Dodaj do ulubionych

Kary za brak pasów

IP: 213.77.21.* 02.08.02, 13:28
hej - moze ktos wyjasni jak to jest z tymi mandatami za brak
pasooff - w telewizji policjant mowil ze kierowca ma placic za
niesfornych pasazerow i ze to jego obciaza - a tu masz napisane
ze placi ten kto nie zapiąl - no to jak ???
Obserwuj wątek
    • Gość: hevelius Re: Kary za brak pasów IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 02.08.02, 14:03
      a wiesz ze nieinteresuje mnie ten temat bo mam tak stary samochod ze niejest
      wyposazony w cos takiego jak pasy bezpieczenstwa ;) a swoja droga to ciekawe
      czy podczas rejestracji tego autka zwroca mi na to uwage :-/ i czy wogole
      zarejestruja go bez pasow :-/
      • Gość: darekk Re: Kary za brak pasów IP: 217.153.15.* 05.08.02, 12:00
        spoko - zarejestruja. sam mam jedno stare auto. nie ma np. zadnych lusterek
        bocznych, bo tez i nigdy nie mialo. zaglowki, pasy? pierwszych nawet nie bylo w
        owczas w opcji. a rejestracje aktualna mam i to biala, a nie zabytkowa zolta.
        przeglad przeszedl w polowie czerwca.
    • Gość: Pablo Re: Kary za brak pasów IP: 217.96.36.* 02.08.02, 14:57
      Kierowca jest odpowiedzialny za bezpieczeństwo zabranych pasażerów. On więc
      ponosi koszty...

• Gość: Michal Re: Kary za brak pasów IP: *.telia.com 02.08.02, 15:04
        Hevellius dowiedz sie czy naten antyk jest jakas dyspensa?
        Pzdr.Michal
        • Gość: Niknejm Re: Kary za brak pasów IP: 143.26.81.* 02.08.02, 15:27
          Gość portalu: Michal napisał(a):

> Hevellius dowiedz sie czy naten antyk jest jakas dyspensa?

Ogólna zasada jest taka, że jeśli samochód był homologowany jako nowy do
          sprzedaży np. bez pasów, to jest OK.
          Inaczej należałoby doposażyć odrestaurowane zabytkowe auta w:
          - pasy
          - katalizatory (o tyle trudne, że stare auta są przystosowane często tylko do
          benzyny ołowiowej ;-))
          - itd

Więc się nie martw.

Pozdrawiam,
          Niknejm
    • Gość: bobo Re: Kary za brak pasów IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 02.08.02, 16:30
      ciekawe. zastanawia mnie jedno: mam samochod, ktory moze przewozic 5 osob, a
      pasy wygladaja tak, jakby mogly sie zapiac tylko 4 (tak to wyglada na tylnych
      siedzeniach, gdzie trudno chyba 1 pasem zapiac 2 osoby). no i co?
      • Gość: adam Re: Kary za brak pasów IP: 217.97.133.* 02.08.02, 16:51
        w Niemczech policjant przeszukal dokladnie tylnia kanape w celu ustalenia
        liczby pasow i wlepil mandat od sztuki (na szczescie byly tylko 2, a
        pasazerowie trzej)
    • Gość: Kryz Re: Kary za brak pasów IP: *.ipt.aol.com 05.08.02, 05:09
      a czy ja mam sila zmuszac ludzi z tylu do zapiecia pasow a moze
      tak w mo...de jak nie beda chcieli to mnie oskarza o pobicie
      eee to i tak jest do niczego
      • Gość: mikis Re: Kary za brak pasów IP: *.mos.gov.pl / 194.181.155.* 05.08.02, 08:46
        ten przepis nie ma wpływu na bezpieczeństwo innych użtkowników drogi, więc
        powinno być zostawione do indywidualnej decyzji. Ja nie bedę nikogo zmuszał do
        zapinania pasów na tylnym siedzeniu. Kierując zawsze zapinam pasy, co nie
        zmienia faktu że uważam, że ich zapinanie nie powinno być obowiązkowe. Nie
        wpływa to na bezpieczeństwo innych użkowników drogi, a jeśli ktoś jest głupi i
        chce ryzykować życiem, to jego sprawa...
        • Gość: darekk Re: Kary za brak pasów IP: 217.153.15.* 05.08.02, 12:04
          wszystko byloby okay, gdybys pozniej placil za swoje leczenie po wypadku z
          wlasnej kasy. a tak nie jest. w interesie innych jest, by ofiary wypadkow byly
          jak najmniej "uszkodzone" i jak najtansze "w naprawie". :)
    • Gość: Mar Re: Kary za brak pasów IP: *.skorosze.2a.pl 05.08.02, 12:11
      Gówno komu do tego czy zdechnę czy nie. Człowiek powinien mieć prawo wyboru -
      bezpieczeństwo albo wygoda. Nakaz zapianania pasów w ytrosce o dobro obywatela,
      to tak jakby wydać nakaz zakładania ciepłych majtek i kaleson w zimie, żeby
      uniknąć przeziębienia, zakaz palenia pod karą grzywny dla ciężarnych kobiet...
      No i jeszcze najlepiej w godzinach od 23 do 5 rano wyłączać prąd w
      mieszkaniach, bo noc jest od spania, a nie od pracy albo buszowania w
      internecie. Nie wolno zaburzać rytmu dobowego i biologicznego zegara! Seks
      tylko przy zgaszonym świetle i w pozycji klasycznej. Panowie po 30-tce - tylko
      raz w tygodniu - bo szkodzi na serce! Prohibicja i 1000% akcyzy na papierosy.
      Za to wołowina od wściekłych krów w dowolnych ilościach. Przepisy UE powstają w
      mózgach rozmiekczonych przez bovine encephalo...cośtam (BSE).
    • Gość: Mar Re: Kary za brak pasów IP: *.skorosze.2a.pl 05.08.02, 12:13
      Ciekawe jak np. z dwudrzwiowego (zwanego przez niektórych uparcie trzydrzwiowym
      autem), z tylnej kanapy usunąc przypiętehc pasami pasażerów, gdy auto się już
      zapaliło....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka