pogocki 28.04.05, 11:24 jak powinny byc zamontowane opony? Chodzi o kierunek bieżnika tak: lewe koło prawe koło \( \( )/ )/ \( \( )/ )/ \( \( )/ )/ czy tak: lewe koło prawe koło \( \( \( \( \( \( \( \( \( \( \( \( Link Zgłoś Obserwuj wątek
pogocki Re: w którą stronę opony? 28.04.05, 11:30 > lewe koło prawe koło > \( \( )/ )/ > \( \( )/ )/ > \( \( )/ )/ > > czy tak: > lewe koło prawe koło > \( \( \( \( > \( \( \( \( > \( \( \( \( Link Zgłoś
pogocki Re: w którą stronę opony? 28.04.05, 11:32 jakoś kiepsko się rysujw w tym edytorze :] lewe koło......prawe koło \( \(.....................)/ )/ \( \(.....................)/ )/ \( \(.....................)/ )/ czy tak: lewe koło prawe koło \( \(.....................\( \( \( \(.....................\( \( \( \(.....................\( \( Link Zgłoś
skyddad 'Kierunek wirowania 28.04.05, 19:24 Panowie na kazdej oponie jest strzalka pokazujacy wlasciwyu kierunek wirowania.Jezeli jej niema to znaczy ze opona jest uniwersalna i nierma znaczenia jak sie zalozy. Rebusy ala choineczka sa fajne pusc wiecej. Pzdr.Sky. Link Zgłoś
entry Re: 'Kierunek wirowania 28.04.05, 19:29 Pisząc uniwersalna miałeś na myśli dowolny kierunek montażu, nie letnio/zimowa ;) Ale jest i opona bez strzałki a montaż nie jest kwestią przypadku - asymetryczna (wtedy na stopce jest napisane outside i ta strona ma być oczywiście na zewnątrz) Link Zgłoś
bzamiara Re: w którą stronę opony? 28.04.05, 19:35 jeżeli są to opony kierunkowe bez strzałki, to należy je tak zakładać, aby zakrzywione (skośne długie) rowki wgryzały się w drogę (a więc i ewentualną wodę) najpierw środkową częścią opony a następnie (w miarę toczenia się koła) dalszą częścią rowka - aż do zewnętrznej - w ten sposób wypychają wodę spod opony na zewnątrz dosyć skomplikowane, ale jak pokulasz oponę to zauważysz o co chodzi. Link Zgłoś
entry Re: w którą stronę opony? 28.04.05, 19:45 > jeżeli są to opony kierunkowe bez strzałki jak kierunkowe to muszą mieć strzałkę, jak jej nie ma to nie są kierunkowe Link Zgłoś
kszyrztow Re: w którą stronę opony? 28.04.05, 19:46 ja zakładam zawsze tył na przód kierunkiem do tyłu- wiecie co wtedy? mam do perfekcji opanowana jazdę miejską tyłem i oczywiście nie stwarzam zagrożenia w związku ze złym założeniem opon- serio! Link Zgłoś
kali.gulla Re: w którą stronę opony? 29.04.05, 10:15 A ja zakładam wzdłuż od czasy jak widziałem jednego co miał w poprzek (tylko przednie, ciekawe). Jakoś dziwnie nie chciał jechać, ale to może dlatego, że silnik miał pod podłogą :) Link Zgłoś
rraaddeekk Re: w którą stronę opony? 29.04.05, 16:46 Nowe opony: 3 warianty: nienierunkowe i symetryczne zakłada się dowolnie kierunkowe zgodnie ze wskazaniami strzałki asymetryczne zgodnie z opisem "outside" na zewnątrz błotnika Dodatkowa uwaga w przypadku opon używanych: nigdy nie zmieniamy kierunku (nawet niekierunkowych) bo opony układają się (wgryzają się lamelami) - dlatego tak ważne jest zrobienie opisów opon podczas zmiany zima/lato Jedyna możliwa zmiana opon używanych to tył/przód ale przy zachowaniu tej samej strony pojazdu. Link Zgłoś