Dodaj do ulubionych

OT/Gdzie to ocieplenie klimatu?

09.04.26, 18:21
U mnie dzisiaj padał śnieg a z rana był zaledwie 1 stopień. Polska to drogi kraj- trzeba pół roku palić w piecu i późno są swoje warzywa i owoce( o ile nie przemarzną) Jak żyć?
Obserwuj wątek
    • loyezoo Re: OT/Gdzie to ocieplenie klimatu? 09.04.26, 18:32
      Po 1 wyprowadzić się. Po 2 nauczyć się różnicy, między pogodą, a klimatem. A to zasadnicza różnica.
    • nousecomplaining Re: OT/Gdzie to ocieplenie klimatu? 09.04.26, 18:35
      > Gdzie to ocieplenie klimatu
      W twojej rzyci, Stefan. Nie czujesz?
      • boggi_dan Re: OT/Gdzie to ocieplenie klimatu? 09.04.26, 20:39
        nousecomplaining napisał:

> > Gdzie to ocieplenie klimatu
        > W twojej rzyci, Stefan. Nie czujesz?
        Ale ty jesteś głupi człowieku. Jak tak idiota funkcjonuje na tym forum?
    • chybagupi Re: OT/Gdzie to ocieplenie klimatu? 09.04.26, 19:50
      xstefciax napisała:

> U mnie dzisiaj padał śnieg a z rana był zaledwie 1 stopień.

Już starożytni górale wiedzieli źe: kwiecień plecień wciąż przeplata trochę zimy trochę lata.
    • trypel Re: OT/Gdzie to ocieplenie klimatu? 09.04.26, 19:52
      xstefciax napisała:

> U mnie dzisiaj padał śnieg a z rana był zaledwie 1 stopień. Polska to drogi kra
      > j- trzeba pół roku palić w piecu i późno są swoje warzywa i owoce( o ile nie pr
      > zemarzną) Jak żyć?
      >
      >

Zaloz sobie centralne. To ulatwi zycie. Piece sa bardzo upierdliwe
      • xstefciax Re: OT/Gdzie to ocieplenie klimatu? 09.04.26, 20:50
        Planuje założyć, na razie liczę koszty i mam piecyk- kozę:-)
    • boggi_dan Re: OT/Gdzie to ocieplenie klimatu? 09.04.26, 20:49
      Denialiści nie potrafią wskazać nawet jednego czynnika, który powoduje obecne ocieplenie. Wszystko przez ten zielony nieład. U nas palą węglem, ropą i gazem a kwiecień teraz chłodny. Co prawda lody stopniały mi całkowicie ale to na skutek awarii lodówki.
      • qqbek Re: OT/Gdzie to ocieplenie klimatu? 09.04.26, 22:16
        boggi_dan napisał:

> Denialiści nie potrafią wskazać nawet jednego czynnika, który powoduje obecne o
        > cieplenie. Wszystko przez ten zielony nieład. U nas palą węglem, ropą i gazem a
        > kwiecień teraz chłodny. Co prawda lody stopniały mi całkowicie ale to na sku
        > tek awarii lodówki.

Wybiło mi debilometr.
        Dwukrotnie przynajmniej w tym wątku.
        Muszę kupić taki zalecany przez nousecomplaining, ze skalą do nieskończoności.
        • boggi_dan Re: OT/Gdzie to ocieplenie klimatu? 09.04.26, 22:47
          qqbek napisał:

> boggi_dan napisał:
          >
          > > Denialiści nie potrafią wskazać nawet jednego czynnika, który powoduje ob
          > ecne o
          > > cieplenie. Wszystko przez ten zielony nieład. U nas palą węglem, ropą i g
          > azem a
          > > kwiecień teraz chłodny. Co prawda lody stopniały mi całkowicie ale to
          > na sku
          > > tek awarii lodówki.
          >
          > Wybiło mi debilometr.
          > Dwukrotnie przynajmniej w tym wątku.
          > Muszę kupić taki zalecany przez nousecomplaining, ze skalą do nieskończoności.
          >
          Napiszę krótko. Bardziej by ci się przydało: logiczne myślenie i chłopski rozum. Którego ci czasami brakuje.
          • qqbek Re: OT/Gdzie to ocieplenie klimatu? 09.04.26, 22:53
            Jak wyżej.
            Nadal poza skalą.
            • boggi_dan Re: OT/Gdzie to ocieplenie klimatu? 09.04.26, 23:12
              Wiem, że dostajesz małpiego rozumu jak kto załozy wątek. Na żartach to się w ogóle nie znasz. Poczucie humoru jest ci obce. Większości z was to męscy szowiniści, co wyskakują na fora jak żona nie widzi. W domu za takie odzywki to od żony w pysk.Trypla nie komentuje, bo czasami ma też dobre dni. Kobiety tu mało piszą, bo nie chcą się narażać na idiotyczne komentarze od zadufanych facetów w sobie i w swojej mądrości. Daruj sobie.
              • jackk3 Re: OT/Gdzie to ocieplenie klimatu? 10.04.26, 00:00
                Jak kto gdzie? U mnie w Kanadzie na ten przykład. Właśnie wróciłem z nart jutro też jadę. Nie pamiętam już takiej zimy z takimi opadami śniegu - góry Skaliste całe białe. Podejrzewam że niektóre narciarskie uzdrowiska będą otwarte przynajmniej do końca maja… wiem, wiem zmiana klimatu to co innego. Ja na to patrzę na opak: jest ocieplenie to będą zajebiste zimy. Logiczne nie?
                • chybagupi Re: OT/Gdzie to ocieplenie klimatu? 10.04.26, 00:40
                  jackk3 napisał:

U mnie w Kanadzie na ten przykład

Kanada pachnąca żywicą. Taką książkę kiedyś czytałem.
                  Ale teraz Kanada ma podobno zostać kolejnym stanem USA. Prawda to?
                • engine8t Re: OT/Gdzie to ocieplenie klimatu? 10.04.26, 01:09
                  jackk3 napisał:

> Jak kto gdzie? U mnie w Kanadzie na ten przykład. Właśnie wróciłem z nart jutro
                  > też jadę. Nie pamiętam już takiej zimy z takimi opadami śniegu - góry Skaliste
                  > całe białe. Podejrzewam że niektóre narciarskie uzdrowiska będą otwarte przyn
                  > ajmniej do końca maja… wiem, wiem zmiana klimatu to co innego. Ja na to patrzę
                  > na opak: jest ocieplenie to będą zajebiste zimy. Logiczne nie?

Mysle ze w niebie sobie uproscili - zamist dzielic pogodaa w skomplikowany sposob to daja tak jak ludi oczekuja...
                  Niby wiosna a Kanadzi zima a u nas lato :) I moze zmienia na dwa sezony?
    • engine8t Re: OT/Gdzie to ocieplenie klimatu? 10.04.26, 01:06
      Moze tutaj? Od ponad miesiaca mamy lato - temperatury oscyluja pomiedzy +25 i +30C. A normlnie powinno byl lekko powyzej +20C. Jedynie w nocy sie mocno ochladza -tak gdzies do +14C co jest super bo przy otwartych oknach w sypialni 19 - 20. ..Nie mozna narzekac.
      Plaze pelne dzieci i turystow z zimnych stanow i prawie golych studentek pomimo ze woda zimna - jakies 18- 19 to im to chyba nie przeszkadza. A moze wskakuja do wody ba do kibelkow za daleko? LOL
      • e-zybi Re: OT/Gdzie to ocieplenie klimatu? 10.04.26, 04:48
        My musimy jeszcze wykazać cierpliwość, ale i do nas ciepełko dotrze. Poranek chłodny, przymrozek :(
        • qqbek Re: OT/Gdzie to ocieplenie klimatu? 10.04.26, 07:06
          e-zybi napisał:

> My musimy jeszcze wykazać cierpliwość, ale i do nas ciepełko dotrze. Poranek ch
          > łodny, przymrozek :(
          >

Czekam na tych "ja już" z wątku o wymianie opon 😂

U nas też lekko pod kreską, nawet trochę lodu jest. Jadę za niecałą godzinę, a jednej chmurki na niebie nie ma, to pewnie już się wszystko rozpuści, ale i tak tym na letnich będzie się gorzej dzisiaj jechało (a zwłaszcza hamowało).
          • boggi_dan Re: OT/Gdzie to ocieplenie klimatu? 10.04.26, 07:53
            qqbek napisał:

> e-zybi napisał:
            >
            > > My musimy jeszcze wykazać cierpliwość, ale i do nas ciepełko dotrze. Pora
            > nek ch
            > > łodny, przymrozek :(
            > >
            >
            > Czekam na tych "ja już" z wątku o wymianie opon 😂
            >
            > U nas też lekko pod kreską, nawet trochę lodu jest. Jadę za niecałą godzinę, a
            > jednej chmurki na niebie nie ma, to pewnie już się wszystko rozpuści, ale i tak
            > tym na letnich będzie się gorzej dzisiaj jechało (a zwłaszcza hamowało).
            >
            > Nie wiem z czego rżysz. Nie wiem jak u ciebie na tym zadupiu. Ale u mnie pogoda od poniedziałku się zmienia i coraz cieplej. Na wszelki wypadek załóż sobie łańcuchy na koła.
            • e-zybi Re: OT/Gdzie to ocieplenie klimatu? 10.04.26, 13:08
              Takim gościom jak Ty jedynie mogę polecić...

• xstefciax Re: OT/Gdzie to ocieplenie klimatu? 10.04.26, 16:28
              Na zadupiu też ktoś musi mieszkać, ja nie narzekam.
              • boggi_dan Re: OT/Gdzie to ocieplenie klimatu? 10.04.26, 23:19
                xstefciax napisała:

> Na zadupiu też ktoś musi mieszkać, ja nie narzekam.
                >
                Laska z Zadupia” to określenie używane przez publicystkę Magdalenę Okraskę, która zajmuje się tematyką Polski lokalnej, mniejszych miejscowości i problemami wykluczenia społecznego, tzw. Polską B. Wydała książkę- "Nie ma i nie będzie. Przeczytaj sobie kiedyś. Ten ciekawy reportaż odsłania kulisy upadku i utraty mocy przez miasta – widma, które kiedyś tętniły życiem, rozwijały się, zapewniały mieszkańcom pracę i rozrywkę. A dzisiaj? Życie w nich toczy się powoli, z marazmem i zastojem. A mowa o takich miastach, jak: Wałbrzych, Ozorków, Tarnobrzeg, Myszków, Skarżysko-Kamienna i inne. Miasta te w latach świetności słynęły z produkcji określonych wyrobów: węgla kamiennego, pralek, wełny, siarki. Ale nadeszły lata transformacji ustrojowej i produkcja przestała być opłacalna, zmiana ustroju na gospodarkę rynkową sprawiła, że nierentowne zakłady pracy podlegały likwidacji. Nie był żadnych planów restrukturyzacji, przyszły decyzje z centrali i nikt nie miał nic do powiedzenia. Nie wzięto też pod uwagę, że stanowiły one epicentrum życia mieszkańców tych miast i okolic, dla tysiąca ludzi był to drugi dom. Wkoło istniała cała infrastruktura, domy kultury, żłobki i przedszkola, przychodnie zdrowia, wczasy pracownicze. I tym ludziom, którzy ostatni pot wyciskali w tych zakładach, podziękowano. Rozstano się z nimi. I mając wiele lat pracy i jeszcze sporo do emerytury musieli się odnaleźć na rynku pracy. Nie było to łatwe, ludzie popadali w depresję, nie potrafili się przystosować do nowych realiów, czuli się niepotrzebni. Akurat na te czasy niepewne.
                • marekggg Re: OT/Gdzie to ocieplenie klimatu? 11.04.26, 14:09
                  a niby kto ma placic za nierentowna produkcje?
          • e-zybi Re: OT/Gdzie to ocieplenie klimatu? 10.04.26, 13:14
            Tak jak pisałem, połowa października - połowa kwietnia...terminy zmiany kół (nie kaleczę opon przy wymianie, mam komplety) plus wyważenie, tej zasady trzymam się od 40 lat. W przyszłym tygodniu pora na działanie...
      • forrnitta Re: OT/Gdzie to ocieplenie klimatu? 10.04.26, 08:22
        engine8t napisał:

> Plaze pelne dzieci i turystow z zimnych stanow i prawie golych studentek po
        > mimo ze woda zimna - jakies 18- 19
        18-19 stopni to jest ciepla woda :P
        • e-zybi Re: OT/Gdzie to ocieplenie klimatu? 10.04.26, 13:25
          Pewno, że ciepła, można pusię moczyć ;)
          • forrnitta Re: OT/Gdzie to ocieplenie klimatu? 10.04.26, 13:44
            To mocz. (Się)
            • e-zybi Re: OT/Gdzie to ocieplenie klimatu? 11.04.26, 08:45
              Czeszesz jeża! 😉
        • tbernard Re: OT/Gdzie to ocieplenie klimatu? 10.04.26, 20:31
          forrnitta napisał(a):

> 18-19 stopni to jest ciepla woda :P

Dla kogoś kto dopiero co pluskał się w wodzie o temperaturze ~16 stopni to może tak być faktycznie.
          To trochę (zbaczając w kierunku mniej OT) jak z hałasem w moim aucie. Gdy jadę 140 i wydaje mi się, że jest głośno, to jak pozwolą warunki na jakiś czas wciskam gaz na 160-170. Potem jak wracam na 140 to odczuwalne natężenie ciszy ledwo mieści się w dopuszczalnych normach.
          Mechanizm zaczerpnięty z kawału o rabinie i kozie.
          • trypel Re: OT/Gdzie to ocieplenie klimatu? 10.04.26, 20:32
            Bo to bardzo mądry życiowo kawal byl.
            • forrnitta Re: OT/Gdzie to ocieplenie klimatu? 10.04.26, 20:54
              O tak, kawal o kozie gleboko madry. Im starsza jestem, tym lepiej go rozumiem ;)
    • humorysta Re: OT/Gdzie to ocieplenie klimatu? 10.04.26, 09:04
      A u mnie dzis 0 7-ej rano było -5 st C. A w piecu-u mnie w kominku to pali sie czasem 7 m-cy a były lata, że jeszcze w maju trzeba było palić. Czyli 7 i 1/2 m-ca sezon grzewczy. I to wcale nie w Tatrach-tylko 30 km od stolicy. 1 tona pelletu w tym roku kosztowała zimą i nawet 2300-3000 zeta i starczała na 1 m-c maxymalnie. Ja wydałem na ogrzewanie -dokładnie ca 500zeta/-mc , bo nie jestem idiota i nie mam fotogówna na dachu, nie mam pompy ciepła, nie mam gazu i nie mam pieca- tylko kominek/francuski/. ll Tak trzeba żyć i bedzie taniej ! A ocieplenie klimatu to trwa kilka milionów lat, wiec takie zimy jak ostatnia zdarzą sie jeszcze kilka tysiecy razy-więc zmień sposób ogrzewania- żebyś nie zamarzł.
      • marekggg Re: OT/Gdzie to ocieplenie klimatu? 10.04.26, 13:19
        kup sweterki i porzadna koldre
        • humorysta Re: OT/Gdzie to ocieplenie klimatu? 11.04.26, 11:08
          Nie potrzebuję-robię 25 st C w kominku w ciagu 1 godziny-jak potrzeba. Bo pale tak już 30 lat -tylko. Nie mam swetrów-bo nie potrzebne. Nawet jak prąd wyłączą- u mnie zawsze ciepło. Polecam to rozwiazanie. Za wkład kominkowy francuski i wykonanie kompletnego kominka w 1996 r dałem 3 tys zeta. Wszystko działa do dziś.
          A naiwni to niech sobie montuja te pompy ciepła czy fotogó... - po 50-70 tys zeta. Powodzenia.
          • vogon.jeltz Re: OT/Gdzie to ocieplenie klimatu? 11.04.26, 11:16
            Tylko że te twoje 3 koła w 1996 (znowu znalazłeś wkład kominkowy na śmietniku), to dzisiaj będzie ponad 20k, boluś.
          • boggi_dan Re: OT/Gdzie to ocieplenie klimatu? 12.04.26, 11:32
            humorysta napisał(a):

> Nie potrzebuję-robię 25 st C w kominku w ciagu 1 godziny-jak potrzeba. Bo pale
            > tak już 30 lat -tylko. Nie mam swetrów-bo nie potrzebne. Nawet jak prąd wyłączą
            > - u mnie zawsze ciepło. Polecam to rozwiazanie. Za wkład kominkowy francuski i
            > wykonanie kompletnego kominka w 1996 r dałem 3 tys zeta. Wszystko działa do dzi
            > ś.
            > A naiwni to niech sobie montuja te pompy ciepła czy fotogó... - po 50-70 tys ze
            > ta. Powodzenia.
            Pompa ziemna w polskich warunkach. Ale trzeba liczyć koszt odwiertu. Hejt na pompy jest dobry. Ale alternatywa pelletu bo drogi i brak. To lepiej drewno z własnego lasu. Raz zainwestować w piłę motorową i spokój na jakiś czas. misja-emisja.pl/news/ekologiczne-cieplo-systemowe-ze-szwecji/
    • thorpe Re: OT/Gdzie to ocieplenie klimatu? 10.04.26, 11:15
      Zła wiadomość dla Polski związana z ociepleniem klimatu jest taka, że u nas nie będą rosnąć mandarynki, tylko będzie szaro, buro, brzydko, taka angielska pogoda. 3 miesiące lata i 9 miesięcy jesieni. Tzw. "wiosną" to przynajmniej będzie słońce, ale nadal będzie zimno.
      Na klimat w tej części Europy ogromny wpływ mają prądy morskie, a tam wszystko dosłownie wariuje. Nikt nie wie dokładnie, co tam się ostatecznie wydarzy, dlatego nikt nie jest w stanie powiedzieć, jak to się skończy dla Polski, ale na razie jako największe prawdopodobieństwo klimatolodzy wskazują jak wyżej.
      • tesla3 Re: OT/Gdzie to ocieplenie klimatu? 10.04.26, 16:40
        Wczoraj 9 kwietnia, +1 stopień, przez chwilę padał śnieg. W nocy był przymrozek, szyby zamarzły.
        Globalne ocieplenie? Gdzie? W bajce o czerwonym kapturku chyba
        • nousecomplaining Re: OT/Gdzie to ocieplenie klimatu? 10.04.26, 19:48
          > Gdzie? W bajce o czerwonym kapturku chyba
          Pojedź na lodowce w Alpach, wiem że daleko od domu i zimno. Ale coraz cieplej, przeżyjesz. Lodowce znikają w oczach, porozmawiaj ze starymi przewodnikami stamtąd, pooglądaj zdjęcia na "osi czasu". Albo siedź w swojej zdebilałej "rzeczywistości". Czekam na dostawę debilomierza od vogona z poszerzoną skalą, bo mój też rozj...bało w pizdu.
          • tesla3 Re: OT/Gdzie to ocieplenie klimatu? 10.04.26, 20:28
            Nigdzie nie napisałem, że gdzieś na świecie ocieplenia nie ma. Może jest. Opisywałem tylko to co ja widzę za oknem w Polsce, czyli zimno jak na wiosnę. Czytanie ze zrozumieniem to trudna sztuka.
            Wyzywanie od debili? bez komentarza.
            • qqbek Re: OT/Gdzie to ocieplenie klimatu? 10.04.26, 22:05
              tesla3 napisał(a):

> Nigdzie nie napisałem, że gdzieś na świecie ocieplenia nie ma. Może jest. Opisy
              > wałem tylko to co ja widzę za oknem w Polsce, czyli zimno jak na wiosnę. Czytan
              > ie ze zrozumieniem to trudna sztuka.
              > Wyzywanie od debili? bez komentarza.

"Niech na całym świecie wojna, byle polska wieś zaciszna, byle polska wieś spokojna"
              • tesla3 Re: OT/Gdzie to ocieplenie klimatu? 15.04.26, 16:54
                Co mnie obchodzi "cały świat" skoro w wyniku polityki klimatycznej Unii płacę więcej za prund a nie mam na ocieplenie klimatu wpływu? Emisja CO2 Europy to 7% światowej emisji. Emisja Polski to ile? 0,5%? 1%? A ile światowej emisji CO2 mają Chiny? 32,88%.
                Jaki Unia ma wpływ na to ile Chiny, USA i Indie emitują CO2? Żadnego. Gdyby Oni zmniejszyli emisję to miałoby sens.
                Więc jaki ma sens ta polityka klimatyczna i jej koszty które jako Polska ponosimy zamykając kopalnie i płacąc więcej za energię podnosząc koszty produkcji zmniejszając konkurencyjność gospodarki ?
            • vogon.jeltz Re: OT/Gdzie to ocieplenie klimatu? 11.04.26, 07:01
              > Nigdzie nie napisałem, że gdzieś na świecie ocieplenia nie ma

Napislaoes, debilu: Globalne ocieplenie? Gdzie? W bajce o czerwonym kapturku chyba

Rozumiesz w ogóle słowo globalne? Jak nie, to nie używaj słów, których znaczenia nie znasz i nie wypowiadaj się na tematy, o których nie masz pojęcia.
            • tbernard Re: OT/Gdzie to ocieplenie klimatu? 11.04.26, 13:05
              tesla3 napisał(a):

> Wyzywanie od debili? bez komentarza.

Aby kogoś nazwać debilem, to ten ktoś musiałby mieć dyplom ukończenia szkoły dla debili.
              No chyba, że ktoś jest debilem samoukiem bez formalnego wykształcenia kierunkowego.
            • nousecomplaining Re: OT/Gdzie to ocieplenie klimatu? 15.04.26, 16:19
              > Wyzywanie od debili?
              Wcale tego nie zrobiłem. Czytanie ze zrozumieniem to trudna sztuka.
          • vogon.jeltz Re: OT/Gdzie to ocieplenie klimatu? 11.04.26, 06:59
            > Pojedź na lodowce w Alpach,

Nie pojedzie, bo LPG za drogi i go nie stać.

> Czekam na dostawę debilomierza od vogona z poszerzoną skal

Nie będzie łatwo. Urządzenia drogie, bo taka kalibracja kosztuje, a i tak wszytkie wykupili analitycy polityki USA
      • boggi_dan Re: OT/Gdzie to ocieplenie klimatu? 12.04.26, 11:34
        thorpe napisał:

> Zła wiadomość dla Polski związana z ociepleniem klimatu jest taka, że u nas nie
        > będą rosnąć mandarynki, tylko będzie szaro, buro, brzydko, taka angielska pogo
        > da. 3 miesiące lata i 9 miesięcy jesieni. Tzw. "wiosną" to przynajmniej będzie
        > słońce, ale nadal będzie zimno.
        > Na klimat w tej części Europy ogromny wpływ mają prądy morskie, a tam wszystko
        > dosłownie wariuje. Nikt nie wie dokładnie, co tam się ostatecznie wydarzy, dlat
        > ego nikt nie jest w stanie powiedzieć, jak to się skończy dla Polski, ale na ra
        > zie jako największe prawdopodobieństwo klimatolodzy wskazują jak wyżej.
        Na całym świecie m.in. w USA, Rosji, Chinach, Indiach czy Brazylii liczy się ekonomia, a nie ekologia. Niebawem w UE nie będzie się opłacało nic produkować.
    • galtomone Re: OT/Gdzie to ocieplenie klimatu? 10.04.26, 11:34
      Wszedzie, poza lokalnymi obserwacjami w pogdzie.

Pytanie jest mniej więcej takie – Gdzie ten ocean w Afryce? - stojac na srdoku sahary...
      • nousecomplaining Re: OT/Gdzie to ocieplenie klimatu? 12.04.26, 14:55
        Wysoko w górach nawet w kwietniu śnieg jest, czyli misiaczek może mieć rację 🤣
        Kolega galtomone mocno jeżdżący na nartach, więc mam pytanie - masz może psa/kota i zapewniasz mu jazdę tak jak parapeciarz na pierwszym planie na zdjęciu? Lekko wymiękłem : )

• galtomone Re: OT/Gdzie to ocieplenie klimatu? 12.04.26, 16:55
          Mam, nie zapewniam
        • vogon.jeltz Re: OT/Gdzie to ocieplenie klimatu? 12.04.26, 21:48
          To nie jest przypadkiem baby orangutan?
    • marekggg Re: OT/Gdzie to ocieplenie klimatu? 10.04.26, 17:09
      jak bedzie w przyszlym roku 1,5 cm sniegu i 35 stopni latem, to moze uwierzysz.

ale moze byc tez odwrotnie, 5 stopni zima i bedzie lalo cale lato.

i wtedy zapytaj rolnikow, co dalej
      • tesla3 Re: OT/Gdzie to ocieplenie klimatu? 10.04.26, 20:14
        To są naturalne mechanizmy zmian klimatu, od milionów lat powtarzające się cykle związane z kątem nachylenia osi Ziemii.
        Plejstocen należy dzielić na kilka kluczowych faz, z których każda charakteryzowała się inną dynamiką zmian temperatury i zasięgiem lodu. Na początku tego okresu, aż do około miliona lat temu, cykle zlodowaceń powtarzały się co 41 000 lat, co było bezpośrednio powiązane ze zmianami nachylenia osi obrotu Ziemi. Jednak po tzw. przełomie środkowoplejstoceńskim, mechanizm ten uległ zmianie, a dominującym cyklem stał się okres 100-tysięczny, w którym lądolody narastają powoli przez około 90 000 lat, by następnie gwałtownie cofnąć się w ciągu zaledwie 10 000 lat.
        Cykle Milankovicia determinują ilość energii słonecznej, docierającej do poszczególnych szerokości geograficznych, szczególnie w newralgicznych dla wzrostu lodowców miesiącach letnich na półkuli północnej. Pierwszym czynnikiem, na który należy tu wskazać, jest ekscentryczność, czyli zmienność kształtu orbity ziemskiej od niemal kołowej do eliptycznej, zachodząca w cyklu około 100 000 lat. Wpływa ona na różnice w nasłonecznieniu planety w zależności od jej odległości od Słońca. Drugim jest nachylenie ekliptyki, które waha się między 22,1 stopnia a 24,5 stopnia w cyklu 41 000 lat. Mniejsze nachylenie niweluje różnice między porami roku – chłodne lata nie pozwalają na całkowite stopnienie zimowego śniegu, co prowadzi do jego akumulacji i transformacji w lód lodowcowy. Trzecim czynnik to precesja, czyli zataczanie przez oś Ziemi stożka w przestrzeni w cyklu ok. 21–23 tysięcy lat, co zmienia termin występowania pór roku względem peryhelium.

www.national-geographic.pl/przyroda/epoka-lodowcowa-trwa-od-milionow-lat-obecne-ocieplenie-jest-jedynie-krotkim-interglacjalem/#1
        • tesla3 Re: OT/Gdzie to ocieplenie klimatu? 10.04.26, 20:41
          cytat:
          "obecny holocen, trwający od około 11 700 lat, jest jedynie kolejnym interglacjałem – krótką, ciepłą przerwą w zimnym świecie"

www.national-geographic.pl/przyroda/epoka-lodowcowa-trwa-od-milionow-lat-obecne-ocieplenie-jest-jedynie-krotkim-interglacjalem/#1
          aaaaa tylko nie mierzcie tej mojej wypowiedzi tym swoim "debilomierzem".....bo to nie ja wymyśliłem....to naukowcy i nauka
          • marekggg Re: OT/Gdzie to ocieplenie klimatu? 10.04.26, 21:04
            Misiaku, chapeau bas, jak to mowia francuzi. piekny tekst, akurat ze liczby sie tak troche nie zgadzaja.
            • chybagupi Re: OT/Gdzie to ocieplenie klimatu? 10.04.26, 21:52
              marekggg napisał:

> Misiaku, chapeau bas, jak to mowia francuzi.

W jak ktoś pisze o nich z małej litery, to zdejmują berety z głów i rzucają nimi w piszącego.
              • marekggg Re: OT/Gdzie to ocieplenie klimatu? 11.04.26, 14:13
                co ty plecies?
    • bywalec.hoteli Re: OT/Gdzie to ocieplenie klimatu? 10.04.26, 19:25
      Pytanie wbrew pozorom jest całkiem sensowne. Było już głoszone globalnie w historii wiele kłamstw.
    • humorysta Re: OT/Gdzie to ocieplenie klimatu? 12.04.26, 10:46
      Dziś prasa podała, że jesteśmy ciągle w epoce lodowcowej -a te czasem upalne lata to takie chwilowe przebłyski innego świata.
    • tbernard Re: OT/Gdzie to ocieplenie klimatu? 12.04.26, 12:03
      Na wszelki wypadek sprawdziłem u mnie w lodówce szczególnie w zamrażarce i na szczęście tam się nie ociepla.
    • tesla3 Re: OT/Gdzie to ocieplenie klimatu? 15.04.26, 16:39
      Wyzywanie od debili nie sprawia, że człowiek staje się mądrzejszy od innych.
      Globalne ocieplenie o którym mówicie, jest - jeśli nie całkowicie, to przynajmniej w dużej części spowodowane czynnikami naturalnej zmiany klimatu, którą obserwujemy od milionów lat w okresach zwanych epokami lodowcowymi trwających w wymiarze dziesiątek/setek tysięcy lat.
      Unia sobie wymyśliła normy emisji spalin w samochodach i politykę klimatyczną która prowadzi do wzrostu cen energii, i spadku konkurencyjności przemysłu europejskiego w stosunku do przemysłu innych kontynentów bo jej się wydaje, że nagle planeta płonie, bo emitujemy CO2 do atmosfery. Ta głupia polityka prowadzi do tego że gospodarka przegrywa konkurencję z chińską w której nie ma norm i ETSów i produkcja jest tańsza. Te procesy zmian i ocieplenia klimatu są w dużej mierze NATURALNE , znacznie starsze niż Unia i wynikają ze zmian nachylenia osi Ziemii, co udowodniono w niżej cytowanym przeze mnie artykule.
      • e-zybi Re: OT/Gdzie to ocieplenie klimatu? 15.04.26, 17:17
        Normy emisji spalin to nie wszystko, wystarczy zabawić się z klimatyzacją w serwisie. Z nowym czynnikiem ECO R1234yf koszt wymiany to około 500 - 700 zł gdzie stary R134a to około 250 - 400 zł. I tak jest ze wszystkim, a start-stop nie generuje kosztów? Naprawa rujnuje kieszeń (koszt części), choć z założenia ma być ekologiczny i ekonomiczny to wielu kierowców go po zakupie auta wyłącza. Przykładów można mnożyć, a klient za wszystko płaci…tak wygląda ekologia w praktyce.
        • tesla3 Re: OT/Gdzie to ocieplenie klimatu? 16.04.26, 09:14
          e-zybi napisał:

> Normy emisji spalin to nie wszystko, wystarczy zabawić się z klimatyzacją w ser
          > wisie. Z nowym czynnikiem ECO R1234yf koszt wymiany to około 500 - 700 zł gdzie
          > stary R134a to około 250 - 400 zł. I tak jest ze wszystkim, a start-stop nie g
          > eneruje kosztów? Naprawa rujnuje kieszeń (koszt części), choć z założenia ma by
          > ć ekologiczny i ekonomiczny to wielu kierowców go po zakupie auta wyłącza. Przy
          > kładów można mnożyć, a klient za wszystko płaci…tak wygląda ekologia w praktyce
          > .
          >

A słynna żarówka? Stara zwykla kosztowała 2zł. Unia jej zakazała i wprowadziła nowe żarówki LED. Cena wzrosła do przedziału 8-12 zł. Kto za to płaci?
          • vogon.jeltz Re: OT/Gdzie to ocieplenie klimatu? 16.04.26, 10:03
            > Kto za to płaci?

Już wiemy, że nie umiesz policzyć TCO. Pewnie nawet nie wiesz, co oznacza ten skrót, bo jesteś debilem.
            • tesla3 Re: OT/Gdzie to ocieplenie klimatu? 16.04.26, 11:14
              vogon.jeltz napisał:

> > Kto za to płaci?
              >
              > Już wiemy, że nie umiesz policzyć TCO. Pewnie nawet nie wiesz, co oznacza ten s
              > krót, bo jesteś debilem.

Twoje wyzywanie od debili wynika z tego że nie zrozumiałeś mej wypowiedzi. Wiem że całkowity koszt jest niższy, bo żarówka LED zużywa mniej prądu. Chodziło mi o to że koszty produkcji są wyższe i jej trwałość niższa, szybciej się przepala niż stara. To tylko przykład. Wiele ekologicznych rozwiązań ma wyższe koszty produkcji i kosztuje drożej, choć TCO nie jest niższe np. podatki w cenie prądu nie powodują że ten całkowity koszt jest niższy i prąd jest tańszy. Mamy obecnie 40% prądu z OZE. Czy prąd od tego jest tańszy o 40%? Tak by wskazywała logika bo wiatr wieje za darmo i słońce świeci za darmo a w prądzie z węgla trzeba kupować węgiel. Mimo tego że udział OZE wzrósł az to 40 procent cena prądu nie spadła lecz wzrosła w ostatnich latach.
              Droga ta ekologia panie 😂😋
              • vogon.jeltz Re: OT/Gdzie to ocieplenie klimatu? 16.04.26, 11:22
                > Chodziło mi o to że koszty produkcji są wyższe i jej trwałość niższa, szybciej się przepala niż stara.

LOL, LED przepala się szybciej niż tradycyjna żarówka! Naprawę nie musisz każdym wpisem udowadniać, że jesteś debilem, wszyscy to już wiemy.
      • boggi_dan Re: OT/Gdzie to ocieplenie klimatu? 15.04.26, 18:12
        tesla3 napisał(a):

> Wyzywanie od debili nie sprawia, że człowiek staje się mądrzejszy od innych.
        > Globalne ocieplenie o którym mówicie, jest - jeśli nie całkowicie, to przynajmn
        > iej w dużej części spowodowane czynnikami naturalnej zmiany klimatu, którą obse
        > rwujemy od milionów lat w okresach zwanych epokami lodowcowymi trwających w wym
        > iarze dziesiątek/setek tysięcy lat.
        > Unia sobie wymyśliła normy emisji spalin w samochodach i politykę klimatyczną k
        > tóra prowadzi do wzrostu cen energii, i spadku konkurencyjności przemysłu europ
        > ejskiego w stosunku do przemysłu innych kontynentów bo jej się wydaje, że nagle
        > planeta płonie, bo emitujemy CO2 do atmosfery. Ta głupia polityka prowadzi do
        > tego że gospodarka przegrywa konkurencję z chińską w której nie ma norm i ETSów
        > i produkcja jest tańsza. Te procesy zmian i ocieplenia klimatu są w dużej mie
        > rze NATURALNE , znacznie starsze niż Unia i wynikają ze zmian nachylenia osi Zi
        > emii, co udowodniono w niżej cytowanym przeze mnie artykule.
        Przecież to takie forum. Zgorzkniałych ludzi w większości już nie młodych. Zadufanych męskich szowinistów. Co tylko umieją pluć na PIS i na Trumpa. A UE bronią jak niepodległości. Choć nikt nie mówi o opuszczeniu jej, tylko o durnych dyrektywach.
        • wislok1 Re: OT/Gdzie to ocieplenie klimatu? 15.04.26, 18:26
          Kolejny entuzjasta palenia w piecu oponami i mialem weglowym oraz jazdy smierdzacymi samochodami

Was przenies do najgorszej komuny, kiedy caly Slask byl truty , ludzie masowo chorowali z tego powodu..
          TO dla was byl RAJ
          • boggi_dan Re: OT/Gdzie to ocieplenie klimatu? 16.04.26, 09:32
            wislok1 napisał:

> Kolejny entuzjasta palenia w piecu oponami i mialem weglowym oraz jazdy smierdz
            > acymi samochodami
            >
            > Was przenies do najgorszej komuny, kiedy caly Slask byl truty , ludzie masowo c
            > horowali z tego powodu..
            > TO dla was byl RAJ
            Musisz kiedyś przyjechać do mnie. Przy okazji pomodlisz się na Jasnej Górze o zdrowie. Są takie dzielnice, gdzie ludzie palą czym się da. Butelkami już nie bo je się sprzeda. Tam filmy można kręcić o latach przedwojennych. Takie są podwórka. Nie da się podłączyć do sieci miejskiej. Trzeba by było to wyburzyć i ludzi przenieś gdzie indziej. Człowieku ogarnij to nie Niemcy w twoich marzeniach. Zresztą kolega wrzucił inny temat o zachowaniach pewnych użytkowników tego forum. Alleluja, Unia nigdy się nie myli jak i Trzaskowski, planeta płonie, ratujmy ją naszą kasą😁
      • wislok1 Re: OT/Gdzie to ocieplenie klimatu? 15.04.26, 18:24
        G... prawda

Ocieplenie klimatu jest faktem,a ochrona srodowiska to SWIETNA SPRAWA

Chyba, ze lubisz palic w piecu oponami, mialem weglowym, jezdzic smierdzacymi autami spalajacymi rope jak smok i zatruwajacymi wszystko..

Chinaczycy bardzo inwestuja w auta elektryczne, energie odnawiallna,
        tak robi caly swiat

Przed weglem w PL nie ma przyszlosci, koszt jego wydobycia dramtycznie rosnie, a ludzie nie nichca zyc w zatrutych miastach
        • qqbek Re: OT/Gdzie to ocieplenie klimatu? 15.04.26, 21:50
          wislok1 napisał:

> Przed weglem w PL nie ma przyszlosci, koszt jego wydobycia dramtycznie rosnie,
          > a ludzie nie nichca zyc w zatrutych miastach

Gdzieś czytałem analizę, z której wynikało, że jedyną kopalnią, której nie opłaca się wygaszać (już teraz, nie za 5 czy 10 lat) jest "Bogdanka".
          Ona i tak nie wydobywa węgla "do palenia w piecu", tylko gorszy, dla energetyki i hutnictwa i na to jeszcze zapotrzebowanie będzie przez chwilę.

Wiesz co jest najśmieszniejsze?
          Bogdanka wcale nie ma płytkich pokładów - fedrują głęboko, czasami bardzo głęboko (sporo poniżej 1000 m wgłąb). Warunki geologiczne też nie są najlepsze. Ale - byli od zawsze "jedyną dużą kopalnią poza ślunskiem" i jak śląskie węglokopy jechały terroryzować Warszawę, wybijać szyby w URM, podpalać opony, to zawsze, jak już rząd podkulał ogon i wycofywał się z reform, to w podpisanych porozumieniach "zapominano" o Bogdance.
          Zamiast utrzymywać związkowych darmozjadów i rozdęte zatrudnienie wśród "niedołowych" załoga zgodziła się na zamrożenie płac i pakiet sanacyjny, wprowadzony przez zarząd w drugiej połowie lat 90-tych. Już po kilku latach kopalnia wyszła "na prostą", jest od ponad 20 lat rentowna, pozyskała koncesje na wydobycie z dwóch kolejnych pól (na jednym z nich ruszyło ono dekadę temu - ponad 20 lat po tym, jak w 1989, pod naciskiem śląskich związkowców, zatopiono gotowe szyby kopalni K-2, która miała być drugą po Bogdance kopalnią w Lubelskim Zagłębiu Węglowym).
          Słowem - Bogdankę udupiano, a Śląsk hołubiono.
          I tylko rylom spod Łyncnej to na zdrowie to wyszło.
          Nadal po szychcie piwiarnie w Łyncnej są pełne Ślązaków "z dziada pradziada", importowanych na lubelszczyznę od 45 lat. A na śląsku ryla prosto z szychty w grubie zaraz nie spotkasz już nigdzie.
          • bywalec.hoteli Re: OT/Gdzie to ocieplenie klimatu? 16.04.26, 08:51
            Qqbek, a Bogdanka nie została swego czasu kupiona przez Australijczyków albo czeski fundusz?
            • qqbek Re: OT/Gdzie to ocieplenie klimatu? 16.04.26, 09:39
              bywalec.hoteli napisał:

> Qqbek, a Bogdanka nie została swego czasu kupiona przez Australijczyków albo cz
              > eski fundusz?

Bogdanka jest spółką giełdową, kilku graczy sobie na nią zęby ostrzyło, ale w końcu większość akcji udało się skupić państwowej Enei (dla której jest głównym dostawcą), która akcje skupowała chyba z 10 lat łącznie - po kawałeczku.
              Spory pakiet ma jeszcze fundusz inwestycyjny PZU, a reszta (gdzieś 1/4 akcji) to akcjonariat rozproszony.
              • bywalec.hoteli Re: OT/Gdzie to ocieplenie klimatu? 17.04.26, 10:53
                qqbek napisał:

> Bogdanka jest spółką giełdową, kilku graczy sobie na nią zęby ostrzyło, ale w k
                > ońcu większość akcji udało się skupić państwowej Enei (dla której jest głównym
                > dostawcą), która akcje skupowała chyba z 10 lat łącznie - po kawałeczku.
                > Spory pakiet ma jeszcze fundusz inwestycyjny PZU, a reszta (gdzieś 1/4 akcji) t
                > o akcjonariat rozproszony.

I bardzo dobrze, że została Bogdanka w polskich rękach.
          • trypel Re: OT/Gdzie to ocieplenie klimatu? 16.04.26, 08:58
            To jest dowod ze jak państwo sie w cos wtraci to na pewno zepsuje.
            • galtomone Re: OT/Gdzie to ocieplenie klimatu? 16.04.26, 09:22
              trypel napisał:

> To jest dowod ze jak państwo sie w cos wtraci to na pewno zepsuje.
              >

Jednym slowem system opieki medycznej w USA, system eudukacji dziala zajebiscie...

A najlpeiej w zakresie kosztow produkcji bylo przed wojna secesyjna w usa - a potem panstwo wdupilo sie z zakazami, wszystko zepsuło i cały, piekny, dohcodowy biznes związany z importem energi, wzmacnaniem biednych panstwa afrykanskich dolarami za te zrodla energii i wzmacnianiem loklanej (w usa) produkcji poszedl sie jebac.

A warto pamietac, jak ekologiczni byli plantatorzy... w koncu sila ludzki miesi to odnawialna, zielona energia!!!

Zgadzam sie - panstwo to wszystko zepsuje...

BTW: a ladowanie na ksiezycu i teraz misje Artemis II to kolega podziwial czy plul, jak to panstwo znowu zdupilo?
              • trypel Re: OT/Gdzie to ocieplenie klimatu? 16.04.26, 09:35
                Nie podziwiał i nie pluł. Kompletnie ignorowal.
                Ale cieszę sie ze mamy podobne poglądy na reszte :)
                • galtomone Re: OT/Gdzie to ocieplenie klimatu? 16.04.26, 12:33
                  Zdecydowanie - tylko bogaci (tacy od mld dolarow w gotowce na koncie w gore) powinni decydowac o wszystkim - miec prawo glosu i stanowic prwo.
            • qqbek Re: OT/Gdzie to ocieplenie klimatu? 16.04.26, 09:46
              trypel napisał:

> To jest dowod ze jak państwo sie w cos wtraci to na pewno zepsuje.
              >

Dla mnie to raczej dowód na to, że w Polsce związki zawodowe, w ostatecznym rozrachunku, działają w interesie... związków zawodowych, a nie pracowników, których to niby reprezentują.
              Na Śląsku były dochodowe kopalnie, które miały szanse się rozwijać - to je albo zamknięto, albo połączono w "grupy" z absolutnymi gospodarczymi trupami, które (gdyby nie protesty) nadawały się do natychmiastowej likwidacji i zaorania.
              Bogdanka miała to szczęście, że jest 300 kilometrów od najbliższej kopalni ze Śląska, a więc ma własną logistykę (ma nawet własną linię kolejową), własne łańcuchy dostaw, własny marketing i nie dało się jej żadnego "trupa" (aka "kopalni utrzymywanej po to, żeby płacić niewydajnym rylom i nierobom ze związków") podpiąć, bo to by nie miało najmniejszego sensu.
              • tesla3 Re: OT/Gdzie to ocieplenie klimatu? 16.04.26, 11:02
                To jest dowód, że może istnieć nasz Polski państwowy zakład który przynosi dochód, że to co nasze Polskie jest dobre i działa i że nie wszystko co państwowe trzeba prywatyzować, wyprzedać za bezcen tak jak w czasie prywatyzacji wyprzedano połowę majątku narodowego w latach 90 tych
                • qqbek Re: OT/Gdzie to ocieplenie klimatu? 16.04.26, 11:20
                  tesla3 napisał(a):

> To jest dowód, że może istnieć nasz Polski państwowy zakład który przynosi doch
                  > ód, że to co nasze Polskie jest dobre i działa i że nie wszystko co państwowe t
                  > rzeba prywatyzować, wyprzedać za bezcen tak jak w czasie prywatyzacji wyprzedan
                  > o połowę majątku narodowego w latach 90 tych

Bogdankę sprywatyzowano.
                  Skarb Państwa sprzedał właściwie wszystkie swoje akcje na GPW.
                  Inna sprawa, że skupować je zaczęły dwie inne SSP.
                  Na chwilę obecną jest Spółką Akcyjną kontrolowaną przez Eneę, ale 1/3 akcji jest nadal w innych rękach.
                  Co ma tą zaletę, że żadne wałki na państwowe pieniądze nie przejdą, bo obowiązują ją standardy sprawozdawczości finansowej takie, jak dla innych spółek notowanych na GPW.

Możesz sobie misiu akcje Bogdanki kupić (symbol LWB) - po 25 złotych chodzą, może na kilka uskrobiesz.
                  Zanim, za PiS, Enea zaczęła je masowo skupować były nawet po ponad 100 złotych, więc kupować będziesz "w dołku" (trwającym już z 10 lat, od ponownego "upaństwowienia" akcjonariatu), choć analitycy przewidują, że jeszcze w łeb oberwą.
            • vogon.jeltz Re: OT/Gdzie to ocieplenie klimatu? 16.04.26, 10:09
              Jest dokładnie odwrotnie: zepsuje się, jeśli państwo się nie wtrąci.
        • tesla3 Re: OT/Gdzie to ocieplenie klimatu? 16.04.26, 09:23
          wislok1 napisał:

> G... prawda
          >
          > Ocieplenie klimatu jest faktem,a ochrona srodowiska to SWIETNA SPRAWA
          >
          > Chyba, ze lubisz palic w piecu oponami, mialem weglowym, jezdzic smierdzacymi a
          > utami spalajacymi rope jak smok i zatruwajacymi wszystko..
          >
          > Chinaczycy bardzo inwestuja w auta elektryczne, energie odnawiallna,
          > tak robi caly swiat
          >
          > Przed weglem w PL nie ma przyszlosci, koszt jego wydobycia dramtycznie rosnie,
          > a ludzie nie nichca zyc w zatrutych miastach

Tak, zgoda że trzeba dbać o czyste powietrze , ale metoda marchewki a nie kija, zwiększając świadomość społeczną, ucząc i kreując modę na ekologię a nie dodając do ceny energii coraz to nowe durne normy i zakazy oraz podatki typu ETS1, ETS2 które powodują wzrost kosztów energii, pogorszenie poziomu materialnego i konkurencyjności produkcji. W ten sposób producenci samochodów i inni uciekają z Unii tam gdzie nie ma tych norm i Unia traci gospodarczo przegrywając konkurencję z Chinami, bo auto z Chin jest 30% tańsze od auta z Europy i Polacy kupują chińskie auta wspierając chińska gospodarkę która ma niższe koszty produkcji bo nie jest obciążona tymi głupimi unijnymi normami. Nikt nie chce z Unii wychodzić.
      • galtomone Gupiś lewaku, gupiś! 16.04.26, 09:16
        tesla3 napisał(a):

> Wyzywanie od debili nie sprawia, że człowiek staje się mądrzejszy od innych.

Mylisz wyzywanie ze stwierdzeniem faktu.

Poprawnosci politycznej Ci sie zahcciewa? Ze niby już debila już debilem nie mozna nazwac bo co... nie wypada???

Lewactwem przesiakasz i nawet o tym nie wiesz.

> Globalne ocieplenie o którym mówicie, jest - jeśli nie całkowicie, to przynajmn
        > iej w dużej części spowodowane czynnikami naturalnej zmiany klimatu, którą obse
        > rwujemy od milionów lat w okresach zwanych epokami lodowcowymi trwających w wym
        > iarze dziesiątek/setek tysięcy lat.

I gdybyś nie był debilem, ktorym jestes i poczytał ciut wiecej to bys sie dowiedzial, ze i owszem... zmiany klimatu NATURALNE nastepowaly i nastepuja, tak jak napisales.
        Ale zmiany te NATURALNE sa rozciagniete na setki tysiecy lat, tak jak napisales.

Tymczasem zmiany ktore obecnie obserwujemy nie maja nawt 100 lat!

Widzisz zatem debiliu "drobna roznice" skali? Czy skalowanie to juz zbyt trudna sprawa dla ciebie?
        • tesla3 Re: Gupiś lewaku, gupiś! 16.04.26, 09:36
          galtomone napisała:

> tesla3 napisał(a):
          >
          > > Wyzywanie od debili nie sprawia, że człowiek staje się mądrzejszy od inny
          > ch.
          >
          > Mylisz wyzywanie ze stwierdzeniem faktu.

Obrażanie ludzi jest głupie i prymitywne, nawet jeśli stwierdzasz fakt.

> > Globalne ocieplenie o którym mówicie, jest - jeśli nie całkowicie, to prz
          > ynajmn
          > > iej w dużej części spowodowane czynnikami naturalnej zmiany klimatu, któr
          > ą obse
          > > rwujemy od milionów lat w okresach zwanych epokami lodowcowymi trwających
          > w wym
          > > iarze dziesiątek/setek tysięcy lat.
          >
          > I gdybyś nie był debilem, ktorym jestes i poczytał ciut wiecej to bys sie dowie
          > dzial, ze i owszem... zmiany klimatu NATURALNE nastepowaly i nastepuja, tak jak
          > napisales.
          > Ale zmiany te NATURALNE sa rozciagniete na setki tysiecy lat, tak jak napisales
          > .
          >
          > Tymczasem zmiany ktore obecnie obserwujemy nie maja nawt 100 lat!
          >
          > Widzisz zatem debiliu "drobna roznice" skali? Czy skalowanie to juz zbyt trudna
          > sprawa dla ciebie?

Widzę różnice skali. A widzisz głupotę polityki klimatycznej Unii która wprowadza coraz to nowsze biurokratyczne zakazy i podatki pod przykrywką ratowania ziemii co powoduje wzrost kosztów produkcji i kosztów życia w Europie? Chiny mają niższe koszty produkcji i wygrywają zalewając nas swoimi samochodami a Unia i jej motoryzacja się gospodarczo zwija, nawet polskie fabryki produkujące samochody się zwinęły. Bo Polacy kupują chińskie auta. Z danych Samar wynika, że w 2025 roku zarejestrowano w Polsce 49 161 samochodów chińskich marek, podczas gdy rok wcześniej było ich 10 691. W 2 lata wzrost o 500%. Widzisz różnice skali?
          • tesla3 Re: Gupiś lewaku, gupiś! 16.04.26, 09:40
            Sorry. Nie w dwa.lata. W rok wzrost o 500%.
          • galtomone Re: Gupiś lewaku, gupiś! 16.04.26, 12:31
            tesla3 napisał(a):

> Widzę różnice skali.

Kłamiesz. Twoj post wyzej (a to jeden z wielu) swiadczy dokladnie oczym przeciwnym. Zatem co... jestes tak glupi, ze sam sobie juz przeczysz czy tak nie masz jaj, zeby sie trzymac swoich przekonan....(wbrew faktom, ale co tam)

> A widzisz głupotę polityki klimatycznej Unii

To zalezy od prespektywy - tylko kretyn (bo wiecej nie ogrania) operuje w zyciu opcjami 0/1

Z perspektywy mojego syna taka polityka jest wazna i nie przynalezy wylacznie do UE. Nie patrzy na pryzmat tylko swojego podworka, bo sie martwi tym gdzie i jak.bedzie zyc za 50 lat i czy bedzie mialo sens by posiadal dzieci.

Skoro prawica tak sie zajebiscie martwi o rodzine, prokreacje i przetrwanie wartosci i gatunku to moze czas, zeby wyjela glowy z dupy, bo wszystkie ta ich zaklecia beda ch...a warte jak nie bedzie wody i zarcia - a tym kierunku zmierzamy.
            • tesla3 Re: Gupiś lewaku, gupiś! 17.04.26, 22:24
              galtomone napisała:

> tesla3 napisał(a):
              >
              > > A widzisz głupotę polityki klimatycznej Unii
              >
              > To zalezy od prespektywy -

Z takiej perspektywy że polityka klimatyczna Unii zmierza do zamykania kopalń w Polsce tymczasem :
              Produkcja węgla w Chinach osiągnęła w 2025 roku rekordowy poziom. Wzrost o 1,2 proc. w ujęciu rocznym przełożył się na łączną produkcję węgla w wysokości 4,83 miliarda ton.
              "Nasze wydobycie to jakaś śmieszna skala".
              Dla porównania polskie kopalnie wydobyły w 2025 roku 42,8 mln ton węgla kamiennego.
              W 2025 roku w Chinach oddano do użytku ponad 50 dużych bloków węglowych w porównaniu z mniej niż 20 rocznie w poprzedniej dekadzie. W skali świata ta polityka ekologiczna Unii niewiele światu pomoże w sprawie globalnego ocieplenia a zwiększy koszty produkcji, ceny energii i zmniejszy konkurencyjność europejskiej gospodarki.

www.wnp.pl/energia/stawiaja-na-elektrownie-weglowe-i-otwieraja-kolejne-skala-jest-oszalamiajaca,1030063.html
              • vogon.jeltz Re: Gupiś lewaku, gupiś! 17.04.26, 22:55
                My po prostu NIE MAMY już węgla, głąbie.Nawet gdyby wywalić te wszystkiego ETS-y, to samo wydobycie tego, co zostało, po prostu się nie opłaca (poza tą jedną kopalnią u qqbka). Taniej jest sprowadzić go z jakiejś Australii, nawet doliczając koszt transportu
                • engine8t Re: Gupiś lewaku, gupiś! 17.04.26, 23:15
                  vogon.jeltz napisał:

> My po prostu NIE MAMY już węgla, głąbie.Nawet gdyby wywalić te wszystkiego ETS-
                  > y, to samo wydobycie tego, co zostało, po prostu się nie opłaca (poza tą jedną
                  > kopalnią u qqbka). Taniej jest sprowadzić go z jakiejś Australii, nawet dolicza
                  > jąc koszt transportu

A nie taniej z Rosji?
                  • galtomone Re: Gupiś lewaku, gupiś! 18.04.26, 08:17
                    engine8t napisał:

> vogon.jeltz napisał:
                    >
                    > > My po prostu NIE MAMY już węgla, głąbie.Nawet gdyby wywalić te wszystkieg
                    > o ETS-
                    > > y, to samo wydobycie tego, co zostało, po prostu się nie opłaca (poza tą
                    > jedną
                    > > kopalnią u qqbka). Taniej jest sprowadzić go z jakiejś Australii, nawet d
                    > olicza
                    > > jąc koszt transportu
                    >
                    > A nie taniej z Rosji?

Nie, bo nie ma w zyciu darmowych obiadow.
                  • vogon.jeltz Re: Gupiś lewaku, gupiś! 18.04.26, 08:37
                    > A nie taniej z Rosji?

Jakby ci to, zebya zrozumiał na bliskim ci przykładzie: kupowanie czegokolwiek od Rosji jest jak kupowanje od meksykańskich karteli narkotykowych.
                • tesla3 Re: Gupiś lewaku, gupiś! 17.04.26, 23:53
                  Węgiel uchronił Polskę w zimie przed Black outem. Gdyby nie węgiel to by nam prądu brakło i byśmy przy świeczkach siedzieli. Taka jest prawda o zielonej energii.

www.facebook.com/share/v/1B5DNSkkDv/
                  • xstefciax Re: Gupiś lewaku, gupiś! 18.04.26, 06:10
                    U mnie 0
                    • e-zybi Re: Gupiś lewaku, gupiś! 18.04.26, 06:18
                      Bezwzględne zero, czy tylko 0?
                  • vogon.jeltz Re: Gupiś lewaku, gupiś! 18.04.26, 08:45
                    > Węgiel uchronił Polskę w zimie przed Black outem. Gdyby nie węgiel to by nam prądu brakło

Głupiutki misiu, dla każdego jest tutaj oczywiste, że na razie bez węgla się nie obędziemy. Jeszcze długo może być tak, że trzeba będzie z niego korzystać, choćby w sytuacjach awaryjnych. Tylko to już nie będzie POLSKI węgiel (chyba że bardzo nas przyciśnie i nie będziemy mieli gdzie kupić - ale w takim orzypadku energia będzie jeszcze DROŻSZA niż dzisiaj).

Za twoich ukochanych pisiorów większość sprowadzonego węgla pochodziła z Rosji!
              • galtomone Ty jednak jestes debilem 18.04.26, 08:16
                tesla3 napisał(a):

> galtomone napisała:
                >
                > > tesla3 napisał(a):
                > >
                > > > A widzisz głupotę polityki klimatycznej Unii
                > >
                > > To zalezy od prespektywy -
                >
                > Z takiej perspektywy że polityka klimatyczna Unii zmierza do zamykania kopalń w
                > Polsce tymczasem :

Over & out
                • tesla3 Re: Ty jednak jestes debilem 18.04.26, 13:29
                  Dzięki za przyznanie mi racji, że aby uratować klimat Chiny musiałyby ograniczyć wydobycie węgla i emisję CO2. Unia to jakiś ułamek procenta tego co emitują Chiny, USA i Indie razem wzięte, dlatego polityczna klimatyczna Unii nic nie znaczy dla klimatu i jest bez sensu w kontekście globalnym a tylko potęguje koszty energii i produkcji ograniczając konkurencyjność gospodarki. Thanks so much.
                  • qqbek Re: Ty jednak jestes debilem 18.04.26, 14:06
                    tesla3 napisał(a):

> Dzięki za przyznanie mi racji, że aby uratować klimat Chiny musiałyby ograniczy
                    > ć wydobycie węgla i emisję CO2. Unia to jakiś ułamek procenta tego co emitują C
                    > hiny, USA i Indie razem wzięte, dlatego polityczna klimatyczna Unii nic nie zn
                    > aczy dla klimatu i jest bez sensu w kontekście globalnym a tylko potęguje koszt
                    > y energii i produkcji ograniczając konkurencyjność gospodarki. Thanks so much.

Misiu.
                    Chiny na potęgę inwestują w OZE.
                    W 2024 mieli 1TW podłączonych paneli PV (i 1,9TW całkowitej mocy OZE), szacuje się, że w 2026 przekroczą 2TW (dla porównania, w Polsce, na koniec 2025 było 25 GW - czyli 80 razy mniej niż Chiny będą miały do końca tego roku).

Moc zainstalowana (2024):
                    Chiny:
                    Fotowoltaika - 1 TW
                    Wiatr - 0,5 TW
                    Pozostałe OZE - 0,38 TW

Polska:
                    Fotowoltaika - nicałe 20 GW (50 razy mniej niż Chiny)
                    Wiatr - 10,5 GW (znów prawie 50 razy mniej niż Chiny)
                    Pozostałe OZE - 1,5GW (250 razy mniej niż Chiny)

Dla porównania - elektrownie węglowe (2024):
                    Polska 28GW (trochę ponad 20GW z węgla kamiennego, niecałe 8GW z węgla brunatnego).
                    Chiny 1,16TW (40 razy tyle co Polska).

Bredzisz jak potłuczony, bo jak zwykle "nie znasz się, ale się wypowiesz".
    • aquaforte Re: OT/Gdzie to ocieplenie klimatu? 16.04.26, 10:19
      Nie ma żadnego ocieplenia. To lewacki bełkot dla obierania ludzi z kasy.
      • galtomone Re: OT/Gdzie to ocieplenie klimatu? 16.04.26, 12:33
        Twoj nick to bełkot
      • tbernard Re: OT/Gdzie to ocieplenie klimatu? 16.04.26, 13:32
        aquaforte napisał(a):

> Nie ma żadnego ocieplenia. To lewacki bełkot dla obierania ludzi z kasy.

Jako prawy człowiek co lewactwem brzydzi się, to zapewne zamiast do lekarza, to chodzisz do weterynarza.
        • boggi_dan Re: OT/Gdzie to ocieplenie klimatu? 17.04.26, 23:46
          tbernard napisał:

> aquaforte napisał(a):
          >
          > > Nie ma żadnego ocieplenia. To lewacki bełkot dla obierania ludzi z
          > kasy.
          >
          > Jako prawy człowiek co lewactwem brzydzi się, to zapewne zamiast do lekarza, to
          > chodzisz do weterynarza.
          W Kłodzku weterynarze stracą pracę. Wszystkie psy uciekły.
          • e-zybi Re: OT/Gdzie to ocieplenie klimatu? 18.04.26, 06:25
            Podobno pognały do Częstochowy bo stołówka dla pielgrzymów wyje 😉
          • ta Re: OT/Gdzie to ocieplenie klimatu? 18.04.26, 12:43
            Tani, jesteś obsesyjnie zajęty tematem zoofilii, to jest niezdrowe.
            Nomen omen trzepiesz ten temat kompulsywnie i z wielkim zadowoleniem.
            Rób te rzeczy w tzw ognisku domowym.
    • humorysta Re: OT/Gdzie to ocieplenie klimatu? 18.04.26, 08:47
      Był 10 kwietnia b.r- sezon grzewczy jeszcze sie nie skonczył a ja już kupiłem drewno na sezon 26/27 do mojego kominka. Bo zima - z tego roku może sie powtórzyć. Wilgotność ponizej 10 % !!! No i dobra cena. 30 st. C na minusie to pikuś .
    • marekggg Re: OT/Gdzie to ocieplenie klimatu? 18.04.26, 11:50
      generalnie to ocieplenie klimatu jest wszędzie

miałem z tylu, tak gorąco po fasolowej, bo strzelałem fasolkami po całej muszli.

można? można...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka