Dodaj do ulubionych

Czy warto zalać olej Quaker State

06.08.05, 22:37
Proszę mi napisać co to za olej Quaker State. Czy jest to dobry olej i czy
warto zalać go do Mercedesa 124 2,5 D (bez turbo) z przebiegiem 267tys.
kilometrów?
Obserwuj wątek
    • martex5 Czy warto zalać olej Quaker State 06.08.05, 22:39
      Mam na myśli olej do silnika 15W40, a także co sądzicie na temat tego oleju do
      skrzyni i tylnego mostu?. Pozdrowienia.
      • kompletny_idiota Olej ten olej 06.08.05, 23:46
        Do diesla MUSI byc na oleju napisane ze on jest do diesla. No ewentualnie ze
        jest uniwersalny. 15W40 to jest dobra gestosc, ale upewnij sie ze to jest olej
        do diesla, jezeli tak to Quaker state jest tak samo dobry jak kazdy inny.
        Co do skrzyni (manualnej) i dyferencjalu to wszystkie znane mi samochody
        uzywaja SAE90, zupelnie innego oleju. Nie oleju do silnika tylko oleju
        przekladniowego. Jezeli dobrze zrozumialem ze chcesz tam uzyc oleju
        silnikowego.
    • jerr Re: Czy warto zalać olej Quaker State 07.08.05, 09:39
      Mam dobre doswiadczenia z Quaker State. Oleje te sa dobrej jakosci, niezbyt
      drogie i w USA ciesza sie duza popularnoscia. Zasugerowalby ci 5w40 ale twoj
      diesel ma dosyc duzy przebieg w zwiazku z tym mozesz sprobowac 10w. 15w to jest
      mineral - na lato dobry ale w zimie uzywalbym raczej nizszego W.
      Jesli chodzi o oleje dedykowane do diesli to nie wiem czy Quaker takie robi.
      Alternatywa moglby byc pelny syntetyk (5w o ktorym wspominam wyzej) ale jesli
      silnik twojego samochodu zuzywa olej to zastosowanie oleju o niskiej lepkosci
      moze doprowadzic do wyplukania nagarow i nasilenia sie zuzycia.
      Osobiscie zaryzykowalbym i obserwowal poprawe parametrow jazdy ktore powinny
      byc latwo zauwazalne.

Jerr
      • primerasri Re: Czy warto zalać olej Quaker State 07.08.05, 10:01
        Ja bym nie ryzykowal syntetyka - kapitalka silnika nie jest tania. Przy
        silnikach o wiekszym przebiegu 15W40 powinno byc ok. I jeszcze jedno - jak masz
        do wyboru kupic drogi olej albo tanszy (co nie znaczy, ze bylejaki) i zmienic
        go po mniejszym przebiegu to to drugie rozwiazanie bedzie w Twoim przypadku
        lepsze. Olej silnikowy o podobnych paramentach bedzie bardzo zblizony
        niezaleznie od marki - czy to bedzie Mobil, Castrol, Lotos czy Tesco. I jezeli
        kupisz olej tesco i zmienisz go po 6-7tys km to bedzie to korzystniejsze dla
        silnika niz jazda 12000km na oleju markowym. Inna sprawa jezeli masz wysilony
        silnik sportowy (nie zajezdzony) to lejesz specjalistyczny olej i jest
        gigantyczna roznica.
        To jest opinia naszych mechanikow (autoryzowany serwis, dlugoletnie
        doswiadczenie takze w sporcie).
        Pozdrawiam.
    • dark13 Re: Czy warto zalać olej Quaker State 07.08.05, 14:40
      martex5 napisał:

> Proszę mi napisać co to za olej Quaker State. Czy jest to dobry olej i czy
      > warto zalać go do Mercedesa 124 2,5 D (bez turbo) z przebiegiem 267tys.
      > kilometrów?
      To jest bardzo dobry olej ale nie wiem skad go masz bo w polsce juz chyba nie
      ma go w sprzedazy teraz wystepuje podobno pod nazwa midland.jak ja
      sprzedawalem olej to byl rozlewany w szwajcarii
      i nie posluchaj sie czasem tych co radza tobie zalac syntetyk bo mozesz sie
      przejechac na tym
      najlepszy w lato do twojego samochodu jest QS 15w40 zima mozna nalac 10W40
      zielone opakowanie a jesli silnik zuzywa troche oleju to dobry bedzie 20w50 ale
      uwazaj bo QS byl swojego czasu czesto podrabiany
    • robox Re: Czy warto zalać olej Quaker State 08.08.05, 09:06
      Warto, to dobra marka, aczkolwiek ta marka w kraju już nie występuje,teraz to
      jest midland czy microoil.Używałem quakera dość długo syntetyka i było ok.Nie
      zalecam wlewania syntetyka po długo zalewanym mineralu, chodzi o nagar który
      może doprowadzić do dużych problemów przez odrywanie się i zatykanie kanałów
      olejowych, filtra oleju a w skarjnych przypadkach rozszczelnienie no i może
      zatarcie..Sam przebieg to nie problem.Do tego diesla ta lepkość jest ok.Z tą
      zimą zejście na niższą wartość to tak z przymrużeniem oka, raczej częstsza
      zmiana.
      • martex5 Re: Czy warto zalać olej Quaker State 08.08.05, 21:25
        Jestem z Olsztyna i w moim mieście znam dwa punkty sprzedaży tego oleju. Jeśli
        będzie zainteresowanie podam namiar na forum.
    • lewarek5 Re: Czy warto zalać olej Quaker State 08.08.05, 10:42
      martex5 napisał:

> Proszę mi napisać co to za olej Quaker State. Czy jest to dobry olej i czy
      > warto zalać go do Mercedesa 124 2,5 D (bez turbo) z przebiegiem 267tys.
      > kilometrów?

... DOBRY OLEJ NIGDY NIE ZASZKODZI zwlaszcza starsze motory potrzebuja go
      najbardziej ,- jak posmarujesz,tak jechal bedziesz. Pzdr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka