Dodaj do ulubionych

Predkosciomierz cyfrowy

IP: 195.205.15.* 13.12.04, 08:31
Czy podobaja sie wam predkosciomierze w formie cyfrowych wyswietlaczy.
Dilerzy twierdza ze sa bardziej czytelne... Obawiam sie ze za 10 lat wmowia
nam ze to jest OK i nie bedzie wskaznikow zegarowych w samochodach. Ostana
sie tylko w sportowych by moc podziwiac dynamike narastania predkosci...
Obserwuj wątek
    • grzek Re: Predkosciomierz cyfrowy 13.12.04, 08:59
      > Czy podobaja sie wam predkosciomierze w formie cyfrowych wyswietlaczy.
      > Dilerzy twierdza ze sa bardziej czytelne... Obawiam sie ze za 10 lat wmowia
      > nam ze to jest OK i nie bedzie wskaznikow zegarowych w samochodach. Ostana
      > sie tylko w sportowych by moc podziwiac dynamike narastania predkosci...

Kupując samochód z cyfrowym szybkościomierzem nie byłem do końca przekonany po
      że to dobre rozwiązanie, jednak teraz trudno mi zdecydowanie powiedzieć jaki
      jest lepszy, rzeczywiście cyfrowy jest bardziej czytelny, wyświetla się
      konkretna szybkość a nie np. jak na analogowym wskazówka jest miedzy 50 a 60
      km/h.

> Obawiam sie ze za 10 lat wmowia
      > nam ze to jest OK i nie bedzie wskaznikow zegarowych w samochodach. Ostana
      > sie tylko w sportowych by moc podziwiac dynamike narastania predkosci...

Też mi się tak wydaje że za jakiś czas analogowe wskaźniki będą tylko w
      sportowych samochodach, wynika to może bardziej z kosztów produkcji niż jakiejś
      mody. Będzie tylko ekran LCD i to na środku. Chociaż może niektóre firmy bedą
      bardzo konserwatywne, ale chyba tylko w droższych modelach.
      • meriadok Re: Predkosciomierz cyfrowy 13.12.04, 09:31
        >...Dilerzy twierdza ze sa bardziej czytelne...
        Twierdzą.
        Jakiś czas temu, jak zaliczałem ergonomię, dowiedziałem się że błędy
        odczytu cyfrowego wyświetlacza są dużo gorsze niż analogowego.
        pzdr.
        • grzek Re: Predkosciomierz cyfrowy 13.12.04, 09:53
          meriadok napisał:

> >...Dilerzy twierdza ze sa bardziej czytelne...
          > Twierdzą.
          > Jakiś czas temu, jak zaliczałem ergonomię, dowiedziałem się że błędy
          > odczytu cyfrowego wyświetlacza są dużo gorsze niż analogowego.
          > pzdr.

Tylko akurat w przypadku szybkościomierza samochodowego nie ma to takiego
          dużego znaczenia, zakładając, że nawet jak coś Ci się kręci w oczach, to
          przecież gdy jedziesz w granicach 40 km/h trudno uwierzyć że szybkościomierz
          może pokazywać 90 km/h. Ale zgadzam się że przy odczycie analogowym popełnia
          się mniej błędów, ale cyfrowy jest dokładniejszy. Osobiście wolę zegarek na
          rękę ze wskazówkami.
        • Gość: frequent flyer Re: Predkosciomierz cyfrowy IP: 80.241.130.* 13.12.04, 10:21
          meriadok napisał:

> >...Dilerzy twierdza ze sa bardziej czytelne...
          > Twierdzą.
          > Jakiś czas temu, jak zaliczałem ergonomię, dowiedziałem się że błędy
          > odczytu cyfrowego wyświetlacza są dużo gorsze niż analogowego.
          > pzdr.
          bo w analogu nie patrzysz dokładnie co pokazuje wskazówka, tylko patrzysz z
          grubsza pod jakim kątem jest ustawiona, bo wiesz że jak stoi mniej więcej w
          pionie to jedziesz ok 100 kph, i wcale cie nie obchodzi czy jest to 97 czy 101
          kph. w cyfrowym prędkościomierzu musisz odczytać całą pierwszą cyfrę (czy
          pierwsze dwie cyfry powyżej stówy), każdą z tych beleczek składających się na
          cyfrę 8 lub 9 (w dodatku różniących się tylko jedną kreską), ale jeszcze masz
          szum informacyjny w postaci do niczego nieprzydatnej ostatniej cyfry. były
          badania prowadzone dobra dwadzieścia lat temu, gdy cyfrowy zegarek na rękę do
          był sam szał, w których to badaniach badanym pokazywano przez ułamek sekundy
          wskazania analoga i digitala - przewaga tradycyjnych wskazówek była miażdżąca,
          i spadała w miarę wydłużania czasu ekspozycji.
          dlatego raczej nie kupię scenica, który skądinąd jest całkiem, całkiem.
          • Gość: RF Re: Predkosciomierz cyfrowy IP: 57.66.193.* 13.12.04, 10:33
            Gość portalu: frequent flyer napisał(a):
            > dlatego raczej nie kupię scenica, który skądinąd jest całkiem, całkiem.

A ja mam Scenica z analogowymi białymi tarczami i czerwonymi wskazówkami :-)
            Ślicznie wyglądają.

Niestety w vanach cyfrówki pomału stają się standartem.
    • apodemus Re: Predkosciomierz cyfrowy 13.12.04, 10:02
      Jak dla mnie, to wyświetlacz zamiast "zegarów" i wskaźniki na środku (to już
      szczególnie!) dyskwalifikują samochód przy zakupie. Jestem zatwardziałym
      konserwatystą w tej materii...
      • emes-nju Re: Predkosciomierz cyfrowy 13.12.04, 10:28
        Parowozy sa OK :-))) Standartowe "zegary" tez!

Niedawno odbylem dluzsza podroz Xsara Picasso i nie bylem zachwycony jej wyswietlaczami (i przekladam to na wyswietlacze, szczegolnie centralne, w ogole). Przy jezdzie na wyswietlacz trudniej utrzymuje sie predkosc. Dopoki nie przyzwyczailem sie, ze zmiany predkosci na wyswietlaczu nalezy olac, ciagle staralem sie gazem utrzymac sie w zalozonych ramkach. Az do bolu nogi :-( Poza tym po kilkuset kilometrach zaczela bolec mnie szyja od ciaglego jej skrecania w celu obserwacji wskaznika (co to w ogole za pomysl, zeby umieszczac wskazniki poza linia wzroku kierowcy?!). I najgorsza wada wyswietlaczy - jak zaswieci w nie sloneczko, sa zupelnie nieczytelne. A to juz je dyskwalifikuje!
    • edek40 Re: Predkosciomierz cyfrowy 13.12.04, 10:34
      A pamietasz pierwsze zegarki elektroniczne? Byly wyposazane zawsze w cyfrowe wyswietlacze. A ile teraz ostalo sie takich modeli? Niezaleznie od wydziwionej woli designerow czlowiek jest bydleciem analogowym, a nie cyfrowym. Okreslenie predkosci na podstawie polozenia wskazowki jest duzo szybsze i bardziej bezbledne niz odczytywanie, zapamietywanie i interpretowanie cyferek (i to niestety w czasie jazdy).

Te cuda techniki chetnie sa lokowane na srodku tablicy. Kolejny wyczyn designerski nie majacy wiele wspolnego z logika i ergonomia. Jak wyposazono w to toyote yaris producenci zapewniali, ze dzieki pomyslowemu rozwiazaniu optyki taki wskaznik nie wymaga zmiany akomodacji oka. Sprawdzalem - nie wymaga. Jednak wymaga, wydaje mi sie, wiekszego "odchylenia" linii patrzenia od tego, co najwazniejsze, czyli sytuacji na drodze. Duzo tym malcem nie jezdzilem, ale nie moglem odzwyczaic sie od podswiadomego krecenia glowa w kierunku wyswietlacza. Analogowe zegary za kierownica umieszczone w poblizu wszystkich najwazniejszych wlacznikow lepiej jakos graja. Kto wie, kiedy wlacznik kierunkowskazow designerzy umieszcza na srodku pod wyswietlaczem (z liczbami rzymskimi, bo w 2010 tak bedzie trendy) i umotywuja to tym, ze tak tez jest dobrze, a w razie potrzeby pasazer moze pomoc...

Oczywiscie mechaniczne zegary musza odejsc w zapomnienie, bo sa ciezkie i skomplikowane. Dlaczego jednak nie wykorzystac zdobyczy techniki do "narysowania" analogowego wskaznika? Umieszczonego oczywiscie na swoim miejscu.
    • Gość: Kokeeno Re: Predkosciomierz cyfrowy IP: *.sie.siemens.at / *.siemens.at 14.12.04, 09:17
      Nie jest tak źle. Projektanci Suzuki włożyli do pierwszej Liany cyfrowy
      szybkościomierz i jakiś paskowy badziew udający obrotomierz, resztę wskaźników
      przesunęli na środek deski. Na szczęście po liftingu wrócili do dwóch dużych
      ładnych analogowych zegarów z czerwonymi cyferkami i wskazówkami. Od razu
      przyjemniej niż wyświetlacze a'la lata 80...
    • Gość: xxx Re: Predkosciomierz cyfrowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.04, 15:03
      Cyfrowy jest dobry do roweru, nie mam tam tak szybkich wachań prędkości, w
      aucie wolę wskazówki.
      • emes-nju Re: Predkosciomierz cyfrowy 14.12.04, 16:03
        Widzialem juz rowerowe wskazniki analogowe. Cieklokrystaliczne, nie mechaniczne. Cos chyba jest w tym do napisal edek - jestesmy analogowi :-)
    • Gość: kami Wskazania sa wazne ale rownie wazne jest... IP: 217.116.101.* 14.12.04, 16:11
      ...pokazywanie tendencji (do narastania lub spadania predkosci) - cyferki tego
      nie pokaza.
      Dlatego np. w samolotach nie ma wskaznikow w postaci wyswietlanych cyferek
      (tzn. sa takie ale zawsze wsparte zegarami).
    • Gość: C4 Re: Predkosciomierz cyfrowy IP: 5.6.* / *.heidelberg.com 14.12.04, 16:27
      Szczytem jest Citroen C4 - dyskoteka cyferek porozmieszczanych bez ładu i
      składu! Bolą od tego oczy, a poza tym żeby się w tym na szybko połapać trzeba
      kompletnie oderwać uwagę od drogi. Na szczęście jednak takie rozwiązania są w
      zdecydowanej mniejszości, i takie chyba pozostaną.
    • zubr_zalogowany Re: Predkosciomierz cyfrowy 14.12.04, 16:35
      mam cyfrowy i jest OK
      czytelny, nie mam problemu z odczytem

gdyby byl na srodku deski (a nie jest) tez by mi nie przeszkadzal
      • Gość: cc Re: Predkosciomierz cyfrowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.04, 17:12
        Moda na nie byla gdzieś w latach 80-tych w USA, po czym nieśmiało chciała wejść
        w Europie w 90-tych (np. Fiat).
        Cyfrowy prędkościomierz to dla mnie ma dwa miejsca do zaistniena:
        - tanie wozidła
        - formuła I itp.
    • chaladia Re: Predkosciomierz cyfrowy 14.12.04, 17:21
      Może jestem staromodny (ur. 1956), ale dla mnie tylko okrągłe zegary z
      klasycznymi wskazówkami są wiarygodne. Wiem, ile mi brakuje do "przekręcenia"
      silnika, mam pomocnicze informacje (punkciki zmiany biegów) itd itp.
      A wyświetlacze cyfrowr kojarzą mi się z wagą łazienkową lub rowerem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka