Dodaj do ulubionych

Tyle warte są obecnie SUV 4x2 🤦‍♂️😂

• trypel Re: Tyle warte są obecnie SUV 4x2 🤦‍♂️😂 24.01.25, 10:17
      Lepsza widoczność, łatwiejsze wsiadanie, więcej przestrzeni na tej samej długości. Wiele zalet. Mocno zastanawiam się na x1 w wersji rwd, jezdzi rownie dobrze jak trojka a w środku dużo wygodniej
      • galtomone Re: Tyle warte są obecnie SUV 4x2 🤦‍♂️😂 24.01.25, 10:24
        trypel napisał:

> Lepsza widoczność,

Pozornie.... bo jak suvem stoisz miedzy suvami, to widocznosc taka sama jak w innym aucie.
        Lepsza tylko jak obok ciebie nizsze auta..

> łatwiejsze wsiadanie,

Ok, moze jak kogos bola plecy. Ja nie widze roznicy po przesiadce, tzn. teraz mam rzadziej spodnie od progów ujebane.

> więcej przestrzeni na tej samej długoś
        > ci.

Tak... ale ta przestrzen nic nie daje poza tym, ze jest...

Za to kosztuje w zakresie hałasu, bujania na zakrętach, przyczpności, spalania.

Po 10 latach za kierownica SUVa nawet na takie auta nie patrzylem rozwazajac co w zamian i nie sadze bym szybko zatesknil.

Dla mnie zaleta przez pierwsze zimy bylo stale 4x4 (4x2 w ZYCIU BYM NIE KUPIJ BO PO JAKI CHU....) gdzie moglem spokojnie sonbie po górkach pojedzić...
        Ale od paru lat zimy sa beznadzieje a przez caly rok to stale 4x4 jest mi tak potrzebne jak wlasny helikopter... Korzystac nie ma gdzie/jak a kosztuje.

> Wiele zalet. Mocno zastanawiam się na x1 w wersji rwd, jezdzi rownie dobrze
        > jak trojka a w środku dużo wygodniej

Ja SUVom mowie PASS - chyba, ze cos naprawde duzego... ale realnie takie auto mi do niczego nie potrzebne.
        • trypel Re: Tyle warte są obecnie SUV 4x2 🤦‍♂️😂 24.01.25, 11:04
          W sensie ze to jest pozorne ze stojąc widzę dalej niż siedząc na ziemi? To takie trochę dziwne. Nawet pieski preriowe wiedza ze na słupka widzą dalej, dziwne ze tego nie widzisz.

To samo z wsiadaniem, postaw obok siebie krzeslo i obok poduszkę na podłodze. Na co łatwiej siąść i z czego łatwiej zejść.

Hałas i prowadzenie mass oczywiście racje. Ale też zależy co do czego. Np porównując mojego tiguana z twoja corolla to niestety przyczepność i prowadzenie i hamowanie to corolla odstaje bardzo dużo.
          Ja suvom nie mówię pass. Wciąż jest mi wygodniej. A jedyna dla mnie wada vzyli większe zuzycie paliwa jest akceptowalna.
          • nousecomplaining Re: Tyle warte są obecnie SUV 4x2 🤦‍♂️😂 24.01.25, 15:35
            > To samo z wsiadaniem, postaw obok siebie krzeslo i obok poduszkę na podłodze. Na co łatwiej siąść i z czego łatwiej zejść.
            I to jest kwintesencja pozytywów w suvach. Dla mnie bezcenne. Gdybym był bardziej fit for 55, to pewnie miałbym to w d, ale że nie jestem pod żadnym względem, to suv wygrywa.
          • galtomone Re: Tyle warte są obecnie SUV 4x2 🤦‍♂️😂 24.01.25, 15:50
            trypel napisał:

> W sensie ze to jest pozorne ze stojąc widzę dalej niż siedząc na ziemi?

To sa kosmetyczne IMHO różnice.

Na plus SUV (o ile ich jest malo i ma sie mniej typowego) to latwiej na parkingu znalezc. Zdecydowanie jest to zaleta.

No i wyglada fajniej... ale te dodatkowe cm siedzenia wyzej mnie roznicy nie robia, podobnie jak dodatkowa przestrzen w kabinie... TO tylko wrazenie. Jak dlugo nie jest mi ciasno, a nie jest to z kolei twkie wrżenie otulenia autem (jak w BMW 3) tez baaardzo lubie.

> Nawet pieski preriowe wiedza ze na słupka widzą dalej, dziwne
            > ze tego nie widzisz.

WIdze, ale to dla mnie za malo zeby chciec SUVa.

>
            > To samo z wsiadaniem, postaw obok siebie krzeslo i obok poduszkę na podłodze. N
            > a co łatwiej siąść i z czego łatwiej zejść.

Mowisz do kogos kto ponad 10 lat jezdzil dosc sporym suvem a teraz jezdzi nikism kombi.... chyba widze/czuje roznice?

> Hałas i prowadzenie mass oczywiście racje. Ale też zależy co do czego. Np porów
            > nując mojego tiguana z twoja corolla to niestety przyczepność i prowadzenie i h
            > amowanie to corolla odstaje bardzo dużo.

Byc moze Tiguana nie znam - a zdnego wytoworu VAG pod uage nie bralem... Nie stac mnie na taka eksrawagancje.

To juz predzej kolejnego RX'a bym wziął.... ale na cholerę mi SUV?

> Ja suvom nie mówię pass. Wciąż jest mi wygodniej. A jedyna dla mnie wada vzyli
            > większe zuzycie paliwa jest akceptowalna.

I super git!

Mnie nie jest mniej wygodnie... A z bagaznikmiem wrecz wygodniej. Nie dosc ze wiekszy to jeszcze nie musze siat targać tak wysoko jak wczesniej, bo krawędź bagaznika nizej.

• galtomone Re: Tyle warte są obecnie SUV 4x2 🤦‍♂️😂 24.01.25, 15:54
              To co napisales to wlasnie dowod na debilna polityke Forda.
              Ktos kto nie koniecznie chce SUVa u nich nic nie kupi.
            • trypel Re: Tyle warte są obecnie SUV 4x2 🤦‍♂️😂 24.01.25, 16:41
              Ta kosmetyczna różnica to 650 m :)
              Siedząc 40cm wyżej widzimy o tyle dalej.
              Żarcik oczywiście bo to by się sprawdziło na pustyni na pustej drodze ale fakt jest faktem.
              Ja widzę dużo mniej jak jadę zony autem vs swoim.
            • vogon.jeltz Re: Tyle warte są obecnie SUV 4x2 🤦‍♂️😂 24.01.25, 19:37
              > Na plus SUV (o ile ich jest malo i ma sie mniej
              > typowego) to latwiej na parkingu znalezc.
              > Zdecydowanie jest to zaleta.

Uwierz mi, nie ma samochodu łatwiejszego do znalezienia na dowolnie wielkim parkingu niż pomarańczowy Caddy ;-)
              • trypel Re: Tyle warte są obecnie SUV 4x2 🤦‍♂️😂 24.01.25, 19:48
                Kolega sprowadził fajne auto, zona mowi ze nudne jak pasat. To zapytałem a jakie powinno być. Różowe magenta. Poprosiłem asystentkę o render i wyszło tak
                Też byłoby latwo znaleźć:)
                Zajebiscie wygląda
                • vogon.jeltz Re: Tyle warte są obecnie SUV 4x2 🤦‍♂️😂 24.01.25, 20:19
                  No, szkoda że takich kolorów żaden producent nie ma w ofercie. Wszędzie tylko białe, czarne, szare i srebrne. To powinno być, kurna, zabronione i należałoby wprowadzić prawny nakaz produkowania samochodów wyłącznie w oczojebnych kolorach.
                  • trypel Re: Tyle warte są obecnie SUV 4x2 🤦‍♂️😂 24.01.25, 20:20
                    No i teraz mamy z żoną umowę że następne oklejamy albo malujemy na ten kolor bo nam się zajebiscie podoba
                  • waga173 Re: Tyle warte są obecnie SUV 4x2 🤦‍♂️😂 24.01.25, 21:33
                    Pierwsza proba oczojebnosci byl wymyslony w Szwecji w latach 70-tych zeszlego stulecia nakaz jazdy w dzien na swiatlach mijania "not to see better but to be seen better" co w Polsce bylo uznane za herezje i idiotyzm. Jako zwolennik tego pomyslu zaczalem go stosowac u nas, a jadacy z naprzeciwka na moj widok zwalniali i zjezdzali na pobocze(!). Bo wtedy jak ktos w dzien jechal na swiatlach to bylo rozumiane ze wiezie do szpitala ofiare wypadku albo babe do izby porodowej, w kazdym razie ma jakis wazny powod.
                    • trypel Re: Tyle warte są obecnie SUV 4x2 🤦‍♂️😂 24.01.25, 21:59
                      A czy mi się wydaje czy w latach 70 po zabudowanym jeździło się na postojowych żeby nie razić?
                      • waga173 Re: Tyle warte są obecnie SUV 4x2 🤦‍♂️😂 24.01.25, 22:38
                        trypel napisał:

> A czy mi się wydaje czy w latach 70 po zabudowanym jeździło się na postojowych
                        > żeby nie razić?

Nie! w miescie Warszawa gdzie wtedy bylo troche latarni ulicznych a w srodmiesciu dwa neony reklamujace jeden PKP a drugi PZU, jadac samochodem jak bylo tam cos widac do przodu, to swiatel nie wlaczali w ogole a co jakis czas jechal nadgorliwy marnotrawca benzyny na postojowych. A na mijania to juz nie bylo takich glupich. W NOCY, A PO CO! A co, ja nie widze ze jestem na Marszalkowskiej? Dla wyjasnienia dodam ze tak w bardzo poznych godzinach wieczornych a zwlaszcza wczesnych rannych nie bylo absolutnie zadnego ruchu. Ja i kolega zesmy sie kiedys rowerami pierwszymi wowczas skladakami sobie jezdili Nowym Swiatem o drugiej w nocy po surrealistycznie pustym miescie. Ale nagle spod ziemi wyrosl milicjant w plaszczu ortalionowym, zatrzymal nas i poprosil o karty rowerowe. No to mu pokazalem prawo jazdy. I wtedy uslyszalem dlaczego jednostka "intligencji" u nich jest nie cjant a mili-cjant. Powiedzial: Ja pana poprosilem o sygnet srebrny a pan mi pokazal zloty" i nas puscil.
                  • galtomone Re: Tyle warte są obecnie SUV 4x2 🤦‍♂️😂 25.01.25, 09:00
                    vogon.jeltz napisał:

> No, szkoda że takich kolorów żaden producent nie ma w ofercie. Wszędzie tylko b
                    > iałe, czarne, szare i srebrne. To powinno być, kurna, zabronione i należałoby w
                    > prowadzić prawny nakaz produkowania samochodów wyłącznie w oczojebnych kolorach
                    > .

Corolla ma teraz ciekawą zieleń dostępna. Z serii takich dziwnych wiec sam nie wiem.

Bardzo mi sie podoba, ze jest zielony wreszcie dostepny.... za cholere jeszcze nie wiem czy ta zieleń mi sie podoba 😂
              • galtomone Re: Tyle warte są obecnie SUV 4x2 🤦‍♂️😂 25.01.25, 08:57
                vogon.jeltz napisał:

> > Na plus SUV (o ile ich jest malo i ma sie mniej
                > > typowego) to latwiej na parkingu znalezc.
                > > Zdecydowanie jest to zaleta.
                >
                > Uwierz mi, nie ma samochodu łatwiejszego do znalezienia na dowolnie wielkim par
                > kingu niż pomarańczowy Caddy ;-)

To na pewno - ZAZDRO 👍👍😂
        • j_malec Re: Tyle warte są obecnie SUV 4x2 🤦‍♂️😂 24.01.25, 11:52
          galtomone napisał:

> Lepsza tylko jak obok ciebie nizsze auta..
          Ale jednak jak jesteś w niższym aucie, a obok ciebie jest więcej SUV'ów, to jednak w SUV'ie więcej widzisz

> Ok, moze jak kogos bola plecy. Ja nie widze roznicy po przesiadce, tzn. teraz m
          > am rzadziej spodnie od progów ujebane.
          Nie muszą boleć plecy, żeby wygodniej się wsiadało. A niestety aspekt łatwiejszego wsiadania do samochodu, który kiedyś był zupełnie dla mnie nie istotny, teraz coraz bardziej doceniam ;)

> Za to kosztuje w zakresie hałasu, bujania na zakrętach, przyczpności, spalania.
          Biorąc pod uwagę, że z wiekiem, jednak człowiek pokornieje (wolniej jeździ), to hałas mniejszy i bujanie jakby odpłynęło w dal, a i spalanie nie jest takie uciążliwe. Tylko nie do końca rozumiem dlaczego przyczepność miałaby być gorsza. To jednak chyba jest zależne przede wszystkim od jakości opon?

• galtomone Re: Tyle warte są obecnie SUV 4x2 🤦‍♂️😂 24.01.25, 15:56
            Ile ty masz lat? 100??? 😂
            • j_malec Re: Tyle warte są obecnie SUV 4x2 🤦‍♂️😂 24.01.25, 16:01
              To trzeba mieć 100 lat, żeby zauważyć, że nie młodniejemy, a starzejemy się? Jak ty nie zauważasz, różnicy pomiędzy obecnym stanem twojego zdrowia, a tym co było powiedzmy 20 lat temu, to tylko pogratulować zdrowia i kondycji :)
              • nousecomplaining Re: Tyle warte są obecnie SUV 4x2 🤦‍♂️😂 24.01.25, 16:20
                On jest po prostu bardzo fit, tylko pozazdrościć. Ja nie jestem i dla mnie (także ze względu na problemy z kręgosłupem) wygodne wsiadanie do i wysiadanie z auta ma znaczenie ogromne.
                Galtomone, niy być taki do przodku, bo cie z tyłu braknie, jak to u nas mówią. Sprawność fizyczna nie jest na zawsze, nawet jeśli się o nią dba, a czasem niezależna od nas.
                • j_malec Re: Tyle warte są obecnie SUV 4x2 🤦‍♂️😂 24.01.25, 16:38
                  Ja też byłem fit. Nawet bardzo fit ;) Ale niestety wiek zrobił swoje plus problemy z kręgosłupem (taka praca). Jeszcze jakiś czas temu kupiłem sobie zabawkę, w której prowadziłem w pozycji półleżącej, a teraz już pewnie nie podjąłbym takiego wyzwania ;)
                • galtomone Re: Tyle warte są obecnie SUV 4x2 🤦‍♂️😂 25.01.25, 09:05
                  nousecomplaining napisał(a):

> On jest po prostu bardzo fit, tylko pozazdrościć. Ja nie jestem i dla mnie (tak
                  > że ze względu na problemy z kręgosłupem) wygodne wsiadanie do i wysiadanie z au
                  > ta ma znaczenie ogromne.
                  > Galtomone, niy być taki do przodku, bo cie z tyłu braknie, jak to u nas mówią.
                  > Sprawność fizyczna nie jest na zawsze, nawet jeśli się o nią dba, a czasem niez
                  > ależna od nas.

Pewnie tak....
                  Ja generalnie nie mam nic do SUV jako takiego - auta fajnie wygladaja - nie ma co mowic.

Ale jak juz kupowac SUVa to 4x4 a nie 4x2.
                  • nousecomplaining Re: Tyle warte są obecnie SUV 4x2 🤦‍♂️😂 25.01.25, 15:09
                    > Ale jak juz kupowac SUVa to 4x4 a nie 4x2.
                    Ale niby czemu? Mnie 4x4 nie jest potrzebne, a korzystam z innych cech suva dla mnie ważnych.
                    • galtomone Re: Tyle warte są obecnie SUV 4x2 🤦‍♂️😂 26.01.25, 09:40
                      nousecomplaining napisał(a):

> > Ale jak juz kupowac SUVa to 4x4 a nie 4x2.
                      > Ale niby czemu? Mnie 4x4 nie jest potrzebne, a korzystam z innych cech suva dla
                      > mnie ważnych.

Eeee... spoko... ale to troche jak terenówka z ramą ale bez reduktora i 4x4...

Biorac pod uwage zalety/wady (wygoda, przestrzen, itd) to zdecydowanie wolabym MPV niz SUVa 4x2
              • galtomone Re: Tyle warte są obecnie SUV 4x2 🤦‍♂️😂 25.01.25, 09:04
                j_malec napisał:

> To trzeba mieć 100 lat, żeby zauważyć, że nie młodniejemy, a starzejemy się? Ja
                > k ty nie zauważasz, różnicy pomiędzy obecnym stanem twojego zdrowia, a tym co b
                > yło powiedzmy 20 lat temu, to tylko pogratulować zdrowia i kondycji :)

Podobno jak dbasz, tak masz. 😉

Dlatego dopiero teraz rzuciłem palenie (drugi raz) ale picia nie zamierzam.

Inna sprawa, ze przez te IQOS'y i inne gowna to wróciłem do palenia po prawie 3 latach przerwy, ale za to teraz rzucenie bylo bezproblemowe.

Ale co do auta - wsiadanie/wysiadanie - Corolla / RX nie robi mi żadnej róznicy.
                • j_malec Re: Tyle warte są obecnie SUV 4x2 🤦‍♂️😂 25.01.25, 16:41

> Podobno jak dbasz, tak masz. 😉
                  Właśnie. Podobno. Nie ma takiej możliwości, żebyś niezależnie od tego co robisz, nie stracił z wiekiem kondycji, czy sprawności fizycznej.

> Ale co do auta - wsiadanie/wysiadanie - Corolla / RX nie robi mi żadnej róznicy
                  Tylko pogratulować. Też kiedyś uważałem, że 'zawsze' tak będzie :)
      • vogon.jeltz Re: Tyle warte są obecnie SUV 4x2 🤦‍♂️😂 24.01.25, 12:03
        > Lepsza widoczność

Sprawdzić, czy nie do tyłu. Zresztą, do przodu też bywa różnie. Łatwiej SUV-em rozjechać gówniaka i nawet nie zauważyć.
        • waga173 Re: Tyle warte są obecnie SUV 4x2 🤦‍♂️😂 24.01.25, 12:18
          W konkretnym przypadku (Jeep Grand Cherokee) lewy szeroki slupek A i obok niego wielkie lustro sa umieszczone tak ze skrecajac w lewo mozna najechac na idacego po pasach lekko z przodu i lekko w lewo niewysokiego czlowieka. Nie pytajcie skad wiem:) Nie, nie najechalem, bo odskoczyl ale opierdolil mnie niezle.
          • duze_a_male_d_duze_m Re: Tyle warte są obecnie SUV 4x2 🤦‍♂️😂 24.01.25, 12:24
            We Fiacie Freemoncie podobnie, niemożliwe jest zauważanie biegnącej, pod pewnym kątem, w stronę auta sarny. Dotyczy to tylko kierowcy, cała reszta pasażerów się drze..
            • trypel Re: Tyle warte są obecnie SUV 4x2 🤦‍♂️😂 24.01.25, 14:27
              Myślę że wiele aut, nie tylko suvow, ma taką przypadłość, i nie zauważyłem żeby akurat tu występowała częściej.
      • jeepwdyzlu Re: Tyle warte są obecnie SUV 4x2 🤦‍♂️😂 24.01.25, 17:04
        Mocno zastanawiam się na x1 w wersji rwd, jezdzi rownie dobrze jak trojka a w środku dużo wygodniej
        --
        Nie, nie jeżdzi.
        Jedynka i dwójka to inne platformy, naped z przodu skrzynie dsg a nie legendarny ZF. Oczywiście możesz kupić najwyższe wersje z 4x4 i ZFem ale wejdziesz w pułap cenowy 5tki :-) Kup NXa. Będzie Pan zadowolony.
        • duze_a_male_d_duze_m Re: Tyle warte są obecnie SUV 4x2 🤦‍♂️😂 24.01.25, 20:00
          On pisze o poprzedniej generacji.
          • trypel Re: Tyle warte są obecnie SUV 4x2 🤦‍♂️😂 24.01.25, 20:08
            Właśnie, przednionapędowej nie biorę pod uwagę. Lexusa używanego testowaliśmy raz i dziękuję (ct200)
            • jeepwdyzlu Re: Tyle warte są obecnie SUV 4x2 🤦‍♂️😂 24.01.25, 22:53
              Lexusa używanego testowaliśmy raz i dziękuję (ct200)
              ----
              Ile to było lat temu?
              50?
              Idź do lexusa, serio.
              Podziekujesz mi później.
              J.
              • trypel Re: Tyle warte są obecnie SUV 4x2 🤦‍♂️😂 25.01.25, 07:18
                Jeep ja mam zasady :)
                Auto za max miesięczne dochody. I albo te lexusy w salonie za drogie albo ja za mało zarabiam bo się jakoś nie spinamy :)
                • galtomone Re: Tyle warte są obecnie SUV 4x2 🤦‍♂️😂 25.01.25, 09:18
                  trypel napisał:

> Jeep ja mam zasady :)
                  > Auto za max miesięczne dochody. I albo te lexusy w salonie za drogie albo ja za
                  > mało zarabiam bo się jakoś nie spinamy :)

25k/miesięcznie - pogratulować Panu... się nie dziwie, że ty dupą, znaczy prezydentem nie chcesz być 😂
          • jeepwdyzlu Re: Tyle warte są obecnie SUV 4x2 🤦‍♂️😂 24.01.25, 22:55
            On pisze o poprzedniej generacji.
            ---
            Uff...
      • bunkum Re: Tyle warte są obecnie SUV 4x2 🤦‍♂️😂 24.01.25, 21:32
        Myslalem, ze jestes madrzejszy/
    • duze_a_male_d_duze_m Re: Tyle warte są obecnie SUV 4x2 🤦‍♂️😂 24.01.25, 12:19
      Niepotrzebnie pomagali, już sama wyjeżdżała.
      • waga173 Re: Tyle warte są obecnie SUV 4x2 🤦‍♂️😂 25.01.25, 00:38
        duze_a_male_d_duze_m napisał:

> Niepotrzebnie pomagali, już sama wyjeżdżała.

Z daleka smierdzi ustawka, bo wedlug mnie czegos tu brakuje. Mianowicie w normalnych warunkach ten dobry samanitanin w liczbie dwoch najpierw by podszedl do kierowcy/kierowczyni i powiedzial niech pan/pani da delikatnie do przodu a my popchniemy z tylu. A jakby to uslyszala, te popchniecie z tylu to by wcale nie dodawala gazu tylko jeszcze hamowala recznym niech popychaja:)
    • bywalec.hoteli Re: Tyle warte są obecnie SUV 4x2 🤦‍♂️😂 24.01.25, 15:41
      cool
    • galtomone Martwie sie o Was 24.01.25, 15:59
      Cześć z Was brzmi (z ta wygoda wsiadania, bolami, itd) jakbyscie juz za chwile mieli prawnuki miec i generalnie na allegro juz trumny szukacie.

A co do sedna... SUV jak SUV - kazdemu wg potrzeb. Ale opcja "terenowki" tylko 4x2 to abberacja, wystepek przeciw motoryzacji i powinna byc scigana z urzedu.
      • waga173 Re: Martwie sie o Was 24.01.25, 16:13
        galtomone napisał:

> Cześć z Was brzmi (z ta wygoda wsiadania, bolami, itd) jakbyscie juz za chwile
        > mieli prawnuki miec i generalnie na allegro juz trumny szukacie.

A Ty brzmisz jakbys jeszcze nie mial dzieci. Ja kiedys z osobowki wysiadalem tak ze wystawialem lewa noge, wysuwalem dupe, z pozycji kucnietej wstawalem na jednej nodze i wyciagalem prawa noge. Pozniej przy tym wstawaniu lokciem podpieralem sie jeszcze o dach. A teraz robie tak ze otwieram drzwi. obracam sie w lewo, stawiam dwie nogi na ziemi i na dwoch nogach z trudem wstaje. A wsiadanie i wysiadanie z suva czy full size pickupa kiedys i teraz wyglada tak samo. Na wyprostowanych nogach tylko albo przesuwam dupe na siedzenie albo wysuwam z siedzenia na zewnatrz i to wszystko. Wiec mi tu nie pierdol:)
        • galtomone Re: Martwie sie o Was 25.01.25, 09:22
          waga173 napisał:

> galtomone napisał:
          >
          > > Cześć z Was brzmi (z ta wygoda wsiadania, bolami, itd) jakbyscie juz za c
          > hwile
          > > mieli prawnuki miec i generalnie na allegro juz trumny szukacie.
          >
          > A Ty brzmisz jakbys jeszcze nie mial dzieci.

Niestety... madry polak po szkodzie...

> A teraz robie tak ze otwieram drzwi. obracam sie w lewo
          > , stawiam dwie nogi na ziemi i na dwoch nogach z trudem wstaje.

To mniej wiecej jak mój stary przed TV (tylko bez obracania), jak siadzie to juz amen...

Ojciec to ty tutaj?????

A jak kiedyś (daaaaawno temu) mowilem kolezance - teee, chodz na basen. A po co? A bo potem bedziesz stara prezydentka, 40 lat i wszystko Cie bedzie bolalo... to nie wierzyla. A teraz boli.
          • waga173 Re: Martwie sie o Was 25.01.25, 14:31
            galtomone napisał:

> Ojciec to ty tutaj?????

Nie marudz tylko przynies mi kapcie i zrob herbatke.
            • galtomone Re: Martwie sie o Was 25.01.25, 15:07
              waga173 napisał:

> galtomone napisał:
              >
              > > Ojciec to ty tutaj?????
              >
              > Nie marudz tylko przynies mi kapcie i zrob herbatke.

Oszust, stary mnie w zyciu o herabte nie poprosił.
      • qqbek Re: Martwie sie o Was 24.01.25, 23:11
        galtomone napisał:

> Cześć z Was brzmi (z ta wygoda wsiadania, bolami, itd) jakbyscie juz za chwile
        > mieli prawnuki miec i generalnie na allegro juz trumny szukacie.

Ja nie wiem, jak ty tak możesz bredzić po przesiadce z RX-a do "płaskodupca".
        Mam 46 lat, jestem sprawny fizycznie, ale jak siądę "na kiblu" w Zafirze, to zdecydowanie lepiej mi się jedzie dalej, niż w mniejszym aucie.

> A co do sedna... SUV jak SUV - kazdemu wg potrzeb. Ale opcja "terenowki" tylko
        > 4x2 to abberacja, wystepek przeciw motoryzacji i powinna byc scigana z urzedu.

Tu pełna zgoda - cała ta moda na "pseudoterenówki" jest porąbana.
        Gdzieś w internetach widziałem filmik z Włoch, jak te wszystkie 4x4 premium "z dołączanym" objeżdża gdzieś na górskich serpentynach stara (pewnie 45-konna) Panda 4x4. Ubaw miałem straszny.
        • galtomone Re: Martwie sie o Was 25.01.25, 09:27
          qqbek napisał:

> galtomone napisał:
          >
          > > Cześć z Was brzmi (z ta wygoda wsiadania, bolami, itd) jakbyscie juz za c
          > hwile
          > > mieli prawnuki miec i generalnie na allegro juz trumny szukacie.
          >
          > Ja nie wiem, jak ty tak możesz bredzić po przesiadce z RX-a do "płaskodupca".
          > Mam 46 lat, jestem sprawny fizycznie, ale jak siądę "na kiblu" w Zafirze, to zd
          > ecydowanie lepiej mi się jedzie dalej, niż w mniejszym aucie.

Dlaczgo bredzić?

Twierdzisz ze nie wiem jak mi sie wsiada/siedzi/wysiada?

No jasne, ze inaczej, ale tak samo wygodnie. Roznicy mi to zadnej nie robi.
          Zdecydowanie nie bylby to dal mnie argument do wyboru auta poki co a rzecz calkiem nie istotna.

Pewnie kiedys bedzie inaczej, ale poki co nie ma problemu.

A 46 lat to ja juz miałem smarkaczu 😉

> Tu pełna zgoda - cała ta moda na "pseudoterenówki" jest porąbana.
          > Gdzieś w internetach widziałem filmik z Włoch, jak te wszystkie 4x4 premium "z
          > dołączanym" objeżdża gdzieś na górskich serpentynach stara (pewnie 45-konna) Pa
          > nda 4x4. Ubaw miałem straszny.

Te z dołączanym to pewnie na dobrych oponach w aucie z dobrym rozkładem masy i układem jezdnym to i w RWD/FWD bys objechał.

Nie wiem jak w obecnych generacjach aut, ale pamietam jak duzy lag mialo Volvo XC nim sie tył dołączył... przy aktywniejszej jezdzie (zabawie) na zakretach to az niebezpieczne bylo... bo niby juz ulozowny w zakrecie a tu nagle tyl sie dolacza bo sie zorientowal, ze by wypadalo...

• trypel Re: Martwie sie o Was 25.01.25, 10:40
            W obecnych nie ma żadnego. Albo jest niezauważalny. Najgorszy był w octavii 20 lat temu. Najlepiej przed zasniezona gorka było ręczny pociągnąć, wtedy system widzial roznice obrotów i dorzucał tyl.
        • vogon.jeltz Re: Martwie sie o Was 25.01.25, 12:14
          > Mam 46 lat, jestem sprawny fizycznie, ale jak siądę
          > "na kiblu" w Zafirze, to zdecydowanie lepiej mi się
          > jedzie dalej, niż w mniejszym aucie.

Mam tylko ciut więcej niż ty, jestem umiarkowanie sprawny fizycznie, a różnicy praktycznie nie widzę. Ok, w trasie 1500 km Caddylak jest bezapelacyjnie lepszy od Yariski, ale nie dlatego, że siedzi się wyżej, tylko dlatego, że ma świetne ergonomiczne fotele AGR.
          • trypel Re: Martwie sie o Was 25.01.25, 13:11
            1.5 roku w mercedesie a ja wciąż tęsknię za tiguanowymi fotelami ortopedycznymi.

A ja mam więcej lat od Ciebie i nie mam problemu żeby wsiąść i wysiąść z trójki ale jak mam jechać dalej albo czesto się zatrzymywać i wsiadać i wysiadać to trojka jest ostatnim wyborem w domu.
            • jeepwdyzlu Re: Martwie sie o Was 25.01.25, 14:23
              1.5 roku w mercedesie a ja wciąż tęsknię za tiguanowymi fotelami ortopedycznymi.
              ---

Jaki masz model? Ja mam GLE i są bardzo dobre.
              • trypel Re: Martwie sie o Was 25.01.25, 14:28
                GLC 300de
                Pakiet AMG to niby jakieś lepsze sportowe ale niestety są gorsze od tych ortopedycznych w vw.
                Nie mówię że są złe ale tamte wyszły ponad wszystko co miałem wcześniej.
                W każdym razie tam 10h robiłem bez bólu, tu po 5 muszę mieć sesje rozciągania na parkingu pare minut
                • jeepwdyzlu Re: Martwie sie o Was 25.01.25, 23:19
                  W każdym razie tam 10h robiłem bez bólu, tu po 5 muszę mieć sesje rozciągania na parkingu pare minut
                  ---
                  No tak. To tez kwestia wieku.
                  Ja co 2h robię postój, w połwoei trasy dłuższy, coś jem - i jadę max 10h. Np z Berlina do Trydentu albo ze Szczecina do Rivy. Maksymalnie. Nocleg , rano śniadsnko we Włoszech czy Amsterdamie - bez spiny - i dopiero dalej. Latem do Barcelony jechałem 3 dni. Jasne - trzeba się nie śpieszyć - ale jestem już na emeryturce więc się napawam brakiem pośpiechu. Polecam, żałuję że nie odszedłem 5 lat temu. Czy nawet 10.
                  Jeep
                  • trypel Re: Martwie sie o Was 26.01.25, 07:16
                    Ponieważ mam akurat te 9-10 max h do siebie we Włoszech to jadąc na weekend raczej nie będę stawał po drodze. Takie plany to dopiero na emeryturze czyli za jakieś 16-17 lat (ja zakładam że popracuję dłużej niż 65)
                    Startuje ok 16 żeby na 2 w nocy najdalej być. Jest pusto i dobrze się jedzie. Ale potrzebuję dobrych siedzeń. Tyle. Następnym razem spróbuję GLB bo pod katem pozycji jazdy i miejsca w środku mi bardziej odpowiada. Chyba że Audi wygra z nową q5
    • bolo2002 Re: Tyle warte są obecnie SUV 4x2 🤦‍♂️😂 25.01.25, 09:25
      Na filmie wyrażnie widać, ze ten kierowca chciał cofnąć na rondzie - przy przednich skręconych kołach. Jesli to było 4x2 to był to niedzielny kierowca-którego nie nauczono, że na śliskiej nawierzchni -koła napędowe muszą być ustawione równo. Ponadto dupek jechał ze zbyt mała prędkością w głębokim śniegu. Po co mu SUV? Tam zwykłym Seicento można było przejechać.
    • galtomone Gorsze wyparło lepsze? 26.01.25, 09:45
      Wielu z Was tu wypisało zalety SUVa.

Sie wyżej siedzi, jest przestrzeń, jest wygodniej, 4x4 nie każdemu potrzebne, itd...

Spoko... ale czy tych wszystkich rzeczy LEPIEJ!!!!! DUUUZO LEPIEJ nie robiły MPV?

A jednak - z mojego p. widzenia - gorsze wyparło lepsze...

No a Ci, którym wysokość fury nie robi różnicy... jednak kombi jedzi lepiej, pakuje wiecej - ale znów... kombi w ofertach mało a SUVowatych pokrak od Aygo X po Q7 i podobne pełno.
      • trypel Re: Gorsze wyparło lepsze? 26.01.25, 09:56
        Pełna zgoda, jednym z najlepszych aut jakie miałem był Sharan. Wysoko, komfortowo, dobre prowadzenie. Jedyna wada był skandalicznie niski przeswit który przy długim rozstawie oso utrudniał życie. Ale jakby był w Europie van z napędem na 4 kola i dobrym automatem to jako służbowy chętnie wezmę :)
        Uprzedzam ze caravelka za duża
        • galtomone Re: Gorsze wyparło lepsze? 26.01.25, 10:10
          trypel napisał:

> Pełna zgoda, jednym z najlepszych aut jakie miałem był Sharan. Wysoko, komforto
          > wo, dobre prowadzenie. Jedyna wada był skandalicznie niski przeswit który przy
          > długim rozstawie oso utrudniał życie. Ale jakby był w Europie van z napędem na
          > 4 kola i dobrym automatem to jako służbowy chętnie wezmę :)
          > Uprzedzam ze caravelka za duża

Też bym wziął i też nie Caravelle (fajna, ale jednak czuć pochodzenie towarowe auta no i rozmiar bez sensu - do garażu mi nie wejdzie a parkowanie pod Lidlem to będzie koszmar).

Mnie by pasiła Previa hybrydowa jak sie domyślasz (na upartego nawet w opcji jak Avensis Verso) ... a w wersji AWD-i to juz mam mokro w gaciach 😂😉
      • jeepwdyzlu Re: Gorsze wyparło lepsze? 26.01.25, 10:42
        Spoko... ale czy tych wszystkich rzeczy LEPIEJ!!!!! DUUUZO LEPIEJ nie robiły MPV
        ----
        Przejechałem honda odyssey łasnych kilka tysięcy km więc stwierdzam - te auta sa stworzone dla Ameryki. Dla wielkich zjazdów z autostrad. Ogromnych miejsc parkingowych. Wielkich placłw ppd dystrybutorami paliwa. Pustych dróg i wolnej jazdy. Bo to kloce są . Podatne na podmuchy wiatru - trza jechać nieśpiesznie i mieć szeroki pas drogi i trudne w manewrach - promieńskreru jak w autobusie. Po powrocie do Europy jak wsiadłem do RXa - to wydawało mi się że jeźdżę maluchem 126.
        • galtomone Re: Gorsze wyparło lepsze? 26.01.25, 10:50
          Z całym szacunkiem, ale...

1. Deadpool mówi, że "This is a Honda fuckin' Odyssey. Throttle response sucks a cock, dated infotainment system. When Honda saw that untreated chlamydia was making a comeback, they invented the Honda Odyssey to compete! "

2. To nie jedyny MPV który był dostępny na świecie. Były auta jak Avensis Verso, Scenic, Zafira, Meriva, C8, Sharan, S-Max Voyager, Grand Voyager, Espace, Grand Espace (boskie auto jak jechało.... ale niestety często nie chciało jechać) i wiele wiele innych.

I śmiem twierdzić, że były sensowniejsze niż odpowiadające im SUVy...

A jednak SUVy są a ich nie ma.
          • jeepwdyzlu Re: Gorsze wyparło lepsze? 26.01.25, 11:45
            Galtom ja jeździłrm autem z wypożyczalnj. Nowym.. Super auto uwierz mi. Narzekania to pierdolenie do kwadratu.

A scenic czy zafira...
            No proszę.. To jak porównywać zaporożca do abramsa...
            • galtomone Re: Gorsze wyparło lepsze? 27.01.25, 08:08
              1. Ja Ci wierze - tylko co z tego skoro nie o tym mówimy. Gwarantuje Ci, ze jakbyś wsiadł do nowej Sienny tak samo byś był zachwycony.

2. Ale to ty porównujesz Scenica do Oddysey (po co, nie wiem) - ja porównuje Scenica np. do Kadjara.

Generalnie auta typu MPV do odpowiadającym im w kasie suvów/crossoverów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka