Dodaj do ulubionych

Fajna wiadomość

08.06.26, 11:38
moto.rp.pl/jak-jezdzic/art44564051-a4-bez-bramek-kierowcy-przejada-z-wroclawia-do-krakowa-bez-oplat-i-postojow
Obserwuj wątek
    • qqbek Re: Fajna wiadomość 08.06.26, 12:03
      Te nieużywane bramki to ulubione miejsce drogówki (bo jest ograniczenie do 50), więc dobrze, że znikną.
      Te używane bramki to siedlisko łupieżców, których powinno się za kraty powsadzać (na czele z panem Emilem W., który podpisał tą umowę ze Stalexportem, żeby niedługo potem zostać wieloletnim prezesem Stalexportu - zresztą ten sprytny awuesiak ma więcej za uszami, w tym prywatyzację PZU i tepsy).

Pisowcy często drą japy na temat "złodziei z Platformy", ale to oni umorzyli postępowanie przed Trybunałem Stanu w sprawie autora 3 największych skandali, przy których nawet sprawa wyprowadzenia setek milionów złotych z Funduszu Sprawiedliwości przez Zero wygląda jak zabawa przedszkolaków w piaskownicy.
      • vogon.jeltz Re: Fajna wiadomość 08.06.26, 12:23
        > zresztą ten sprytny awuesiak ma więcej za uszami,

Nazwisko zobowiązuje.
        • bywalec.hoteli Re: Fajna wiadomość 08.06.26, 13:24
          Gorzej, że AW SA jeszcze 10 lat będzie skubać kierowców a gnoje nie mają żadnych oporów i niedługo będzie 100 zł za km! Co ciekawe z odpowiedzialnych za ten przekręt to odpowiednik Wąsacza Patalas już nie żyje, Kulczyk już nie żyje, spadkobiercy kulczyka sprzedali autostradę francuskiemu funduszowi (nie wiem czy sami nie mają tam udziałów), jedynie Kwaśniewski i Miller żyją.
          • qqbek Re: Fajna wiadomość 08.06.26, 13:32
            bywalec.hoteli napisał:

> Gorzej, że AW SA jeszcze 10 lat będzie skubać kierowców a gnoje nie mają żadnyc
            > h oporów i niedługo będzie 100 zł za km!

Ale przynajmniej to jest autostrada, a w umowie nie ma zapisów zabraniających państwu remontu i modernizacji okolicznych dróg (a takie są w wypadku A4).
            A w umowie na A4 jest, że nie płacą państwu pełnego odsypu od myta, jeżeli na autostradzie prowadzone są prace remontowe... no i przez to, 29 lat po podpisaniu umowy, to nadal nie jest autostrada, bo wiecznie któryś odcinek "akurat jest w remoncie". No co za pechuńcio, 29 lat remontują i jeszcze nie wyremontowali.
            • bywalec.hoteli Re: Fajna wiadomość 08.06.26, 13:53
              qqbek napisał:

> Ale przynajmniej to jest autostrada, a w umowie nie ma zapisów zabraniających p
              > aństwu remontu i modernizacji okolicznych dróg (a takie są w wypadku A4).

No właśnie to niestety jest. Równolegle do A2 prowadzi DK92 która do Wrześni ma 2 pasy, ale ma głupie skrzyżowania ze światłami i pełno ograniczeń do 70, żeby kulczykowi nie psuć interesu.
            • galtomone Re: Fajna wiadomość 08.06.26, 14:20
              Dodaj, że jak aut będzie jezdzic mniej niż, to roznice zaplaci panstwo (to sie wiaze z tym zakazem remontu w rozumieniu poprawy standardu drog konkurencyjnych).

ERGO dla Stalexportu idealnie by bylo jakby nikt nie jezdzil A4 - kosztow zero a kasa i tak pewna.
      • galtomone Re: Fajna wiadomość 08.06.26, 14:16
        qqbek napisał:

> Te nieużywane bramki to ulubione miejsce drogówki (bo jest ograniczenie do 50),
        > więc dobrze, że znikną.

ITS tam widuje, bo jest gdzie ciezarowki kontrolowac, ale drogowke to sporadycznie....

Poza tym chyba nie masz ochoty przejezdzac przez otwarte bramki 140 - 150?

> Te używane bramki to siedlisko łupieżców, których powinno się za kraty powsadza
        > ć (na czele z panem Emilem W., który podpisał tą umowę ze Stalexportem, żeby ni
        > edługo potem zostać wieloletnim prezesem Stalexportu - zresztą ten sprytny awue
        > siak ma więcej za uszami, w tym prywatyzację PZU i tepsy).

Mylisz bramki.
        Te o ktorych piszssz maja sie dobrze i kasuja jak ta lala

> Pisowcy często drą japy na temat "złodziei z Platformy", ale to oni umorzyli po
        > stępowanie przed Trybunałem Stanu w sprawie autora 3 największych skandali, prz
        > y których nawet sprawa wyprowadzenia setek milionów złotych z Funduszu Sprawied
        > liwości przez Zero wygląda jak zabawa przedszkolaków w piaskownicy.
        >

A co racja, to racja
        • dodekanezowiec Re: Fajna wiadomość 08.06.26, 14:46
          @galtom
          Żeby byc konsekwentnym, trzeba tez pochwalić.
          Jak ta lala - dobrze.
          Bo spotkałem sie z "jak talala" 😀
        • qqbek Re: Fajna wiadomość 08.06.26, 16:31
          galtomone napisała:

> Poza tym chyba nie masz ochoty przejezdzac przez otwarte bramki 140 - 150?

Jak ostatnio jechałem (kilka tygodni temu), to "50" stało zaraz po "70", a niecałe sto metrów dalej, za plastikową żółtą barierą stał "miś" z radarem. Aż się zastanawiam, dlaczego mi nie machnął, bo miałem w okolicach 65 jeszcze na budziku i wizję rychłej "pokuty" przed oczami.
          Pewnie "za mało opłacalny" byłem.

> Mylisz bramki.
          > Te o ktorych piszssz maja sie dobrze i kasuja jak ta lala

Za szybko czytasz, za szybko odpowiadasz.
          Dopiero co tamtędy jechałem (2x18 w plecy za kilkadziesiąt kilometrów "produktu autostradopodobnego"), wiem jak to wygląda.
      • sclass Re: Fajna wiadomość 08.06.26, 15:50
        qqbek napisał:

> Pisowcy często drą japy

Mają rację ,bo to rząd PiSu najwięcej zrobił dla Polaków w kwestii autostrad, w pełni ukończył autostradę A1 w 2023r. i teraz możemy jeździć na wczasy autostradą nad morze. A za PiSu w wakacje bramki były otwarte i przejazd był za darmo.
        • qqbek Re: Fajna wiadomość 08.06.26, 16:46
          sclass napisał(a):

> Mają rację ,bo to rząd PiSu najwięcej zrobił dla Polaków w kwestii autostrad, w
          > pełni ukończył autostradę A1 w 2023r. i teraz możemy jeździć na wczasy autostr
          > adą nad morze. A za PiSu w wakacje bramki były otwarte i przejazd był za darmo.

Misiu, państwowe są dla osobówek darmowe teraz, tylko koncesyjne (prywatne) płatne.
          Przez 8 lat rządów PO (2007-2015) oddano w Polsce 885 kilometrów autostrad i 1207 kilometrów ekspresówek.
          W 2015 przyjęty przez odchodzący rząd program (z zapewnieniem finansowania pierwszego etapu, bo to oni odpowiadali za budżet jeszcze) obiecał kolejne 3900 km autostrad i ekspresówek do 2023 roku

Zmieniły się priorytety, kasa poszła w socjal i dla kolesi.
          Przez 8 lat rządów PiS (2015-2023) oddano w Polsce 280 km autostrad i prawie 1800 km ekspresówek (800 kilometrów z czego zakontraktowane jeszcze za PO), obiecano też środki przesunięte z planów budowy pozostałych prawie 2000 kilometrów przeznaczyć na 100 nowych obwodnic.

Ja się pytam, gdzie jest te 100 obwodnic?

No i po damski wuj S19, po której hula wiatr (ale która była politycznie wygodna), a dlaczego nie ma jeszcze S12 przez centrum kraju, która jest kluczowa dla naszego eksportu i rozwoju drugiego najbiedniejszego regionu (lubelszczyzny)?
          • sclass Re: Fajna wiadomość 08.06.26, 17:02
            qqbek napisał:

> sclass napisał(a):
            >
            > > Mają rację ,bo to rząd PiSu najwięcej zrobił dla Polaków w kwestii autost
            > rad, w
            > > pełni ukończył autostradę A1 w 2023r. i teraz możemy jeździć na wczasy a
            > utostr
            > > adą nad morze. A za PiSu w wakacje bramki były otwarte i przejazd był za
            > darmo.
            >
            > Misiu, państwowe są dla osobówek darmowe teraz, tylko koncesyjne (prywatne) pła
            > tne.

Pisałem o A1, że była dla osobówek bezpłatna w wakacje za czasów Pisu i bramki otwarli.
            A w zeszłym roku jechałem nad morze w wakacje i musiałem płacić na A1 na bramce i jeszcze 2 godziny w korku stałem bo na A1 na odcinku Gdańsk–Toruń był remont do tego wracałem w niedzielę i wszyscy wracali znad morza równocześnie i remont był a bramek nie otworzyli i w upale 2 godziny 20 km/h jechałem !
            • sclass Re: Fajna wiadomość 08.06.26, 17:03
              Sorry, no może nie 2 godziny ale z godzinę co najmniej ....
            • sclass Re: Fajna wiadomość 08.06.26, 17:08
              Ufff na szczęście teraz też mają być otwarte bramki i darmowe przejazdy, dopiero teraz doczytałem.

zero.pl/news/autostrada-a1-gdansk-torun-darmowe-przejazdy-w-wakacje-i-boze-cialo-2026
      • tbernard Re: Fajna wiadomość 08.06.26, 17:02
        A może ten wieloletni prezes był skorumpowany. Od dawna wiadomo, że sprawami dotyczącymi umów zajmują się prawnicy, krawaciarze w marynarkach udający naukowców, więc w tym srodowisq nie ma co szukać ktoś kto tego nie potrafi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka