Dodaj do ulubionych

Kombi potrzebne

20.08.24, 18:43
Mam potrzebę nabyć w drodze kupna jakieś rozsądne kombi. Częściowo do wożenia co dłuższych rzeczy, ale także żeby dało radę nim wygodnie pojechać gdzieś ze ślubną. Ma być benzyna, klima, w miarę mocny motor, no i budżet... nieprzekraczający 30k PLN. No i ma kilka lat pojeździć.
Na razie nie szukałem konkretnie, nie spieszy mi się, ale może jakieś sugestie doświadczonych forumowiczów?
Obserwuj wątek
    • only_the_godfather Re: Kombi potrzebne 20.08.24, 19:26
      W tym budżecie to może być megane III z 2.0 TCe, powinno się trafić coś z końca produkcji, może jakaś Mazda 6 ale tutaj trzeba zwracać uwagę, żeby z rudym już się nie polubiła.
      • xstefciax Re: Kombi potrzebne 20.08.24, 20:43
        Brat ma megane kombi i bardzo sobie chwali.
      • vogon.jeltz Re: Kombi potrzebne 20.08.24, 20:55
        Jak do wożenia długich przedmiotów i do wygodnego podróżowania to lepsza będzie Laguna trójeczka. Citroen C5 III też będzie dobrym wyborem.
        • only_the_godfather Re: Kombi potrzebne 20.08.24, 21:16
          Citroen jak będzie z hydropnematyką to klasa sama w sobie.
          • vogon.jeltz Re: Kombi potrzebne 20.08.24, 23:46
            I tak i nie. Ponieważ Citroen zrezygnował z hydro (debile) oraz znany jest z tego, że nie zapewnia części do wycofanych modeli - a zamienników w przypadku kluczowych elementów hydropneumatyki brak - coraz trudniej będzie to serwisować. Ja bym sobie na ten przykład chętnie kupił jeszcze raz Xantię albo nawet XM-a, ale mam świadomość, że jak pierdolnie np. zawór hamulcowy to kaplica. Dlatego bezpieczniej będzie brać C5 na sprężynach, tym bardziej, że w "trójce" to już nie yo samo hydro co kiedyś.
          • hukers Re: Kombi potrzebne 21.08.24, 10:35
            only_the_godfather napisał:

> Citroen jak będzie z hydropnematyką to klasa sama w sobie.

Zależy.
            Kolega miał C5 dość dawno temu. Benzyna jakaś większa. Kupił za 30 tys. i był bardzo zadowolony, dopóki nie zaczął odwiedzał warsztatów. Cały czas mu się coś w tej cytrynie pierdoliło. W zasadzie to więcej czasu ten samochód był w warsztacie niż w trasie. Kolega nabawił się traumy polegającej na tym, że jak już tą cytryną jechał, to czekał aż mu się znowu spierdoli. Sprzedał po roku za 15,5k.
            To jeszcze nie koniec historii, bo ten gość, któremu sprzedał, dzwoni do niego po tygodniu od zakupu i mówi:
            "Panie, ten samochód to jest złom".
            • nousecomplaining Re: Kombi potrzebne 21.08.24, 17:57
              > "Panie, ten samochód to jest złom".
              Jak to mówią, shit happens
            • galtomone Po tygodniu? PHI! 22.08.24, 07:47
              hukers napisał:

> To jeszcze nie koniec historii, bo ten gość, któremu sprzedał, dzwoni do niego
              > po tygodniu od zakupu i mówi:
              > "Panie, ten samochód to jest złom".

Do mnie po 8 miesiącach po sprzedaży Lexa gość zadzwonił (w zeszły czwartek dokładnie).
              Wcześniej też już dzwonił, ale na szczęście z pytaniami użytkowymi a nie, że "złom" 😂.

Choć swoją drogą to po takim czasie już nie bardzo wiem po co dzwoni.

W czwartek pytał o LPG, bo mu się benzyna zużywa...
        • trypel Re: Kombi potrzebne 20.08.24, 21:18
          ale c5 chyba nie ma zafajnych benzyn. Tu raczej hdi byłoby lepsze
          Chociaż też bym wybrał ten model (i kiedys sobie kupie)
          • vogon.jeltz Re: Kombi potrzebne 20.08.24, 23:25
            Nie wiem jak C5 trójka, ale w dwójce były fajne i pancerne silniki benzynowe. Ba, było nawet V6.
    • trypel Re: Kombi potrzebne 20.08.24, 21:51
      Jeszcze sprecyzuj długie przedmioty
      Bo ja u siebie w C8 za fotelami mam 212 cm ale jak wykorzystam przestrzeń między przednimi fotelami (bo tam nic nie ma do podlogi) to wchodzi np szafa z Ikei 240 cm
      • nousecomplaining Re: Kombi potrzebne 21.08.24, 17:11
        > Jeszcze sprecyzuj długie przedmioty
        No różne bywają, tak do 2 m to by się przydało miejsce. 240 cm to już chyba tylko w aucie typu C8, ale mnie wystarczy "w miarę długie" kombi. Kilka razy pożyczałem od kumpla volvo 850, kurde, ale mi się to auto podobało. Niestety je rozpierdolił był...
        • trypel Re: Kombi potrzebne 21.08.24, 17:20
          To uważaj przy wyborze bo te 2 m to nieraz tylko w papierach jak w Insigni, na podłodze będzie ale już 5 cm wyżej będzie 195 a 30 cm wyżej 170
          • nousecomplaining Re: Kombi potrzebne 21.08.24, 17:38
            > na podłodze będzie ale już 5 cm wyżej będzie 195 a 30 cm wyżej 170
            Fakt, dlatego volvo 850 takie fajne prostokątne było.
            • trypel Re: Kombi potrzebne 21.08.24, 18:22
              Dokladnie taka była zaleta starszych volvo.
              I generalnie jak kombi to z pionowymi drzwiami.
              Bo te pochyle ZAWSZE zaskakują cie wtedy jak akurat już coś pakujesz i nagle dupa i się nie domknie
              • allegropajew Re: Kombi potrzebne 07.10.24, 13:01
                Ja wewnątrz v70 woziłem trumnę Thule Polar 500 (2.60, prosto wchodziła, bo tam się kładło oparcie pasażera do przodu). A także pręty zbrojeniowe 3 metry (te już skosem).
                Lodówka Moskwa to był pikuś.

Gościula
    • marecky81 Re: Kombi potrzebne 20.08.24, 22:28
      Prawdę mówiąc, jak często wozi się te meble w dużych gabarytach?

Jeśli raz na ruski rok, przecież można zamówić transport.

Kombi to starożytność.
      • qqbek Re: Kombi potrzebne 20.08.24, 22:57
        Właśnie kombi czy VAN to normalne nadwozia, zdechło, bo wszyscy "chcom SUV-a".
        Skończyło się tym, że teraz można kupić potworki typu Forda Ecosport, w którego nie wejdzie nic, co nie weszłoby w Fiestę, a Eurovanów, ani żadnych innych vanów już nie ma.

Co do "jak często" - czasami, wczoraj wiozłem telewizor - 1,75 długości, 1 wysokości, ze 25 cm głębokości - wszedł z zapasem i to w "vana klasy kompaktowej", a nie Eurovana.

SUV-a to można sobie kupić takiego, jak ja kiedyś miałem - ze stałym napędem na 4, z nadmiarem mocy i prowadzeniem jak po sznurku. "SUV" z napędem na ośkę i masą miejsca zmarnowanego "fabrycznie" (bo może najbogatszy frajer weźmie wersję 4x4 więc pierdolniemy pośrodku tunel, żeby w razie czego wał napędowy puścić) to zaprzeczenie tego, czym miały być SUV-y.
        • vogon.jeltz Re: Kombi potrzebne 20.08.24, 23:28
          > Eurovanów, ani żadnych innych vanów już nie ma.

Są jeszcze na szczęście kombivany, o czym donoszę jako szczęśliwy posiadacz onego.
          • qqbek Re: Kombi potrzebne 20.08.24, 23:38
            vogon.jeltz napisał:

> Są jeszcze na szczęście kombivany, o czym donoszę jako szczęśliwy posiadacz one
            > go.

No dobra, ale to się zaczęło od kombi właściwie.
            Pierwsze "zdechły" kombi klasy E spoza "segmentu premium". Potem w całości skończyły się większe samochody oferowane przez marki non-premium.

A kombivan to lekko "kompromisowe" rozwiązanie jednak.
            • vogon.jeltz Re: Kombi potrzebne 21.08.24, 00:04
              > A kombivan to lekko "kompromisowe"
              > rozwiązanie jednak.

No więc ponownie uprzejmie donoszę, że to już dawno nieprawda. Tak było w czasach pierwszego Kangoo i Berlingo (no ale wtedy były dostępne normalne vany), które były po prostu blaszakami. Współczesny kombivan to normalny wygodny samochód osobowy, ze wszystkimi ułatwiaczami jazdy.

Przykładowo mój Caddy jest tak wygodny, że wróciłem do robienia trasy Wrocław/Katowice - Rzym 1600 km na jeden strzał. I wysiadam mniej zmęczony niż kiedykolwiek, choć młodszy nie jestem i już raczej nie będę.
            • galtomone Re: Kombi potrzebne 21.08.24, 08:23
              qqbek napisał:

> Pierwsze "zdechły" kombi klasy E spoza "segmentu premium".

Ano niestety.

Gdyby była opcja to z radością bym się przesiadł na Camry kombi.
              Ostatnią budę lata temu miał teść... Zajebisty dziadkowóz 😂

Ale dziecka w bagażniku bym jednak nie posadził.... tak na wszelki wypadek.

No i w USA mają Toyota Crown wagon... Szkoda, że nie w Europie.
        • galtomone Re: Kombi potrzebne 21.08.24, 08:18
          qqbek napisał:

> Właśnie kombi czy VAN to normalne nadwozia, zdechło, bo wszyscy "chcom SUV-a".

Jakie wszyscy?!?!? 😉

Ja właśnie chciałem kombi. SUV ma swoje zalety, ale po 10 latach posiadania już mi przeszła "moda".

• trypel Re: Kombi potrzebne 21.08.24, 08:48
            galtomone napisał:

> qqbek napisał:
            >
            > > Właśnie kombi czy VAN to normalne
            > Ja właśnie chciałem kombi. SUV ma swoje zalety, ale po 10 latach posiadania już
            > mi przeszła "moda".
            >
            >

Mam nadzieję że mi nigdy nie przejdzie "moda" na to żeby było wygodniej :)
            • galtomone Re: Kombi potrzebne 21.08.24, 09:07
              Hmm.... mnie w obu wygodnie
              • trypel Re: Kombi potrzebne 21.08.24, 09:32
                Więc prawdopodobnie nie jesteś homo sapiens o typowym dla tego gatunku układzie kostno-szkieletowym :)
                • galtomone Re: Kombi potrzebne 21.08.24, 09:41
                  Nie wiem co ma do tego mój standardowy układ kostnoszkieletowy...?

Jedyne auta w których było mi faktycznie niewygodnie to Zafira B i Astra G (na szczęście nie były moje). Pomijam "złomki" z czasów młodości typu 126p.

Teraz siedzę niżej (co oczywiste) ale równie wygodnie co wcześniej i jazda do Włoch na 1 raz to żaden kłopot.

Wsiada się inaczej (z uwagi na wysokość), ale póki co nic mnie nie boli, nie mam zmian z uwagi na wiek, więc w czym kłopot.
                  • qqbek Re: Kombi potrzebne 21.08.24, 09:47
                    No mi też Astra G wybitnie nie pasowała i bardzo mnie męczyła w dłuższych trasach.
              • qqbek Re: Kombi potrzebne 21.08.24, 09:46
                galtomone napisał:

> Hmm.... mnie w obu wygodnie

Mi w małym mniej wygodnie.
                Ale w minivanie tak samo wygodnie, jak w SUV-ie - też siedzę jak na wygodnym kiblu, a nie jak w wannie.

Tylko minivan jako gatunek wyginął, bo większości bardziej podobały się pseudoterenówki.
                Nie żebym był zupełnie przeciwko SUV-om, duży SUV to nadal bardzo wygodne bydle.
                Ale te wszystkie crossovery?
                Przerost formy nad treścią.
                Koronnym dowodem C-HR znajomego - 435 cm ciasnego samochodu, z miejscem na niewielkie zakupy i na dwójkę dzieci z tyłu. Widoczność taka, że od razu czujesz się jak Gustlik w Rudym 102.
                No ale "najpopularniejszy crossover". Do tego "kompaktowy". Kurła miejskie hatchbacki segmentu B oferują więcej miejsca, do kompaktów to nawet nie ma co startować C-HR.
                • trypel Re: Kombi potrzebne 21.08.24, 10:17
                  Jasne
                  Jak jedziemy w trasę to nr 1 jest c8, siedzę jak przy biurku, kolana 90 stopni, plecy prosto.
                  Jak chce pojeździć po okolicy i wiem że ma być fajna jazda to biorę trójkę ale do miasta glc jest najlepsze z tej grupy. Siedzi się wysoko, widać wszystko, wsiada i wysiada się wygodnie
                  Ale takie roznice może dopiero czuć Jak się robi więcej km
                  Od zeszłej środy mam za sobą 2200, zostalo mi 250 do domu dzisiaj, a jutro 450 do firmy i z powrotem czuli będzie ok 3500 w 10 dni i wtedy każdy mięsień czuje roznice między dobrą a zła pozycja
      • galtomone Re: Kombi potrzebne 21.08.24, 08:17
        marecky81 napisał(a):
        >
        > Kombi to starożytność.

Sam jesteś starożytność.

Kombi to po pierwsze fajna buda a po drugie wygoda i swoboda, czyli wszystko to, co rozumiemy jako samochód.
        • marecky81 Re: Kombi potrzebne 21.08.24, 18:38
          Po prostu użytkownicy kombi to niszowa grupa. Gdyby był popyt na takie samochody, byłyby ciągle produkowane. Tak jak odmiana kombi czyli karawany, gdzie popyt jest stały i stabilny.

Wygodą swobodą jest każdy samochód. .
          • galtomone Re: Kombi potrzebne 21.08.24, 19:42
            marecky81 napisał(a):

> Gdyby był popyt na takie samochod
            > y, byłyby ciągle produkowane.

No to najwyraźniej nadal jest, bo ciągle są.
            • marecky81 Re: Kombi potrzebne 22.08.24, 09:57
              Może i są, ale to nisza.
              • only_the_godfather Re: Kombi potrzebne 22.08.24, 17:00
                Patrząc po ulicach to nie sądzę
          • vogon.jeltz Re: Kombi potrzebne 21.08.24, 19:57
            > Gdyby był popyt na takie samochody, byłyby
            > ciągle produkowane

To zdanie jest brednią z tak wielu powodów, że nawet nie wiedziałbym, od czego zacząć debunk
      • only_the_godfather Re: Kombi potrzebne 21.08.24, 08:17
        Każdy woli co innego, ale w suvie jest mniej miejsca niż w kombi, a przy dziecku i zabieraniu wielu gratów na wyjazd (nawet trzy dniowy na działkę za miasto młody nie może się zdecydować czy hulajnoga czy rowerek więc bierzemy oba) kombi jest zwyczajnie lepsze bo ma więcej miejsca.
        SUV ale tak jak pisałem qqbek ewentuaknie coś w stylu dustera który ma całkiem dobre właściwości terenowe jeśli ktoś zjeżdża na gorsze drogi za miastem. Ale do miasta?
        • hrasier_2 Re: Kombi potrzebne 21.08.24, 09:55
          only_the_godfather napisał:

> Każdy woli co innego, ale w suvie jest mniej miejsca niż w kombi, a przy dzieck
          > u i zabieraniu wielu gratów na wyjazd (nawet trzy dniowy na działkę za miasto
          > młody nie może się zdecydować czy hulajnoga czy rowerek więc bierzemy oba) komb
          > i jest zwyczajnie lepsze bo ma więcej miejsca.
          > SUV ale tak jak pisałem qqbek ewentuaknie coś w stylu dustera który ma całkiem
          > dobre właściwości terenowe jeśli ktoś zjeżdża na gorsze drogi za miastem. Ale d
          > o miasta?
          Gorsze drogi. Takich dziur w Częstochowie to nie ma. Może i kombi dobre. Ale ja mogę swoim wszędzie wjechać, bez obawy o uderzenie pod spodem. Tak zrobił gościu pod sklepem Acion koło Rynku Wieluńskiego. Przykurzył ino zahuczało. Nie zamienię na żadne inne auto niższe.
      • nousecomplaining Re: Kombi potrzebne 21.08.24, 17:03
        > Jeśli raz na ruski rok, przecież można zamówić transport.
        Mam dwie miejscówki, które ciągle doposażam/remontuję, więc takie auto to dla mnie zbawienie. Prdole zamawianie transportu, który kosztuje w ch. A auto mi się przyda też do innych celów.
        > Kombi to starożytność.
        Prdolicie Hipolicie.
        • trypel Re: Kombi potrzebne 21.08.24, 17:09
          Kurde to weź jak ja eurovana albo jakiegoś caddy/partnera
          Nie żałuję ani sekundy
          Auto jest wygodne, bagaznik zmiesci krowe (jak przejade) zanim złożę siedzenia.
          Rowery wożę w środku po złożeniu tylnych siedzeń.
          Przewiozłem do Włoch cała kuchnie (paczki z ikei) plus całe agd.
          Znajomi pożyczają do przeprowadzek.
          A jednocześnie na autostradzie cicho i wygodnie te 140. A jak już wiem i 180 da radę.

A jak (moja nie chce) zechcecie skoczyć na nordkap to na tył po wyjęciu siedzen idealnie pasuje materac 140x200 :)
          Tyle że nie pasuje twój limit. 30 tys to że 2 x za dużo :)
          • nousecomplaining Re: Kombi potrzebne 21.08.24, 17:56
            > Kurde to weź jak ja eurovana albo jakiegoś caddy/partnera
            No i wiedziałem, że tak będzie... Znaczy że moja potrzeba może się zmienić diametralnie : ) A najwyraźniej jest dość zbieżna z Twoimi.
            A limit w dół chętnie zaniżę. Dobra, ciekawie się robi, w sumie lepsza zabawa będzie z szukaniem.
            • trypel Re: Kombi potrzebne 21.08.24, 18:51
              I jeszcze jedna zaleta.
              Jak wiozlem coś dużego I długiego to obróciłem fotel pasażera o 180 stopni i wymontowałem 2 fotele w drugim rzędzie. Zona siadła za mną a w aucie było nagle 250 cm miejsca na szerokość jednego metra.
          • qqbek Re: Kombi potrzebne 21.08.24, 19:33
            Rower wchodzi w Zafirę (trekking, rama M). W Golfa też wchodził, ale trzeba było kierownicę przekręcić, albo koło zdjąć. Nie trzeba do tego eurovana.
            Raz mnie żona w ulewę z wycieczki zagarnęła, jak lało tak, że nie chciałem moknąć rozkładając bagażnik, to wiem, że wystarczy dwa fotele położyć.
            • trypel Re: Kombi potrzebne 21.08.24, 19:45
              Ale dwa i bez zdejmowania kola to już raczej nie wierzę:)
              • qqbek Re: Kombi potrzebne 21.08.24, 21:28
                Nie wiem, dwóch wewnątrz nie wiozłem.
                Jak mam czas (i nie leje jak z cebra), to po prostu wyciągam bagażnik rowerowy ze zderzaka :-)
                • trypel Re: Kombi potrzebne 21.08.24, 21:38
                  No i to jest zaleta zafiry. Ja niestety hak mam tylko w bmw a bmw w trasy nie bierzemy za często (tylko jak już trzeba z przyczepka)
                  Poza tym lubię rowery w aucie. Zadnych szumów. Świstów.
                  • qqbek Re: Kombi potrzebne 21.08.24, 22:22
                    Zafirą po autostradzie z rowerami nie jeździłem, ale na ekspresówce przy 110-120 jest znośnie, bardziej czuć zwiększony opór powietrza, niż coś słychać.
            • galtomone Re: Kombi potrzebne 22.08.24, 07:28
              qqbek napisał:

> Rower wchodzi w Zafirę (trekking, rama M). W Golfa też wchodził, ale trzeba był
              > o kierownicę przekręcić, albo koło zdjąć. Nie trzeba do tego eurovana.

Do Previi wsadziłbym spokojnie rowery i jeszcze dwóch kumpli.
              Do Lexa czy teraz do Corolli jak wrzucę rower/y do środka, to tylko jedną osobę, bo muszę złożyć tylne siedzenie.
              Niestety nie jest to tak samo pojemne :-(
          • galtomone Re: Kombi potrzebne 22.08.24, 07:26
            trypel napisał:

> Kurde to weź jak ja eurovana albo jakiegoś caddy/partnera

Gdyby Toitoi miał takie hybrydy to jest spora szansa, że bym brał. Z rowerem miałbym zdecydowanie wygodniej.
            Niestety, opcją było wyłącznie kombi.

Ale te auta (miałem przecież długo Previe) są zdecydowanie fajne!
            • trypel Re: Kombi potrzebne 22.08.24, 07:35
              Jakby toitoi mial vana hybrydę z dieslem to sam bym brał:)
              W glc musiałem składaki kupić żeby z rowerem jeździć
              • galtomone Re: Kombi potrzebne 22.08.24, 07:52
                Mają tylko diesla o ile wiem. Swoją drogą to i tak (jak komuś diesel przydatny) moze być spko opcja.
                Nie wiem, bo sie tymi modelami/silnikami nie interesowałem.

Za to z ciekawostek... Nowa Supra ma pod maską silnik BMW.

Toitoi doszedł do wniosku, że taniej im kupić rzędową 6tkę niż od zera robić swoją celem wskrzeszenia modelu.
                • trypel Re: Kombi potrzebne 22.08.24, 09:49
                  Ja doceniam hybrydę ale w trasę jednak musi być diesel więc to połączenie byłoby idealne:)
                  Tyle że wybór żaden poza mercedesem
                  • galtomone Re: Kombi potrzebne 22.08.24, 10:13
                    Bo to się marnie spina w zakresie sensu. Wcale się nie dziwie, ze takich wynalazków mało.

1. produkcja takiego napędu jest bardzo droga a zapotrzebowanie małe + sporo konkurencji... Ludź liczy piniondz
                    2. w trasie z zalet hybrydy nie specjalnie się korzysta - wystarcza tu po prostu dobry diesel
                    3. w mieście zostaje się z wszystkimi wadami diesla
                    4. mało jest ludzi, którzy robią DUŻE PRZEBIEGI w podziale (+/-) 50% trasa i 50% miasto - raczej jest tu jednak wskazanie na albo, albo... Jak jednak miasto to wystarczy hybryda + benzyna, jak jednak trasa to wystarczy diesel
                    5. (ad 1) Różnica w cenie (vs hybryda + benzyna i/lub vs diesel) sprawiłaby, że Ci co głownie miasto i tak by nie kupili (bo po co?) a Ci co głownie trasa i tak by nie kupili (bo po co?) - czekanie na zwrot i oszczędności w juch dłuższe niż przy np. dodaniu LPG

Też mi się kiedyś wydawało, że to dobry pomysł.... ale jak się głębiej zastanowić to ekonomicznie nie specjalnie.
                    Tym bardziej, jeśli już niedługo na rynku będą elektryki i benzynowe PHEV'y z duuużo większymi zasięgami.
                    • trypel Re: Kombi potrzebne 22.08.24, 10:48
                      Niestety masz chyba racje.
                      Mi jest fajnie bo mam 2 l diesla a dzięki elektryce mam osiągi lepsze niż w 3 l a dodatkowo w mieście pali mi poniżej 6.
                      W ogóle dziwna sprawa bo po ostatnim przeglądzie (100 tys) nagle skokowo spadło mi zużycie paliwa, tzn nie zakładam że nagle zacząłem jeździć inaczej niż przez całe życie.. nagle średnia z karty flotowej z prawie 8 na niecałe 7. Zastanawiam się czy germancy mi oprogramowanie zmienili czy olej na inny czy co
                      • galtomone Re: Kombi potrzebne 22.08.24, 12:11
                        Kto wie, może update... a może sie wreszcie dotarł 😂
    • galtomone Re: Kombi potrzebne 21.08.24, 08:14
      Wybór jest, pytanie w jakim stanie są oferowane auta... No i co to znaczy "w miarę mocny motor".

Z takich "mocniejszych (ok 180KM i więcej) popatrz na:

Insignia 2.0T
      Volvo V70 T4
      Audi A6 i A4 od 2.0 turbo w górę (+ VW, Skoda, itd... cała gama VAGa właściwie)
      Saab 93 2.0T
      Legacy i Outback 3.0 H6
      Mondeo 2.0 i w górę
      Accord 2.3

To chyba tyle z większych kombi...
      • nousecomplaining Re: Kombi potrzebne 21.08.24, 17:19
        Dobra lista, dzięki. Polukam po ofertach/cenach. Chętnie poszedłbym w takie volvo, ale nie wiem, jak z kosztami serwisowania. Saab super auto, ale w razie W zabija finansowo (znam prawie z autopsji). Subaraki chyba żrą niemiłosiernie paliwo (i małe mają baki przy tym)? Accord ciekawy...
        • vogon.jeltz Re: Kombi potrzebne 21.08.24, 18:36
          Subaru przede wszystkim mają mniejszą pojemność ze względu na defaultowy napęd AWD.
          • galtomone Re: Kombi potrzebne 22.08.24, 07:30
            Coś za coś... Ale za to 4x4 mają miodzio ;-)
    • bolo2002 Re: Kombi potrzebne 22.08.24, 09:32
      Parę uwag nt. kombi. Kombi-kombi nie równe. Wiele dzisiejszych sam. typu kombi-to wcale nie kombi. Jeżeli ktoś potrzebuje przewozić gabaryty- to dzisiejsze kombi sie do tego nie nadają. Np Toyota Corolla? Ma tak niski bagażnik, ze tam np. pralki, czy zmywarki nie wstawisz. Również pojemnośc tego bagażnika i wysokośc linii załadunku-robia z niego pokrakę. Ta sama uwaga dotyczy innych modeli sam. kombi. Zwróc uwagę, ze w wiekszosci modeli-tylna linia dachu opada ku dołowi- i to jest największa wada tych samochodów. One są nie-gabarytne. Polecam Ci nie kombi-a vana-ceny podobne a mozliwosci załadunku wysokich przedmiotów znacznie lepsze. Ja własnie wybrałem takiego-tyle tylko, ze jeżdzę dieslami wyłącznie. Polecam Kia Carens III z lat 2016-2018- w dieslu to 115,136 i 141 KM a w benzynie 128,135 i 166 KM. Pewne auto z Korei. Jak kupisz 8-latka- to 12 lat spoko pojeżdzisz . Częsci tanie jak barszcz i dostępne. VW odpada-bo to droga eksploatacja a Francuzy, no Renault Scenic - to szroty-nie wsiadaj do tego. Za Carensa III z 2018 r. dałem 45 tys zł i mam 141 KM. Wczesniej miałem Carensa II i 140 KM. Tam jest 524 l bagażnika i . I jeszcze jedna bardzo ważna cecha-tam siedzisz wysoko i widzisz daleko/ znacznie lepsza widoczność/ -w kombi niestety nie.Powodzenia.Ale 30 tys to troche mało-chyba , ze van 10-cio letni. Przebieg -tylko do max 150 tys km.
      • marecky81 Re: Kombi potrzebne 22.08.24, 09:59
        Na przewozy rodzinne i gabarytów lepsze jest to

• allegropajew Re: Kombi potrzebne 07.10.24, 13:10
        Kupiliśmy Vivaro 9-osobowe właśnie po to. W Belgii za 5000 jurków. Tyra już 3 lata. 9 osób i 2m³ bagażnika, albo się składa tylny rząd, albo się go wywala, albo się jeszcze wywala rząd środkowy.

1.9 82KM. Nic się nie dzieje. A nalot pewnie ponad milion.

Gościula
    • sky.1983 Re: Kombi potrzebne 22.08.24, 09:36
      Accord VII Tourer
      • bolo2002 Re: Kombi potrzebne 23.08.24, 08:03
        Ok-tylko cena ? facet ma 30 tys zł. Kupi za minimum 40-45 tys. A ten Merc-Turan-bedzie droższy.
    • wislok1 Ciekawy watek 07.10.24, 20:02
      Sam jezdze kombi, Renault Megane Grand Tour, juz drugie auto w tej kategorii...

Kombi ma bardzo duzo zalet, przede wszystkim bardzo duzy bagaznik, a samo Megane spisuje sie juz 2 raz bez zarzutu
      Rzecz jasna nie jest to ciezarowka, ale jednak sporo wejdzie do srodka....
      Oczywiscie to jest wszystko kwestia gustu, wiec nie chce sie klocic z tymi, ktorzy maja inny zdanie...
    • bywalec.hoteli Re: Kombi potrzebne 07.10.24, 23:53
      i coś wybrałeś/kupiłeś?
    • bolo2002 Re: Kombi potrzebne 08.10.24, 09:24
      30 k pln to trochę mało za "lepsze" kombi. Ale tak za 45 k już kupisz-moja propozycja Hyundai i40 z benzyna o 166 KM. To jest jakościowo wg mnie najlepszy wybór . Może być jeszcze Kia Optima z tym samym silnikiem. Ja oczywiście zawsze wybiorę 1,7 diesla i 141 KM-5 l max spalanie. A w tej benzynie to niestety + 2-2,5 l więcej/100 km. Sprawdziłem już kilkukrotnie-samochody tego koncernu-używane- najlepsza trwałość i jakość.
    • nousecomplaining Re: Kombi potrzebne 09.10.24, 11:30
      O, nowe wcielenie daćki się pojawiło:
      motoryzacja.interia.pl/samochody-nowe/news-widzialem-nowa-dacie-bigster-dobra-wiadomosc-koniec-z-1-0-lp,nId,7830471

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka