Dodaj do ulubionych

Syntetyczne oleje silnikowe

IP: 195.94.222.* 13.05.02, 16:44
Witam,
Od niedawna mam 307 2.0 138KM. DO samochodu tego producent zaleca olej Total
Quartz 9000 (0W40).
Wiem, ze dzisiaj wszystkie oleje sa dobre, ale niektore sa lepsze.
Do tej pory jezdzilem innymi samochodami na Mobil 1 i Castrol SLX. Zawsze
uwazalem za najlepsze oleje Shell, Castrol i Mobil. Nie wiem jak wypada Total
Quartz 9000 w porownaniu z Shell Helix Ultra, Mobil 1, czy Castrol SLX, albo
GTX Magnatec?
W moim samochodzie olej wymienia sie co 30,000km, tak wiec cena oleju nie ma
znaczenia. Zalezy mi po prostu na najlepszym rozwiazaniu, ktore zapewni
silnikowi optymalne smarowanie. Co moglibyscie mi polecic?
Z gory dziekuje za wszelkie uwagi i porady.
Pozdrawiam,
Marcin

Obserwuj wątek
    • Gość: Niknejm Re: Syntetyczne oleje silnikowe IP: 5.1R2D* / *.pg.com 13.05.02, 17:33
      Gość portalu: Marcin napisał(a):

> Witam,
      > Od niedawna mam 307 2.0 138KM. DO samochodu tego producent zaleca olej Total
      > Quartz 9000 (0W40).
      > Wiem, ze dzisiaj wszystkie oleje sa dobre, ale niektore sa lepsze.
      > Do tej pory jezdzilem innymi samochodami na Mobil 1 i Castrol SLX. Zawsze
      > uwazalem za najlepsze oleje Shell, Castrol i Mobil. Nie wiem jak wypada Total
      > Quartz 9000 w porownaniu z Shell Helix Ultra, Mobil 1, czy Castrol SLX, albo
      > GTX Magnatec?
      > W moim samochodzie olej wymienia sie co 30,000km, tak wiec cena oleju nie ma
      > znaczenia. Zalezy mi po prostu na najlepszym rozwiazaniu, ktore zapewni
      > silnikowi optymalne smarowanie. Co moglibyscie mi polecic?
      > Z gory dziekuje za wszelkie uwagi i porady.

Na temat olejów Total słyszałem tyle, że są to raczej oleje 'z dolnej półki tych
      trochę lepszych'. Ja bym wlał Mobila 1 (podobno niedawno wdrożyli kolejną
      przełomową technologię) lub Castrola. Z Mobila 1 na pewno jest dostępny 0W40, jak
      jest z Castrolem, nie wiem.

Pozdrawiam,
      Niknejm
      • Gość: Marek Re: Syntetyczne oleje silnikowe IP: *.atl.ec.equifax.com / 172.18.118.* 13.05.02, 18:58
        Sprawdz czy juz w Polsce maja Mobil 1 SuperSyn. I zmieniaj czesciej niz co 30
        tys. KM - to ekolodzy wymyslili te bzdurne dlugie terminy pomiedzy zmianami.
        • Gość: Sławek Re: Syntetyczne oleje silnikowe IP: *.aries.com.pl / 192.168.3.* 13.05.02, 19:20
          Gość portalu: Marek napisał(a):

Tu sie zgadzam z Markiem

pozdrawiam
          > Sprawdz czy juz w Polsce maja Mobil 1 SuperSyn. I zmieniaj czesciej niz co 30
          > tys. KM - to ekolodzy wymyslili te bzdurne dlugie terminy pomiedzy zmianami.

• Gość: Michal Re: Syntetyczne oleje silnikowe IP: *.telia.com 13.05.02, 19:37
          Ich marzeniem jest wymiana oleju wraz z motorem.Wiecie motory uzywane
          przepuszczaja i dokladnie nie spalaja.Pzdr.Michal
        • Gość: Marcel Re: Syntetyczne oleje silnikowe IP: *.subnet-52.med.umich.edu 13.05.02, 20:21
          Gość portalu: Marek napisał(a):
          > I zmieniaj czesciej niz co 30
          > tys. KM - to ekolodzy wymyslili te bzdurne dlugie terminy pomiedzy zmianami.
          I ja sie pod tym podpisuje. A na poczatku bylem mocno zdziwiony pomyslem wymiany
          oleju co 7.5-10 tys km.
        • Gość: Marcin Re: Syntetyczne oleje silnikowe IP: 195.94.222.* 16.05.02, 10:35
          Mobil 1 SuperSyn wyglada interesujaco. Bede musial rozejrzec sie za tym olejem.
          Tez sie zastanawiam nad tymi dlugimi (30tys km) okresami pomiedzy wymiana
          oleju. 307 odlicza kilometry do wymiany oleju i przegladu, ale nie wiem jak to
          dziala? Zauwazylem, ze na pewno nie jest to regula 30.000km - x, gdzie x jest
          przebiegiem od ostatniego przegladu. Moze ktos z Was wie jak to dziala? ASO
          Peugeota nie udzielilo mi zadnej sensownej odpowiedzi - dla nich jest to czarna
          skrzynka, ktora wylicza kiedy nalezy przyjechac do ASO - i zaplacic im sporo
          kasy :)
          Wiem, ze Mercedes stosuje bardzo prosty i sensowny sposob
          pomiaru "przepracowania" oleju: mierzona jest przewodnosc pradu przeplywajacego
          przez olej. Im olej jest bardziej zanieczyszczony (a szczegolnie im wiecej w
          nim czastek metalu), tym wieksza jest przewodnosc - na tej podstawie mozna
          okreslic kiedy wymienic olej.
          Ciekawy jestem jak to jest w Peugeocie?
          Pozdrawiam,
          Marcin
          • Gość: Marek Re: Syntetyczne oleje silnikowe IP: *.atl.ec.equifax.com / 172.18.118.* 16.05.02, 13:05
            Nie wiem jak jest u Ciebie - u mnie sa podobno dwa czujniki cisnienia - przed i
            za filtrem. Komputer pokazuje zuzycie oleju w procentach. Nie ma czegos akiego
            jak zmiana co 10 tys. km - zmienia sie jak wskaznik pokaze ze zoatalo mniej niz
            25% zycia oleju. Zwykle to co jakies 10-15 tys. mil wystepuje. A ja i tak
            zmieniam jak dobija do 30%... Koszt niewielki a samochod na swiezym oleju
            lepiej jezdzi.
            • Gość: AM Re: Syntetyczne oleje silnikowe IP: 207.239.29.* 16.05.02, 15:50
              Wszystkie te metody pomiaru przepracowania oleju sa uproszczone - tylko z
              grubsza okrelaja jego zuzycie. W zasadzie powinno sie mierzyc lepkosc i
              eventualnie poziom zasiarczenia. Ale poprawnie dzialajace elektroniczne
              wiskozymetry sa zabojczo drogie to samo dotyczy pomiaru poziomu siarki -
              dlatego stosuje sie metody przblizone pozwalajace jako tako oszacowac stopien
              przepracowania oleju.
              • Gość: Marcin Re: Syntetyczne oleje silnikowe IP: 195.94.222.* 16.05.02, 16:00
                Zgadzam sie z Toba, ale czyms w koncu trzeba sie kierowac... Najlatwiej
                zalozyc, ze wymieniamy olej co 10/15/20/25 tys. km. Rownie wygodne jest
                poleganie na tych uproszczonych sposobach pomiaru przepracowania.
                Niestety pomiar lepkosci i zasiarczenia jest dosc skomplikowany i trudno zeby
                co kilka tysiecy kilometrow badac stan swojego oleju.
                Oczywiscie 99% kierowcow nie ma tego problemu, ktory mu tutaj poruszamy, ale
                skoro lista ta sluzyc ma ludziom, ktorzy chca wiedziec wiecej, a takze tym
                ktorzy wiedza sporo o motoryzacji, to moznaby sie wspolnie na ten temat
                zastanowic.
                Ja poki co planuje polegac na takim uproszczonym wskazaniu, w koncu lepsze to
                niz nic. Bo co to znaczy x tys. km?? Wszystko zalezy jak sie jezdzi, jakie leje
                sie paliwo, itd. O ile o sposobie jazdy decydujemy tylko my, to o paliwie juz
                niestety nie :(
          • Gość: Marcel Re: Syntetyczne oleje silnikowe IP: *.subnet-52.med.umich.edu 16.05.02, 16:30
            Gość portalu: Marcin napisał(a):
            > 307 odlicza kilometry do wymiany oleju i przegladu, ale nie wiem jak to
            > dziala?
            W Polo dzialalo ultra prymitywnie: zliczalo kilometry i czas od ostatniej
            wymiany. Zaczynalo bipac po przekroczeniu ktorejkolwiek z norm.
            • Gość: RyMario Re: Syntetyczne oleje silnikowe IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 17.05.02, 23:42
              Czesc wszystkim.Slyszalem o bardzo dobrym amerykanskim oleju (niestety
              zapomnialem nazwy firmy :)).Od kilku osob slyszelem,ze gdy ogladali silniki
              ktore wiele lat jezdzily na tym oleju to wygladaly jak nowe(w środku
              oczywiscie).
              pozdr wszystkich
              • Gość: ryszard Re: Syntetyczne oleje silnikowe IP: *.elblag.sdi.tpnet.pl 18.05.02, 11:43
                Ten dobry amerykanski olej to QEUKER STEATS lub jakos tak. Natomiast ja mogę
                polecić z powodzeniem olej dostepny w Polsce : MOBIL 1. Jezdze na roznych
                mobilach, poczawszy od Mobil LUBE a konczac na aktuanym MOBIL 1 od 1971 roku.
                Kidys w latach zachwytu kupilem do VW 1600 olej MONTE CARLO i po 200km urwał mi
                się zawór wydechowy. Zniszczyłem głowicę, tłok i cylinder. Jestem wyleczony na
                zawsze z "okazji". jesli chcesz tanio jeżdzić to kup samochód nowy, dobrej
                marki i wlej dobry olej. To jest moja recepta na samochód. Olej aktualnie
                zmieniam co 20.000km. Na gwarancji zawsze prosze o wlanie lepszego od
                zalecanych, ale zgodnego ze specyfikcja. Dlaczego nie stosuje Castrole? Po
                prostu jest dużo droższy, w każdej specyfikacji, a nie jest lepszy od MOBILA.
                • ja_nek Re: Syntetyczne oleje silnikowe 18.05.02, 20:03
                  Ten olej to Quaker State i wlewają go w Carmanie.
                  Przedwczoraj przeczytałem bardzo dokładnie to, co na opakowaniu i jedna rzecz
                  rzuca się w oczy.
                  Olej 5W/40 ma specyfikację API wyśrubowaną do poziomu SL! To robi wrażenie, bo
                  nie widziałem jeszcze oleju z normą API ponad SJ.
                  Kupuje się olej w przezroczystej butelce plastikowej, jak coś spożywczego.
                  Podobno w ofercie jest też olej 0W/40 z nazwą przypominającą tą najnowszą
                  technologę Mobila (SuperSyn), ale tego nie widziałem na półce.
                  Przy wlewaniu bezpośrednio płaci się tylko za pierwszy litr oleju.
                  Myślałem, żeby kupić Mobil 0W/40 ewentualnie Castrol RS OW/40, ale chyba spróbuję
                  Quaker State. Producent daje gwarancję na silnik na 400 tys km lub 10 lat. Do
                  tego certyfikaty BMW, VW i Daimler Chrysler.

Pozdrawiam
                  Janek
                  • Gość: RyMario no wlasnie-Quaker !!!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.05.02, 20:55
                    • Gość: Michal Re: no wlasnie-Quaker !!!! IP: *.telia.com 19.05.02, 10:48
                      Quaker jest olejem sam w sobie nie mieszalnym z innymi olejami,tak kiedys przed
                      laty slyszalem opowiesc w Angli.Pzdr.Michal
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka