martex5 06.08.05, 22:37 Proszę mi napisać co to za olej Quaker State. Czy jest to dobry olej i czy warto zalać go do Mercedesa 124 2,5 D (bez turbo) z przebiegiem 267tys. kilometrów? Link Zgłoś Obserwuj wątek
martex5 Czy warto zalać olej Quaker State 06.08.05, 22:39 Mam na myśli olej do silnika 15W40, a także co sądzicie na temat tego oleju do skrzyni i tylnego mostu?. Pozdrowienia. Link Zgłoś
kompletny_idiota Olej ten olej 06.08.05, 23:46 Do diesla MUSI byc na oleju napisane ze on jest do diesla. No ewentualnie ze jest uniwersalny. 15W40 to jest dobra gestosc, ale upewnij sie ze to jest olej do diesla, jezeli tak to Quaker state jest tak samo dobry jak kazdy inny. Co do skrzyni (manualnej) i dyferencjalu to wszystkie znane mi samochody uzywaja SAE90, zupelnie innego oleju. Nie oleju do silnika tylko oleju przekladniowego. Jezeli dobrze zrozumialem ze chcesz tam uzyc oleju silnikowego. Link Zgłoś
jerr Re: Czy warto zalać olej Quaker State 07.08.05, 09:39 Mam dobre doswiadczenia z Quaker State. Oleje te sa dobrej jakosci, niezbyt drogie i w USA ciesza sie duza popularnoscia. Zasugerowalby ci 5w40 ale twoj diesel ma dosyc duzy przebieg w zwiazku z tym mozesz sprobowac 10w. 15w to jest mineral - na lato dobry ale w zimie uzywalbym raczej nizszego W. Jesli chodzi o oleje dedykowane do diesli to nie wiem czy Quaker takie robi. Alternatywa moglby byc pelny syntetyk (5w o ktorym wspominam wyzej) ale jesli silnik twojego samochodu zuzywa olej to zastosowanie oleju o niskiej lepkosci moze doprowadzic do wyplukania nagarow i nasilenia sie zuzycia. Osobiscie zaryzykowalbym i obserwowal poprawe parametrow jazdy ktore powinny byc latwo zauwazalne. Jerr Link Zgłoś
primerasri Re: Czy warto zalać olej Quaker State 07.08.05, 10:01 Ja bym nie ryzykowal syntetyka - kapitalka silnika nie jest tania. Przy silnikach o wiekszym przebiegu 15W40 powinno byc ok. I jeszcze jedno - jak masz do wyboru kupic drogi olej albo tanszy (co nie znaczy, ze bylejaki) i zmienic go po mniejszym przebiegu to to drugie rozwiazanie bedzie w Twoim przypadku lepsze. Olej silnikowy o podobnych paramentach bedzie bardzo zblizony niezaleznie od marki - czy to bedzie Mobil, Castrol, Lotos czy Tesco. I jezeli kupisz olej tesco i zmienisz go po 6-7tys km to bedzie to korzystniejsze dla silnika niz jazda 12000km na oleju markowym. Inna sprawa jezeli masz wysilony silnik sportowy (nie zajezdzony) to lejesz specjalistyczny olej i jest gigantyczna roznica. To jest opinia naszych mechanikow (autoryzowany serwis, dlugoletnie doswiadczenie takze w sporcie). Pozdrawiam. Link Zgłoś
dark13 Re: Czy warto zalać olej Quaker State 07.08.05, 14:40 martex5 napisał: > Proszę mi napisać co to za olej Quaker State. Czy jest to dobry olej i czy > warto zalać go do Mercedesa 124 2,5 D (bez turbo) z przebiegiem 267tys. > kilometrów? To jest bardzo dobry olej ale nie wiem skad go masz bo w polsce juz chyba nie ma go w sprzedazy teraz wystepuje podobno pod nazwa midland.jak ja sprzedawalem olej to byl rozlewany w szwajcarii i nie posluchaj sie czasem tych co radza tobie zalac syntetyk bo mozesz sie przejechac na tym najlepszy w lato do twojego samochodu jest QS 15w40 zima mozna nalac 10W40 zielone opakowanie a jesli silnik zuzywa troche oleju to dobry bedzie 20w50 ale uwazaj bo QS byl swojego czasu czesto podrabiany Link Zgłoś
robox Re: Czy warto zalać olej Quaker State 08.08.05, 09:06 Warto, to dobra marka, aczkolwiek ta marka w kraju już nie występuje,teraz to jest midland czy microoil.Używałem quakera dość długo syntetyka i było ok.Nie zalecam wlewania syntetyka po długo zalewanym mineralu, chodzi o nagar który może doprowadzić do dużych problemów przez odrywanie się i zatykanie kanałów olejowych, filtra oleju a w skarjnych przypadkach rozszczelnienie no i może zatarcie..Sam przebieg to nie problem.Do tego diesla ta lepkość jest ok.Z tą zimą zejście na niższą wartość to tak z przymrużeniem oka, raczej częstsza zmiana. Link Zgłoś
martex5 Re: Czy warto zalać olej Quaker State 08.08.05, 21:25 Jestem z Olsztyna i w moim mieście znam dwa punkty sprzedaży tego oleju. Jeśli będzie zainteresowanie podam namiar na forum. Link Zgłoś
lewarek5 Re: Czy warto zalać olej Quaker State 08.08.05, 10:42 martex5 napisał: > Proszę mi napisać co to za olej Quaker State. Czy jest to dobry olej i czy > warto zalać go do Mercedesa 124 2,5 D (bez turbo) z przebiegiem 267tys. > kilometrów? ... DOBRY OLEJ NIGDY NIE ZASZKODZI zwlaszcza starsze motory potrzebuja go najbardziej ,- jak posmarujesz,tak jechal bedziesz. Pzdr. Link Zgłoś