Dodaj do ulubionych

Świnoujście czy Majorka?

15.05.24, 11:02
Pytanie pół OT (w zakresie Majorki bo samolotem) i nie OT bo Świnoujście to 5 godzin jazdy autem, 400 zł na paliwo.
Majorka 5 dni od wieczora do wieczora ale przeca autem to se mogie jak w nocy wyjadę i wieczorem byde wrocou 6 dni mieć (statystycznie 3,5 dnia pogody, a ma Majorce tak z 4-4,5 na 5).
Świnoujście 3 posiłki, warunki bdb. Majorka all inclusive wiec picie bezpłatne.
Koszty - z dojazdem (np.benzyna do Swinoujscia) czy bagażem na Majorkę w Rynairze - pelne za 5 dni pod koniec maja przed Bożym Ciałem- 3,5k za 2+1 w Świnoujściu a 5,5k Majorka.
A taki temat pod dyskusje poważna i mniej.
Na ten przykład waga przypomni sobie coś z lat 70.jak w dżinsach schował coś co w NRD sprzedał będąc w Świnoujściu:)
Co innego że może Dzerba czy Tunezja się trafią na tydzień za 4,5k..
Obserwuj wątek
    • qqbek Re: Świnoujście czy Majorka? 15.05.24, 11:18
      Świnoujście to nie miejsce dla Polaków w średnim wieku, tylko dla niemieckich emerytów.
      W restauracji trzeba o polskie menu prosić, bo "z difoltu" dają niemieckie.
      Takie też ceny.

Ale urok ma.
      A Majorka to też zależy - gdzie dokładniej - i to z tego samego powodu (wszechobecność Niemców - ale tam nie tylko emeryci, ale i ta "głośniejsza" część społeczeństwa).
      • dodekanezowiec Re: Świnoujście czy Majorka? 15.05.24, 11:35
        Świnoujście ma swój urok i Majorka również:) Z punktu widzenia mojego chłopaka plaże piaszczyste super ale na Majorce to i może już w morzu się wykąpie i na pewno basen będzie. W Polsce basen nawet kryty w jakimś hotelu czy osrodku to luksus. A cena parkingu pod hotelem na dobę zbliżona do ceny wypozyczenia na dobę auta w Grecji czy Hiszpanii. Z drugiej strony też jednak użyję pewnego porównania że wiele cen można porównać jednak (Polska/Hiszpania czy inna tam Grecja) na zasadzie tego że jak coś w Polsce kosztuje mala okrągła monetę 2 zł to tam mala okrągła monetę o wartości 4,30 zł.
        Są plusy i minusy Polski i innych krajów ale warto właśnie dyskutować.
    • galtomone Re: Świnoujście czy Majorka? 15.05.24, 11:36
      Jak nie do Palmy, to zdecydowanie Majorka.

Ja bardzo lubię. W Świnoujściu byłem raz 40 lat temu, jakoś mnie nie ciągnie.
      • dodekanezowiec Re: Świnoujście czy Majorka? 15.05.24, 11:54
        galtomone napisał:

> Jak nie do Palmy, to zdecydowanie Majorka.
        >
        > Ja bardzo lubię. W Świnoujściu byłem raz 40 lat temu, jakoś mnie nie ciągnie.

Can Picafort.
        Ale pewnikiem za 1 dzień i jedno i drugie będzie już nieaktualne. Ale moze się pojawi jakieś Kusadasi czy Oludeniz tureckie.
        Choc z tą Majorka będę ostro myślał.
        Wyobrazta se że w wakacje i to hotel nie jakiś super - na jakieś 11 dni z 15k koszt na tej Majorce.
        • galtomone Re: Świnoujście czy Majorka? 15.05.24, 13:10
          Fajne miejsce. Choć tam nie mieszkałem. Zawsze rezyduje w Pollensa (fajne stare miasto i robią w tyg coś co sie "ruta del tapas" nazywało, czy jakoś podobnie), albo okolice Alcudia, ale nie nad morzem (to zawsze rzut beretem).

Choć raz mieszkałem blisko portu w Pollensa i też było fajnie. Ale osobiście wole ich "finki" i leżenie dupą w środku niczego.

W każdym razie Majorke zawsze bym wolał niz Bałtyk i okolice. Lubie jak woda nie odmraża jajek.
          • tbernard Re: Świnoujście czy Majorka? 16.05.24, 08:59
            galtomone napisał:

> W każdym razie Majorke zawsze bym wolał niz Bałtyk i okolice. Lubie jak woda nie odmraża jajek.

Morze Wśródziemne jest bliżej równika a Bałtyk bliżej bieguna i dlatego w Bałtyq woda jest zimniejsza. Ale jak ktoś jest bohaterem to nawet w zimnej wodzie popływa i będzie z tego zadowolony.
    • hukers Re: Świnoujście czy Majorka? 15.05.24, 12:22
      Też nie mogłem zdecydować, czy długi weekend nad Bałtykiem, czy Malaga w czerwcu, więc Zofia zdecydowała za mnie. I tu, i tu.
      • trypel Re: Świnoujście czy Majorka? 15.05.24, 12:29
        Jak Zofia zezwoli to zrob sobie wycieczkę na caminito del Rey.
        • hukers Re: Świnoujście czy Majorka? 15.05.24, 12:37
          trypel napisał:

> Jak Zofia zezwoli to zrob sobie wycieczkę na caminito del Rey.
          >
          >
          Dzięki za polecenie, fajna sprawa, tym bardziej, że chciałbym się trochę poruszać, a nie tylko plaża i picie.
          • trypel Re: Świnoujście czy Majorka? 15.05.24, 12:43
            Tylko bilety z dużym wyprzedzeniem bo tam wpuszczają z ograniczeniami
            Jak chcesz połazić to pomysł o Gibraltarze. Ale nie kolejka czy taxi na szczyt ale bilety do rezerwatu i na nogach. Pol dnia i super wycieczka
            • trypel Re: Świnoujście czy Majorka? 15.05.24, 12:46
              No i Ronda, must see.
              W jeden dzień z caminito
              • hukers Re: Świnoujście czy Majorka? 15.05.24, 12:59
                trypel napisał:

> No i Ronda, must see.
                > W jeden dzień z caminito
                >
                Zofia w sumie ma rozpiskę od zawodowego malagowicza, co tam trzeba zwiedzić i obejrzeć, ale jeszcze do tego nie doszedłem. Ale Twoje polecajki zapisuję, jakby co.
                • trypel Re: Świnoujście czy Majorka? 15.05.24, 19:21
                  To się wypytaj
                  Ja mam alergie a muzea więc tu nie pomogę ale malaga generalnie jest super.
                  Tyle że w czerwcu już mocno gorąco może być a warto się na górę na zamek wdrapac
                  No i moje ulubione salmorejo które smakuje najlepiej w andaluzji
        • marekggg Re: Świnoujście czy Majorka? 15.05.24, 15:16
          to wcale nie jest takie proste - tam nalezy zarezerwowac bilety. i to nie z dnia na dzien.
          • trypel Re: Świnoujście czy Majorka? 15.05.24, 15:26
            Tak napisalem
            Ale lepiej bez przewodnika
      • bywalec.hoteli Re: Świnoujście czy Majorka? 15.05.24, 13:26
        hukers napisał:

> Też nie mogłem zdecydować, czy długi weekend nad Bałtykiem, czy Malaga w czerwc
        > u, więc Zofia zdecydowała za mnie. I tu, i tu.

Najlepsza opcja.
    • loyezoo Re: Świnoujście czy Majorka? 15.05.24, 12:47
      3,5tys. za 2+1, rozumiem za 3 osoby?
      • loyezoo Re: Świnoujście czy Majorka? 15.05.24, 12:50
        Bo za ~5tys. to masz np.Tasos w Grecji all.in na tydzień za 3 osoby
        • marekggg Re: Świnoujście czy Majorka? 15.05.24, 15:18
          akurat ze all.in greckie, to chujowe zarcie. dziekuje.
      • dodekanezowiec Re: Świnoujście czy Majorka? 15.05.24, 12:52
        loyezoo napisał:

> 3,5tys. za 2+1, rozumiem za 3 osoby?
        >
        Tak, za 3.
        5,5k za kraj śródziemnomorski jakiś też za 3 w porywach
        • loyezoo Re: Świnoujście czy Majorka? 15.05.24, 13:00
          Jest tego trochę do wyboru, teraz sezon się zaczyna ale polecam fly4free. Można wyrwać wypady za śmiesznąkasę
    • waga173 Re: Świnoujście czy Majorka? 15.05.24, 13:57
      dodekanezowiec napisał:

> Na ten przykład waga przypomni sobie coś z lat 70.jak w dżinsach schował coś co
      > w NRD sprzedał będąc w Świnoujściu:)

Nie, ja takimi drobiazgami sie nie zajmowalem. Ale podobne dylematy byly zawsze. W latach 70-tych enerefowska marka byla bardzo silna i Niemcy mieli problem czy pojechac na weekend do Hiszpanii czy zostac w domu, kupic i upiec ges.
    • oixio Re: Świnoujście czy Majorka? 15.05.24, 16:32
      Będąc w kwietniu w sanatorium: przewiało na trzecią stronę, już ciasno na deptakach a jak oddadzą nowo budowane bloki to ... Dobre do nauki języka sąsiadów.
      Majorka dobra na wygrzanie gnatów!
    • wislok1 Re: Świnoujście czy Majorka? 15.05.24, 20:08
      Tego sie nie da porownac....

Mozna porownac Majorke z Ibiza, Wyspami Kanaryjskimi, Sycylia, Rodos, itd....

Tak samo mozna porownac Swinoujscie z Kolobrzegiem, Sopotem, Ahlbeck, Bornholmem, itd...........

Zimne morze to zupalnie cos innego niz cieple morze

• trypel Re: Świnoujście czy Majorka? 15.05.24, 20:27
      A dlaczego nie Maroko? Idealny moment.
      Bałtyku nie lubie ale jak muszę (bo zona) to swinoujscie bo mogę skoczyć na drugą stronę na bułkę za śledziem.
      Z Majorki znam tylko orki.
    • waga173 Re: Świnoujście czy Majorka? 16.05.24, 02:19
      "Na ten przykład waga przypomni sobie coś z lat 70"

Troche odpowiedzialem bo bylem przywolany do tablicy, ale mysle ze to byla odpowiedz na trojke z dwoma. Sprobuje sie poprawic na trojke z plusem. Wiec w latach 70-tych Hiszpania, Wlochy, Grecja, to byly kraje bardzo tanie na urlopy dla Niemcow, a zwlaszcza Szwedow i ich sasadow. Atrakcyjne nie tylko cenowo, bo Szwedzi widzieli pierwszy raz w zyciu cieple moze a Szwedki facetow z ciemnymi wlosami:) Doslownie, za szwedzka dniowke, no powiedzmy dwie, byl tydzien urlopu na Majorce czy Ibizie zorganizowany, lacznie z przelotem. Nie wiem skad, ale chodzila opinia ze Szwedzianki czas tego urlopu w Hiszpanii konsultuja z "kalendarzykiem". No i jak ABBA zaspiewala "Fernando" to po uslyszeniu "There was something in the air that night Fernando" a angielski jeszcze wtedy lykalem slabo, to stwierdzilem ze to musi byc o Szwedziance co dala Fernandowi i nie moze tego zapomniec:)
      Bylem w bledzie, piosenka jest o czyms absolutnie zupelnie innym.
      • dodekanezowiec Re: Świnoujście czy Majorka? 16.05.24, 06:23
        Panie Kolego Wago, tydzień za dniówkę... Zes byś zrobił karierę jako Dosmucacz (taka postac fikcyjna z Kabaretu Starszych Panow)... Nic do wagi. To nie waga okrutny. To życie jest okrutne!
    • bolo2002 Re: Świnoujście czy Majorka? 16.05.24, 08:52
      Z życia. 3 tygodnie w Chorwacji rok 1986 / wtedy to była Jugosławia / 2 dorosłe + 2 dzieci za .... 160 zł. A dokładnie 40 $. A niektórzy mówią , że za komuny było tak żle. Dojazd z Polski i powrót był w tej cenie .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka