Dodaj do ulubionych

ford windstar - doradźcie

08.08.05, 09:56
Witam, mam dylemat. Chciałabym kupić forda windstara z 98 roku; 127 tys. km
przebiegu. Ale nie wiem nic na temat awqaryjności tych samochodów. Może ktoś
z was podpowie mi, co w tych samochodach psuje sie najczęściej, jak drogie
bywają naprawy i w ogóle, czy warto...? Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • abiedrzycka Re: ford windstar - doradźcie 08.08.05, 11:34
      Nikt nie wie niczego na temet tych samochodów?:(((
      • zenon77 Re: ford windstar - doradźcie 08.08.05, 11:45
        Cześć.
        Ford Windstar to jeden z najtańszych i najgorszych vanów w USA. Nie wiem, czy
        był sprzedawany w europejskiej sieci dealerskiej Forda, ale chyba nie.
        Podsumujmy. Chcesz kupić 7-letnie auto o wątpliwej reputacji, które nigdy nie
        było sprzedawane w Europie. Najprawdopodobniej czeka Cię sporo drogich napraw
        (części na zamówienie z USA). Moim zdaniem nie warto, ale jeżeli ktoś lubi lub
        potrzebuje dużego, wygodnego auta, to jest to jakiś pomysł. Chyba jednak nie
        najlepszy. Lepiej się w takim wypadku poszukać np. VW T4 w wersji
        odpowiadającej potrzebom niż pakować się w "amerykańca".
        pozdrawiam
        • hippolin Re: ford windstar - doradźcie 08.08.05, 12:30
          O nie prawda. Pod względem awaryjności i ceny zdecydowanie wygrywa z Voyagerem.
          Pod względem przestronności i funkcjonalności wygrywa z VW i Seatem
          Polecam w szczególności wersję z dwoma kanapami, co ułatwia przejście na tylnią kanapę. Ma też takie zalety, że można swobodnie przechodzić z przodu do tyłu, pomiędzy przednimi fotelami bo nie ma tunelu środkowego, a dzwignia zmiany biegów jest w rączce - bardzo udany pomysł.
          Wygląd też ok. Kupuj :-) dobry samochód, a renoma też jest, no i był sprzedawany w Europie
          • heniumaczuga Re: ford windstar - doradźcie 08.08.05, 15:05
            No nie calkiem. Pod względem awaryjności (i pewnie ceny) trudno przegrać z
            Voyagerem. Pod względem przestronności i funkcjonalności trudno przegrać z VW -
            choć tu chyba mówileś o Sharan/Alhambra, nie o Caravelle czy jak on się teraz
            nazywa.
            I voyager i windstar (2gi lepszy) to wielkie auta o slabych, nieekonomicznych
            (choć nie nietrwalych) silnikach, bardzo niebezpieczne (szczególnie te sprzed
            2003r.).
            Na twoim miejscu kupilbym P806/Evasiona/Ulysse - wygoda przerasta amerykańską i
            godzi w sobie bezpieczeństwo i wyśmienitą funkcjonalność. Części też bardziej
            dostępne bo to eurovan. Poszukaj, poczytaj.
            • dolphin17 Re: ford windstar - doradźcie 08.08.05, 16:08
              Co do awaryjnosci Forda Windstara to trudno mi cos powiedziec, ale przejechalem
              nim ponad 10tys. km z Toronto do Vancover w Kanadzie. Autko bardzo pojemne i
              wygodne dzieki pneumatycznemu zawieszeniu. Bardzo wydajna klimatyzacja.
              Natomiast jakosc wykonania raczej kiepska, porownywalna z Fordami Taurus.
              Silnik chodzil moze i calkiem niezle na gorskich drogach Alberty, ale dzwiek
              jego byl zbyt warkotliwy i cos klekotalo w prawym kole. Jednak mimo tego autko
              jechalo bez problemu. Moja ciotka pracowala swego czasu w fabryce Forda w
              Kanadzie produkujacej wyposazenie elektryczne do m.in. Windstarow i mowi o
              marnej jakosci. Zdarzaly sie sytuacje, ze obudowa silniczka podnosnikow szyb
              byla zardzewiala, ze cos tam nie kontaktowalo. Wiec podsumowujac mimo, ze
              jechalo sie komfortowo chyba nie polece. Zwlaszcza, ze ja jechalem autkiem
              niespelna rocznym o przebiego 40tys. km, a bedzie to auto duzo starsze.
              • hippolin Re: ford windstar - doradźcie 08.08.05, 16:31
                >o przebiego 40tys. km,

to w Ameryce było? a nie powinno być w milach?
              • hippolin Re: ford windstar - doradźcie 08.08.05, 16:31
                >o przebiego 40tys. km,

to w Ameryce było? a nie powinno być w milach?
      • loyezoo Re: ford windstar - doradźcie 08.08.05, 21:49
        powtarzam sie w którymś poście ale polecam www.ocenauto.onet.pl
        tam są opinie użytkowników wszystkich marek aut.Pzdr.
    • 6nine9 Re: ford windstar - doradźcie 08.08.05, 17:32
      Windstar byl normalnie sprzedawany w Polsce, byl u mnie taki jeden w firmie w
      1997 roku. Po okolo roku ukradli.
      Jezdzilo sie nim bardzo przyjemnie (jeżdzilem tylko jako pasażer) Co do
      awaryjnosci - nie bylo najlepiej, nie pamitęam dokładnie, ale jezdzil do
      serwisu mimo ze byl nowy.
    • jpg5 Re: ford windstar - doradźcie 08.08.05, 21:36
      Serdecznie odradzam ze wzgledu chocby na wyglad itd od grudnia mam
      Chryslera Grand Voyagera z 96 r od nowosci byl w niemczech silnik 3.3 LE mial
      183 teraz mam juz prawie 220 tys km od marca kiedy go zaczolem eksplatowac
      oprocz wymiany klockow nic nie robilem aha gaz zalozylem trzeba tylko
      zwrocic uwage zyby byla wersja europejska fabrycznie m. in. wzmocniona
      skrzynia biegow z chlodnica zajrzyj na
      www.asu.pl/portal/html/modules.php?name=Forums
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka