Dodaj do ulubionych

cewki Renault

27.04.05, 15:44
Witam i piszę:
padło mi juz 5 cewek w meganie 1.6 w ciągu 4 lat, oczywiscie w takim
układzie czasowym , że nie były juz na gwarancji - próbowałem zainteresować
tym Renault Polska ale mnie w ładnych słowach spławili i to 2 razy. Pytanie -
czy ktoś zaszedł z tym problemem dalej bo jak wiem problem dotyczy wielu
egzemplarzy, a żadnej akcji wymiany cewek nie było.
Obserwuj wątek
    • edek40 Re: cewki Renault 27.04.05, 18:01
      W megance mojej pracownicy padla 1 cewka. Zaplacila 400 zl za nowa oraz 100 zl za wymiane (!!! dwie srobki i dwie zlaczki elektryczne, wszystko umieszczone na samej gorze silnika - info dla niewtajemniczonych wielbicieli ASO). Pobiezny wywiad doprowadzil nas do inforamcji, ze duza partia cewek bodaj z Turcji jest wadliwa i Renault o tym doskonale wie. Podobno w cywilizowanych krajach wymieniaja je w razie awarii nawet po gwarancji. W naszym raju dealerzy postuluja zas ograniczanie importu prywatnego. I to im wystarczy... Proby "zmotywowania" serwisu oczywiscie spelzly na niczym. Pracownica sprzedala samochod zanim padla druga.
      • 6nine9 Re: cewki Renault 28.04.05, 09:24
        Jak samochod jest w 3, no moze w 4 roku, i jest to model aktualny - nalezy
        walczyc i reklamowac. Jak samochod ma 4-5 lat, no to sorry, ale juz producent
        do awarii jakis czesci nie bedzie sie poczuwał, i zupelnie to rozumiem. Ale ASO
        daje gwarancje 12-mies. na czesci ktore wymienili?
        • edek40 Re: cewki Renault 28.04.05, 10:19
          Jasne. Szczegolnie jesli producent tak tnie koszty, ze nie sprawdza jakosci czesci oferowanych przez niezaleznego producenta. Problem z cewkami w megane z pewnego przedzialu rocznikow jest znany. Kilku szczesliwcom padlo na gwarancji, a wielu niestety nie. Teraz to jest ich problem, ze renault sobie wiecej zarobil (i zarabia - czesc kosztuje nieprzyzwoicie drogo).

Uwazasz, ze producent, ktory chce miec jakas marke moze sobie pozwalac na takie glupoty? Rozumiem fijat i bajonsko drogi pekajacy po okolo 60 kkm alternator jako czesc ekspoatacyjna. Zapewniam cie, ze wymiana tego elementu na swoj koszt i zadanie klienta to nie jest taki wielki koszt. Wszak nie wszystkim te cewki padna, a po drugie, koncern kupuje/produkuje ten element duuuuuuuzo taniej niz sprzedaje to w detalu.

Chodzi o przyzwoitosc ze strony marki, ktora chce uchodzic za bezpieczna i przyjazna.
    • pawlos17 Re: cewki Renault 28.04.05, 10:21
      Znana sprawa. Cewki firmy Sagem padają jak muchy, lepsze są podobno cewki firmy
      Denso. Niestety Renault nie poczuwa się do winy i karze płacić. Niektórym
      podobno udaje się wynegocjować wymianę za pół ceny, szczegółów tych negocjacji
      nie znam.Pzdr.
    • chris62 Re: cewki Renault 28.04.05, 10:32
      Co prawda mnie żadna cewka nie padła przez 5 lat ale ponoć cewki Sagem były wadliwe.
      Nie musisz wcale kupować w ASO bo tam jest 2x drożej a jakość usług tragiczna.
      Zapytaj u mechanika w sieci Q-service albo poszukaj na Allegro i wskazane by
      było kupić cewki Denso z nimi nie ma problemu.
      Zastanawiające jest jednak dlaczego się przepalaja nie dostaje się tam
      przypadkiem woda np. przez wycieki płynu do spryskiwaczy? trzeba szukać
      przyczyny a nie usuwać skutki.
      Osobiście miałem kiedyś doświadczenie z serwisantem ASO, który w czasie pracy
      silnika ściągał kable ze świec a wiadomo przecież że w ten sposób można
      uszkodzić moduł zapłonowy no ale cóż serwisant o tym widać nie wiedział....
      • areco5 Re: cewki Renault 28.04.05, 14:41
        Cewki nigdy nie padły jednorazowo, zawsze po upływie 12 miesięcy od zakupu więć
        z gwarancji nici - razy wymiana była za 50%- lubiana praktyka renault - reszta
        silnika jest ok, sprawdzana w róznych ASO. Fakt jest że były to zawsze cewki
        sagen - cewki są do chrzanu, ale oferowane przez firmowy serwis.Wymiana 2 szt.
        to ponad 700 zł i to boli.
        • chris62 Re: cewki Renault 28.04.05, 15:50
          areco5 napisał:

> Cewki nigdy nie padły jednorazowo, zawsze po upływie 12 miesięcy od zakupu więć
          >
          > z gwarancji nici - razy wymiana była za 50%- lubiana praktyka renault - reszta
          > silnika jest ok, sprawdzana w róznych ASO. Fakt jest że były to zawsze cewki
          > sagen - cewki są do chrzanu, ale oferowane przez firmowy serwis.Wymiana 2 szt.
          >
          > to ponad 700 zł i to boli.
          No cóż za niewiedzę się często płaci tak to bywa.
          Sprawdzaniu silnika przez ASO bym nie wierzył co oni mogą wykryć jak nie mają
          pojęcia o elektronice samochodu? Wiem co piszę bo doświadczyłem cudów z Megane 1
          , którego omal mi nie popsuli na szczęście szybko wyciągnąłem wnioski.
          Radziłbym wizytę u dobrego speca który ma sprzęt diagnostyczny a jeżeli wina
          faktycznie leży po stronie cewek to jak pisałem kup Denso i problem zniknie.
          Wymień również świece na nowe i sprawdź połaczenia elektryczne na cewkach.
          Widziałem na Alllegro Denso po 200 PLN za sztukę a więc lepsze i prawie 2 x
          tańsze od Sagema z ASO.
          No ale czego oczekiwać jak te same klocki hamulcowe w sklepie są 2x tańsze niż w
          ASO. Wszystkie ASO mają kosmiczne ceny i jedynie na gwarancji można tam coś
          wymieniać po gwarancji trzeba zmienić serwis na tańszy i lepszy z mojego
          doświadczenia.
          • areco5 Re: cewki Renault 28.04.05, 19:18
            aby było ciekawie to dopowiem że to mój drugi megan - 1 był ok, leciały w nim
            tylko tłumiki. Ale obecny to ostatni renault.
    • mike68 Re: spławili bo dałeś za wygraną 28.04.05, 19:58
      mnie akurat jeszcze nie padła - mam 60 tys km ale koledze pierwsza padła
      w megane 1,4-16v z 2002 roku - zapłacił pół ceny - druga padła po miesiącu
      i chcieli zapłaciz za nią ale on zadzwonił do mnie i powiedziałem mu
      zeby ich postraszył pismem do centrali oraz mediami i wiesz co ??
      poskutkowało - wymienili mu wszystkie 4 za free - auto dawno po gwarancji
      Renault Polska o tym dobrze wie ale jak ktos płaci to oni biorą
      a powinna byc akcja wymiany wadliwych cewek z serii SAGEM ale to renault
      przecież
      • areco5 Re: spławili bo dałeś za wygraną 28.04.05, 23:29
        za szybko mnie podsumowałeś - wybieram się na wijne z renault i właśnie zbieram
        dane.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka