Gość: Banan IP: 195.94.211.* 29.04.01, 18:13 Mam 43 tysiące i ani grosza więcej, mam te dwa samochody do wyboru. Chcę znać wasze zdanie w tym temacie. Ale dawajcie argumenty dlaczego ten a nie ten samochód. Dzięki za pomoc Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: Benek Re: Peugeot 206 kontra Skoda Fabia-co mam kupić???????????? IP: 10.17.64.* / *.trzebnica.net 29.04.01, 19:59 Gość portalu: Banan napisał(a): > Mam 43 tysiące i ani grosza więcej, mam te dwa samochody do wyboru. Chcę znać > wasze zdanie w tym temacie. Ale dawajcie argumenty dlaczego ten a nie ten > samochód. Dzięki za pomoc Gdzie dwóch się bije tam trzeci korzysta!!!! Poczekaj do czerwca i Kup nową wersję Renault Clio z silnikiem 1.4 16V. Dlaczego???? Fabia mi się nie podoba, a renault robi lepsze samochody od peugeota (vide testy porównawcze). pozdro :-))) Link Zgłoś
conowego Re: Peugeot 206 kontra Skoda Fabia-co mam kupić???????????? 04.05.01, 22:55 fabie odpusc to czeskie auto i to ci powinno wystarczyc za 37tyspln kupisz w salonie MISTRALA z klima i ABSem czarny akryl tzn ta wersja kosztuje 39 ale ja potargowlem i do w/w ceny dorzucili jeszcze szpilke po co przeplacac zostaje ci 6tyspln na dominikane all inclusive Link Zgłoś
Gość: Michal W Re: Peugeot 206 kontra Skoda Fabia-co mam kupić???????????? IP: *.bwmk.pagi.pl 30.04.01, 16:42 Gość portalu: Banan napisał(a): > Mam 43 tysiące i ani grosza więcej, mam te dwa samochody do wyboru. Chcę znać > wasze zdanie w tym temacie. Ale dawajcie argumenty dlaczego ten a nie ten > samochód. Dzięki za pomoc Mialem podobny dylemat pol roku temu. Wybralem P 206. Uwazam, ze 206-tka jest ladniejsza. To samochod z charakterem. Jesli zalezy Ci bardziej na wyposazeniu i zaawansowanej technice w okropnej obudowie (wewnatrz o prostu zlom - nawet gniazda zapalniczki nie ma) to kup Fabie. Jesli chcesz miec fajny samochodzik, w miare nowoczesny z charakterem, to wybierz 206. A ja, gdybym mial 43 tysiace... wybralbym ... moze Toyote Yaris? ;) pozdrawiam, zyczac wielu wspanialych nieprzespanych nocy w podejmowaniu decyzji. Link Zgłoś
Gość: polek Re: Peugeot 206 kontra Skoda Fabia-co mam kupić???????????? IP: *.unregistered.formus.pl 30.04.01, 20:02 Dlaczego taki wybór ? Za 43tys w salonie Toyoty kupisz Yarisa. Samochodzik będzie w 3 specyfikacji ABS,2 poduszki,5-drzwi,wspomaganie,komputer i oczywiście 1 litrowy silniczek VVTi oraz 3 lata gwarancji (ceny przeglądów porównywalne z resztą stawki a jeśli chodzi o poziom wykonania i obsługi to nie do porównania).Japończyk całą gębą.Skoda i Peugeot nad jakością i serwisem muszą jeszcze popracować.Przemyśl sprawę i zastanów się, jeszcze nie jest za póżno. Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: Peugeot 206 kontra Skoda Fabia-co mam kupić???????????? IP: 213.77.239.* 30.04.01, 21:44 Kup Yarisa. Wprawdzie mam fraccuza -Megana ale przymieżąm się do drugiego auta i będzie to toyota. 206 może i ładnie wygląda- Toyocie tez niczego nie brakuje. 206 w testach jest cieńka pod każdym względem (1,4) za wyposażenie też nieźle trzeba dopłacić. Nie tylko gwarancja i serwis przemawia za Yarisem ale przestrzeń w środku. Miałem okazje jechać(jako kierowca) nim ok 400 km. Naprawdę byłem zachwycony. Może silnik przy prędkości ok 120 jest głośny ale w innych jest tak samo. Gdy nie ma bagażu to można przesunąć tylną kanapę i miejsca jest naprawdę dużo! A Skoda... to tylko szkoda... Link Zgłoś
Gość: sławek Re: Peugeot 206 kontra Skoda Fabia-co mam kupić????????????(o yaris) IP: *.artcom.pl 01.05.01, 21:25 Wszystko pieknie,ładnie ale 1.0 ze zmiennymi fazami czy bez to tylko 1.0 czyli kosiarka pozdro Link Zgłoś
Gość: koks (o yaris) IP: 213.25.58.* 01.05.01, 22:41 zgadzam sie. 1,0 ma te 68, zdaje sie, koni ale... zreszta nigdy w zyciu nie zdecydowalbym sie na taaaaak maly samochod. wole slabsze wyposazenie, nawet moze byc lekko uzywany (ale kupiony w polsce & z udokumentowanym pochodzeniem - przeglady, etc.) ale naprawde... NIGDY W ZYCIU MALEGO SAMOCHODU, przeciez to pudelko smierci. pozdrawiam PS chociaz przyznam Wam ze czuje malutki sentyment do yarisa (oczywiscie jest to zwiazane z kobieta. a tak w ogole to yaris ma lusterko (do makijazu) z lewej, a nie tak jak w wiekszosci samochodow, po prawej stronie. Link Zgłoś
Gość: Michal W Re: (o yaris) i lusterku z lewej strony IP: *.bwmk.pagi.pl 08.05.01, 11:20 > PS chociaz przyznam Wam ze czuje malutki sentyment do yarisa (oczywiscie jest > to zwiazane z kobieta. a tak w ogole to yaris ma lusterko (do makijazu) z > lewej, a nie tak jak w wiekszosci samochodow, po prawej stronie. 206-tka ma z obydwu stron lusterka. Link Zgłoś
Gość: marek Re: Peugeot 206 kontra Skoda Fabia-co mam kupić????????????(o yaris) IP: *.energoprojekt.com.pl 05.06.01, 09:12 miałem 39 tys. i kupiłem Fabię i nie żałuję, bardzo udane auto.Ciche ,rewelacyjnie trzyma się drogi,170km/h -spoko!Wykończenie całkiem ,całkiem, fotele wygodne i mnóstwo schowków.Za te pieniądze nie kupisz żadnego auta z takim wyposażeniem(Comfort) Link Zgłoś
Gość: lupus Re: Peugeot 206 kontra Skoda Fabia-co mam kupić???????????? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 08.05.01, 22:56 Gość portalu: polek napisał(a): > Dlaczego taki wybór ? > Za 43tys w salonie Toyoty kupisz Yarisa. > Samochodzik będzie w 3 specyfikacji ABS,2 poduszki,5-drzwi,wspomaganie,komputer > > i oczywiście 1 litrowy silniczek VVTi oraz 3 lata gwarancji (ceny przeglądów > porównywalne z resztą stawki a jeśli chodzi o poziom wykonania i obsługi to nie > > do porównania).Japończyk całą gębą.Skoda i Peugeot nad jakością i serwisem > muszą jeszcze popracować.Przemyśl sprawę i zastanów się, jeszcze nie jest za > póżno. twoja odpowiedz jest nie na temat; banan chce kupi samochód, a nie koszyk na zakupy z silnikiem kosiarki. Link Zgłoś
Gość: Wojtek Re: Peugeot 206 kontra Skoda Fabia-co mam kupić???????????? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.08.01, 23:21 > Mialem podobny dylemat pol roku temu. Wybralem P 206. Uwazam, ze 206-tka jest > ladniejsza. To samochod z charakterem. Jesli zalezy Ci bardziej na wyposazeniu > i > zaawansowanej technice w okropnej obudowie (wewnatrz o prostu zlom - nawet > gniazda zapalniczki nie ma) to kup Fabie. Na Fabii znasz sie tyle co nic a psy wieszasz. Jak dobrze popatrzysz to zapalniczke znajdziesz... i nie tylko... Dzisiaj czytalem opinie uzytkownika 206-tki - byl przerazony iloscia usterek i ogolna tandeta, az sam sie przerazilem choc autko mi sie podoba. Link Zgłoś
fox Re: Peugeot 206 kontra Skoda Fabia-co mam kupić???????????? 02.05.01, 08:53 Przyłaczę sie do głosu Michała: jesli zależy ci na autku które ładnie wyglada weź 206, jeśli potrzebujesz autka praktycznego - polecam Fabię. Oczywiscie poza tym dwoma wymienionymi, są jeszcze inne ciekawe propozycje, chocby nowa Corsa - czy jest już jakiś uzytkownik, który może cos o niej powiedzieć ? Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Peugeot 206 kontra Skoda Fabia-co mam kupić???????????? IP: 212.33.91.* 02.05.01, 10:10 Ja wybrałem Fabię, z 43 tys. przy niezłym wyposażeniu jeszcze coś zostało. Z gniazdem zapalniczki to bzdura. Wszystkie modele mają gniazdo - nie wszystkie zapalniczkę. Czy Fabia jest ładna? Rzecz gustu. Nie to ładne co ładne ale co się komu podoba. Link Zgłoś
Gość: PCX Re: Peugeot 206 kontra Skoda Fabia-co mam kupić???????????? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 02.05.01, 21:45 DOBRZE GADASZ !!! URODA (NIE TYLKO SAMOCHODU) TO RZECZ GUSTU ! A teraz do rzeczy: znam tylko ceny skody, nie znam peugeota, ale obawiam sie, ze za owe 43 206 dostaniesz golusienka jak swiety turecki, zas przy skodzie masz sdznase na mae conieco (jak mawial kubus Puchatek). To conieco to np: 1.4 i 75 KM, dwie poduchy, halogeny, komputer pokladowy, zamek centralny i inne duperele, ktore w wiekszosci szanujacych sie firm zaczynaja byc standardem..... A teraz z innej beczki: peugetotami (405, 406,306) jezdzilem calkiem sporo i nie specjalnie mi sie podobaly - zwlaszcza 405 bylo do dupy (moze dlatego, ze montowane u nas... Skodami zrobilem duuuuuuuuzo kilometrow. Maja wady i zalety: technicznie sa wytrzymale, przeglady umiarkowanie tanie, czesci tez (obawiam sie, ze peugeot ma czesci drozsze). Wady, coz, zawieszenie twarde... Moralnie skoda w przeswiadczeniu wiekszosci to samochod podrzednej kategorii, postkomunistyczny bez mala, ale za to stosunek cena-jakosc lepszy niz u peugeota, ktory z jakoscia jest na bakier (tu odsylam do powaznych opracowan motoryzacyjnych)...\ trzymalski !!! Link Zgłoś
Gość: Sławek Re: Peugeot 206 kontra Skoda Fabia-co mam kupić???????????? IP: *.artcom.pl 03.05.01, 01:18 Gość portalu: PCX napisał(a): > DOBRZE GADASZ !!! > URODA (NIE TYLKO SAMOCHODU) TO RZECZ GUSTU ! > A teraz do rzeczy: > znam tylko ceny skody, nie znam peugeota, ale obawiam sie, ze za owe 43 206 > dostaniesz golusienka jak swiety turecki, zas przy skodzie masz sdznase na mae > conieco (jak mawial kubus Puchatek). To conieco to np: 1.4 i 75 KM, dwie > poduchy, halogeny, komputer pokladowy, zamek centralny i inne duperele, ktore w > > wiekszosci szanujacych sie firm zaczynaja byc standardem..... > A teraz z innej beczki: peugetotami (405, 406,306) jezdzilem calkiem sporo i > nie specjalnie mi sie podobaly - zwlaszcza 405 bylo do dupy (moze dlatego, ze > montowane u nas... Skodami zrobilem duuuuuuuuzo kilometrow. Maja wady i zalety: > > technicznie sa wytrzymale, przeglady umiarkowanie tanie, czesci tez (obawiam > sie, ze peugeot ma czesci drozsze). Wady, coz, zawieszenie twarde... > Moralnie skoda w przeswiadczeniu wiekszosci to samochod podrzednej kategorii, > postkomunistyczny bez mala, ale za to stosunek cena- jakosc lepszy niz u > peugeota, ktory z jakoscia jest na bakier (tu odsylam do powaznych opracowan > motoryzacyjnych)...\ > trzymalski > !!! Rozbawiłeś mnie miłośniku czeskiej myśli technicznej.405 to kicha,dlaczego więc jeżdzą nią taxiarze?,a ona sama to chyba najtrwalszy Peugeot?W Peugeot przeglądy co 30 000 i zryczałtowana stawka.Za 43 koła to 206 pewnie na fuul wypasie,a nie jak twierdzisz gołas.Silnik Skody (nie te z VW) pamięta Skode 100,więc 150 kkm to szczyt marzeń.Nie znam Felicji bez problemów ze wstecznym (i generalnie ze skrzynią-są mało trwałe)oraz bez problemów z rozrusznikiem.Chyba rzadne auto nie wypadło tak kiepsko w teście na 100 000km (w Auto Bild-zasilanym z kasy VW),a i Octawia stawała na drodze i cisza :( Kochasz Skode - Twoja sprawa ale nie wciskaj mi,że Peugeot (francuski mesiek) to jakaś kiszka i nie rób ze Skody "klasowej" bryki. pozdro P.S.Skoda to czeski odpowiednik DU wiem,wiem zaraz pojawią się pewnie miłośnicy Skody z niewiadomo jakimi przebiegami,osiągami........ pozdro Link Zgłoś
Gość: zygi Re: Peugeot 206 kontra Skoda Fabia-co mam kupić???????????? IP: *.cu.com.pl 31.05.01, 16:17 > Rozbawiłeś mnie miłośniku czeskiej myśli technicznej. W skodach jest sporo niemieckiej myśli technicznej, kolega przecież nie chce kupić skody 120L > fuul wypasie Pisze się "full" a nie "fuul" > Nie znam Felicji bez problemów ze wstecznym (i > generalnie ze skrzynią-są mało trwałe)oraz bez problemów > z rozrusznikiem. Pokazałbym ci swoją ale chyba niewarto. > Peugeot (francuski mesiek) A poldek to polski mesiek, uuuu dawno się tak nie uśmiałem > pozdro również Link Zgłoś
Gość: oszczędn Re: Peugeot 206 kontra Skoda Fabia-co mam kupić???????????? IP: *.skierniewice.cvx.ppp.tpnet.pl 02.05.01, 23:17 Kup sobie np. roczną lub dwuletnią Felicię 1,6 z niedużym przebiegiem i dobrze wyposażoną - to taka czeska replika golfa II. Zapłacisz np. 23000 zł, a 20000 zł wrzuć na lokatę 1-miesięczna z comiesięczną kapitalizacją odsetek. Wówczas co miesiąc odsetki wyniosą jakieś 200 zł i jeśli jeździć miesięcznie np. 1000 km to praktycznie będziesz jeździł za darmo. Poza tym ile zaoszczędzisz na ubezpieczeniu - ponad połowę ! A tak wywalisz na nowe auto 43 tys. zł, na ubezpieczenie jakieś 4 tys. zł za rok jak Cię przyciśnie i będziesz chciał sprzedać auto to jakie by nie było to jesteś jakieś 10 do 15 tys. zł do tyłu. Więc lepiej kup auto od takiego właśnie "przyciśniętego"... Kupowanie nowych aut to przywilej ludzi mających full kasy, dla których 20 tys. zł w tą czy w drugą stronę nic nie znaczy... Link Zgłoś
Gość: Tomasz Re: 2-LETNIA FELA 1,6 - IDEAŁ IP: 193.59.192.* 04.05.01, 09:49 Gość portalu: oszczędn napisał(a): > Kup sobie np. roczną lub dwuletnią Felicię 1,6 z > niedużym przebiegiem i dobrze wyposażoną - to taka > czeska replika golfa II. Zapłacisz np. 23000 zł, a > 20000 zł wrzuć na lokatę 1-miesięczna z comiesięczną > kapitalizacją odsetek. Wówczas co miesiąc odsetki > wyniosą jakieś 200 zł i jeśli jeździć miesięcznie np. > 1000 km to praktycznie będziesz jeździł za darmo. Poza > tym ile zaoszczędzisz na ubezpieczeniu - ponad połowę ! > A tak wywalisz na nowe auto 43 tys. zł, na > ubezpieczenie jakieś 4 tys. zł za rok jak Cię > przyciśnie i będziesz chciał sprzedać auto to jakie by > nie było to jesteś jakieś 10 do 15 tys. zł do tyłu. > Więc lepiej kup auto od takiego > właśnie "przyciśniętego"... > Kupowanie nowych aut to przywilej ludzi mających full > kasy, dla których 20 tys. zł w tą czy w drugą stronę > nic nie znaczy... ZROBIŁBYM TAK SAMO, 2/3 NA PALIWO Z ODSETEK, SILNIK SPRAWDZONY, A BUDA OK. PRZYDAŁBY SIĘ TYLKO ABS - FELICJA "PERFEKT". KUPNO NÓWKI TO IDIOTYZM !!!!!!!!!!! Link Zgłoś
Gość: x Re: Peugeot 206 kontra Skoda Fabia-co mam kupić???????????? IP: *.hajnowka.sdi.tpnet.pl 19.08.01, 14:25 w 100% sie z tobą zgadam, ale niektórych stać na nowe autka. Link Zgłoś
Gość: Tomek Kupuj Fabię! IP: 212.160.130.* 03.05.01, 18:46 Nie zastanawiaj się ani chwili, kupuj fabię. Sam mam, to wiem, co mówię (piszę). Nie słuchaj tych, co mówią, że Skoda to czeski odpowiednik Daewoo. Skoda to Skoda, na dodatek rzadzona przez Niemców. Jest to tak naprawdę "volkswagen dla ubogich". Pogadaj z taksówkarzami, jak tak zrobiłem, zanim zdecydowałem się na zakup. Poprzednio miałem Seata Cordobę, teraz mam fabię i widze, że jest tańsza, a lepsza (z wyjątkiem designu wnętrza i wyciszenia). A różnych życzliwych obrzydzających skodę nie słuchaj. Oni nie oceniają samochodu, tylko markę, a dla nich przecież Skoda to nie BMW i dlatego jest gorsza. Zauważ, że szybciej zobaczysz dresiarza w podrasowanym maluchu niż w skodzie. Po prostu pena kategoria ludzi tego auta nigdy nie zaakceptuje. I jeszcze jedno: dałeś troche dziwny wybór, bo tak naprawdę ceny tych aut są różne. Za dobrze wyposażoną skode dostaniesz peugeota, ale golca. Link Zgłoś
Gość: Tomek Kupuj Fabię jeszcze raz! IP: 212.160.130.* 03.05.01, 20:36 Jeszcze coś mi się przypomniało a propos fabii. Jakiś czas temu miałem stłuczkę: facet wjechał mi w d... saabem coupe. Jego zabrali na lawecie, bo nie miał prawie przodu, a ja miałem do wymiany tylny zderzak (plastik) i kawałek podłogi do wyklepania. Reszta była nieruszona. Policjanci, którzy to widzieli nie mogli wprost uwierzyć. O tym też pomyśl. Link Zgłoś
Gość: oszczedn Re: Kupuj Fabię jeszcze raz! IP: *.skierniewice.cvx.ppp.tpnet.pl 04.05.01, 22:10 Na innym kąciku motoryzacyjnym jeden gość pisał jak widział czołówkę fabii z polonezem przy niewielkiej miejskiej prędkości. Efekt - W fabii przodu po prostu brak, silnik praktycznie wpadł do środka (a powinien pod podłogę tak piszą w prospektach reklamowych)autko w zasadzie do kasacji, zostało odwiezione na lawecie. W polonezie kierowca wyszedł, popatrzył, urwał do reszty plastikowy (czarny - stara wersja)zderzak, i jakby się uparł to mógłby jechać dalej, ale nie mógł (rozwalona chłodnica). Wnioski: W fabii mamy strefy zgniotu, które przejęły całe uderzenie, dlatego żadnemu z kierowców w zasadzie nic się nie stało... polonez ma solidną konstrukcję z czasów kiedy księgowi nie wtrącali się projektantom do ich pracy... Link Zgłoś
Gość: pitz Re: Kupuj Fabię jeszcze raz! IP: 157.25.125.* 07.05.01, 16:00 Gość portalu: oszczedn napisał(a): > Na innym kąciku motoryzacyjnym jeden gość pisał jak widział czołówkę fabii z > polonezem przy niewielkiej miejskiej prędkości. Efekt - W fabii przodu po > prostu brak, silnik praktycznie wpadł do środka (a powinien pod podłogę tak > piszą w prospektach reklamowych)autko w zasadzie do kasacji, zostało odwiezione > > na lawecie. W polonezie kierowca wyszedł, popatrzył, urwał do reszty plastikowy > > (czarny - stara wersja)zderzak, i jakby się uparł to mógłby jechać dalej, ale > nie mógł (rozwalona chłodnica). > Wnioski: W fabii mamy strefy zgniotu, które przejęły całe uderzenie, dlatego > żadnemu z kierowców w zasadzie nic się nie stało... > polonez ma solidną konstrukcję z czasów kiedy księgowi nie wtrącali się > projektantom do ich pracy... Nie wiem, czy widziales, co jest pod takim zderzakiem w starym Polonezie. Kiedys byla wersja zubozona i ona w standardzie nie miala plastiku na zderzakach. W takiej wersji bylo widac piekna stalowa sztabe - cos w rodzaju szyny kolejowej! Nowsze Poldki tego nie maja, wiec skladaja sie jak cala reszta. Ten stary to byl po prostu czolg! Link Zgłoś
Gość: ron Re: Kupuj Fabię jeszcze raz! IP: *.hajnowka.sdi.tpnet.pl 19.08.01, 14:30 Ciekawy, liścik ;-) Link Zgłoś
Gość: Wojtek Re: Kupuj Fabię jeszcze raz! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.08.01, 21:34 Gość portalu: oszczedn napisał(a): > Na innym kąciku motoryzacyjnym jeden gość pisał jak widział czołówkę fabii z > polonezem przy niewielkiej miejskiej prędkości. Efekt - W fabii przodu po > prostu brak, silnik praktycznie wpadł do środka (a powinien pod podłogę tak > piszą w prospektach reklamowych)autko w zasadzie do kasacji, zostało odwiezione > > na lawecie. W polonezie kierowca wyszedł, popatrzył, urwał do reszty plastikowy > > (czarny - stara wersja)zderzak, i jakby się uparł to mógłby jechać dalej, ale > nie mógł (rozwalona chłodnica). > Wnioski: W fabii mamy strefy zgniotu, które przejęły całe uderzenie, dlatego > żadnemu z kierowców w zasadzie nic się nie stało... > polonez ma solidną konstrukcję z czasów kiedy księgowi nie wtrącali się > projektantom do ich pracy... No to moze z inej strony. Czolowe zderzenie Fabii z Astra II w miescie. Predkosc obydwu ok. 45 km/h. Wynik: Fabia o wlasnych silach dojechala do PZU, Astre musieli zabrac na lawecie bo nie miala polowy przodu! Owszem Polonez to sportowa wersja czolgu, ale przy wiekszych predkosciach pasazerowie nie mialiby szans (brak poduch i napinaczy, stref zgniotu). Pomijam tu stopien uszkodzen auta, ale to przy "uszkodzeniu" ciala ludzi w srodku ma drugorzedne znaczenie. Zatem co jest lepsze: mniejsze zniszczenie auta, czy zycie?????????? Link Zgłoś
Gość: MCin Re: Kupuj Fabię jeszcze raz! Kupuj 206 !!! IP: *.lurgi-bipronaft.com.pl 23.05.01, 10:03 Gość portalu: Tomek napisał(a): > Jeszcze coś mi się przypomniało a propos fabii. Jakiś czas temu miałem > stłuczkę: facet wjechał mi w d... saabem coupe. Jego zabrali na lawecie, bo nie > > miał prawie przodu, a ja miałem do wymiany tylny zderzak (plastik) i kawałek > podłogi do wyklepania. Reszta była nieruszona. Policjanci, którzy to widzieli > nie mogli wprost uwierzyć. O tym też pomyśl. Oj Tomku, Tomku Nie wciskaj tu takich kitów. Saab uległ zniszczeniu gdyż właśnie on jest samochodem bezpiecznym (posiada kontrolowane strefy zgniotu, które pochłaniają całą energię zderzenia). gdyby walnął w Ciebie np. Polonez to albo nie miałbyś całego tyłu albo (jeśli Fabia jest tak twarda jak mówisz) cała energia poszłaby na Ciebie i samochód może byłby mało uszkodzony ale ty...? Sam mam 206 już od 2,5 roku i jestem z niej zadowolony. Z pewnością jeśli miałbym jeszcze raz wybierać to kupiłbym 206. Ze względu na komfort, właściwości jezdne, o których nik jeszcze do tej pory nie wspomniał oraz styl. Fabia jest autem nie posiadającym własnego stylu. Jest to auto, niemieckie, a te zazwyczaj jakiegoś wyraźnego stylu nie posiadają. Styl jest jednak kwestią gustu. Właściwości jezdne 206 są bardzo dobre. Przejechałem nim całą Europę, kręte górskie drogi Grecji i Hiszpanii i mogę stwierdzić że zawieszenie tego auta jest bardzo dobre. Dobrze trzyma się drogi i jest w miarę komfortowe. Tę samą trasę pokonywał razem ze mną mój kolega (jadący Skodą Felicią) - ja tez przez chwilę próbowałem prowadzić jego auto, gdyż nie mogłem uwierzyć w jego opowiadania, ale to co to auto wyprawiało na ciasnych skrętach to przechodzi wszelkie wyobrażenie (oczywiście negatywne) Link Zgłoś
Gość: Raf Re: Kupuj Fabię jeszcze raz! Kupuj 206 !!! IP: 172.30.19.* / *.zgrudna.kghm.com.pl 23.05.01, 13:38 Gościu mówimy o 205 i Felicji, czy o 206 i Fabi? Z tego co widzę p****olisz głupoty. Link Zgłoś
Gość: MCin Re: Kupuj Fabię jeszcze raz! Kupuj 206 !!! odp. dla Rafa IP: *.lurgi-bipronaft.com.pl 24.05.01, 12:22 Gościu to chyba źle widzisz. Najłatwiej powiedzieć pi***sz niż napisać coś konkretnego. Jeśli piszę o Felicji tzn że piszę o Felicji, a nie o Fabii. Co do zawieszenia Fabii nie mam własnych doświadczeń dlatego się nie wypowiadam ale wiem, że szereg rozwiązań Fabia przejęła z Felicji (np. niektóre silniki). 205, a Felicia to samochody nieporównywalne. 205 to samochód już legendarny mający sukcesy w MŚ podczas gdy Felicia była jedynie naśladownictwem Golfa II - przestarzała technologia już w momencie wejścia na rynek. 206 jak może wiesz (choć po Tobie się tego nie spodziewam) również jest MŚ z zeszłego sezonu. To również o czymś świadczy. Skoda w ostatnich latach jakiś większych sukcesów rajdowych nie odnosiła. Link Zgłoś
Gość: POOOl Re: Kupuj Fabię jeszcze raz! Kupuj 206 !!! odp. dla Rafa IP: *.zamosc.cvx.ppp.tpnet.pl 07.06.01, 10:47 MAM 206. To co przeżyłem to wielka tragedia. W związku z zakupem pojawiły mi się pierwsze siwe włosy. CAły czas w serwisie. 206 to%^$$ i tyle. Zwykły szajs, lepszą jakość prezentują Włoskie rowery górskie niz to coś co chce być samochodem. Pozdrowienia. Link Zgłoś
Gość: Wojtek Re: Kupuj Fabię jeszcze raz! Kupuj 206 !!! odp. dla Rafa IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.08.01, 23:37 Gość portalu: MCin napisał(a): > Gościu to chyba źle widzisz. Najłatwiej powiedzieć pi***sz niż napisać coś > konkretnego. Jeśli piszę o Felicji tzn że piszę o Felicji, a nie o Fabii. Co do > > zawieszenia Fabii nie mam własnych doświadczeń dlatego się nie wypowiadam ale > wiem, że szereg rozwiązań Fabia przejęła z Felicji (np. niektóre silniki). 205, > > a Felicia to samochody nieporównywalne. 205 to samochód już legendarny mający > sukcesy w MŚ podczas gdy Felicia była jedynie naśladownictwem Golfa II - > przestarzała technologia już w momencie wejścia na rynek. 206 jak może wiesz > (choć po Tobie się tego nie spodziewam) również jest MŚ z zeszłego sezonu. To > również o czymś świadczy. Skoda w ostatnich latach jakiś większych sukcesów > rajdowych nie odnosiła. Link Zgłoś
Gość: Wojtek Re: Kupuj Fabię jeszcze raz! Kupuj 206 !!! odp. dla Rafa IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.08.01, 23:47 Gość portalu: MCin napisał(a): > Gościu to chyba źle widzisz. Najłatwiej powiedzieć pi***sz niż napisać coś > konkretnego. Jeśli piszę o Felicji tzn że piszę o Felicji, a nie o Fabii. Co do > > zawieszenia Fabii nie mam własnych doświadczeń dlatego się nie wypowiadam ale > wiem, że szereg rozwiązań Fabia przejęła z Felicji (np. niektóre silniki). 205, > > a Felicia to samochody nieporównywalne. 205 to samochód już legendarny mający > sukcesy w MŚ podczas gdy Felicia była jedynie naśladownictwem Golfa II - > przestarzała technologia już w momencie wejścia na rynek. 206 jak może wiesz > (choć po Tobie się tego nie spodziewam) również jest MŚ z zeszłego sezonu. To > również o czymś świadczy. Skoda w ostatnich latach jakiś większych sukcesów > rajdowych nie odnosiła. Stary to post ale nie zdzierzylem!!!! Jak piszemy o Fabii to o Fabii w porownaniu z 206. Argumenty wysuwane po wrazeniach z jazdy Fela sa nic niewarte, tym bardziej, ze Fabia nic nie ma wspolnego z Felicia, to zupelnie nowy model (cos jak 205 v/s 206)!! Ponial. A zawieszenie Fabii, tu dam sobie glowe obciac, jest lepsze w 206-tce. Skoda rowniez miala sukcesy w rajdach (moze nie w najwyzszej klasie) i byla mistrzem. A obecnie obywatel Armin Schwarz niezle pomyka swoja Octavia WRC!!! Zreszta w ostatnim AS (chyba) byl artykul nt. 206-ki. Opisywali tam na ile wspolnego ma wersja rajdowa z cywilna - NIC!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ogolnie: Fabia brzydka ale solidna, Peugeot ladny ale tandetny. Znam oba auta dobrze, zeby nie bylo nieporozumien. Link Zgłoś
Gość: Witek fabia czy 206 - spalanie benzyny!!!!!! IP: *.lublin.cvx.ppp.tpnet.pl 29.05.01, 15:32 porozmawiajmy ile te samochody spalają benzynki. Według tego co podają katalogi Fabia pali straaaaasznie dużo i to nie tylko w porównaniu do 206. ale i innych samochodów o podobnych wymiarach np. Clio, Yaris, Punto czy Corsa. Czy to prawda? Może ktoś podejmie temat? Link Zgłoś
Gość: IP Re: fabia czy 206 - spalanie benzyny!!!!!! IP: *.*.*.* 06.06.01, 14:11 Bzdura !!! Przejechałem Fabią 16 000 i : - spalanie zimą ( 60% miasto ) 6,5 - latem ( 60% miasto ) 5,2 CZY TO JEST DUŻO ?????? Żależy jak się jeździ... Link Zgłoś
likus Re: Kupuj Fabię jeszcze raz! 08.08.01, 12:32 Gość portalu: Tomek napisał(a): > Jeszcze coś mi się przypomniało a propos fabii. Jakiś czas temu miałem > stłuczkę: facet wjechał mi w d... saabem coupe. Jego zabrali na lawecie, bo nie > miał prawie przodu, a ja miałem do wymiany tylny zderzak (plastik) i kawałek > podłogi do wyklepania. Reszta była nieruszona. Policjanci, którzy to widzieli > nie mogli wprost uwierzyć. O tym też pomyśl. Coś w tym jest jak moja żona stukneła skodawką w VW Polo to on boraczek nie miał prawie przodu a w skodzie był do lakierowania zderzak i jakieś ozdobne listyw. Link Zgłoś
Gość: krzys Re: Kupuj Fabię! IP: 195.79.29.* 22.05.01, 10:35 bardzo podobają mi się opinie przemawiające za Fabią - jest to czeski VW za rozsądne pieniądze; chciałbym tylko wiedzieć ile tak naprawdę spala ta skoda; wg katalogó to jest od 5,5 do 9 litrów / 100km. posiadaczu czy możesz to potwierdzić? Link Zgłoś
Gość: MG Re: potwierdzam IP: *.bremultibank.com.pl 01.06.01, 10:37 Gość portalu: krzys napisał(a): > bardzo podobają mi się opinie przemawiające za Fabią - jest to czeski VW za > rozsądne pieniądze; chciałbym tylko wiedzieć ile tak naprawdę spala ta skoda; > wg katalogó to jest od 5,5 do 9 litrów / 100km. posiadaczu czy możesz to > potwierdzić? Mogę posłużyć się przykładem: Mam Fabię 1.4 16V 75KM. Zatankowałem do pełna i przejechałem 704 km, po czym zatankowałem 51 litrów. Wynika z tego, że przeciętne spalanie to 7,24. Z tych 704 km połowa była po trasie (zwykła droga krajowa, kręta, przez wsie - czyli bez specjalnej płynności jazdy), gdzie osiągnąłem ok. 6,0 l/100. Druga połowa to jazda po mieście. Do pracy mam 6 km i czasem silnik nie ma czasu się rozgrzać. Dodam tylko, że jeździłem na Pb98 i na oleju syntetycznym (podobno ma to wpływ na spalanie), a także to, że lubię jeździć szybko. Polecam Fabię!!! Link Zgłoś
Gość: Andre Re: potwierdzam IP: *.pcplus.com.pl 22.08.01, 22:49 51 litrów??? To jaki Ty masz zbiornik bo ja tylko 45 litrów Link Zgłoś
Gość: Wojtek Re: potwierdzam IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.08.01, 02:36 Gość portalu: Andre napisał(a): > 51 litrów??? To jaki Ty masz zbiornik bo ja tylko 45 litrów Taki sam :)))) Ja raz wlalem 55 l. do mojej Fabii!. Po prawej stronie wlewu jest taki maly "dzyngiel" do odpowietrzania. Dzieki niemu mozesz wlac 10 litrow wiecej niz podaje fabryka. Sprobuj! Pozdro. Link Zgłoś
Gość: Andre Re: Kupuj Fabię! IP: *.pcplus.com.pl 22.08.01, 22:47 Gość portalu: krzys napisał(a): > bardzo podobają mi się opinie przemawiające za Fabią - jest to czeski VW za > rozsądne pieniądze; chciałbym tylko wiedzieć ile tak naprawdę spala ta skoda; > wg katalogó to jest od 5,5 do 9 litrów / 100km. posiadaczu czy możesz to > potwierdzić? Mogę Fabia pali dokładnie tak jak w instrukcji o ile nie przekroczysz 3000 tys.obr. 206 pali więcej niż podaje instrokcja ale mniej niż Fabia Link Zgłoś
Gość: Virgin Re: 405 jest super IP: *.public.svc.webtv.net 04.05.01, 03:26 Slawek ma racje jezeli chodzi o 405. Sam mialem ten samochod, po 200.000 silnik i reszta cacy. Rozmawialem kiedys z taksiarzem, ktory jezdzil 405 dizlem i po 400.000 (!) zadnych powaznych problemow. Poza tym to byla komfortowa limuzyna wiec nie wiem dlaczego ktos sie jej czepia. Link Zgłoś
Gość: PCX Re: 405 jest super IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.05.01, 18:36 Kazda sroczka swoj ogonek chwali. Ja nie przejechalem 405 dwustu tysiecy, ale te kilka mi wystarczylo zebym wyrobil sobie opinie o owym aucie. Z drugiej strony zawsze bede powtarzal, ze samochod nie jest do tego zeby robic nim 200.000 tylko po to, zeby go po max. 100.000 oddac do Zyda (zauwazcie, ze nawet Japonczycy gwarancje daja na 3 lata lub wlasnie 100.000, a to juz cos oznacza !!! po owych 100.000 zaczyna sie dlubanina i dokladanie do skarbonki, ja zas wole wlewac paliwo i jezdzic ;-) ). A, jeszcze o taksowkarzach: oczywiscie rasowy ZLLOTOWA nie wsiadzie do innej bryki niz MEROL i to taki, ktory najpierw ze trzy lata jezdzil w bundeslandach i ma na liczniku sporo natrzepane... HAWK ! Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: 405 jest super IP: *.gunb.gov.pl 18.05.01, 13:40 Bo to tylko zwykły francuz bez wyglądu bez wyrazu taka ochrona metalowa na głowę. Link Zgłoś
Gość: Leon Re: Peugeot 206 kontra Skoda Fabia-co mam kupić???????????? IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 05.05.01, 00:36 Zdecydowanie ładniejszy Peugeot, ale fabia ciut większa Jeśli Skoda to tylko 1,4/101KM. Można trafić w salonach z dobrym wypasem. Silniki słabsze mają kompleks Felicji. Jeżdziłem Fabią 1.4/68, 1, 4/101, 1.9SDI i 1.9TDI/101 KM. Na tą ostatnią chyba braknie ci kasy. W skodzie przeszkadza mi jedynie problem z wysiadaniem z tyłu. Ale generalnie to: IDZ DO SALONU PEUGEOTA I SKODY> ZRÓB SOBIE PRZEJAŻDŻKĘ I SAM ZOBACZYSZ W niektórych salonach Skody można dostać Fabie do testów bez sprzedawcy na siedzeniu obok. Wtedy można bez skrępowania sprawdzić co autko potrafi. Link Zgłoś
Gość: MG Re: Peugeot 206 kontra Skoda Fabia-co mam kupić???????????? IP: *.bremultibank.com.pl 07.05.01, 15:31 Ja jestem zwolennikiem Fabii. Mam model Comfort 1,4 16V 75KM. Pod maską nie znalazłem żadnej czeskiej części. Za 43 tys. pewnie będziesz mógł kupić podobny model z całkiem niezłym wyposażeniem dodatkowym. Ponadto pakiet ubezpieczeniowy w cenie auta. Co do sylwetki to rzecz gustu. Nie polecam silników 60KM i 68KM. Jeżdziłem nimi na jazdach próbnych, i uważam, że te od VW są bez porównania lepsze. Sam miałem dylematy co wybrać. Wybrałem Fabię i tago nie żałuję. Szerokiej drogi cokolwiek kupisz. Link Zgłoś
Gość: lenny Re: Peugeot 206 kontra Skoda Fabia-co mam kupić???????????? IP: 216.104.228.* 07.05.01, 16:23 Jeśli ktos nie może przezyć niebieskiego znaczka Skody na masce Fabii, niech zaczeka do końca roku na nowe Polo i dostanie .....to samo tyle ze za parę tys zł wiecej. Szpan kosztuje moi Panowie. Link Zgłoś
Gość: lenny Re: Peugeot 206 kontra Skoda Fabia-co mam kupić???????????? IP: 216.104.228.* 07.05.01, 16:24 Sorry - zielonego znaczka. Link Zgłoś
Gość: GREG Re: Peugeot 206 kontra Skoda Fabia-co mam kupić???????????? IP: 10.1.12.* / 193.41.231.* 08.05.01, 11:10 POLECAM FABIE SAM ZROBIŁEM FELICJA 80 TYS BEZPROBLEMOWO PRAKTYCZNIE TO I POLECAM FABIE Z BOGATYM WYPOSAŻENIEM Link Zgłoś
Gość: bary Re: Peugeot 206 kontra Skoda Fabia-co mam kupić???????????? IP: 213.77.91.* 08.05.01, 12:39 a ja polecam Peugeota 206 - to autko komfortowe i ładne - ale facetom w nim jakoś nie do twarzy - zdecydowanie samochodzik dla małych tygrysiczek Link Zgłoś
mic Re: Peugeot 206 kontra Skoda Fabia-co mam kupić? 08.05.01, 13:34 Osobiscie uwazam ze Skoda to lepszy wybor, bierz silnik VW, i szerokiej drogi... a Peugeot ma slaby silniczek, wersja - nawet 1,4 potrafi sie zadlawic na pasach, ma slabe przyspieszenie, a wyobraz sobie nadjezdzajacego Tira, a Tobie gasnie Peugeot:))) Kup Skode , to najlepszy wybor czesc Link Zgłoś
Gość: bary Re: Peugeot 206 kontra Skoda Fabia-co mam kupić? IP: 213.77.91.* 08.05.01, 13:38 dobrze, że twój maluch się nie dławi, mistrzu kierownicy Link Zgłoś
mic Re: Peugeot 206 kontra Skoda Fabia-co mam kupić?Do BAREGO 09.05.01, 08:36 nie mam malucha, smieszny gosciu :))) Link Zgłoś
Gość: mmm Re: Peugeot 206 kontra Skoda Fabia-co mam kupić? IP: 216.104.228.* 08.05.01, 14:59 zdecydowanie polecam fabie!!!! Link Zgłoś
Gość: ekspert Re: Peugeot 206 kontra Skoda Fabia-co mam kupić? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 08.05.01, 22:52 sprzedaję wszystkie samochody nowe i uzywane i jeździłem większością z nich. nie polecam 206, bo jest za mały i droższy. fabia to przyzwoity samochód, wypada nieźle w testach. moim zdaniem za te pieniądze mógółbyś kupić całkiem dobre, większe auto uzywane 2-letnie, bo zawsze najwięcej tracisz na samochodach nowych. wyjeżdżasz z salonu i w tym momencie ten samochód już jest wart parę procent mniej. co do twojego dylematu, to najprościej mozna powiedzieć tak: za 206 przemawia estetyka, za skodą rozsądek. Link Zgłoś
Gość: robi Re: Peugeot 206 kontra Skoda Fabia-co mam kupić? IP: 192.168.5.* / 195.116.221.* 12.06.01, 13:15 mic napisał(a): > Osobiscie uwazam ze Skoda to lepszy wybor, bierz silnik VW, i szerokiej drogi.. > . > a Peugeot ma slaby silniczek, wersja - nawet 1,4 potrafi sie zadlawic na pasac > h, ma slabe przyspieszenie, a > wyobraz sobie nadjezdzajacego Tira, a Tobie gasnie Peugeot:))) > Kup Skode , to najlepszy wybor > czesc 206 słabsze silniki ????? dla porównania 206 z pojemnością 1,1 oferuje 60KM natomiast fabia 1,4 to przedział od 60KM wzwyz. Który lepszy który gorszy, to przedewszystkim zależy od szczęścia na jakie auto się trafi, raz a dwa w zależnośi jak tym autem się jeździ. Można jeszcze tylko dodać, że skoda jest składana w Polsce w Poznaniu, a 206 we francji. Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: Tomasz Re: Peugeot 206 kontra Skoda Fabia-co mam kupić???????????? IP: 193.59.192.* 09.05.01, 09:25 Mój znajomy kupił 206-tkę. To kibel. Silnik stary, konstrukcyjne rozwiązania też. Plastiki straszne i trzeszczą. Z tyłu miejsca dla Rumunki z trasy. Bagażnik do przewozu wrotek. Stylistyka nie najgorsza ale to auto dla "bab". Kup Fabie chociaż nie jest tania ale w cenie ma OC/AC. Najlepiej z silnikem 1,4 16V 75KM (jeśli zmieścisz się w tej cenie). Odradzam silniki 60 i 68 KM - to muzealia. Pomyśl wtedy lepiej o SEACIE IBIZIE 75 KM. A ceny we francuskim serwisie ??? Jak za miłość francuską! Link Zgłoś
Gość: pitz Re: Peugeot 206 kontra Skoda Fabia-co mam kupić???????????? IP: 195.116.250.* 09.05.01, 12:32 Moj kumpel z pracy jezdzil takim wozem (206 1.4 75 KM) przez niecale 1,5 roku. Znam cala historie tego auta, bo bylem na biezaco. W trakcie gwarancji mial kilka malych usterek, natomiast trzy miesiace pozniej cos zaczelo zgrzytac w skrzyni biegow (przebieg - ok 30 000). Oddal do serwisu, trzymali go 2 tygodnie, wyjechal i wrocil z tym samym. Znowu trzymali kilka dni, jak odbieral, to mechanik pojechal z nim na jazde probna i nie przejechali nawet 200 metrow. Cala skrzynia poszla do wymiany. Moze to jest przypadek jednego wozu, ale odkad kumpel sprzedal Francuza i kupil Corolle, przestal miec jakiekolwiek problemy. Link Zgłoś
Gość: zenek Re: Peugeot 206 kontra Skoda Fabia-co mam kupić???????????? IP: 213.76.191.* 10.05.01, 11:41 Gość portalu: Banan napisał(a): > Mam 43 tysiące i ani grosza więcej, mam te dwa samochody do wyboru. Chcę znać > wasze zdanie w tym temacie. Ale dawajcie argumenty dlaczego ten a nie ten > samochód. Dzięki za pomoc Oczywiście Peugota. Mam 206 , kupionego prawie 1.5 roku temu ( w tydzień po premierze w Polsce ). To doskonale wykonany, wygodny i sprawny samochodzik. Wnętrze ma przyjemne, a nie jak Skoda - prostacko niemieckie. Dobre osiągi,i, duzy komfort jazdy zarówno w mieście jak i na dalszych trasach. Link Zgłoś
Gość: Heniek Re: Peugeot 206 kontra Skoda Fabia-co mam kupić???????????? IP: 217.8.176.* 10.05.01, 14:40 Fabia jest okropnie wykonana! Oglądałem ją w salonie bardzo dokładnie. Plastiki w środku trzeszczą jak w starej Felicii. Stałem któregoś dnia na światłach za Fabią, która miała w kloszu tylnej lampy pełno wody. Peugeot jest zdecydowanie lepiej wykonany i o wiele wygodniejszy. Nie widziałem bagażnika 206 ale w Fabii ledwo zmieści się kanister z benzyną. Osobiście wybrałbym 206. Jedyne, co rzeczywiście dobre w Fabii to silnik 1,9 TDI, ale takie cudo to już wydatek grubo powyżej 43.000. Bardzo słuszna uwaga co do Toyoty Yaris. Zastanów się czy nie zmienić zdania. Miałem już 4 Toyoty i TO JEST NAPRAWDĘ JAKOŚĆ! Jeżeli kupujesz nowy możesz być prawie pewien że przez 5-7 lat nic przy tym samochodzie (oprócz przeglądów) nie będziesz musiał robić. W przypadku Skody i Peugeota napewno wizyty w warsztacie nie będą należały do rzadkości. Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: Tomasz Re: Peugeot 206 kontra Skoda Fabia-co mam kupić???????????? IP: 193.59.192.* 11.05.01, 09:20 Gość portalu: Heniek napisał(a): > Fabia jest okropnie wykonana! To chyba 206-tka. Zobacz jakie plastiki - ohyda ! Oglądałem ją w salonie bardzo dokładnie. Plastiki > w środku trzeszczą jak w starej Felicii. W salonie swierdziłeś ze plastki trzeszczą ? Ciekawe jak ! Mam Felicję 2 lata i jest to ostatnie auto w którym by coś trzeszczało ! Stałem któregoś dnia na światłach za > Fabią, która miała w kloszu tylnej lampy pełno wody. Peugeot jest zdecydowanie > lepiej wykonany i o wiele wygodniejszy. Nie widziałem bagażnika 206 ale w Fabii > > ledwo zmieści się kanister z benzyną. Chyba jednak nie widziałeś Fabii, w 206-tce mieszczą się małe wrotki. Osobiście wybrałbym 206. Jedyne, co > rzeczywiście dobre w Fabii to silnik 1,9 TDI, ale takie cudo to już wydatek > grubo powyżej 43.000. No chyba dużo więcej. TDi są wszędzie drogie, zobacz ile by kosztował TDi 206 jeśli taki jest w tym "kiblu". > Bardzo słuszna uwaga co do Toyoty Yaris. Zastanów się czy nie zmienić zdania. > Miałem już 4 Toyoty i TO JEST NAPRAWDĘ JAKOŚĆ! Jeżeli kupujesz nowy możesz być > prawie pewien że przez 5-7 lat nic przy tym samochodzie (oprócz przeglądów) nie > > będziesz musiał robić. W przypadku Skody i Peugeota napewno wizyty w warsztacie nie będą należały do rzadkości. > Pozdrawiam Co do Yarisa się zgadzam - najlepsze rozwiązanie. Link Zgłoś
Gość: Heniek Re: Peugeot 206 kontra Skoda Fabia-co mam kupić???????????? IP: 217.8.176.* 14.05.01, 15:06 Gość portalu: Tomasz napisał(a): Gość portalu: Heniek napisał(a): Fabia jest okropnie wykonana! To chyba 206-tka. Zobacz jakie plastiki - ohyda ! WSZYSTKO JEST KWESTIĄ GUSTU. MNIE ZDECYDOWANIE BARDZIEJ PODOBA SIĘ 206. Oglądałem ją w salonie bardzo dokładnie. Plastiki w środku trzeszczą jak w starej Felicii. W salonie swierdziłeś ze plastki trzeszczą ? Ciekawe jak ! Mam Felicję 2 lata i jest to ostatnie auto w którym by coś trzeszczało ! PRAWIE KAŻDY CHWALI TO, CO MA. TAK JUŻ JEST. ZWRÓĆ UWAGĘ NA TWARDOŚĆ PLASTIKÓW W FABII i W 206 (IM TWARDSZY TYM BARDZIEJ TRZESZCZY - TAK TO JUŻ JEST). FELICIĄ JEŹDZIŁEM KILKA RAZY I WSPOMNIENIA MAM NIESTETY NIE NAJLEPSZE. Stałem któregoś dnia na światłach za > Fabią, która miała w kloszu tylnej la mpy pełno wody. Peugeot jest zdecydowanie lepiej wykonany i o wiele wygodniejszy. Nie widziałem bagażnika 206 ale w Fabii ledwo zmieści się kanister z benzyną. Chyba jednak nie widziałeś Fabii (GDYBYM NIE WIDZIAŁ TO NIE ODZYWAŁBYM SIĘ), w 206-tce mieszczą się małe wrotki. BYC MOŻE I WROTKI (NIE WIDZIAŁEM), ALE TO WCALE NIE ZNACZY ŻE FABIA MA DUŻY BAGAŻNIK! Osobiście wybrałbym 206. Jedyne, co rzeczywiście dobre w Fabii to silnik 1,9 TDI, ale takie cudo to już wydatek grubo powyżej 43.000. No chyba dużo więcej. TDi są wszędzie drogie, zobacz ile by kosztował TDi 206 jeśli taki jest w tym "kiblu". MYŚLĘ ŻE GDYBYŚ MIAŁ TAKI "KIBEL" TO SZYBKO ZMIENIŁBYŚ ZDANIE. Bardzo słuszna uwaga co do Toyoty Yaris. Zastanów się czy nie zmienić zdania. Miałem już 4 Toyoty i TO JEST NAPRAWDĘ JAKOŚĆ! Jeżeli kupujesz nowy możesz być prawie pewien że przez 5-7 lat nic przy tym samochodzie (oprócz przeglądów) nie będziesz musiał robić. W przypadku Skody i Peugeota napewno wizyty w warsztacie nie będą należały do rzadkości. Pozdrawiam Co do Yarisa się zgadzam - najlepsze rozwiązanie. NARESZCIE JAKIEŚ ZGODNE ZDANIE! Pozdrowienia Link Zgłoś
Gość: adi Re: Peugeot 206 kontra Skoda Fabia-co mam kupić???????????? IP: *.kprm.gov.pl 12.06.01, 21:23 Mialem skode favorit a felicją i fabią tylko sie pare razy przejechalem. skoda to siermiężny samochód, słaby komfort,głosno, za twarde zaw., kiepskie fotele, skrzynia, ale ogólnie solidny. moja zona ma od 1.5 roku 206, przejechala nia juz 28.000 i tylko dolewa benzyny. absolutnie ZERO problemow. 206 bylismy w gorach i super sobie radzila. a tak w ogole to oba samochody sa raczej dla kobiet a 206 to na 100% damski samochod.jak mówi zona taka śliczna żabka. Poza tym jak ktos chce się scigać to nie kupuje samochodu projektowanego jako miejski, tylko "smoka" ponad 2 litry! ja tez jestem za japonczykami, w przyszlym roku chce kupic acvensisa albo primere. ty za tę kasę kup yarisa nie bedziesz załował! Link Zgłoś
Gość: Jarek Do Henia IP: 192.168.10.* / *.unregistered.formus.pl 24.05.01, 17:30 ALez Heniu!!! Po co te nerwy?! W tzw. "kiblu" juz od dwoch lat nie ma prawa byc TDi, gdyz koncern PSA produkuje HDi. Dla nazywanego przez Ciebie "kibla" przewidziany jest 2,0 HDi (90 KM) i moje doswiadczenie mowi, ze pompowtryskiwacze VW powinny sie schowac ze wstydu przed common rail'em PSA. Jak sie jedzie za TDi VW jedyne co trzeba miec w aucie dobre to hamulce. Ostatnio turlajacy sie przed moja "cytryna" - silnik 2,0 HDi (110 KM) - Passat TDi (130 KM) mogl byc spokojnie przeze mnie popychany, ale nie mam jeszcze ramy. To taka drobna dygresja na temat porownania techniki - tylko i wylacznie w zakresie silnikow diesla - prezentowanej przez koncern PSA i koncern VW. Moje odczucia: - Skoda - powiew swiezosci, a poza tym do wyboru hatchbag, sedan i kombi; w srodku typowy dla niemcow brak polotu i brak finezji, ale wzorowa ergonomia, mam nadzieje, ze niemcy zadbali takze o jakosc, - Peugeot 206 - troche opatrzony, piekny na zewnatrz, a w srodku... rozczarowanie, ma w sobie to COS, ale... Z jednej strony cos praktycznego, z drugiej odrobina szalenstwa... WYBOR I TAK NALEZY DO BANANA Pozdr Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: Peugeot 206 kontra Skoda Fabia-co mam kupić???????????? IP: *.gunb.gov.pl 18.05.01, 13:49 Oczywiście kup Fabie bo francuzy maja to do siebie że psują się w najmniej odpowiednim momencie i jest to juz proces nieodwracalny. wojtek. VW Link Zgłoś
Gość: Sławek Re: Peugeot 206 kontra Skoda Fabia-co mam kupić???????????? IP: *.artcom.pl 24.05.01, 18:21 Gość portalu: wojtek napisał(a): > Oczywiście kup Fabie bo francuzy maja to do siebie że psują się w najmniej > odpowiednim momencie i jest to juz proces nieodwracalny. > > wojtek. VW Jeśli chodzi o niezawodność to jedynie japońce (nie wszystkie),resztę można między bajki wsadzić.Wole autka z polotem niż te o wyglądzie cegły (tak środek jak i buda - VW) P.S. Czy widzieliście drecha lub wieśmaka we Francuzie? Ja nie. pozdro Link Zgłoś
Gość: Szymon Re: Peugeot 206 kontra Skoda Fabia-co mam kupić???????????? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 24.05.01, 20:52 Radzę ci 206,ponieważ jest ładny,lecz ma jeden minus - złodziej otworzy go w mniej niż 10sek.Fabia za to ma bardzo brzydki kokpit.Najlepiej kup XSARĘ II 1,4i 3 drzwiową , PUNTO 1,2 16v elx 3drzwiowego. Szymon 10lat ekspert samochodowy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Link Zgłoś
Gość: godin Re: Peugeot 206 kontra Skoda Fabia-co mam kupić???????????? IP: *.ok.ae.wroc.pl 31.05.01, 13:56 Kup 206 ale na Boga nie w salonie. Z np Holandii za te kasę ściągniesz sprzęcik ze wspanialym wypasem najlepiej 2 latka.Autko jest OK, francuska upierdliwość pod każdym względem. Widzę, że radzą Ci Toyotę - może być problem bo za tą cenę auto nie będzie miało wypasu a to ważne. Choć przyznam, Toyota to niezawodne auto ale drogie! Link Zgłoś
Gość: robert Re: Peugeot 206 kontra Skoda Fabia-co mam kupić???????????? IP: *.citicorp.com 31.05.01, 14:48 kup wózek w którym się dobrze czujesz, proponuję 206 ze względu na oszczędne silniki i komfor zawieszenia, oba samochody do 100tys km nie mają prawa sprawiać najmniejszych problemów, w nadwoziu Fabii brakuje harmonii, ale w środku ma ładniejszą tapicerkę Link Zgłoś
Gość: sanchez najlepiej wybierz PUNTO II IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 02.06.01, 15:56 Przejechałem nim 80tyś bez jakielkolwiek usterki ale lej dobre paliwo Link Zgłoś
Gość: semafor Do dziecka Sancheza IP: 195.41.66.* 06.06.01, 18:12 Nie zrozumiales pytania. Kolego, to chodzi o to, czy lepszy ogorek czy pomidor a ty o kartoflach! Link Zgłoś
daltonista Re: najlepiej wybierz PUNTO II 08.06.01, 13:56 napisz mi na maila daltonista@poczta.gazeta.pl jaką masz wersję i jak się sprawuje. przymierzam się do kupna 1,2 16V SX. Ile pali, jak się prowadzi itd. WADY jakie? Zalety też. Tylko proszę o konkrety. Link Zgłoś
Gość: Jarek BANAN odezwij sie!!! IP: 192.168.10.* / *.unregistered.formus.pl 05.06.01, 10:10 Sporo zostalo juz powiedziane na zadany przez Ciebie temat. Pomoglo Ci to, czy nie? Mamy sie dalej przekonywac, czy juz podjales decyzje, a forum jest juz tylko jalowa gatka? Podrowionka Link Zgłoś
Gość: semafor popieram jarka IP: 195.41.66.* 06.06.01, 18:08 Tak jest, gadka juz zupelnie zjelczala. Jacys chorzy nadaja o Punto II i mysla, ze na temat. Jak sie chce przeczytac wszystkie teksty to tyle stron, ze nie ma czasu wyjsc do ubikacji i dostaje sie zatwardzenia. Ze wzgledow higienicznych panie i panowie - stop. PS mic to baran Link Zgłoś
daltonista Re: 206 ZDECYDOWANIE LEPSZY!!!!!!!!!!!! 08.06.01, 14:01 dwoch moich sasiadów kupiło przed miesiącem nowe samochody. Jeden 206, drugi Fabię. Po skodę laweta przyjechała dnia następnego, a po 206 po tygodniu. Dzieciaki miały atrakcję pod blokiem. Wychodzi na to że 206 jest lepszy. Ale na poważnie to ajk ich zapytam o wrażenia po miesięcznym użytkowaniu to dam znać. Link Zgłoś
Gość: robi Re: Peugeot 206 kontra Skoda Fabia-co mam kupić???????????? IP: 192.168.5.* / 195.116.221.* 12.06.01, 14:12 mnie się podoba to a innemu coś innego. kwestia gustu. fabia jest autem większym (rodzinnym) i nie zgodzę się że w bagazniku zmieszczą się wrotki Link Zgłoś
Gość: A Re: Peugeot 206 kontra Skoda Fabia-co mam kupić???????????? IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 03.08.01, 22:46 konkretnie - jeśli podoba się Tobie opakowanie kup 206, jeśli wolisz w skromnym opakowaniu jakość niemca kup Fabię- bo to już nie jest czeska myśl techniczna jak to niektórzy "specjaliści" się wypowiadali. Link Zgłoś
Gość: Tomek Kl Re: Peugeot 206 kontra Skoda Fabia-co mam kupić???????????? IP: *.starogard.dialup.inetia.pl 04.08.01, 09:31 Gość portalu: Banan napisał(a): > Mam 43 tysiące i ani grosza więcej, mam te dwa samochody do wyboru. Chcę znać > wasze zdanie w tym temacie. Ale dawajcie argumenty dlaczego ten a nie ten > samochód. Dzięki za pomoc Za te pieniądze proponuję Opla Corsę 1.2 16v w wersji wyposażenia Comfort. Wygląd - kwestia gustu, ale może się przekonasz. Proponuję odwiedzić dilera Opla i odbyć jazdę próbną tym samochodem, wtedy sam docenisz zalety. Silnik jest nowoczesny, konstruowany od początku do zastosowania 16 zaworów i wielopunktowego wtrysku. Jest też oszczędny; średnio na trasie 5,6 ; w mieście do 8,2. Moc silnika to 75 KM - wystarcza to aby przyspieszyć do setki w ok. 13 s, jest też w miarę elastyczny; od 60 do 100 km/h na 4 biegu w 11 s, i od 80 do 120 km/h w 17 s. Zawieszenie też rewelacyjne, trochę twarde, ale dobrze tłumi nierówności. Corsa w zakręty wchodzi jak przyklejona do jezdni. Sam testowałem to auto i wiem, że jest warte tych pieniędzy. Nie chcę cię odwodzić od zakupu 206- stki, czy Fabii, ale zanim podejmiesz ostateczną decyzję przejedź się tym autem - warte jest zastanowienia. Link Zgłoś
Gość: Banan-2? Re: Peugeot 206 kontra Skoda Fabia-co mam kupić???????????? IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 04.08.01, 13:53 Parę razy wtrąciłem się na Forum jako Banan, ale widzę, że ten nick był już użyty wcześniej. Mam nadzieję, że autor tego wątku nie oskarży mnie o plagiat, zresztą postaram się o zmianę pseudo. Jeśli chodzi o główny wątek, to z kolei pierwsze posty były jakby skierowane do mnie. Wprawdzie ich nie czytałem, ale kupiłem właśnie Yarisa. Już gdzieś wspomniałem, że na ogół opinie wydawane są w myśl przysłowia "każda sójka swój ogon chwali" i ja również mogę być przykładem na potwierdzenie tej zasady. Uważam, że argumenty przeciwko Toyocie są wynikiem uprzedzeń i nieznajomości tego auta. Owszem, nie jest duże, ale do jazdy na krótkie trasy i do miasta nie jest potrzebne brzydkie (kwestia gustu oczywiście) kombi, do którego można zapakować pół mieszkania, ale które nie "wciśnie się" w minimalne luki na parkingach (niestety takie są realia większości miast). Miejsce kierowcy jest całkiem wygodne, o czym przekonałem się na dość długiej trasie (ok. 500km). Przy 190cm wzrostu i 110kg nie czułem się zmęczony, ani obolały od rzekomo niewygodnej pozycji. Na wspomnianą trasę dało radę zmieścić do samochodu 2 dorosłe osoby, niemowlaka w foteliku, wózek, kilka sporych toreb i inne drobiazgi przydatne na wczasach. Trzeba to było najpierw przemyśleć, ale w każdym razie taka możliwość istnieje. Do wyświetlacza być może niektórzy muszą się rzeczywiście przyzwyczajać, dla mnie jest bardzo czytelny i wyraźny. Spalanie w trasie jadąc "normalnie" 5,1l/100km, jadąc "oszczędnie" 4,7l. Myślę, że przy dłuższym użytkowaniu, bez bagażu i włączonych świateł można zejść do 4,5l. Dynamika b. dobra, chyba, że ktoś ma zacięcie rajdowe. W każdym razie nie ma problemów z wyprzedzaniem jadąc 100-120km/h i to bez redukowania do "czwórki". Summa summarum, uważam Yarisa za auto godne swojej ceny i oczywiście polecam wszystkim, którzy nie mają zakodowanej niechęci do "japończyków". Pozdrawiam, Banan (ale inny) Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Peugeot 206 kontra Skoda Fabia-co mam kupić???????????? IP: *.lunar.com.pl 17.08.01, 09:46 Francuz to zawsze kompromis miedzy roznymi. Tanszy, nowoczesniejszy i lepiej wykonany od niemca (np. diesle we francuzach nowoczesny common-rail w niemcach tylko wtrysk bezposredni, albo wyciszenie). Jasne japonczyk jest najlepiej wykonany najnowczesniejszy i najtrwalszy ale jak stukniesz drzewo i zbijesz reflektor to okolo 1400 zl w japonczyku, 300 we francuzie. Link Zgłoś
Gość: gość Re: Peugeot 206 kontra Skoda Fabia-co mam kupić???????????? IP: *.hajnowka.sdi.tpnet.pl 19.08.01, 15:01 Banan odezwij się, czy już wybrałeś??? Link Zgłoś
Gość: Michal Re: Peugeot 206 kontra Skoda Fabia-co mam kupić???????????? IP: *.telia.com 19.08.01, 15:45 Wez Fabie bedziesz mial gorszy komfort,ale bezproblemowa eksploatacje.Michal Link Zgłoś
Gość: Mateusz Re: Peugeot 206 kontra Skoda Fabia-co mam kupić???????????? IP: *.netium.com.pl 29.08.01, 18:37 Napisz domnie co ci jest potrzebne w samochodzie aja ci odpowiem oraz podam ci kilka innych odpowiednich ofert niesłuchaj innych poniewarz zadny rzeczoznawca tak na pytanie by ci nie odpowiedzial moj e-mail onetmatibuskoid@poczta.onet.pl Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Peugeot 206 kontra Skoda Fabia-co mam kupić???????????? IP: *.pl 30.08.01, 16:58 wszystko zalezy od twego wieku. Młodzi do Peugeot, starsi do Fabii! Link Zgłoś