IP: *.52-136-217.adsl.skynet.be 17.12.04, 22:04
Taka fakturka za ubezpieczenie mojego autka za kolejny rok. € 381 za OC, €
1170 za AC, plus podatki. Mam calkiem sporo znizek.
Wiec juz nie narzekajcie na PZU. No, chyba ze wam tez takie skladki dowala.
Obserwuj wątek
    • Gość: Nor Re: 2000 euro IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.12.04, 22:10
      no i niby co nam do tego ile ty placisz? jak chcesz to tu wroc i bedziesz
      placil mniej osle
      • Gość: Doki Re: 2000 euro IP: *.52-136-217.adsl.skynet.be 17.12.04, 22:21
        Gość portalu: Nor napisał(a):

> no i niby co nam do tego ile ty placisz? jak chcesz to tu wroc i bedziesz
        > placil mniej osle

To, co jest moja terazniejszoscia, jest w koncu Twoja przyszloscia. Tak
        zapewniaja Cie Twoi wladcy.

Osle.
        • Gość: Nor Re: 2000 euro IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.12.04, 23:07
          jesli bede zarabial srednio tyle co tam to koszt ubezpieczenia jakos zniose
          Ośle patentowany
          • Gość: Doki Re: 2000 euro IP: *.52-136-217.adsl.skynet.be 18.12.04, 10:58
            Gość portalu: Nor napisał(a):

> jesli bede zarabial srednio tyle co tam to koszt ubezpieczenia jakos zniose

Ale nie bedziesz. I o tym, niestety, wladcy ci juz nie mowia. Zarobki nie zaleza
            od cen, tylko od wydajnosci pracy.
          • Gość: Doki jeszcze jedno IP: *.52-136-217.adsl.skynet.be 18.12.04, 11:02
            SREDNIE zarobki juz w tej chwili w wielu branzach sa podobne w Polsce i w
            Belgii, a w niektorych nawet wyzsze (bo w Polsce sa nizsze podatki). Jesli nie
            zarabiasz tyle, co Belg, to to moze byc wylacznie wina Twojego lenistwa lub
            braku wyksztalcenia.
            • Gość: mooj Re: jeszcze jedno IP: *.spray.net.pl 18.12.04, 11:36
              jakies dane?
              • Gość: Doki Re: jeszcze jedno IP: *.52-136-217.adsl.skynet.be 18.12.04, 14:46
                Gość portalu: mooj napisał(a):

> jakies dane?

Tylko opinie znajomych, ktorzy otwieraja dzialalnosc gospodarcza w Polsce, choc
                moga gdzie indziej. Powod- sa pieniadze do zrobienia.
                A ze to nie pensje? Pensje wszedzie sa niskie.
                W Polsce lepiej niz w Belgii zarabia branza IT (szeroko rozumiana), rolnicy,
                budowlancy na przyklad. Takze sektor bankowy.
                • Gość: przemas Re: jeszcze jedno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.04, 14:59
                  >Takze sektor bankowy.

Buahaha no to pojechales. Wez sie za pisanie science fiction, moze w koncu sie
                  dorobisz
                  • Gość: Doki Re: jeszcze jedno IP: *.52-136-217.adsl.skynet.be 18.12.04, 23:08
                    Gość portalu: przemas napisał(a):

> >Takze sektor bankowy.
                    >
                    > Buahaha no to pojechales. Wez sie za pisanie science fiction, moze w koncu sie
                    > dorobisz

Wizsz, gdy kiedys jako student sprzatalem bank, to tez sie smialem, ze pracuje w
                    bankowosci, ale tu nie o ten rodzaj pracy chodzi.
                    • Gość: przemas Re: jeszcze jedno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.04, 23:27
                      Skąd ty żeś się urwał? Pensja niskiego rangą pracownika banku w Polsce to 1500-
                      2000 netto. Twierdzisz ze w Belgii pracownicy banków zarabiają 400-500
                      euro/mies? Buahahaha.
                      • Gość: Doki Re: jeszcze jedno IP: *.52-136-217.adsl.skynet.be 18.12.04, 23:38
                        Gość portalu: przemas napisał(a):

> Skąd ty żeś się urwał? Pensja niskiego rangą pracownika banku w Polsce to 1500-
                        > 2000 netto. Twierdzisz ze w Belgii pracownicy banków zarabiają 400-500
                        > euro/mies? Buahahaha.

Zalezy na jakiej posadzie. Panienka z okiennka, jesli ma wiecej niz 1500 euro
                        netto miesiecznie, to znaczy, ze do emerytury juz blisko. Mysle, ze masz
                        zupelnie skrzywione pojecie o belgijskich pensjach; Osoba, ktora ma PENSJI
                        (czyli jest pracownikiem najemnym) ponad 2000 netto, to juz znakomicie zarabia.
                        Troche co innego to europracusie, ale ci zlodzieje nie placa podatkow.
                        Zycie z pensji jednak to przeciez nie to. Chodzi o dochody. Te osiaga sie
                        dzialalnoscia gospodarcza, nie pensyjka. Ja nie zyje z pensji, tylko z tego, co
                        zarobie. No wiec powtarzam- w Polsce mozna wyciagnac z dzialalnosci gospodarczej
                        tyle co w Belgii albo jeszcze wiecej.
                        • Gość: przemas Re: jeszcze jedno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.04, 23:45
                          No to w końcu żeś widzę zrozumiał trochę jak realia wyglądają. Twierdziłeś z
                          początku ze pensje w bankowości w Polsce i Belgii są porównywalne. Teraz już
                          okazuje się że w Belgii jednak 3 x większe. Robisz postępy, tak trzymaj.
                          • Gość: Doki Re: jeszcze jedno IP: *.52-136-217.adsl.skynet.be 19.12.04, 08:50
                            > No to w końcu żeś widzę zrozumiał trochę jak realia wyglądają. Twierdziłeś z
                            > początku ze pensje w bankowości w Polsce i Belgii są porównywalne. Teraz już
                            > okazuje się że w Belgii jednak 3 x większe.

Przema
                          • Gość: Doki Re: jeszcze jedno IP: *.52-136-217.adsl.skynet.be 19.12.04, 08:56
                            > No to w końcu żeś widzę zrozumiał trochę jak realia wyglądają. Twierdziłeś z
                            > początku ze pensje w bankowości w Polsce i Belgii są porównywalne. Teraz już
                            > okazuje się że w Belgii jednak 3 x większe. Robisz postępy, tak trzymaj.

Nic z tych rzeczy, Przemas. Na tak niskim poziomie plac 500 euro w Polsce to to
                            samo co 1500 euro w Belgii, bo na tym niskim poziomie wegetacji zycie w Belgii
                            jest po prostu 3 razy drozsze niz w Polsce. Na wyzszym poziomie relacje sie
                            odwracaja. Jednak w banku nie pracuja same panienki z okienka. Ich zwierznikami
                            sa ludzie, ktorzy zarabiaja o wiele lepiej.
                            Powtarzam: wcale nie jest tak, ze w Polsce musi sie zle zarabiac. Ale nie o tym
                            jest dyskusja.
                • Gość: max Re: jeszcze jedno IP: *.irom.uw.edu.pl 18.12.04, 23:32
                  człowieku .. skądrześ się urwał .. w IT zarobki rzędu 1500 zł to teraz norma ..
                  dotyczy to zarówno administratorów programistów baz danych jak i SAP-owców ..
                  • Gość: Doki Re: jeszcze jedno IP: *.52-136-217.adsl.skynet.be 18.12.04, 23:38
                    Gość portalu: max napisał(a):

> człowieku .. skądrześ się urwał .. w IT zarobki rzędu 1500 zł to teraz norma ..
                    > dotyczy to zarówno administratorów programistów baz danych jak i SAP-owców ..

Coz, mam inne dane. 1500 zl moze. Ale za dniowke.
            • olewin Re: jeszcze jedno 18.12.04, 18:50
              wow !!!!! czyli uzyskanie prawa pobytu i pracy w Belgii automatycznie podnosi
              poziom wykształcenia !!! EUREKA dla .... pomylonych wałków ..
              • Gość: Doki Re: jeszcze jedno IP: *.52-136-217.adsl.skynet.be 18.12.04, 23:05
                olewin napisał:

> wow !!!!! czyli uzyskanie prawa pobytu i pracy w Belgii automatycznie podnosi
                > poziom wykształcenia !!! EUREKA dla .... pomylonych wałków ..

Jak widze, masz problem ze zrozumieniem tekstu na ekranie. Sprobuj jeszcze raz.
                Jesli ci nie wyjdzie- nie wyjezdzaj z Polski.
                • Gość: max Re: jeszcze jedno IP: *.irom.uw.edu.pl 18.12.04, 23:28
                  to chyba ty nie rozumiesz treści które ponoć sam piszesz .. Wg. ciebie skoro
                  człowiek mniej zarabiający od Belga nie jest wykształcony to może oznaczać
                  jedynie że Belg który zawsze zarabia więcej jest wykształcony .. Oznacza to że
                  każdy zarabiający więcej w Belgii niż Polsce (o co nie trudno) jest lepiej
                  wykształcony .. Samo zatem przeniesienie się do Belgii oznacza automatyczny
                  wzrost stopy życiowej wg. ciebie rownież i wykształcenia .. Może powiesz
                  jeszcze że murarz w Belgii zarabiając więcej niż lekarz w Polsce jest od niego
                  lepiej wykształcony .. W tekscie nie wskazujesz kraju zarabiającego zatem można
                  to dowolnie interpretować .. Zostań lepiej w Belgii .. Polska jest dla ciebie
                  zbyt wymagającym krajem jeśli chodzi o .... myślenie ..
                  • Gość: Doki Re: jeszcze jedno IP: *.52-136-217.adsl.skynet.be 18.12.04, 23:34
                    Nie, ty Ty nawypisywales bzdur. Jedyne, co napisalem to: nie jest wcale tak, ze
                    WSZYSCY w Polsce zarabiaja mniej niz w Belgii. Sa dobrze wyksztalcone, obrotne
                    osoby w Polsce, ktore potrafia tak poprowadzic swoje sprawy, ze zarabiaja lepiej
                    niz w Belgii. Nie dzieje sie tak we wszystkich branzach, ale w niektorych
                    (przyklady podalem) tak. Jezeli ktos w tych branzach sobie nie radzi, to
                    zachodzi podejrzenie, ze jest za leniwy albo za slabo wyksztalcony, poniewaz
                    inni jednak sobie potrafia poradzic. Tylko tyle.
                    Zauwaz, ze Polska tu juz nie jest dno beznadziei. To jest kraj, w ktorym mozna
                    robic dobre interesy.
                    • Gość: max Re: jeszcze jedno IP: *.irom.uw.edu.pl 19.12.04, 00:10
                      OK .. teraz sprecyzowałeś o co chodzi .. w porządku .. Zauważ jednak dwie
                      prawidłowości:
                      1. Aby pracowac w niektórych branżach na wejście trzeba być wykształconym bądź
                      posiadac wiedzę specjalną .. Nie powiesz chyba że ktoś kto źle pisze algorytmy
                      baz danych pracuje pracuje tylko słabo zarabia .. Po prostu programista musi
                      reprezentowac sobą określony poziom jeśli go nie reprezentuje - nie pracuje ..
                      A w Polsce jest teraz bardzo trudno jeśli chodzi o IT .. Gigantyczny zastój i
                      recesja .. Sam wiem coś o tym bo jestem z branży ..
                      2. W Polsce koszty prowadzenia działalności są olbrzymie !!! np. Ponad połowa
                      pensji brutto to ubezpieczenie społeczne pracownika .. Oczywiście kasa ta idzie
                      jedynie w połowie na jego rachunek emerytalny ale to problem pracownika ..
                      Ponadto przepisy podatkowe są bardzo zmienne - średnio raz/miesiąc .. Ustawa o
                      podatku VAT jest dla większości przedsiębiorców z zachodu niezrozumiała ..
                      • Gość: max Re: jeszcze jedno IP: *.irom.uw.edu.pl 19.12.04, 00:15
                        aha .. policz koszty kredytów dla przedsiębiorców .. jakie mamy w Polsce stopy
                        procentowe ?? jaką inflację a jaką średnią stopę
                        kredytową/ubezpieczenie/zabezpieczenie/prowizję .. Zeby np. kupić samochód na
                        firmę płacisz ponad 20% w stos. rocznym !!! odsetek w kredycie złotowym ..I jak
                        tu prowadzić działalność ?!!!! w Polsce ..
                        • Gość: Doki Re: jeszcze jedno IP: *.52-136-217.adsl.skynet.be 19.12.04, 09:02
                          > 1. Aby pracowac w niektórych branżach na wejście trzeba być wykształconym bądź
                          posiadac wiedzę specjalną ..

Naturalnie. Dlatego napisalem, ze jesli nie zarabiasz, to moze cos nie tak z
                          wyksztalceniem, tak?

> Nie powiesz chyba że ktoś kto źle pisze algorytmy baz danych pracuje pracuje
                          tylko słabo zarabia ..

Mam nadzieje, ze ktos, kto zle wykonuje swoja prace, z tej pracy po prostu wylatuje.

> A w Polsce jest teraz bardzo trudno jeśli chodzi o IT .. Gigantyczny zastój i
                          recesja .. Sam wiem coś o tym bo jestem z branży ..

No widzisz. Moj przyjaciel, ktory stara sie rozkrecic firme tej branzy w Polsce,
                          twierdzi z kolei, ze trudno znalezc ludzi do pracy.

> 2. W Polsce koszty prowadzenia działalności są olbrzymie !!! np. Ponad połowa
                          pensji brutto to ubezpieczenie społeczne pracownika ..

A po co ci pracownicy??? Pracuje sie z kontraktorami, nie z pracownikami. Wtedy
                          tylko 19% liniowego CITu.

> Ponadto przepisy podatkowe są bardzo zmienne - średnio raz/miesiąc .. Ustawa o
                          podatku VAT jest dla większości przedsiębiorców z zachodu niezrozumiała ..

To istotnie podraza koszty. Ale mozesz wydac na podatki, a mozesz na
                          "nieformalne uplaty dla urzednikow"... W metnej wodzie dobrze sie maja piranie...

> eby np. kupić samochód na
                          > firmę płacisz ponad 20% w stos. rocznym !!! odsetek w kredycie złotowym ..I
                          > jak tu prowadzić działalność ?!!!! w Polsce ..

A chociazby tak, jak wzmiankowany przyjaciel: firma zarejestrowana na zachodzie,
                          spolka- corka w Polsce.
                    • Gość: mobile Re: jeszcze jedno IP: *.polsl.gliwice.pl / *.polsl.gliwice.pl 19.12.04, 00:42
                      Doki, wróć i zabłyśnij. Życzę powodzenia.
                      • Gość: Doki Re: jeszcze jedno IP: *.52-136-217.adsl.skynet.be 19.12.04, 09:02
                        Niestety, nie mam kapitalu do zainwestowania, jestem juz za stary, a w mojej
                        branzy akurat szanse sa nie w mojej specjalnosci.
    • Gość: TO JA Re: 2000 euro IP: *.honeywell.com 17.12.04, 22:10
      Pakuj sie i wal do Ameryki.
    • kierowiec1 Za jaki samochod? 17.12.04, 23:19
      Gość portalu: Doki napisał(a):

> Taka fakturka za ubezpieczenie mojego autka za kolejny rok. € 381 za OC,
      > €
      > 1170 za AC, plus podatki. Mam calkiem sporo znizek.

A czym Ty jezdzisz? S-Klasse?

Ja w Nilfgaardzie za sredniej klasy samochod rodzinny place (majac 45 % stawki)
      OC (bez limitu w gore) + maksymalne AC + podatki razem wszystkiego 370 eurosow.

A nie mam jeszcze wyczerpanych wszystkich rabatow.

MOze powinienes zmienic towarzystwo (ubezpieczeniowe oczywiscie :-)

POzdr.

K.
      • Gość: TO JA Re: Za jaki samochod? IP: *.honeywell.com 17.12.04, 23:27
        U mnie (USA) OC mniej wiecej jest tego samego rzedu wielkosci co AC. Mniej niz
        Doki za jedno ja place za 5 aut i 3 kierowcow. O benzynie nie mowiac.
        Albo ma Maybacha albo sie pomylil, bo trudno mi uwierzyc.
        • styro Re: Za jaki samochod? 18.12.04, 03:49
          Seat Ibiza 1.4 1996 rok place jakies 600 euro - Oc plus szyby, pomoc
          drogowa na terenie calej UE, zielona karta i pomoc prawna....
      • Gość: Doki Re: Za jaki samochod? IP: *.52-136-217.adsl.skynet.be 18.12.04, 10:51
        Minivan, 2 l benzyna, 155 KM, wartosc katalogowa ok € 24000.
        • kierowiec1 Taki? 18.12.04, 11:46

> Minivan, 2 l benzyna, 155 KM, wartosc katalogowa ok € 24000.

Przyklad z www.directline.de
          (skladka 50 %, miejsce rejestracji Hamburg centrum, coby bylo mocno
          niebezpiecznie :-)

Autoversicherung für RENAULT - Scenic 2.0 16V Turbo.

Kaskoschutz/Selbstbeteiligung (udzialy wlasne)
          Vollkasko 500 € / Teilkasko 150 €

Zahlungsweise
          jährlich (oplata jednorazowa roczna)

Beitrag Basistarif (jährlich)
          inkl. 5% Online-Rabatt! € 646,80

Jesli sie podniesie udzial wlasny do 1000 € AC, stawka roczna spada do 580 €.

POzdr.

K.
    • Gość: KR$ Nic dziwnego IP: *.aster.pl 18.12.04, 03:56
      Mieszkasz w zlodziejskim kraju - Belgii. Ale nie martw sie - ja mam swoje auto
      zarejestrowane w Niemczech (tam placi sie od mocy) - tam rocznie place
      sku..elom troszke mniej niz 4k Euro wiec twoje rewelacje mnie raczej rozsmieszaja.
      • kierowiec1 Dziwy 18.12.04, 10:34
        Gość portalu: KR$ napisał(a):

> Mieszkasz w zlodziejskim kraju - Belgii. Ale nie martw sie - ja mam swoje auto
        > zarejestrowane w Niemczech (tam placi sie od mocy)

Masz przestarzale informacje. Stawki w Niemczech zaleza od klas typow
        samochodow, a nie od mocy (glownie przynajmniej. Do tego dochodzi miejsce
        zameldowania i kilkanascie innych parametrow).

W tych samych klasach spotykaja sie samochody o przeroznych mocach.

> - tam rocznie place
        > sku..elom troszke mniej niz 4k Euro wiec twoje rewelacje mnie raczej
        > rozsmieszaja.

Jak sie ma stawke wejsciowa poczatkujacego 260 %, to nie nalezy takich
        samochodow kupowac.

Albo trzeba sie lepiej przygotowac przed zmyslaniem na forum.

Pozdr.

K.
        • Gość: ramzes Re: Dziwy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.04, 13:38
          Chłopak ma depresje, bo widać ze w nocy spać nie może to się na forum chociaż
          troche próbuje dowartościować
          • Gość: KR$ Hehehe IP: *.aster.pl 18.12.04, 18:22
            Nie musze opowiadac bajek na forum by sie dowartosciowac - wystarczy ze wyjde w
            Wawie na ulice (o wyjezdzaniu nie mowie) - zawistne spojrzenia bardzo poprawiaja
            nastroj (przy odpowiednim nastawieniu).

A pisalem w nocy bo wrocilem z fajnej imprezki - do depresji naprawde daleko.

:D
            • Gość: ramzes Re: Hehehe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.04, 18:38
              "wystarczy ze wyjde w
              Wawie na ulice (o wyjezdzaniu nie mowie) - zawistne spojrzenia bardzo poprawiaja
              nastroj"

Spróbój częściej wychodzić sam, bez swojego chłopaka a zawistne spojrzenia
              znikną
              • Gość: KR$ Re: Hehehe IP: *.aster.pl 18.12.04, 18:53
                Serio? Mowisz z doswiadczenia? Nie, pewnie nie - twoj chlopak na pewno jest
                brzydki - stad u ciebie tyle kompleksow i zawisci.

Ale twoja rada i tak jest do dupy gdyz zazwyczaj wychodze sam - czasami z
                dziewczyna.
                • Gość: ramzes Re: Hehehe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.04, 18:58
                  czasami z
                  > dziewczyna.

O! jakas pierwsza naiwna sie trafiła, hm moze imponuje jej twoj prymitywny
                  szpan? Prawdopodobnie
                  • Gość: KR$ naprawde - hehehe IP: *.aster.pl 18.12.04, 19:03
                    moze naiwna ale nie pierwsza i nie ostatnia. A tobie zostaja chlopaczki.
                    Podobono to tez dobre... :)

Spadaj misiu na drzewko - jestes mikrym zakompleksionym jurkiem i nie chce mi
                    sie z toba gadac.
                    • Gość: ramzes Re: naprawde - hehehe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.04, 19:13
                      >zostaja chlopaczki.
                      Podobono to tez dobre... :)

Nie wiem, w kręgu pedałów się nie obracam, ale ufam zawsze informacjom z
                      pierwszej ręki
        • Gość: KR$ Re: Dziwy IP: *.aster.pl 18.12.04, 18:20
          Ja wiem ze zmyslanie to polska specjalnosc. Ale niestety misiu ja nie zmyslam -
          klasa samochodu roadster, moc 240 koni, cena ubezpieczenia jest niska bo jest
          ubezpieczony na znajomego ktory ma 8 innych samochodow i duze znizki.

Pedz babola.... :D
    • Gość: marcinc3 przeciez to taniej a gdzie roznica sily pieniadza IP: *.elblag.dialog.net.pl 18.12.04, 12:00
      to ciesz sie chlopaku za malo placisz w polsce od wartosci 24000 euro zaplacisz
      ok 2600 euro za casko do tego ok 2000 pln oc bez znizek
    • hippolin 2000 euro - to nie jest dużo 18.12.04, 13:54

> Taka fakturka za ubezpieczenie mojego autka za kolejny rok. € 381 za OC

Ja za swój w PL płacę OC 1240zł czyli prawie 300euro (2.0 - 115KM) . weż pod uwagę że skoro w Polsce jeżdzą tańsze samochody to ich naprawy są tańsze niż w Belgii więc to co płacisz za OC to taniocha.
      Co do AC to się nie będę wypowiadał - bo w naszy kraju trzeba być idiotą żeby to wykupywać - wszystko przez chory system. Najpierw przez pół roku procesować z ubezpieczycielem, a póżniej wypłacają odszkodowanie które nie starczy na pokrycie strat.
      • Gość: makron Re: 2000 euro - to nie jest dużo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.04, 20:50
        To, co jest moja terazniejszoscia, jest w koncu Twoja przyszloscia. Tak
        zapewniaja Cie Twoi wladcy.

1-nie wim po co piszesz o swoich prywatnych sprawach
        ekshibicjonizm moralny -to inne forum
        2-ja tak ci tam dobrze to po chuuuu .......j zabierasz głos na tym forum-typowo
        polskim zreszta -palancie
        • Gość: Doki Re: 2000 euro - to nie jest dużo IP: *.52-136-217.adsl.skynet.be 18.12.04, 23:07
          > 1-nie wim po co piszesz o swoich prywatnych sprawach

Bo odnioslem wrazenie, ze tu wiekszosc pisze o swoich prywatnych sprawach, np
          prywatnych samochodach.

> 2-ja tak ci tam dobrze to po chuuuu .......j zabierasz głos na tym
          forum-typowo polskim zreszta -palancie

Chcesz powiedziec, ze na tym polskim forum wolno tylko narzekac? A dlaczego nie
          wolno mi sie odezwac na typowo polskim forum? Obywatelstwo polskie mam, jezyk
          polski znam.

• styro Re: 2000 euro - to nie jest dużo 19.12.04, 01:52

> > 1-nie wim po co piszesz o swoich prywatnych sprawach
            >
            > Bo odnioslem wrazenie, ze tu wiekszosc pisze o swoich prywatnych sprawach, np
            > prywatnych samochodach.
            >
            > > 2-ja tak ci tam dobrze to po chuuuu .......j zabierasz głos na tym
            > forum-typowo polskim zreszta -palancie
            >
            > Chcesz powiedziec, ze na tym polskim forum wolno tylko narzekac? A dlaczego
            nie
            > wolno mi sie odezwac na typowo polskim forum? Obywatelstwo polskie mam, jezyk
            > polski znam.
            >

Doki - szkoda nerwow - wyluzuj - nie warto...... Wiesz o czym mowie...
    • Gość: Doki Re: 2000 euro IP: *.52-136-217.adsl.skynet.be 18.12.04, 23:16
      Dobra, 2000 euro raz na rok przezyje, ale zwroccie jeszcze uwage, ze w
      porownaniu z wydatkami na ubezpieczenie, podatek i amortyzacje auta (amortyzacja
      przez 5 lat z wartosci katalogowej 24000 euro to 4800 euro rocznie samej raty
      kapitalowej, nie liczac odsetek), wydatki na paliwo staja sie jakby malo istotne.
      Jestem po prostu okradany przez panstwo.
      • Gość: Maniek Re: 2000 euro IP: 212.180.161.* 18.12.04, 23:29
        ...to kup se syrenke beedziesz mial tanio.PROSTE PALANCIE!
      • Gość: Molson Re: 2000 euro IP: *.sympatico.ca 18.12.04, 23:59
        Piszesz ze nie zyjesz z pensyjki a tak ciebie boli 2000 euro .Ja zyje z
        pensyjki w Kanadzie ,place cos $ 6000 i nie narzekam .
        • Gość: Doki Re: 2000 euro IP: *.52-136-217.adsl.skynet.be 19.12.04, 09:05
          > Piszesz ze nie zyjesz z pensyjki a tak ciebie boli 2000 euro

To bylo tytulem ostrzerzenia dla narzekaczy, ktorym wydaje sie, ze juz placa
          duzo za ubezpieczenie w Polsce. Ja przezyje.

> Ja zyje z pensyjki w Kanadzie ,place cos $ 6000 i nie narzekam .

No to gratulacje. Niestety, gdybym przyznal sobie taka pensyjke, zeby starczylo
          tylko na $6000 ubezpieczenia , to by znaczylo, ze oddalem panstwu cos ok 65%
          zarobkow brutto. Taki, jak ktos wspomnial, zlodziejski kraj. Dziekuje, ale nie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka