Dodaj do ulubionych

Dlaczego Renault mami klientów gwiazdkami ??

16.02.05, 08:19
miasta.gazeta.pl/gorzow/1,35211,2552174.html
Obserwuj wątek
    • marcinc3 same fakty 16.02.05, 08:48
      nie mami to prawda auta reno wspolczesne sa b bezpieczne mialem najnowsze megan
      i moge to powiedziec a ta sytuacja co podales to po 1 to bylo zderzenie z
      ciezarowka po 2 obydwoje mogli znacznie przekroczyc predkosc osobowka nawet
      mogla jechac 170 wtedy nic nie pomoze tym bardziej jak wpadlaw poslizg i wpadla
      pod cieazrowke bokiem po 3 mogla to byc renault 5 z 1989 ona nie miala 1
      gwiazdki
    • edek40 Re: Dlaczego Renault mami klientów gwiazdkami ?? 16.02.05, 12:31
      Rzeczywiscie to nierzetelna firma. Do tego musieli niezle posmarowac NCAP, bo to oni im przyznali te piec gwiazdek. A przeciez mowimy o badaniu najazdu z predkoscia 50 km/h. A gdzie badania przy predkosci 2x200 km/h czyli klasycznego zderzenia czolowego na autostradzie? Gdzie badania upadku z urwiska do morza (w tym badania plywalnosci)? Gdzie badania najazdu z predkoscia 200 km/h na ciagnik rolniczy z podlaczonym plugiem? Przeciez to codziennosc i firma powinna cos z tym zrobic, a nie reklamowac sie jako bezpieczna marka. Chociaz na polski rynek zlozony w sporej czesci z bezmyslnych bohaterow. Albo, wzorem amerykanskim, dawac klauzule typu nie rozpedzac sie na maksa i nie walic w sciane i ze grozi to powaznymi nastepstwami.
      • jocek1 Re: Dlaczego Renault mami klientów gwiazdkami ?? 17.02.05, 10:46
        temat już był na forum, ale poczytajcie o testach NCAP:
        www.przekroj.pl/archiwum/06_05/text5.html
        także o tym, że można dostać pięć a nie cztery gwiazdki za sygnalizację
        zapięcia pasów ...

A gdzie badania przy predkosci 2x200 km/h czyli klasycznego zde
        > rzenia czolowego na autostradzie? Gdzie badania upadku z urwiska do morza (w
        ty
        > m badania plywalnosci)? Gdzie badania najazdu z predkoscia 200 km/h na
        ciagnik
        > rolniczy z podlaczonym plugiem?

Może dlatego, że to tylko niewielka część zdarzeń drogowych, a większość da sie
        podciągnąć pod te 50km/h. Bo jeżeli ktoś idzie na czołówkę 200km/h bez
        hamowania, to chyba nie za dobrze widzi albo ma popsute hamulce, albo nie ma
        wyobraźni. Takim kierowcom i jazda czołgiem nie pomoże ;-((
        • edek40 Re: Dlaczego Renault mami klientów gwiazdkami ?? 17.02.05, 10:54
          Chm. Wiem skad wzielo sie te 50 km/h. Wiem, ze nie ma samochodow, w ktorych jest 100% przezycia. Wyglada jednak na to, ze zalozyciel watku tego nie wie.
    • macio666 Re: Dlaczego Renault mami klientów gwiazdkami ?? 16.02.05, 12:35
      Mami, bo to się dobrze sprzedaje. Pewne jest że nowsze auta są generalnie
      bardziej bezpieczne niż starsze m.in. dzięki NCAPowi oraz to że większe są
      bezpieczniejsze niż mniejsze dzięki Newtonowi. Reszta to w mniejszym lub
      większym stopniu spekulacje.

Pozdro,
      M
      • inna-bajka Re: Dlaczego Renault mami klientów gwiazdkami ?? 16.02.05, 12:38
        Musi mieć pięć gwiazdek i inne wynalazki, bo kierowcy Renault, nie mają
        wyobraźni, najlepszym przykładem zakup samej Renówki. A potem wydaje im się, że
        jak ma ABS, EBD, 6 poduszek i 5 gwiazdek, to jest nieśmiertelny.
        • niki27 Re: Dlaczego Renault mami klientów gwiazdkami ?? 16.02.05, 16:40
          Jak to jest, że ja tak nie uważam?

Generalizowanie to niebezpieczna pułapka dla leniwych umysłowo.
          • inna-bajka Re: Dlaczego Renault mami klientów gwiazdkami ?? 16.02.05, 17:30
            To są fakty, przykro mi, że Cię uraziłam.
            • niki27 Re: Dlaczego Renault mami klientów gwiazdkami ?? 16.02.05, 19:07
              Mogłabyś mówić, że to jest fakt, gdyby wszyscy użytkownicy renówek uważali się
              za nieśmiertelnych. Ponieważ jest przynajmniej jeden użytkownik renówke, który
              tak nie uważą (moi meme), to mówisz o "stereotypie", a nie "fakcie".

Moje gratulacje, jeżeli w ocenie rzeczywistości posługujesz się stereotypami.
              • inna-bajka Re: Dlaczego Renault mami klientów gwiazdkami ?? 16.02.05, 19:15
                Najlepszą forma obrony jest atak, więdz mi odgryź gardło:)
                • bestfeler Re: Dlaczego Renault mami klientów gwiazdkami ?? 17.02.05, 11:11
                  Co to są według ciebie fakty?
                  Mylisz fakty z obiegowymi stereotypami.
                  niki27 ma absolutna rację.
                  Faktem to jest to ze reno ma 5 gwiazdek, co kolwiek by stego miało wynikać.
                  • inna-bajka Re: Dlaczego Renault mami klientów gwiazdkami ?? 17.02.05, 11:30
                    Ma, no i co z tego wynika ? Przecież tego nie neguję. Przeczytaj sobie co
                    napisałam wyżej. Nieśmiertelny ;)
                    • bestfeler Re: Dlaczego Renault mami klientów gwiazdkami ?? 17.02.05, 11:44
                      inna-bajka napisała:

> Musi mieć pięć gwiazdek i inne wynalazki, bo kierowcy Renault, nie mają
                      > wyobraźni, najlepszym przykładem zakup samej Renówki. A potem wydaje im się,
                      że
                      >
                      > jak ma ABS, EBD, 6 poduszek i 5 gwiazdek, to jest nieśmiertelny.

niki27 napisał:

> Jak to jest, że ja tak nie uważam?
                      >
                      > Generalizowanie to niebezpieczna pułapka dla leniwych umysłowo.
                      >

inna-bajka napisała:

> To są fakty, przykro mi, że Cię uraziłam.

Napisałaś wyżej że "Musi mieć pięć gwiazdek i inne wynalazki, bo kierowcy
                      Renault, nie mają wyobraźni, najlepszym przykładem zakup samej Renówki. A potem
                      wydaje im się, że jak ma ABS, EBD, 6 poduszek i 5 gwiazdek, to jest
                      nieśmiertelny." i że "To są fakty".
                      Więc wdług cibie fakty to brak wyobraźni kierowców reno, oraz uważanie się ich
                      za nieśmiertelnych. A ja ci mówie że to nie są fakty.
                      • inna-bajka Re: Dlaczego Renault mami klientów gwiazdkami ?? 17.02.05, 11:47
                        Ok, masz rację. Pasuje ?
                        To jest moje zdanie, które wynika z obserwacji i uprzdzeń do tych marek,
                        popartych niestety własnymi negatywnymi doświadczeniami.
                        Koniec tematu.
    • zember Euro NCAP to wielka lipa 16.02.05, 14:04
      Samochody Renault już od dłuższego czasu dostają po pięć gwiazdek, tymczasem
      nie chce mi się wierzyć że są bezpieczniejesze niż czterogwiazdkowe Volvo czy
      Mercedesy! Obie te marki od lat prowadzą badania nad bezpieczeństwem, mają
      swoje normy i testy i współpracują z policją zbierając dane z wypadków w
      których uczestniczyły ich samochody.

A Renault ni stąd ni zowąd nagle wyskoczył na producenta najbezpieczniejszych
      samochodów w Europie. To lipa! Renault robi układy bezpieczeństwa pod ten test
      i dlatego wygrywa. A wcale nie oznacza to że te auta są najbezpieczniejsze na
      drodze!
      • niki27 Re: Euro NCAP to wielka lipa 16.02.05, 16:41
        I Volvo i Merecedes regularnie wypuszczają na rynek samochody, które uzyskują 5*
      • chris62 Re: Euro NCAP to wielka lipa 17.02.05, 13:52
        To obejrzyj zdjęcia z karambolu pod Krakowem i zobacz jak wygląda Laguna II po
        dostaniu w tyłek od TIRA dobiciu przodem do autobusu następnie dachem i
        opadnięciu na inne samochody.
    • wojtekg1981 Re: Dlaczego Renault mami klientów gwiazdkami ?? 16.02.05, 14:08
      a moze to bylo renault 5 ktore raczej nie nalezalo do bezpiecznych
    • diabel.tasmanski Dlaczego nie wszystkim dana jest 16.02.05, 18:57
      umiejętniść czytanie ze zrozumieniem ?
    • wujaszek_joe Re: Dlaczego Renault mami klientów gwiazdkami ?? 17.02.05, 10:50
      jaki jest związek tego artykułu z gwiazdkami?
      • jocek1 Re: Dlaczego Renault mami klientów gwiazdkami ?? 17.02.05, 11:53
        > jaki jest związek tego artykułu z gwiazdkami?

wybacz, ale na mojej przeglądarce link działa bez zarzutu ;-P
        • wujaszek_joe Re: Dlaczego Renault mami klientów gwiazdkami ?? 17.02.05, 13:56
          "Godz. 5.15. Najtragiczniejszy wypadek zdarzył się o godz. 5.15 na drodze z
          Gorzowa do Różanek, gdzie renault wpadło w poślizg i zderzyło się z ciężarowym
          dafem. Niestety, 31-letni kierowca renault i jego 47-letni pasażer zginęli na
          miejscu. Kierowcy ciężarówki nic się nie stało."

jaki jest związek tego cytatu z gwiazdkami?
          nawet nie wiadomo jakie to było renault.
          • niki27 Re: Dlaczego Renault mami klientów gwiazdkami ?? 17.02.05, 15:03
            Zresztą, nawet największe osobowe Renault (Espace), ma niewielkie szanse
            wybronić pasażerów w zderzeniu z ciężarówką. Nie wiemy też, z jaką prędkościa
            ta renówka /lub ta ciężarówka/ rąbnęła.
            Żadne gwiazdki nie zniosa praw fizyki. Nawet EuroNCAP pisze o tym w swoim FAQ.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka