Dodaj do ulubionych

Galto a PHEV- ford ranger

30.08.25, 09:46
Galto a więc twoj pomysl został przekuty w praktykę przynajmniej w tym modelu.
Wczoraj mała imprezka i cichy bohater Ford Ranger phev, silnik 2.3 ecoboost i chyba ok 13 kWh bateria. W sumie ok 280 km. Kumpel kupil miesiąc temu. Branża budowlana powiedzmy. Jeździ 99% po wroclawiu, 80-100 km dziennie, ma wallboxa bo zona ma elektryka. Czyli laduje codziennie i rano odjeżdża 100% pełny. Zasieg na czystym pradzie 30-40 kmnw zależności od ładunku, jezdzi z reguły z 300-500 kg.
I jakoś ford to to rozwiązał ze dzialajac w trybie hybrydy potrafi tak wykorzystać te 13 kWh ze po 100 km średnie zuzycie paliwa to ok 3.5-4 l na 100. Robi wrażenie. Tym bardziej ze wiem jak kolega jeździ.
Auto fajne, wczoraj sprawdzone w wycieczce po wsi, mieści spokojnie 9 osob. 5 w środku i 4 na pace na stojąco trzymając sie pałąka:)
Tylko felgi brzydkie jak noc w murzyńskiej chacie
Fajne auto. Szkoda ze duze takie i szkoda ze zupełnie go nie potrzebuje
Obserwuj wątek
    • tbernard Re: Galto a PHEV- ford ranger 30.08.25, 09:58
      Szkoda, że nie ma Fordów Mustangów z napędem hybrydowym. Jest za to Kuga w wersji HEV ale to już wielka terenówka.
      • jackk3 Re: Galto a PHEV- ford ranger 30.08.25, 18:14
        tbernard napisał:

> Szkoda, że nie ma Fordów Mustangów z napędem hybrydowym.

Steve McQueen to się w grobie przewraca jak to czyta…
        • tbernard Re: Galto a PHEV- ford ranger 31.08.25, 14:53
          jackk3 napisał:

> tbernard napisał:
          >
          > > Szkoda, że nie ma Fordów Mustangów z napędem hybrydowym.
          >
          > Steve McQueen to się w grobie przewraca jak to czyta…

Jeśli w grobie jest to znaczy, że umarł, więc nie czyta ani nie przewraca się. No chyba, że jest aniołem niewidzialnym i sobie fruwa to tu to tam i czasem coś tam przeczyta. A jeśli jest w piekle, to nie ma czasu na czytanie, bo ciągle musi się z diabłami użerać.
          • engine8t Re: Galto a PHEV- ford ranger 31.08.25, 23:12
            tbernard napisał:

> Jeśli w grobie jest to znaczy, że umarł, więc nie czyta ani nie przewraca się.
            > No chyba, że jest aniołem niewidzialnym i sobie fruwa to tu to tam i czasem coś
            > tam przeczyta. A jeśli jest w piekle, to nie ma czasu na czytanie, bo ciągle m
            > usi się z diabłami użerać.

Czyzbys nie zauwzyl ze Pieklo sie od jakiegos czasu zadomowila na Ziemi ?
    • jackk3 Re: Galto a PHEV- ford ranger 30.08.25, 18:11
      Na początek do poczytania. Jeśli chodzi o niezawodność to jeden z najgorszych silników na rynku…
      • trypel Re: Galto a PHEV- ford ranger 30.08.25, 19:22
        Na wynajem na 2 lata jest tu zupełnie bez znaczenia.
        Szukal czegoś do roboty i jest przyjemnie zaskoczony.
        • jackk3 Re: Galto a PHEV- ford ranger 30.08.25, 21:00
          trypel napisał:

> Na wynajem na 2 lata jest tu zupełnie bez znaczenia.
          > Szukal czegoś do roboty i jest przyjemnie zaskoczony.
          >
          To co innego…Używanego nawet nie dotykać.
    • nousecomplaining Re: Galto a PHEV- ford ranger 30.08.25, 18:12
      Rozumiem że to nie Raptor?
      • jackk3 Re: Galto a PHEV- ford ranger 30.08.25, 18:22
        nousecomplaining napisał(a):

> Rozumiem że to nie Raptor?
        Raptor ma V6 i słusznie…
        • nousecomplaining Re: Galto a PHEV- ford ranger 31.08.25, 14:06
          > Raptor ma V6 i słusznie…
          Taa, teraz widzę. Bardzo słusznie. Jest też diesel 2.0.
      • trypel Re: Galto a PHEV- ford ranger 30.08.25, 19:23
        Nie, względy finansowe. Raptor jest chyba 2x droższy i wynajem jest chyba nawet wiecej niz 2 x droższy miesięcznie.
        • jackk3 Re: Galto a PHEV- ford ranger 30.08.25, 21:17
          trypel napisał:

> Nie, względy finansowe. Raptor jest chyba 2x droższy i wynajem jest chyba nawet
          > wiecej niz 2 x droższy miesięcznie.
          >
          Ja pisałem o wersji Raptor a nie o wyborze znajomego…
    • bolo2002 Re: Galto a PHEV- ford ranger 31.08.25, 10:10
      A znasz najnowsze pomysły w Europie? Oto zaczyna sie mocno dyskutować o zakazie jazdy SUV-ami i własnie pic-upami. Specjalisci twierdzą, że co rok te auta staja sie coraz szersze- a drogi w Europie nikt nie poszerza. Coś w tym jest-bo to prawda. No i może sie okazać- ze niebawem takim Fordem Raptorem czy chinskim dużym SUVem - po Europie nie pojeżdzisz. Już dziś są bariery dla SUV-ów-krórym za parkowanie w centrach dużych każą płacić niewspółmierne kwoty.
      • qqbek Re: Galto a PHEV- ford ranger 31.08.25, 11:03
        Misiu, wśród znajomych mam kilku właścicieli pickupów i tylko jeden ma go jako "przedłużacz" (w tej roli przedliftowy RAM 1500 z 6,4 pod maską).
        Reszta to "woły robocze", najczęściej z dieslami - jeden znajomy ma D-Maxa z dołożonymi blokadami i... 115-konnym dieslem. Wjeżdża nim tam, gdzie żadnym SUV-em nie wjedziesz.
      • nousecomplaining Re: Galto a PHEV- ford ranger 31.08.25, 15:11
        > Już dziś są bariery dla SUV-ów-krórym za parkowanie w centrach dużych każą płacić niewspółmierne kwoty.
        Jakie bariery? Przykłady konkretne?
        • bigimax4 Re: Galto a PHEV- ford ranger 01.09.25, 07:31
          www.euronews.com/green/2024/01/17/higher-taxes-and-more-expensive-parking-how-is-france-cracking-down-on-suvs
          • trypel Re: Galto a PHEV- ford ranger 01.09.25, 07:42
            "She added that it was a “form of social justice” which could raise €35 million for Paris while improving road safety and air quality and encouraging people to use public transport."

social justice i wszystko jasne
            Dobrze ze mnie jakos do Paryża juz zupełnie nie ciągnie.
            Poza tym te extra koszty beda dotyczyły wszystkich aut powyżej ilości kg. I elektryków i plaskaczy i suvow

A zamiast Paryża lepiej skoczyć to Rabatu, na ulicach ci sami ludzie ale tam zachowują sie lepiej. Jest bezpieczniej i spokojniej
            • bigimax4 Re: Galto a PHEV- ford ranger 01.09.25, 08:36
              Jednak paryz to wciaz najladniejsze afrykanskie miasto
    • qqbek Re: Galto a PHEV- ford ranger 31.08.25, 22:53
      To ja się też pochwalę (znów) "spalaniem".
      Wyjazd by "złapać ostatni dzień wakacji".
      63 km w jedną stronę, 66 w drugą (miałem dość wleczenia się za jakąś melepetą po wojewódzkiej - "sznurek" przede mną miał ze 20 aut, więc i wyprzedzić jak nie było normalnie) i zjechałem na ekspresówkę, zamiast przez Lublin się przebijać), 129 łącznie.
      Dojazd na miejsce - (pierwsze 63 km) - średnia 61, zużycie 17% (5,5 kWh), średnia z trasy 8,7 kWh/100 km.
      Powrót (66 km) - średnia 70, zużycie 22% (7,10 kWh), średnia z trasy 10,7 kWh/100 km.
      4 osoby, klima normalnie... inna sprawa, że w pierwszą stronę było "bardziej w dół", a w drugą "bardziej pod górę".
      Średnia łączona - 129 kilometrów, zużycie 12,6 kWh, 9,77 kWh/100 km.

Zostało 61%, a aplikacja twierdzi, że jeszcze 180 km zasięgu (tylko uśrednia ostatnie 30km, a tu "weszła" akurat ekspresówka, na której się nie szczypałem).
      • trypel Re: Galto a PHEV- ford ranger 01.09.25, 06:46
        Jakbyś mial jakas tesle LR to bys z marszu do Chorwacji dojechal bez ładowania.
        • qqbek Re: Galto a PHEV- ford ranger 01.09.25, 07:25
          trypel napisał:

> Jakbyś mial jakas tesle LR to bys z marszu do Chorwacji dojechal bez ładowania.
          >

Przy Tesli nikt się raczej zużyciem poniżej 14-15 kWh/100km nie chwali.
          Jak szukałem elektryka, to przeglądałem różne fora i akurat o "trojaczkach" od VW sporo osób pisało, że da się w lecie poniżej 10 zejść, tylko mi się w to wierzyć za bardzo nie chciało, bo brzmiało to absurdalnie (albo pachniało jazdą bez klimy, z górki i za wlokącym się w porywach 70km/h Starem).
          Z tym większym zadowoleniem odnotowałem wczorajsze wyniki - specjalnie jechałem z apką i po naładowaniu do 100%, bo już miesiąc wcześniej, na tej samej trasie, coś dziwnie mało mi zużył (i to pomimo tego, że potem jeszcze na działkę do teściów jechałem, a więc dwa odcinki ekspresówki dalej, niż do siebie), ale zamiast apki VW włączony był wtedy Yanosik i dokładnych danych nie miałem.
    • galtomone Re: Galto a PHEV- ford ranger 01.09.25, 08:39
      Brzmi ciekawie. Przyznajmniej ja osobiscie tak bym widzial najsensowniejszy tryb PHEV. Nie ile mozna w samym trybie EV, ale jak to wplywa na zasieg i ekonomike calosci.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka