Dodaj do ulubionych

Sukienkowi

13.02.25, 10:35
jezeli sie komus wydaje, ze to OT, to chodzi o dojazd samochodem.

Proboszcz zagrodził ludziom dojazd do domu, bo nie chodzą do kościoła. Doszło do tragedii, straż nie mogła dojechać do pożaru

no itak pieknie sobie zyjecie z Ma-Ryja z czestochowy.
Obserwuj wątek
    • nousecomplaining Re: Sukienkowi 13.02.25, 10:50
      To tyle w temacie miłości do bliźniego.
      • dodekanezowiec Re: Sukienkowi 13.02.25, 12:10
        100% nie OT - przed wjazdem do Szczawna jest dwupasmówka w jedną, dwupasmówka w drugą, ale ograniczenie do 50 i radar :)
      • engine8t Re: Sukienkowi 13.02.25, 17:27
        nousecomplaining napisał(a):

> To tyle w temacie miłości do bliźniego.

Milosc blizniego do siebie samego to chyba norma?
        • nousecomplaining Re: Sukienkowi 13.02.25, 17:46
          > Milosc blizniego do siebie samego to chyba norma?
          W przypadku facetów w sukienkach ta miłość jest priorytetowa, a nie powinna, bo mają służyć wiernym? Ale sorry, nie, sługi boże w końcu, służą bożkowi, a kochają kogo chcą i jak chcą.
        • hrasier_2 Re: Sukienkowi 13.02.25, 18:57
          engine8t napisał:

> nousecomplaining napisał(a):
          >
          > > To tyle w temacie miłości do bliźniego.
          >
          > Milosc blizniego do siebie samego to chyba norma?
          Czytać Wybiórczą to ciasnych butach chodzić. Komuna już dawno się skończyła. Ale niektórzy tu nie jarzą dalej. Jego własność, jego wola. Tylko odpowiedzialności gminy, która sprzedawała grunt i nie zadbała nawet o służebność drogi. To jest ciekawostka.
          • bigimax4444 Re: Sukienkowi 13.02.25, 19:18
            Fajnopolakom wystarczy rzucic jakis bzdet z dudy z atakiem na kosciol i szczytuja
          • wislok1 Re: Sukienkowi 13.02.25, 19:32
            No i teraz nie zyje czlowiek, bo ksiadz zagrodzil dojazd, i karetka nie mogla dojechac

Totalna paranoja, szczegolnie tlumaczenia ksiedza...

Fajny sposob, zeby ludzie sie zrazili do ksiezy...

Wypadaloby ksiedza skryytykowac za bezdenna glupote i chamstwo, ale na to cie nie stac
            • engine8t Re: Sukienkowi 13.02.25, 23:13
              wislok1 napisał:

> No i teraz nie zyje czlowiek, bo ksiadz zagrodzil dojazd, i karetka nie mogla d
              > ojechac
              >
              > Totalna paranoja, szczegolnie tlumaczenia ksiedza...
              >
              > Fajny sposob, zeby ludzie sie zrazili do ksiezy...
              >
              > Wypadaloby ksiedza skryytykowac za bezdenna glupote i chamstwo, ale na to cie n
              > ie stac

Czlowiek odszedl do krolestwa niebieskiego bez kolejki? A to mu sie udalo
              • hrasier_2 Re: Sukienkowi 13.02.25, 23:43
                Ksiądz zamordowany na plebanii w Kłobucku. Domniemany sprawca ujęty. Duchowny zginął z powodu pieniędzy. 80 tysięcy złotych. To 30 km ode mnie. 59 lat. Pochwalił się na mszy ile zebrał na kolędę.
    • only_the_godfather Re: Sukienkowi 13.02.25, 10:56
      Potem zdziwienie, że ludzie mają kościół gdzieś. No ale skoro z wiary robi się spółkę z o.o. do robienia kasy i wałów no to co się dziwić.
      • engine8t Re: Sukienkowi 13.02.25, 17:28
        only_the_godfather napisał:

> Potem zdziwienie, że ludzie mają kościół gdzieś. No ale skoro z wiary robi się
        > spółkę z o.o. do robienia kasy i wałów no to co się dziwić.
        >

Ale czy on im droge do kosciola zagrodzil?
    • bigimax4444 Re: Sukienkowi 13.02.25, 11:29
      Platne i mam pare pytan
      Co to za tragedia pozarowa
      Jakim cudem straz nie przejechala przez ten plotek na jednego kopa

Drugie pytanie
      Ich droga czy jezdzili sobie po "darmowej" gminnej az ktos kupil ziemie
      • marekggg Re: Sukienkowi 13.02.25, 12:08
        zabraknie ci na wodke bo platne?
        • bigimax4444 Re: Sukienkowi 13.02.25, 12:16
          Musialbym byc ciezko chory na glowe zeby placic za plugawe czerskie paszkwile
          To odpowiesz na moje pytania czy jedyne co ci wbili do lba , ksiadz zly, tragedia pozarowa lemingi stoja pod brama, ksiadz zly
    • hrasier_2 Re: Sukienkowi 13.02.25, 12:09
      Coraz bardziej idiotyczne niezwiązane z motoryzacją, będziesz wykorzystywał bez OT. Miałem cię za poważniejszego gościa. Chcesz produkować wątki religijne to jest takie forum Religia. Siara człowieku.
      • marekggg Re: Sukienkowi 13.02.25, 17:04
        jazda samochodem to nie jest auto-moto?
        • engine8t Re: Sukienkowi 13.02.25, 17:29
          marekggg napisał:

> jazda samochodem to nie jest auto-moto?

A bramki na drogach to macie przeciez wszedzie?
          • marekggg Re: Sukienkowi 13.02.25, 19:38
            naprawde? nie wiedzialem, ja nie mam zadnej.
            • engine8t Re: Sukienkowi 13.02.25, 23:14
              marekggg napisał:

> naprawde? nie wiedzialem, ja nie mam zadnej.

Wyjedz na pierwsza lepsza autostrade w Polsce.
              • marecky81 Re: Sukienkowi 14.02.25, 08:21
                Na A4 Korczowej od Korczowej do Balic nie ma bramek, bo jest bezpłatna. Potem do granicy niemieckiej są 4 bramki.

Na A1 bramki są tylko na odcinku Gdańsk-Toruń, potem do granicy czeskiej nie ma bramek.

Ekpresówki są bezpłatne.

W USA tollwaye z bramkami są powszechne.
                • marecky81 Re: Sukienkowi 14.02.25, 08:25
                  [img]https://npr.brightspotcdn.com/dims4/default/ebf9e92/2147483647/strip/true/crop/1141x1013+0+0/resize/1760x1562!/format/webp/quality/90/?url=http%3A%2F%2Fnpr-brightspot.s3.amazonaws.com%2Flegacy%2Fsites%2Fwcbu%2Ffiles%2F201702%2Ftoll_booth_flikr_cc_jetzenpolis.jpg[/img]
    • hrasier_2 Re: Sukienkowi 13.02.25, 12:22
      Przy okazji mam pytanie do Wisloka. "Monachium: samochód wjechał w ludzi, są ranni.
      Obrażenia odniosło co najmniej 20 osób. Kierowca został zatrzymany. Burmistrz Monachium Dieter Reiter powiedział, że wśród rannych są dzieci. Czy to chodzi z Monachijską Konferencję Bezpieczeństwa ?
      • bigimax4444 Re: Sukienkowi 13.02.25, 12:31
        Lubie te tytuly w demokratycznych liberalnych wolnosciowych mediach
        "Samochod wjechal" sam se q wzial i wjechal
        • waga173 Re: Sukienkowi 13.02.25, 13:37
          bigimax4444 napisał:

> Lubie te tytuly w demokratycznych liberalnych wolnosciowych mediach
          > "Samochod wjechal" sam se q wzial i wjechal

Skoro to samochod to powinno byc "Samochod wszedl"?
        • hrasier_2 Re: Sukienkowi 13.02.25, 14:00
          bigimax4444 napisał:

> Lubie te tytuly w demokratycznych liberalnych wolnosciowych mediach
          > "Samochod wjechal" sam se q wzial i wjechal
          Lepszy numer to ten- "Samochód, którym kierował mężczyzna, jechał za grupą protestujących i radiowozem, a następnie wyprzedził policyjny pojazd, przyspieszył i wjechał w tył kolumny — powiedział rzecznik policji, cytowany przez agencję dpa. 24-letni Afgańczyk.
          • bigimax4444 Re: Sukienkowi 13.02.25, 14:02
            Inzynier?, w zyciu bym nie przypuszczal,
      • wislok1 Re: Sukienkowi 13.02.25, 18:14
        Raczej nie

Jakis afganiec nie dostal azylu w DE i postanowil sie zemscic..
        Wjechal w demonstracje
        28 rannych, zeri zabitych
        Niestety swirow nie brakuje
        • bigimax4444 Re: Sukienkowi 13.02.25, 18:34
          Tylko dlaczego 95% swirow to wyznawcy religii pokoju

Refiudzi łelkom chialoby sie krzyknac
        • hrasier_2 Re: Sukienkowi 13.02.25, 18:38
          Wytłumacz mi jedno. Od czego są te służby w Niemczech. Co one robią. Nie dostał azylu, wypożyczył sobie auto i wjechał w protestujących związkowców i siłą rozpędu potrącił przypadkowych ludzi. Do tego policjanci zabezpieczyli ten marsz. Tusek też nam szykuje po cichu ten miód.
          • bigimax4444 Re: Sukienkowi 13.02.25, 18:42
            Wytłumacz mi jedno. Od czego są te służby w Niemczech. Co one robią.

Pacyfikuja oryginalnych niemcow, ktorym z jakichs powodow nie podobaja sie nachodzcy
            • hrasier_2 Re: Sukienkowi 13.02.25, 19:05
              Ileś lat temu to mieszkałem w Stuttgart Zuffenhausen. Przyszli tacy po cywilnemu z kamerami i wygnali nas na dwie godziny, bo na przeciwko mieszkali Kurdowie. Teraz za dużo ich jest i nie ogarniają tego. Zawsze w takiej grupie znajdzie się jakiś szaleniec lub desperat.
          • wislok1 Re: Sukienkowi 13.02.25, 19:16
            To w kazdym panstwe sie moglo zdarzyc wedlug tego samego planu ....

Sluzby nie sa w stanie zabezpieczyc cos takiego wszedzie........
          • engine8t Re: Sukienkowi 13.02.25, 23:16
            hrasier_2 napisał:

> Wytłumacz mi jedno. Od czego są te służby w Niemczech. Co one robią. Nie dostał
            > azylu, wypożyczył sobie auto i wjechał w protestujących związkowców i siłą roz
            > pędu potrącił przypadkowych ludzi. Do tego policjanci zabezpieczyli ten marsz.
            > Tusek też nam szykuje po cichu ten miód.

Nie tylko w Niemczech.
            To typowe dla lewactwa.
            Nasi dali nielegalnym i mieszknai i darnowe ubezpieczenia zdrowotne a legalnym nie bo sobie musza na to zarobic.
            Wszytko z dobroci serc...
        • dodekanezowiec Re: Sukienkowi 13.02.25, 19:18
          wislok1 napisał:

> Raczej nie
          >
          > Jakis afganiec nie dostal azylu w DE i postanowil sie zemscic..
          > Wjechal w demonstracje
          > 28 rannych, zeri zabitych
          > Niestety swirow nie brakuje

Z kim dyskutujesz bo nikogo nie widzę?
          Moze wislok też dobrze przyjac tę metode
          • wislok1 Re: Sukienkowi 13.02.25, 19:28
            Moze tak,

ale z ruskim agentem nie dyskutuje, choc go widze
            • hrasier_2 Re: Sukienkowi 13.02.25, 23:47
              "Będą się ważyć losy Ukrainy być może w ten weekend. Monachijska Konferencja Bezpieczeństwa, która potrwa do niedzieli. W centrum uwagi będą przede wszystkim dwa konflikty zbrojne - w Ukrainie i na Bliskim Wschodzie.

W tegorocznej konferencji wezmą udział przywódcy z około 60 krajów, w tym wiceprezydent Stanów Zjednoczonych J.D. Vance, sekretarz stanu USA Marco Rubio, specjalny wysłannik USA ds. Ukrainy i Rosji Keith Kellogg, prezydent Ukrainy Wołodymyr Zełenski, prezydent Niemiec Frank-Walter Steinmeier, ustępujący kanclerz Niemiec Olaf Scholz oraz sekretarz generalny Sojuszu Północnoatlantyckiego Mark Rutte. Linka nie wbijam bo to bez sensu.
    • bolo2002 Re: Sukienkowi 13.02.25, 15:51
      Ten sutannowy/ nie sukienkowy/ niewątpliwie Ma- Ryja a nie twarz. Ludzie podpalii -bo chcieli pokazać temu co Ma=Ryja, że nie beda chodzić do koscioła- bo to nie ma sensu . No i pewnie cos tam w tej parafii sie spaliło. No i .. co łaska nie będzie. Straszna bieda tam- na gorzałę może zabraknąć.
      • nousecomplaining Re: Sukienkowi 13.02.25, 16:09
        > na gorzałę może zabraknąć
        Im nigdy nie brakuje na nic.
        • bigimax4444 Re: Sukienkowi 13.02.25, 16:46
          Szkoda ze sporej czesci spoleczenstwa brakuje mozgu i wierza w propagande czerskich

Ludzie popatrzcie na mapę i zdjęcia. Ten dom jest na działce z dostępem do szerokiej publicznej drogi. Zdjęcia robione tendencyjnie z miejsca, które powinno być niezależnym wjazdem. Mieszkańcom nie chce się zrobić własnego wjazdu tylko chcieliby korzystać z cudzej działki. To tak jakbym mieszkając przy tej samej drodze z sąsiadem żądał wjazdu przez jego działkę. Tu nie ma mowy o służebności. Polecam obejrzeć sytuację na mapach z geoportal
    • engine8t Re: Sukienkowi 13.02.25, 17:26
      A zrobil cos niezgdnego z prawem?

Bo jak nie to moze uznal ze " jak prafianie ksiedzu tak ksiadz parafianom"?
      O niedlugo postawi budke z automatem i bedzie mozna za wjazd placic - mm nadzije ze Blikiem tez :)
      Jakos sobie biedak musi radzic. :)
      • hrasier_2 Re: Sukienkowi 13.02.25, 19:11
        engine8t napisał:

> A zrobil cos niezgdnego z prawem?
        >
        > Bo jak nie to moze uznal ze " jak prafianie ksiedzu tak ksiadz parafianom"?
        > O niedlugo postawi budke z automatem i bedzie mozna za wjazd placic - mm nadzi
        > je ze Blikiem tez :)
        > Jakos sobie biedak musi radzic. :)
        A nic. Bo prokuratura sprawę umorzyła. Jego działka, jego wola. Jak pretensje to do gminy. A etycznie to już inna gadka.
        • marekggg Re: Sukienkowi 13.02.25, 19:48
          na 100% sie z toba zgadzam.

Jezeli droga byla legalna, to gmina moze sprzedac/oddac dzialke komus pod rygorem zostawienia drogi z mozliwoscia przejazdu dla mieszkancow, sluzb itp.

A jezeli nie bylo tego zapisu, to po prostu wychodzi niestety na to, ze ksiadz to po prostuc i zero empatii. Ja bym tez do takiego w zyciu nie poszedl na msze.
          • engine8t Re: Sukienkowi 13.02.25, 23:19
            marekggg napisał:

> na 100% sie z toba zgadzam.
            >
            > Jezeli droga byla legalna, to gmina moze sprzedac/oddac dzialke komus pod rygor
            > em zostawienia drogi z mozliwoscia przejazdu dla mieszkancow, sluzb itp.
            >
            > A jezeli nie bylo tego zapisu, to po prostu wychodzi niestety na to, ze ksiadz
            > to po prostuc i zero empatii. Ja bym tez do takiego w zyciu nie poszedl na msze
            > .

A dlaczego bys na msze nie poszedl ?
            • marekggg Re: Sukienkowi 13.02.25, 23:57
              do tego konkretnego ksiezula, bo ma zerto empatii dla mieszkancow i jest katolem-prostakiem.
              • trypel Re: Sukienkowi 14.02.25, 06:39
                To jest wypowiedz innej mieszkanki tego samego niby odgrodzonego budynku, tak tylko wklejam żeby filtrować nieco wybiórcza- Jestem ze wspólnoty Baczyńskiego 15. Sąsiedzi cały czas uskarżają się na drogę, że nie mają dojazdu. Jest droga dojazdowa boczna. Mamy ją trochę zaniedbaną. Teraz mieszkańcy coś zrobili, posypali grunt. Sąsiedzi podjęli za moimi plecami uchwały. Pozbyli się mojego głosu, żebym w ogóle nie brała udziału w tej sprawie. Druga uchwała dotyczy tego, że będą zakładać sprawę sądową o to by był dojazd. Napisałam, że nie zgadzam się z ich decyzją i nie życzę sobie, by robili to za moimi plecami. Droga dojazdowa jest. Ten teren po prostu był zaniedbany. Napisałam, że wystarczyłoby trochę życzliwości, żeby usunąć te wszystkie krzaki. Oni teraz to zrobili. Brama powstała dlatego, że działy się tam takie, a nie inne rzeczy. Były napominania. Psy zrobiły tam sobie wybieg
                • marekggg Re: Sukienkowi 14.02.25, 08:54
                  ciekawe czy ta pani ma w ogole prawo jazdy.
                  • tbernard Re: Sukienkowi 14.02.25, 09:22
                    marekggg napisał:

> ciekawe czy ta pani ma w ogole prawo jazdy.

No i ciekawe czy nie popełniła błędu w zeznaniach podatkowych, oraz czy czasem nie zdarzyło jej się przejść na czerwonym świetle.
                    Co ma do rzeczy, czy ma prawo jazdy? Jako członek wspólnoty ma prawo brać udział w głosowaniu.
                  • trypel Re: Sukienkowi 14.02.25, 09:32
                    Ale wyglada to tak ze droga jest tylko się przyzwyczaili jeździć przez cudze.
                    I teraz postaw się na miejscu właściciela działki. Chciałbyś tego (zwłaszcza że widziałbyś ze drogę mają tylko mają ja gdzieś i jeżdżą przez Twoja dzialke)? Czy jednak po paru latach byś się wkurzył i ogrodził?
                    Ja bym tak zrobil ale może ktoś woli żeby po jego terenie psy srały i auta jeździły
                    Bądźmy choć nieco obiektywni. Odrobinkę.
                    Dla mnie jest to typowy temat wywalony żeby przykryć wczorajszy blamaż Tuska z inwestycjami google w Polsce
      • qqbek Re: Sukienkowi 13.02.25, 21:37
        engine8t napisał:

> A zrobil cos niezgdnego z prawem?

Dojazd do zabudowanych posesji z drogi publicznej musi być.
        To tzw. "droga konieczna", której nie wolno grodzić.
        Ksiądz ogrodził, więc owszem, zrobił coś niezgodnego z prawem.

> Bo jak nie to moze uznal ze " jak prafianie ksiedzu tak ksiadz parafianom"?

Kodeks cywilny twierdzi inaczej.

> O niedlugo postawi budke z automatem i bedzie mozna za wjazd placic - mm nadzi
        > je ze Blikiem tez :)

Nie można tak zapłacić za służebność.
        Padre powinien podać cenę, a jak by się za bardzo cenił, cenę służebności może ustalić sąd.
        Ale przez cały ten okres droga powinna pozostać przejezdna.

> Jakos sobie biedak musi radzic. :)

Biedak.
        Przedstawiciel kasty watykańskiej, największego posiadacza ziemskiego w tym kraju, kupującego grunty z 99% bonifikatą.
        • engine8t Re: Sukienkowi 13.02.25, 23:27
          qqbek napisał:

> Dojazd do zabudowanych posesji z drogi publicznej musi być.

A niech sobie bedzie ale jak mnie sprzedano dzialke bez tego zastrzeznie to niech se ten dojazd bedzie gdzi chce byle nie przez moja dzialke.

> To tzw. "droga konieczna", której nie wolno grodzić.

A kto o tym decyduje?
          i kto to egzekwuje?

> Ksiądz ogrodził, więc owszem, zrobił coś niezgodnego z prawem.

I wladza nie protestowala ani mu tego nie zabronila? Moze ni emial podstaw prawnych?
          A jak nie to zaniedbala i wina wladzy?

> > Bo jak nie to moze uznal ze " jak prafianie ksiedzu tak ksiadz parafianom
          > "?
          >
          > Kodeks cywilny twierdzi inaczej.
          >

Gdzie tak twierdzi?
          Ni emzona ksiedzu karac parafian za ich grzechy?

> > O niedlugo postawi budke z automatem i bedzie mozna za wjazd placic - mm
          > nadzi
          > > je ze Blikiem tez :)
          >
          > Nie można tak zapłacić za służebność.

Jak aj bym byl ksiedzem to bym ni eprosil o datki na skladke ale za wstpe na parking i do kosciola

> Padre powinien podać cenę, a jak by się za bardzo cenił, cenę służebności może
          > ustalić sąd.
          > Ale przez cały ten okres droga powinna pozostać przejezdna.

To nikt nie wiedzial ze nie jest przejezdna? Wolno sobie tak stawiac ploty bez zgodzy wladz lokalnych?

> > Jakos sobie biedak musi radzic. :)
          >
          > Biedak.
          > Przedstawiciel kasty watykańskiej, największego posiadacza ziemskiego w tym kra
          > ju, kupującego grunty z 99% bonifikatą.
          >
          A wiec nic tylko sie do tej kasty zapisac i czerpac benefity a nie zazdroscic?
          • hrasier_2 Re: Sukienkowi 14.02.25, 09:25
            Ciekawe czy by Kubuś wpuścił na swoją posesje obcych i udostępnił im drogę przez swoją działkę. Łatwo rzucać oskarżenia jak się nie zna sprawy. Prokuratura odrzuciła oskarżenia wobec alternatywy, że jest inny dojazd. Tyko trzeba to utwardzić. Więc po temacie.
          • qqbek Re: Sukienkowi 14.02.25, 09:50
            engine8t napisał:

> A niech sobie bedzie ale jak mnie sprzedano dzialke bez tego zastrzeznie to nie
            > ch se ten dojazd bedzie gdzi chce byle nie przez moja dzialke.

Spójrz na mapy google.
            Dopiero potem się wypowiadaj.

> A kto o tym decyduje?

Położenie nieruchomości względem drogi publicznej.

> i kto to egzekwuje?

Sądy, a nie katabas stawiający płot.

> I wladza nie protestowala ani mu tego nie zabronila? Moze ni emial podstaw pra
            > wnych?

Na starość kabaret otwórz, nieźle ci idzie.

> To nikt nie wiedzial ze nie jest przejezdna? Wolno sobie tak stawiac ploty be
            > z zgodzy wladz lokalnych?

Ogrodzenie do 2 metrów nie jest budowlą w sensie prawa.
            Powyżej 2 metrów wymaga pozwolenia* (sprawdzić, czy nie sukienkowy, albo inny uprzywilejowany).

> A wiec nic tylko sie do tej kasty zapisac i czerpac benefity a nie zazdroscic?

Nie lubię hipokryzji i zgnilizny moralnej, a tym ta kasta od wieków stoi.

.
            * Nie dotyczy Podhala (tam prawo budowlane nigdy się do końca nie przyjęło).
            • bigimax4444 Re: Sukienkowi 14.02.25, 10:08
              Spójrz na mapy google.
              Dopiero potem się wypowiadaj.

Mam wrazenie ze ty nie spojzales,
            • tbernard Re: Sukienkowi 14.02.25, 11:22
              qqbek napisał:

> Spójrz na mapy google.
              > Dopiero potem się wypowiadaj.

Niestety tu onuca ma rację. Z informacji z artykułu i zdjęcia tam podanego można wywnioskować, że chodzi o TO MIEJSCE.
              Czyli mają drogę na posesję ale zaniedbaną i chcą sobie korzystać z z cudzej własności zamiast zadbać o dojazd ten który mają.
              • qqbek Re: Sukienkowi 14.02.25, 12:06
                tbernard napisał:

> qqbek napisał:
                >
                > > Spójrz na mapy google.
                > > Dopiero potem się wypowiadaj.
                >
                > Niestety tu onuca ma rację. Z informacji z artykułu i
                > zdjęcia tam podanego
                można wywnioskować, że chodzi o T
                > O MIEJSCE.

> Czyli mają drogę na posesję ale zaniedbaną i chcą sobie korzystać z z cudzej wł
                > asności zamiast zadbać o dojazd ten który mają.

Porównaj sobie zdjęcia z Google ze zdjęciami z Gazety.
                To właśnie tą drogę padre przegrodził :-)
                • bigimax4444 Re: Sukienkowi 14.02.25, 12:09
                  Znaczy uznajesz za prawde to co jest w czerskim paszkwilu, no to gratuluje
                • tbernard Re: Sukienkowi 14.02.25, 12:57
                  qqbek napisał:

> tbernard napisał:

> Porównaj sobie zdjęcia z Google ze zdjęciami z Gazety.
                  > To właśnie tą drogę padre przegrodził :-)

Okej chyba moje przypuszczenia nie pokrywały się z faktami i jest jak piszesz. Jest tylko małe ale... Wspólnota nie została odcięta od drogi publicznej. Droga publiczna przylega do gruntu będącego własnością wspólnoty tam gdzie te zapuszczone krzaki, drzewa i jakieś przydomowe ogródki (o których piszą w artykule, bo na zdjęciu ich nie widać) sobie zrobili. Oczywiście, że klecha to podła kreatura ale nie wiem, czy tu prawnie wspólnota coś wymusi. Ale ciekawi mnie co na to parafianie. Przecież jeśli parafianie (Kościów to też przecież wspólnota) powiedzą, że nie chcą ludziom blokować drogi, to klecha ma zasrany obowiązek posłuchać swojej wspólnoty. W przeciwnym razie parafianie mogą zażądać od wyższej instancji aby zabrali sobie klechę i dali innego normalnego księdza.
                  • qqbek Re: Sukienkowi 15.02.25, 23:15
                    To w Niemczech, gdzie każdy katabas, czy to katolicki, protestancki, czy ten od "religii miłości" musi się z każdego grosza rozliczyć - bo mają podatek kościelny (zdziwiłbyś się, gdybyś zobaczył, ile osób "głęboko katolickich" w PL w DE deklaruje się jako "bezwyznaniowe" - trochę na ten temat wiem).
                    U nas proboszcz jest "księciem na włościach", czasy feudalne znaczy się.
                    Przyznam, że na geoportalu działek nie obejrzałem, bo mi się po prostu nie chciało i nie wiem, czy mieli dojazd z drogi publicznej, tylko go sobie przegrodzili jakimiś chabziami, bo wcześniej działka z drogą była miejska i tego problemu nie mieli.
                    No, ale sorry - jak straż pożarna jedzie, a nie ma jak dojechać?
        • bigimax4444 Re: Sukienkowi 14.02.25, 10:10
          Dojazd do zabudowanych posesji z drogi publicznej musi być.
          To tzw. "droga konieczna", której nie wolno grodzić.
          Ksiądz ogrodził, więc owszem, zrobił coś niezgodnego z prawem.

Moze u was na wschodzie jest tak ze sie komus wpiepszasz na dzialke i se robisz droge
          W cywilizacji trzeba o to wystapic , ustalic , zaplacic za uzytkowanie
          • qqbek Re: Sukienkowi 14.02.25, 10:30
            Przegrodzić nie wolno, bezpłatnie korzystać też nie wolno.
            I ty mi o wschodzie, o wielka onuco?
            • bigimax4444 Re: Sukienkowi 14.02.25, 10:35
              Jest rozwiniety wschod i ten twoj zapadly gdzie konie hujami wode pija

Jeszcze raz ,bo widze ze nie ogarniasz
              Jak na tej dzialce nie byla wyznaczona droga, to jej nie bylo i nie ma znaczenia ze grupka lamusow sobie to bezprawnie uzytkowalo
              • qqbek Re: Sukienkowi 14.02.25, 12:52
                bigimax4444 napisał:

> Jest rozwiniety wschod i ten twoj zapadly gdzie konie hujami wode pija

Tu się zgodzę.
                Ten rozwinięty wschód nazywa się w geografii dalekim wschodem.
                Na zachód od niego jest ten od koni, ciągnąc się właściwie aż po Europę Centralną.
                • dodekanezowiec Re: Sukienkowi 14.02.25, 14:39
                  Chuy to przez CH! - dobry nauczyciel polskiego krzyczał swego czasu :)
                  • qqbek Re: Sukienkowi 15.02.25, 23:18
                    dodekanezowiec napisał:

> Chuy to przez CH! - dobry nauczyciel polskiego krzyczał swego czasu :)

On wie już dobrze, jak go nazywają, dlatego kamufluje się z dźwięcznym "h" zamiast bezdźwięcznego "ch".
                    Choroba (bezdźwięcznie) czy jakiś hultaj (dźwięcznie) tutaj potrafi ładnie, po "literackiemu" tutaj "ch" i "h" wymawiać? Mnie męczyła tym nauczycielka polskiego z liceum i do tej pory mi tak zostało, że jak się postaram, to bezbłędnie można powiedzieć "czy >ch<, czy >h<" w tym, co mówię.

Zaś co do interlokutora - on jest zdecydowanie bezdźwięczne "h".
                  • hrasier_2 Re: Sukienkowi 16.02.25, 05:05
                    dodekanezowiec napisał:

> Chuy to przez CH! - dobry nauczyciel polskiego krzyczał swego czasu :)
                    To nie ty ryczałeś na moderacji o zbanowaniu Bigiego? Swojego czasu.
                • bigimax4444 Re: Sukienkowi 14.02.25, 18:47
                  Na wschod od konina , azja sie zaczyna i tego sie trzymam
    • hrasier_2 Re: Sukienkowi 14.02.25, 17:45
      Ksiądz z Kłobucka został uduszony. Po morderstwie służby zatrzymały 52-letniego mieszkańca tej miejscowości. Podejrzewany o zamordowanie księdza zostanie przesłuchany w sobotę. To były policjant, dyscyplinarnie wydalony ze służby 24 lata temu. Only- będzie wiedział gdzie to jest. Dla 80 tysięcy złotych.
      • hrasier_2 Re: Sukienkowi 14.02.25, 17:53
        Tu jest link www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url=https://www.polsatnews.pl/wiadomosc/2025-02-14/zabojstwo-ksiedza-w-klobucku-byly-policjant-przyznal-sie-do-winy/&ved=2ahUKEwiHpZXyz8OLAxWeLhAIHQNECZcQFnoECBcQAQ&usg=AOvVaw13DteKTVa6rPGreX5ppMT_

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka