Dodaj do ulubionych

Jaki olej 0W-40 czy 10W-60

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 11.05.02, 22:04

Bede zmieniał olej. Do tej pory jezdziłem na 0W-40 Mobila. Natomiast byłem na
hamowni i Pana Jacka Chojnackiego i zaproponował mi zmnianę na Castrola Formula
RS 10W-60 powiedział że do wysilonych silników ten jest lepszy. Mam dwutitrowy
silnik. Co sądzicie o Castrolu RS. Moze zmienic na Castrola 0W-40??

Ibex
Obserwuj wątek
    • Gość: Michal Re: Jaki olej 0W-40 czy 10W-60 IP: *.telia.com 12.05.02, 10:50
      Pytanie numer jeden ;
      Bedziesz startowal wyczynowo?
      Na pewno nie, wiec lej mobila.Poznalem osobiscie p.Jacka.Gosciu zna temat i
      jest duzej klasy fachowcem w swojej dziedzinie.Jarku pamieta Ciebie.
      Pamietajcie ze w wyczynie czesto sie wszystko zmienia, a Wy posiadacie
      urzadzenia uzytkowe ktore maja dlugo zyc i sluzyc niezawodnie.Nie bedziesz
      odcinka dom praca pokonywal w maksymalnym zakresie obrotow i codziennie bil
      ten rekord na nowo.A troche podrasowany Twoj motor swietnie sie obejdzie mna 0-
      40 mobilu.Pzdr.Michal
      • Gość: Ibex Re: Jaki olej 0W-40 czy 10W-60 IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 12.05.02, 11:28

OK A jak sadzisz co lać, chociaż jest to pytanie w stylu 'które święta są
        ważniejsze' Castrola czy Mobila?? Zastanawiam sie co lać też w moim dieslu. Mam
        TDI 1,9 czy Castrola RS 0W-40 czy Mobila Turbo Diesel 0W-40??

Ibex
    • Gość: Sławek Re: Jaki olej 0W-40 czy 10W-60 IP: *.aries.com.pl / 192.168.3.* 12.05.02, 14:02
      Olej 0W-40 bedzie lepszy w zimie.

pozdrawiam
      • Gość: Michal Re: Jaki olej 0W-40 czy 10W-60 IP: *.telia.com 12.05.02, 15:43
        Tutaj lalbym ten turbo diesel mobila .O-40 jest dobry niemusisz czekac do zimy
        wlasnie dla turba bedzie swietnie smarowal.Za gesty jest duze niebezpieczenstwo.
        Pamietaj abys zmienial co tyle ile nakazuje fabryka.W zwiazku z tunningiem
        ktorego dokonales skroc ten interwal wymiany o jeden tysiac kilometrow.Bedzie
        wilk syty i koza cala.Pzdr.Michal
        • Gość: cezar Re: Jaki olej 0W-40 czy 10W-60 IP: *.jgora.dialog.net.pl 12.05.02, 19:21
          Na polskie warunki 0W/40.Mniejsze ryzyko "suchego startu" w zimie.
          Silnik w czasie "suchego startu"czyli przy braku chwilowego smarowania
          zużywa się jak po przejechaniu koło 700 km.Więc na oleju nie należy oszczędzać!
          • Gość: Michal Re: Jaki olej 0W-40 czy 10W-60 IP: *.telia.com 12.05.02, 19:50
            Cezar!
            Tak to zjawisko wystepuje przy gorszych olejach i w nizszych temperaturach.
            Dlatego sie uzywa syntetykow co maja nieporownywalna wiskosititet niz inne
            oleje.Przy tych olejach te zjawisko nie wystepuje szczegolnie przy Mobil-1 0W-40
            Pzdr.Michal
            • Gość: AC Re: Jaki olej 0W-40 czy 10W-60 IP: 168.143.113.* 14.05.02, 08:25
              A panowie slyszeli o Royal Purple czy Amsoil?
              Osobiscie widzialem testy na tych olejach w porownaniu
              z Mobil czy z normalnym olejem i widac bylo wyraznie,
              ze normalny olej wyrznal kawal metalu w probce, Mobil
              troche mniej, a te pozostale tylko WYPOLEROWALY!!!!

Diesle z turbo UWAGA: 15 mi przed i pietnascie minut
              po jezdzie silnik ma pochodzic na luzie. Wspolczuje
              posiadaczom silnikow diesla.
              • Gość: Niknejm Re: Jaki olej 0W-40 czy 10W-60 IP: 5.1R2D* / *.pg.com 14.05.02, 11:10
                Gość portalu: AC napisał(a):

> Diesle z turbo UWAGA: 15 mi przed i pietnascie minut
                > po jezdzie silnik ma pochodzic na luzie. Wspolczuje
                > posiadaczom silnikow diesla.

15 minut? Nie, no bez przesady. Minutę, dwie, OK, ale 15?

Pozdrawiam,
                Niknejm

• Gość: Wolga Re: Jaki olej 0W-40 czy 10W-60 IP: *.dsl.lsan03.pacbell.net 14.05.02, 11:31
                  Gość portalu: Niknejm napisał(a):

> Gość portalu: AC napisał(a):
                  >
                  > > Diesle z turbo UWAGA: 15 mi przed i pietnascie minut
                  > > po jezdzie silnik ma pochodzic na luzie. Wspolczuje
                  > > posiadaczom silnikow diesla.
                  >
                  > 15 minut? Nie, no bez przesady. Minutę, dwie, OK, ale 15?
                  >
                  > Pozdrawiam,
                  > Niknejm
                  >

Mam Wolge Diesla tez zostawiam na wolnych... i ide na obiad potem wracam mam
                  15+15 min (pol godzinki) na obiad hehe
                  A silniczek jak zloto-nie ma co na oleju(napedowym) oszczedzac!
              • Gość: Pablo Re: Jaki olej 0W-40 czy 10W-60 IP: *.nsm.pl / *.chelmnet.pl 14.05.02, 17:32
                Większej bzdury nie słyszałem. Po odpaleniu auta wystarczy kilkanaście sekund,
                aby sprężarka była na pewno smarowana z właściwym ciśnieniem. Dopóki sprężarka
                właściwie sie nie rozgrzeje nie należy jej forsować, ale to trwa szybciej niż
                rozgrzanie silnika (a z zimnym wiadomo, trzeba ostrozniej). Natomiast po
                dłuzszej (czytaj: ostrej) jeździe silnik powinien pochodzić na wolnych, aby
                sprężarka nieco ostygła i aby na pewno wytraciła prędkość (wystarczy 30-60
                sekund) i dotyczy to wszystkich silników z turbiną, także benzyn
    • Gość: 7699872 w zasadzie wszystko jedno IP: *.shell.nl 14.05.02, 11:54
      ale to dotyczy normalnej eksploatacji samochodu w polskich warunkach. Jeśli
      robisz z autem jakieś cuda, to radzę 0W40 jeśli bardziej zależy Ci na silniku,
      a 10W60 jeśli bardziej zależy Ci na osiągach. Chociaż i to w sumie wszystko
      jedno.

Na temat Mobil czy Castrol z oczywistych względów nie będę pisał
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka