Dodaj do ulubionych

Opel - polecam naprawede wszystkim

IP: *.devs.futuro.pl 04.01.05, 15:35
Ponieważ zdobyłem zaufanie do Opli (Astra F, Astra G), teraz jest Astra H
(dla informacji - Astra III). Przed zakupem było wiele analiz, i wywiadów
obcojęzycznych w internecie; USA, Wlk. Brytania, Francja itp., na postach i
listach dyskusyjnych. Opel to moja ulubiona marka. Astra II z silnikiem
Ecotec 1,6 przejechała 100000 km i nic w niej sie nie zepsuło, wymieniony
został tylko rozrząd i to po 90000 km (kompletny, a nie tylko pasek), była
regularnie serwisowana i jeździła na oleju Mobil 1 0W-40. Rzadki olej
syntetyczny to podstawa dobrej eksploatacji silnika. Nigdy gęstych olejów
nmineralnych, np 15w-50, 10W-40 itp. Dla informacji, wydaje mi się, że nie
kupiłbym Volkswagena, nie tylko za ubogie wyposażenie i wysoką cenę, ale ze
względu na tradycyjne i przestarzałe rozwiązania techniczne. Silniki
benzynowe 8 zaworowe (patrz silnik z korpusem aluminiowym 1,6 102 KM dzisiaj
oferowany w Nowej Skodzie Octavii, Golfie V, Pasacie itp. Podobnie silniki
wysokoprężene 8 zaworowe z pompowtryskiwaczami (turbodiesle np. 1,9 tdi)
gdzie wszyscy na świecie stosują magistralę Common Rail?. Jest to i śmiesznie
i straszne zarazem. Pozwólcie, że pominę silniki wysokoprężne, bo ich nie
lubię w samochodach osobowych ze względu na hałas jak w traktorze - z tego
względu i nie tylko, ale to osobny temat, nie kupię samochodzu z silnikiem
wysokoprężnym. Opel stosuje najczęściej korpusy żeliwne w silnikach - żeliwo
to przecież wspaniały materiał). Mnóstwo rozwiazń technicznych w nowych
silnikach Ecotec Twinport 1,4 i 1,6 Twinport z dwoma kolektorami dolotowymi,
25% recyrkulacją spalin (nie bójmy się zaworów recyrkulacji EGR - są nowe),
szerszym paskiem rozrządu (wymiana po 150000 km) i nowymi kołami, pompa wody
na zewnątrz na pasku wielorowkowym, zamiast napędzana paskiem rozrządu,
popychacze zaworowe z regulacją mechaniczną luzu (płytki zaworowe)!, co
pozwala zmniejszyć awaryjnośc popychaczy hydraulicznych i wyciszyć silnik. To
znacznie zwiększa niezawodność. Efekt eksploatacyjny to małe zużycie paliwa,
cicha praca. Porównajcie spalanie silnika VW 102 KM (2 l/100 więcej benzyny
bezołowiowej 95), a gdzie dynamika?. Zalety aluminium w korpusie? - ciężar
silnika, taniość wykonania i nic więcej. Ze względu na warunki temperaturowe
wystarcza aluminium w głowicy 16 zaworowej. Nie kupiłbym Toyoty Corolli
sedan - montaz w Turcji, to przypomina orient. Po co silniki vvt-i?, przecież
nie palą mniej? A głośne, wysokoobrotowe - wręcz piły tarczowe. Jedyną ich
zaletą jest napęd rozrządu łancuchem a nie paskiem. A musisz kręcić nimi
wysoko bo nie masz momentu obrotowego. Wyższośc filozofii projektowej Opla w
dziedzinie silników bezynowych to duży moment obrotowy z maksimum poniżej
4000 obr/min. Możesz jeździć stabilnie. Zaletą samochodów Opla jest dobrze
zestrojone sztywne zawieszenie (czytaj twarde), zapewniające prowadzenie auta
w ekstremalnych warunkach. Na koniec jest jeden problem. Opel staje się
drogi, bo zczął podnosić jakość. Czyni to, co czynił Volkswagen 35 lat temu.
Pracuje na markę. Na zachodzie stał się groźnym rywalem Volkswagena.
Opierając się na analogii Volkswagena - mamy czas kilkanaście lat, do momentu
gdy zacznie się pogarszać jakość, co widzimy dziaj np. w samochodach
Volkswagena.
Obserwuj wątek
    • hippolin Re: Opel - polecam naprawede wszystkim 04.01.05, 15:46
      Opel to najgorszy niemiecki samochód, ale Niemiec jest Niemiec. Zarówno w Polsce jak i w Niemczech bardzo lubiany przez rolników ewentualnie roboli.
      W wulgarnej mowie potocznej nazywany jako "burakowóz"
      (Tak samo jak VW to drechowóz)
      Powiedz mi czym jeżdzisz a powiem Ci kim jesteś :-))
      Ot, taki sobie sereotyp.
    • niknejm Re: Opel - polecam naprawede wszystkim 04.01.05, 16:00
      Podaj jeszcze cennik Opli sprzedawanych przez Twoją firmę. Może udzielisz innym
      forumowiczom rabatu? ;-)

Pzdr
      Niknejm

P.S. Moje doświadczenia z Oplami (głównie Astry) są raczej kiepskie.
    • sven_b Re: Opel - polecam naprawede wszystkim 04.01.05, 16:03
      Lubie swojego Opla, ale po tym co piszesz widze, ze wielka milosc przezywasz.
      Gratulacje.
    • Gość: Pap Re: Opel - polecam naprawede wszystkim IP: *.globalintech.pl 04.01.05, 16:03
      "Na koniec jest jeden problem. Opel staje się
      drogi, bo zczął podnosić jakość."

To da sie jeszcze bardziej podniesc jakosc???? Po tym opisie sadze ze raczej
      bedzie trudno :)

Pozdrawiam,
      Pap
      • radioaktywny Re: Niekoniecznie Opel jest najlepszy na swiecie 04.01.05, 16:39
        Na przelomie lipca i sierpnia bardzo powaznie rozwazalem zakup Astry III.
        Wydawalo mi sie, ze bedzie to obiektywnie najlepszy wybor. Na szczescie
        wypozyczylem sobie ten model na sobote i niedziele w celu przetestowania.
        Przejechalem okolo 500 km i im dluzej jezdzilem tym bardziej zniechecalem sie
        do tego auta. Najwieksze zastrzezenia mialem do halasu dobiegajacego z komory
        silnika, zeby choc był to jakis rasowy bulgot, ale gdzie tam ! to przypomina
        wysoki w tonie brzęk, na postoju pod swiatlami stawal sie od dla mnie nie do
        zniesienia! Producent nawet nie zadal sobie za tak wysoką cene samochodu
        zalozyć m.in. maty głuszącej od wewnętrznej strony pokrywy silnika -
        zdumiewajace. Kiedy zapytałem czy mogą mi to założyć diller odpowiedział że
        owszem, ale to będzie kosztować 500 zł !!! Pal diabli ta kwotę, lecz
        lekceważące podejście obsługi było powalające. Prócz tego umówiłem się na
        powiadomienie mnie o konkretnym modelu, który chciałem nabyć - niekt nie
        oddzwonił. Dałem sobie spokój z Oplem. Poszedłem do Peugeota i za niewiele
        większą kwotę kupiłem śliczną 407. Jak dotąd, po przejechaniu kilku tysięcy
        kilometrów, wbrew opiniom pesymistów nic się nie zepsuło, diller poszedł na
        daleko idace ustępstwa w kwestii darmowych dodatków, a serwis sam do mnie
        zadzwonił gdy zbliża się termin przeglądu :-)
        Pozdrawiam
        • Gość: Poll Re: Niekoniecznie Opel jest najlepszy na swiecie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.05, 16:46
          Mata na pokrywie silnika na plaster do pupy - nie wygłuszy Ci wnętrza
          • niknejm Re: Niekoniecznie Opel jest najlepszy na swiecie 04.01.05, 17:32
            Gość portalu: Poll napisał(a):

> Mata na pokrywie silnika na plaster do pupy - nie wygłuszy Ci wnętrza

Niestety prawda. Pomóc może dodatkowe wygłuszenie przegrody między silnikiem a
            kabiną. Ale tez nie zmieni to sytuacji w sposób radykalny.

Pzdr
            Niknejm
        • Gość: artur Re: Niekoniecznie Opel jest najlepszy na swiecie IP: *.acn.waw.pl 04.01.05, 18:53
          Mam podobne doświadczenie z III. Bardzo mi się to auto podobało - ale kiedy
          poszedłem do salonu w czasie premiery III i zobaczyłem, że opel 1.4 ze średnim
          wyposażeniem kosztuje 70000 to szybko zweryfikowałem poglądy. Dołożyłem 7k pln i
          jestem szczęśliwym posiadaczem nowej Primery. Auto 2-razy większe, silnik 1.8,
          klimatyzacja automatyczna, sensowny komputer, kamera, gwarancja 3 lata, kurtyny
          powietrzne (to woła o pomstę do nieba, żeby w aucie za 70000pln nie było kurtyn
          w standardzie). Auto ładne - ale na moje oko przynajmniej 10000pln tańsze.

Artur
        • Gość: tylko nie Auto-Pol Re: Niekoniecznie Opel jest najlepszy na swiecie IP: 62.29.137.* 07.01.05, 12:16
          >>lecz lekceważące podejście obsługi było powalające.

Czyżbyś trafił na buractwo z Auto-Polu w W-wie. Pracownicy tego dilera Opla
          prezentują wyjątkowe chamstwo. Ale dobrze, że zaprezentowali to przed zakupem,
          a nie po nim. Dzięki temu - wiedząc co mnie czeka - poszedłem gdzie indziej a
          nawet wybrałem inną markę.
    • Gość: Pap Re: Opel - polecam naprawede wszystkim IP: *.globalintech.pl 04.01.05, 16:15
      "Podobnie silniki
      wysokoprężene 8 zaworowe z pompowtryskiwaczami (turbodiesle np. 1,9 tdi)
      gdzie wszyscy na świecie stosują magistralę Common Rail?. Jest to i śmiesznie
      i straszne zarazem. "

Takie silniki montuje tez Audi, ktore niewatpliwie jest w duzo wyzszej lidze
      niz Opel, wiec ja bym tu nie szydzil...

Ale naprawde podziwiam przywiazanie do marki :)

Pozdrawiam,
      Pap :)
    • Gość: RF Re: Opel - polecam naprawede wszystkim IP: 57.66.193.* 04.01.05, 16:21
      Jakl są takie świetne to czemu żadna Zafira nie podskoczy mojemu Scenicowi?
      • tomeeeek Re: Opel - polecam naprawede wszystkim 04.01.05, 16:33
        Gość portalu: RF napisał(a):

> Jakl są takie świetne to czemu żadna Zafira nie podskoczy mojemu Scenicowi?

Wygrał Pan nagrodę w konkursie na "Najbardziej infantylną wypowiedź dnia".
        Nagrodą będzie spojler do sportowego auta Scenic i niebieskie świetlówki.
        • Gość: RF Re: Opel - polecam naprawede wszystkim IP: 57.66.193.* 04.01.05, 16:49
          Bardzo mi miło, niestety nie używam spojlerów i świetlówek.

Facet podpuszcza ludzi do zażartej dyskusji (napracował się jednak)
          rozpisał się bardzo o wynalazkach Opla tylko nie napisał w czym niby są te
          silniki lepsze od innych bo liczy się efekt końcowy czyli osiągi i ekonomika i
          trwałość a tu Opel niczym się nie wyróżnia.
          • Gość: Poll Re: Opel - polecam naprawede wszystkim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.05, 16:53
            W tych dyscyplinach nie ma zdecydowanego lidera .
    • Gość: czytacz dlaczego nie OPEL??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.05, 16:44
      Z paleti Opla godne polecenia s tylko dwa modele-AstraIII i Vectra. Ten ostatni
      model z zastrzezeniami-jak np. brak dobrego diesla, moze zmieni sie to po
      wprowadzeniu silnikow 1,9??

Pozostale modele, takie jak Zafira (to taczka przy renomowanych konkuretntach
      takich jak np. Scenic, Touran, Corolla Verso), Corsa (w porownaniu np do Polo,
      Yarisa, Micry), Meriva, Tigra II sa, dalikatnie mowiac cieniutkie. Moze, gdy
      pojawia sie nastepcy to sie zmieni, ale na razie nic na to nie wskazuje.
      • Gość: mew Re: dlaczego nie OPEL??? IP: *.light.csk.pl 04.01.05, 17:16
        moze zmieni sie to po
        > wprowadzeniu silnikow 1,9??

Silniki 1,9 sa juz od jakiegos czasu... zreszta bardzo polecam 150KM Rewelacja
      • asa25 Re: dlaczego nie OPEL??? 09.02.05, 17:36
        Witam wszystkich fanów motoryzacji. Jestem użytkownikiem Opla Astry II z
        przebiegiem 101 000 i muszę powiedzieć, że jest to jedyny udany model w/w
        marki. Patrząc na nową gamę modeli to Astra III za tą cenę jest żadną rewelacją
        poza tym zawsze warto jechać do zachodnich sąsiadów i u nich coś kupić bo mają
        zawsze lepsze wyposażenie , a Vectra C ze swoimi 140-oma sterownikami czyli
        mini komputerkami w swojej karoserii? Aż strach pomyśleć co by było na wypadek
        kolizji . Znam taki przypadek z autopsji ( koszta naprawy straszne). Mając
        samochód na gwarancji nie obawiajmy się ale co dalej po okresie g? Nie mam
        rozeznania co do VW ale też ze słyszenia nie jest najlepiej. Skoda proponuje na
        naszym rynku dużo fajnych nowości ale jakość i trwałość nie jest zadawalająca.
        Natomiast każdy Jpończyk jest dobrą propozycją ale kiedy spojrzeć do cennika
        ASO to włosy dęba stają. Pozdrawiam wszystkich miejcie zawsze prostą drogę nie
        koniecznie wysłaną fotoradarami.
    • Gość: Poll Re: Opel - polecam naprawede wszystkim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.05, 16:50
      1.4 i 1.6 Twinport maja łancuch a nie pasek. Mimo to też polecam wszystkim Opla
      chociaż sam juz nie jeżdze Oplem
    • Gość: WK Re: Opel - polecam naprawede wszystkim IP: *.ig.pwr.wroc.pl 04.01.05, 17:06
      1. Skoro są takie super to czemu Opel od wielu lat przynosi straty centrali GM?
      2. Dlaczego Ople wciąż rdzewieją? Modele Astra II i Corsa są bodaj jedynymi
      samochodami europejskimi wprowadzonymi do produkcji w latach 90., które mają
      problemy z korozją karoserii.
      3. Użytkownicy "znajomych" Opli narzekali na bardzo drogi autoryzowany serwis.
      I - ciekawe - zmienili markę po jednym modelu.
      W sumie: dziękuję, nie skorzystam z rekomendacji
      • Gość: Poll Re: Opel - polecam naprawede wszystkim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.05, 18:59
        Nie no z tymi zyskami to przesadziłeś? Tak naprawde to nie wiadomo na 100%
        która firma przynosi spore zyski a która nie. Wszyscy pamiętamy jak to ENRON
        przynosił niesamowite zyski....
        Swego czasu cywilne Ferrari przynosiło straty mamie - Fiatowi a nikt nie ma
        odwagi zakwestionować tego że Ferrari to super samochody no bo co się ma
        piernik do wiatraka.
        Wszystkie modele Opla maja blache ocynkowaną. Nie wiedziałeś o tym??? No cóż
        nauka radziecka zna przypadki skarzenia sie na rdzewiejącą klape bagażnika albo
        błotniki w A-klasie.
        • Gość: WK Re: Opel - polecam naprawede wszystkim IP: *.ig.pwr.wroc.pl 05.01.05, 10:54
          Dane o stratach pochodzą z prasy wg oficjalnych publikacji GM. To wielka firma,
          może i uprawia jakieś "manewry" księgowe np. w celu uniknięcia podatków tam
          gdzie są wyższe, kto wie?
          Korozja nadwozia: na podstawie opisów samochodów używanych w prasie oraz kilku
          znajomych, nie "bitych" samochodów. Być może robotnicy tureccy, którzy pracują
          w Niemczech niezbyt się przykładają (najlepszą fabryką Opla to przecież
          Gliwice).
          No i najpoważniejsza sprawa: problem Opla z nijakim wizerunkiem marki. Podobnie
          jak Fiat (choć nie w tej samej skali) Opel sukcesywnie traci klientów w
          droższych segmentach. Przed laty O.Rekord był bardzo popularny, dziś O.Signum
          jest marginesem rynku. Jeszcze 15 lat temu O.Vectra I była w czołówce segmentu
          D - dziś jest tylko średniakiem. Stopniowe tracenie udziałów w wyższych
          segmentach przy drogiej robociźnie niemieckiej nie daje firmie żadnych szans na
          przyszłość. Nieprzypadkowo GM w klasie wyższej promuje Saaba a w
          klasie "budget" - Chevroleta z Korei.
        • kierowiec1 Re: Opel - polecam naprawede wszystkim 05.01.05, 22:27
          Gość portalu: Poll napisał(a):

> Wszystkie modele Opla maja blache ocynkowaną.

W 100 %? Od kiedy? Od Astry III?
          Mialem sam kilka Opli i bliski kontakt z kilkoma innymi.
          Astra I rdzewiala tak samo jak Kadett, Ascona czy Corsa I i II. A wiec w tempie
          ekspresowym. Pierwsze dziury wychodzily w wieku 8..10 lat, a po trzynastu
          latach samochod byl albo do kasacji albo powaznej naprawy blacharskiej
          (nieolacalnej w Niemczech).

I to w czasach, kiedy trzynasto-pietnastoletni Citroen BX, Mitsubishi Lancer
          czy Mazda 323 mialy ZERO rdzy.

Astra II rdzewieje _troszke_ mniej. A Astra II jest za mloda, aby moc cokolwiek
          powiedziec.

> Nie wiedziałeś o tym??? No cóż
          > nauka radziecka zna przypadki skarzenia sie na rdzewiejącą klape bagażnika
          > albo błotniki w A-klasie.

Przytaczasz absolutne wyjatki przeciw objawom masowym.

Pozdr.

K.
          • habudzik Re: Opel - polecam naprawede wszystkim 05.01.05, 22:44
            Facet co załozył wantek bredził coś o nowych samochodach z silnikami Twinport a
            nie o samochodach typu Record Kadett czy Ascona. Zakupił nowy pojazd i nie musi
            czytać bzdet o rdzewiejących Oplach z przed 25 lat. Inny gość pisze że Opel
            traci klientów bo m.in. rdzewieja. Nowe nie rdzewieją i nie bedą rdzewieć.
            Ocynkowana bleche mają wszystki na które dają 12lat gw.
            Miałem i Kadetta i Corse II i Corse III i nie miałem problemów z korozją. Nie
            jeżdże teraz Oplem ale z powodów innych niż korozja
            • kierowiec1 Re: Opel - polecam naprawede wszystkim 05.01.05, 23:11
              Astra I nie ma 25 lat. A rdzewieje na potege. Dziury w okolicach tylnych kol (w
              tym i od wewnatrz w nadkolach) sa regula, a nie wyjatkiem.
              (Jesli Twoje nie rdzewialy, to sie ciesz. Miales szczescie. Wiekszosc rdzewieje)

A wypowiedz o nierdzewiejacych nowszych zweryfikuje czas.

POzdr.

K.
              • niknejm Re: Opel - polecam naprawede wszystkim 10.01.05, 08:25
                kierowiec1 napisał:

> Astra I nie ma 25 lat. A rdzewieje na potege.

Jeździłem po kolei kilkoma Astrami I i potwierdzam. Dziur co prawda się nie
                dorobiłem, ale plamy rdzy były, zwłaszcza wokół okien.

Pzdr
                Niknejm
    • Gość: Andrzej Re: Opel - polecam naprawede wszystkim IP: *.debniki.sdi.tpnet.pl 04.01.05, 17:31
      Też uważam opla za niezłą oferte ale zastanów się co piszesz.

> Astra II z silnikiem Ecotec 1,6 przejechała 100000 km i nic w niej sie nie zepsuło.
      To jakie jest przecietny przebieg auta bez awarii jeżeli to jest sukces !!?

> wymieniony został tylko rozrząd i to po 90000 km (kompletny, a nie tylko pasek)

A to czemu jesli się nie myle 120K to przebieg między remontowy dla tego rozrządu, przy cenach ASO opla to wplecy ponad 1000 zł i to o 30K za wczesnie.

Mnóstwo rozwiazń technicznych !
      > Opel stosuje najczęściej korpusy żeliwne w silnikach - żeliwo
      to przecież wspaniały materiał.

to prawda np w F126, F125, polonez, łada itd stosuja tylko żeliwo.

> pompa wody na zewnątrz na pasku wielorowkowym, zamiast napędzana paskiem rozrządu,
      F125, polonez też stosują pompę na zewnatrz napędzaną paskiem i to dododatku bez rowka.
      > popychacze zaworowe z regulacją mechaniczną luzu (płytki zaworowe)!, co
      > pozwala zmniejszyć awaryjnośc popychaczy hydraulicznych i wyciszyć silnik.

F126, F125, polonez, łada itd stosowały tylko mechanicznie regulowane popychacze i dałbym głowę że są głośniejsze niż hydrauliczne, inna sprawa że to właśnie oplowskie popychacze hydrauliczne sa wyjątkowo głośne i awaryjne w innych autach właściciele nie wiedzą że mają popychacze.

>Zaletą samochodów Opla jest dobrze zestrojone sztywne zawieszenie

I tu przyznaję rację w sumie bardzo prymitywne zawieszenia są dużo lepsze niż można sądzić po ich konstrukcji ale z tą doskonałościa to też przesada.
      Pozdr.
    • Gość: maly32 Re: Opel - polecam naprawede wszystkim IP: *.proxy.lucent.com 04.01.05, 19:05
      super...a tu wszyscy mowia ze Amerykanie nie umieja samochodow zbudowac :) (opel
      = General Motors = Chevy = Pontiac etc.) :):):)
    • sven_b Re: Opel - polecam naprawede wszystkim 05.01.05, 10:40
      "(nie bójmy się zaworów recyrkulacji EGR - są nowe)"

Nie rozumiem tego zwrotu.
    • Gość: mlk Re: Opel - polecam naprawede wszystkim IP: 83.136.227.* 05.01.05, 11:44
      no cóż. od roku jeżdze nowym oplem.
      w tej (mojej) cenie porównywalny japonczyk, czy nawet szajs-tanio-robiony
      francuz mają w standardzie wsio, łacznie z klimą itp., a w oplu trzeba dopłacać
      nawet za obrotomierz, el.szyby, czy centr.zamek!!
      dziwna polityka...
      • Gość: mew Re: Opel - polecam naprawede wszystkim IP: *.light.csk.pl 05.01.05, 11:54
        Bez przesady, swego czasu tez takie rzeczy podliczalem, i wychodzilo, ze opel po doplacie za poszczegolne elementy kosztowal tyle samo samo, co w innych markach samochod z tymi elementami juz wliczonymi w cene...

A ze klient jak slyszy, ze trzeba doplacac to od razu nastawia sie negatywnie, bo przeciez w takiej toyocie nie trzeba... i nie bierze pod uwage ze w sumie mu to wychodzi na to samo... to juz inna historia...
        Ja szczerze mowiac lubie takie opcje "skonfiguruj sobie samochod" bo moge sobie sam wybrac co chce miec w "standardzie"
        • Gość: artur Re: Opel - polecam naprawede wszystkim IP: *.acn.waw.pl 05.01.05, 12:32
          Eee tam,

Wersja Cosmo 1.6 + pakiet Cosmo PLUS (BTW. przyśpieszenie 0-100 - >13 sec. -
          przecież to jest śmiechu warte). Kosztuje tyle co moja primera 1.8 (83600) - no
          bez paru szczegółów (typu kamera itd.). Tyle, że to auta z innej bajki.

Artur
          • Gość: mew Re: Opel - polecam naprawede wszystkim IP: *.csk.pl 05.01.05, 13:37
            BTW. przyśpieszenie 0-100 - >13 sec.
            > -
            > przecież to jest śmiechu warte)

Nie wiem skad sa te dane, bo opel podaje np dla astry II 1, 6 przyspieszenie 0-100 w granicach 11,5 (dla porownania nissan 1,6 - 12,6s)

Nie twierdze, ze opel jest super-hiper, ale takie przekłamanie tez nie jest fair
            • Gość: artur Re: Opel - polecam naprawede wszystkim IP: *.acn.waw.pl 05.01.05, 14:30
              www.mojeauto.pl - mówiłem o III.
              • Gość: mew Re: Opel - polecam naprawede wszystkim IP: *.csk.pl 05.01.05, 15:02
                Gość portalu: artur napisał(a):

> www.mojeauto.pl - mówiłem o III.

Ludziska kochane, a slyszeliscie kiedys o oficjalnych stronach producentów? Ja nie mowie o danych z dzisiatej reki, bo to dziala jak gluchy telefon...

www.opel.com.pl/index.php?page=brand&brand=Astra&subpage=technical
            • Gość: Milos Re: Opel - polecam naprawede wszystkim IP: *.crowley.pl 05.01.05, 14:38
              nie ma czegoś takiego jak Nissan 1.6. Rozumiem że Astrę chciałeś porównać z
              Almerą, a tam silniki są 1.5 i 1.8. Primera 1.6 to inna liga...
              • Gość: mew Re: Opel - polecam naprawede wszystkim IP: *.csk.pl 05.01.05, 14:56
                > nie ma czegoś takiego jak Nissan 1.6. Rozumiem że Astrę chciałeś porównać z
                > Almerą, a tam silniki są 1.5 i 1.8. Primera 1.6 to inna liga...

nie, porownalem astre do primery Artura, tyle, ze w wersji 1,6
                O Almerze nawet nie wspomninam, bo to ona wlasnie ma >13s do 100... nie astra, choc sa w tej samej klasie
                • Gość: Milos Re: Opel - polecam naprawede wszystkim IP: *.crowley.pl 05.01.05, 15:15
                  Ale jak możesz porównywać astrę do primery ?? Przecież to inna klasa, a co za
                  tym idzie waga ! Wiadomo że Primera z podobnym silnikiem będzie wolniejsza niż
                  Astra, dlatego w klasie średniej już właściwie odchodzi się od silników 1.6. A
                  Almera ma 13 sek do 100 z silnikiem 1.5 ! Z 1.8 ma 10,8 sek. Ale to nie zmienia
                  faktu, że wybraleś ekstremalny przykład samochodu z przestarzałym,
                  krytykowanymi silnikami... Porównaj z Civikiem albo Corollą 1.6 - tam masz
                  odpowiednio od 9,1 do 10,6 (w Civiku zaleznie od nadwozia) i 10,2 sek do 100 w
                  Corolli...
                  • Gość: mew Re: Opel - polecam naprawede wszystkim IP: *.light.csk.pl 05.01.05, 18:25
                    Przecież to inna klasa, a co za
                    > tym idzie waga !

Jasne!
                    Astra jest lzejsza od primery o UWAGA, UWAGA, 2 kg...(słownie: dwa kilogramy)..
                    Nie bede prownywal ani z civikiem, ani z corolla, bo sie odnioslem wyraznie do wypowiedzi Artura mowiacej o primerze
                    • Gość: Poll Re: Opel - polecam naprawede wszystkim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.05, 19:57
                      Wytrąciłeś mu asa z rekawa i zamilkł.
                      • Gość: Milos Re: Opel - polecam naprawede wszystkim IP: *.jjs.pl 05.01.05, 20:40
                        Po prostu nie siedzę non-stop przy kompie jak moze ty...
                    • Gość: Milos Re: Opel - polecam naprawede wszystkim IP: *.jjs.pl 05.01.05, 20:38
                      2 kg ? Ale jaka Astra i jaka Primera ? Jeśli porównujesz Astrę III z Primerą z
                      1991 roku, to może. Ale i silniki wtedy były trochę innej generacji, nawet
                      1.6... Gwarantuję że jak chcesz porównać Astrę i Primerę z analogicznych
                      roczników to wyjdzie ci więcej niż 2 kg roznicy! Nowa Primera waży ok. 1300-1350
                      kg, niestety waga nowej Astry jest utajniona - nie podają na polskich,
                      niemieckich ani angielskich (Vauxhall) stronach GM. Ale taki fachowiec jak ty z
                      pewnością wie dokładnie...

Ps. Porównaj jeszcze Astrę do Forda Ka Sport, VW Caddy, Renault Kangoo i Suzuki
                      Grand Vitary - tez maja silniki 1.6...
                      • habudzik Re: Opel - polecam naprawede wszystkim 05.01.05, 22:20
                        Gość portalu: Milos napisał(a):

... Gwarantuję że jak chcesz porównać Astrę i Primerę z analogicznych
                        > roczników to wyjdzie ci więcej niż 2 kg roznicy! Nowa Primera waży ok. 1300-
                        135
                        > 0
                        > kg, niestety waga nowej Astry jest utajniona - nie podają na polskich,
                        > niemieckich ani angielskich (Vauxhall) stronach GM. Ale taki fachowiec jak ty
                        z
                        > pewnością wie dokładnie...

autozoliborz.pl/pdf/astra3/dane_techniczne_astra_III.pdf
                        • habudzik Re: Opel - polecam naprawede wszystkim 05.01.05, 22:22
                          habudzik napisał:

> Gość portalu: Milos napisał(a):
                          >
                          > ... Gwarantuję że jak chcesz porównać Astrę i Primerę z analogicznych
                          > > roczników to wyjdzie ci więcej niż 2 kg roznicy! Nowa Primera waży ok. 13
                          > 00-
                          > 135
                          > > 0
                          > > kg, niestety waga nowej Astry jest utajniona - nie podają na polskich,
                          > > niemieckich ani angielskich (Vauxhall) stronach GM. Ale taki fachowiec ja
                          > k ty
                          > z
                          > > pewnością wie dokładnie...

autozoliborz.pl/pdf/astra3/dane_techniczne_astra_III.pdf
                          • Gość: Milos Re: Opel - polecam naprawede wszystkim IP: *.jjs.pl 06.01.05, 00:34
                            Ok, dzięki. Więc Astra III 1.6 waży 1265 kg z kierowcą, więc waga auta to ok.
                            1200 kg, może trochę mniej. Nowa Primera 1.6 waży zależnie od rodzaju nadwozia
                            1300-1350 kg (bez kierowcy :). Co na to prawdziwi fachowcy od porównywania aut
                            których nie można porównywać ?
                            • Gość: Poll Re: Opel - polecam naprawede wszystkim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.05, 00:45
                              Dlaczego bez kierowcy? Przecież norma bierze pod uwage mase statystycznego
                              kierowcy? Czyżby Nissan podawał w innej normie? W moim samochodzie podają
                              jeszcze inną nrme : z kierowcą 75 kg , 7 kg bagażu i zbiornikiem zapełnionym w
                              90 %
            • Gość: RF Re: Opel - polecam naprawede wszystkim IP: 57.66.193.* 05.01.05, 15:56
              Jeżeli o Almere chodzi to jest albo 1,5 albo 1,8 o 1,6 nie słyszałem.
    • Gość: ano rdzewiejący opel IP: *.crowley.pl 05.01.05, 12:48
      Jako posiadacz 4 Opla z kolei a co za tym idzie drobnym i nieukrywam pozytywnym
      doświadczeniem słów kilka.Mnie to auto w zupełności pasuje w odniesieniu do
      innych propozycji rynku samochodowego.Miałem możliwośc porównac go z passatem i
      kilkoma fiatami oraz citroenem i pozostalem przy oplu.Nie wszystko jest jednak
      różowe.W ramach ściagania złomu z zachodu pojechałem po Omegę B do reichu.Auto
      bez problemu można było dostać.problem polegał na tym, że wszystkie Omegi
      wystawione do sprzedaży to auta z silnikami od 2,5 do 3,0 l a więc takie, które
      mnie zupełnie nie interesowały.Ja szukałem 2,0 w najprostszej wersji, najmniej
      wypasionej.W trakcie tych poszukiwań zauroczony ogłoszeniem pojechałem do
      salonu Opla w okolicach Gelsen Kirchen.Stała tam Omega 3,0 w najbogatszej
      wersji przyprowadzona przez 1 właściciela.To był rocznik 1997 albo 1998 (nie
      pamiętam dokładnie).Ludzie tak pordzewiałego auta w życiu nie widziałem.Pomimo
      iz kupiona była w tym salonie i tam po 6 latach wystawiona do powtórnej
      sprzedaży to wyglądała tak jakby przez 3 h ktoś ostrzeliwał ją z kałacha a w
      kazdym miejscu zamiast dziury miała rdzawą kropkę.Nie było 20 cm kwadratowych
      bez rdzy.Blacha pod uszczelkami okiennymi wyżarta aż na wylot.Rzecz jasna nie
      skusiłem się na ten model ale przerażenie do dzis zostało jak może wyglądać
      auto na "ocynkowanych" blachach.Gdyby ta rdza była w jednym miejscu domyślam
      się , że byłby to efekt klepania ale to auto było cąłe jak durszlak.Widac z
      tego ,że nawet cynkowanie ,źle przeprowadzone może działac w odwrotną stronę.
      Pozdrawiam
    • Gość: wojtekb Re: Opel - polecam naprawede wszystkim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.05, 22:12
      Jeździlem 5 lat Astrą Classic 1,4 zlożoną w Gliwicach i kupioną w salonie. Syf
      i malaria. W okresie międzyprzegladowym (15 tys. km) silnik bral conajmniej 7-9
      l oleju i w serwisie twierdzili, że tak powinno być. Z zachwytem sprzedalem.
      Może Ople z Niemiec to co innego? Może...?
      • Gość: Kris Kelvin Re: Opel - polecam naprawede wszystkim IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.05, 23:14
        Ja bym unikal Opla z jednego powodu - korozja. Wystarczy spojrzec na uliccy na
        Astry I jezdzi pelno aut z aciekami rdzy spod uszczelek. Korodujacych Astr II
        jest mniej jednak nie zmiania to faktu ze to jedyna wspolczesna marka ktora
        koroduje.
        • Gość: autofan Re: Opel - polecam naprawede wszystkim IP: *.lubin.dialog.net.pl 06.01.05, 00:06
          no spoko jaraj sie dluzej nowoczesnymi siniczkami, chwala WW ze stosuje silniki
          8 zaworowe, sa elastyczne, przy 2 tys obrotach juz ciagna a 16 zaworowe trzeba
          krecic, a ze maja duza moc ciekawe kto podruzuje przy 7 tys obrotow.

Sam mam silnik w samochodzie r19 95 rok poj. 1.8 73 KM/5000 127 nm/2750 rpm
          benzyna,, 90 konne ople astry 1.4 16v nie maja startu na swiatlach. jezdze na
          oleju 1ow40 super gestym auto ma takie spalanie ze rura jest czysta
          (pordzeiwla) od srodka taka jest kultura pracy tego silnika, sprawdz w swoim
          oplu zdziwiwsz sie. R19 od 1988 roku miala ocynk, nie rdzewieje, vectra B
          rdzewieje, jak dla mnie porazka.

Chwalil nowe silniczki bede jak dociagna bez problemu do 400 tys tyle zrobilo
          moje renault 9 1.4 60 KM nie bralo ani grama oleju, do dzisiaj by jezdzil gdby
          buda wytrzymala, auto sprzedalem jestem pewien ze silnik do dzisiaj ciagnie
          inne auto. Nie jedna nowka mogla by pozazdroscic elastycznosci tej renowce.
          Miala 22 lata silnik produkowany od 1970 roku montoany w dacii i r4 mial
          hydraulicznie regulowane luzy zaworowe.

W czym tkwi taka zywtnosc tego motoru?? odpowiedz jest prosta z jakosci
          wykonania, teraz sie liczy zeby bylo jak najtaniej, wtedy jak najlepiej, ten
          sam motor w 1981r w renault 5 wygral rajd monte carlo pokonujac audi quatro,
          porshe 911, z pojemnosci 1.4 8 zaworow wyciagal 250 koni w 1984r. byla wersja
          408 KM nie wytrzymala rajdu do konca, tzn silnik wytrzymal uklad chlodzenia nie.

zreszta kazdy mechanik Ci powie ze nowe auto sa bardziej awaryjne jak te
          produkowane kiedys, zebys nie myslal ze jestm stronniczy mialem fiata albee 1.2
          16v 82 KM, duza moc osiagi na poziomie wspomnianej r9 tylko wiecej palil i sie
          psul.

Jesli chodzi o ople nie polecam przereklamowe wozy podobnie jak nowe renowki,
          marke ktoa cenie ale za auta sprzed lat.

pozdro
        • Gość: autofan Re: Opel - polecam naprawede wszystkim IP: *.lubin.dialog.net.pl 06.01.05, 00:07
          ups sorki wkleilo sie dwa razy ale tak to jest jak ma sie wolnego kompa

pozdro
        • Gość: Poll Re: Opel - polecam naprawede wszystkim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 10:50
          Kazda marka ma jakies słabe punkty. Wole korodujacy samochód po kilku już
          latach niz ten który "albo zapali albo nie zapali" czy taki samochód który do
          Zakopanego i z powrotem potrzebuje 1l oleju dodatkowo (moja toyota)
      • sven_b Re: Opel - polecam naprawede wszystkim 06.01.05, 10:34
        Jeździlem 3 lata Astrą Classic 1,6 zlożoną w Gliwicach i kupioną w salonie i
        nigdy nie musialem dolewac kropli oleju. 9L to prawie wiadro oleju - nie wierze
        ze tyle bral co 15 tys.
        • niknejm Re: Opel - polecam naprawede wszystkim 10.01.05, 08:32
          sven_b napisał:

> Jeździlem 3 lata Astrą Classic 1,6 zlożoną w Gliwicach i kupioną w salonie i
          > nigdy nie musialem dolewac kropli oleju. 9L to prawie wiadro oleju - nie
          > wierze ze tyle bral co 15 tys.

Mi Astra I z silnikiem 1.4 8V MPI 82KM chlał olej. Późniejsze egzemplarze (16V)
          juz nie. Za to w jednym z nich głowica się zatarła - olej nie dochodził do
          niektórych elementów (wada fabryczna).

Pzdr
          Niknejm
          • sven_b Re: Opel - polecam naprawede wszystkim 10.01.05, 19:39
            Ja tego auta nie bronie. W wielu astrach I olej wymagal uzupelniania ale
            czlowiek powyzej twierdzi ze dolewal 9L/15tys km. Takich bzdur mogliby sobie
            niektorzy darowac. Chyba, ze jezdzil bez korka spustowego to rozumiem.
            • niknejm Re: Opel - polecam naprawede wszystkim 11.01.05, 10:10
              Ja dolewałem (z tego co pamiętam) kilka litrów na 10000km. Czyli też b. dużo, a
              silnik ani o wysokiej mocy jednostkowej, ani obrotów wysokich nie osiągał.
              Wycieków nie było a chlał. Serwis oczywiście twierdził że TTTM.

Pzdr
              Niknejm
              • sven_b Re: Opel - polecam naprawede wszystkim 11.01.05, 12:04
                Widze ze mialem wyjatkowy model. Zaczynam rozumiec dlaczego w rozmowach o
                dolewkach spotykalem sie z niedowierzaniem.

Pozdrawiam
                Sven

PS.
                Uwazam ze zwrot TTTM zasluguje na wpis do zlotych recept krajowych uslug
                serwisowych, na rowni z kadrowym "Zrobcie Tak Zeby Bylo Dobrze".
      • Gość: Poll Re: Opel - polecam naprawede wszystkim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.05, 20:19
        To nie wina marki pojazdu. Jezdziłem Nową Corollą i dolewałem 0.8l na 1000km
    • Gość: kierowiec Re: Opel - polecam naprawede wszystkim IP: *.lubin.dialog.net.pl 06.01.05, 00:05
      no spoko jaraj sie dluzej nowoczesnymi siniczkami, chwala WW ze stosuje silniki
      8 zaworowe, sa elastyczne, przy 2 tys obrotach juz ciagna a 16 zaworowe trzeba
      krecic, a ze maja duza moc ciekawe kto podruzuje przy 7 tys obrotow.

Sam mam silnik w samochodzie r19 95 rok poj. 1.8 73 KM/5000 127 nm benzyna,, 90
      konne ople astry 1.4 16v nie maja startu na swiatlach. jezdze na oleju 1ow40
      super gestym auto ma takie spalanie ze rura jest czysta (pordzeiwla) od srodka
      taka jest kultura pracy tego silnika, sprawdz w swoim oplu zdziwiwsz sie.

Chwalil nowe silniczki bede jak dociagna bez problemu do 400 tys tyle zrobilo
      moje renault 9 1.4 60 KM nie bralo ani grama oleju, do dzisiaj by jezdzil gdby
      buda wytrzymala, auto sprzedalem jestem pewien ze silnik do dzisiaj ciagnie
      inne auto. Nie jedna nowka mogla by pozazdroscic elastycznosci tej renowce.
      Miala 22 lata silnik produkowany od 1970 roku montoany w dacii i r4 mial
      hydraulicznie regulowane luzy zaworowe.

W czym tkwi taka zywtnosc tego motoru?? odpowiedz jest prosta z jakosci
      wykonania, teraz sie liczy zeby bylo jak najtaniej, wtedy jak najlepiej, ten
      sam motor w 1981r w renault 5 wygral rajd monte carlo pokonujac audi quatro,
      porshe 911, z pojemnosci 1.4 8 zaworow wyciagal 250 koni w 1984r. byla wersja
      408 KM nie wytrzymala rajdu do konca, tzn silnik wytrzymal uklad chlodzenia nie.

zreszta kazdy mechanik Ci powie ze nowe auto sa bardziej awaryjne jak te
      produkowane kiedys, zebys nie myslal ze jestm stronniczy mialem fiata albee 1.2
      16v 82 KM, duza moc osiagi na poziomie wspomnianej r9 tylko wiecej palil i sie
      psul.

Jesli chodzi o ople nie polecam przereklamowe wozy podobnie jak nowe renowki,
      marke ktoa cenie ale za auta sprzed lat.

pozdro
      • kierowiec1 Zmien ksywke, robaczku n/t 06.01.05, 10:56
    • Gość: krzych Re: Opel - polecam naprawede wszystkim IP: *.toya.net.pl 07.01.05, 23:41
      ople to takie niemieckie fiaty. przesiadam się często ze służbowej astry II na
      micrę k11 - poprzedni model /nie ten dziwnooki/ i powiem tylko,że choć to autko
      o segment niżej to o dwa poziomy w stosunku do astry wyżej. corsy wogóle bez
      komentarza, a przecież to ten sam segment. ople to wozy drabiniaste stary.
      przykro mi...
      • Gość: Jarek Re: Opel - polecam naprawede wszystkim IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 08.01.05, 15:11
        Porownanie Micry do Astry w odniesieniu chociazby do wagi obu aut to niezbyt
        dobry pomysl.
    • sacerdote Re: Opel - NIGDY WIĘCEJ 10.01.05, 10:00
      Po okresie użytkowania trzech różnych Opli (Vectra, astra 2, zafira)z wielką
      przyjemnościa przesiadłem się na citroena C5. Opli nie należy traktować w ogóle
      jako samochody - to traktory produkowane dla zapadłej wsi. Marne silniki,
      ciągłe awarie, niewygodne siedzenia, toporne wnętrze, ogromna ilość pożeranego
      oleju, fatalny i drogi serwis. Beznadzieja. Lista usterek w ostatniej Zafirze
      jest dłuższa od biblii. Nigdy więcej Opla.
      • Gość: Milos Re: Opel - NIGDY WIĘCEJ IP: *.crowley.pl 10.01.05, 10:09
        To aż 3 Ople musiałeś zmienić żeby to stwierdzić ? Cóż, ja od zawsze jeżdżę
        japońskimi autami, jakoś wolę uczyć się na cudzych błędach, nie swoich. Taniej
        i mniej stresująco...

Pzdr
        • Gość: Poll Re: Opel - NIGDY WIĘCEJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 10:45
          Zanim kupisz kolejnego japonca przeczytaj watek 'wadliwe silniki toyoty' .
          Wyjdzie napewno na zdrowie. Wiecej o perypetiach z toyota znajdziesz w
          archiwum. Polecam lekture.
          • Gość: Milos Re: Opel - NIGDY WIĘCEJ IP: *.crowley.pl 11.01.05, 11:27
            Te Toyoty które miałem były jeszcze ze starej, dobrej produkcji, chociaż żadna
            nie była made in Japan (Carina E '95 made in UK, Camry '95 made in USA). Nie
            miałem żadnych problemów, choć auta były używane i miały po 200-250.000 km
            przebiegu. Ale wierzę, że teraz europejskie tandetne standardy przeszły
            częściowo również na japońską produkcję w Europie. Po prostu japończycy
            produkując w Europie, korzystają z europejskich kooperantów i poddostawców, a i
            standardy pracy trudno pewnie utrzymać na japońskim poziomie. Wciąż jednak są
            to auta znacznie bardziej niezawodne niż europejska konkurencja. Współczuję
            problemu z Corollą i mam nadzieję, a wręcz jestem dziwnie pewny, że Toyota
            wyciągnie z tego wnioski na przyszłość !

Pzdr
        • Gość: Mariusz Re: Opel - NIGDY WIĘCEJ IP: *.pkt.pl 14.01.05, 12:49
          Ja miałem dwa Ople zanim zrozumiałem swój błąd ale juz kilka lat temu
          wyleczyłem się całkowicie z tej marki (nigdy więcej - chyba, że dostane
          gratis). Rdzewienie da się znieść - przecież nie przeszkada w jeżdżeniu ale
          niezawodność a raczej zawodność tej marki jest oszałamiająca. Jak sprzedawałem
          Astrę (to ten drugi Opel) to drżałem aby nie nawalił przy kupującym i ... udało
          się nie mam Opla i nie będę już miał - tak pomyślałem i uczyniłem.
          Przesiadłem się na japończyka i polecam to rozwiązanie wszystkim którzy wolą
          jeźdźić tam gdzie chcą a nie wyłącznie do serwisu.

pozdrawiam
    • ozlem Re: Opel - polecam naprawede wszystkim 11.01.05, 12:59
      Nowe ople (np Vectra C)- zdecydowanie TAK, rowniez polecam,
      natomiast stare (w znaczeniu np Astra I, w duzej czesci Astra II)- tu juz zalezy jak kto trafi... Moze byc super ale rownie dobrze moze byc do d...
    • Gość: orth Re: Opel - polecam naprawede wszystkim IP: *.org / *.org 11.01.05, 19:06
      ja tylko na krótko. opel astra II 2.0 DTI (w astrach już nie stosowany) przebieg
      120 tkm.jazda raczej spokojna. tylko na autostradach trochę szybciej (160 180).
      zero zrywów i innych sztuczek. serwis w ASO(nawiasem tragedia)słowem norma.
      zdarzenie: jadę ok 120 km/h stała prędkość, dobra droga. nagle słyszę huk z
      komory silnika. auto staje.diagnoza serwisu? urwany wał korbowy. w silniku po
      120 tkm!!! wolę ładę bo tam mogę się czegoś takiego spodziewać i być na to
      przygotowanym. do budy z takiemi oplamy
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka