Dodaj do ulubionych

Citroen XM - co sądzicie ???

07.05.05, 14:00
No właśnie to samo co w temacie?
Ostatnio zacząłem interesować się tym samochodem i chciałbym równiez poznac
opinie forumowiczów tu obecnych.
Z jednej strony słyszałem dużo pochlebnych informacji na temat tego modelu
(ale powyżej rocznika `94) a z drugiej dużo negatywów o awaryjności i
wysokich, czasem bardzo wysokich kosztach utrzymania tego samochodu. Co dziwne
wiekszość negatywnych opinii była ze strony posiadających "standardowe
toczydełka" np. Opel Astra, Volkswagen Golf.
A co nie dziwi superlatywy płynęły od posiadaczy XM`ów - najczęściej klubowiczów.
Pewnie prawda leży gdzieś po środku ale chciałbym wiedziec co wy sądzicie o
tym samochodzie.

Dzięki za wpisy

-------------------------
Parówkowym skrytożercom mówimy stanowcze i zdecydowane NIE !!!!
"Nie no, nie porównujmy gówna do twarogu"
Obserwuj wątek
    • dr.verte Re: Citroen XM - co sądzicie ??? 07.05.05, 14:23
      Kup sobie a raz na zawsze się wyleczysz ze starych,luksusowych,egzotycznych
      limuzyn.Z tego względu polecam.
      • i-studio1 Re: Citroen XM - co sądzicie ??? 07.05.05, 16:50
        Tia. dr. wiem że nic nie wiem. ty się nie wypowiadaj jak nie masz pojęcia o temacie.
    • i-studio1 Re: Citroen XM - co sądzicie ??? 07.05.05, 16:49
      Bardzo komfortowy piękny samochód. Warto kupić z rocznika 1994 do góry.

Bardzo dużo informacji znajdziesz tutuaj:
      citroen.triger.com.pl/citroen_20.html
      jest jeszcze ciekawa lista dyskusyjna pl.misc.samochody.citroen na serwerze news.triger.com.pl Możesz też zerknąć na www.francuskie.pl i www.szewrony.tk
      • expedit54 Re: Citroen XM - co sądzicie ??? 07.05.05, 17:02
        i-studio1 napisał:

> Bardzo komfortowy piękny samochód. Warto kupić z rocznika 1994 do góry.
        >
        > Bardzo dużo informacji znajdziesz tutuaj:
        > citroen.triger.com.pl/citroen_20.html
        > jest jeszcze ciekawa lista dyskusyjna pl.misc.samochody.citroen na serwerze
        news.triger.com.pl Możesz też zerknąć na www.francuskie.pl
        i www.szewrony.tk

No właśnie ja zapoznawałem się z opiniami z tych stronek, byłem też na
        www.autocentrum.pl i tam też dużo było sygnałów że to piękne i wcale nie
        tak awaryjne auto. Zdaję sobie sprawę jednak że jeżdżą raczej nimi pasjonaci
        którzy kochaja swoje "cytryny" i dlatego je chwalą
        Podobno w Polsce z tych samochodów powstają graty dlatego że właściciele nie
        trzymają sie terminów serwisowania albo np zamiast LHM leją jakis olej rzepakowy
        :). Tyle że takie zdanie można też odnieść do innych marek i modeli. Jak ktoś
        kupi Mercedesa W140 i będzie nim dopier....ał po dziurawych polskich drogach,
        nie zaglądając do warsztatu to i tak solidny samochód też zarżnie.

• i-studio1 Re: Citroen XM - co sądzicie ??? 08.05.05, 09:46
          Jeździłem przez 5 lat XMem 3.0 z rocznika 1989 i robiłem przy nim tylko eksploatację w zaufanym warsztacie. Kupiłem go od znajomego z Danii, auto po wszystkich przeglądach i wymaganych wymianach i poprawkach, zalecanych przez fabrykę. Sprzedałem samochód jak miał 290 tyś kilometrów i nadal był bezproblemowy. Tyle, że nie oszczędzałem na częściach ani na płynach. Wszystko oryginalne z ASO. Jak ktoś kupuje taki samochód zajeżdżony, nic przy nim nie robi to potem nie ma prawa narzekać, że się psuje.
        • jarek-44 Re: Citroen XM - co sądzicie ??? 09.05.05, 09:26
          expedit54 napisał:

> No właśnie ja zapoznawałem się z opiniami z tych stronek, byłem też na
          > www.autocentrum.pl i
          tam też dużo było sygnałów że to piękne i wcale nie
          > tak awaryjne auto. Zdaję sobie sprawę jednak że jeżdżą raczej nimi pasjonaci
          > którzy kochaja swoje "cytryny" i dlatego je chwalą

Jest to auto wymagające nadstandardowej wyrozumiałości i opieki. Jak się o auto
          dba, to i F125p będzie bezawaryjny. Zdecydowanie auto dla pasjonatów. XM'em dał
          PSA lekcję, z której wnioski wyciągnięto przy konstrukcji Xantii.

Z Cytrynami, jak z miłością - kochaj, albo rzuć.
        • rapid130 Re: Citroen XM - co sądzicie ??? 09.05.05, 13:04
          > :). Tyle że takie zdanie można też odnieść do innych marek i modeli. Jak ktoś
          > kupi Mercedesa W140 i będzie nim dopier....ał po dziurawych polskich drogach,
          > nie zaglądając do warsztatu to i tak solidny samochód też zarżnie.

W140 nie kupisz za 10 tys. zł w przeciwieństwie do XM z pierwszych lat.
          A statystycznie o Mercedesa dba się u nas bardziej niż o Citroena.
          • expedit54 Re: Citroen XM - co sądzicie ??? 09.05.05, 20:02
            rapid130 napisał:

> > :). Tyle że takie zdanie można też odnieść do innych marek i modeli. Jak
            > ktoś
            > > kupi Mercedesa W140 i będzie nim dopier....ał po dziurawych polskich drog
            > ach,
            > > nie zaglądając do warsztatu to i tak solidny samochód też zarżnie.
            >
            > W140 nie kupisz za 10 tys. zł w przeciwieństwie do XM z pierwszych lat.
            > A statystycznie o Mercedesa dba się u nas bardziej niż o Citroena.

Ja wcale nie mówiłem że w tej cenie znajdzie się jakiś W140 (pewno i W126 ciężko
            było by znaleźć) raczej chodziło mi o to ze jak właściciel nie dba o samochód to
            nawet z auta z tak świetną opinią zrobi grata.
            A propos W140 podobnież XM jest we wnętrzu obszerniejszy od tel "landary" ?? Czy
            to prawda??
    • 2pac8 Re: Citroen XM - co sądzicie ??? 07.05.05, 22:56
      Citroen XM jest komfortowy, ale to też zależy od jego stanu technicznego.

Wiadomo najlepiej to jeździc do serwisu i ładować kase w nowe części, tylko że ceny tych części to w sumie wyjdzie 2x wartość samochodu:(

Jeśli kupujesz XMa w miare dobrym stanie, konzektor cyka co kilkanascie -30sek, wspomaganie dziala, to mozna spoko brac. I tylko profilaktycznie wymienic caly lhm, nabic kule (albo nowe) i mozna jezdzic.

Ja bym brał w automacie, skurze i klimatronik. IMO te 89-93 są dużo ładniejsze od tych późniejszych MKII. Mają spojler, deska rozdzielcza jest bardzo orginalna, i emblemat po lewej stronie lepiej wygląda.

Niestety XM kombi wyglada jak jakiś karavan pogrzebowy, cos w rodzaju poloneza kombi.. tragizm.

Natomiast nadwozie 'berline' jest bardzo ładne, każdy szczegół jest dopracowany, wiele nowych samochodów nawet nie ma co porównywać z XMem MK1.
      • ml_500 Re: Citroen XM - co sądzicie ??? 07.05.05, 23:06
        ale za to kombi jest chyba najwiekszym tego typu pojazdem jaki widzialem.
        mialem kiedys peugeota 605. niby inny ale podobny. sypal sie od 80 tys w gore
        tak ze do dzis mechanicy to moi oddani przyjaciele.
        ja na twoim miejscu kupilbym MB W124. moze nie tak egzotyczny ale wkoncu auto
        jest do jezdzenia a nie do majsterkowania
        • wahacz Re: Citroen XM - co sądzicie ??? 07.05.05, 23:15
          ml_500 napisał:
          > ja na twoim miejscu kupilbym MB W124. moze nie tak egzotyczny ale wkoncu auto
          > jest do jezdzenia a nie do majsterkowania

no tak ale baleron wyglada jakby byl autem sprzed 300 lat przy XMie. Widac na
          nim wiek jak cholera a na XMie nie. Po prostu baleron brzydko sie zestarzal.
          Poza tym awaryjnosc XMa jest przesadzona. Napewno psuje sie wiecej niz baleron
          ale XM jest bardziej skomplikowany. A co najwazniejsze ja wole jeden raz wiecej
          pojechac XMem do warsztatu niz zasuwac piechota na policje z informacja ze
          zlodzieje ukradli mi balerona.
          • expedit54 Re: Citroen XM - co sądzicie ??? 07.05.05, 23:21
            Tym bardziej że XM 2,1 TD można kupić za 10-11 tys z rocznika 93-94, a W124 z
            tych roczników chodzi w przedziale zasadniczo różnym bo 13-30 tys PLN nawet
            • ml_500 Re: Citroen XM - co sądzicie ??? 07.05.05, 23:29
              ja tylko zasugerowalem. o gustach sie nie dyskutuje. akurat wg mnie jak i
              wekszosci ludzi akurat baleron sie nie zestarzal za to XM wyglada jak wizja ufo
              z lat siedemdziesiatych. wlasnie dlatego(+ za jakosc) za W124 trzeba zaplacic
              srednio 2x tyle co za XM a sprzedajacy tego citroena sa z reguly
              najszczesliwszymi ludzmi ze sie go pozbyli.

• szymizalogowany Re: Citroen XM - co sądzicie ??? 08.05.05, 00:05
                baleron sie nie zestarzal za to XM wyglada jak wizja ufo
                >
                > z lat siedemdziesiatych.

Pełne poparcie :)

XM wygląda żenująco źle, jak stary rupieć - baleron w wersji z płaską klapą to
                jeszcze całkiem łądny samochód.

Nie ma wogle co porównywać.
                • radonek Re: Citroen XM - co sądzicie ??? 09.05.05, 09:51
                  Żenująco źle to wyglądają wszystkie najnowsze modele samochodów z Nissanem
                  Micrą na czele. Nie wiem, co projektantom do głowy strzeliło żeby projektować
                  samochody wyglądające jakby były zrobione z nadmuchiwanych balonów. XM ma
                  przynajmniej wyrazistą linię bez szpetnych zaokrągleń. Jak na Top Gear
                  pokazywali zestawienie samochodów rajdowych z lat 80’ ze współczesnymi zwykłymi
                  samochodami to niektóre starocie wyglądały ładniej, np. taki Audi quatro, te
                  produkowane współcześnie są po prostu obrzydliwe.
    • szymizalogowany Re: Citroen XM - co sądzicie ??? 07.05.05, 23:38
      Raz w życiu jechałem parę kilometrów Citroenem XM. Po pierwsze ten samochód
      wogle się nie trzyma drogi - czegoś takiego to w życiu nie widziałem - buja sie
      do przodu i do tyłu jak fotel bujany, a na zakręcie przy ostrzejszej jeździe
      skręcasz a on jedzie prosto - jest super-hiper maksymalnie podsterowny. Nie
      wiem na jakim był wtedy ustawieniu itd. nie obchodzi mnie to - trzymanie drogi
      fatalne po prostu żenada.

Druga rzecz jaką pamiętam to że na zegarach w czasie jazdy paliło się 101
      kontrolek - właściel wytłumaczył że tak ma być - zupełnie odwrotnie niż w moim
      samochodzie gdzie jak wszystko gra to się nic nie pali a jak się coś zapali to
      znaczy że coś nie działa albo działa nie standardowo.

Więc na desce cięzko się połapać o co chodzi - taka francuska logika.

Innych rzeczy nie pamiętam bo to było dawno ale już po tej krótkiej przejażdżce
      wiedziałem że nigdy bym tego pudła nie kupił. (Do tego wygląd jak dla mnie
      super brzydki - no ale to sprawa indywidualna więc nie ma o czym mówić)
      • 2pac8 Re: Citroen XM - co sądzicie ??? 08.05.05, 00:03
        zgadza się, buja się , pływa po drodze, i przez to jest komfortowy. To jakieś bajki opowiadasz o tym niedokładnym prowadzeniu!

Hydropneumatyki bardzo mało się przechylają w zakrętach (activa wcale), nie ma też efektu nurkowania podczas hamowania (tył opuszcza się razem z przodem).
        Samochód trzyma zawsze ten sam poziom niezależnie od obciążenia! Właściwości jezdne mają dużo lepsze od sprężynowców a przy tym są komfortowe, można jechać zupełnie odprężonym, bez stresu o uszkodzenie żołądka czy zębów na polskich wertepach.

Z tymi kontrolkami to zupełnie ściemniasz, wcale tak nie jest że powinny się palić. Fakt żaróweczki w kilkunastoletnich autach często są poprzepalane, ale pasują od poldka, ewentualnie ledy można sobie wstawić.

Co do porównania XMa do Merca, to pod względem ilości miejsca, to raczej bym porównywał do S klasy.
        • szymizalogowany Re: Citroen XM - co sądzicie ??? 08.05.05, 00:11
          2pac8 napisał:

> zgadza się, buja się , pływa po drodze, i przez to jest komfortowy. To
          jakieś
          > bajki opowiadasz o tym niedokładnym prowadzeniu!
          >
          > Hydropneumatyki bardzo mało się przechylają w zakrętach (activa wcale), nie
          ma
          > też efektu nurkowania podczas hamowania (tył opuszcza się razem z przodem).
          > Samochód trzyma zawsze ten sam poziom niezależnie od obciążenia!
          Właściwości
          > jezdne mają dużo lepsze od sprężynowców a przy tym są komfortowe, można
          jechać
          > zupełnie odprężonym, bez stresu o uszkodzenie żołądka czy zębów na polskich
          wer
          > tepach.

Ja ci mówię o praktyce a ty mi o teorii - dobre prowadzenie to ma BMW, a XM to
          jest gorszy niz Toyota Camry. Zarówno układ kierowniczy jak i zaqwieszenie to
          kaszana.

A autor wątku jak nie wierzy to niech się przejedzi epo prostu i sam sie
          przekona.

>
          > Z tymi kontrolkami to zupełnie ściemniasz, wcale tak nie jest że powinny się
          pa
          > lić. Fakt żaróweczki w kilkunastoletnich autach często są poprzepalane, ale
          pas
          > ują od poldka, ewentualnie ledy można sobie wstawić.

Nic nie ściemniam. Nie wiem po co wstawiać od Poldka czy ŁAdy - pewnie
          najłatwiej od Citroena po prostu - tam nic nie było zepsute, po prostu cała
          przestrzeń na szybce pod wskaźnikami to wyglądało jak wizja komputer
          pokładowego ze star trek z lat 60. Rzędy zapalonych światełek w różnych
          kolorach.

Po prostu tandeta i do tego maksymalnie nieintuicyjna. Ale może ktoś tak lubi.
          • i-studio1 Re: Citroen XM - co sądzicie ??? 08.05.05, 09:51
            ekspert od siedmiu boleści się znalazł.

Citroen XM jest jednym z najbardziej komfortowych samochodów świata. W swojej klasie nie ma konkurenta. Zachowanie na drodze jest takie jak przystoi dostojnej limuzynie.

Polecam jeszcze lekturę:
            www.citroen2.triger.com.pl/merc_xm/merol_xm_1.jpg
            www.citroen2.triger.com.pl/merc_xm/merol_xm_2.jpg
            • szymizalogowany Re: Citroen XM - co sądzicie ??? 08.05.05, 10:12
              i-studio1 napisał:

> ekspert od siedmiu boleści się znalazł.
              >
              > Citroen XM jest jednym z najbardziej komfortowych samochodów świata. W swojej
              k
              > lasie nie ma konkurenta. Zachowanie na drodze jest takie jak przystoi
              dostojnej
              > limuzynie.
              >
              > Polecam jeszcze lekturę:
              > www.citroen2.triger.com.pl/merc_xm/merol_xm_1.jpg
              > www.citroen2.triger.com.pl/merc_xm/merol_xm_2.jpg

Juz przeczytałem kawałek tego bełgotu i mi sie nie chce dalej. Co oznacza taki
              fragement:

"Przyspieszenie Mercedesa jest o sekunde lepsze ale dominuje wrażenie jakby
              mercedes dopiero co ruszył, rowiązaniem zagadki jest to że Citroen ma moment
              obrotowy 245 Nm a Mercedes 172 Nm co powoduje że Citroen jest o klasę lepszy".

Czyli co? Mercedes jest szybszy ale to Citroen jest o klasę lepszy w tej
              konkurencji tak? Bo nie ma wrażenia jakby dopiero co ruszył?

Co to za bełkot?

Co do XM zdania nie zmieniam - jechałem nim w dwie osoby i sie prowadził jak
              cegłówka. Ni epotrzebuje złoma który ma jakieś tam samopoziom8ujące zawieszenie
              bo nie woże 500 kg piasku w bagażniku. Najczęściej jeżdze sam dlatego wolę BMW
              a nie to coś.

Dobrze że dałeś te zdjęcia- każdy może zobaczyć jaki to "piękny" samochód, i
              jeszcze właśnie ta deska i kierownica jak z filmów SF z lat 50 hehe
              Ja jechałem co prawda nie kombi tylko takim zwykłym z długą klapą z tyłu ale
              środek też wyglądął równie kiepsko.
              • i-studio1 Re: Citroen XM - co sądzicie ??? 08.05.05, 21:07
                Jeśli na podstawie jednej jazdy prawdopodobnie uszkodzonym samochodem wyrabiasz sobie na jego temat opinię, to jesteś wart tytułu eksporta forum roku. I jeszcze doradzasz człowiekowi. ROTFL stulecia.

Załóż sobie wątek o swoim samochodzie i tam się jego wspaniałością zachwycaj.
                Tutaj było konkretne pytanie i padły konkretne odpowiedzi a ty ciągle nie na temat.
          • 2pac8 Re: Citroen XM - co sądzicie ??? 08.05.05, 11:01
            szymizalogowany napisał:
            > Ja ci mówię o praktyce a ty mi o teorii - dobre prowadzenie to ma BMW, a XM to
            > jest gorszy niz Toyota Camry. Zarówno układ kierowniczy jak i zaqwieszenie to
            > kaszana.
            >

Nie prowadziłem nigdy Bmw więc się nie wypowiadam. A XMem jeżdzę na codzień i mi to pływanie i kołysanie się na wybojach bardzo odpowiada:) Zresztą nie tylko mi, milionom amerykanów także. Starsze amerykańskie auta też mają takie miękkie zawieszenie. XM jest do jazdy raczej spacerowej, a nie do wyścigów. Co innego wersje hydro które mają tryb sport (utwardzone zawieszenie).
            A samopoziomowanie ma nie tylko Citroen, także niektóre Merce, Cadillac, Lincoln, Mercury. I nie chodzi tu tylko o trzymanie poziomu, wraz ze wzrostem obciążenia tyłu zawieszenie samo się utwardza i siła hamowania na tył też się zwiększa.

> po prostu cała
            > przestrzeń na szybce pod wskaźnikami to wyglądało jak wizja komputer
            > pokładowego ze star trek z lat 60. Rzędy zapalonych światełek w różnych
            > kolorach.

Możliwe że koleś miał coś uszkodzone, bo normalnie kontrolki się nie palą, tylko jak sygnalizują jakąś awarię, np. przepalenie jednej z żarówek stopu.
            Dla mnie design deski jest spoko, wolę taki kanciasty niż obły jak w nowszych samochodach. Star trek to może w CXsie jest.

• hubort Re: Citroen XM - co sądzicie ??? 08.05.05, 12:05
        > wiedziałem że nigdy bym tego pudła nie kupił. (Do tego wygląd jak dla mnie
        > super brzydki - no ale to sprawa indywidualna więc nie ma o czym mówić)

www.svenskbilformedling.com/xm%202.0%20Turbo.htm
        Faktycznie super brzydki - powiedział miłośnik japońszczyzny. Szczególnie biorąc
        pod uwagę, że jest to samochód z czasów, gdy japończyki wszystkie wyglądały tak
        samo. Ciężko było odróżnić Toyotę od Mazdy. Camry wtedy wyglądała tak:
        www.ocatt.org/91.toyota.camry.jpg
        Carina tak:
        www.auto-ovaskainen.fi/images/Toyota%20Carina.jpg
        Corolla tak:
        www.keminmaanautotalo.com/pictures/vaihtoautot/toyota_corolla_92.JPG
        Mazda 626:
        www.auto-ovaskainen.fi/images/Mazda%20626%2090.jpg
        A Lexus w tamtych czasach to był dosłownie archetyp nijakości i nudy w stylistyce.
        XM bije je wszystkie stylistyką na głowę.

a co do wnętrza, to spójrzmy na Xedosa (przyznaję, że nadwozie ma ładne):
        www.gieldasamochodowa.com/artpics/gs/980/W%A31010Fd.jpg
        Ostatnio miałem okazję w nim siedzieć, i jedyne, co mi się we wnętrzu podobało
        to fotele. Na prawdę fajne. Dosyć głębokie, mięsiste i tapicerowane fajnie
        wykończoną skórą (alcantrą?) - ale to była chyba najbogatsza wersja. Cała reszta
        to kompletna porażka.
        • szymizalogowany Re: Citroen XM - co sądzicie ??? 08.05.05, 12:27
          Dla mnie XM to wygląda obrzydliwie. Totalny kibel. Kiedy on wyszedł? Te Camry
          to chyba jakieś początek lat 80. Zresztą ja ni ejestem fanem japońców. W124
          wygląda o niebo nowocześniej niz XM i chyba jest starszy.

> a co do wnętrza, to spójrzmy na Xedosa (przyznaję, że nadwozie ma ładne):
          > www.gieldasamochodowa.com/artpics/gs/980/W%A31010Fd.jpg

buahhahahha, ciagle to samo jedno jedyne wypłowiałe zdjęcie które znalazł dawno
          temu Racingismylife żeby "unaocznić" że Alfa 155 jest ładneijsza od Xedos6 :)))

Ogólnie jha oceniam wnętrze w Xedosie na 3+, mi sie nie podoba jakoś bardzo,
          ale w samochodach do 2000 roku wnętrza były bardzo słabe i Xedos jest po prosty
          przeciętny. Widziałem sporo wnętrz np. A4 golas, Mondeo, Focus i są na tym
          samym poziomie co Xed tylko gorzej o wiele spasowane.

Napisać że to wnętrze jest tragiczne to może ktoś kto ma A8, M3 z opcja Full
          leather albo chociaż nową Avensis z wersji High.

Tutaj zobacz sobie jak to wnętrze wygląda w Xedosie naprawdę. Popołudniu zejdę
          i porobię parę zdjęć w swoim jeszcze.

www.mazdaxedos6.de/userpix/users/Littelsix/2342005ewww.jpg
          www.mazdaxedos6.de/userpix/users/Marius/bild4.jpg
          www.mazdaxedos6.de/userpix/users/RJay/x1.jpg
          tinyurl.com/duz7c
          tinyurl.com/c56fa
          tinyurl.com/8kfv6
          www.xedos6.co.uk/nicksxedos3.JPG
          www.xedos6.co.uk/jim06.jpg
          www.xedos6.co.uk/peter07.jpg

Niektórzy przesadzają :)

www.xedos6.co.uk/IMG_0053.jpg
          www.xedos6.co.uk/IMG_0057.jpg

> Ostatnio miałem okazję w nim siedzieć, i jedyne, co mi się we wnętrzu podobało
          > to fotele. Na prawdę fajne. Dosyć głębokie, mięsiste i tapicerowane fajnie
          > wykończoną skórą (alcantrą?) - ale to była chyba najbogatsza wersja. Cała
          reszt
          > a
          > to kompletna porażka.

Nie kłam. Co godzina to nowina. Przed chwilą jakiś inny blankietowy napisał że
          wczoraj Xeda testował i że właśnie spasowanie deski świetne a fotele
          beznadziejne. :) Każdy kłamie jak może żeby dogryżc Szymeimu :) Umówicie się
          wcześniej co do wersji kłamstwa żeby było bardziej wiarygodnie hehe
        • szymizalogowany jeszcze pare fotek "brzydkiego" wnetrza :) 08.05.05, 12:54

www.eunos500.jp/member/e_puni/data2/pic00013_b.jpg
          www.eunos500.jp/member/t5/data/dscn3765-w800.jpg
          www.eunos500.jp/member/ginjii/data/dscn5193-w800.jpg
          www.eunos500.jp/member/ginjii/data/dscn5194-w800.jpg
          www.eunos500.jp/member/ginjii/data/dscn5196-w800.jpg
          www.eunos500.jp/member/ginjii/data/dscn5195-w800.jpg
          www.mazdaxedos6.com/brochures/ca11.jpg
          www.mazdaxedos6.com/brochures/ca08.jpg
          • wujaszek_joe Re: jeszcze pare fotek "brzydkiego" wnetrza :) 08.05.05, 19:33
            to jest wątek o citroenie. daj nam juz spokój z twoim autem
          • kszyrztow Re: jeszcze pare fotek "brzydkiego" wnetrza :) 10.05.05, 12:56
            szymizalogowany napisał:

>
            > www.eunos500.jp/member/e_puni/data2/pic00013_b.jpg
            > www.eunos500.jp/member/t5/data/dscn3765-w800.jpg
            > www.eunos500.jp/member/ginjii/data/dscn5193-w800.jpg
            > www.eunos500.jp/member/ginjii/data/dscn5194-w800.jpg
            > www.eunos500.jp/member/ginjii/data/dscn5196-w800.jpg
            > www.eunos500.jp/member/ginjii/data/dscn5195-w800.jpg
            > www.mazdaxedos6.com/brochures/ca11.jpg
            > www.mazdaxedos6.com/brochures/ca08.jpg

chełpisz się tym eunosem, ale przypominam ci że jeździsz niestety xedosem. Nie
            manipuluj faktami.
            • szymizalogowany Re: jeszcze pare fotek "brzydkiego" wnetrza :) 10.05.05, 14:33
              > chełpisz się tym eunosem, ale przypominam ci że jeździsz niestety xedosem.
              Nie
              > manipuluj faktami.

hehe a czym sie różni oprócz mocy silnika i logo na atrapie?

• jarek-44 Re: Citroen XM - co sądzicie ??? 09.05.05, 09:20
        szymizalogowany napisał:

> Raz w życiu jechałem parę kilometrów Citroenem XM.

Aż tyle? Jednego dnia SL'em, innego XM'em, a w szarej codzienności sededem. No,
        no...

> Po pierwsze ten samochód
        > wogle się nie trzyma drogi - czegoś takiego to w życiu nie widziałem - buja sie
        >
        > do przodu i do tyłu jak fotel bujany, a na zakręcie przy ostrzejszej jeździe
        > skręcasz a on jedzie prosto - jest super-hiper maksymalnie podsterowny. Nie
        > wiem na jakim był wtedy ustawieniu itd. nie obchodzi mnie to - trzymanie drogi
        > fatalne po prostu żenada.

Te kilka kilometrów siedziałeś oczywiście na tylnym fotelu, czy w bagażniku?
        Kierownica skręcona a on jedzie prosto? Ustawienie? Nawet kilka kilometrów jazdy
        powinno wystarczyć, żeby załapać, że było to ustawienie... drogowe.

> Druga rzecz jaką pamiętam to że na zegarach w czasie jazdy paliło się 101
        > kontrolek - właściel wytłumaczył że tak ma być - zupełnie odwrotnie niż w moim
        > samochodzie gdzie jak wszystko gra to się nic nie pali a jak się coś zapali to
        > znaczy że coś nie działa albo działa nie standardowo.

Część osób jeżdżąc "hydroaktywami" ma objawy choroby morskiej i wtedy omamy się
        zdarzają. Szczególnie, że XM'em nie ma 101 kontrolek. Czyżbyś miał zeza? Ale
        nawet wtedy podwójna ilość kontrolek nie daje liczby 101. W twoim aucie zdaje
        się, że wszystko jest odwrotnie. Nie zdziwiłbym się, jak byś jeździł na dachu.

> Więc na desce cięzko się połapać o co chodzi - taka francuska logika.

Znasz takie przysłowie - mądrej głowie dość dwie słowie?

> Innych rzeczy nie pamiętam bo to było dawno ale już po tej krótkiej przejażdżce
        >

Krótka przejażdża jest jak najbardziej zrozumiała - właściciel miał zapewnie
        obawy o efekty twojej choroby morskiej mogącej uprzykrzyć mu przyjemność z jazdy
        - zapach żygowin. Nie dziwią mnie twoje słowa krytyki, ale czegóż oczekiwać od
        fana super sportowych bolidów "meidindżapan", którego umysł nie jest w stanie
        pojąć, że nie wszyscy dostają orgazmu, gdy wypadają im plomby dzięki
        "supertrzymającemusięzawieszeniu" i gdy słyszą dźwięk "vałszóstki".

Wygląd dla mnie także jest kwestią gustu, więc o bezguściu nie bedzie mowy.
        • szymizalogowany Re: Citroen XM - co sądzicie ??? 09.05.05, 20:39
          > Aż tyle? Jednego dnia SL'em, innego XM'em, a w szarej codzienności sededem.
          No,
          > no...

SL nie jeździłem. A co do szarej rzeczywistości to wolę 10 razy Xedosa niż to
          pudło starodawne XM które jak właściciel nie należy do klubu cytrynki i nie
          poleruje go co dzień to już jest dawno zardzewiałe :)

> Wygląd dla mnie także jest kwestią gustu, więc o bezguściu nie bedzie mowy.

I kto to mówi właściel Citroena C5?

bauhahahahahah
          nie ośmieszaj się. Citroen to design dla tych z "gustem inaczej", coś jak
          dżinsy z dziurą na dupie od Arkadiusa. hehe
          • irlandia_pn a ty jestes czlowiek inaczej spaślaku 09.05.05, 22:12
            szymizalogowany napisał:
            > bauhahahahahah
            > nie ośmieszaj się. Citroen to design dla tych z "gustem inaczej", coś jak
            > dżinsy z dziurą na dupie od Arkadiusa. hehe

nie osmieszaj sie spaślaku
            lepiej miec gust inaczej niz "byc czyms inaczej" jak ty gruby kurduplu o wadze
            120 kg i wzroscie 167 cm hehe. trudno nazwac cie normalnym czlowiekiem z taka
            budowa, latwiej cie przeskoczyc niz obejsc, ha hahahahahhahahahha
            ciekawe jak takie spasone cielsko miesci sie do tego twojego zardzewialego
            Xedosa
            • szymizalogowany Re: a ty jestes czlowiek inaczej spaślaku 09.05.05, 22:15
              irlandia_pn napisał:

> szymizalogowany napisał:
              > > bauhahahahahah
              > > nie ośmieszaj się. Citroen to design dla tych z "gustem inaczej", coś jak
              >
              > > dżinsy z dziurą na dupie od Arkadiusa. hehe
              >
              > nie osmieszaj sie spaślaku
              > lepiej miec gust inaczej niz "byc czyms inaczej" jak ty gruby kurduplu o
              wadze
              > 120 kg i wzroscie 167 cm hehe. trudno nazwac cie normalnym czlowiekiem z taka
              > budowa, latwiej cie przeskoczyc niz obejsc, ha hahahahahhahahahha
              > ciekawe jak takie spasone cielsko miesci sie do tego twojego zardzewialego
              > Xedosa

Normalnie przez szyberdach mnie wsadzają podnośnikiem hehe.
              Teraz już waże 124,6 kg jak sie ważyłem z tydzień temu.

hehe
              • szymizalogowany zapomniałem dodać że mam okulary - lecz... 09.05.05, 22:17
                wcale się tego nie wstydzę.

Porządne okulary w rogowej oprawie dodają mi uroku oraz powagi. Razem z moją
                brodą daje to niezły efekt.
                • jarek-44 Re: zapomniałem dodać że mam okulary - lecz... 10.05.05, 09:31
                  szymizalogowany napisał:

> Porządne okulary w rogowej oprawie dodają mi uroku oraz powagi.

To tłumaczy, dlaczego widziałeś 101 zapalonych kontrolek... A jak tam z daltonizmem?
          • jarek-44 Re: Citroen XM - co sądzicie ??? 10.05.05, 09:25
            szymizalogowany napisał:

> A co do szarej rzeczywistości to wolę 10 razy Xedosa niż to
            > pudło starodawne XM które jak właściciel nie należy do klubu cytrynki i nie
            > poleruje go co dzień to już jest dawno zardzewiałe :)

Trzeba należeć do Klubu Cytrynki, żeby dbać o auto? Jak jeździłem "Borewiczem" z
            1980r. to nie był awaryjny, ani zardzewiały. Jak się dba, to się ma. Ostatnio
            mogłem pojeździć moją starą Xantią - synowa czasami da poszaleć dziadkowi ;-)))-
            rok produkcji 2000 i ZERO rdzy. "A łyżka na to: Nie możliwe..."

> I kto to mówi właściel Citroena C5?

Nie ukrywam, że z designem wygrała wygoda, której nie miałbym w 407-ce. Poza tym
            w moim wieku człowiek nie lubi zmian - wcześniej też jeździłem Citroenem.

> bauhahahahahah
            > nie ośmieszaj się. Citroen to design dla tych z "gustem inaczej", coś jak
            > dżinsy z dziurą na dupie od Arkadiusa. hehe

I vice versa. Design 145 bardziej przypadł mi do gustu niż bezpłciowe i obłe
            kształty auta "meidindżapan" z zepsutym Klimaanlage. Jak ostatnio widać nawet
            Japsy zaczęły "wyostrzać" kształty, vide Accord czy Mazda 6.

Mów do mnie jeszcze: jeans czy Arkadius brzmią dla mnie obco, jak zapewnie dla
            ciebie Strauss albo Wagner
      • kszyrztow Re: Citroen XM - co sądzicie ??? 09.05.05, 14:18
        szymizalogowany napisał:

> Raz w życiu jechałem parę kilometrów Citroenem XM. Po pierwsze ten samochód
        > wogle się nie trzyma drogi - czegoś takiego to w życiu nie widziałem - buja
        sie
        >
        > do przodu i do tyłu jak fotel bujany, a na zakręcie przy ostrzejszej jeździe
        > skręcasz a on jedzie prosto - jest super-hiper maksymalnie podsterowny. Nie
        > wiem na jakim był wtedy ustawieniu itd. nie obchodzi mnie to - trzymanie
        drogi
        > fatalne po prostu żenada.
        >
        > Druga rzecz jaką pamiętam to że na zegarach w czasie jazdy paliło się 101
        > kontrolek - właściel wytłumaczył że tak ma być - zupełnie odwrotnie niż w
        moim
        > samochodzie gdzie jak wszystko gra to się nic nie pali a jak się coś zapali
        to
        > znaczy że coś nie działa albo działa nie standardowo.
        >
        > Więc na desce cięzko się połapać o co chodzi - taka francuska logika.
        >
        > Innych rzeczy nie pamiętam bo to było dawno ale już po tej krótkiej
        przejażdżce
        >

Xedos jest za to super... Czy oprócz tego dziwoląga i jakiejś tam bmw (masz
        wyraźny kompleks tej marki jako niespełniony posiadacz niestety xedosa)
        uznajesz inne pojazdy? Tak tylko pytam - nawet nie jestem specjalnie ciekawy.
        • szymizalogowany Re: Citroen XM - co sądzicie ??? 09.05.05, 22:07

> Xedos jest za to super... Czy oprócz tego dziwoląga i jakiejś tam bmw (masz
          > wyraźny kompleks tej marki jako niespełniony posiadacz niestety xedosa)
          > uznajesz inne pojazdy? Tak tylko pytam - nawet nie jestem specjalnie ciekawy.

Tak:

BMW
          Lexus
          Audi (lepsze wersje)
          Mercedes
          Aston Martin
          Lotus
          Jaguar (bez Xtype i Stype dyzel)
          Bentley
          RR
          Maseratti
          Ferrari
          Lambo
          Porsche
          Zonda
          McLaren
          pare modeli Nissana
          pare modeli Mazdy
          pare modeli Toyoty

jak widzisz nie tylko BMW i Xedos - jest sporo marek któych modele chciałbym
          mieć :)

Ale kurcze, nigdy Citroena :) hihi
          • jarek-44 Re: Citroen XM - co sądzicie ??? 10.05.05, 09:29
            szymizalogowany napisał:

> Ale kurcze, nigdy Citroena :) hihi

Na szczęście. Pracownik Shella w C6... :) hihi
    • klaaksoon Re: Citroen XM - co sądzicie ??? 08.05.05, 00:15
      Zawieszenie hydro... zawsze mialo swoich przeciwników.(choroba morska).
      Generalnie autko jest spoko.
    • siwy-55 Re: Citroen XM - co sądzicie ??? 08.05.05, 12:08
      Jezeli ostatnie cztery-piec rocznikow = bardzo dobre auto , w szwecji wersje
      combi jezdzily jako TAXI ,od czasu do czasu trzeba dopelnic troche gazu
      do "dzwonow" i normalny service = bezproblemowe jezdzenie .
      • expedit54 Piękna wersja XM Multimiedia 08.05.05, 13:43
        Z tego co mi wiadomo była oferowana od roku 98 ale nie wiem ile egzemplarzy
        zakupiono, mimo to jest piękna, wtedy inni producenci chyba jeszcze nie mieli
        takich propozycji w swojej ofercie, chociaż mogę sie mylić.

citroen.triger.com.pl/img/567/5379x.jpg
        citroen.triger.com.pl/img/567/5380x.jpg
        citroen.triger.com.pl/img/567/5381x.jpg
        citroen.triger.com.pl/img/567/5382x.jpg
        citroen.triger.com.pl/img/567/5384x.jpg
        citroen.triger.com.pl/img/567/5385x.jpg
        citroen.triger.com.pl/img/567/5386x.jpg
        citroen.triger.com.pl/img/567/5387x.jpg
        citroen.triger.com.pl/img/567/5388x.jpg
        citroen.triger.com.pl/img/567/5389x.jpg
        citroen.triger.com.pl/img/567/5390x.jpg
        citroen.triger.com.pl/img/567/5391x.jpg

• frax1 Re: Piękna wersja XM Multimiedia 08.05.05, 21:35
          Na mobile była dawno temu taka z 99 za bardzo rozsądne pieniądze.
          P.S Xm jest super!
          Pozdrawiam
        • kszyrztow Re: Piękna wersja XM Multimiedia 10.05.05, 12:51
          expedit54 napisał:

> Z tego co mi wiadomo była oferowana od roku 98 ale nie wiem ile egzemplarzy
          > zakupiono, mimo to jest piękna, wtedy inni producenci chyba jeszcze nie mieli
          > takich propozycji w swojej ofercie, chociaż mogę sie mylić.
          >
          > citroen.triger.com.pl/img/567/5379x.jpg
          > citroen.triger.com.pl/img/567/5380x.jpg
          > citroen.triger.com.pl/img/567/5381x.jpg
          > citroen.triger.com.pl/img/567/5382x.jpg
          > citroen.triger.com.pl/img/567/5384x.jpg
          > citroen.triger.com.pl/img/567/5385x.jpg
          > citroen.triger.com.pl/img/567/5386x.jpg
          > citroen.triger.com.pl/img/567/5387x.jpg
          > citroen.triger.com.pl/img/567/5388x.jpg
          > citroen.triger.com.pl/img/567/5389x.jpg
          > citroen.triger.com.pl/img/567/5390x.jpg
          > citroen.triger.com.pl/img/567/5391x.jpg

No mi ryj odpadła. Piękny, tak szymi, piękny!
    • i-studio1 Re: Citroen XM - co sądzicie ??? 08.05.05, 21:12
      grumlt.citrina.lt/autos/XM/citroen_xm_003.jpg
      mniam
    • chris62 Re: Citroen XM - co sądzicie ??? 09.05.05, 09:49
      Gdy poznałem pewnego Holendra to jeździł Saabem, którego bardzo chwalił.
      Potem kupił sobie passata VR6 bo on lubi mocne samochody, niestety skradziono mu
      go w Polsce oczywiście.
      Następny samochód w obawie przed powtórzeniem kradzieży to był już Hyundai Sonata
      aż pewnego dnia podjechał ..Xm ką i jeździ nim do dziś...
      I wielu ludzi na zachodzie uważa że ten Citroen jest duzo lepszy od Mercedesa z
      tamtych czasów którego uważają za auto dla farmera.
      Może dlatego Mercedes też zaczął praktykowaćw hydroaktywnym zawieszeniu?
    • rapid130 Re: Citroen XM - co sądzicie ??? 09.05.05, 13:29
      Coś mi się wydaje, że ci którzy piszą o jeździe hydropneumatykiem, że to Łóżko
      wodne, że buja się jak balia na wszystkie strony, itp. tak naprawdę nie mieli z
      nim do czynienia, albo przejechali się niesprawnym technicznie.

Miałem kiedyś przyjemność pojeździć za kierownicą Xantii. Nie kilka kilometrów,
      tylko kilkaset. Jako użytkownik BMW podchodziłem do niej z pobłażaniem.
      Spodziewałem się właśnie balii na wzburzonym morzu, łóżka wodnego, kołysania
      zdolnego pokonać każdą dawkę Aviomarinu, itp. sensacji.

W naturze Xantia nie pasuje do tego opisu.

W mieście nie zrobiła jeszcze specjalnego wrażenia. Owszem, podwozie wybierało
      dziury perfekt. Drobnych jakby całkiem nie zauważało, te najgłębsze zaokrąglało
      i łagodziło zawsze do akceptowalnego poziomu. Przeszkadzała mi tylko przeciętna
      zwrotność, marna widoczność zza kierownicy do tyłu i klawiszologia wymagająca
      przyzwyczajenia.

Ale gdy wyleciałem za miasto, Xantia zarabiała na plus z każdym kilometrem. Po
      kilkunastu minutach sunąłem już po zakrętach w tempie swojego BMW, mając
      wrażenie, że jest jeszcze wciąż daleko do kresu możliwości podwozia. Do tego
      świetny komfort toczenia i wrażenie prowadzenia samochodu z doskonale dobraną
      sprężystością podwozia.
      Silnik 1.8 16V (Xantia II) był cichuteńki, ale jednak trochę za słaby. Albo
      raczej połączony ze skrzynią o zbyt długich przełożeniach, pasujących na
      autostradę, a nie na nasze kręte drogi.
      Niestety, do idealnego obrazu zabrakło kropki nad "i" - układ kierowniczy
      okazał się dość bezpośredni, ale bezpłciowy, sztucznawo symulujący siły
      działające na przednie koła.

expedit54,
      jeśli napaliłeś się na Citroena XM ze względu na zawieszenie, to najlepiej
      wybierz Xantię. Statystycznie sprawia o wiele mniej problemów.

Jeśli napaliłeś się na XM-a względu na jego styl, wpadłeś ;) Kup, ale do
      oględzin kandydatów zabieraj ze sobą kogoś z dużą wiedzą na temat modelu.
      (Citroenowcy z klubo www.citroen.triger.pl służą taką pomocą, jak się ich
      ładnie poprosi). Bo miłość jest ślepa, a małżeństwo to najlepszy okulista ;)
      • jarek-44 Re: Citroen XM - co sądzicie ??? 09.05.05, 14:39
        Nie przesadzaj. Nikt Ci nie uwierzy. I powiedzą, że to Twoja wybujała fantazja
        Pismaka (znaczam, że przez Duże P) ;-))), mimo, że się z Tobą zgadzam - sam
        przejechałem Xantiami tylko jakieś 100... tys. km
    • klemens1 Miałem XMa 09.05.05, 21:50
      3.0 V6 12V, 167 KM, w zakresie wiekowym 5-7 lat. Jedyny ponadplanowy wydadek wyniósł 45 zł. Zawieszenie superkomfortowe - obecnie jeżdżę również samochodem podobnej wielkości, ale przy XMie to wóz drabiniasty.
      Silnik bardzo dobry, elastyczny - nie trzeba piłować żeby był łaskaw przyspieszyć - dla porównania BMW 525 to kosiarka.

XMa wspominam jako najlepszy samochód jaki miałem.
      • dr.rocco Wyglada koszmarnie !!!!!!!!!!!!!!!!! 10.05.05, 02:18
        Wyglada koszmarnie , ale to dobry samochod , fajnie sie tym jezdzi ,
        jest wygodny i nie trzesie tak na naszych drogach , tu ktos napisal , ze
        3.0 jest to rakieta , ja tam z tym bym sie nie zgodzil , 167 km to nie rakieta.
        • jarek-44 Re: Wyglada koszmarnie !!!!!!!!!!!!!!!!! 10.05.05, 09:37
          dr.rocco napisał:

> Wyglada koszmarnie

www.musketier.com/Seiten/Inhalte/XM.htm

Jest tak brzydki, że aż piękny ;-)))
        • elvispresley Re: Wyglada koszmarnie !!!!!!!!!!!!!!!!! 10.05.05, 09:43
          167 KM to chyba jakiś sprzed 1994r. a o ile wiem nawet to nie jest za bardzo
          możliwe. 3.0 V6 PSA mial wtedy 190KM. To samo Xantia. Zmienil się dopiero w
          cepięć na 210KM.
          • jarek-44 Re: Wyglada koszmarnie !!!!!!!!!!!!!!!!! 10.05.05, 10:57
            Charakterystyki silników dla XM'a:

citroen.triger.com.pl/citroen_1275.html
            • elvispresley Re: Wyglada koszmarnie !!!!!!!!!!!!!!!!! 10.05.05, 11:20
              I pomyśleć, że jestem czlonkiem KC:) hehe
              Nie wiedzialem nawet, że byly V6 nie-24zaworowe...? czlowiek uczy się na
              wlasnych blędach. Pzdr
    • expedit54 Hmm ciekawa wersja, jak myślicie?? 10.05.05, 11:50

• expedit54 Re: Hmm ciekawa wersja, jak myślicie?? 10.05.05, 11:51
        kurcze za wcześnie wysłałem ;)
        Znalazłem jakis prototyp chyba wersji sedan i powiem szczerze że wygląda
        obiecująco. Szkoda że go nie produkowali, myślę że zdobył by tych konserwatystów
        którzy wolą jednak sedany klasy wyższej-średniej.
        Naprawdę polecam:
        carcatalog3.free.fr/h2s.htm
        a może to jakas samoróbka jak np. FSO Polonez 4x4 ;p
        • jarek-44 Re: Hmm ciekawa wersja, jak myślicie?? 10.05.05, 12:01
          Były przecież "grandlimuzyny":
          citroen.triger.com.pl/img/567/4107x.jpg
          albo pickup'y:
          citroen.triger.com.pl/img/567/4111x.jpg

;-)))
    • jarek-44 Citroen XM - krótka historia (długi tekst) 10.05.05, 14:15
      1989

W maju na rynku pojawia się luksusowy model Citroën XM, wyposażony, po raz
      pierwszy na świecie w samochodzie produkowanym seryjnie, w zawieszenie łączące w
      sobie inteligencję zawieszenia sterowanego elektronicznie oraz solidność i
      elastyczność systemu hydraulicznego: zawieszenie Hydractive. XM tworzy tym samym
      nowe kryterium wyróżniające samochody najwyższej klasy: jest nim połączenie
      przyjemności prowadzenia samochodu z jego aktywnym bezpieczeństwem. W chwili
      wypuszczenia na rynek, dostępny w trzech wersjach z silnikiem benzynowym, a od
      października także w wersji Diesel. Sedan hatchback zaprojektowany przez
      Bertone’a, oferowany jest w ośmiu wersjach, z trzema rodzajami wyposażenia i
      siedmioma typami napędów: trzy silniki benzynowe (4 cylindry, 2 litrowy gaźnik,
      115 KM przy 5 800 obrotach/min, 193 km/h ; 4 cylindry, 2 litrowy wtrysk paliwa,
      130 KM przy 5 600 obrotach/min, 205 km/h ; 6 cylindrów, 3 litrowy wtrysk paliwa,
      170 KM przy 5 600 obrotach/min, 222 km/h) oraz dwa silniki Diesla,
      czterocylindrowe, 3 zawory na cylindrze (2,1 litra wolnossący, 83 KM przy 4 600
      obrotach/min, 176 km/h ; 2,1 litra z turbodoładowaniem, 110 KM przy 4 300
      obrotów/min, 192 km/h).

www.citroen.pl/m7/default.aspx?sub=1980&rok=1989&subsub=modele

1990

Samochód roku 1990", Citroën XM otrzymuje czternaście wyróżnień krajowych i
      międzynarodowych.
      W lipcu, rozpoczęcie sprzedaży nowego modelu XM: XM V6.24 Soupapes. Wyposażony
      jest on w nowy silnik sześciocylindrowy V 90°, elektroniczny wtrysk paliwa,
      osiąga moc 200 KM przy 6 000 obrotów/min, moment obrotowy 26,5 m.kg przy 3 600
      obrotach/min. W modelu XM V6.24 Soupapes zastosowano wykończenie "Exclusive" :
      skóra, różane drewno afrykańskie, pakiet klimatyzacji automatycznej, radio,
      felgi z lekkich stopów , i oczywiście zawieszenie Hydractive oraz ABS. Napinacz
      pasów bezpieczeństwa na przednich siedzeniach zapewnia lepszą ochronę pasażerów.

www.citroen.pl/m7/default.aspx?sub=1990&rok=1990&subsub=modele

1991

Podczas salonu samochodowego we Frankfurcie, dwie światowe premiery: Citroën ZX
      Diesel oraz Citroën XM Break. Stylistyka, właściwości jezdne oraz komfort
      prowadzenia Citroëna XM Break umacniają pozycję firmy na rynku aut luksusowych.
      Ukazujący się w Niemczech dwumiesięcznik "Auto Motor und Sport" przyznaje
      Citroënowi XM nagrodę za "Najczęściej importowany samochód luksusowy”.

www.citroen.pl/m7/default.aspx?sub=1990&rok=1991&subsub=modele

1993

Zawieszenie Hydractive 2 zostaje zastosowane w Citroënie XM. Pozwala ono na
      automatyczne przejście między dwoma typami zawieszenia (z zawieszenia
      „normalnego” na zawieszenie „sportowe” ). Wyposażenie wszystkich modeli z gamy
      XM zostaje wzbogacone o następujące elementy: sterowanie jednym przyciskiem,
      automatyczne szyby od strony kierowcy, alarm z czujnikiem obwodowym i
      pojemnościowym oraz immobilizer. Już trzydzieści jeden modeli wchodzi w skład
      gamy XM.

www.citroen.pl/m7/default.aspx?sub=1990&rok=1993&subsub=modele

1994

18go października, grupa PSA Peugeot Citroën prezentuje „inteligentny” samochód
      la Citroën XM Alto (Advanced Leading Technology On board), który jest syntezą
      wyników badań nad zaawansowanymi technologiami elektronicznymi, prowadzonych w
      pięciu dziedzinach: polepszenie widoczności w nocy, system ostrzegania o
      przekraczaniu białych linii drogi, jazda wspomagana, kontrola samochodu i
      niezależna nawigacja komputerowa.

www.citroen.pl/m7/default.aspx?sub=1990&rok=1994&subsub=modele

1995

W marcu Citroën rozpoczyna sprzedaż 400 multipleksowanych XM. Multipleksowanie
      to wydajny system ułatwiający i optymalizujący połączenia elektryczne. Jeden
      kabel (BUS) umożliwia jednoczesne przekazywanie informacji i przesyłanie
      energii. Centralny komputer kontroluje funkcjonowanie poszczególnych urządzeń, a
      wyświetlacz zainstalowany w kabinie przekazuje kierowcy bardziej kompletne
      informacje.

www.citroen.pl/m7/default.aspx?sub=1990&rok=1995&subsub=modele

1997

W lipcu, w Citroënie XM zamontowany zostaje silnik V6 24 zaworowy, benzynowy o
      mocy 194 KM, stosowany wcześniej w Xantii. Silnik ten współpracuje z
      pięciobiegową, manualną skrzynią biegów lub nową automatyczną skrzynią 4HP20, do
      wyboru. Skrzynia 4HP20 to zarządzany eletronicznie, samosterujący, inteligentny
      system.

www.citroen.pl/m7/default.aspx?sub=1990&rok=1997&subsub=modele

1998

O niezwykłej aktywności Citroëna świadczy prezentacja dwóch modeli,
      urzeczywistniających ideę zastosowania na pokładzie samochodu najnowszych
      technologii informacyjnych. Xm Multimédia został wyposażony w system
      wspomagający nawigację "Route Planner" firmy Magneti Marelli, a pokładowy
      komputer PC, dzięki połączeniom przez Internet, zapewnia pasażerom dostęp do
      wielu źródeł informacji.

www.citroen.pl/m7/default.aspx?sub=1990&rok=1998&subsub=modele
    • jarek-44 Re: Citroen XM - co sądzicie ??? 10.05.05, 14:15
      citroen.triger.com.pl/citroen_2467.html
      • hien61 Re: Citroen XM - co sądzicie ??? 11.05.05, 16:32
        To byly najlepsze auta jakimi jezdzilem.
        Mialem juz dwa i mylse o trzecim.

Arek
        www.czekoladaklub.host24.pl
    • tumoi Re: Citroen XM - co sądzicie ??? 12.05.05, 14:11
      Od jakiś 3 tygodni jeżdżę XMą, którą dostałam w prezencie i muszę przyznać, że
      uwielbiam to bujanie. Nie zauważyłam, żeby nie trzymał się drogi, na zakrętach
      też mnie nie zawodzi pomimo, że w większość z nich wchodzę z większą prędkością
      niż innymi samochodami (a trochę porównania mam - w ciągu ostatnich 2 lat
      jeździłam ok. 20 samochodami różnych marek i w różnym wieku, w różnym stanie
      technicznym).A co do awaryjności - nie wypowiadam się bo na razie mnie nie
      zawiódł, przy czym zanim go dostałam miał zrobiony porządny przegląd, coś tam w
      nim wymieniono, coś poprawiono.
      Szkoda tylko, że nie podoba mi się jego wygląd...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka