shapoba 29.03.05, 10:07 Witam wszystkich Przymierzam się do kupna Vectry. MOcno zastanawiam się czy Gaz jest lepszy od ON. Dzięki za podpowiedzi. Link Zgłoś Obserwuj wątek
pawlos17 Re: Gaz czy ON 29.03.05, 11:10 Chodzi Tobie o vectre B? Jeśli tak to chodzą słuchy, że one nie lubią gazu. Diesli w vectrach B jakoś nie kojarzę. Link Zgłoś
ubersztumperumper Tylko gaz 29.03.05, 11:39 Sam czekam na odbiór Octavki, po przeanalizowaniu wszyskich za i przeciw w sprawie wersji 1.8T 150KM z fabryczną inastalacja gazową a 1.9TDi 110KM (najmocniejszy diesel) zdecydowanie zwyciężył "benzyniak" bijąc na głowę rywala osiągami (8,4sek. do setki kontra 11,2 sek. - wynik mówi sam za siebie) jak i -a może przede wszystkim- oszczędnością. Pamiętajmy że już teraz gaz kosztuje 1.70 a ON 3.40, przy czym drożeć może już tylko ten drugi. I drożał będzie. Pomimo wyższego spalania w wersji benzynowo-gazowej i tak w kosztach jest nokaut w stosunku do wersji TDI,właśnie z powodu ceny paliwa. Pozdro Link Zgłoś
desmear Re: Tylko gaz 29.03.05, 13:55 > osiągami (8,4sek. do setki kontra 11,2 sek. - wynik mówi sam za siebie) jak > i -a może przede wszystkim- oszczędnością. Pamiętajmy że już teraz gaz > kosztuje 1.70 a ON 3.40, przy czym drożeć może już tylko ten drugi ??? Chyba zartujesz ? Ile Ci spali tego gazu ? szacuje na ok 12 litrow w miescie i 9 na trasie. Myle sie? W ON bedzie 5,5 na trasie i 6,5 w miescie wiec wyjdzie identycznie. > przy czym drożeć może już tylko ten drugi masz szklana kule ? jestes pewien, ze nie przywala akcyzy na gaz podnoszac jego cene ? Link Zgłoś
polokokt Re: Tylko gaz 29.03.05, 14:17 problem tylko w tym ze sluchy o jakis dyrastycznych podwyzkach cen gazu sa juz od dwoch lat (od tego okresu interesuje sie tym paliwem) i jakos cena gazu jest nadal bardzo przystepna (przynajmniej w stosunku do Pb). Przez te plotki o zekomym podniesieniu akcyzy lada moment tylko opoznilem przerobienie swojego samochodu na gaz o prawie rok, czego teraz bardzo zaluje, bo wychodzi tanio jak barszcz i nie jestem w plecy kilka tys PLN przez podwyzke ceny gazu, tylko przez to ze sluchalem takich plotek. pozdrawiam Link Zgłoś
literka_m Re: Tylko gaz 29.03.05, 14:24 > problem tylko w tym ze sluchy o jakis dyrastycznych podwyzkach cen gazu sa juz > od dwoch lat wiem, to tylko plotki. tak samo jak twierdzenie, ze gaz nie pojdzie w gore. trzeba miec szklana kule zeby przewidziec. co bedzie z cena ON tez niewiadomo Link Zgłoś
polokokt Re: Tylko gaz 29.03.05, 14:42 no jasne, ale tak to juz jest na tym swiecie ze kto nie ryzykuje... fakt jest taki ze od stycznia 2004 do lipca-sierpnia, benzyna Pb95 zdrozala o okolo zlotowke (3,40 do 4,20), potem ciut staniala, zas gaz do sierpnia trzymal sie na poziomie 1,40 - 1,50 potem podrozal do 1,80 - 1,90 a obecnie znow stanial, tak jak i benzyna. Patrzac na wykresy ostatnich 4 lat cen pb95/ON i LPG zawsze gdy drozala benzyna drozal tez gaz (lub w okresie zaraz po. Moim zdaniem gdy cena Pb przekroczyla 4PLN/litr wtedy dopiero zaczal sie wysyp instalacji gazowych, a ta popularnosc wykorzystali sprzedawcy podnoszac lekko ceny). W kazdym razie przez okres 3-4 ostatnich lat, cena gazu zawsze byla na takim poziomie ze zalozenie instalacji bylo oplacalne. I na razie poza plotkami nie ma inych przeslanek ku temu aby mialo to sie zmienic. A co do pytan autora watku, to chyba wazna konkluzja bylo to ze za koszty podrozy jak w samochodzie na ON ma osiagi jak w benzyniaku (patrz przyspieszenia). Pozdrawiam Link Zgłoś
dawny_ubek Re: Tylko gaz 29.03.05, 22:11 Akcyzy nie podniosą bo i tak jest już za wysoka na przepisy UE i muszą obnizyć. A jesli ma wyjść na to samo to zdecydowanie wolę benzynowca z turbo,jego klang i osiągi niż mułowatego,klekotowatego diesla. Link Zgłoś
wildstain Re: Tylko gaz 29.03.05, 22:34 Nie ma żadnych przepisów w tym wzgledzie. Są kraje w których LPG jest w cenie ON. Link Zgłoś
miloszpm tylko ON 29.03.05, 20:47 Czy mógłbyś podać konkretne dane, odnośnie tego nokautu? Rozumiem, że zaproponowano Ci korzystne warunki na schodzący model, ale przydałyby się jakieś konkrety. Dla mnie istotny jest również zasięg-nie tylko dlatego, ze lubie przejeżdżać znczne odległości bez przerwy, ale również z uwagi na różnice w cenie paliwa. Żeby Passat mógł mieć taki zasięg jak moja Laguna, musiałby mieć butle o pojemności 140l. Jdąc do Francji mogę jechać na tańszym paliwie. Dotychczas między tankowaniami przejechałem /autostradą/ 1100km. Niskie spalanie+duży zbiornik pozwala mi jeździć oszczędniej. W ten sposób, jeśli jadę np. do Francji, tankuje do pełna jeszcze w Polsce (Niemczech ewentualnie dotankowywuje) i następne tankowanie wykonuje w Luksemburgu, gdzie paliwo jest tanie. Analogicznie w drodze powrotnej. Wiem, że z pozoru chodzi o drobne kwoty (kilkadziesiąt Euro na jeden wyjazd) ale jeśli takich wyjazdów wykonuje rocznie kilkanaście, to zbiera się z tego całkiem spora kwota. O innych wadach LPG takich jak dodatkowe, częste regulacje (powtarzam za szefem jednego z serwisów VW), mniejszym bagażnikiem etc. nie wspominam... I najważniejsz-czy Twoja upragniona Octavia ma instalację dealerską czy też fabryczną? Wbrew pozorom to nie to samo. Dziwi mnie też fakt, że wczesniej jakoś nie spotkałem się z tego typu rozwiązaniami w Skodzie, nawet wówczas, gdy interesowała mnie Octavia 4x4. Czyżby promocja na schodzący model? Niedogodności związane z instalacją LPG nie mają już dla firmy znaczenia-nie tylko dlatego, ze Skoda nie szanuje swoich klientów, ale również dlatego, ze złe opinie obciążą nieprodukowany już model wiec nie powinny się odbić na sprzedaży... Link Zgłoś
qaqos optymista ;-) 30.03.05, 15:46 "niczyje mienie nie jest bezpieczne kiedy obraduje Parlament" ;-) [czy jakoś tak] to a propos Twojego optymizmu w kwesti wzrost cen ON vs wzrost cen gazu. Link Zgłoś
jarek-44 A wróble świerkają... 31.03.05, 08:58 ... o pomyśle zrównanie cen... gazu i ropy. Spokojnie. Zrównanie cen gazu samochodowego z gazem w butlach przez podniesienie akcyzy na gaz w butlach. Oraz zrównanie cen oleju napędowego oraz opałowego przez OBNIŻENIE akcyzy na olej napędowy oraz przez podniesienie akcyzy na olej opałowy. Inną kwestią jest cena paliw wynikająca z umacniającego się USD. Link Zgłoś
hondziarz Re: Tylko gaz 03.04.05, 12:00 mając do wyboru tdi i gaz zwyciężył benzyniak? Coś ci się chyba pomerdało i to zdrowo. Link Zgłoś
gls1 Re: Tylko gaz 03.04.05, 21:00 ON kosztuje 3.55 za litr!!!!! Kupno diesla to frajerstwo!!!! Link Zgłoś
bishopandroid Re: Gaz czy ON 29.03.05, 12:19 ciekawe to wielce bo śmigam takim autem na gazie już 3 rok i odpukać jest git. Link Zgłoś
shapoba Re: Gaz czy ON 29.03.05, 12:48 Czy ganiasz Vectrą B, bo taką mam zamiar nabyć. Jeśli wierzyć temu co napisał kolega, żę typ B nie lubi gazu to nie dobrze. Link Zgłoś
pawlos17 Re: Gaz czy ON 29.03.05, 13:29 Ale te problemy biorą się głównie niefachowości gazowników. Jak Ci założą dobrze, to będzie dobrze:) Link Zgłoś
hondziarz Re: Gaz czy ON 29.03.05, 18:08 gaz służy do gotowania obiadu, czyli do zasilania kuchenki gazowej, a nie do napędzania samochodu. Link Zgłoś
alewi Re: Gaz czy ON 29.03.05, 19:33 Gaz to odpad przy produkcji benzyny wiec tak samo nadaje sie do napedzania auta jak ona. Co do pogłosek ze cena gazu znacznie wzrosnie to sa one co najmniej od 1996 roku kiedy to zakladalem pierwsza swoja instalacje gazowa i do dzis takie pogloski sa a cena gazu caly czas wacha sie w okolicy 50-55 % ceny benzyny. Smialo gaz to jest najlepsze rozwiazanie niz jezdzenie pier....lami Nie interesuje mnie oczekiwanie 1-2 sekundy az dyzel sie zdecyduje zeby przyspieszyc i to w porzadnych i nowych wozkach. Link Zgłoś
m0nk Re: Gaz czy ON 29.03.05, 19:43 a montuje sie instalacje gazowa w nowszych autach? np. 2-3 letnich - nie znam tematu. sa takie przypadki? powiedzmy sobie mocne bmw 330 na gaz Link Zgłoś
ha.gie.wu Re: Gaz czy ON 29.03.05, 19:50 gdyby samochody bylu przystosowanie do spalania lpg, wodorostow czy czegokolwoek innego niz Pb lub ON to takie wyjezdzalyby z fabryki. lpg na silnik dobrego wplywu nie ma koniec kropka. zaoszczedzonie zlotowki wydasz na dodatkowe przeglady, regulacje (tych radze nie olewac) etc. Link Zgłoś
swoboda_t Gaz chyba jednak lepszy. 29.03.05, 21:09 Jeśli chodzi o diesle w Vectrze B, to były na początku 1,7 td od Isuzu (82konie), zastąpione później przez 2.0 DI o tej samej mocy oraz wersję mocniejszą, stukonną DTI. Sporadycznie(w Polsce jeszcze takiej nie widziałem) zdarzają się 2,2DTIz wtryskiem bezpośrednim(125koni). Z wyjątkiem ostatniego wszystkie są ponoć(sam nie prowadziłem)za słabe do tego auta,to znaczy da się spokojnie jeździć,ale bez rewelacji(podobnie jak benzynowe 1,6).Dodatkowo diesle z zasady mają za sobą większe przebiegi.W przypadku benzyniaka łatwiej znaleźć auto z małym przebiegiem,bez problemu znajdziesz krajowe,pierwszy właściciel itp. Co do gazu,to pierwsze słyszę,żeby silniki Opla źle znosiły gaz.Zapewne jakiś partacz komuś założył i powstała plota.Znawcy typu hondziarz czy ha.gie.wu jakoś nie mieli już nic do napisania,gdy wkleiłem tu na forum niedawno linki do stron,gdzie podane były samochody z fabrycznym napędem gazowym dostępne w Niemczech i Wlk.Bryt. Założony przez hondziarza wątek nagle umarł. A były tam Fordy,Ople,Rovery,Volvo,Mercedesy,Renaulty,Citroeny,Peugeoty i co najmniej kilka innych "badziewiatych" marek. Kilka chwil w sieci, podstawy języków obcych i bez problemu każdy może znaleźć też przystosowane do gazu "rzęchy" typu RangeRover, Lexus RX300, Lexus LS400, Mercedes S-klasa (ostatnio na gratce był do kupienia '99 SEL600 na gaz),nie wspominając już o bardziej przyziemnych autach z instalacjami fabrycznymi,czy dealerskimi,tak popularnymi w Holandii czy Włoszech,coraz bardziej we Fancji a nawet Anglii. Co do cen gazu, ubiegłoroczne podwyżki wynikały w dużej mierze z podniesienia akcyzy(fiskus poczuł zdobycz),która obecnie jest bodajże 40% powyżej unijnego minimum.Dalsze podwyżki zabiłyby branżę montażową i zwiększyły szarą strefę i mimo ogólnej głupoty urzędnicy MF chyba mają tego świadomość.Akcyza na ON mniejsza na pewno nie będzie(min.UE),obecne relacje wobec ceny PB zostaną zapewne zachowane lub pogorszą się(dlaON). Podsumowując,na korzyść diesla przemawia osławiona elastyczność,pozostałe argumenty chyba jednak za LPG,który jest świetną alternatywą wobec benzyny czy ON-mówię to na podstawie kilkuletnich doświadczeń z tym paliwem,w kilku samochodach,a nie opini zasłyszanych od kolegów z trzepaka, jak niektórzy eksperci od opaliw niniejszego forum :D Link Zgłoś
andre_234 Re: Gaz czy ON 30.03.05, 21:07 Moja babcia uważała za pewnik ze do gotowania to jest węgiel. Potem zweryfikowała poglądy. Może i Tobie się uda ? pzdr Link Zgłoś
mama_lidki Re: Gaz czy ON 30.03.05, 13:24 Jesli nie przeszkadza Ci tankowanie auta tak czesto jak malucha to gaz :-) Link Zgłoś
victor7577 Re: Gaz czy ON 03.04.05, 07:45 a czy przy wiekszych przebiegach lepiej kupić auto na ON czy na gaz? Co dłużej wytrzyma? Link Zgłoś
szymkowsky Re: Gaz czy ON 03.04.05, 11:24 Dzizus, oczywiscie, ze diesel... LPG, jakie by nie bylo fantastyczne, jest GWALTEM na silniku, do zasilania ktorym fabryki w wiekszosci silnikow nie projektuja.. Ja mam scirocco z '89 z rocznym gazem, na ktorym zrobilem bezproblemowo ok 17tys. km. Ale mimo wszystko jak juz mnie bedzie stac na zmiane, wybiore diesla. Link Zgłoś
swoboda_t Nie byłbym taki pewien! 03.04.05, 12:11 Nowoczesne diesle to już nie te same klekoty co kiedyś, których JEDYNYMI zaletami były oszczedność i trwałość. Dziś jeżdżą o niebo lepiej, ale to skutek zaawansowania technicznego. Common raile, pompowtryski, turbiny. To wszystko komplikuję budowę diesla, a jak coś jest skomplikowane, to (przy podobnej jakości wykoniania) więcej rzeczy może się popsuć. I będą to awarie bardziej kosztowne. Co więcej, nowoczesne diesle są wysilone, a to nie zapowiada dużej trwałości. Mimo, iż nie zaliczam się do jakże głośnej tu grupy antydyzlofcuff przyznam, że wyższa trwałość nowych konstrukcji wysokoprężnych to już nie pewnik. Skolei opinie o niższej trwałości silników na LPG to mity, których naukowo nie da się uzasadnić. Link Zgłoś
odin-2 Re: Gaz czy ON 03.04.05, 11:33 shapoba napisał: > Witam wszystkich > > Przymierzam się do kupna Vectry. MOcno zastanawiam się czy Gaz jest lepszy od > ON. Dzięki za podpowiedzi. ________________________________________________________________________________ Zaczekaj z decyzja,w ciezkich ekonomicznie czasach Rzad naklada podatki "na dojne krowy" ,-takimi sa konsumenci paliw , w EU istnieje obecnie trend podwyzszania ceny ON - ma byc taki drogi jak najtansza benzyna , w Polsce Politycy byc moze zrobia jeszcze jeden "krok naprzod"-nie jest wykluczone ,ze podwyzsza ceny LPG do ceny ON , raz jeszcze-zaczekaj,czas pracuje na Twoja kozysc .Pzdr. ________________________________________________________________________________ Link Zgłoś
albercik7 Re: Gaz czy ON 03.04.05, 11:49 raczej gaz nigdy nie bedzie w cenie ON ,zakladaj LPG bo szkoda czasu i kasy mam LPG w noyum autku ,no chyba ze robisz 10 tys na rok to nie zawracaj sobie LPG glowypozdrawiam Link Zgłoś