Gość: ben IP: *.acn.waw.pl 13.06.02, 15:05 Zamierzam kupić to auto,proszę użtkowników o uwagi nt. spalanie ,poziom głośności,osiągi itp.Dziękuje z góry z opinie Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: Sławek Re: mondeo TdCi IP: *.aries.com.pl / 192.168.1.* 13.06.02, 16:33 Wiem tylko tyle,że Mondeo TDCI ma w praktyce około 10% mniej momentu obratowego ok. 300 miast 330-350 Nm. pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: polokokt Re: mondeo TdCi IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 13.06.02, 16:57 Czesc Nie wiem czy chodzi dokladnie o to co ja mysle. Ale Mondeo TDCI ma stalego mometu, czyli dostepnego przez caly czas okolo 300 (nie wiem dokladnie ile) a chwilo wartosc ta moze zostac w jakis sposob podniesiona do 330 Nm ale tylko chwilowo. Nie wiem natomiast jak to jest w praktyce, bo tak mowi tylko teoria, a samochodem tym nie jezdzilem. Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: Sławek Re: mondeo TdCi IP: *.aries.com.pl / 192.168.1.* 13.06.02, 19:59 Mondeo TDCI ma 330 Nm,a chwilowo 350 Nm.Niezależnie jednak od tego w praktyce ma około 10 % mniej. (źródło to chyba AMS czy Auto Sukcec,już nie pamiętam ;-) pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: Jako Tak Re: mondeo TdCi IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 15.06.02, 21:47 Mam doswiadczenia zwiazane z Mondeo TDDI. Spalanie jest okolo 20 % wyzsze od tego ktore podaje producent. Na dodatek nie mam ciezkiej nogi i jezdze w 90% poza miastem z umiarkowanymi predkosciami. I jescze jedno, nie wiem jak to jest z TdCI ale w TdDI istnieja rozne wersje silnika. Trzeba rzucic okiem pod maske bo mozna dostac silnik z Transita (tak bylo w moim przypadku). Wydaje mi sie, ze Ford usiluje wciskac na wschodzie to czego sie nie da sprzedac na zachodzie. Slyszalem od innych osob, ze mialy podobne problemy. Link Zgłoś
Gość: Sławek Re: mondeo TdCi IP: *.aries.com.pl / 192.168.1.* 16.06.02, 11:19 Bo TDDI to jest silnik z transita. pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: JA Re: mondeo TdCi IP: 213.77.10.* 17.06.02, 07:56 Możesz powiedzieć coś więcej na ten temat. Bo właśnie będę odbierał mój samochód TDdi. Link Zgłoś
Gość: Jako Tak Re: mondeo TdCi IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 17.06.02, 09:02 Sprawdz czy na rurze z powietrzem prowadzacej do filtra powietrza jest zamontowany przeplywomierz. Jest to takie cos z czego wychodza bodajze 2 przewody elektryczne. W niektorych modelach tego przeplywomierza nie ma (w jego miejscu jest zaslepka). Jesli przeplywomierz jest to masz prawdopodobnie do czynienia z pelnowartoscioym silnikiem. Jesli chcesz moge przyslac Ci e-mailem zdjecie jak to nie powinno wygladac. Daj znac jak to u Ciebie wyglada. Link Zgłoś
Gość: JA Re: mondeo TdCi IP: 213.77.10.* 17.06.02, 09:57 Gość portalu: Jako Tak napisał(a): > Daj znac jak to u Ciebie wyglada. Samochód będę widział dopiero na początku lipca :-( Mój to ma być 2.0/115KM i tylko tyle mogę powiedzieć. Możesz powiedzieć czym objawia się ta różnica pomiędzy silnikami. Link Zgłoś
Gość: Jako Tak Re: mondeo TdCi IP: *.tarnowskie-gory.sdi.tpnet.pl 17.06.02, 11:02 >Samochód będę widział dopiero na początku lipca :-( >Mój to ma być 2.0/115KM i tylko tyle mogę powiedzieć. >Możesz powiedzieć czym objawia się ta różnica pomiędzy silnikami. Jak juz pisalem zewnetrznie mozna roznice poznac po przeplywomierzu. Podobno silnik bez przeplywomierza ma nizsza moc (ok. 105 kM choc producent podaje 115KM) i gorsza kulture pracy. Nie wiem jakie sa roznice w momencie obrotowym. Link Zgłoś
Gość: Suka Re: mondeo TdCi IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 17.06.02, 11:19 Gość portalu: Jako Tak napisał(a): > >Samochód będę widział dopiero na początku lipca :-( > >Mój to ma być 2.0/115KM i tylko tyle mogę powiedzieć. > > >Możesz powiedzieć czym objawia się ta różnica pomiędzy silnikami. > > Jak juz pisalem zewnetrznie mozna roznice poznac po przeplywomierzu. Podobno > silnik bez przeplywomierza ma nizsza moc (ok. 105 kM choc producent podaje > 115KM) i gorsza kulture pracy. Nie wiem jakie sa roznice w momencie obrotowym. Czy mógłbyś podać skąd masz takie informacje? I czy są pewne? Bo piszesz"podobno". Link Zgłoś
Gość: Jako Tak Re: mondeo TdCi IP: *.tarnowskie-gory.sdi.tpnet.pl 17.06.02, 11:33 > Czy mógłbyś podać skąd masz takie informacje? I czy są pewne? Bo piszesz"podobn > o". Dowiedzialem sie o tym od superkompetentnej osoby ale sprawdzam ta informacje w innych zrodlach wiec pisze "podobno". Link Zgłoś
Gość: JA Re: mondeo TdCi IP: 213.77.10.* 17.06.02, 11:42 Gość portalu: Jako Tak napisał(a): > > > Czy mógłbyś podać skąd masz takie informacje? I czy są pewne? Bo piszesz"p > odobn > > o". > > Dowiedzialem sie o tym od superkompetentnej osoby ale sprawdzam ta informacje w > > innych zrodlach wiec pisze "podobno". Co można zrobić takiej sytuacji, by jednak Ford wydał mi ten "właściwy" samochód (silnik). Pisałeś, że ktoś już miał takie przygody i jak to się skończyło. Link Zgłoś
Gość: Jako Tak Re: mondeo TdCi IP: *.tarnowskie-gory.sdi.tpnet.pl 17.06.02, 12:13 > Co można zrobić takiej sytuacji, by jednak Ford wydał mi ten "właściwy" samochó > d > (silnik). Pisałeś, że ktoś już miał takie przygody i jak to się skończyło. Co mozna zrobic nie wiem. Ja zastanawiam sie co zrobic, zeby zamienic samochod ktory juz posiadam na ten wlasciwy. Moj e-mail stworzony na potrzeby tej listy dyskusyjnej to jakotako5@poczta.onet.pl. Wiecej bede wiedzial najprowdopodobniej w najblizszch dniach i chetnie podziele sie informacjami z osobami zainteresowanymi. Link Zgłoś
Gość: JA Re: mondeo TdCi IP: 213.77.10.* 17.06.02, 14:34 Przeszukałem różne miejsca w sieci i znalazłem, że są dwa silniki 2.0 TDdi, oba w nowych Mondeo. Jeden to 66kW(90KM) a drugi 85kW(115KM). Ten słabszy w wersji Cool Edition (dealer Budde Automobile GmbH). Mam nadzieję, że to jest ta różnica o której pisałeś. Bo jeżeli nie to nie wiem jak takie "przekręty" mogłyby ujść bezkarnie Fordowi. Link Zgłoś
Gość: Jako tak Re: mondeo TdCi IP: *.tarnowskie-gory.sdi.tpnet.pl 17.06.02, 14:45 Gość portalu: JA napisał(a): > Przeszukałem różne miejsca w sieci i znalazłem, że są dwa silniki 2.0 TDdi, > oba w nowych Mondeo. > Jeden to 66kW(90KM) a drugi 85kW(115KM). > Ten słabszy w wersji Cool Edition (dealer Budde Automobile GmbH). > > Mam nadzieję, że to jest ta różnica o której pisałeś. > Bo jeżeli nie to nie wiem jak takie "przekręty" mogłyby ujść bezkarnie Fordowi. To nie jest TA roznica. Pisze o 2 wersjach z ktorych kazda ma nominalnie 115 KM. Wersja 90 KM nie jest oferowana w Polsce. Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: mondeo TdCi IP: 80.72.33.* 24.06.02, 08:18 Taka mala cytata o Mondeo II: "Oszczednym proponuje sie doladowane turbosprezarka, 4-cylindrowe, 16 zaworowe silniki wysokoprezne z bezposrednim wtryskiem paliwa. Silnik zasilany pompa wtryskowa VP 44 z pojemnosci 2,0 l uzyskuje moc 115, a zasilany ukladem common rail - 130 KM." Zdrodlo: Samochody Swiata 2002, czerwiec, str. 67 Pozdr Link Zgłoś
Gość: Jako Tak Re: mondeo TdCi IP: *.tarnowskie-gory.sdi.tpnet.pl 24.06.02, 10:41 Gość portalu: Jarek napisał(a): > Taka mala cytata o Mondeo II: > > "Oszczednym proponuje sie doladowane turbosprezarka, 4-cylindrowe, 16 zaworowe > silniki wysokoprezne z bezposrednim wtryskiem paliwa. Silnik zasilany pompa > wtryskowa VP 44 z pojemnosci 2,0 l uzyskuje moc 115, a zasilany ukladem common > rail - 130 KM." > > Zdrodlo: Samochody Swiata 2002, czerwiec, str. 67 > > Pozdr No i jeszcze jest specjalnie na polski rynek zrobiona wersja z pompa wtryskowa bodajze VP 37 bez turbiny o zmiennej geometrii. Tego Ford oficjalnie nie podaje ale sprzedaje o czym przekonalem sie na wlasnej skorze. Oni sobie mysla, ze ciemniaki ze wschodu sie nie polapia. Link Zgłoś
Gość: Suka Re: mondeo TdCi IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 24.06.02, 12:24 Gość portalu: Jako Tak napisał(a): > > > No i jeszcze jest specjalnie na polski rynek zrobiona wersja z pompa wtryskowa > bodajze VP 37 bez turbiny o zmiennej geometrii. Tego Ford oficjalnie nie podaje > > ale sprzedaje o czym przekonalem sie na wlasnej skorze. Oni sobie mysla, ze > ciemniaki ze wschodu sie nie polapia. > Czy orientujesz się o ile gorsze parametry(moment obrotowy i moc)ma ten silnk? Czy podjąłeś jakieś działania u Forda? Jeżeli rzeczywiście jest tak jak piszesz-a pewnie masz podstawy-to szok. Link Zgłoś
Gość: Jako Tak Re: mondeo TdCi IP: *.tarnowskie-gory.sdi.tpnet.pl 24.06.02, 13:12 Nie wiem jeszcze czym sie roznia parametry ale kultura pracy jest duzo nizsza niz w pelnowartosciowym samochodzie, jest po prostu glosniej. Rowniez zuzycie paliwa jest znacznie wyzsze. Link Zgłoś
Gość: Suka Re: mondeo TdCi IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 24.06.02, 14:37 Czy interweniowałeś w Fordzie,a jeśli tak to z jakim skutkiem? Link Zgłoś
Gość: Jako Tak Re: mondeo TdCi IP: *.tarnowskie-gory.sdi.tpnet.pl 24.06.02, 14:39 Nie interweniowalem ale to zrobie. Najpierw zasiegam opinii prawnika i tych co sie znaja na silnikach. Link Zgłoś