08.06.06, 12:06
Mam pyt. odnośnie witamin. Moja córcia ma teraz 3m-ce i pediatra kazał dawać
jej 4 krople cebionmulti i 1 devikapu. I podaje jej już od 6tyg ale teraz gdy
jest słońce to nie za dużo tej wit D3? Ile wynosi norma u takiego dziecka?
Dodam, że ciemiączko miała małe 2*2. Wiem że nadmiar tej wit jest groźny jak
i jej niedobór. A teraz jak jest więcej słońca to dziecko ze słońca czerpie
ją. Często chodzimy teraz na spacery. Córcia nieraz cały dzień przebywa na
powietrzu. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • aniab_24 Re: wit. D3 09.06.06, 15:24
      Witaminy to chyba nie kosmetyki dziecięce. Mój maluch jest starszy, ale pediatra
      powiedziała, ze gdy jesteśmy dużo na powietrzu to nie dawac devikapu, ale cebion
      można.
    • b.bujak norma 09.06.06, 15:58
      jest określana INDYWIDUALNIE przez lekarza pediatrę po zbadaniu dziecka
      • kicialov Re: norma 09.06.06, 16:22
        mi pediatra przepisała 5 kropel cebion multi i 2 krople wit D3 przeczytalam
        gdzies ze ilosc podawanych kropel zależy od wielkości ciemiączka więc chyba
        niema sie czym martwic ze przedawkujemy? sama sie zastanawiam czy niezaduzo
        tych witamin...
        • shiva772 Re: norma 09.06.06, 22:56
          Ja jestem zagorzałą przeciwniczką D3. Nie podaję synkowi wogóle od września
          zeszłego roku (miał 3 miesiące). Przedawkowanie jest groźne a najnowsze badania
          mówią, że jedna kropla Vigantolu na 2 dni to w miarę bezpieczna dawka.
          Dlatego też radzę poczytać to:
          sonia.low.pl/sonia/art/d3.htm
          • mycha1812 Re: norma 10.06.06, 00:13
            nam pediatra powiedziała , że Vigantol podaje się cały czas do ukończenia przez
            dziecko roczku - ja mam dawać codziennie po 2 krople , mały 14.06 kończy 7 m-
            cy .
            • shiva772 Re: norma 10.06.06, 00:19
              No to powodzenia!
          • mycha1812 Re: norma 10.06.06, 10:22
            również życzę ci powodzenia bez wit. D3 nie wiem gdzie większą szkodę dziecku
            uczynisz .
            • mooh Re: norma 10.06.06, 11:24
              Dziewczyny, spokojnie. Decyzja o podawaniu lub rezygnacji z podawania wit. D3
              to bardzo indywidualna sprawa. Są dzieci, którym szkodzi brak i takie, którym
              szkodzi podawanie. Moja córka, jak dystroficzka, dostawała od 14 dnia życia 2
              krople Vigantolu dziennie. Potem zmniejszono dawkę, aż do całkowitego
              odstawienia na okres letni. Po odstawieniu zaczęła zdecydowanie więcej jeść, a
              brak apetytu był u nas już poważnym problemem. Mała spadła poniżej 3 centyla
              wagowego. Teraz szybko odrabia straty. Nie byłabym tak pochopna w ocenach.
              • an_gut Re: norma 10.06.06, 16:29
                Moja córak miała nadwrażliwośc na witaminę D3. Po tygodniu podawania zaczęła
                strasznie wymiotować. Lekarz odstawił na 3 tygodnie, a potem podawałam po 1
                kropli Vigantolu. Po 3 miesiącach na tydzień miała mieć zwiększona dawkę na 3
                krople, ale zareagowała tym samy - znów wymiotowała. I tak podaję po 1 kropli.
                Teraz skończyła rok i jest wszystko OK. Ale mimo tych problemów nie
                zdecydowałam się na zupełne odstawienie witaminy D3.
                • ewa.m.kaminska Re: norma 10.06.06, 18:58
                  Tak jak już ktoś napisał powyżej - o tym, czy i ile kropli podawać, powinien
                  decydować lekarz pediatra po zbadaniu malucha. Teoretycznie zaleca się obecnie
                  podawanie 500 jm. witaminy D dziennie, czyli 1 kroplę Devikapu.
                  • ewa.m.kaminska Re: norma 10.06.06, 19:05
                    Jeszcze Cebionmulti - 4 krople to ok. 130 jm. witaminy D, więc łącznie maluch
                    otrzymuje ok. 630 jm. witaminy D dziennie. Jeśli nie jest karmiony sztucznie,
                    to nie jest to dawka budząca zastrzeżenia i grożąca przedawkowaniem, pomimo
                    okresu letniego, bo - powtarzam - przepisał ją lekarz, który oglądał dziecko, z
                    czego wniosek, że dla jego rozwoju jest ona konieczna. Przestrzegam przed
                    pochopnym odstawianiem witaminy D.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka