Dodaj do ulubionych

Cena aut w Polsce

07.03.25, 22:37
Takie spostrzeżenie z podroży na nartki:

mitsubishi space star najtańsze dostępne w Polsce z produkcji 2023 64 990 pln.

na stronie mitsubishi Austria Ab € 10.990
Obserwuj wątek
    • trypel Re: Cena aut w Polsce 08.03.25, 07:30
      Aż z ciekawości sprawdziłem
      Masz racje ale..
      Ten za 10.900 nie ma klimy, elektrycznych szyb z tyłu, stacji multimedialnej (a w zasadzie żadnego radia), podgrzewanych siedzen, nawet wersja Inform za 13000 euro jest dalej gorzej wyposażona niż ta nasza inform za 64990.
      Widac z tego że tam marka idzie jako CCC a u nas probuje trafić do innego odbiorcy
      Dopiero kolejna wersja za 15 tys euro jest jak nasza podstawowa plus alufelgi
      • only_the_godfather Re: Cena aut w Polsce 08.03.25, 10:29
        Mam znajomego który pracuje u dealera jest handlowcem i zawsze mówi, że trzeba patrzeć co dana wersja wyposażanie ma, bo na różne rynki teoretycznie te same wersje mogą być różnie wyposażone.
        • trypel Re: Cena aut w Polsce 08.03.25, 10:33
          Dokladnie. Swoją drogą nie wiedziałem że się jeszcze sprzedaje takie golasy jak ta austriacka wersja.
      • klemens1 Re: Cena aut w Polsce 09.03.25, 20:47
        trypel napisał:

> Ten za 10.900 nie ma klimy

Myślałem, że ostatni bastion aut "bez klimy" to była Dacia. A tu proszę - widocznie targetem są ludzie mieszkający wysoko w Alpach pośród wiecznego zlodowacenia.
        • bywalec.hoteli Re: Cena aut w Polsce 11.03.25, 14:17
          Może to jest wersja dla górali? Snow and mountain edition
    • bolo2002 Re: Cena aut w Polsce 08.03.25, 08:16
      Jest dokładnie tak- ze w Polsce nowe auta są droższe niż w wielu krajach Europy. Dokładnie tak samo- jak kredyty hipoteczne.
    • trypel Re: Cena aut w Polsce 08.03.25, 10:52
      Natchnąłeś mnie do pójścia tym tropem i jakby mi w drewnianym kościele cegła na łeb spadła.
      Fiat Panda.
      Podstawowa wersja 1.0 hybrid.
      Ma klime, radio, line assist i tempomat.
      We wloszech 9990 euro w promocji
      U nas 73000 pln
      Musi być jakiś haczyk ale póki co nie widzec
    • nousecomplaining Re: Cena aut w Polsce 08.03.25, 14:12
      Podobne zdziwienie mnie spotkało, jak oglądałem dopiero co austriacką telewizję (po nartkach : ), VW T-Roc (przynajmniej w reklamie) był oferowany znacznie taniej niż w Polsce, dokładnej ceny nie pomnę, ale różnica była duża.
    • vogon.jeltz Re: Cena aut w Polsce 08.03.25, 17:31
      Nie wiem jak teraz, ale jak szukałem Caddy'ego, to ceny VW (różnych modeli) były porównywalne w PL, IT, DE i AT. Z tą poprawką, że podstawowa wersja w Polsce była najtańsza - ale też dużo bardziej goła.
      • bywalec.hoteli Re: Cena aut w Polsce 09.03.25, 09:34
        Vogon ale ceny nowych czy używanych?
        • vogon.jeltz Re: Cena aut w Polsce 09.03.25, 10:07
          Nowych. Choć ostatecznie kupiłem demówkę, bo na nowy w konfiguracji, jaką chciałem, musiałbym czekać minimum pół roku, bez gwarancji, że za te pół roku będzie. O ile w ogóle można było zamówić, bo był akurat jakiś problem z chipami do DSG i w niektórych krajach w cennikach automatów wcale nie było. A tak mam jeszcze gadżety, których normalnie bym nie zamówił i odpinany hak w bonusie.
          • bywalec.hoteli Re: Cena aut w Polsce 09.03.25, 10:15
            Jak zrobisz sobie konfigurację Caddy w konfiguratorze polskim i numer konfiguracji wkleisz w niemieckim, to zauważysz że tam jest trochę taniej. Ale być może u nas dealer daje większe rabaty niż niemiecki
            • trypel Re: Cena aut w Polsce 09.03.25, 10:16
              W mercedesie było odwrotnie. Ta sama konfiguracja przysłana stamtąd na GLB, poszedłem do tutejszego salonu i miałem dokladnie to samo za ok 12 tys pln mniej
    • skitenis Re: Cena aut w Polsce 08.03.25, 19:59
      Racja z tym wyposażeniem mitsu, ale zwróćcie uwagę, że ten polski ma już dwa lata rocznikowo. Wiec lepsze wyposażenie, umniejszane jest przez rocznik.
      Pytanie podstawowe, dlaczego u nas nie można kupić takich prostych wozidełek powyżej 40 koła.
      Jak kiedyś biała fabia z korbotronikiem i 1.0mpi (który można było zagazować).
      Nasi sprzedawcy, twierdzą że nie da się taniej, bo systemy obowiązkowe itp.
      A jednak można.
      • trypel Re: Cena aut w Polsce 08.03.25, 20:03
        Dlatego ciekawi mnie ta panda za 9990
        Ciekawe czy byłby hit czy właśnie nie bo jak ktoś kupuje nowe to woli droższe a jak ma 40-50 tys to woli uzywane
        • vogon.jeltz Re: Cena aut w Polsce 08.03.25, 20:24
          > Dlatego ciekawi mnie ta panda za 9990

A to nie jest jakaś oferta con permuta o rottamazione i/lub incentivi statali?
          • trypel Re: Cena aut w Polsce 08.03.25, 20:30
            Ja dalej nie gadam po włosku
            Na stronie jest 9990 za pande 1.0 hybrid, tłumaczenie automatyczne nie pokazuje że to jakiś trick. Ale jakbyś był tak miły to bym mógł spokojnie zasnąć:)
            • vogon.jeltz Re: Cena aut w Polsce 08.03.25, 20:41
              No więc jest con rottamazione e finanziamento. Czyli raz, że musisz mieć i zezłomować samochód max. euro 3, a dwa, że nie wyłożysz 10 koła i wyjedziesz autem z salonu, tylko musisz wziąć ichnie finansowanie (z "miniratką" i "gwarantowaną wartością wykupu" czyli najbardziej chujowe z możliwych), które sumarycznie wyjdzie cie 13,5k. Aha, i jeszcze masz limit... 15k km na 3 lata. Znaczy, oczywiście możesz przejechać więcej, ale to będzie cie dodatkowo kosztować. Tak że raczej chujowy interes.
              • trypel Re: Cena aut w Polsce 08.03.25, 20:51
                Ok, dzięki. Bo taka różnica w cenie byla mocno podjerzana. U nas to samo auto 17 tys euro
                • vogon.jeltz Re: Cena aut w Polsce 08.03.25, 20:53
                  Ponieważ jest to "hybryda", to pewnie jest jeszcze jakaś dopłata od państwa, która się nie chwalą, bo po co.
                  • trypel Re: Cena aut w Polsce 08.03.25, 20:57
                    To akurat kupa. Ten 1.0 plus jakiś tam pradnico rozrusznik jest dużo gorszy w jeździe niż stare 1.2 69 KM. Ale święta emisja zadecydowała
                    • bigimax4444 Re: Cena aut w Polsce 09.03.25, 16:42
                      Zaciekawiles mnie tym fiatem za 10k , wchodze na wloska strone fiata , a oni tam sprzedaja , "samochod" , mi key mouse za 7500,

Stronka fiata wyjatkowo wloska , bardzo ladna wizualnie , detale wszystko pieknie, pod wzgledem technicznym rozjebunda
                      • trypel Re: Cena aut w Polsce 09.03.25, 16:57
                        Ten o którym mówisz(topolino) wygląda tak że jakby miał choćby 15KM więcej to już bym szukal na po mieście.
                        Ale raczej wątpię czy to się nadaje do jazdy
                        • bigimax4444 Re: Cena aut w Polsce 09.03.25, 17:12
                          Mnie znowu dolcevita skojazyl sie odrazu z jakims malym domkiem w srodku niczego we wloszech albo francji i sobie jade do pobliskiego miasteczka jakimis bocznymi drogami, idealny
                          • trypel Re: Cena aut w Polsce 09.03.25, 17:20
                            8 KM to ja bym na swoich bocznych drogach w dwie osoby pod górkę nie podjechał.
                            A 45 na godz to taka trochę niebezpieczna predkosc. Żeby chociaż te 15 km I 75 na godz
                            Do miasta by starczyło, w lecie zwłaszcza
                            • bigimax4444 Re: Cena aut w Polsce 09.03.25, 17:24
                              No tak , teraz to taki troche elektryczny wozek inwalidzki, ale i tak mi sie podoba i cena tez
                              • trypel Re: Cena aut w Polsce 09.03.25, 17:26
                                Bo wygląda zajebiscie i jezdzil bym nim z przyjemnością :)
                                • qqbek Re: Cena aut w Polsce 13.03.25, 21:40
                                  trypel napisał:

> Bo wygląda zajebiscie i jezdzil bym nim z przyjemnością :)
                                  >

Przecież to to samo, co Citroen Ami i Opel Rocks.
                                  Ma dwa plusy.
                                  Można tym na B1 już jeździć.
                                  Drugi jest na akumulatorze ;-)

No dobra - jako Fiat wygląda najlepiej z całej trójki.
                                  • trypel Re: Cena aut w Polsce 13.03.25, 21:55
                                    Po chleb albo na kawę w weekend aż się prosi :)
                                    • qqbek Re: Cena aut w Polsce 13.03.25, 22:09
                                      trypel napisał:

> Po chleb albo na kawę w weekend aż się prosi :)
                                      >

Pomyślę za dwa lata, jak młoda będzie mogła B1 robić :-)
                                      Do liceum, zamiast "tata taxi" też będzie OK.
                                      No i używki (przynajmniej Ami) tanie jak barszcz, a pod względem oferowanego bezpieczeństwa biernego pewnie lata świetlne przed konkurencją od microcarów.
                                  • vogon.jeltz Re: Cena aut w Polsce 14.03.25, 15:58
                                    Można nimi jeździć na kategorie AM dostępną już dla czeternastolatków. Stąd ograniczenie prędkości tych wozidełek do 45 km/h. Jak na B1 to są dostępne lepsze wózki (choćby takie mające już coś na kształt bagażnika), choć oczywiście nie takie kawaii.
                                    • qqbek Re: Cena aut w Polsce 14.03.25, 17:30
                                      vogon.jeltz napisał:

> Można nimi jeździć na kategorie AM dostępną już dla czeternastolatków. Stąd ogr
                                      > aniczenie prędkości tych wozidełek do 45 km/h. Jak na B1 to są dostępne lepsze
                                      > wózki (choćby takie mające już coś na kształt bagażnika), choć oczywiście nie t
                                      > akie kawaii.

Masa własna misiu!
                                      Dopóki nie zracjonalizują przepisów, to na Ami w Polsce trzeba mieć pełne "B", bo waży prawie 500 kg "gotowy do jazdy".

A burdel jest już spory, bo w homologacji Ami rzeczywiście ma L6e-B, czyli "czterokołowiec lekki" i tak jest w Polsce rejestrowany (na tablice motorowerowe).
                                      Tyle, że w unijnych przepisach jest "nie więcej niż 426 kg bez akumulatora" dla L6e-B, a u nas uprawnienia dla poszczególnych kategorii praw jazdy są nie według unijnych przepisów nadawane, a podług starej klasyfikacji ONZ, gdzie "czterokołowiec lekki" musi ważyć do 350 kg... gotowy do jazdy (więc domyśle z bateryjką).

O ile z B1 w kieszeni jeszcze bym ryzykował jeżdżenie tym (w razie czego sądząc się przez kilka lat z Policją), to z AM mogłoby już nie przejść, bo sądy mamy niezbyt ogarnięte, a za to powolne i nadal utożsamiają AM z dawno zmarłą kartą motorowerową.
                                      • vogon.jeltz Re: Cena aut w Polsce 14.03.25, 18:08
                                        No nie, rozporządzenia unijne stosuje się w krajowym prawie wprost. To, że Polska nie zaimplementowała dosłownie rozporządzenia 168/2013, to nie znaczy, że jest ono nieważne, bo prawo UE ma pierwszeństwo nad krajowym. Skoro prawo dopuszcza posiadacza AM do kierowania czterokołowcem lekkim, a tenże jest zdefiniowany jak w rozporządeniu UE (czyli do 425 kg masy bez baterii), to policja nie ma prawa się przyczepić.

Oczywiście zgadzam się z tym, że policja i sądy są w Polsce niezbyt rozgarnięte, ale nawet tutaj nie powinno być problemu po przejściu przez wszystkie instancje - z TSUE włącznie, jeśli będzie trzeba, a ten raczej nie będzie miał wątpliwości.
                                        • vogon.jeltz Re: Cena aut w Polsce 14.03.25, 18:10
                                          Ja się zresztą sugerowałem przepisami włoskimi, a tutaj rozporządzenie UE jest już zaimplementowane i Citroen sam reklamuje Ami jako dostępne dla posiadaczy prawka AM.
                                          • vogon.jeltz Re: Cena aut w Polsce 14.03.25, 18:26
                                            Co najlepsze, sprawdziłem i rozporządzenie 168/2013 jest poniekąd zaimplementowane w Polsce, tyle że prawo o ruchu drogowym samo sobie przeczy.

Art. 2. Użyte w ustawie określenia oznaczają:
                                            [...]
                                            42c) czterokołowiec lekki – czterokołowiec, którego masa własna nie przekracza 350 kg i konstrukcja ogranicza prędkość jazdy do 45 km/h;
                                            [...]
                                            60) kategoria pojazdu –klasyfikację pojazdu według wymagań homologacyjnych określonych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 167/2013 z dnia 5 lutego 2013 r. w sprawie homologacji i nadzoru rynku pojazdów rolniczych i leśnych (Dz. Urz. UE L 60 z 02.03.2013, str. 1, z późn. zm.), zwanym dalej „rozporządzeniem 167/2013”, rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 168/2013 z dnia 15 stycznia 2013 r. w sprawie homologacji i nadzoru rynku pojazdów dwu- lub trzykołowych oraz czterokołowców (Dz. Urz. UE L 60 z 02.03.2013, str. 52, z późn. zm.), zwanym dalej „rozporządzeniem 168/2013”, i rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2018/858 z dnia 30 maja 2018 r. w sprawie homologacji i nadzoru rynku pojazdów silnikowych i ich przyczep oraz układów, komponentów i oddzielnych zespołów technicznych przeznaczonych do tych pojazdów, zmieniającym rozporządzenie (WE) nr 715/2007 i (WE) nr 595/2009 oraz uchylającym dyrektywę 2007/46/WE (Dz. Urz. UE L 151 z 14.06.2018, str. 1, z późn. zm.), zwanym dalej „rozporządzeniem 2018/858”, a także załączniku nr 2 do ustawy;

Czyli wg jednego punktu kategoria "czterokołowiec lekki" to masa do 350 kg, a wg drugiego ta sama kategoria to 425 kg na sucho, zgodnie z rozporządzeniem.

Faktycznie, burdel jak w archeo. Ale też do łatwego wybronienia się w sądzie.
    • amelia.majowa Re: Cena aut w Polsce 13.03.25, 21:06
      a nie lepiej uwolnić się od kosztów eksploatacji, zakupu auta? comfortcar.pl/blog/aktualnosci/car-free-wolnosc-od-samochodu.-czy-wlasny-samochod-sie-oplaca/ to rozwiązanie zaczyna zyskiwać na popularności
      • tbernard Re: Cena aut w Polsce 13.03.25, 21:46
        Nie sądzę aby na tym forum było wiele osób które podzielają taką filozofię. Większość tu jest już po 40-stce. To co proponujesz to raczej adresowane jest dla osób nie przekraczających 30-stki.
      • dodekanezowiec Re: Cena aut w Polsce 13.03.25, 22:53
        amelia.majowa napisała:

> a nie lepiej uwolnić się od kosztów eksploatacji, zakupu auta? comfortcar.pl/blog/aktualnosci/car-free-wolnosc-od-samochodu.-czy-wlasny-samochod-sie-oplaca/ to rozwiązanie zaczyna zyskiwać na popularności

Ty się uwolnij od nas i wySPAMierdalaj

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka