Gość: Annnn IP: *.acn.waw.pl 27.08.02, 08:59 Co możecie powiedzieć dobrego i złego o Citroenie Picasso ? Mam zamiar takowy sobie nabyć i jestem ciekawa opinii ich użytkowników czy warto ? Annn Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: Doki Re: Citroen Picasso ? IP: 195.13.26.* 27.08.02, 09:14 Gdy wybieralem moj obecny samochod, wybor w sumie ograniczyl sie do Picasso vs Scenic. Zalety Picassa: z tylu 3 jednakowej szerokosci siedzenia. Komfortowe zawieszenie, znakomite wyciszenie wnetrza. Silnik niekorzystny fiskalnie (ale to lokalny fenomen). Wady Picassa: dluzszy o 13 cm, chociaz miejsca niewiele wiecej, bardzo skosne przod i tyl. Byle jakie fabryczne radio. Silnik slabszy o 15 KM i to sie czuje. Elektroniczny dashboard, ktorego nie znosze. Link Zgłoś
Gość: ania Re: Citroen Picasso ? IP: *.acn.waw.pl 27.08.02, 09:31 Co to znaczy "silnik niekorzystny fiskalnie"? Właściwie o jakim modelu piszesz 1.6 czy 1.8? A co myślisz o skrzyni biegów? Jaki masz przebieg/lata samochodu? PZDR AA Link Zgłoś
Gość: Doki Re: Citroen Picasso ? IP: 195.13.26.* 27.08.02, 09:59 Gość portalu: ania napisał(a): > Co to znaczy "silnik niekorzystny fiskalnie"? > Właściwie o jakim modelu piszesz 1.6 czy 1.8? > A co myślisz o skrzyni biegów? > Jaki masz przebieg/lata samochodu? Bralem pod uwage wylacznie turbodiesla, jest to w sumie dosc duzy samochod i nie ma sensu wykosztowywac sie na benzyne. Silnik benzynowy ma sens tylko jesli instalujesz gaz. Robie sporo kilometrow co roku. Turbodiesel Renaulta jest 1.9, Citroena 2 litry i trafil o jedna kategorie fiskalna wyzej, co ma wplyw na podatek drogowy i ubezpieczenie OC, ale, jak wspomnialem, to lokalny belgijski problem. Mam teraz poltorarocznego Scenika dCi z 50000 km i jestem raczej zadowolony. Link Zgłoś
Gość: Sławek Re: Citroen Picasso ? IP: *.aries.com.pl 27.08.02, 09:46 Pisałem wiele razy o Picasso (więc poszperaj w archiwum forum). Mam 1.8 16 v i jestem z niego bardzo zadowolony.Na liczniku 41 000 i jak na razie to wszystko ok. Bardzo mało spala jak na benzyne: od 4,8 na trasie do około 7 l/100 km przy spokojnej jeździe.Duży bagażnik,duże wnetrze (bardzo dobrze wyciszone) oraz wielki rozstaw osi (pewne i komfortowe prowadzenie). Samochodzik jest ok i polecam. pozdr Link Zgłoś
Gość: vd do slawka IP: *.waw.cdp.pl 27.08.02, 09:54 z zawodowej ciekawosci chcialbym spytac czy przydaje Ci sie ten wozek w bagazniku i czy czesto z niego korzystasz Link Zgłoś
Gość: Sławek Re: do slawka -> vd IP: *.aries.com.pl 27.08.02, 10:18 Gość portalu: vd napisał(a): Może uzyłem go ze dwa razy przez dwa lata,a do tego ani razu w markecie czy nawet sklepie ;-)Na szczęście jest składany i zajmuje mało miejsca w bagażniku. pozdr > z zawodowej ciekawosci chcialbym spytac czy przydaje Ci sie ten wozek w > bagazniku i czy czesto z niego korzystasz Link Zgłoś
Gość: vd Re: do slawka -> vd IP: *.waw.cdp.pl 27.08.02, 10:54 ale gadzet jest fajny pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: annnn do slawka -> skrzynia biegów IP: *.acn.waw.pl 27.08.02, 14:11 Mam pytanie o skrzynię biegów w Picassie czy uważasz, że jest precyzyjna ? Czy nie masz do niej zastrzeżeń? annnn Link Zgłoś
Gość: Sławek Re: do slawka -> skrzynia biegów IP: *.aries.com.pl 27.08.02, 16:29 Gość portalu: annnn napisał(a): Umiejscowienie dzwigni zmiany biegów jest genialne.Skoki lewarka względnie krótkie,a sama praca płynna i lekka (ale np. w C5 pracuje nieco lżej).Zestopniowanie skrzyni biegów wraz z bardzo elastycznym (jak na jednostke wielozaworową /16v/ i bez zmiennych faz rozrządu) silnikiem pozwala na bardzo wiele (np.normalne przyspieszanie na 5 biegu od 60 km/h itp). pozdrawiam > Mam pytanie o skrzynię biegów w Picassie czy uważasz, że jest precyzyjna ? Czy > nie masz do niej zastrzeżeń? > annnn Link Zgłoś