisał:

> Fernet jest super sam :)
                  Prawdopodobnie mówicie o 2 różnych Fernetach:
                  pl.m.wikipedia.org/wiki/Fernet_Branca
                  en.m.wikipedia.org/wiki/Fernet_Stock🙂
                  ??
                • bywalec.hoteli Re: Fernet!!! 02.05.24, 22:13
                  trypel napisał:

> Fernet jest super sam :)
                  Prawdopodobnie mówicie o 2 różnych Fernetach:
                  pl.m.wikipedia.org/wiki/Fernet_Branca
                  en.m.wikipedia.org/wiki/Fernet_Stock
                  🙂

??
                  • trypel Re: Fernet!!! 02.05.24, 22:15
                    Branca
                    Byle nie w wersji miętowej
                    • marekggg Re: Fernet!!! 03.05.24, 09:42
                      ja lubilem ten Stock. ciekawe - Fernet Stock
                      • bywalec.hoteli Re: Fernet!!! 03.05.24, 09:47
                        Doczytałem że Fernet to włoski rodzaj alkoholu z większej grupy bitterow.
                        Ten Stock pochodzi z Triestu ale robiony w Czechach
                        • marekggg Re: Fernet!!! 03.05.24, 10:12
                          tak jest. i moim zdaniem, ten czeski jest lepszy niż ten włoski. Ale to sprawa smaku. nie pije nic co ma więcej niż parę procent i to od lat. Ale spróbuj.
                          • bywalec.hoteli Re: Fernet!!! 03.05.24, 11:52
                            Marku raz dostałem Ferner od pewnego Czecha i wstyd sie przyznać ale wyrzuciłem. Nie wiedziałem co dobre. Natomiast ja rzadko piję alkohole mocniejsze niż wino. Uznaje wódkę czy nalewkę jak jest spotkanie towarzyskie, są goście, albo jesteśmy na weselu czy jakichś imieninach albo sylwestrze. Natomiast whisky nie lubię, jestem w stanie tylko z colą wypić (bez fanu bo to cukier z cukrem)
                            • duze_a_male_d_duze_m Re: Fernet!!! 03.05.24, 16:21
                              Fernet, amaro, pelinkovac, bitter, to wszystko nazwy alkoholi ziołowych. Unicum, jegermeister, branca czy gorzka żoładkowa, to jedna rodzina. Jedne jasne, drugie ciemne, mocne, słabe, słodkie czy gorzkie. Co kto lubi, marek są setki.
                              • bywalec.hoteli Re: Fernet!!! 03.05.24, 16:30
                                Żołądkowa gorzka się chyba jednak trochę różni bo jest na pomarańczach z ziołami od typowych ziołowych alkoholi jak jager czy becherowka?
                                • duze_a_male_d_duze_m Re: Fernet!!! 03.05.24, 20:55
                                  Każdy się tam jakoś różni.
    • only_the_godfather Re: OT Jan Becher z polskim paszportem 02.05.24, 08:45
      Ale jak to, to my coś przejmujemy?przecież Polska to kraj peryferyjny, kraj w ruinie to Niemcy wszystko przejmują, jak to możliwe, że Polska firma przejęła jakąś zagraniczna firmę?
      • trypel Re: OT Jan Becher z polskim paszportem 02.05.24, 08:48
        Tylko osły piszą że kraj w ruinie.
    • bywalec.hoteli Re: OT Jan Becher z polskim paszportem 02.05.24, 09:24
      Brawo Maspex!
      Teraz czas na przejęcie Jagermeistera ;)

A widzę że Maspex produkuje też Ketchup Włocławek

Tylko że nie we Włocławku - historia legendarnej marki jest taka że amerykańska Agros-Nova go kupiła zakład zamknęła a produkcję uruchomiła w Łowiczu, już ton nie był ten ketchup

Jednak ketchup z wloclawka wracał jako Włocławski, Dworski. Aktualnie to chyba „Ketchup Polskie Przetwory”:

www.polskie-przetwory.pl/lang,pl
    • marekggg Re: OT Jan Becher z polskim paszportem 02.05.24, 09:51
      pamietam jak za mlodych czasow zasysalismy tzw. BeTon - Becherowka+Tonik. Jezeli sa tutaj jeszcze jacys mlodzi i odwazni - polecam jako super napoj wyskokowy. Coprawda nastepnego dnia moze i roznie by (tak jakby sie czlowiek walnal o beton).
      • trypel Re: OT Jan Becher z polskim paszportem 02.05.24, 10:04
        Beton to był podstępny zabójca.
        A kolejnego dnia jak się człowiek probowal wody napić to jakby wracał alkohol i jeb.
        Masakra.
      • nousecomplaining Re: OT Jan Becher z polskim paszportem 02.05.24, 18:48
        > BeTon - Becherowka+Tonik
        Na Słowacji (w Słowacji?) to w ogóle różne "zestawy" były modne, chyba nadal są (ostatnio bywałem zaraz przed pandemią). W pewnej małej miejscowości u podnóża Tatr, w naszej ulubionej knajpie (raczej dla miejscowych) jak widziałem, co między powrotem z pracy a powrotem do domu było spożywane, to strach się bać : )
        Bier und Schnaps w wersji słowackiej potrafi pozamiatać (np. te kolorowe wynalazki do piwa...).
        • trypel Re: OT Jan Becher z polskim paszportem 02.05.24, 21:16
          A w Niemczech był diesel - cola z piwem. Raz spróbowałem i do dzisiaj budzę się z krzykiem jak mi się przypomni
        • marekggg Re: OT Jan Becher z polskim paszportem 02.05.24, 21:19
          rzadko jestem NA Slowacji, nie znam sie.

a jak pisalem, te wynalazki pilem nascie lat temu :-)
    • hrasier_2 Re: OT Jan Becher z polskim paszportem 02.05.24, 20:39
      Nie żyje Jerzy Kasperczyk. Jeden ze współzałożycieli wadowickiej Grupy Maspex zmarł 26 marca w wieku 62 lat. Pieniądze to nie wszystko.

Czytaj więcej na biznes.interia.pl/gospodarka/news-zmarl-jerzy-kasperczyk-byl-jednym-ze-wspolzalozycieli-grupy-,nId,7426804#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=chrome
    • wislok1 Re: OT Jan Becher z polskim paszportem 02.05.24, 21:00
      Jan Becher to mial austriacki paszport

Nie zyje setki lat

Becherovka jest polska tak samo jak Skoda niemieckim autem
      • hrasier_2 Re: OT Jan Becher z polskim paszportem 02.05.24, 21:22
        Czy to lekarstwo czy alkohol ? Syn kontynuował tradycje rodzinne.
        • trypel Re: OT Jan Becher z polskim paszportem 02.05.24, 21:29
          Każdy zna Becherów klan
          Becherowkę prosto z dzbana piją tam
          Więc Becherzy, sam pan wisz!
          narzekają na wątrobę oraz krzyż
          • hrasier_2 Re: OT Jan Becher z polskim paszportem 03.05.24, 09:55
            Fajny rym. Nie piłem tego, ale w Niemczech to coś podobnego "JAGERMEISTER. Dużo się tym nie nachlasz.
            • marekggg Re: OT Jan Becher z polskim paszportem 03.05.24, 11:46
              Jaegermeister jest o wiele slodszy.
            • trypel Re: OT Jan Becher z polskim paszportem 03.05.24, 14:28
              Autor na pewno by sie ucieszył ze kolejnej osobie się podoba

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka