08.06.05, 23:06
Co sądzicie o uno??
Możliwe że kupie coś między rocznikiem 95-97.Dobry wybór??
Obserwuj wątek
    • fiatmarea Re: fiat uno 08.06.05, 23:21
      O uno słyszałem 2 rzeczy. Pierwsza, to to, że strasznie się psują, a drugie, to
      to, że najlepszy w nich był silnik 1.2 Fire. Ale nie wiem, czy to prawda.
      • ant777 Re: fiat uno 09.06.05, 00:24
        miałem uniaka 1.4 1997 - wspominam go z sentymentem. wymieniłem tłumik,
        akumulator, świece i inne eksploatacyjne rzeczy. Poza tym było sympatycznie.
        • des4 Re: fiat uno 09.06.05, 07:52
          Uno Fire 1,0 z 97 to był nasz pierwszy rodzinny samochód. Mamy go do dzisiaj -
          80 ty.s przebiegu. Idealny do miasta - mało pali, dośc pakowny i zwrotny. Na
          trasie też nie najgorszy. Najpoważniejsza awaria to wymiana tłumika po pięciu
          latach. Jeśli dobrze konserwowany i serwisowany, to powinien jeżdzić bez
          problemów....
      • purhed Re: fiat uno 09.06.05, 08:27
        fiatmarea napisał:

> O uno słyszałem 2 rzeczy. Pierwsza, to to, że strasznie się psują, a drugie,
        to
        >
        > to, że najlepszy w nich był silnik 1.2 Fire. Ale nie wiem, czy to prawda.

...nie psują się strasznie, poza tym nigdy nie był montowany w uno silnik 1,2
        fire.
        Godny polecenia jest 1.0 fire (999ccm) - niezbyt mocny, ale trwały i oszczędny,
        900 lepiej sobie darować, 1,4 to stara konstrukcja i paliwożerna.
        Dla amatorów - tylko turbo:), najlepiej 1,4.
    • edek40 Re: fiat uno 09.06.05, 08:39
      Mielem nowe uno 1,0. Potwierdzam opinie o jego oszczednosci. Jednak nie potwierdzam opinii o tym, ze mozna tym autem jezdzic w trase. Wyprzedzanie tym autem to sztuka. Wyprzedzanie w kolumnie, gdzie zawsze znajdzie sie duzo lepiej zbierajace sie auto, to katorga graniczaca z cudem. Mozna nim spokojnie podrozowac nawet z predkosciami 110-120 km/h. Warunek: nie wytracic tej predkosci, wiec samochod nadaje sie wylacznie na podroze "autostradowe".

Mnie w tym automobilu do wscieklosci doprowadzaly zamontowane fabrycznie trzaski, piski, wibracje i wsciekle piszczace hamulce. Jak zglosilem to na pierwszym przegladzie, jeszcze na gwarancji, to rachunek wyszedl na ponad 800 zl. Odpusc wiec sobie ASO, niezalenie od tego czy awaria jest drobna czy powazna. U nich uzupelnienie plynu w spryskiwaczu kosztowalo mnie 120 zl.
    • leslaw_m Re: fiat uno 10.06.05, 00:27
      to zależy za ile?
      nie dałbym za to więcej niz 4 -5 tys.
      to auto na dozywocie(jego),
      za parę lat nikt go nie kupi
      za rozsądne pieniądze,
      unoczki to dosc fajne autka,
      dla nie wysokich,i olewających design
      z 1982(o ile się nie mylę)
      tanie częsci i naprawa nawet u "pana mietka"
      • des4 Re: fiat uno 10.06.05, 08:27
        Mam prawie 190 cm, naszym uno mieszczę się bez problemu. Powiem raczej biorąc
        po uwagę wymiary i konstrukcję, że jest to wlaśnie auto dla wysokich....
        • leslaw_m Re: fiat uno 10.06.05, 09:24
          podobno wymienia się fotel,czy obniża?
          ja siedziałem w standardowym 1,4
          mam lekko ponad 190 i niestety moja głowa znajdowała się w dachu,
          w dodatku prawie przy szybie przedniej(fotel niewiele się odsuwał,

to była fabryczna wersja,miałem ją nawet ochotę kupić kilka lat temu,
          gdyz była od kogoś z rodziny,niedroga i 17 tys km przejechane przez 5 lat,
          ostatecznie mój tesc kupił to auto,i jest zadowolony do dzisiaj,
          jest trochę tylko niższy ode mnie ,a miesci się dosc dobrze,
          także ci wierzę,tylko silnik zre paliwo rzeczywiscie duzo ok 8-9 miasto
          • frequentflyer Re: fiat uno 10.06.05, 11:16
            1.4 nie znam, ale żony uniak 1.0 z 93 r. palił tyle co maluch przy kilka razy
            lepszych osiągach. niestety, drugi podobny z 1998, a zatem już z katalizatorem,
            palił w mieście 8-9 l i był w przeciwieństwie do pierwszego straszny muł.
    • totalbalalaykashow Re: fiat uno 10.06.05, 09:33
      smiem twierdzic ze uno to jeden z niewielu modeli ktory sie fiatowi naprawde
      udal.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka