Dodaj do ulubionych

Chce kupic uzywane auto

IP: *.combidata.com.pl 21.05.02, 14:57
Czy warto jechac z takim autem do sprawdzenia do serwisu przed zakupem ?
Czy serwis jest w stanie wykryc wszystkie potencjalne usterki takiego auta
(okolo 3-5 letniego)?
Z gory dziekuje za posty
lelek
Obserwuj wątek
    • Gość: martynka Re: Chce kupic uzywane auto IP: *.lukowa7.waw.pl 21.05.02, 15:02
      Chyba warto - moja koleżanka kupowała ostatnio auto - pojechali nim na
      diagnostykę komputerową - kosztowała 130PLN (samochód 30tys.), byli też na
      policji i sprawdzali czy nie jest krdziony...
      www.trader.pl/pl/motoryzacja/dokumenty/auto-druga-reka.asp - poczytaj
      trochę tam...
    • Gość: Mikolaj Re: Chce kupic uzywane auto IP: *.pol-assistance.spzoo.pl 21.05.02, 16:07
      Gość portalu: lelek napisał(a):

> Czy warto jechac z takim autem do sprawdzenia do serwisu przed zakupem ?
      > Czy serwis jest w stanie wykryc wszystkie potencjalne usterki takiego auta
      > (okolo 3-5 letniego)?
      > Z gory dziekuje za posty
      > lelek

Wszystkich usterek nie wykryje bo to prawie niemożliwe - trzeba by rozebrać pół
      samochodu. Natomiast napewno stwierdzi rzeczy podstawowe, tj.
      - czy auto było rozbite
      - czy przebieg na liczniku z grubsza odpowiada zużyciu
      - ogólny stan samochodu
      - doradzi co może potencjalnie sprawiać problemy i co wymienić od razu po zakupie
      np. pasek rozrządu.
      pzdr
      Mikołaj
      • Gość: pmb ja bylem IP: *.sgh.waw.pl 21.05.02, 18:31
        i ciesze sie, bo dowiedzialem sie duzo o samochodzie ktory w koncu kupilem, jak
        bym pojechal dopiero po zakupie, to bym sie pewnie zmartiwl,

i mam jeszcze pytanie, bo w jednym warsztacie powiedzieli mi ze samego paska
        rozrzadu sie nie wymienia i trzeba wymienic caly rozrzad (lacznie z pompa
        wodna)- chodzi o nissana micre z 92. moze ktos wie cos na ten temat?

dzieki
        • Gość: Michal Re: sprawdz------wymien IP: *.telia.com 21.05.02, 20:10
          Gdybys wiedzial kiedy byl wymieniany ostanio pasek i czy byla wymieniana pompa
          to zaden problem.Warsztaty nie chca brac odpowiedzialnosci,to jest ta sama
          praca wymiana paska i pompy.Tak sie praktykuje w Toyotach i wielu innych
          markach,ktore maja napedzana pompe wody paskiem rozrzadu.Sprawdz czy TY masz
          pasek czy lancuch zeby nie robiono Cie w konia.Gdybys mial udokumentowana
          wymiane glikolu co dwa lata to napewno nie trzeba bylo by wymieniac tej pompy.Z
          praktyki wiem ze nikt prawie glikollu nie wymienia tylko dolewaja i sprawdzaja
          temperature zamarzania.Niestey glykol trzeba wymieniac co dwa lata ze wzgledu
          na inhibitory ktore zawiera glykol,one smaruja zapobiegaja korozji.Po dwoch
          latach niedzialaja.Z tad ludzie maja problemy z uszczelkami pod glowica.
          Pekaniem glowic,korozja,nawalanie pomp wody ,zamulenie systemu ogrzewniczego i
          wiele inych problemow.Ale to nie na temat.Pzdr.Michal
          • Gość: Marek Re: sprawdz------wymien IP: *.atl.ec.equifax.com / 172.18.118.* 21.05.02, 20:11
            A w samochodach GM stosuje sie plyn Dextron, ktory wymienia sie co 6 lat/100
            tys. mil. Bardzo dobry pomysl.
            • Gość: Michal Re: nie musisz - Dextron -to jak olej do automatu IP: *.telia.com 21.05.02, 20:24
              Marku zapomniales gdzie mieszkasz.Sniegu tam u Was to nie uswiadczysz.A glykol
              leja Wam o 50% wiekszym stezeniu niz w naszej szerokosci geograficznej.Dlatego
              aby lepiej odbieral cieplo.U nas w tej klonsystencji by zamarzl.Tak samo jest w
              Californi.Jezdza na czystym glykolu.Pzdr.Michal
              P.S W zwiazku z tym nietrzeba wymieniac niema przed czym tak chronic i nietraci
              tych wlasnosci.
              • Gość: Marek Re: nie musisz - Dextron -to jak olej do automatu IP: *.atl.ec.equifax.com / 172.18.118.* 21.05.02, 20:29
                Snieg byl w tym roku. Lezal chyba z pol dnia.
              • Gość: is300 Re: nie musisz - Dextron -to jak olej do automatu IP: *.dyn.optonline.net 21.05.02, 20:30
                Ostatnio bylem u dealera Toyoty/Lexusa na zmianie oleju, i mi facet powiedzial
                ze musz zmienic juz olej w skrzyni. Az sie sam zasimialem.
                Mowi ze teraz Toyota kaze zmieniac co 15tys mil, niezly pomysl do zdzierania
                pieniedzy. NIe wiem w mojej Camry mam 96tys mil i olej w skrzyni nie byl
                nigdy jeszcze zmieniany.
                • Gość: Marek Re: nie musisz - Dextron -to jak olej do automatu IP: *.atl.ec.equifax.com / 172.18.118.* 21.05.02, 20:34
                  Toyota ma jakies powazne problemy z najnowszymi silnikami i (chyba) skrzyniami -
                  jak sie czesto nie zmienia oleju to sie zacieraja.
                  • Gość: is300 Re: nie musisz - Dextron -to jak olej do automatu IP: *.dyn.optonline.net 21.05.02, 20:37
                    Gość portalu: Marek napisał(a):

> Toyota ma jakies powazne problemy z najnowszymi silnikami i (chyba) skrzyniami
                    > -
                    > jak sie czesto nie zmienia oleju to sie zacieraja.

NIe zbyt rozumiem co masz na mysli;
                    To jest tylko wybryk dealera. W ksiazce kaza co 60tys mil.
                    • Gość: Marek Re: nie musisz - Dextron -to jak olej do automatu IP: *.atl.ec.equifax.com / 172.18.118.* 21.05.02, 20:42
                      www.consumeraffairs.com/automotive/toyota_engine.html

Toyota sie przyznala ze maja problem z tym pieniacym sie olejem w silnikach V6
                      3.0L. Na razie zwiekszyli gwarancje na silnik do 6 lat, ale MUSISZ miec
                      papierki ze wszystkich wymian oleju, inaczej nie ma gwarancji. Silnik
                      przeprojektowuja - modele 2003 maja miec juz nowy.
                      • Gość: is300 Re: nie musisz - Dextron -to jak olej do automatu IP: *.dyn.optonline.net 21.05.02, 20:47

> <a href="www.consumeraffairs.com/automotive/toyota_engine.html"target="_
                        > blank">www.consumeraffairs.com/automotive/toyota_engine.html</a>
                        >
                        > Toyota sie przyznala ze maja problem z tym pieniacym sie olejem w silnikach V6
                        > 3.0L. Na razie zwiekszyli gwarancje na silnik do 6 lat, ale MUSISZ miec
                        > papierki ze wszystkich wymian oleju, inaczej nie ma gwarancji. Silnik
                        > przeprojektowuja - modele 2003 maja miec juz nowy.

Nie slyszalem o tym.
                        Ale co w ostatnim miesiacu zauwazylem, ze kiedy zapalam swoja Toyote 2.2 zimna,
                        to tez widze jasny szary dymek przez pare sekund, przyczyna prosta, autko ma juz
                        96tys i juz nie ma co od niego wymagac. Mysle ze to tez od tego ze silnik
                        czesami przeciagalem na wysokie obroty, przy wyprzedzaniu czy przy wiekszym
                        przyspieszeniu.
                      • Gość: Marek Arogancka Toyota IP: *.atl.ec.equifax.com / 172.18.118.* 21.05.02, 20:50
                        Swoja droga - zobaczcie jak wiele jest narzekan na Toyote w stosunku do innych
                        marek. Czyzby legendarna jakosc powoli przchodzila w legendarna arogancje?
                        • Gość: is300 Nie zgadzam sie z toba IP: *.dyn.optonline.net 21.05.02, 20:55

> Swoja droga - zobaczcie jak wiele jest narzekan na Toyote w stosunku do innych
                          > marek. Czyzby legendarna jakosc powoli przchodzila w legendarna arogancje?

To sa drobne problem, w wiekszosci auta sa niezawodne.
                          Wpadni czesami na forum BMW i zobacz ile tam ludzie maja problemow ze swoimi
                          nowymi furami. Lub Acury, podobno w nowej Acurze TL Type-S skrzynie padaja jak
                          muchy, bo jest jakasc usterka. Piaty bieg(gear) byl zrobiony z innego miekszego
                          metalu, i teraz sie sciera i pieprzy cala skrzynie.
                          • Gość: Marek Re: Nie zgadzam sie z toba IP: *.atl.ec.equifax.com / 172.18.118.* 21.05.02, 21:01
                            Wydaje mi sie ze silniki, ktore sie po kilkunastu tys. mil zacieraja a ktorych
                            Toyota nie chce wymieniac nie sa "malym" problemem.

Zobacz ile jest oficjalnych "complains" na BMW...
            • Gość: Andrzej Re: sprawdz------wymien IP: *.centrala.kbsa / 10.1.12.* 22.05.02, 08:24

> A w samochodach GM stosuje sie plyn Dextron, ktory wymienia sie co 6 lat/100
              > tys. mil. Bardzo dobry pomysl.

W mojej H Civic napisali, że płyn chłodniczy wymieniać po 200KKM lub 10 latach.
              Jest tam coś co się nazywa jakoś tak Honda AntiFreeze Fluid. Prawdę powiedziwaszy
              to zastanawaim się ile w tym jest prawdy, bo do tej pory wymieniałem co 2 lata,
              wprawdzei też zgodnie z zaleceniami producenta. A i było to w Suzuki.
    • Gość: is300 Re: Chce kupic uzywane auto IP: *.dyn.optonline.net 21.05.02, 20:26
      Gość portalu: lelek napisał(a):

> Czy warto jechac z takim autem do sprawdzenia do serwisu przed zakupem ?
      > Czy serwis jest w stanie wykryc wszystkie potencjalne usterki takiego auta
      > (okolo 3-5 letniego)?
      > Z gory dziekuje za posty
      > lelek

Nie wiem z kad jestes, jesli ze Stanow moze. To poprobuj WWW.CARFAX.COM
      Na tej stronie mozesz sprawdzic historie twego samochodu.
      Wpiszesz VIN# i tyle, koszt jest chyba $20 i mozesz sprawadzac ile chcesz przez
      3miesiace, za $14 raz tylko sprawdzasz.
      Radzil bym ci tez jechac do serwisu jak ci ta osoba pozwoli od kturej ty te auto
      kupujesz, CARFAX tez jest dobry bo ci troche da informaci.
      • Gość: Michal Re:IS300 to byl bardzo madry facet IP: *.telia.com 21.05.02, 20:36
        Olej treba wymnieniac co 40.000km w skrzyni biegow,ze wzgledu na opilki ktore
        niszcza lozyska i bieznie zebow.Pewnie niedlugo wymienisz skrzynie biegow.W
        moje Camrze bylo pilnowane i ja sam pilnuje jak oka w glowie.Tyle ma
        przejechanych a jest tak cichutka na kazdym biegu.Obecnie jezdze na syntetyku w
        skrzyni biegow.Jako ciekawoostka mercedes zaleca rowniez wymiane co 40kkm i
        wtedy gwarantuje 1mln km.Pzdr.Michal
        P.Snie rozmieszaj mnie mowiac o kosztach wymiany (mam zajady)
        • Gość: Marek Och ten GM IP: *.atl.ec.equifax.com / 172.18.118.* 21.05.02, 20:39
          GM zaleca zmiany plynu w automacie co 60 tys. mil. Niestety ostatnio zrobila
          sie modna wymiana bez otwierania skrzyni - plucza ja nowym plynem az to co
          wychodzi jest czyste. Wspanialy pomysl, ale co z filtrem?!?!?!
          • Gość: is300 Re: Och ten GM IP: *.dyn.optonline.net 21.05.02, 20:42

> GM zaleca zmiany plynu w automacie co 60 tys. mil. Niestety ostatnio zrobila
            > sie modna wymiana bez otwierania skrzyni - plucza ja nowym plynem az to co
            > wychodzi jest czyste. Wspanialy pomysl, ale co z filtrem?!?!?!

Slyszalem o tym od kumpla.
            NIe wiem czy to takie wspaniale.
            W Toyocie chca $39 za wymiane oleju w skrzyni, uwazam ze to jest ja zadarmo.
            • Gość: Marek Re: Och ten GM IP: *.atl.ec.equifax.com / 172.18.118.* 21.05.02, 20:44
              To jest za darmo. Normalnie ta "szybka" wymiana kosztuje $79, a pelna (ze
              zdjeciem dekla i wymiana filtru) $109.
        • Gość: is300 Re:IS300 to byl bardzo madry facet IP: *.dyn.optonline.net 21.05.02, 20:41
          Gość portalu: Michal napisał(a):

> Olej treba wymnieniac co 40.000km w skrzyni biegow,ze wzgledu na opilki ktore
          > niszcza lozyska i bieznie zebow.Pewnie niedlugo wymienisz skrzynie biegow.W
          > moje Camrze bylo pilnowane i ja sam pilnuje jak oka w glowie.Tyle ma
          > przejechanych a jest tak cichutka na kazdym biegu.Obecnie jezdze na syntetyku w
          >
          > skrzyni biegow.Jako ciekawoostka mercedes zaleca rowniez wymiane co 40kkm i
          > wtedy gwarantuje 1mln km.Pzdr.Michal
          > P.Snie rozmieszaj mnie mowiac o kosztach wymiany (mam zajady)

Po pierwsze to o jakiej skrzyni mowisz: Auto/Manual
          Ja mowie o automacie.
          Moja skrzynia jest w porzadku, a zeby to porownac to sa mile bite na trasie a
          nie po miescie. Skrzynka jest jak nowa, nic jej nie dolega.
          Wiem ze olej juz powinien byc zmieniony.

• Gość: Marek Re:IS300 to byl bardzo madry facet IP: *.atl.ec.equifax.com / 172.18.118.* 21.05.02, 20:43
            Wyciagnij bagnet i powachaj. Jak nie jest rozowe i pachnie spalenizna, to
            mozesz zaczac zbierac pieniadze na nowa skrzynie.
          • Gość: Michal Re:IS300----- to byl bardzo madry facet IP: *.telia.com 21.05.02, 20:44
            Manual,ale i automacie tez niewiele wiecej powinno sie jezdzic.Troche Cie
            ratuje ze dlugie trasy.Pzdr.Michal
            • Gość: is300 Re:IS300----- to byl bardzo madry facet IP: *.dyn.optonline.net 21.05.02, 20:50
              Bardzo sie juz nie martwie;
              Toyota to jest auto do codziennego bicia, ale w Lexusie to jade wedlug ksiazki
              z serwisem.
            • Gość: Michal Re:IS300----- to byl bardzo madry facet IP: *.telia.com 21.05.02, 20:51
              IS300 nowe Lexusy maja duzo sensorow w skrzyni biegow i widac mieli problemy
              dlatego zalecaja czestsza wymiane.Toyota Ciebie nie nabije im zalezy na kazdym
              kliencie.Wiesz ile kosztuje zorganizowanie jednego nowego klienta.
              Postep jest kazdego roku musimy zmienic Swoje nastawienie do auta.Nie traktowac
              a tak bylo dawniej i sie jechalo.
              Pamietam jako dziecko siedmiolatek z demobilu Willysem jezdilismy po ogrodzie
              zmieniajac biegi srubokretem i sie jechalo.Spróbuj tak Lexusem.Pzdr.Michal
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka