Dodaj do ulubionych

Drogo Redakcyjo

IP: *.telia.com 01.08.02, 15:06
Wos server sie chybo strosnie psegzol.Unos tez toki gorac ze wytsymoc nie
idzie.Un tzn ten server to musi mic z 80stopni Celsjusza tom w srodku.Westa
jokiegos fena i tom podmuchojcie lite od zakrystiji,gorac mu spodnie i bedzie
wizgol jok mloda zrebicko.Wita te niecole psewodniki tu nielubio goraco.Im
tok dobze to jest jok sa militorne to od -50 do +60C a jak mota tokie liche
cywilne tu od 0 do max 50C takze dwa feny od zakrysti.
Jo Wos pozdrowiom
Michol.
Obserwuj wątek
    • aka10 Re: Drogo Redakcyjo 01.08.02, 21:02
      Michal,co Ty to za dialektu uzywasz? Pozdrowienia.
      • Gość: Michal Re: Drogo Redakcyjo IP: *.telia.com 02.08.02, 12:46
        Uzywam tylko jak jest ponad +30C. Inaczej chca mnie wygnac z domu.Wczoraj byla
        u nas taka Pani co sprzata.No i zaczelem do niej sie wten sposob odzywac.Ona
        myslala ze naprawde zapomnialem jezyka w gebie.Byla przerazona jak doniej
        powiedzialem cholerno Bobo lozisz i lozisz tok psynojmniej hop by miol trochu
        uciechy.To sie tak wystraszyla i mowi do zony naprawde jemu sie cos stalo.
        Dialekt jest prosty, pochodzi trzon z gor doprawiony troszke
        wielkopolskim,kurpiowskim i tusiecke z Kaszubow.Ich jezyk zapomnialem ,ale
        przynajmniej rozumiem.Bardzo duzo slow dunskich z polszczonych .
        Dzisiaj juz chlody nastaly i wiecej nie bedziemy obrabiac nikomu paly.
        Pzdr.Michal
        • aka10 Re: Drogo Redakcyjo 02.08.02, 20:10
          To gdzies Ty sie urodzil,ze tyle dialektow na raz???? Pozdrowienia.
          • Gość: Michal Re: Drogo Redakcyjo IP: *.telia.com 02.08.02, 22:31
            Nigdy zadnego sie nie uczylem.W mlodosci jezdzilem po calej Polsce w
            Poszukiwaniach geofizycznych ok.8 lat.Rozmawialem z roznymi ludzmi ktorzy
            poslugiwali sie tymi dialektami.Czasami probowalem dla zartow nasladowac w
            rozmowach z gospodarzami.Zawse mi mowili zes Ty nie nos ,ale piknie se
            godosz.Podejrzewam ze goralski zostal mi przekazany poprzez geny Ojca ,ktory
            mieszkal w Zakopanem w swojej mlodosci,ale pochodzil z W-wy.Zostal wyslany
            przez swoich rodzicow celem poprawy swoich drog oddechowych.Co sie udalo.Raz
            bylem w Zakopanem jako dziecko.Ojciec spotkal sie ze swoimi starymi
            przyjaciolmi.Byl to rok 1952.Mielismy bilety na Kasprowy itp.W tym czasie dla
            normalnego smiertelnika to prawie rzeczy nie do osiagniecia.Pamietam
            startowalem pierwszy raz w prawdziwych zawodach dla mlodziezy w biegu plaskim i
            zjezdie.W biegu plaskim na 50 prawdziwych goroli bylem 9 a wzjezdie przy
            koncowce.Brak kolo W-wy gorek i nic nie trenowalem.Plaski tosmy sobie ganiali
            do oporu.Nigdy pozniej tego jezyka nie slyszalem.Teraz cos sie stalo jak
            uderzylo to cieplo normalnie ku rozpaczy zony zaczelem se trochu gowozyc po
            nosemu.Oczywiscie dla zartu ,sam niewiem skad ta roznorodnosc slow i
            zwrotow.Nie mam zadnego problemu z przejsciem na ten jezyk.
            Mysle ze zaspokoilem Twoja ciekawosc i sam nie potrafie tego zjawiska
            wytlumaczyc.Nie wiem czy to sie podobalo,czy wszyscy orzekli zwariowal do
            reszty, powiem Wam , ze ten prosty jezyk ma prawdziwa dusze,czlowiek moze
            wyrazic przenarozniejsze stany uczuciowe,obrazowo cos opisac,nawet
            zaluwazyliscie na wesolo okreslic urzadzenia techniczne mechaniczne
            elektroniczne i mysle ze dla wszystkich zrozumiale.Mialem w zanadrzu ochote
            wejsc na polityke i troszke nasladowac pomysly i kazania Gomolki,ale to odlegle
            czasy i mlodzi by tego niezrozumieli.
            W odroznieniu od slangow cwaniackich,przez ktore nastepuje przekazanie pol mysli
            to jezyk chlopski w brew pozorom jest pieknym jezykiem.To samo mamy w innych
            dialektach jak tutaj u nas np.Skånski,czy jakis platzdeutsch,np. z tyrolu z
            Ober Bayern.Normalny hamburczyk ni wzab nie bedzie kumal.
            Ot to wy bylo tyle.Pzdr.Michal
            • aka10 Re: Drogo Redakcyjo 02.08.02, 22:49
              Hej Michal!
              Dzieki za dlugi wywod jezykowo-dialektowy.Fakt faktem,ze w Polsce cala masa
              dialektow.Bardzo dlugo uzywalo sie ich jedynie w domu i tak przechodzily z
              pokolenia na pokolenie.Teraz czesciej uzywa sie dialektow na co dzien w
              rozmowach.Ludzie przestali sie wstydzic swoich dialektow i chca,aby te
              przetrwaly.W innych krajach ludzie bez wzgledu na miejsce
              urodzenia,przeprowadzajac sie,zabieraja ze soba i swoj dialekt.Så är det till
              ex. med de från Skåne,eller hur? Pozdrowienia!
              • Gość: Michal Re: Drogo Redakcyjo IP: *.telia.com 02.08.02, 23:03
                Tak oczywiscie.Mojej zony siostra wyjechala w okolice Göteborga,dzieci po dwoch
                tygodniach tak zaczely mowic göteborska ze sie wszyscy zaczeli dziwic.Skånski
                zapomnieli calkowicie.Rodzice uzywaja Stockolmska.Nasze dzieci mlodzsze nie
                uzywaja skånska tylko normalnym jezykiem natomiast starsze potrafia
                zaciagac.Papcio to niewiem dlaczego zaciaga niemieckim akcentem mama pieknym
                normalnym.W pracy mamy ludzi od Samej polnocy do poludnia poprzez srodek.Sa
                wszystkie dialekty uzywane ,ale w porozumieniu zadnych problemow.Po prostu inna
                intonacja.
                Pzdr.Michal
                P.S klikos od nos cyzes z kroju,cusik mi sie wydoje tzn "werkar att du är" nos.
                • aka10 Re: Drogo Redakcyjo 02.08.02, 23:12
                  I Skåne har jag varit några gånger,men är 08.Pozdrowienia!
                  • Gość: Michal Re: Drogo Redakcyjo IP: *.telia.com 03.08.02, 11:04
                    O jejku gdzie Cie tam wynioslo na te Biale Niedzwiedzie?
                    Powiedz tak szwedowi to normalnie zabije.
                    Prawda ,ze rejon 08 ostanio zmniejszyl swe znaczenie pod wzgledem
                    gospodarczym ,wszystko sie przenosi do Skåni ze wzgledu na most i swietne
                    polaczenie z Europa.Unas ceny za ziemie poszly wielokrotnie do gory,za
                    mieszkania,wszystko,ale zywnosc mamy tansza niz Wy.No i wiecej sie podrozuje po
                    Europie autem,nie wyobrazam sobie ,aby dojechac do granicy walic trzeba 600km
                    nie to zaduzo.Wiesz ze nasze centrum kulturalne to jest Köpenham.tam sie jedzie
                    jak sie cos dzieje a nie do gory.
                    Pzdr.Michal
                    • aka10 Re: Drogo Redakcyjo 03.08.02, 11:55
                      No,wiesz,roznie to w zyciu bywa.Ciebie wywialo na poludnie,a mnie w sam
                      srodek.I tak zostalo.A w Europie bywam czesto.Drogi dobre,wiec mozna jezdzic.
                      A do bialych niedzwiedzi jeszcze baaaaaaaaardzo daleko.Pozdrowienia.
                      • Gość: Michal Re: Drogo Redakcyjo IP: *.telia.com 03.08.02, 14:35
                        Wiesz dlaczego to przytoczylem?
                        Mialem takie zdarzenie,wlatach 87 prowadzilem jedna firme i bylem wlascicielem
                        drugiej.W tym czasie jezdzilem 2 razy w miesiacu do Bayern.Tam chlopcy kiedys w
                        85 ofiarowali olbrzymie pudlo proszku do prania wkulach plastikowych.Po prostu
                        wrzucalo sie kule do pralki i powolutku nastepowalo dozowanie i wszytko sie
                        swietnie pralo.Po przyjezdzie do domu porozdawalem sasiadom no strasznie sie
                        ten pomysl podobal.Tutaj do mnie dzwoni w roku87 firma ze Stockholmu i probuje
                        robic reklame najnowszej nowosci jaka Szwecje spotkalo.Tlumacze gosciowi ze
                        posiadam i juz to importuje od roku 85,On krzyczy ze ja oszukuje On ma
                        wylacznosc On jest pierwszy i to jest najnowsza nowosc i wtedy niedochodzilo do
                        niego nic On twierdzi ze my tutaj w Skåni na zadupiu nic niemozemy takiego miec
                        i wtedy wemnie wstapil lokalny nasz Skånski patriotyzm.Odpalilem jednym tchem
                        Tam u Was na gorze to po ulicach biale niedzwiedzie ganiaja a prawdziwa
                        cywilizacja jest tutaj na poludniu.czlowieku co sie zaczelo dziac z z
                        sluchawki polecial taki rynsztok po szwedzku,ale musialem mu dobrze dopiec i
                        sie odczepil.Nigdy wiecej pyszalek niezadzwonil.Dlatego chcialem to na Tobie po
                        eksperymentowac.Bylem Na Nordkapp to odnas 3000km w jedna strone to stamtat
                        jeszcze 1500km jak dopiero mozna spotkac jakiegos bialego niedzwiedzia
                        SpitsBergen.
                        Pzdr.Michal
                        P.S Tys toi przyjal dostojnie i elegancko zwracam pelny honor.
                        • aka10 Re: Drogo Redakcyjo 03.08.02, 19:09
                          Przyjela,nie przyjal.Pozdrowienia!
                          • civic_vtec Re: Drogo Redakcyjo 03.08.02, 19:24
                            To i nam sie tu szwedzki duet zadomowił :-)

Pozdrawiam (dziś ze środka Szwecji)
    • Gość: Ralph Re:Witom! Już żek se prawie zapomnioł ło forum... IP: *.bielsko.dialog.net.pl 03.08.02, 19:47
      ...ale właśnie żek wrócił z Kaszebów, i ten ichni jazyk przedziwoczny:) a tu
      takije sie dziwy wyprawiajok na Gazecie.
      Ale serio- cześć Michał! i reszta!!! Byłem króciótko u Was, prom zmienili na
      gorszy (z S.Europe na Baltica, ten z Gdyni), imprezy tam na pokładzie jakieś
      słabowate, a bezcłówka droga. Pomieszkiwałem potem jakiś czas u pewnej
      babci-Kaszubianki (wczoraj wróciłem, bawiłem na pólwyspie helskim) i ta mi dała
      niezłą lekcję kaszubskiego. Co to za język!

Tak nawiasem mówiąc- aranżacja tego forum to porażka, już tęsknię do starej
      formuły:(

PS.Wsiadając na prom od razu pomyślałem o Tobie o Twoim zaproszeniu- to dopiero
      byłoby zabawnie:) Niestety, m.in. czasu "nie było"...

pozdrawiam z gardła pełnego JODU Bałtyckiego, morza najukochańszego
      • Gość: Michal Re:Witom! Już żek se prawie zapomnioł ło forum... IP: *.telia.com 03.08.02, 20:25
        Wis co jo kochom kasebow,to swoj narod,pozodne czlowieki.Te sloweczka to
        zdrabniaja po polsku bardzo duzo dunskich slow,trafiaja sie i szwedzkie i
        niemieckie.
        Ralphe dziekuje za pamiec.
        V-tec srodek to bedzie Hörnosand i ciut ciut do gory.Stockholm zaliczany jest
        do czesci poludniowo wschodniej to tylko 600km.
        Poczytaj sobie Ralphe moje zmagania z Lumbalakiem...toc pozudny clowik jist, ba
        mo takie strosnie slicna Babe.
        Aka10 milo bylo Ciebie poznac topc to Ty tes nosa.
        Pzdr.Michal

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka