Dodaj do ulubionych

auto dla zony + małoletniego dziecka za 15.000 pln

03.03.05, 19:43
Jako laik w temacie samochodowym proszę o poradę.
Potrzebuję kupić dla żony (+ córka 2 lata) jakieś małe auto w granicach 14 -
15 tys.
Lepiej wziąć np 4 letniego Matiza czy 7 -8 letni samochód typu Corsa?
Samochód tylko do jady po mieście ( 1000 - 1500 km/miesiąc ), ma posłużyć
jakieś 3 lata.
Proszę o poradę albo wskazówki.
Dzięki

Rafal
Obserwuj wątek
    • gosikk79 Re: auto dla zony + małoletniego dziecka za 15.00 03.03.05, 20:23
      A dlaczgo nie matiz wszyscy sobie chwalą,tym bardziej do jazdy po mieście.Autko
      małe,mało się psuje,tanie części,dostępne,pali ok 7 litrów(w mieście).Za 15tyś.
      to kupisz 3-latka,a to nie to samo co 8-latek i w dodatku sprowadzany z
      niemiec.Mam kumpla co wozi i wierz mi że te auta są w opłakanym stanie.A
      zapewnienie że bezwypadkowy prawie w każdym przypadku są kłmstwem.Zapytaj żony
      co by wolała:)))
      Pozdrawiam.
      • rafal.kowalczyk Re: auto dla zony + małoletniego dziecka za 15.00 03.03.05, 20:36
        Żona ma zacięcie rajdowe i wolałaby Alfa Romeo 146 :):) - widzieliśmy takie
        dziś w komisie - ale chyba bym nie zarobiła na paliwo
        • wlk.brytania Re: auto dla zony + małoletniego dziecka za 15.00 03.03.05, 20:37
          Na paliwo moze jeszcze,ale na mechanikow juz napewno nie...
        • wlk.brytania Iberio 03.03.05, 22:14
          Moj wpis znalazl sie pod postem Alfie,nie wiem wiec czemu sadzisz ze dotyczyl
          Matiza.Na temat Daewoo nie zabieram glosu,choc oczywiscie jesli autora tekstu
          stac na to bardziej polecalbym jednak Micre.
          • iberia29 Re: wlk.brytanio 03.03.05, 22:19
            popatrz na drzewko-ja odpisalam do mic_27 a nie do Ciebie ;-)
    • schovinista Re: auto dla zony + małoletniego dziecka za 15.00 03.03.05, 21:53
      Micra
      • wujaszek_joe Re: auto dla zony + małoletniego dziecka za 15.00 04.03.05, 07:19
        jesli nie matiz to micra lub twingo
    • iberia29 Re: auto dla zony + małoletniego dziecka za 15.00 03.03.05, 21:58
      kolejny uprzedzony do daewoo, jakies konkretne zarzuty , czy tak po prostu bo
      koreanskie?
      • schovinista Re: auto dla zony + małoletniego dziecka za 15.00 04.03.05, 02:22
        konkretne zarzuty,

a co nigdy nie użytkowałeś ze nie masz zarzutów?

Sasza
        • iberia29 Re: auto dla zony + małoletniego dziecka za 15.00 04.03.05, 07:33
          no wlasnie uzytkowalam, coprawda nie matiza, i nie mam zarzutow, zdziwiony??
      • 1tomaszs Re: auto dla zony + małoletniego dziecka za 15.00 04.03.05, 13:09
        Mieliśmy Matiza w firmie.W tym samym czasie gdy inne auta kupione w tym samym
        czasie przekraczały na liczniku 100 tyś km Matiz miał 30 tyś -ciekawe czemu??
        Odpowiem - bo się często psuł i siedział dużo w serwisie.I na dodatek niewiadomo
        czemu na częsci czasem trzeba było po pare dni czekać.Stąd inne auta jeździły.
        W następnej transzy zakupowej nie było matiza - z małych jest Corsa - ma 50 tys
        i do serwisu pojechała tylko na przeglądy.
        • alewi Re: auto dla zony + małoletniego dziecka za 15.00 04.03.05, 20:05
          Tra ta ta

W polsce produkuja to przeciez dobre byc nie moze, ale drodzy formulowicze w
          tej wlasnie Polsce moze nie otwiera sie nowych samochopow ale za to czesci
          plastikowe, tarcze, klocki, silniki na pierwszy montaz do tych super samochodow
          (np. TOyota, FORD, Citroen) to tylko w polsce produkuja i to juz wam nie
          przeszkadza (juz z 30% tego asortymentu w EUROPIE to wlasnie w Polsce produkuja)

Bardzo zdziwiony jestem, ze taka glopia nagonka jest na te auta, sam mialem
          Lanosa cztery lata i byl to bardzo dobry samochod (170 tys przebiegu i tylko
          eksploatacja i kilka drobnych napraw np. pompa paliwa).

Opamietajcie sie porownujac Corse do Matiza to za duzej roznicy nie widze.
          Oprocz ceny oczywiscie. No ale moim zdaniem to po co przeplacac

Pozdrawiam,
    • 1tomaszs Re: auto dla zony + małoletniego dziecka za 15.00 04.03.05, 13:03
      Rozgladnął bym sie za Oplem Corsą tylko koniecznie w wersji silnikowej 1,4 16V
      lub 1,6 16V szczególnie jak żona ma zaciecie sportowe. Zawsze jeśli benzyna
      będzie wychodzić za drogo można załozyć gaz - silniki opla bardzo dobrze
      przyjmują gaz - nawet mozna by założyć I generacje za ok 1100-1300 zł ale to
      ponoć nielegalne.Z innymi silnikami naprzykład VW Polo czy Ford z gazem mogą
      byc problemy, albo wogóle to bedzie nieopłacalne (w niektórych silnikach musi
      być wtrysk gazu (min 3500 zł)aby to dobrze i bezproblemowo działało).
    • mamlas.1 LEĆ DO SALONU FIATA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 04.03.05, 16:12
      Tam jest jeszcze masa nowych Seicento z 2004 za 20000,pożycz u teściów te 5
      tysiecy i bedziesz miał nowe auto z dwuletnią gwarancją,przy nim 4-letni Matiz
      to totalny bezsens (jak już nawet jako nowy przegrywał porównania z Sejem...)
      Pozdrawiam
      • x-darekk-x Re: LEĆ DO SALONU FIATA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 04.03.05, 16:24
        popieram. za 20 spokojnie dostaniesz nowe (w znaczeniu nieuzywane, ale z
        rocznika 2004) seicento. a nowy to zawsze nowy.

co do matiza. uwazam, ze to rowniez bardzo dobra propozycja. znam kilku bardzo
        zadowolonych uzytkownikow. w rodzinie mam dwa daewoo (2 lanosy) i sa w 100%
        bezawaryjne. powaznie. wprawdzie maja dopiero 3 i 4 lata, ale spisuja sie
        swietnie. poza tym z latwoscia znajdziesz matiza od pierwszego wlasciciela,
        bezwypadkowy, z niewielkim przebiegiem.
        • mamlas.1 Re: LEĆ DO SALONU FIATA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 04.03.05, 16:31
          Zgoda,ale niech mi ktoś wytłumaczy jaki jest sens kupowania 4 letniego,powoli
          już zuzytego Matiza skoro w salonie obok,za niemal identyczną kasę czekają
          nowiutkie Seje??? Przecież nie ma nawet co dyskutować,taki fiacik posłuży
          duuużo dłużej i duuużo bardziej bezproblemowo!! A i przy odsprzedaży sie zwróci!
          • x-darekk-x Re: LEĆ DO SALONU FIATA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 04.03.05, 16:44
            i polski robotnik prace ma.
          • kklp Nie leć do salonu fiata 04.03.05, 18:05
            Po trzech latach, seicento będzie warte nie więcej niż 12 tys.plnów, a matiz
            około 10 tys.(utratę wartości można sobie przeliczyć) Poza tym matiza można
            kupić z przebiegiem mniejszym niż 30 tys.km., prawie jak nowy...
            • mic_27 Re: Nie leć do salonu fiata 04.03.05, 19:07
              hehehe widze ze wypowiadaja sie same osoby które cale zecie jezdza praca( 2km)
              dom, praca dom i tak cale zycie. Ludzie ani nowy zaden daewoo ani zaden fiat nie
              dorówna zadnemu autu zachodniemu oplowi vw czy nawet fordowi albo patrzac na tą
              klase aut nissanowi micra!!!!!!!! macie jakoakolwiek stycznoasc z autami czy
              tylko wsiasc wlac paliwo i jechac?zastanowcie co mowicie!!!!!!!pozdrowienia dla
              zwolennikow daewoo i fiatow:)
              • mamlas.1 Re: Nie leć do salonu fiata 05.03.05, 01:12
                Odpowiadasz na :
                mic_27 napisał:

> hehehe widze ze wypowiadaja sie same osoby które cale zecie jezdza praca( 2km)
                > dom, praca dom i tak cale zycie. Ludzie ani nowy zaden daewoo ani zaden fiat
                ni
                > e
                > dorówna zadnemu autu zachodniemu oplowi vw czy nawet fordowi albo patrzac na

> klase aut nissanowi micra!!!!!!!! macie jakoakolwiek stycznoasc z autami czy
                > tylko wsiasc wlac paliwo i jechac?zastanowcie co mowicie!!!!!!!pozdrowienia
                dla
                > zwolennikow daewoo i fiatow:)

hehehe,w częstotliwości napraw reanimacyjnych tych zuzytych złomów i cen części
                zamiennych to napewno ;-)))))

• mamlas.1 Re: Nie leć do salonu fiata 05.03.05, 01:11
              Odpowiadasz na :
              kklp napisał:

> Po trzech latach, seicento będzie warte nie więcej niż 12 tys.plnów, a matiz
              > około 10 tys.(utratę wartości można sobie przeliczyć) Poza tym matiza można
              > kupić z przebiegiem mniejszym niż 30 tys.km., prawie jak nowy...

Taaa,kolejna "prawie nówka",buahahahaha :-))))) Ale najbardziej rozjebałes mnie
              tym,że 7 letni Matiz bedzie droższy od 3 latniego Seicento :-)))))))))))
              Brawo za wyobraźnię,brawo!!!!!

• kklp Re: Nie leć do salonu fiata 05.03.05, 07:56
                Weż kalkulator i sobie policz. Seicento kosztuje 20 tys PLN, po roku traci 20%,
                po następnym 10% i jeszcze następnym też 10%. Matiz traci co roku 12% czyli tak
                czy owak utrata wartości nowego seja będzie wyższa niż trzyletniego matiza.
                Poza tym seicento będzie 4 letni (rocznik 2004) a matiz 6-letni. Jednak to
                prawda że połowa Polaków nie rozumie tego co czyta. Tak wracając do tematu
                daewoo, to coś mogę na ten temat powiedzieć bo jeździłem 4 lata Tico,
                sprzedałem go w roku 2001 z przebiegiem 60000 km i bez żadnych awarii po
                drodze. Koleś który go ode mnie kupił do dziś nim jeździ i wymienił w zasadzie
                tylko akumulator poza planowanymi wymianami eksploatacyjnymi.
                • mamlas.1 Re: Nie leć do salonu fiata 05.03.05, 14:58
                  Człowieku,chocbyś nie wiem jak sie starał,nikogo o zdrowych zmysłach nie
                  przekonasz,że lepszy jest 4 letni Matiz od nowego Seicento ;-)
                  • wojtekg1981 Re: Nie leć do salonu fiata 05.03.05, 17:45
                    mnie nie trzba przekonywac
                    tak samo sadze
          • iberia29 Re: LEĆ DO SALONU FIATA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 04.03.05, 21:50
            taka jest roznica ze twoj super hiper sej ma tylko 3 drzwi a matiz jakby nie
            liczyc ma 5, niby nic a jednak.
            • mamlas.1 Re: LEĆ DO SALONU FIATA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 05.03.05, 01:15
              Wiesz,jeśli to ma być wóz dla dwojga (a w tym przypadku ma być) to rzeczywiście
              bez znaczenia. A nawet gdyby autem miało jeździć więcej osób to wybacz,ale
              uchylanie fotela nie jest aż tak super hiper niewyobrażalnie męcząco-
              wyczerpujące by przedłożyć spokój posiadania nowego auta na gwarancji nad
              niewiadomego pochodzenia używkę. A już napewno,jeśli cena niemal ta sama.

Odpowiadasz na :
              iberia29 napisała:

> taka jest roznica ze twoj super hiper sej ma tylko 3 drzwi a matiz jakby nie
              > liczyc ma 5, niby nic a jednak.

• iberia29 Re: LEĆ DO SALONU FIATA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 05.03.05, 16:48
                Taaa dla dwojga, nie doczytales sie ze dla kobiety i dziecka, wiec malenstwo
                raczej nie bedzie jezdzic z przodu, a codzinne pakowanie malucha do tylu to
                srednia przyjemnosc, wiec w tym przypadku przydalyby sie wiecej niz 3 drzwi.
                Nowe na gwarancji ok, ale pamietaj ze przeglady sa platne i to nie malo chyba.
                • mamlas.1 Re: LEĆ DO SALONU FIATA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 05.03.05, 17:42
                  Doczytałem znakomicie i nie wiem czemu niby dziecko ma jeździć z tyłu,w
                  rodzinie mam 3 kuzynki jeżdżące na codzień z małym dziećmi i wszystkie wolą je
                  mieć z przodu, "na oku". Co do drugiej sprawy to zakładający watek twierdzi,że
                  przebieg auta wyniesie góra 12 tkm rocznie,przeglądy w Seju (do tego smiesznie
                  tanie) masz co 15 tkm wiec nawet nie jeden na rok;przy tym te 200 zł w
                  porównaniu z potencjalnymi naprawami eksploatacyjnymi w 4 letnim aucie to po
                  prostu nic. Pomijając fakt,że nawet już po gwarancji 2 letni Sej bedzie wymagał
                  dużo mniej nakładów niż stary,6 letni Matiz.
                  • iberia29 Re: LEĆ DO SALONU FIATA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 05.03.05, 17:53
                    nie wydaje mi sie zeby dziecko bylo bezpieczniejsze z przodu niz z tylu
                    zwlaszcza w takim pudelku,ale ty jako doswiadczony facet wiesz na pewno
                    lepiej.Po drugie trudno zakladac ze tym autem zawsze beda jezdzic tylko te 2
                    osoby-roznie w zyciu bywa.
                  • wojtekg1981 Re: LEĆ DO SALONU FIATA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 05.03.05, 18:06
                    niestety ale z moich obserwacji niestety bedzie i to duzo wiekszych
                    • mamlas.1 Re: LEĆ DO SALONU FIATA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 05.03.05, 18:45
                      i co z tego,uchylenie tego fotela jest aż tak niewyobrażalnie męczące dla
                      istoty ludzkiej że ważniejsze od 2 letniego spokoju i świadomości posiadania
                      czegoś nowego,o pewnym pochodzeniu i przeszłośc???
                      A co powiesz o mnie,pewnie jestem idiotą,że kupiłem 3-drzwiową Megane o
                      sportowej sylwetce niz nudnawą 5-drzwiową,pomimo że były dokładnie w tej samej
                      cenie - a może uważasz mnie za nadczłowieka,że potrafię wykrzesać z siebie ten
                      ogrom sił na uchylenie fotela?
                  • alewi Re: LEĆ DO SALONU FIATA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 06.03.05, 09:16

mamlasie co 15 tys lub co roku, czyli nawet jak rocznie przejezdzasz 3 000 km
                    to na przeglad po roku musisz sie udac. olej trzeba zmieniac co roku.

pzdr
                    • mamlas.1 Re: LEĆ DO SALONU FIATA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 07.03.05, 11:47
                      olej co roku to trzeba zmieniać w KAŻDYM samochodzie,jeśli oczywiście chcesz
                      mieć go w dobrym stanie...?
          • michall2 Re: LEĆ DO SALONU FIATA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 04.03.05, 22:12
            czekaj chwile, nie rozumiem? ile kosztuje nowy sejo a ile 4letni matiz?
            ile kosztują podobne roczniki? bo srednia cena auta na rynku wtórnym jest
            najlepszą oceną auta. matiza nie lubie bo jest taki plastikowy jakiś. ale jakby
            auto miało być TYLKO srodkiem transportu to tylko matiz
            • mamlas.1 Re: LEĆ DO SALONU FIATA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 05.03.05, 01:21
              4 letni Matiz ok.15000. nowy Sej (choć z rocznika'2004) w aktualnej,kończącej
              sie już promocji kosztuje bodajże 20300zł. Cena używanego Matiza wynika stąd,że
              nowy kosztuje nie wiadomo dlaczego,27 tysięcy z hakiem,a nie dość że
              przestarzały to golas jakich mało. Cena Seja spadła m.in. z powodu Dacii
              Logan,z tego samego powodu Fiat wsprowadza ciągłą "promocję" na Pandę,będącą
              niczym innym jak zwyczajną obniżką. Za to FSO cen Matizów nie rusza,ale co sie
              dziwić , tak czy siak nikt tego już w Polsce od paru lat nie kupił. więc nie ma
              znaczenia.
              • wojtekg1981 Re: LEĆ DO SALONU FIATA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 05.03.05, 17:48
                ja wlasnie nie rozumiem dlaczego sc tyle kosztuje bo spasowanie elementow to nawet w tico jest lepsze

nie wspominajac ze jest duzo ciasniejsze
                • mamlas.1 Re: LEĆ DO SALONU FIATA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 05.03.05, 18:46
                  no rzeczywiście,jest kurowsko drogie,skoro za tę cenę sprzedają 4 letnie
                  Matizy...
                  i weź mi tu nie wyskakuj z tico,większej siary niż ten samochód to w historii
                  motoryzacji nie było.
                  • wojtekg1981 Re: LEĆ DO SALONU FIATA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 05.03.05, 22:29
                    lepiej sie zastanow czy twoje wspaniale seicento przejedzie tyle co moje tico ktore ma teraz 270tys kilometrow bez dotykania silnika i nawet sprzegla
                    jak ty sie pochwalisz swoim wspanialym samochodem z takim przebiegiem jak ta (siara) bez wymiany silnika albo 4 remontow to przyznam ci racje

ps tico nadal jezdzi bezproblemowo i do remontu jeszcze daleko narazie nawet oleju nie bierze
                    • mamlas.1 Re: LEĆ DO SALONU FIATA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 05.03.05, 22:52
                      Nie nazywaj tego czegoś z nalepką "tico" na tylnej klapie samochodem,proszę...
                      Wiesz,skoro cyknąłem ponad stówkę bez żadnych problemów a do tego nie ma śladu
                      jakichkolwiek wycieków czy innych problemów to żebyś wiedział,jestem jak
                      najbardziej optymistą :-)
                      • wojtekg1981 Re: LEĆ DO SALONU FIATA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 05.03.05, 23:10
                        jak chcesz mozemy sie spotkac i sprawdzic ktore jest leprze czy twoje sc i 100 tys kil czy tico 270 tys kil zobaczymy ktore wiecej wytrzyma

ps nie mowa o sciganiu sie

zaladuj do niego 650 kg i sprawdz pod gorke jak pojedzie bo ja wiem jak, mozesz wachac moje spaliny jak chcesz mozemy sprawdzic twoje TOCZYDŁO czy rozni sie od reszty ale watpie w to
                        dobrze bedzie jak ci sie kola na boki nie rozjada
                        a z matizem to nawet nie porownuj tego toczydla bo pod kazdym wzgledem go przewyzsza
                        • mamlas.1 Re: LEĆ DO SALONU FIATA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 06.03.05, 00:46
                          Ja sie moge równać z samochodami a to twoje "cuś" z pewnością nim nie jest,wiec
                          nie ma o czym gadac. Z takimi jak ty nawet nie ścigam sie z pod świateł bo
                          jesteście po prostu żałośni,a jak sobie jeszcze ten substytut
                          samochodu "stuningujecie" to już w ogóle boki mozna zrywać ;-)))))
                          Wiec nie wyskakuj nawet dziecko,a jak już to najpierw kup sobie SAMOCHÓD.

PS.Myslałem,że spaliny wydzielają tylko samochody (no,ewentualnie samoloty,
                          statki i spółka) wiec co miałeś na myśli? ;-P
                          • mamlas.1 Re: LEĆ DO SALONU FIATA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 06.03.05, 01:00
                            www.ttt.ntx.pl/?p=134
                            www.ttt.ntx.pl/?p=139
                            www.ttt.ntx.pl/?p=129
                            www.ttt.ntx.pl/?p=28
                            www.ttt.ntx.pl/?p=28
                            a mógłbym tego nazbierać z parę setek

BUAHAHAHAHAHAHAHAHA!!!!!!!!!!! :-)))))))))))))))))))))))))))))))
                            te,cytuję,"srebrne napisy na chlapaczach,odblaski białe z przodu i czerwone z
                            tyłu,znaczek GT z tyłu i z przodu,aluminiowa imitacj sportowego wlewu
                            paliwa,naklejka na masce,kołpaki z imitacją tarcz hamulcowych" id. itp. ;-))))))

Słowem spieeeerdaaalaaać,zbliża sie całe 800 ccm!!!! ;-)))))))))))
                            • marlowe1 Re: LEĆ DO SALONU FIATA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 06.03.05, 22:00
                              www.ttt.ntx.pl/?p=89
                              te zdjecia sa akurat niezle... :>
                              • mamlas.1 Re: LEĆ DO SALONU FIATA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 07.03.05, 11:48
                                Heh,jesli chodzi o dziewczynę to się jak najbardziej zgadzam... Ona dodałaby
                                szyku nawet 30-letniemu wypierdzianemu Golfowi!
                                • marlowe1 Re: LEĆ DO SALONU FIATA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 07.03.05, 17:10
                                  no pewnie, ze o dziewczyne...chyba nie myslales ze mam na mysli tico....:))))))
      • wojtekg1981 Re: LEĆ DO SALONU FIATA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 04.03.05, 23:08
        wolealbym 10 letniego matiza niz nowe sc

tata jazdzi sc nie liczac ciaglych wyciekow oleju, awari chlodnicy, wentylatora, roznego rodzaju czujnikow i spalania
        acha pozatym ma chlodnice tak umieszczona ze wystarczy kopnac mocniej w zderzak i po niej

a dzisiaj w dodatku na trasie rozsypal sie alterantor
        w serwisie pewnie to bedzie z 1000 kosztowalo

ja mam matiza i tico tico 270 tys kil matiz narazie 40 praktycznie bezawaryjne auta w tico hamulce siadaja i przeguby raz wymienialem przy 150 tys kilometrow zero jakichkolwiek prac przy silniku skrzyni biegow nawet sprzeglo nie ruszane

w sc juz wymienione oczywiscie

serwis daewoo duzo tanszy ceny czesci poruwnywalne

NIGDY FIAT !!!!!
        • mamlas.1 Re: LEĆ DO SALONU FIATA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 05.03.05, 01:18
          Co za bzdura.A ja mam Sportinga z '2000 , miesiąc temu przekroczyłem 100 tkm i
          nic,powtarzam NIC poza olejem i filtrami jeszcze w tym aucie nie wymieniałem.
          Jedynie 2 razy podciągałem linkę ręcznego,ale tego chyba nie mozna zaliczyć do
          usterek? ;-)
          • wojtekg1981 Re: LEĆ DO SALONU FIATA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 05.03.05, 17:42
            nie bzdura tylko fakty

NIESTETY
          • iberia29 Re: LEĆ DO SALONU FIATA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 05.03.05, 18:16
            no to fajnie ze masz taki nieawaryjny samochod, ale dlaczego od razu poddajesz
            w watpliwosc ze kktos inny mial z sejem problemy?
            • mamlas.1 Re: LEĆ DO SALONU FIATA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 05.03.05, 18:49
              Bo znam wiecej osób,które jeżdżą Sejami bez najmniejszych problemów i wcale nie
              zależy to od tego,że auta te stoją non stop w garażach - ja mojego nie
              oszczedzam i 100tkm już mu stuknęło. Nawet jeśli mój poprzednik nie
              ściemnia,nie znaczy to od razu że wszystkie seje psują sie tak jak jego. A może
              on poprostu o niego nie dba,nie serwisuje regularnie itp.?
    • lewarek5 Re: auto dla zony + małoletniego dziecka za 15.00 05.03.05, 09:23
      rafal.kowalczyk napisał:

> Jako laik w temacie samochodowym proszę o poradę.
      > Potrzebuję kupić dla żony (+ córka 2 lata) jakieś małe auto w granicach 14 -
      > 15 tys.
      > Lepiej wziąć np 4 letniego Matiza czy 7 -8 letni samochód typu Corsa?
      > Samochód tylko do jady po mieście ( 1000 - 1500 km/miesiąc ), ma posłużyć
      > jakieś 3 lata.
      > Proszę o poradę albo wskazówki.
      > Dzięki
      >
      > Rafal
      ________________________________________________________________________________

Rafale , nie zaslaniaj sie Twoim "laictwem" motoryzacyjnym , w Szwecji to
      ojciec rodziny do pracy jezdzi malym,czesto uzywanym autem , jego zona + dzieci
      jezdza duzym ciezkim VOLVO albo SAAB 9`5 - najczesciej w wersji kombi ,-
      ok.60% aut rodzinnych to kombi ,reszta ~40% to VANy , pólkombi , i ok.15% to
      sedany .
      Wiem co na mój warsztat na service trafia ,oficjalne statystyki z "Bil
      Registret" potwierdzaja moje spostrzezenia . Pamietaj-maly samochód dla Ciebie,-
      duze auto dla Twoich najblizszych. Pzdr.
      ________________________________________________________________________________
      • mamlas.1 Re: auto dla zony + małoletniego dziecka za 15.00 05.03.05, 14:57
        buahahahaha,ale pantofel :-)))))))))))))))))
    • wojtekg1981 BEZPIECZENSTWO!!! 05.03.05, 18:12
      jesli chodzi o rodzine to chyba najwazniejsze
      www.euroncap.com/content/safety_ratings/details.php?id1=1&id2=73
      www.euroncap.com/content/safety_ratings/details.php?id1=1&id2=65
      www.euroncap.com/content/safety_ratings/details.php?id1=1&id2=70
      www.euroncap.com/content/safety_ratings/details.php?id1=1&id2=9
      www.euroncap.com/content/safety_ratings/details.php?id1=1&id2=12
      www.euroncap.com/content/safety_ratings/details.php?id1=1&id2=10
      • mamlas.1 Re: BEZPIECZENSTWO!!! 05.03.05, 18:51
        No to akurat jest fakt,Sej nie ma sie tu czym pochwalić nawet jeśli jest
        airbag,ale to wciąż żaden argument przy wyborze nowy Sej vs 4 letni Matiz.
        Tymbardziej że w miarę używania auta także tracą ze swojej sztywności a Matiza
        z airbagiem ze świeca szukać (w Seju od roku jest w standardzie).
        • wojtekg1981 Re: BEZPIECZENSTWO!!! 05.03.05, 22:25
          wcale nie ze swieca
          duzo jest matizu w wersji TOP gdzie sa dwie poduchy , abs i klimatyzacja
        • mic_27 Re: BEZPIECZENSTWO!!! 05.03.05, 22:29
          do mamlasa: widze po twoich wypowiedziach ze jestes super mechanikiem twierdząc
          ze ople vw czy fordy to psujace sie zlomy a daewoo czy fiat to super
          bezkolizyjne autka:) prosze cie skoro nie wiesz co mowisz to chociaz zachowaj to
          dla siebie nie wystawiaj sie na posmiewisko. po drugie widze jakim jestes
          kierowca super i "obcykanym" z autami skoro masz auto z 2000 roku czyli 5 lat i
          masz nakręcone 100 tys. km czyli prosty rachunek 50 kilometrow dziennie.
          niesamowity wynik rzekłbym na miare kierowcy rajdowego. BRAWO
          !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! JESTES WIELKI!!!!!!!
          • mamlas.1 Re: BEZPIECZENSTWO!!! 05.03.05, 22:49
            a nie przyszło ci do głowy ćwoku,że po pierwsze mam 2 auta a po drugie mase
            kilosów cykam służbówkami? Co,klapki na oczach,ograniczenia w percepcji świata?
            Dokładnie,stary grzmot to bedzie zawsze stary grzmot,zużyta rzecz której z
            takich czy innych powodów ktoś nie chciał już mieć,zawsze będę przedkładał
            zapach nowości nad smród wypierdzianych foteli urozmaiconych wonią paierochów i
            widokiem przepoconej,tłustej kierownicy, tak samo jak satysfakcę wyjazdu z
            salonu "nówką" nad wątpliwą przyjemnosc jeżdżenia starym modelem,którego ze
            wzrokiem politowania opchnął mi jakiś cwaniak z podrzędnej giełdy. O kosztach
            związanych z "używkami" nawet nie będę tu wspominał,tak samo jak wyłażącej
            zewsząd szpachli i świadomości że ktoś w tym wraku stracił kiedyś zdrowie/życie
            a także niebezpieczeństwie że przy pierwszej kontroli policja odkryje przebite
            numery. Zresztą kto miał ten wie...
            • mic_27 Re: BEZPIECZENSTWO!!! 05.03.05, 22:57
              buhahahha czyli sie potwierdzilo kierowca ktory umie jezdzic tylko nowymi
              autami. po drugie niezly z ciebie czyscioszek ze smierdzi u ciebie w samochodzie
              papierochami wypierdzianymi fotelami i masz tlusta kierownice!! o tfu!!!
              • mamlas.1 Re: BEZPIECZENSTWO!!! 06.03.05, 00:47
                Tak,żebys wiedział,umiem jeździć tylko nowymi samochodami,używane mnie nie
                interesują.
            • mic_27 Re: BEZPIECZENSTWO!!! 05.03.05, 22:58
              pozatym moje autko moze byc 10-letnie i zaloze sie ze jest czystsze i
              sprawniejhsze od twojego seico czy matrixa z salonu!!
              • mic_27 Re: BEZPIECZENSTWO!!! 05.03.05, 23:00
                a skoro ty nie umiesz sprawdzic czy auto bylo "bite" i spawane w polowie albo
                byly " bite" numery to nie amm wiecej pytan. chcialbym zebys byl moim doradca w
                kupnie auta:)
                • mamlas.1 Re: BEZPIECZENSTWO!!! 06.03.05, 00:48
                  Nie potrzebuję żadnych doradców przy kupnie auta,ja poprostu idę do salonu,tam
                  ich nie potrzeba :-)
              • mamlas.1 Re: BEZPIECZENSTWO!!! 06.03.05, 00:48
                Jak już to Megane II 2.0 z salonu :-D
                • mobile5 Re: BEZPIECZENSTWO!!! 06.03.05, 01:08
                  mamlas.1 napisał:

> Jak już to Megane II 2.0 z salonu :-D
                  Tak się nim chwalisz, jakbyś je sam wyklepał.
    • swoboda_t Ja bym obstawiał Matiza... 06.03.05, 01:08
      Można powiedzieć,że jestem obiektywny,bo nie mam auta żadnej z omawianych marek
      i w ogóle małych aut nie lubię.Znam z otoczenia kilka aut D-U, na tle np. Fiata
      należą do mało awaryjnych.Jako przykład podam,że(biorąc pod uwagę ostatniw dwa
      lata)2-letni SC Brush znajomej (ok.35tkm),jest porównywalnie(mało)awaryjny jak
      7-letni Lanos o przebiegu 170tkm,którym często podróżuję.Używane Seicento
      (tylko z silnikiem 1.1!!) jest przyjemnym samochodem, ale szansa awarii większa
      niż w np.Matizie a i trwałość zapewne mniejsza,za to
      dynamika,sybiektywnie,większa.Nowe skolei jednak wyraźnie droższe. Kiedyś w
      warsztacie widziałem Matiza po 320 tysiącach kilometrów, coś w skrzyni
      nawaliło. Według kierowcy (firmówka) była to pierwsza poważna awaria tego
      auta,a jednen z mechaników obejrzawszy auto stwierdził,że od dziś zmienia
      zdanie o Daewoo.Matizów na rynku w bród, bez problemu znajdziesz auto od 1-ego
      właściciela, z małym przebiegiem itp. Często spotkać można wersje ze
      wspomaganiem,alektryką,czasem nawet nawet klimą i ABS-em.Ma bardziej pojemne
      wnętrze niż SC,ale mniejszy bagażnik.Matiz ma wyższy poziom bezpieczeństwa
      biernego. Mozesz też poszukać innego modelu, powiedzmy Peugeota 106, czy
      Citroena Saxo-to dość popularne auta w Polsce i można znaleźć sporo takich z
      pewną przeszłością. Koleżanka kupiła niedawno 106 rocznik 98 z przebiegiem
      niespełna 50tkm, za 14 tysięcy-śliczny,jak nowy. Generalnie szukaj auta
      salonowego,pierwszy właściciel,serwis itp. wsród małych aut o "perełkę" (mp.po
      emwrycie,jak wspomniany Peugeot) stosunkowo łatwo. Jeśli to ma być autko do
      miasta,to naprawdę polecam rozejrzeć się za Matizem,to chyba najrozsądniejszy
      wybór.
      • mic_27 Re: Ja bym obstawiał Matiza... 06.03.05, 01:50
        mam pytanko do wszystkich wypowiadajacych sie o matrixach i seico. nie
        ogladaliscie nigdy krash testow z udzialem tych aut skoro tak dobrze sie o nich
        wypowiadacie?? ich strefa zgniotu to cale wnetrze!! po drugie czemu duzo osob
        chce kupic powiedzmy 6-7 letnie autko ale salonowe w polsce???? duzo, duzo mniej
        zuzyte i w zawieszeniu i w silniku sa samochody z "zachodu" np z niemiec,
        belgii, holandii, czy francji poniewaz po pierwsze maja naprawde duzo wyzszy
        standard nawierzchni drog po drugie bardziej dbaja niz w polsce o serwisowanie
        aut i jak cos sie zepsuje to kupuja po prostu nowe w serwisie a nie jak wielu
        polakow na szrocie. bardzo duzo ludzi neguje auta z zachodu tlumacząc: aa bo
        turki kupuja kreca liczniki, klepia rozbitki, maluja itp. a kto każe kupowac od
        turka czy nawet od niemca w komisie?? a myslicie ze polaczek jak kupicie w
        komisie to nie przekręcił albo nie malowal?? mozna normalnie jak w polsce kupic
        z kartki albo z ogloszenia wystarczy rano siasc nad gazeta. ale sie rozpisalem :)
        • swoboda_t Otóż ja nie neguję! 06.03.05, 23:34
          Chcąc kupić auto dla siebie też wybrałbym się na zachód. Ale autor wątku jak
          sam napisał nie zna się na samochodach, zapewne nie ma czasu na podróże po
          Reichu za okazją, formalności związane z importem mogą być dla Niego zbyt
          uciążliwe. A jako ponoć ekspert od sprowadzania sam dobrze wiesz, że kupując
          auto od handlarza, nieważne tu czy tam, prawdopodobieństwo "nacięcia się" jest
          znacznie większe niż gdy bierzemy autko od właściciela. A tak się składa, że
          Niemcy ogłaszają i sprzedają swe super autka w Niemczech, a nie w lokalnej
          gazecie, którą założyciel wątku czyta co rano. Znalezienie i kupno
          poszukiwanego przezeń małego, pewnego autka na miejscu będzie łatwiejsze. Jeśli
          facet nie zna się na autach, chce mieć miejski samochód z pewnego źródła i
          możliwie niezawodny, to chyba logiczne, że prościej kupić Mu Matiza,stoszóstkę
          czy Corsę od emeryta z sąsiedniego miasta, niż od pani domu z Dortmundu (no
          chyba,że ma zaufanego handlarza,w co wątpię)?? Co do bezpieczeństwa-małe auta
          są niebezpieczne niejako z definicji, i czy to Matiz czy Corsa B, nie ma
          większego znaczenia. Akurat crash testy (offset'y) wszystkich omawianych i
          porównywalnych cenowo aut widziałem i zdecydowanie najlepiej wypada Polo, drugi-
          sporo za nim-Matiz właśnie (dysponuje najnowocześniejszą konstrukcją nadwozia).
          Seicento jest skrajnie niebezpieczne, do tego stopnia, że airbag wręcz stanowi
          zagrożenie. Podtrzymuję swopją opinię-jeśli nie masz czasu i chęci na dalekie
          podróże, nie znasz nikogo, kto mógłby Ci pzyprowadzić auto, a w dodaktu nie
          szukasz samochodu wyzszej klasy a prostego miejskiego auta, przejżenie polskich
          gazet i stron www powinno dać efekt. Wspomniany przeze mnie wcześniej Peugeot
          106 nie jest jakimś superrarytasem. A wśród Matizów i "Sejasów" można
          przebierać do woli.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka