Dodaj do ulubionych

OT Dodek.. coś dla Ciebie

05.04.25, 12:07
Właśnie lotnisko nasze wysłało mi njusletera z nowymi bezpośrednimi kierunkami z Wrocławia-
Kopenhaga, Rijeka, Pescara, Kiszyniow, Lamezia Terme, Budapeszt.
Żebyś tego lata nie narzekał ze z Poznania można a od nas nie
Dodatkowo czartery tylko w lecie - Madagaskar, Heraklion, Monastyr, madera.
Obserwuj wątek
    • vogon.jeltz Re: OT Dodek.. coś dla Ciebie 05.04.25, 12:30
      Kiszyniów? Nie wróżę tej destynacji wielkiego powodzenia. Kto chciałby latać do Kiszyniowa? Znaczy, ja bym mógł, ty pewnie również, a mam też kolegę, który swego czasu prowadził z Mołdawią jakieś interesy (mówi, że jego wątroba ciężko to zniosła) - ale to trochę mało, żeby obsadzić nawet jeden samolot.
      • trypel Re: OT Dodek.. coś dla Ciebie 05.04.25, 13:05
        No właśnie jakbyś zgadł- szykuje się na Kiszyniow bo nigdy mi się nie udało dojechać motocyklem (3 x planowaliśmy i 3 x pogoda zmieniła nasze plany).
        A może Kiszyniow jest bardziej dla tambylcow pracujących tutaj albo wracających na Ukrainę przez Kiszyniow?
        • vogon.jeltz Re: OT Dodek.. coś dla Ciebie 05.04.25, 13:14
          > A może Kiszyniow jest bardziej dla tambylcow
          > pracujących tutaj albo wracających na Ukrainę przez
          > Kiszyniow?

Fakt, o tym nie pomyślałem. Prędzej dla Ukraińców, bo Mołdawianie, podobnie jak Rumuni, to siedzą raczej we Włoszech, w Polsce są ich chyba śladowe ilości.
          • trypel Re: OT Dodek.. coś dla Ciebie 05.04.25, 13:58
            Patrze teraz na mapę i to może być przeboj sezonu. Ludzie zaoszczędza dobę w autobusie jeżdżąc do domu naurlopy. A ukraincow we Wrocławiu sporo
            • bywalec.hoteli Re: OT Dodek.. coś dla Ciebie 05.04.25, 17:37
              trypel napisał:

> Patrze teraz na mapę i to może być przeboj sezonu. Ludzie zaoszczędza dobę w au
              > tobusie jeżdżąc do domu naurlopy. A ukraincow we Wrocławiu sporo

Właśnie chyba chodzi o Ukraińców z Zakarpacia którzy polecą do Kiszyniowa. Dodatkowo pamiętajmy że część Ukraińców po napaści ruskich skurwysyniw uciekła do Mołdawii i Rumunii. Pewnie część rodzin potem pojechała do Polski do pracy.
              • trypel Re: OT Dodek.. coś dla Ciebie 05.04.25, 21:20
                Nie tylko z Zakarpacia.
                Z kiszyniowa jest 200 km do Odessy.
                A autobusem 1400 z wroclawia i 2 doby
    • qqbek Re: OT Dodek.. coś dla Ciebie 05.04.25, 12:33
      Ogólnie to nawet małe lotniska oferują coraz ciekawsze loty.
      U nas na wsi, do rozkładowych "szlagierów" (Lądek, Dublin, Warszawa, Gdańsk) dorzucili 2xWłochy (Rzym, Mediolan), Grecję, Tunezję, Bułgarię, Hiszpanię (a właściwie Katalonię), Turcję, Egipt i Chorwację (rozkładowe tylko Włochy, Hiszpania i Grecja, reszta czartery, ale zawsze coś).

Tylko Warszawa-Radom coś niemrawo 🤪
      • nousecomplaining Re: OT Dodek.. coś dla Ciebie 05.04.25, 14:55
        Z Katowic Ryanair też dołożył: Bruksela, Budapeszt, Reggio di Calabria, Dubrownik.
        • qqbek Re: OT Dodek.. coś dla Ciebie 05.04.25, 16:04
          nousecomplaining napisał(a):

> Z Katowic Ryanair też dołożył: Bruksela, Budapeszt, Reggio di Calabria, Dubrown
          > ik.

O tym piszę.
          Rozwijać się zdają wszystkie mniejsze porty lotnicze... poza jednym, sztandarowym dziełem polityków PiS, z którego dwa razy w tygodniu jest jedno, nierentowne połączenie do Rzymu, obsługiwane przez LOT (plus czartery w lecie - też głównie obsługiwane przez LOT, bo nikt inny nie chce).

Mocno "przytulny" terminal w Lublinie ma 11000 metrów kwadratowych i z zapasem wystarcza, żeby obsłużyć te 400 tysięcy pasażerów (być może w tym roku dobiją do pół miliona, w czym im też pomogę).
          W Radomiu walnięto 3-hektarowy terminal, w którym hula wiatr.
          • dodekanezowiec Re: OT Dodek.. coś dla Ciebie 05.04.25, 16:28
            Tak, cieszę się że Wroclaw ma coraz wincyj kierunków, i z biur podróży i z Ryanairow. Czasem też biura podróży mają tanie oferty łączone z Ryanairem.
    • nousecomplaining Re: OT Dodek.. coś dla Ciebie 05.04.25, 17:13
      > Żebyś tego lata nie narzekał ze z Poznania można
      BTW, raz leciałem z Poznania (jakieś pół roku temu). Ło matko, w tym "terminalu" się poczułem jak w dawnych czasach na dworcu PKP w Katowicach. Przyjechałem w nocy o. 2.00. Dobrze że kible działały. Cała reszta nie - w sensie zero otwartego baru/kawiarni/restauracji, zero otwartego sklepu. Parking qrwa na klepisku rozmoknięty i bagnisty, pewnie pyry tam hodują. Błe.
      • vogon.jeltz Re: OT Dodek.. coś dla Ciebie 05.04.25, 17:31
        Ja z kolei nie znoszę Katowic, choć często muszę stamtąd latać.

Raz: nazwa "Katowice" jest mocno na wyrost, Pyrzowice to takie wygwizdowo, że bardziej oddalony od cywilizacji jest chyba tylko Modlin. Jedzie się tam kilkadziesiąt minut samochodem - ekspresówką! A jak jeszcze niedawno jej nie było, to jechało się godzinę. Tyle też jedzie się teraz autobusem.

Dwa: jest to chyba najbardziej faszystowski port lotniczy w Polsce, zarówno jeśli chodzi o kontrolę bezpieczeństwa, jak i obsługę że strony linii lotniczych. Ci pierwsi zajebali nam kiedyś słoiczek z przecierem dla niemowląt (lecieliśmy z córką w tym wieku), ci drudzy sprawdzali co do centymetra wymiary plecaków lata przed tym, nim stało się to modne.

Trzy: Pyrzowice są chyba jedynym lotniskiem w Polsce, gdzie do dziś nie ma strefy krótkiego darmowego postoju "kiss & fly".

Ogólnie ilekroć ma stamtąd lecieć, tylekroć zastanawiam się, co tym razem odpierdolą. To już wolę kartoflisko w Poznaniu.
        • nousecomplaining Re: OT Dodek.. coś dla Ciebie 05.04.25, 17:55
          > Raz: nazwa "Katowice" jest mocno na wyrost
          Fakt.
          > Jedzie się tam kilkadziesiąt minut samochodem - ekspresówką! A jak jeszcze niedawno jej nie było, to jechało się godzinę.
          Zależy skąd się jedzie.
          > Dwa: jest to chyba najbardziej faszystowski port lotniczy w Polsce
          Fakt.
          > Trzy: Pyrzowice są chyba jedynym lotniskiem w Polsce, gdzie do dziś nie ma strefy krótkiego darmowego postoju "kiss & fly".
          Fakt.

> To już wolę kartoflisko w Poznaniu.
          A ja mimo powyższych zastrzeżeń nie. No ale o gustach się nie dyskutuje. Zresztą ja wcale nie wychwalałem akurat portu w Pyrzowicach, tylko pisałem o Poznańskim.
          • vogon.jeltz Re: OT Dodek.. coś dla Ciebie 05.04.25, 18:10
            > Zależy skąd się jedzie

No, to chyba logiczne, że jak lotnisko nazywa się "Katowice", to domyślnie chodzi mi o dojazd z Katowic.
            • nousecomplaining Re: OT Dodek.. coś dla Ciebie 05.04.25, 18:28
              > to domyślnie chodzi mi o dojazd z Katowic
              "Katowice" to dość rozległe pojęcie. Z tak zwanego "centrum" jest pół godziny starą drogą na Łódź, więc chyba nie tak źle. "Ekspresówką" nie jeżdżę, bo czas ten sam, a można się po drodze zrzygać (kto jechał wie o co chodzi).
            • qqbek Re: OT Dodek.. coś dla Ciebie 05.04.25, 21:19
              vogon.jeltz napisał:

> No, to chyba logiczne, że jak lotnisko nazywa się "Katowice", to domyślnie chod
              > zi mi o dojazd z Katowic.

Jak pomyślimy, że Warszawa ma 3 porty lotnicze, z czego z centrum Warszawy (jak nie ma korków) w godzinę da się dojechać tylko do Okęcia (no może w nocy do Modlina i Radomia też), to chyba nie ma co narzekać.

Z Lublina do Świdnika/Wólki, gdzie jest lotnisko (terminal stoi w granicach miasta Świdnik, ale większość lotniska znajduje się w gminie Wólka), też się jedzie 15-20 minut (i trzeba mieć z tyłu głowy, że rano i po południu trzeba liczyć przynajmniej 2x tyle, bo do PZL w Świdniku ciągną tłumy pracowników z ościennych gmin - w tym głównie z Lublina - o ile nie znasz Świdnika i nie potrafisz objechać "korka PZL", to postoisz).
              Protip - na obwodnicę, zjeżdżasz dopiero na węźle Krępiec (16 a nie 15) i przez Krępiec i dalej Kusocińskiego w Świdniku jedziesz do przejazdu przy stacji kolejowej Świdnik Wschód - dużo mniej stresująca trasa, jak musisz się szybko na lotnisko dostać - wjeżdżasz od wschodu, a nie od obleganego zachodu - nawet jak się jakiś towarowy ciapong trafi i przejazd będzie zamknięty.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka