Dodaj do ulubionych

LPG czy to się jeszcze opłaca

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.05, 10:25
Do tej pory byłem gorącym zwolennikiem LPG, użytkuje taki samochód, koszt
instalacji zwrócił mi się wielokrotnie, a głosy że jeżdżenie na gazie to
wstyd, uważam za bełkot. Ale, chce kupić 2 letni samochód przebieg 35tys km.
i zaczynam liczyć: średnie zużycie
Pb to 10l na 100 km czyli 10 x 3,6 zł = 36zł a więc 15000km = 5400zł, teraz
lpg 12l na 100 km + 1l Pb czyli 12 x 1,9 zł = 22,8 + 3,6 zł a więc 15000km =
3960zł + 150 zł regulacja + 50 zł dodatkowa opłata przy przeglądzie, razem
4160zł. Samochodem będę chciał przejechać jeszcze 90 000 km czyli Pb 32 400
zł a LPG 24 960 zł czyli zysk na gazie 7440 zł. No ale jest jeszcze koszt
instalacji, niżej cennik Gaziarza który jest naprawdę konkurencyjny:

Landi+elektronika Landi+emulator-1700zl
BRC JUST 1550zl z emulatorem, dwa lata gwarancji-1550zl
Wtryski
OMVL DREAM XXI- 3400zl
BRC 4300zl
Prins (4cyl) 4700zl
PRINS (6cyl) 5600zl
PRINS (8cyl) 6500zl

Czyli zyski licząc od najdroższej instalacji: 2740zł, 3140zł, 4040zł, 5890zł,
5740zł

Reasumując jak dla mnie instalacje nowej generacji zdecydowanie NIE, starszej
też dyskusji czy to się opłaca dla 5000zł.
Napiszcie jakie są wasze opinie.
Obserwuj wątek
    • polokokt Re: LPG czy to się jeszcze opłaca 06.01.05, 10:30
      pytanie: czy po np roku/dwoch czy trzech lepiej miec te 5000 czy ich nie miec?
      Ja wolalbym chyba je miec. Dla mnie samochod to nie obiekt westchnien, ma mnie
      jedynie przewiesc z pukntu A do punktu B i ma to zrobic maksymalnie tanio, a
      jak sie nie zepsuje po drodze to juz bylaby rewelacja.
      A za 5000 to mozna juz jechac na fajne wakacje.
      pozdrawiam
      • michu8 Re: LPG czy to się jeszcze opłaca 06.01.05, 10:39
        Ja również jestem zwolennikiem taniej jazdy, jeżeli mozna jeździć taniej to
        dlaczego nie; obecnie ceny gazu idą w dół, dlatego decyzję mósiałbyś podjąć
        wyjątkowo szybko. Posiadam dwa samochody oba są zasilane gazem jeden zwrócił mi
        sie po 7 miesiącach a drudi po 4. W pierwszym gaz zakładałem przy przebiegu
        25000 km. Decyzja należy do ciebie
        Pozdrawiam
      • Gość: fin Re: LPG czy to się jeszcze opłaca IP: *.pro-internet.pl 06.01.05, 10:39
        z liczenia to nie wychodzi nalepiej , ale jeszcze trzeba uważać na dodatkowe koszty ,moze coś paść od gazu i wtedy już nie 5000 tys tylko moze 2000-3000 tyś
        • Gość: K Re: LPG czy to się jeszcze opłaca IP: *.foke.pl / *.foke.pl 09.01.05, 13:46
          Zawsze jest to lepsze rozwiazanie niz cuchnacy i przesadnie drogi Diesel!!!
    • Gość: Gosc Re: LPG czy to się jeszcze opłaca IP: *.net 06.01.05, 10:39
      > lpg 12l na 100 km + 1l Pb czyli 12 x 1,9 zł = 22,8 + 3,6 zł

A co to ma byc,jaki nowy wzor Lisaka na zuzycie gazu?
      Falszujesz dane tzn zawyzszsz wartosc zuycia przy gazie bo skadniby ten litr
      benzyny na 100km skoro jezdzisz na gazie a samochod wlasciwie tylko odpala sie
      na gazie?Mi osobiscie przy miesiecznym przebiegu rzedu 3.000 km wystarczy
      benzyny srednio za 20zl i wtrysku sekwencyjnym.
      • Gość: Gosc Re: LPG czy to się jeszcze opłaca IP: *.net 06.01.05, 10:40
        jezdzisz na gazie a samochod wlasciwie tylko odpala sie
        > na gazie

Sorry mialo byc oczywiscie na benzynie.
      • Gość: lok Re: LPG czy to się jeszcze opłaca IP: *.acn.waw.pl 06.01.05, 11:12
        To odpal go sobie po nocy na mrozie, przełącz od razu na gaz i spróbuj pojechać.

Jeśli nie będziesz dobrze rozgrzewał silnika i całego wydechu na benzynie, to
        już wkrótce przekonasz się jakie "oszczędności" Cię czekają.

• Gość: Gosc Re: LPG czy to się jeszcze opłaca IP: *.net 06.01.05, 11:44
          Gość portalu: lok napisał(a):

> To odpal go sobie po nocy na mrozie, przełącz od razu na gaz i spróbuj
          pojechać
          > .
          >
          > Jeśli nie będziesz dobrze rozgrzewał silnika i całego wydechu na benzynie, to
          > już wkrótce przekonasz się jakie "oszczędności" Cię czekają.

Nie tlumacz mi synku banalow bo na tej instalacji latam prawie 2 lata i mam
          nastukane 55.000 km.Chyba ze mowisz o jakims sztruclu 20-letnim.Bo u mnie
          automatyka steruje kiedy ma sie przelaczyc na gaz i benzynki naprawde tankuje
          srednio za 50 zyli na 2 miesiace.
          • Gość: lok Re: LPG czy to się jeszcze opłaca IP: *.acn.waw.pl 06.01.05, 11:49
            To zgłoś się na to forum jak będziesz miał trzy razy więcej przejechane.
            Wtedy będziemy już mogli wymieniać doświadczenia.

• Gość: Gosc Re: LPG czy to się jeszcze opłaca IP: *.net 06.01.05, 11:54

> To zgłoś się na to forum jak będziesz miał trzy razy więcej przejechane.
              > Wtedy będziemy już mogli wymieniać doświadczenia.

Wczesniej nastukalem Passatem tez z gazem ponad 120.000 i tez nie bylo
              problemow,wiec nie sadze aby i teraz mialy byc.Zreszta gdybym mial wybrac
              diesla a gas zawsze wybiore gas.
              • Gość: Milos Re: LPG czy to się jeszcze opłaca IP: *.crowley.pl 06.01.05, 12:06
                też byłem zdecydowanym zwolennikiem gazu, nie cierpię diesli z powodu klekotu i
                wibracji. Ale przy obecnych cenach gazu, po prostu sprzedałem samochood z 3.0
                V6 i gazem, ktoory palił 18l LPG po mieście i kupiłem 1.6, ktoory pali 8l PB w
                mieście i tyle...
      • Gość: Piotrek Re: LPG czy to się jeszcze opłaca IP: 195.85.209.* 06.01.05, 21:26
        No to powodzenia przy częstszej wymianie niektórych części (np silnik
        krokowy)
    • pawlos17 Re: LPG czy to się jeszcze opłaca 06.01.05, 10:46
      Opłacałoby się gdyby auto nie sprawiało później problemów. Chodzi głownie o
      przepływomierze powietrza, elektronikę silnika oraz wrażliwe na wyższe
      temperatury głowice silników. pozdr
    • Gość: robercik Re: LPG czy to się jeszcze opłaca IP: *.gryfice.sdi.tpnet.pl 06.01.05, 10:46
      Wszystko zależy od różnicy w cenie 1 litra LPG a 1 litra Pb. Jak różnica spadnie
      do 1 zł (lub niżej) to nie opłaca się wtedy zakładać instalacji. Ale kto może
      przewidzieć, czy ta różnica tak spadnie? Zakładam (a wręcz mam nadzieję) że nie
      dojdzie do takiej sytuacji, gdyż sam posiadam LPG w samochodzie od 15 lipca
      ubiegłego roku i instalacji dopiero mi się wróciła w 80%.
      Tak więc w skrócie moim zdaniem opłaca się Tobie założyćLPG do smochodu :)
      • mati_77 Re: LPG czy to się jeszcze opłaca 06.01.05, 10:57
        Ja tam mialem gaz w kancie i juz mnie wtedy denerwowalo to. Caly czas cos nie
        tak. Teraz leje ruska benzynke i jest super. W porownaniu do naszej wzrost
        spozycia prz jezdzie w miescie to jakis + 1L. Fakt ze mam 100 km do granicy.
        • Gość: robercik Re: LPG czy to się jeszcze opłaca IP: *.gryfice.sdi.tpnet.pl 06.01.05, 11:17
          Moim AX-em przejechałem na gazie 12000 km w ciągu ostatnich sześciu miesięcy
          bezproblemowo (odpukać), nie mam najmniejszych problemów z instalacją, zużycie
          gazu cały czas w normie, zawartość spalin też (niedawno sprawdzałem). Tak więc
          nie wszystkie instalacje są badziewne, tylko ewentualnie źle zamontowane :))).
          A ruskiej benzyny nie leję, mieszkam na zachodzie, więc do ruskich mam trochę
          daleko :(((
    • Gość: lok Re: LPG czy to się jeszcze opłaca IP: *.acn.waw.pl 06.01.05, 11:26
      Mam ten sam problem.
      Starym autem przejechałem ok. 150 tys. na gazie i wiem, że pojawiają się
      dodatkowe koszty - częsta wymiana tłumika, świec, filtrów powietrza i gazu,
      regulacje i przeglądy gazu. Dochodzi jeszcze ciągłe grzebanie w silniku i
      tankowanie co 400 km (zbiornik zamiast koła).

W nowym aucie sama wymiana dużego tłumika końcowego (z nierdzewki) zeżre mi
      pewnie całoroczne zyski z gazu.
      Boję sie też mieszania w elektronice, która i bez tego nie jest zbyt stabilna.

Dlatego teraz częściej patrzę na kompa i przynajmniej na trasie staram się
      ograniczać zużycie benzyny.
      Na gazie pewnie spaliłbym o 50% więcej, bo kto oszczędza na takim tanim paliwie.

• Gość: Milos Re: LPG czy to się jeszcze opłaca IP: *.crowley.pl 06.01.05, 11:48
        zgadzam się w 100% z przedmoowcą. Zrobiłem na gazie 60.000 poprzednim autem i
        potwierdzam co do dodatkowych kosztów, wymian, przeglądów, dużej częstotliwości
        tankowania, braku oszczędności ze strony kierowcy i pomniejszych upierdliwości
        typu kontrolka check engine. Dzisiaj już bym się na gaz nie zdecydował przy
        tych cenach LPG, prędzej już diesel, który przynajmniej mało pali. A póki co,
        wróciłem do PB.

Pzdr
      • Gość: Gosc Re: LPG czy to się jeszcze opłaca IP: *.net 06.01.05, 11:48
        > W nowym aucie sama wymiana dużego tłumika końcowego (z nierdzewki) zeżre mi
        > pewnie całoroczne zyski z gazu.

Nie rozsmieszaj ludzi,nawet polskie badziewne tlumiki z nierdzewki nie padaja
        po roku a srednio po okolo 3 latach a kosztuja nie wiecej niz 200 zlotych.
        • Gość: lok Re: LPG czy to się jeszcze opłaca IP: *.acn.waw.pl 06.01.05, 11:53
          No nie.
          Przecież nie wszyscy jeżdżą poldkami.

• Gość: Gosc Re: LPG czy to się jeszcze opłaca IP: *.net 06.01.05, 11:59

> No nie.
            > Przecież nie wszyscy jeżdżą poldkami.

Oczywiscie i tak np. nowy tlumik z nierdzewki rodzimej produkcji do Accorda z
            2000 roku kosztuje 180 zlotych.
            • Gość: Milos Re: LPG czy to się jeszcze opłaca IP: *.crowley.pl 06.01.05, 12:01
              ja miałem tłoomik aluminiowy, więc nie miałem żadnych problemoow z nim i nie
              wymieniałem.
            • Gość: mobile Re: LPG czy to się jeszcze opłaca IP: *.polsl.gliwice.pl / *.polsl.gliwice.pl 06.01.05, 12:27
              Gość portalu: Gosc napisał(a):

Oczywiscie i tak np. nowy tlumik z nierdzewki rodzimej produkcji do Accorda z
              > 2000 roku kosztuje 180 zlotych.

Wiesz co to jest nierdzewka?
    • konrad.boryczko Cena benzyny 06.01.05, 11:27
      Przy cenie benzyny 3,6 to moze...
      Natomiast benzyna teraz jest tansza. W niedziele przejechalem pol Polski
      tankujac po 3,40 i 3,41. Rekord na trasie to 3,29. Przy granicach jest jeszcze
      taniej.
      Pzdr.
      • Gość: Gosc Re: Cena benzyny IP: *.net 06.01.05, 11:52
        Psioczycie na gas i dodatkowe koszta z tym zwiazane co niektorzy madrale wola
        diesla,hehehe jakby diesel nie byl upierdliwy i nie ponosil znacznych
        dodatkowych kosztow.
        • Gość: Milos Re: Cena benzyny IP: *.crowley.pl 06.01.05, 11:54

> Psioczycie na gas i dodatkowe koszta z tym zwiazane co niektorzy madrale wola
          > diesla,hehehe jakby diesel nie byl upierdliwy i nie ponosil znacznych
          > dodatkowych kosztow.

Bym nie psioczył jakby LPG kosztowało 1,50 jak natura przykazała. I nawet bym
          wtedy na tym jeździł. A tak, to sorry. Jakie masz koszty przy dieslu, oprócz
          klekotu i wibracji ?
          • Gość: Gosc Re: Cena benzyny IP: *.net 06.01.05, 11:57
            Jakie masz koszty przy dieslu, oprócz
            > klekotu i wibracji ?

W przypadku TDI np TDCI bardzo czeste wizyty w serwisie i oczywiscie
            niewspolmierne koszta ewentualnych napraw silnika.
            I jeszcze jedno juz teraz diesel w hurcie kosztuje tyle co benzynka a lepiej
            nie bedzie tylko gorzej.
            • Gość: Milos Re: Cena benzyny IP: *.crowley.pl 06.01.05, 12:03

> Jakie masz koszty przy dieslu, oprócz
              > > klekotu i wibracji ?
              >
              > W przypadku TDI np TDCI bardzo czeste wizyty w serwisie i oczywiscie
              > niewspolmierne koszta ewentualnych napraw silnika.
              > I jeszcze jedno juz teraz diesel w hurcie kosztuje tyle co benzynka a lepiej
              > nie bedzie tylko gorzej.

Ale ja nie moowię o struclach Forda tylko o normalnych samochodach z normalnymi
              silnikami. Też mogę podać przykłady goownianych silników benzynowych z którymi
              są problemy... np. 1.8T rzeczonego VW...
              • Gość: fin Re: Cena benzyny IP: *.pro-internet.pl 06.01.05, 12:07
                a czym ty jezdzisz że tak oceniasz inne marki ? chciałbyś mieć sztrucla Forda
                • Gość: Milos Re: Cena benzyny IP: *.crowley.pl 06.01.05, 12:09
                  Gość portalu: fin napisał(a):

<chciałbyś mieć sztrucla Forda

HAHAHA
                  • Gość: ekson9 diesel + opał IP: *.jgora.dialog.net.pl 06.01.05, 14:03
                    Ja mam Toledo TDI 2000r leje pol na pol opal z dieslem spalanie wychodzi jakies
                    6l czyli koszt okolo 15zl na 100km i wszystko jest w porzadku
                    • Gość: K Re: diesel + opał IP: *.foke.pl / *.foke.pl 09.01.05, 13:53
                      A teraz na powaznie. Jezeli lejesz do Diesla red bulla to dolewaj tez MIXOLU (
                      takiego oleju) to pomaga!! Pozdrawiam!!!
              • Gość: Gosc Re: Cena benzyny IP: *.net 06.01.05, 15:18
                Gość portalu: Milos napisał(a):
                Też mogę podać przykłady goownianych silników benzynowych z którymi
                > są problemy... np. 1.8T rzeczonego VW...

Tu akurat piszesz bzdury bo ten silniczek to jedna z najbardziej udanych
                konstrukcji VW.
                • Gość: Milos Re: Cena benzyny IP: *.crowley.pl 06.01.05, 15:40

> Gość portalu: Milos napisał(a):
                  > Też mogę podać przykłady goownianych silników benzynowych z którymi
                  > > są problemy... np. 1.8T rzeczonego VW...
                  >
                  > Tu akurat piszesz bzdury bo ten silniczek to jedna z najbardziej udanych
                  > konstrukcji VW.

VW może tak, faktycznie. 2.0 12V był znacznie gorszy, na szczęście już go nie
                  montują.
                  • Gość: Gosc Re: Cena benzyny IP: *.net 06.01.05, 15:47
                    Gość portalu: Milos napisał(a):

> Gość portalu: Gosc napisał(a):
                    >
                    > > Gość portalu: Milos napisał(a):
                    > > Też mogę podać przykłady goownianych silników benzynowych z którymi
                    > > > są problemy... np. 1.8T rzeczonego VW...
                    > >
                    > > Tu akurat piszesz bzdury bo ten silniczek to jedna z najbardziej udanych
                    > > konstrukcji VW.
                    >
                    > VW może tak, faktycznie. 2.0 12V był znacznie gorszy, na szczęście już go nie
                    > montują.

2.0 12V w VW czegos takiego nigdy nie bylo,ale byl krotko 2.0 20V 130PS ktory
                    zastapil 1.8 20V 125 i ten 2.0 rzeczywiscie do najlepszych nienalezy wiem to od
                    kolezki z serwisu VW podobno biora duza oleju,padaja pierscienie.

• Gość: Milos Re: Cena benzyny IP: *.crowley.pl 06.01.05, 15:56
                      tak pomyłka, oczywiście 20V
    • Gość: Albercik Re: LPG czy to się jeszcze opłaca IP: *.sownet.gliwice.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 06.01.05, 19:31
      mam dwa autka na gaz i przejechane jednym na gazie ok 20 tys drugim ok 40 tys i co i nic i nic sie nie dzieje , a moze mam szczescie ,albo dobra instalacje a nie badziewiarska . pozdrawiam gazownikow .
      • michu8 Re: LPG czy to się jeszcze opłaca 06.01.05, 19:46
        Ja je3dnym zrobilem 60 tyś a drugim ponad 20 tys km i oprócz przeglądów
        technicznych też nic nie robiłem grunt to zamontować instalację w dobrym i
        sprawdzonym punkcie
        pozdro
        • Gość: Wiesiek Re: LPG czy to się jeszcze opłaca IP: 80.51.176.* 08.01.05, 10:17
          > Ja je3dnym zrobilem 60 tyś a drugim ponad 20 tys km

Ale przebieg! No nie! Ten pierwszy pewnie w ciągu 7lat, a drugi w ciągu trzech!
          Ja nie mogę, to prawie tak jak mój znajomy, który jest bardzo doswiadczonym
          kierowcą-na wszystkich świętych jeździł już na drugim baku benzyny, a przecież
          był dopiero listopad (a jeździ on prestiżową limuzyną-Skoda Fabia Sedan 1,2HTP
          special silver)!
    • Gość: Jan Re:Sami policzcie IP: *.zgora.dialog.net.pl 07.01.05, 21:25
      www.statoil.pl/statoil/index.jsp?place=Menu01&news_cat_id=153&layout=17
      • Gość: pablo Re:Sami policzcie IP: *.chello.pl 08.01.05, 16:37
        www.gieldasamochodowa.com/article/view.asp?l0=32,52527&path=gs\963&file=gb_781.xml
    • Gość: gosc holzgas wchodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.05, 21:02
      zaczyna sie mówić o autach na tzw. holzgas, czyli z gazogeneratorem drzewnym.
      Znacznie tańsze od LPG, więc pewnie taksówkarze pierwsi się zainteresują.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka