Dodaj do ulubionych

Nowe Baterie do samochodow?

27.04.25, 17:46
Sol, czyli NaCl moga byc nowe alternatywy dla tanich EV
minus - no coz, sa 2x ciezsze i 2x wieksze...
Obserwuj wątek
    • trypel Re: Nowe Baterie do samochodow? 27.04.25, 18:09
      Jeśli będą cięższe i droższe ale dużo tańsze to będzie to słowo opcja to instalacji off grid jako magazyn energii. Z reguły w domu masa i rozmiar nie ma wielkiego znaczenia.
      • engine8t Re: Nowe Baterie do samochodow? 27.04.25, 19:25
        trypel napisał:

Z reguły w domu masa i rozmiar nie ma wielk
        > iego znaczenia.
        >

Pytales o to zone?
        • trypel Re: Nowe Baterie do samochodow? 27.04.25, 19:49
          Twoja mi opowiadała:D
          • waga170 Re: Nowe Baterie do samochodow? 28.04.25, 03:30
            trypel napisał:

> Twoja mi opowiadała:D
            >
            W dodatku gadala przez sen a Ty jeszcze nie spales?
          • engine8t Re: Nowe Baterie do samochodow? 01.05.25, 01:31
            trypel napisał:

> Twoja mi opowiadała:D
            >

Przeciez juz pisalem jak w sklepie z TV wykrzknela na caly glos "You were right- 1 inch makes a difference" kiedy porownala TV 50 i 51 cali.
            • waga170 Re: Nowe Baterie do samochodow? 01.05.25, 01:51
              engine8t napisał:

> trypel napisał:
              >
              > > Twoja mi opowiadała:D
              > >
              >
              > Przeciez juz pisalem jak w sklepie z TV wykrzknela na caly glos "You were right
              > - 1 inch makes a difference" kiedy porownala TV 50 i 51 cali.

Ale Ty nie kumaty. Jej chodzilo o to ze przy tych rozmiarach jeden inch MNIEJ robi roznice a Ty dalej myslales ze ona mowi o telewizorach. Nie zauwazyles ze przymrozyla oko?
      • galtomone Re: Nowe Baterie do samochodow? 28.04.25, 08:40
        trypel napisał:

> Jeśli będą cięższe i droższe ale dużo tańsze

Co?
        • trypel Re: Nowe Baterie do samochodow? 28.04.25, 10:14
          Cięższe i większe. Ale tańsze.
          Fajnie ze ktoś czyta uważnie :) gorzej jak ktoś pisze nieuwaznie
          • waga170 Re: Nowe Baterie do samochodow? 01.05.25, 01:29
            trypel napisał:

> Fajnie ze ktoś czyta uważnie :)

On Ciebie czyta uwaznie ale mnie nie. Na moj wpis ze dwa razy rozmawialem z Kardynalem Wyszynskim odpowiedzial a co to za wyczyn przejechac 1700 km. Ja z Kardynalem mieszkalem w tym samym miescie!
            A raz zima byla sroga i pojechalem autobusem linii 132.
      • watch_you_want Re: Nowe Baterie do samochodow? 01.05.25, 01:17
        Magazyn nawet LiFePO do małych zabawek nie należy. A tym bardziej lekkich.
    • bywalec.hoteli Re: Nowe Baterie do samochodow? 28.04.25, 00:19
      Czyli tankowanie w Kłodawie albo Wieliczce? :D
    • bolo2002 Re: Nowe Baterie do samochodow? 28.04.25, 08:31
      No właśnie- wszystko ma swoje zalety i wady. Jedna z bardzo wielu wad tzw. elektryków jest ich waga . przecietny taki wózek jest o ca 400-900 kg cięższy od spalinowego czy hybrydy. Już w tej chwili wiele pisze sie i mówi o niebezpieczenstwie na drogach- jakie stwarzają te arcydzieła sztuki motoryzacyjnej. Wykonano badania na drogach, gdzie sa barierki ochronne na poboczach lub zakrętach. Okazało sie, ze taki elektryk o wadze o 500 kg wiekszej- rozwala barierke natychmiast. No a co bedzie- jak zderzy sie z taką np Pandą? Miazga i tyle.
      • trypel Re: Nowe Baterie do samochodow? 28.04.25, 08:41
        O Boże!!! A co z tirami??? One są lżejsze od elektryków?? Bo jak się zderzy z panda albo barierka to strach na drogi wyjeżdżać
        • vogon.jeltz Re: Nowe Baterie do samochodow? 28.04.25, 08:45
          TIRy to chuj, ale byle duży SUV czy pickup z ukochanym przez bolą dyzlem waży więcej niż qqbkowy Up.
          • qqbek Re: Nowe Baterie do samochodow? 30.04.25, 22:32
            vogon.jeltz napisał:

> TIRy to chuj, ale byle duży SUV czy pickup z ukochanym przez bolą dyzlem waży w
            > ięcej niż qqbkowy Up.

To właśnie podniosłem poniżej - jego Cerata waży więcej netto (bez paliwa - ale tego, jak już wiemy przybywa w trasie), niż mój Up ze mną na pokładzie :D
      • vogon.jeltz Re: Nowe Baterie do samochodow? 28.04.25, 08:44
        Jaką jeszcze bzdurę wymyślisz w swojej krucjacie przeciwko elektrykom, stary dziadu?
        • watch_you_want Re: Nowe Baterie do samochodow? 01.05.25, 01:19
          Brak argumentów amebo?
      • qqbek Re: Nowe Baterie do samochodow? 30.04.25, 22:27
        bolo2002 napisał:

> No właśnie- wszystko ma swoje zalety i wady. Jedna z bardzo wielu wad tzw. elek
        > tryków jest ich waga . przecietny taki wózek jest o ca 400-900 kg cięższy od sp
        > alinowego czy hybrydy.

Bredzisz.
        Zresztą nie pierwszy, nie dziesiąty, ale pewnie setny raz na tym forum.
        Mój VW e-up! waży 1173 kg.
        Porównywalny, benzynowy VW up! waży 997 kg.
        Różnica wynosi więc 176 kilogramów, a nie 400!
        Tyle, że ja mam 250 kg baterię pod prezydentem, więc prowadzi się świetnie, w porównaniu ze zwykłym upem.

> Już w tej chwili wiele pisze sie i mówi o niebezpieczens
        > twie na drogach- jakie stwarzają te arcydzieła sztuki motoryzacyjnej. Wykonano
        > badania na drogach, gdzie sa barierki ochronne na poboczach lub zakrętach. Okaz
        > ało sie, ze taki elektryk o wadze o 500 kg wiekszej- rozwala barierke natychmia
        > st. No a co bedzie- jak zderzy sie z taką np Pandą? Miazga i tyle.

Ja pierniczę, ty naprawdę jesteś zaczadzony tą swoją Ceratą.
        Jak mam up-em, ważącym poniżej 1250 kg (ze mną na pokładzie) przebić barierkę, której nie przebiję twoja Cerata diesel (ważąca prawie 1300 kg, bez kierowcy)??
        No jak??
        Odpowiedz proszę!
        • watch_you_want Re: Nowe Baterie do samochodow? 01.05.25, 01:20
          Nerwosolek, nerwosolek cieciu.
          Tu się mówi o porządnych autach a nie o sklepowym wózku akumulatorowym którym jeździsz.
          • qqbek Re: Nowe Baterie do samochodow? 01.05.25, 13:18
            watch_you_want napisał(a):

> Nerwosolek, nerwosolek cieciu.
            > Tu się mówi o porządnych autach a nie o sklepowym wózku akumulatorowym którym j
            > eździsz.

No tak, 20-letnia KIA Cerato w dieslu to porządne auto, zwracam honor 🤣
            Sprawdź czy w pokoju są klamki, bo może już w Tworkach jesteś.
            • waga173 Re: Nowe Baterie do samochodow? 01.05.25, 20:26
              Hmm, watch you want. W moim przypadku zloty Rolex.
              • qqbek Re: Nowe Baterie do samochodow? 01.05.25, 20:41
                waga173 napisał:

> Hmm, watch you want. W moim przypadku zloty Rolex.

Cii, może to sam pan prezydent, incognito-batyro nam tutaj wszedł.
                Czy inny "friend in dick".

A co do zegarków, to ja poproszę Omegę De Ville (ale nie taką najprostszą, a przynajmniej Prestige, albo Tresor) - bardzo mi się ich minimalistyczny design podoba. Zresztą i tak sobie w końcu kupię (choć obecny Seamaster nadal się świetnie sprawuje).
                • waga170 Re: Nowe Baterie do samochodow? 01.05.25, 22:17
                  qqbek napisał:

Zresztą i tak sobie w końcu kupię (choć obecny Seamaster nadal się świetn
                  > ie sprawuje).

No nie pitol. Omege Seamaster James Bond edition kupilem sobie w ostatnim dniu roku 2000 zeby mi oznajmial nowe tysiaclecie. Chuja, jak ruski zegarek Mir albo jakas inna Pobieda. Baaardzo niedokladny a potem, ten moj byl samonakrecalny ale tylko do jutrzejszego poludnia jak go zdejmowales przed snem. Najwidoczniej Twoj jest z jakiegos poprzedniego pokolenia.
                  • qqbek Re: Nowe Baterie do samochodow? 01.05.25, 22:39
                    waga170 napisała:

> No nie pitol. Omege Seamaster James Bond edition kupilem sobie w ostatnim dniu
                    > roku 2000 zeby mi oznajmial nowe tysiaclecie. Chuja, jak ruski zegarek Mir albo
                    > jakas inna Pobieda. Baaardzo niedokladny a potem, ten moj byl samonakrecalny a
                    > le tylko do jutrzejszego poludnia jak go zdejmowales przed snem. Najwidoczniej
                    > Twoj jest z jakiegos poprzedniego pokolenia.

No mój jest z połowy lat 50-tych, czyli ma już ponad 70 lat.
                    Mam jeszcze Atlantic-a z lat 60-tych, ale mnie wJarcza, bo po pierwsze koperta większa i bardziej widoczny przez to, po drugie werk jest po prostu głośny - Omegi nie słyszę, Atlantic-a (to był długo taki "tani Szwajcar na rynki demoludów") już tak.
                    Ten Atlantic jest po "przyszywanym dziadku", więc noszę go bardziej z pamięci o nim i po to, żeby Omedze dać odpocząć ode mnie czasami, niż na codzień.
                    Dziadek miał też drugiego Atlantic-a (przedwojennego, złotego, z indywidualnym grawerem), którego dostał na promocji oficerskiej przed wojną (druga lokata w roczniku) i ten chodził tak cicho, jak moja Omega. No ale tamten, po śmierci dziadka, poszedł w prawowite ręce (syn dziadka z pierwszego małżeństwa), tym drugim mój przyszywany wuj nie był zainteresowany, więc ja go odrestaurowałem i naprawiłem.
                    • qqbek Re: Nowe Baterie do samochodow? 01.05.25, 22:46
                      Zresztą vo będę pisał, masz, porównaj:
                      • waga170 Re: Nowe Baterie do samochodow? 01.05.25, 23:05
                        Z tym Omega Seamaster to jednak "rzucal sie w oczy" no bo byl wart swojej ceny. Ale co zauwazylem, nikt nie zapytal o kurwa co to za sikor sobie kupiles, ale sporo pulaczkow i nie tylko, udawali ze go nie zawuazaja ale ja to wiedzialem i specjalnie opieralem reke o stol i patrzylem na ich ekwilibrystyke zwrocenia lba w lewo ale oczka patrzaly w prawo na moj sikor. A potem nie mieli pytan bo udawali ze nie patrzyli.
                        • qqbek Re: Nowe Baterie do samochodow? 01.05.25, 23:18
                          waga170 napisała:

> Z tym Omega Seamaster to jednak "rzucal sie w oczy" no bo byl wart swojej ceny.

A ja nie lubię rzucających się w oczy zegarków.
                          Jak ktoś jest ześwirowany na ich punkcie tak jak ja, to zobaczy i tak.
                          A reszta ma to w prezydencie.

> Ale co zauwazylem, nikt nie zapytal o kurwa co to za sikor sobie kupiles, ale
                          > sporo pulaczkow i nie tylko, udawali ze go nie zawuazaja ale ja to wiedzialem i
                          > specjalnie opieralem reke o stol i patrzylem na ich ekwilibrystyke zwrocenia l
                          > ba w lewo ale oczka patrzaly w prawo na moj sikor. A potem nie mieli pytan bo u
                          > dawali ze nie patrzyli.

Ech - gdybym chciał kupić zegarek na który "wszyscy by patrzyli", to rzeczywiście poszedłbym w stronę Rolex-a.
                          A ja po prostu lubię zegarki, a niekoniecznie chcę się z tym afiszować.
                          Kto lubi, ten zobaczy i tak :-)
                          • jeepster Re: Nowe Baterie do samochodow? 01.05.25, 23:25
                            qqbek napisał:

> Ech - gdybym chciał kupić zegarek na który "wszyscy by patrzyli", to rzeczywiśc
                            > ie poszedłbym w stronę Rolex-a.
                            > A ja po prostu lubię zegarki, a niekoniecznie chcę się z tym afiszować.
                            > Kto lubi, ten zobaczy i tak :-)

Nie wiem czy się orientujesz, ale od kilku lat jest "world wide shortages of Rolexes". Znajomy czekał półtora roku w "kolejce" zanim mógł go kupić.

• waga170 Re: Nowe Baterie do samochodow? 02.05.25, 00:16
                              jeepster napisał(a):

> Nie wiem czy się orientujesz, ale od kilku lat jest "world wide shortages of Ro
                              > lexes". Znajomy czekał półtora roku w "kolejce" zanim mógł go kupić.

Na Brzeskiej w Warszawie mogl kupic, chociazby o drugiej w nocy, w przeciagu pietnastu minut i to w dodatku prawdziwy a nie jakis Made in Szanghaj.
                            • qqbek Re: Nowe Baterie do samochodow? 02.05.25, 09:23
                              jeepster napisał(a):

>
                              > Nie wiem czy się orientujesz, ale od kilku lat jest "world wide shortages of Ro
                              > lexes". Znajomy czekał półtora roku w "kolejce" zanim mógł go kupić.
                              >

Nie orientuję się, bo Rolexy nigdy mi się nie podobały.
                              Z drugiej strony dobrze to świadczy o firmie, że nie "idzie w masę", tylko stara się trzymać jakość, woląc klientów w kolejkę ustawiać, niż na siłę zwiększać produkcję.

Co do Omegi - to ja wiem, że to Swatch właściwie, że nie są już "niezależną szwajcarską marką" (choć nawet taki Atlantic się utrzymał), ale nadal mi się podobają ich produkty i co ja z tym zrobię?
                      • vogon.jeltz Re: Nowe Baterie do samochodow? 02.05.25, 11:46
                        > Zresztą vo będę pisał, masz, porównaj:

Powiem tak: szanuję cię, że masz takie hobby. Ale w kategorii "przedmioty codziennego użytku za ciężkie hajsy, które oferują dokładnie taką samą funkcjonalność jak ich odpowiedniki za ułamek ceny" jaranie się zegarkami jest mniej więcej gdzieś na poziomie audiofilii.
                        • qqbek Re: Nowe Baterie do samochodow? 02.05.25, 12:03
                          vogon.jeltz napisał:

> Powiem tak: szanuję cię, że masz takie hobby. Ale w kategorii "przedmioty codzi
                          > ennego użytku za ciężkie hajsy, które oferują dokładnie taką samą funkcjonalnoś
                          > ć jak ich odpowiedniki za ułamek ceny" jaranie się zegarkami jest mniej więcej
                          > gdzieś na poziomie audiofilii.

Bez przesady.
                          Zegarek spełnia swoją funkcję.
                          Dodatkowo zegarek automatyczny jest daleko mniej upierdliwy, niż kwarcowe cacka, czy smartwatch-e. Żadnych baterii, żadnego ładowania, nawet nakręca się go rzadko, albo wcale. Zaraz będzie 20 lat jak mam tą Omegę. Przez ten czas 4 razy była na serwisie (3 razy na planowym - zegarek mechaniczny trzeba od czasu do czasu wyczyścić, raz na awaryjnym - córka, wtedy jeszcze kilkuletnia, zrzuciła ze stolika i ułamała się koronka - dlatego w Omedze jest nieoryginalna, bo oryginalnej nie udało się dostać).
                          Zakładam, że przez ostatnie 20 lat miałeś przynajmniej kilka zegarków. Ja mam jeden i jeszcze bardzo długo będę go miał.

A co do "fanaberii" - od wielu lat mam też Parkera ze złotą stalówką, bo piszę wyłącznie piórem, a zastanawiam się, czy nie kupić sobie też Watermana jakiegoś. Może to i "hobby", ale z drugiej strony to są przedmioty, które zostają z tobą na dekady... a nie miesiące. Mój poprzedni Parker jest eksploatowany przez córkę (też pisze głównie piórem) i ma już ze 25 lat (chyba jeszcze na studiach go kupiłem).
                          • vogon.jeltz Re: Nowe Baterie do samochodow? 02.05.25, 12:37
                            > Dodatkowo zegarek automatyczny jest daleko mniej upierdliwy,
                            > niż kwarcowe cacka, czy smartwatch-e.

O smartwatchach w ogóle nie mówiłem. OK, może i trzeba je ładować, ale za to najprostszy nawet smartband ma dużo więcej użytecznych funkcji niż najbardziej wyuzdany zegarek mechaniczny.

> Zakładam, że przez ostatnie 20 lat miałeś przynajmniej kilka zegarków.
                            > Ja mam jeden i jeszcze bardzo długo będę go miał.

Przez większość tego czasu nie miałem zegarka w ogóle. Natomiast owszem, miałem ich kilka - ale to głównie dlatego, że je po prostu gubię. Jeden MiBand spoczywa np. gdzieś na dnie Balatonu. Ale dzięki temu, że jest on tani, mogę mieć to w prezydencie. Zgubienie kosztownego Rolexa czy Atlantica byłoby dosyć bolesne.

> od wielu lat mam też Parkera ze złotą stalówką, bo piszę wyłącznie piórem

Ja nie bardzo mogę. W kwestii pisania jestem leworęczny. Zresztą, ja w ogóle nie pamiętam, kiedy ostatnio musiałem coś dłuższego odręcznie napisać, a do krótkich notatek wystarcza mi ołówek.

> ale z drugiej strony to są przedmioty, które zostają z tobą na dekady... a nie miesiące

Fakt, z punktu widzenia oszczędzania zasobów ma to sens.
                            • qqbek Re: Nowe Baterie do samochodow? 02.05.25, 21:57
                              vogon.jeltz napisał:

> O smartwatchach w ogóle nie mówiłem. OK, może i trzeba je ładować, ale za to na
                              > jprostszy nawet smartband ma dużo więcej użytecznych funkcji niż najbardziej wy
                              > uzdany zegarek mechaniczny.

Ale po Jarek mi jakieś funkcje?
                              Ma godzinę pokazywać.
                              Spalone kalorie, ilość kroków? Sam wiem lepiej niż zegarek, kiedy jestem już tak ściuchany, że czas skończyć.
                              Dzisiaj pojechałem na działkę teściów, miałem się narąbać, a miast tego orżnąłem się jak dziki (teściowie wycieli dwa drzewka owocowe rok temu, przeschło i trzeba to było pociąć - część już była w odcinki pocięta, więc myślałem, że się narąbie, niestety siekiera powiedziała "odpadam" i zamiast tego wziąłem piłę mechaniczną i pociąłem całą resztę).

> Przez większość tego czasu nie miałem zegarka w ogóle.

A patrz pan, ja miałem.
                              Jeden.

> Natomiast owszem, miałem
                              > ich kilka - ale to głównie dlatego, że je po prostu gubię. Jeden MiBand spoczy
                              > wa np. gdzieś na dnie Balatonu. Ale dzięki temu, że jest on tani, mogę mieć to
                              > w prezydencie. Zgubienie kosztownego Rolexa czy Atlantica byłoby dosyć bolesne.

Nie wiem, jeszcze nie zgubiłem zegarka.

> Ja nie bardzo mogę. W kwestii pisania jestem leworęczny.

To się trzeba konwertować na Islam i pisać po arabsku ;)

> Zresztą, ja w ogóle ni
                              > e pamiętam, kiedy ostatnio musiałem coś dłuższego odręcznie napisać, a do krótk
                              > ich notatek wystarcza mi ołówek.

No ja piszę niemalże codziennie, więc nie jest to tak, że to "gadżet", bo jest to przedmiot codziennego użytku dla mnie.

> Fakt, z punktu widzenia oszczędzania zasobów ma to sens.

To właśnie do mnie przemawia - nie syfię.
                              Zapłaciłem raz, dużo, ale będzie na lata.
                              Długie lata.
                              • waga170 Re: Nowe Baterie do samochodow? 02.05.25, 23:25
                                "Ma godzinę pokazywać."

U mnie musi byc z cyferblatem bo nie tylko pokazje ktora godzina i dzien, a czasami nie znam dnia ani godziny, ale takze na rzut oka pokazuje ile jeszcze czasu zostalo do czegos tam oczekiwanego.

"(teściowie wycieli dwa drzewka owocowe rok temu, przeschło i trzeba to było pociąć"

Bron boze spalic. To jest towar za ktory podziekuje ktos kto wedzi kielbasy i inne dobrodziejstwa.
                                • qqbek Re: Nowe Baterie do samochodow? 03.05.25, 01:38
                                  waga170 napisała:

> Bron boze spalic. To jest towar za ktory podziekuje ktos kto wedzi kielbasy i i
                                  > nne dobrodziejstwa.

Rok temu się już na grupie ogłaszał jeden, co chciał sezonowany grab zamienić na drzewo do wędzenia.
                                  Tak do mnie dojechał, że całą starą wiśnię puściłem przez komin - przynajmniej ładnie pachnie dookoła.
                                  Teraz jabłoń i śliwa były cięte i rżnięte. Do komina nie trafią przed jesienią, więc szanse nadal mają ci z grabiną, buczyną, czy dębiną na zbyciu.
                              • vogon.jeltz Re: Nowe Baterie do samochodow? 03.05.25, 16:11
                                > Spalone kalorie, ilość kroków?

Nie, ale timer, stoper, podgląd wiadomości (żebyś widział kto do ciebie dzwoni / pisze) czy moje ulubione "znajdź telefon" - to są wszystko funkcje bardzo przydatne na co dzień.
                        • engine8t Re: Nowe Baterie do samochodow? 03.05.25, 02:36
                          vogon.jeltz napisał:

> > Zresztą vo będę pisał, masz, porównaj:
                          >
                          > Powiem tak: szanuję cię, że masz takie hobby. Ale w kategorii "przedmioty codzi
                          > ennego użytku za ciężkie hajsy, które oferują dokładnie taką samą funkcjonalnoś
                          > ć jak ich odpowiedniki za ułamek ceny" jaranie się zegarkami jest mniej więcej
                          > gdzieś na poziomie audiofilii.

No i chwalenie sie zegarkiem czy piorem albo atramentem Parkera to sie kojarzy z ruskimi albo wczesnym PRL-em kiedy to byly oznaki statusu :)
                          • qqbek Re: Nowe Baterie do samochodow? 03.05.25, 12:07
                            engine8t napisał:

> No i chwalenie sie zegarkiem czy piorem albo atramentem Parkera to sie kojarzy
                            > z ruskimi albo wczesnym PRL-em kiedy to byly oznaki statusu :)

To miało raczej na celu pokazanie, że są jeszcze rzeczy trwałe, a nie plastikowe badziewie, które zużywasz w kilka miesięcy i wywalasz, żeby powiększyło i tak już olbrzymią górę śmieci.
                            Zresztą Parker to taka "premium" marka, że ojojoj 🤣
                            Ale robią trwałe rzeczy, nawet bardzo trwałe, a nie jednorazowe badziewie.
                            • trypel Re: Nowe Baterie do samochodow? 03.05.25, 14:01
                              Co w sumie zadaje klam temu że amerykanskie korpo produkują tylko chłam
                              • qqbek Re: Nowe Baterie do samochodow? 03.05.25, 14:39
                                trypel napisał:

> Co w sumie zadaje klam temu że amerykanskie korpo produkują tylko chłam
                                >

Są wyjątki.
                                Przykładowo zapalniczkę Zippo też miałem bardzo długi czas.
                                Dobrze zrobiona, bez patrzenia się za bardzo na koszty i bez zbytniego "oszczędzania" i do tego prosta jak konstrukcja cepa = recepta na długowieczność.
                                Nie wiem, czy do tej pory gdzieś w szufladzie nie zalega.
                                Nie wiem jak z jakością teraz, ale nadal się cenią, to można mieć nadzieję, że nadal robią dobrze, a nie "byle sprzedać".

Zresztą są produkty, które nadal robi się po to, żeby były, a nie żeby zaraz kupić kolejne.
                                Bardzo długo mieliśmy pralkę Bosch-a, sprzedana została "wraz z wyposażeniem" - ponad 30 lat, dwa programatory, jedno łożysko bębna (i amortyzatory) później nadal działała. Kup teraz pralkę popularnej marki (uwaga - Miele to nie jest popularna marka), która wytrzyma 10 lat i w razie awarii będzie się nadawała do naprawy.
                                • vogon.jeltz Re: Nowe Baterie do samochodow? 03.05.25, 15:59
                                  > Kup teraz pralkę popularnej marki (uwaga -
                                  > Miele to nie jest popularna marka), która
                                  > wytrzyma 10 lat i w razie awarii będzie się
                                  > nadawała do naprawy.

Ja mam taką we Wrocławiu. Działa już 15 lat. Marka z tych najbardziej popularnych i idących w ilość, nie w jakość, bo Candy. Tu we Włoszech też mam Candy, działa od 7 lat. Owszem, nie są bezawaryjne i wymagały w tym czasie napraw, ale dało się je naprawić za cenę niższą niż pół nowej pralki (tą w Polsce to nawet za darmo, bo miała przedłużoną gwarancję).
                                  • trypel Re: Nowe Baterie do samochodow? 03.05.25, 16:04
                                    Oo candy to ja miałem w Warszawie, kupiona w 2006 r jak mieszkanie wyposazalem, w zeszłym roku jak sprzedawałem mieszkanie wciąż byla sprawna.
                              • vogon.jeltz Re: Nowe Baterie do samochodow? 03.05.25, 16:06
                                > Co w sumie zadaje klam temu że
                                > amerykanskie korpo produkują tylko chłam

Kiedyś nie robiły chłamu. Ale z tego co czytam to rzeczny Parker od dłuższego czasu nie produkuje nic w USA, a nawet HQ ma we Francji. Poza tym, ciężko nazwać Parkera wielkim korpo.
                                • trypel Re: Nowe Baterie do samochodow? 03.05.25, 16:12
                                  Newell Brands to ponad 20 tys ludzi i ponad 7 mld USD obrotu. To nie jest duża firma?
                                  • vogon.jeltz Re: Nowe Baterie do samochodow? 03.05.25, 19:59
                                    Pytanie, w jakim stopniu korporacja Newell Brands kieruje poczynaniami należącego do niej Parkera. Ferrari też należało do Fiata, później do FCA, zaś Mazda do Forda - że użyję przykładów w temacie forum - ale jednak zachowywały sporą niezależność.
                                    • trypel Re: Nowe Baterie do samochodow? 03.05.25, 20:03
                                      Nie ma znaczenia. Są częścią wielkiej korporacji która kupiła ich żeby czerpać z nich zysk. I robi to tak żeby ten zysk był. Jeśli jest on wiekszy przy produkcji jakościowej to taka będzie kontynuowana. Firmy po kupnie nie zachowują niezależności bo są takie zajebiste tylko dlatego że taki model biznesowy ktoś założył i taki się sprawdza. Ale to nie wpływa na to czy są mniej czy więcej częścią korpo.
                                      • vogon.jeltz Re: Nowe Baterie do samochodow? 03.05.25, 21:48
                                        Zgoda, ale to nie jest sytuacja p.t. wielka korporacja wymyśliła, wyprodukowała i sprzedaje wysokojakościowy produkt, tylko kupiła stosunkowo niewielką firmę, która taki produkt już miała. W tym, że Parker ma jakość taką jaką ma, zasługa Newell jest epsilonowa (mogą ją najwyżej popsuć, jak to mają w zwyczaju korpy z Excelem jako głównym narzędziem).
                                        • trypel Re: Nowe Baterie do samochodow? 03.05.25, 21:52
                                          Ale oni ich maja od 20 lat chyba. Więc niekoniecznie korpo psuje jakość. CbDU
                                          • vogon.jeltz Re: Nowe Baterie do samochodow? 03.05.25, 22:05
                                            > Więc niekoniecznie korpo psuje jakość

Niekoniecznie psuje, ale obecnie rzadko kiedy tworzy.
                                            • trypel Re: Nowe Baterie do samochodow? 03.05.25, 22:10
                                              Prawda. Tego oczekuje klient w przeważającej ilości
                            • waga170 Re: Nowe Baterie do samochodow? 03.05.25, 14:39
                              Wspomnien czar. Ta zlota stalowka to jest pewnie tak zwana irydowka i na koncu ma mala kulke z irydu bo zloto by sie szybko starlo. Dla mlodej gawiedzi tutaj i dla Engina ktory to zapomnial, stalowke wtykalo sie w obsadke, "maczalo w kalamarzu i litery wyprowadzalo". W szkolnej lawce byl otwor na kalamarz a wozna od czasu do czasu dolewala do niego atramentu z duzej butli. A do rysunkuu technicznego byl tusz i stalowki "redisowki" do linii o roznej grubosci bodajze az do 5 mm. I jeszcze bylo tak zwane "piorko", cienka obsadka i specjalna waska stalowka do super cienkich linii. A teraz to nawet pisac recznie rzadko kto potrafi.
                              • engine8t Re: Nowe Baterie do samochodow? 03.05.25, 18:11
                                waga170 napisała:

> Wspomnien czar. Ta zlota stalowka to jest pewnie tak zwana irydowka i na koncu
                                > ma mala kulke z irydu bo zloto by sie szybko starlo. Dla mlodej gawiedzi tutaj
                                > i dla Engina ktory to zapomnial, stalowke wtykalo sie w obsadke, "maczalo w kal
                                > amarzu i litery wyprowadzalo". W szkolnej lawce byl otwor na kalamarz a wozna o
                                > d czasu do czasu dolewala do niego atramentu z duzej butli. A do rysunkuu techn
                                > icznego byl tusz i stalowki "redisowki" do linii o roznej grubosci bodajze az d
                                > o 5 mm. I jeszcze bylo tak zwane "piorko", cienka obsadka i specjalna waska sta
                                > lowka do super cienkich linii. A teraz to nawet pisac recznie rzadko kto potraf
                                > i.

Na tym sie wychowalem.. K do dzis pamietam jak sie atrament wylewal w tornistrze i rece byly upaprane atramentem. I jeszcze nas jakiejs tam kaligrafii probowali uczyc i grubosc kresli regulowalo sie naciuskiem..
                                Jak sie pokazaly dlugopisy to byly absolutnie w szkole zabronine.
                                No i Zoska miala wujka w Ameryce i miala taki kalmarz -tak kaczke z naklejka Parkera i kazdy musial sie wkupic zeby tam mogl umaczac. (bez podtekstow please)
                                A jeszcze na studiach rysunki techniczne musialy byc robione tuszem.
                                A na elektronice musialem tez to rysowac rysunki bo byl Profesor - co to jeszcze Stalina pamietal a Bierut mu dal tytul, co to mowil ze w zyciu musisz na siebie liczyc i jak zrobisz elektronike to musisz i mechnike do tego umiec zaprojektowac bo na mechnikow liczyc niemozna i na czym ta elektronike zawiesisz?. LOL

• waga170 Re: Nowe Baterie do samochodow? 03.05.25, 20:18
                                  kalmarz -tak kaczke z naklejka Parkera i kazdy musial sie wkupic zeby tam mogl umaczac.

U nas w podstawowce byl jeden taki co jadl krede z tablicy (!) i pil atrament z tych kalamarzy na lawkach (!) a potem odkrylismy ze on to robil zeby zaimponowac pewnej Basce do ktorej sie w obojga wieku osiem lat juz podwalal ale ona widocznie byla zapozniona w rozwojuu bo tylko chichotala jak reszta klasy.
                                  • engine8t Re: Nowe Baterie do samochodow? 03.05.25, 22:00
                                    waga170 napisała:

> kalmarz -tak kaczke z naklejka Parkera i kazdy musial sie wkupic zeby tam mogl
                                    > umaczac.
                                    >
                                    > U nas w podstawowce byl jeden taki co jadl krede z tablicy (!) i pil atrament z
                                    > tych kalamarzy na lawkach (!) a potem odkrylismy ze on to robil zeby zaimponow
                                    > ac pewnej Basce do ktorej sie w obojga wieku osiem lat juz podwalal ale ona wid
                                    > ocznie byla zapozniona w rozwojuu bo tylko chichotala jak reszta klasy.

A to nie byl jeden z tych dwoch co ukradli ksiezyc? Bo on tam tez krede jadl?
                  • jeepster Re: Nowe Baterie do samochodow? 01.05.25, 23:18
                    waga170 napisała:

> No nie pitol. Omege Seamaster James Bond edition kupilem sobie w ostatnim dniu
                    > roku 2000 zeby mi oznajmial nowe tysiaclecie. Chuja, jak ruski zegarek Mir albo
                    > jakas inna Pobieda. Baaardzo niedokladny a potem, ten moj byl samonakrecalny a
                    > le tylko do jutrzejszego poludnia jak go zdejmowales przed snem. Najwidoczniej
                    > Twoj jest z jakiegos poprzedniego pokolenia.

Speaking of Seamaster... Mój ma 26 lat i wymaga małego remontu. Ostatni był robiony jakieś dziesięć lat temu przez kanadyjskiego zegarmistrza (zresztą Polaka) i nie za bardzo byłem z tego zadowolony. Latem będę w Polsce, więc pomyślałem sobie, że spróbuję tam zrobić serwis. Czy ktoś może polecić dobrego zegarmistrza lub sieć zegarmistrzów z okolic Szczecina, Wrocławia lub Warszawy?
                    • qqbek Re: Nowe Baterie do samochodow? 01.05.25, 23:20
                      jeepster napisał(a):

> Czy ktoś może polecić dobrego zegarmistrz
                      > a lub sieć zegarmistrzów z okolic Szczecina, Wrocławia lub Warszawy?

Pan Morawski, Plac Wolności, Lublin.
                      Tylko jemu daję się dotykać do mojej Omegi.
                      Gość ma pod 80 lat i ten serwis prowadzi od jakichś 60-ciu już.
                      Co do DC, Szczecina i Wrocławia, to niech się inni wypowiedzą :-)
                      • waga170 Re: Nowe Baterie do samochodow? 01.05.25, 23:47
                        Zegarmistrz na szyldzie przywolal mi pewne wspomnienie. Byl w Lomiankach szyld Motory Rowery Bramy Samochody. Ale to nic, bo w Warszawie byl maly sklepik z napisem Szczotki Ryzowe i Zegarmistrz.
                        Prowadzili go ojciec i syn. Jeden byl ociemnialy i robil te szczotki, a drugi pewnie odziedziczyl "zmysl" i do roboty przy zegarkach nie uzywal lupy:)
    • hrasier_2 Re: Nowe Baterie do samochodow? 28.04.25, 08:38
      marekggg napisał:

> Sol, czyli NaCl moga byc nowe alternatywy dla tanich EV
      > minus - no coz, sa 2x ciezsze i 2x wieksze...
      To przyszłość 2027. No fakt ciężkie. To samo od 2027 nie kupisz auta za gotówkę. Od 2027 roku w całej Unii Europejskiej będzie obowiązywał limit płatności gotówkowych w wysokości 10 tys. euro. Przepisy obejmą wszystkie waluty funkcjonujące w państwach członkowskich, a kraje będą mogły dodatkowo zaostrzyć te limity na własnym terenie. W praktyce oznacza to, że zakup samochodu, biżuterii, czy innych dóbr luksusowych za gotówkę w tej kwocie lub wyższej nie będzie już możliwy. www.google.pl/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url=https://www.salon24.pl/newsroom/1439816,wkrotce-nie-kupisz-samochodu-za-gotowke-unia-europejska-z-kolejnym-pomyslem&ved=2ahUKEwiYkoLTjvqMAxW_Z_EDHVCLMSYQFnoECCAQAQ&usg=AOvVaw2H37qCcQB859Hvzqs9HZ5g
      • watch_you_want Re: Nowe Baterie do samochodow? 01.05.25, 01:21
        Przecież auta kupuje się robiąc przelew. W jakim ty świecie żyjesz dziadziu?
    • trypel Re: Nowe Baterie do samochodow? 30.04.25, 21:01
      Te baterie to się szybko przydadzą
      I to nie do samochodów
      www.money.pl/gospodarka/kryzys-na-rynku-fotowoltaiki-w-hiszpanii-farmy-sloneczne-ida-pod-mlotek-7150902776580864a.html
      • engine8t Re: Nowe Baterie do samochodow? 01.05.25, 01:12
        trypel napisał:

> Te baterie to się szybko przydadzą
        > I to nie do samochodów
        > www.money.pl/gospodarka/kryzys-na-rynku-fotowoltaiki-w-hiszpanii-farmy-sloneczne-ida-pod-mlotek-7150902776580864a.html

Tylko nie strasz bo ja mam chyba ze $100k wpierd w programy energetyczne za granica - 50% we wloski biznes co sie zajmuje europejskim zielonym ladem i bateriami do fotowoltaiki.
        I 50% dla kontry w kanadyjski biznes co robi rury aby rope do usa wysylac..
        I kto wie co z tego bedzie. :)
        • watch_you_want Re: Nowe Baterie do samochodow? 01.05.25, 01:22
          Kieś głupi to cierp.
          • engine8t Re: Nowe Baterie do samochodow? 01.05.25, 01:37
            watch_you_want napisał(a):

> Kieś głupi to cierp.

No, czym gupi to dopiero obaczym bo jak na razie to jest do przodu.
          • waga170 Re: Nowe Baterie do samochodow? 01.05.25, 01:37
            watch_you_want pa-szol_wont
      • engine8t Re: Nowe Baterie do samochodow? 01.05.25, 01:15
        trypel napisał:

> Te baterie to się szybko przydadzą
        > I to nie do samochodów
        > www.money.pl/gospodarka/kryzys-na-rynku-fotowoltaiki-w-hiszpanii-farmy-sloneczne-ida-pod-mlotek-7150902776580864a.html

Jakos tam nie pisza ze beda inwestowac w baterie tylko ze wyzbywac sie paneli?
        • trypel Re: Nowe Baterie do samochodow? 01.05.25, 06:26
          Bo bez baterii inwestycje w panele są z prezydenta
          • engine8t Re: Nowe Baterie do samochodow? 01.05.25, 19:16
            trypel napisał:

> Bo bez baterii inwestycje w panele są z prezydenta
            >

No wiec chyba wiecej sensu ma teraz zalozyc baterie ?

• trypel Re: Nowe Baterie do samochodow? 01.05.25, 19:22
              O ile masz kryształowa kule i wiesz ile taki magazyn energii sprawnie podziała. Bo najstarsze jeszcze są zbyt młode zeby to pokazać
              • engine8t Re: Nowe Baterie do samochodow? 01.05.25, 20:18
                trypel napisał:

> O ile masz kryształowa kule i wiesz ile taki magazyn energii sprawnie podziała.
                > Bo najstarsze jeszcze są zbyt młode zeby to pokazać
                >

Nalezy go wiec tak zaprojektowac aby byl "flexible".
                Baterie w EV sa gwarantowane na chyba 10 lat ze utrzymaja 80% orginalnej pojemnosci a wiec spokojnie mozna zaprojektowac system dystrybucji na 20 lat i 40% spadku i w tym czasie pewnie bedaa lepsze i wymieniac.
                Dodatkowo super sposob na przedluzenie zycia baterii samochodowych.
                Problem w tym ze frmom elektrycznym to si emoze nie oplacac i ich lobby skutecnie sie bedzie bronic

• engine8t Re: Nowe Baterie do samochodow? 30.04.25, 21:06
      Mowisz ze teraz jak sie ludzie dowiedza to w sol zainwestuja i soli w sklepach bedzie brakowac?
    • bunkum Re: Nowe Baterie do samochodow? 02.05.25, 00:37
      Na tym forum sa sami idioci.Bajkopisarze, fantasci, i normalne przyglupy. Ciod baterii z soli, i ten dupek od zegarkow, narcyz niedoropbiony i bez zawodu ale za to z ambicjami.
      • waga170 Re: Nowe Baterie do samochodow? 02.05.25, 04:09
        bunkum napisała:

> Na tym forum sa sami idioci.

Witamy nowego.
      • qqbek Re: Nowe Baterie do samochodow? 02.05.25, 09:14
        Ja bez zawodu, czy waga?
        🤣
        Oj bardzo się mylisz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka