Dodaj do ulubionych

Pytanie o silnikiToyoty 1,8 vvti

10.04.05, 15:42
Czy ten silnik również może być "podejrzany" o branie oleju z związku z
zastosowaniem złych materiałów lub złej produkcji?
Mam taki i niestety żłopie oleju dość dużo, wprawdzie do tej pory jeżdziłem na
castrolu , ale niedawno zastąpiłem go M1 5W50 i czekam na efekty(może jednak
nie jest tak źle?)
W jaki sposób po gwarancji można wyegzekwować remont-wymianę(?) silnika jeśli
wada powstała nie z winy użytkownika. Jeśli ktoś już przez to przeszedł to
proszę o rady.
Obserwuj wątek
    • fru.fru Re: Pytanie o silnikiToyoty 1,8 vvti 10.04.05, 17:21
      najlepiej zapytaj na forum toyoty,
      o ile jednak pamietam 1,8 ten normalny, z avensis, moze miec zonki, natomiast
      jesli mowa o tym z np corolli TS to juz nie wiem.
      • csi Re: Pytanie o silnikiToyoty 1,8 vvti 11.04.05, 11:33
        gość się poyta o vvti, z TSa jest vvtli czy coś takiego :) , nie wiem jak
        silniki ale w teesach padają sprzęgła...
        • gtrfreak Re: Pytanie o silnikiToyoty 1,8 vvti 11.04.05, 14:53
          1.8 VVTi i VVTLi to dwa inne silniki - pierwszy jest produktem wlasnym toyoty,
          a drugi zostal dla nich zaprojektowany przez Yamahe. Sprwadz jakie ma byc
          zuzycie oleju wg. producenta (jezdzilem w swomi czasie rotary Mazdy a te biora
          olej jak smoki - taka jest ich natura). Co do oleju to tez kwestia jakiego
          oleju uzywasz. Nie zawsze ten polecany przez producenta bedzie sie wolno
          zuzywal - czesto jets on wybierany pod katem zmniejszenia zuzycia paliwa do
          celow tzw. fleet average producenta a nie tego jak sie bedzie zuzywal.
          • niknejm Re: Pytanie o silnikiToyoty 1,8 vvti 11.04.05, 16:25
            A to ciekawe, bo z tego co wiem, 1.8VVTLi różni sie od 1.8VVTi głównie
            rozrządem (dołożona regulacja skoku zaworów) i zmianami wymuszonymi przez
            możliwość uzyskiwania bardzo wysokich obrotów.
            Nie neguję, że Yamaha maczała w tym projekcie palce. Wiesz może coś więcej?

Pzdr
            Niknejm
            • gtrfreak Re: Pytanie o silnikiToyoty 1,8 vvti 11.04.05, 19:48
              Jezeli chodzi o dwa silniki 1.8 uzywane w Celice i Corolli, to 1ZZ-FE i 2ZZ-GE
              sa oparte na tym samym bloku z tym ze 2ZZ-GE opracowala Yamaha - wlacznie z
              VVTL-i. Do tego Yamaha robi rowniez pokrycie Nikasilem. Srednica cylindra i
              skok tloka jest 79 i 91.5 w 1ZZ-FE i 82 i 85 w 2ZZ-GE. Jest tez spora roznica
              w jezdzie - 1ZZ ma mniej mocy ale bardziej sie sprawdza w normalnej jezdzie,
              2ZZ trzeba ciagnac na bardzo wysokie obroty. 2ZZ jest rowniez baza do
              wzmocnionej Corolli TS Compressor. Jest zdecydowanie drozszy w produkcji (VVTL-
              i to w produkcjii najdrozsza wersja VVT) i jak pamietam mial problemy z
              znieksztalcaniem i zacinaniem sie zaworow.

Yamaha zreszta nie pierwszy raz brala udzial w projektowaniu silnikow Toyoty -
              nawet juz przy 2000GT maczali palce.

Pozdr.
              • aleja10 Re: Pytanie o silnikiToyoty 1,8 vvti 11.04.05, 20:26
                Pozwolicie to cos wtrącę.
                Właśnie sprawdziłem i mój silnik to 1 ZZ-FE, średnica* skok tłoka= 79,0*91,5, 129KM.
                Z tego co czytam, to raczej nie powinny występować problemy ze znacznym ubytkiem
                oleju. Chociaz w instrukcji obsługi piszą, że zużycie oleju może wynosic max. 1
                l na 1000km (he,he)u mnie wynosi ok.1l na 5000km, zalecają stosowac olej 5w30.
                • gtrfreak Re: Pytanie o silnikiToyoty 1,8 vvti 11.04.05, 23:12
                  No to nie jest az tak zle (jezeli masz namysli 1 L na 5000 km oczywiscie !) -
                  te wpisy o tym ze silnik moze zuzywac do 1L na 1000 to ich forma ochrony przed
                  uzytkownikami, ale z 5W30... standardowy olej, powinienes miec w instrukcji
                  maly graf pokazujacy jakich olejow mozesz uzywac - zalezy tez od typu jazdy ale
                  w duzej mierze od klimatu.
              • derwisz911 Re: Pytanie o silnikiToyoty 1,8 vvti 12.04.05, 01:33
                Jezeli silniki sa 1zz i 2zz, to sama nazwa wskazuje na rozne bloki.
                Roznia sie one wewnetrznie materialami a takze (tak mi sie wydaje) skokiem
                tloka i srednica cylindra.
                3s-ge i 3s-fe to rozne silniki. Mimo iz "teoretycznie" to ten sam blok (nawet
                skok+srednica ta sama - roznia sie nawet budowa tloka i kompresja.
                4a-ge i 4a-fe tez niewiele maja ze soba wspolnego.

Tak wiec na 100% 1zz-fe i 2zz-ge to dwa rozne silniki o roznych blokach.

pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka