tony_clifton 20.07.05, 12:26 Mam problem z odpaleniem samochodu, jak już odpali to kopci strasznie na czarno i chodzi jakby nie na wszystkich świecach. Po przełączeniu na gaz wszystko wraca do normy. Co może być przyczyną? Link Zgłoś Obserwuj wątek
papieju Re: czarne spaliny 20.07.05, 14:26 masz cos z ukladem zasilania, nie podajesz czy to gaznik, wtrysk (jaki), jakie auto itd - tak w ciemno ciezko wyrokowac. na pewno nie problem brania oleju - po prostu albo sklad mieszanki, albo zle ci spala - moze jest uwalony jakis czujnik w silniku - troche wiecej detali a mozna wiecej powiedziec. acha - jesli to jakies nowsze auto, to proponuje podpiac sie pod komputer - jesli to awaria np. lambdy albo wtrysku to ci to powie na tescie diagnostycznym Link Zgłoś
dark13 Re: czarne spaliny 20.07.05, 15:00 papieju napisał: > masz cos z ukladem zasilania, nie podajesz czy to gaznik, wtrysk (jaki), jakie > auto itd - tak w ciemno ciezko wyrokowac. na pewno nie problem brania oleju - p > o > prostu albo sklad mieszanki, albo zle ci spala - moze jest uwalony jakis czujni > k > w silniku - troche wiecej detali a mozna wiecej powiedziec. acha - jesli to > jakies nowsze auto, to proponuje podpiac sie pod komputer - jesli to awaria np. > lambdy albo wtrysku to ci to powie na tescie diagnostycznym po co wypisujesz jak sie nie znasz! przyczyna czarnych spalin jest zalewanie sie silnika zbyt duza iloscia paliwa przez co zalewaja sie swiece i masz problem z odpaleniem jesli dlugo pogazujesz powinno przestac kopcic nie piszesz o jali samochod chodzi z wtryskiem gaznik czy monowtryskiem przypuzczam ze gaznik winny moze byc zaworek plywaka ,poniewaz napewno zadko jezdzisz na benzynie byl suchy i sie zacial jesli masz pojecie o mechanice to powinnes poradzic sobie z tym sam Link Zgłoś
dark13 Re: czarne spaliny 20.07.05, 15:03 i tak dla wiadomosci jeszcze spalony olej powoduje ze spaliny sa niebieskie z charakterystycznym zapachem ,czarne spaliny sa spowodowane niespalaniem sie mieszanki Link Zgłoś
tony_clifton Re: czarne spaliny 20.07.05, 15:02 Samochód Astra Classic I, wtrysk jednopunktowy. Podpowiadano mi że to może być wina przypchanego katalizatora. Jest taka możliwość? Link Zgłoś
dark13 Re: czarne spaliny 20.07.05, 15:07 tony_clifton napisał: > Samochód Astra Classic I, wtrysk jednopunktowy. Podpowiadano mi że to może być > wina przypchanego katalizatora. Jest taka możliwość? to jest wina wtrysku byc moze sondy niemniej zbyt duzo paliwa dostaje sie do cylindrow ,jak pisalem mozliwe ze stalo sie to z powodu zbyt dlugiego jezdzenia na gazie ,czasami warto troche pojezdzic na paliwie ,jednopunktowy wtrysk jest dosc podobny do gaznika i gdzies w tym urzadzeniu szukaj przyczyny,katalizator raczej nie bo i na gazie nie chodzilby dobrze jesli bylby zapchany Link Zgłoś
tony_clifton Re: czarne spaliny 20.07.05, 15:13 ok jestem już bardziej zorientowany, dzięki za pomoc Link Zgłoś