Dodaj do ulubionych

Uszczelka pod głowicę

09.07.02, 21:00

Wydmuchało mi drugą uszczelkę w tym roku. Silnik radziecki po zaawansowanym
tuningu mechanicznym. Pytanie do fachowców: Są podobno możliwości docięcia
uszczelki z materiałów niepodatnych na rozszczelnienie . Widziałem taką
kiedyś , była jakby z miedzianych blaszek . Ktoś wie gdzie coś takiego można
zdobyć? Mój fachowiec nie ma o czymś takim pojęcia... Dziwi się , że upaliłem
drugą uszczelkę, zrzuca winę na zasilanie LPG. Ale ostatnio jeździłem na
etylinie 98 i to raczej odpada. Sam jeździł na tym silniku w wyścigach i nigdy
podobno nie miał takich przygód stosując zwyczajną uszczelkę.
Obserwuj wątek
    • Gość: Michal Re: Uszczelka pod głowicę IP: *.telia.com 09.07.02, 21:13
      Jezeli uszczelka padla pod glowica ,nie mozna odrazu zalozyc nowej trzeba za
      kazdym raze planowac glowice tzn z frezowac okolo 0.4 mm materialu i uzyskac
      idealnie rowna powierzchnie.Te Twoje objawy wygladaja ze uszczela zostala
      zalozona na koslawa glowice.Zapomnialbym dlaczego tak sie dzieje.Byc moze jezdisz
      na starym glykolu i nastepuje zjawisko korozji i ona spowodowala ze ta uszczelka
      nie wytrzymala.Pzdr.Michal
      • letalin Re: Uszczelka pod głowicę 09.07.02, 21:20

Cóż koślawa głowica tłumaczyłaby wszystko, ale fachman za żadne skarby nie
        przyzna się , że nie splanował głowicy, a zapłatę za to przyjął...Korozja raczej
        odpada, silnik miał po remoncie 450kilometrów...I tylko kilka minut ostrej jazdy
        na koncie.
        • Gość: Alek Re: Uszczelka pod głowicę IP: *.electrolux-na.com 09.07.02, 21:23
          Oczywiscie wiesz, ze glowice przykreca sie w odpowiedniej kolejnosci przy
          uzyciu klucza dynamometrycznego
          • Gość: letalin Re: Uszczelka pod głowicę IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 09.07.02, 23:30
            Gość portalu: Alek napisał(a):

> Oczywiscie wiesz, ze glowice przykreca sie w odpowiedniej kolejnosci przy
            > uzyciu klucza dynamometrycznego

Ufam, że facet co to robił takie rzeczy w małym palcu, ale nigdy nie wiadomo czy
            nie zlecił tej pracy jakiemuś tępawemu uczniowi...
            • Gość: Michal Re: Uszczelka pod głowicę IP: *.telia.com 10.07.02, 11:09
              Nawet jakby uczniowie dokrecili na chama i nierowno to uszczelka nie wysiadla by
              po 450km.Tylko i wylacznie przy nie splanowanej glowicy.Boze uchron mnie przed
              takimi nieuczciwymi fachmanami.Pzdr.Michal
              • letalin Re: Uszczelka pod głowicę 10.07.02, 15:48
                Rozmowa z mechanikiem nie wyjaśniła problemu. Twierdzi, że głowica została
                wymieniona na fabrycznie nową i odpowiednio splanowana... Może to i prawda, bo
                wcześniej pokazywał mi taką głowicę wstępnie poddaną obróbce kanałów i pewnie ta
                trafiła do mojego silnika. Dziś silnik będzie rozebrany to zobaczę na własne oczy
                co tym razem się sypnęło.

Zdobyłem adres firmy w Gdańsku która robi uszczelki zbrojone miedzią. Fabryczna
                uszczelka ma dodaną z dwóch stron cienką miedzianą blaszkę . Cena na zamówienie
                jest koło 120 zł. Ciekawe jak się sprawdzi?
                Dzięki z odpowiedzi i pozdrówka.
                • letalin Re:Wyciągnięte śruby 13.07.02, 19:45
                  • letalin Re:Wyciągnięte śruby 13.07.02, 19:49
                    To była przyczyna ... Facet chciał pewnie przykręcać dobrze, a może nawet
                    lepiej i kilka śrub mocujących głowicę padło. Żadna uszczelka nie była felerna.
                    Po prostu po zdjęciu głowicy lepiej ie ryzykować wkręcania tych samych śrub.
                    Jeden mech twierdził , że to się nie zdarza, a jednak. Zawiozę mu i pokażę,
                    całe życie się człowiek uczy...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka