Dodaj do ulubionych

Umocowanie koła zapasowego

28.08.02, 07:38
Mam Golfa Kombi, ostatnio założyłem instalację gazową ze zbiornikiem w kole
zapasowym. W związku z tym to koło właśnie wożę w bagażniku.

Jakie mogą być sposoby na bezpieczne zamocowanie tego koła? Do oparcia
siedzenia? Do pokrywy pod dywanikiem w bagażniku?

Proszę o opinie

Pozrdowienia
Orion
Obserwuj wątek
    • hiszpan25 Re: Umocowanie koła zapasowego 28.08.02, 08:29
      Kup sobie ciśnieniowy preparat w spray'u do naprawy opon bezdętkowych i
      będziesz miał sopkój i sporo miejsca wolnego. Gumę łapiesz raz na rok ? na dwa?
      a awaryjnie łatasz takim wynalazkiem i jazda dalej. Kupić to możesz na każdej
      większej stacji typu Shell, Aral, BP... Mercedes z tego co wiem to seryjnie
      proponuje takie rozwiązanie w modelu CLK.
      PZDR!
      • Gość: TRUSKAVA Re: Umocowanie koła zapasowego IP: 195.94.197.* 28.08.02, 10:11
        hiszpan25 napisał:

> Kup sobie ciśnieniowy preparat w spray'u do naprawy opon bezdętkowych i
        > będziesz miał sopkój i sporo miejsca wolnego. Gumę łapiesz raz na rok ? na
        dwa?
        >
        > a awaryjnie łatasz takim wynalazkiem i jazda dalej. Kupić to możesz na każdej
        > większej stacji typu Shell, Aral, BP... Mercedes z tego co wiem to seryjnie
        > proponuje takie rozwiązanie w modelu CLK.
        > PZDR!

Przez dwa lata i 50 000 km złapałem gumę tylko 1 (jeden) raz, ale tak, że żaden
        preparat nic by nie pomógł... "szpileczka" weszła "czołowo" (przez bieżnik) i
        wyszła bokiem, rozpruwając bok opony na długości 10 cm. Dla takich chwil chyba
        nie warto rezygnować z zapasu w bagażniku.
        Znajomy też ma "gazownię" ze zbiornikiem toroidalnym i dostał od kogoś
        takie "śmieszne coś" do mocowania zapasu. Wygląda to jak plastikowa, pionwa
        ścianka z podstawką. Jest ona trochę wygięta ("łukowata"), wysokość ok. 15-20
        cm., a w podstawce ma rzepy - nadaje się do użytku w autkach z materiałową
        wykładziną podłogi bagażnika.
        I tak: koło kładziesz w rogu bagażnika i podpierasz tą ścianką, która rzepami
        trzyma się podłogi. Rozwiązanie proste i w miarę skuteczne - ani razu koło nie
        przesunęło się.

Pozdr@wiam

TRUSKAVA
    • linuch Re: Umocowanie koła zapasowego 28.08.02, 10:49
      orion3 napisał:

> Mam Golfa Kombi, ostatnio założyłem instalację gazową ze zbiornikiem w kole

A można wiedzieć jaki to golf jaki silnik i ile to kosztowało ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka