Dodaj do ulubionych

Mandat za przyciemniane lampy???

IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 11.05.02, 20:31
W "AŚ" przeczytałem że przyciemnianie lamp sprayem do lamp jest kategorycznie
zabronione przez kodeks drogowy.
Prawda czy nie? Miał ktoś doświadczenia negatywne?
Obserwuj wątek
    • Gość: Michal Re: Mandat za przyciemniane lampy??? IP: *.telia.com 11.05.02, 21:09
      Tak.U nas woz niedostanie legalizacji na badaniach technicznych na nastepny
      rok.Ludzie staraja sie malowac po kontroli i z reguly posiadaja dwa komplety
      lamp do przegladu i do jazdy.Policja jak jest wykroczenie to sie czepiaja
      inaczej to nie.Pzdr.Michal
      • Gość: mch Re: Mandat za przyciemniane lampy??? IP: *.pai.net.pl 12.05.02, 20:06
        I dobrze, że nie wolno! Wg mnie to tacy ludzie mają przyciemniony umysł.
        Wjechałbym w dupę takiemu cwaniaczkowi, bo za chu...a nie było widać włączonego
        kierunkowskazu.
    • Gość: polokokt Re: Mandat za przyciemniane lampy??? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 12.05.02, 20:17
      Jest to zabronione. Ale to dobrze (chociz sam chcialem sobie przyciemnic) bo
      jak na taka lampe pada slonce to wogole nie widac co tam sie swieci. Pol biedy
      w nocy (jako tako widac) ale w sloneczny dzien nie ma szans. Dobrze ze teraz
      sie stosuje 3-cie swiatlo stop to przynajmniej widac ze hamuje.
      Zreszta kierunki musza miec kolor pomaranczowy, czwerwone tez nie moga byc
      (chodzi o swaitlo jakie emituja, a nie jakie sa jak sie ich nie uzywa). Kiedys
      kumpla gliniarz zlapal za wlasnie takie kierunki, ale poniewaz sie nie
      dopatrzyl co tam kolega namodzil, i jeszcze udalo mu sie wmowic ze takie juz
      kupil to skonczylo sie na zwyklej kontroli. Ale jak sie trafi na sluzbiste albo
      wpadna na jakies zgromadzenie mlodziezy to moze sie skonczyc na mandacie.
      Pozdrawiam i radze sie zastanowic czy sie chce miec caly tyl (wina jest tego co
      ma przyciemnione swiatla), czy ladnie wygladajacy samochod.
      • Gość: cc Re: Mandat za przyciemniane lampy??? IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 12.05.02, 21:05
        To po co sprzedają takie lakiery?
        Ale fakt, są tacy którzy sobie "zamalowują" lampy na czarno i nic nie widać,
        chyba że w nocy. Ja niestety przeleciałem dwiema cienkimi warstwami klosze od
        kierunków i wstecznych (reszta czerwona), ale widać nawet w słońcu - wcześniej
        klosze były białe z pomarańczową plastykową osłoną w środku. POczekam do
        przegladu, który jest za 2 lata ;-)
        • Gość: Michal Re: Mandat za przyciemniane lampy??? IP: *.telia.com 12.05.02, 21:18
          Niechce Was straszyc,ale takie przyciemnianie to jedzie dressem na mile lub
          auto pochodzi z Burakowa Dolnego.
          • Gość: polokokt Re: Mandat za przyciemniane lampy??? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 12.05.02, 22:05
            Nie wiem dlaczego, ale mam takie wrazenie ze na tym forum panuje jakies
            zrzeszenie ludzi (nie wszystkich)przeciwko tuningowi. Wiem ze nie zawsze to co
            jest tuningiem jest zgodne z przepisami ale faktycznie wyroznia ludzi z tlumu.
            Poza tym pamietam czasy jak ludzie (pewnie wedlug niektorych ci z burakowa)
            czepiali sobie trzecie swiatlo stop (policja scigala ich nagminnie, podobno
            razilo w oczy i nie na przepisowej wysokosci). A teraz jest to standard od
            dealera. Wiec co , zrywacie to swiatlo wyjezdzajac z salonu. Albo jak poprzedni
            model polo mial cale czerwone lampy to tez wywalic i kupic od poprzedniego
            modelu z "roznokolorowymi" kloszami. To samo tyczy sie bocznych kierunkow.
            Teraz wiekszosc nowych samochodow ma je z przezroczystego szkla, a jeszcze pare
            lat temu trza bylo do reichu grzac zeby sobie dokupic takie, bo u nas montowali
            pomaranczowe. Poza tym tuning to tez lepsze wlasciwosci jezdne pojazdu (po
            zastosowaniu niektorych gadzetow). Mi np bardzo przydaje sie krotsza droga
            hamowania bo inaczej juz bym pare razy niezdwecydowanym osoba na swiatlach
            wiechal w d... (jak sie zapala pomaranczowe to nie wiedza czy jechac czy
            hamowac :)) A tak spokojnie po hebelku i stoje w miejscu. Np udowodniono
            doswiadczalnie ze jedna wycieraczka na srodku szyby podczas szybkiej jazdy
            pomimo ze daje mniejsze pole widzenia lepiej usowa wode z szyby. Nie wiem na
            czym to dokladnie polega ale biorac rzecz na logike tak musi byc. Albo
            przyciemniane szyby. Kiedys to robiono samemu. Teraz mozna to dokupis jeszcze
            jako opcja u dealera, oczywiscie wszystko zgodnie z przepisami, bez przednich
            kierowcy i pasazera. Nastepny przyklad. Lakierowanie wnetrza np na kolor srerny
            (chodzi o kratki wlotu powietrza itp). Kiedys i do dzis robia to wedlug
            niektorych Ci z burakowa, ale na ich nieszczescie duzo samochodow ma to robione
            fabrycznie (nowy peugeot 306 SW), cuz moge tylko doradzic aby oddac do
            lakiernika i polakierowac pod standard kolor. Tlumiki o mocniejszym brzmieniu
            tez juz oferuja w lepszych samochodach u dealera. Felgi aluminiowe, kiedys
            pewnie w Polsce objaw wiesniactwa, teraz uznano ze to mniejsza masa
            nieresorowana i sprzedaja w salonie :). Maski silnika z lekkich stopow, kiedys
            montowano to jako gadzet (zreszta na zachodzi juz sie montuje maski chyba z
            kewlaru), dzis wiekszosc nowych samochodow ma niektore elementy karoserii z
            aluminium albo z jakiegos ala plastiku. Chromowanie zewnetrznych elementow to
            tez kiedys (jeszcze nie tak dawno) bylo szpanem. Dzis w C5, lagunie i pewnie
            wielu innych relingi i klamki w BOGATSZYCH ersjach sa chromowane :).I tak
            przyklady mozna by pewnie mnozyc. I tak wiele z tych gadzetow znajdzie sie w
            uzyciu w "standardowych" samochodach, a Ci ktorzy tego nie lubia, beda mieli
            BIG problem.
            Ja uwazam ze tuning to super sprawa (o ile godnie z przepisami) i oby tak dalej
            panowie.
            • Gość: cc Re: polokokt IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 12.05.02, 22:34
              Jeden człowiek ze zdrowym podejściem do sprawy.

Atak w ogóle, to moje kierunki widać, a efekt wizualny jest o niebo lepszy niż
              przy białych lampach. Samochód jest koloru czarna perła, więc aż się prosiło
              żeby wyeliminować te białe kierunki z pomarańczowymi lampami. Teraz lampy są
              czarno-czerwone. Mam duży fabryczny trzeci stop na dachu i duże czytelne lampy
              pozycyjne z tyłu. Przodu nie lakierowałem. Nie widzę sensu w ewentualnym
              mandacie za mój "wybryk", chyba że - jak ktoś wyżej napisał - ktoś zwali na
              słabą czytelność kierunku po tym jak mi wjedzie gdzieś tam.
              Co do fabrycznych ciemnych kierunków, to w większości samochodów nie są one tak
              wyraźne jak pomarańczowe czy białe.
          • Gość: Blekota Re: Mandat za przyciemniane lampy??? IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 13.05.02, 08:36
            A ja kupiłem samochód (używany), który już miał światła przyciemnione spayem.
            Akurat na tym mi wcale nie zależało, ale jak się kupuje używany samochód, to
            takie rzeczy mają znaczenie drugorzędne. Da się to przyciemnienie jakoś usunąć?
    • Gość: młody Re: Mandat za przyciemniane lampy??? IP: *.pl 12.05.02, 21:23
      W Peugeot 306 mam przyciemnione od nowości.
      pozdrawiam
      • Gość: polokok Re: Mandat za przyciemniane lampy??? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 12.05.02, 22:06
        w polo 6n przyciemniane lampy byly proponowane jako "dodatkowe wyposazenie"
        • Gość: polokokt Re: Mandat za przyciemniane lampy??? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 12.05.02, 22:09
          zapomnialem dodac ze te lampy oferowane jako juz ciemne w przeciwienstwie do
          tych przyciemnianych samodzielnie, spelniaja odpowiednie normy i je widac nawet
          w sloncu. Niestety komplet Helli kosztuje okolo 1000zl (zaleznie do jakiego
          samochodu).
          • Gość: pilot13 Re: Mandat za przyciemniane lampy??? IP: *.wil.pk.edu.pl 13.05.02, 08:50
            kiedyś popełniłem błąd i polakierowałem tylne lampy w P106. Piszę błąd, bo
            facet przy kontroli technicznej kazał je wyczyścić. Jedną odrapałem i wyglądała
            fatalnie, dopiero podczas czyszczenia drugiej spróbowałem benzyny ekstrakcyjnej
            (albo jakiegoś innego rozpuszczalnika na bazie benzyny) i wszystko idealnie
            zeszło.
            PS. Moim zdaniem czarne lampy wyglądają znacznie lepiej od fabrycznych,
            czerwonych, pod warunkiem jednak, że są zrobione przez fachowca, w
            profesionalnym zakładzie.
            • Gość: polokokt Re: Mandat za przyciemniane lampy??? IP: *.pjwstk.edu.pl / 10.111.0.* 13.05.02, 09:45
              Czarne wygladaja lepiej w ciemnych samochodach, ale jak samochod jest czerwony
              to mi sie bardzie podobaja czerwone. Ale to rzecz gustu
              • vwdoka Re: Mandat za przyciemniane lampy??? 13.05.02, 13:02
                Gość portalu: polokokt napisał(a):

> Czarne wygladaja lepiej w ciemnych samochodach, ale jak samochod jest czerwony
                > to mi sie bardzie podobaja czerwone. Ale to rzecz gustu

Ja jestem przeciwnikiem przyciemniania na własną rękę, bo to daje gówniane
                efekty. Materiały i wykoanie powinny być profesjonalne, a to kosztuje... Ale
                przynajmniej nie wjedzie Ci ktoś w dupę, bo pomyśli, iż włączyłeś pozycyjne, a Ty
                hamowałeś...

Pozdrawiam,
                vwdoka
                • Gość: Niknejm Re: Mandat za przyciemniane lampy??? IP: 5.1R2D* / *.pg.com 13.05.02, 13:50
                  vwdoka napisał(a):

> Ja jestem przeciwnikiem przyciemniania na własną rękę, bo to daje gówniane
                  > efekty. Materiały i wykoanie powinny być profesjonalne, a to kosztuje... Ale
                  > przynajmniej nie wjedzie Ci ktoś w dupę, bo pomyśli, iż włączyłeś pozycyjne, a
                  > Ty
                  > hamowałeś...

Popieram. Nie raz i nie dwa miałem nieprzyjemność ostrego hamowania za bałwanem z
                  przyczernionymi (nie przyciemnionymi, a przyczernionymi wręcz) kloszami tylnych
                  lamp. Głównie powożą takimi samochodami smarkacze w Matizach i stareńkich Golfach
                  typu superekstrahipertjunink (spojlery o masie 50% masy auta, alufelgi o
                  rozmiarze kół wywrotki firmy Tatra, które silnik ledwo jest w stanie rozpędzić,
                  CD na lusterku itp.). Problem w tym, że do bezmózgów tego autoramentu nic nie
                  dociera poza ewentualnie gazrurką...

Nie dotyczy to profesjonalnie zrobionych lamp. Np. widziałem Golfa (zielonego) z
                  zielonymi kloszami tylnych lamp (chyba firmy Hella). Wygląd to sprawa gustu, ale
                  światła widać było OK.

Pozdrawiam,
                  Niknejm
                  • Gość: polokokt Re: Mandat za przyciemniane lampy??? IP: *.pjwstk.edu.pl / 10.223.3.* 13.05.02, 14:28
                    Czlkowicie sie z tym zgadzam. Dlatego tuning w Polsce mozna z grubsza podzielic
                    na ten dla tych co maja kase i dla tych co jej nie mja. Niestety swiat jest
                    brutalny i tak jest.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka