chybagupi 14.04.26, 00:55 Gdzie można kupić dobre owoce i warzywa? Nigdzie. Gdzie można kupić dobry miód? Nigdzie. Można się zdrowo żywić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
engine8t Re: OT Pytania bez sensu 14.04.26, 01:37 Nie ma znaczenia czy mozna sie dobrze odzywiac poniewaz nawet przy zlym odzywianiu wczesniej umrzemy z powodu starosci a nie zlego jedzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
jeepster Re: OT Pytania bez sensu 14.04.26, 01:42 Stare powiedzenie z czasów PRL: nie pij, nie pal, umrzesz zdrowszy. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: OT Pytania bez sensu 14.04.26, 01:49 jeepster napisał: > Stare powiedzenie z czasów PRL: nie pij, nie pal, umrzesz zdrowszy. No bo ja nigdy nie slyszalem aby komus w akcie zgonu jako przyczyne napisano "niezdrowe jedzenie" ? Odpowiedz Link Zgłoś
chybagupi Re: OT Pytania bez sensu 14.04.26, 08:15 engine8t napisał: > No bo ja nigdy nie slyszalem aby komus w akcie zgonu jako przyczyne napisano > "niezdrowe jedzenie" ? Straszą też że palenie szkodzi zdrowiu. A słyszał ktoś, żeby komuś w akcie zgonu jako przyczynę napisano: palenie papierosów ? Odpowiedz Link Zgłoś
e-zybi Re: OT Pytania bez sensu 14.04.26, 02:12 jeepster napisał: > Stare powiedzenie z czasów PRL: nie pij, nie pal, umrzesz zdrowszy. Chłopie daj żyć, weź nie pie*dol ;) Odpowiedz Link Zgłoś
jeepster Re: OT Pytania bez sensu 14.04.26, 02:30 Masz słabe poczucie humoru. Wyluzuj.... Odpowiedz Link Zgłoś
humorysta Re: OT Pytania bez sensu 14.04.26, 09:45 Kupuje wszystkie owoce i warzywa na bazarze. I bardzo często-choć nie zawsze-pochodzą z prywatnej uprawy na gruncie lub ogrodzie. Owoce i warzywa z marketu-przewaznie nie pochodzą z upraw gruntowych tylko z importu i nie nadają sie nawet do krojenia. Najlepiej to kupuj od takiej babci-która przy ulicy sprzedaje swoje produkty z ogródka. A na sto % zdrowe to masz warzywa i owoce -jak masz własne-tak jak ja. I najwazniejsze-co hodujesz u siebie? Hoduję to -co na rynku jest najdroższe: pomidory malinowe, ogórek śremski, dymka, czosnek niedzwiedzi, zielona pietruszka, koperek, fasolka mamut, borówka amerykańska, jagoda kamczacka, śliwka renkloda, sliwobrzoskwinia, i inne, morela, brzoskwinia, orzechy włoskie, gruszka japońska Chojuro, winogrona-6 rodzajów mam i wiele innych. No i bez chemii-więc zdrowe . No i robie , np. prawdziwą sałatkę grecką z serem feta-miodzio! No i zaopatruję rodzinę a nawet sąsiadów. I to jest zdrowe jedzonko i eko. Polecam takie rozwiazanie. Odpowiedz Link Zgłoś
chybagupi Re: OT Pytania bez sensu 14.04.26, 10:13 humorysta napisał(a): A na sto % zdrowe to masz warzywa i owoce -jak masz włas > ne-tak jak ja. I najwazniejsze-co hodujesz u siebie? Hoduję to -co na rynku jes > t najdroższe: pomidory malinowe, ogórek śremski, dymka, czosnek niedzwiedzi, zi > elona pietruszka, koperek, fasolka mamut, borówka amerykańska, jagoda kamczacka > , śliwka renkloda, sliwobrzoskwinia, i inne, morela, brzoskwinia, orzechy włos > kie, gruszka japońska Chojuro, winogrona-6 rodzajów mam i wiele innych. No i be > z chemii-więc zdrowe . No i robie , np. prawdziwą sałatkę grecką z serem feta- > miodzio! No i zaopatruję rodzinę a nawet sąsiadów. I to jest zdrowe jedzonko i > eko. Polecam takie rozwiazanie. Rozwiązanie świetne. Tylko że nie każdy ma ogród, wiedzę i siły, żeby obrobić te "hektary". Odpowiedz Link Zgłoś
humorysta Re: OT Pytania bez sensu 14.04.26, 09:48 Miód tez kupuje na bazarze-mam dostawcę-chyba 15 rodzajów i ... za 2/3 ceny rynkowej. Odpowiedz Link Zgłoś
tesla3 Re: OT Pytania bez sensu 14.04.26, 10:29 Znam kogoś kto dożył 97 lat. Nigdy nie pił alkoholu, nie palił tytoniu, wszędzie spacerował pieszo, nie miał samochodu. Praca i aktywność fizyczna. Jadł skromnie. Nie jadł słodyczy. Jajka od swojej wiejskiej kurki a nie z fermy gdzie są ich tysiące. Dużo warzyw, kapustę, ziemniaki, buraki, marchewkę, na obiad żur z ziemniakami lub kaszę z masłem. Siadłe mleko z ziemniakami, mleko, ser biały, kiszonki kapustę kiszoną, ogórki kiszone chleb ze smalcem. Jednym słowem byle co i skromnie. Czosnek jest też zdrowy, cytrusy, awokado i ryby Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT Pytania bez sensu 14.04.26, 10:38 Mój pradziadek dożył 100. Palił (bez filtra), pił (ale umiarkowanie), uwielbiał tłuste jedzenie. Nigdy się nie przemęczał (jak musiał gdzieś pójść to wolał wziąć "dryndę", a potem taksówkę). Dużo czytał, siedząc całymi godzinami w fotelu, prawie w bezruchu. Zmarł na powikłania cukrzycy, jak ja byłem jeszcze w podstawówce, bo mu się insulina skończyła, a ciotka nogę złamała i nikt nie doniósł na czas (a to były lata 80-te, telefonu nie miał, nikt z sąsiadów też na czas nie zajrzał), tak by pewnie i 105 dożył, bo właściwie to nic mu nie dolegało poza tą cukrzycą (jeszcze z rok wcześniej go widziałem, bo z Wrocławia do Lublina samodzielnie pociągiem dojechał w odwiedziny). Doczytaj sobie misiu, co to jest "dowód anegdotyczny", zanim będziesz kolejny raz chciał ogólne wnioski na podstawie jednostkowych obserwacji wyciągać. Odpowiedz Link Zgłoś
chybagupi Re: OT Pytania bez sensu 14.04.26, 10:41 tesla3 napisał(a): Siadłe mleko z ziemniakami Pycha! Zjadłbym. Ale nigdzie nie mogę kupić mleka, które można postawić na zsiadłe/kwaśne. Można kupić gotowe w sklepie ale to paskudztwo w niczym nie przypomina prawdziwego kwaśnego mleka. Odpowiedz Link Zgłoś
tesla3 Re: OT Pytania bez sensu 14.04.26, 11:21 Jedź na wieś, najlepiej w góry tam mają krowy i mleko na serki. Zagadaj u płota do rolnika to poczęstuje cię prawdziwym mlekiem prosto od krowy. Smaczne, tłuste pyszne. Odpowiedz Link Zgłoś
chybagupi Re: OT Pytania bez sensu 14.04.26, 11:36 tesla3 napisał(a): > Jedź na wieś, najlepiej w góry tam mają krowy i mleko na serki. Zagadaj u płota > do rolnika to poczęstuje cię prawdziwym mlekiem prosto od krowy. Smaczne, tłus > te pyszne. Już wsiadam do swojej niebieskiej skody kombi 1,6mpi i jadę. Tylko czytałem w internecie, że tacy "prawdziwi" rolnicy też potrafią oszukiwać. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: OT Pytania bez sensu 14.04.26, 11:42 > Tylko czytałem w internecie, że tacy "prawdziwi" rolnicy też potrafią oszukiwać. Szczególnie ci z gór - patrz "oscypki". Musiałbym upaść na głowę, żeby kupować coś od Goralenvolku. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: OT Pytania bez sensu 14.04.26, 10:42 No i dożył. Tylko co z tego dziewięćdziesięciosiedmioletniego życia miał, skoro pewnie nigdy nie wychylił nosa poza swoją wiochę? Odpowiedz Link Zgłoś
chybagupi Re: OT Pytania bez sensu 14.04.26, 11:00 vogon.jeltz napisał: > No i dożył. Tylko co z tego dziewięćdziesięciosiedmioletniego życia miał, skoro > pewnie nigdy nie wychylił nosa poza swoją wiochę? No tak, sensem życia jest latanie po całym świecie, jedzenie ślimaków, ośmiornic itp. Gorzej jak się na starość zdemencieje i nic z tych wspaniałości nie pamięta. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: OT Pytania bez sensu 14.04.26, 10:45 Podziwiam cię, bolo, i stopień autarkii, jaki udało ci się osiągnąć. Jedno mnie tylko zastanawia: jakim cudem uprawiając i hodując te wszystkie cuda, szwendając się po bazarach i targowiskach w poszukiwaniu "zdrowej żywności", rąbiąc samemu drewno na opał do kominka, wyszukując na śmietnikach okna i wkłady do kominków etc. etc. masz jeszcze czas jeździć swoją cudowną Ceratą? Odpowiedz Link Zgłoś
boggi_dan Re: OT Pytania bez sensu 14.04.26, 11:19 vogon.jeltz napisał: > Podziwiam cię, bolo, i stopień autarkii, jaki udało ci się osiągnąć. Jedno mnie > tylko zastanawia: jakim cudem uprawiając i hodując te wszystkie cuda, szwendaj > ąc się po bazarach i targowiskach w poszukiwaniu "zdrowej żywności", rąbiąc sam > emu drewno na opał do kominka, wyszukując na śmietnikach okna i wkłady do komin > ków etc. etc. masz jeszcze czas jeździć swoją cudowną Ceratą? Widzisz te twoje przysrywki do bola to ciągną się długo. Kreujesz tu na czołowego mądralę tego forum. Czepialstwo da się leczyć, ale musisz mieć dobrą wolę. Bola można podziwiać, ma swoje lata i jest jeszcze bardzo aktywny. Ty możesz te wpisy ignorować. Ale to jest silniejsze od ciebie. Musisz mu dopiec. „Błogosławieni, którzy nie mając nic do powiedzenia, nie oblekają tego faktu w słowa” . Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: OT Pytania bez sensu 14.04.26, 11:30 Ależ ja bardzo sobie cenię bola. Jest takim Chuckiem Norrisem tego forum, wnosi na nie swoisty koloryt, a jego wpisy często budzą uśmiech i poprawiają humor. W odróżnieniu od ciebie. Ty jesteś tylko małą sowiecką wszą. Odpowiedz Link Zgłoś
e-zybi Re: OT Pytania bez sensu 14.04.26, 11:51 „Błogosławieni, którzy nie mając nic do powiedzenia doopy nie trują i o fakcie tym nie informują. Wystrzegajcie się takich, oni na forach czas spędzać będą, ubrani w szaty bogobojności zamęt siać będą.” I w tym problem cały… Odpowiedz Link Zgłoś