Dodaj do ulubionych

Citroen C3

18.07.02, 08:46
Ciekaw jestem testów nowego silnika, który ma wejść do produkcji niebawem.
Silnik diesla 92 KM i 200 Nm z 1400cc dodatkowo 16 zaworów i turbina ze
zmienną geometrią oraz chłodnica powietrza. Czy tylko Citroen coś takiego
posiada czy jeszcze inny producenci? Jakie wrażenie robi na was ten
samochodzik?
Obserwuj wątek
    • Gość: wrona Re: Citroen C3 IP: *.elblag.sdi.tpnet.pl 18.07.02, 09:02
      Ten sam silnik posiada Ford Fiesta 1,4 TDCi. We wszystkich testach nowej
      Fiesty, panuje zgodna opinia dziennikarzy, co do doskonałej dynamiki i
      mocnego "dołu" silnika.Premiera nowej fiesty bedzie 20- września i mozna będzie
      zobaczyć. O Citroenie nic nie wiem, poniewaz mam złe doświadczenia z tą firmą i
      omijam markę , aszczególnie serwisy, duzym łukiem. Ja wybieram forda ze wzgłędu
      na najlepsze własności jezdne, w tej klasie.
      • Gość: Sławek Re: Citroen C3 IP: *.aries.com.pl 18.07.02, 18:03
        Gość portalu: wrona napisał(a):

Czytałem ostatnio test C3 z tym silnikiem.Dobre parametry ma ale tylko na
        papierze.W praktyce okazuje się jednak,ze 1,4 to 1,4 i nic więcej.HDI 2,0 o
        mocy 90 KM jest znacznie dynamiczniejszy i elastyczniejszy i to w cięższym
        samochodzie (Xsara). Największe zastrzeżenia dziennikarze mieli właśnie do
        elastyczności C3 z tym silnikiem.

pozdr

panuje zgodna opinia dziennikarzy, co do doskonałej dynamiki i
        > mocnego "dołu" silnika.
        • Gość: Ryszard Re: Citroen C3 IP: *.abo.wanadoo.fr 18.07.02, 18:39
          Nie wiem jak tam bedzie sie sprawowal nowy hdi 1,4. Ponoc ma byc dynamiczny i
          elastyczny w jezdzie miejskiej. I oto chyba chodzi. W zeszlym tygodniu, po
          kolejnej przygozie z moim roverem (niech was Bog strzeze przed ta marka)
          assistance dal mi C3 na 500 km. Po autostradzie na plaskim samochodzik szedl
          gladko 160 km/h. Byl to benzynowy silniczek, sam nie wiem jaki ale chyba
          najslabszy. Pod gorki trzeba bylo pracowac prawa reka.. Ogolne wrazenie
          doskonale. Przy moich gabarytach - 187 cm o wadze nie wspominajac mialem bardzo
          duzo miejsca . Siedzi sie wysoko, wygodnie , kierownica dobrze sie uklada w
          rekach, jest miejsca na lokcie, kolana. Z tylu troche gorzej - to jest wybitnie
          samochod dla rodzinki z malymi dziecmi.Pojezdzilem troche po gorskich drogach:
          idealnie trzyma sie szosy. Tyl jest jak przylutowany nawet przy hamowaniu w
          zakrecie (xsara i zx mialy z tym troche problemow, potrafilo zakrecic..)
          Wykonanie niestety nie dorasta do koncepcji i komfortu. Plastiki twarde;
          brzydkie i zle zamocowane. Pomimo ze samochodzik mial tylko 5 tys km niektore
          plastiki (pod kierownica) byly na krawedzi zerwania. zaznaczam, ze byla to
          wersja tzw pelny wypas, komputer, klima, rozne plipy, bipy przy cofaniu,
          regulacja predkosci w kierownicy (nie umialem niestety wlaczyc). W sumie fajny
          samochod, dobrze pomyslany i duzy ( zaraz potem sprobowlem nowe polo i czulem
          sie jak w malej klatce) ale, ale jak zwykle u citroena tandetnie zlozony.
          Zbiera juz za to ciegi w tut. prasie. Byc moze sie poprawi jakosc skladanie za
          pare miesiecy... R.
    • Gość: fs Re: Citroen C3 IP: *.czajen.pl 18.07.02, 14:03
      ten silnik bendzie jeszcze u forda i peugeot'a

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka