Dodaj do ulubionych

Już raz próbowałem...

IP: *.smochowice.sdi.tpnet.pl 14.06.02, 13:04
...ale nie otrzymałem odpowiedzi. Kto z Szanownych Forumowiczów zna przepisy
dotyczące używania kierunkowskazów na rondach, czy jak kto woli skrzyżowań o
ruchu okrężnym?
Obserwuj wątek
    • Gość: Marek Wiekszy ma pierszenstwo? (n/t) IP: *.atl.ec.equifax.com / 172.18.118.* 14.06.02, 13:05
    • Gość: Krzysiek Re: Już raz próbowałem... IP: *.ausys.se / 172.17.139.* 14.06.02, 13:06
      Uzywasz kierunkowskazu tylko jak zjezdzasz ronda, informujac tym samym o tym
      zamiarze.
      • Gość: Staruch Re: Już raz próbowałem... IP: *.fys.sdu.dk 14.06.02, 13:08
        Tez uwazam, ze uzywasz kierunkowskaza tylko przy zjezdzie z ronda!
        natomiast uwaga, jesli na owym rondzie sa wlaczone sygnalizatory swietlne, to
        to juz nie jest rondo i wtedy przy jezdzie np. na wprost nie uzywasz
        kierunkowskaza!
        • Gość: Łoli Re: Już raz próbowałem... IP: *.smochowice.sdi.tpnet.pl 14.06.02, 13:26
          Gość portalu: Staruch napisał(a):

> Tez uwazam, ze uzywasz kierunkowskaza tylko przy zjezdzie z ronda!
          Żadnych zastrzeżeń.
          > natomiast uwaga, jesli na owym rondzie sa wlaczone sygnalizatory swietlne, to
          > to juz nie jest rondo i wtedy przy jezdzie np. na wprost nie uzywasz
          > kierunkowskaza!
          Czyli jeśli mam zamiar na rondzie skręcić to kierunkowskaz należy włączyć?
          Pytanie jednak brzmi: który? Skręcam w lewo i niby wszystko jasne, ale jesli się
          to wiąże ze zmianą pasa na bardziej zewnętrzny?

Pozdrawiam

• Gość: Andrzej Re: Już raz próbowałem... IP: 212.33.68.* 14.06.02, 13:13
      Przy wjeździe na rondo:
      - lewego gdy chcesz skręcić w lewo lub zawrócić,
      - żadnego gdy jedziesz na wprost,
      - prawego gdy skręcasz w prawo.
      Przy zjeździe z ronda zawsze prawy.
      Takie są aktualnie przepisy (wałkowałem ten temat na kursie jazdy i egzaminie w
      zeszłym roku).
      Pozdr. Andrzej
      • Gość: Staruch Re: Już raz próbowałem... IP: *.fys.sdu.dk 14.06.02, 13:26
        powaznie?
        Przeciez tak, to sie jedzie na zwyczajnym skrzyzowaniu, a nie na rondzie!!!
        Nic nie kapuje! Kiedy to sie zmienilo?
        • Gość: Andrzej Re: Już raz próbowałem... IP: 212.33.68.* 14.06.02, 13:31
          Od kiedy - nie wiem. Jeżdżę od niedawna i uczono mnie tylko tego sposobu
          postępowania. (myślę, że od roku góra dwóch lat)
          Pozdr. Andrzej
          • Gość: Staruch Re: Już raz próbowałem... IP: *.fys.sdu.dk 14.06.02, 13:35
            Nie moge uwierzyc, ze masz racje, ale moze wypowiedza sie inni.
            Natomaist twoja regula jest niespojna. jak jedziesz na wprost przez rondo to wg
            Twojej masz nie uzywac kierunkowskaza, a jednoczesnie uzywac prawego, bo
            zjezdzasz. Chyba ze ci chodzilo: nie uzywac przy wjezdzie, uzywac przy
            zjezdzie. tak?
            • Gość: Andrzej Re: Już raz próbowałem... IP: 212.33.68.* 14.06.02, 13:41
              Tak. Przy jeździe na wprost wjeżdżając na rondo kierunkowskazy wyłączone, przy
              zjeździe prawy miga.
              Pozdr. Andrzej
              • Gość: Staruch Re: Już raz próbowałem... IP: *.odnxx2.adsl.tele.dk 14.06.02, 14:33
                Nie spsob dyskutowac z przepisami, jezeli rzeczywiscie takie sa...
                Ale>
                Sygnalizacja klierunkowskazami przy wjezdzie ma sens, jak sa pasy, bo
                zajmujesdz odpowiednie pasy. Na rondzie nikt juz nie wie, co sygnalizowales
                przed wjazdem...
                Poza tym, nie zawsze trzeba wiedziec dokad sie jedzie (zwlaszcza w obcym
                miescie, kraju).
                Poza tym nie zawsze sa ronda z czterema zjazdami. Bywaja z 5, czy 6ioma. Co
                wtedy, co mam sygnalizowac wg Twoich regul?
                Nie wiem, czy ty masz racje, moze ten pomysl byl autorstwa Twojego instruktora.
                Nie widze sensu uzywania kierunkowskazow przy wjezdzie na rondo jak jest jeden
                pas do wjazdu. jak jest wiecej, no to trzeba sygnalizowac, jak sie je zajmuje
                przy wjezdzie, ale to jest sygnalizacja zmiany (zajecia) odpowiednich pasow
                ruchu.
                Mam tez watpliowsci czy powinny (albo czy obowiazuja) obowiazywac strzalki i
                podzial na pasy ruchu przy dojezdzie do ronda, gdy jest wylaczona sygnalizacja
                swietlna. po co to komu? I tak bedac na skrajnym lewym musze zjechac na prawy,
                przy zjezdzie...
                • Gość: Pak Re: Już raz próbowałem... IP: *.acn.waw.pl 14.06.02, 21:56
                  Ja traktuję wjazd na rondo jak zwykłe skrzyżowanie i wtedy zasada włączania
                  migacza przy wjeździe jest taka jak opisał Andrzej. Jeśli chodzi o więcej niż 4
                  zjazdy, to zastanów się co byś zrobił gdyby na skrzyżowaniu było więcej niż 4
                  drogi dochodzące (taka gwiazda) i zrób to samo!
      • Gość: Łoli Że się powtórzę.... IP: *.smochowice.sdi.tpnet.pl 18.06.02, 10:42
        ... i zadam pytanie jak Staruchowi.
        Gość portalu: Andrzej napisał(a):
        > Przy wjeździe na rondo:
        > - lewego gdy chcesz skręcić w lewo lub zawrócić,
        Czyli jeśli mam zamiar na rondzie skręcić to kierunkowskaz należy włączyć?
        Pytanie jednak brzmi: który? Skręcam w lewo i niby wszystko jasne, ale jesli się
        to wiąże ze zmianą pasa na bardziej zewnętrzny?

Pozdrawiam

• Gość: Jankes Re: Już raz próbowałem... IP: 5.1R2D* / 3.179.73.* 18.06.02, 11:59
        Gość portalu: Andrzej napisał(a):

> Przy wjeździe na rondo:
        > - lewego gdy chcesz skręcić w lewo lub zawrócić,
        > - żadnego gdy jedziesz na wprost,
        > - prawego gdy skręcasz w prawo.
        > Przy zjeździe z ronda zawsze prawy.
        > Takie są aktualnie przepisy (wałkowałem ten temat na kursie jazdy i egzaminie w
        >
        > zeszłym roku).
        > Pozdr. Andrzej

Z calym szacunkiem, ale ja tez nie moge uwierzyc w ta zasade o uzywaniu lewego
        kierukowskazau na rondzie. Bo tym czy jedziesz dookola ( tzn skrecaszw lewo lub
        zawracasz decyduje poziomy znak wymalowany na jezdni i wtedy mowi on , ze dany
        pas skreca w lewo wiec nie ma potrzeby tego sygnalizowac, lub prosto wtedy
        wrzucasz prawy bo zjezdzasz z ronda i wlasciwie zmieniasz pas ruchu lub
        opuszczasz skrzyzowanie o to ma sens. Natomiast na temat zmiany pasa ruchu na
        bardziej wewnetrzny, to w zasadzie nie da sie uskutecznic bez lamania przepisow,
        bo na wiekszosci rond, ktore ja znam to pasy rozdzielone sa podwojna linia, i
        jedna zwykle jest ciagla i zabrania wlasnie zmiany pasa na bardziej wewnetrzny.
        A moze ten wasz instruktor nie za bardzoi sie znal na przepisach? Juz
        niejednokrotnie sie spotkalem z ludzmi ktorzy mowi, ze uczono ich na kursie
        uzywac lewego kierunkowskazu i bylo to dawniej niz dwa trzy lata temu. Moze
        moglbys wskazac numer artykulu w kodeksie drogowym, to by pewnie rozwialo
        wszelkie waptpliwosci.
        PZDR
        JANKES
    • Gość: johndoe Re: Już raz próbowałem... IP: *.tlsa.pl 18.06.02, 10:57
      kierunkowskaz włączasz, gdy zminiasz pas ruchu.
      na rondzie pasy ruchu są dookoła, więc kierunkowskaz włączasz, gdy zjeżdżasz / bo zmieniasz pas ruchu/
      i wtedy gdy zmienisz pas ruchu:) /np na bardziej wewnętrzny.
      PS.
      do jednego z poprzednich postów. so to znaczy jazda na wprost? przez środek ronda? a jeśli do ronda dochodzi 5 , 6 ,7, 8 dróg? przy wjeżdzie nie ma obowiązku włączać kierunkowskazu, co najwyżej możesz tym zmylić innych.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka