Dodaj do ulubionych

FORD MONDEO 2.0 TDDI (115KM) - NOWY MODEL

IP: 62.148.83.* 28.08.02, 10:48
Co sądzicie o tym aucie. Czy jest godne uwagi?
Obserwuj wątek
    • Gość: Kaszana Re: FORD MONDEO 2.0 TDDI (115KM) - NOWY MODEL IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 28.08.02, 12:10
      Od września do produkcji wchodzi nowocześniejszy TDCI 115 KM ( obok już
      produkowanego TDCI 130 KM)który zastąpi TDDI.
      • Gość: dede Re: FORD MONDEO 2.0 TDDI (115KM) - NOWY MODEL IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 28.08.02, 22:47
        mondeo ze starym dieslem pracuje strasznie głośno, szczególnie na zimno.
        Częste używanie 1 i 2 biegu może doprowadzić do głuchoty. Polecam trochę
        droższy ale o niebo lepszy nowy model diesla
    • Gość: JA Re: FORD MONDEO 2.0 TDDI (115KM) - NOWY MODEL IP: 213.77.10.* 29.08.02, 07:38
      Mój pali ok 6,5l/100km (miasto-trasa).
      Jeżeli chodzi o dynamikę to przy starcie spod świateł mogę wyprzedzić co
      najwyżej maluchy (biegi 1 i 2 są bardzo krótkie), ale gdy już dojdę do 3-ki to
      czuć, że zaczyna ciągnąć. Na trasie nigdy nie miałem problemów z wyprzedzaniem
      i nie musiałem redukować (prawie do 1-ki jak w innych samochodach) by chciał
      przyspieszać.
      Zawieszenie jest twarde, ale to dotyczy wszystkich modeli, za to doskonale
      trzyma się drogi.
    • Gość: Jako Tako Re: FORD MONDEO 2.0 TDDI (115KM) - NOWY MODEL IP: *.tarnowskie-gory.sdi.tpnet.pl 29.08.02, 09:36
      To zalezy czy kupisz ten samochod od polskiego dealera czy tez za granica.
      Jesli za granica to auto jest calkiem niezle,silnik jest w miare nowoczesny i
      wcale nie taki glosny. Do silnikow TDDI eksportowanych do Polski Ford montuje
      przestarzale czesci ktore pewnie gdzies im zostaly na magazynie a ktorych nie
      moga wlozyc do samochodow sprzedawanych w Unii. Oczywiscie do testow, rowniez w
      polskiej prasie motoryzacyjnej, Ford dostarcza samochody z pelnowartosciowym
      silnikiem TDDI. W polskich prospektach i na stronie www Forda rowniez podawany
      jest opis "mijajacy sie z prawda".
      Podstawowe roznice to: turbina o stalej a nie zmiennej geometrii oraz pompa
      wtryskowa VP30 zamiast VP44.
      Najwiekszy problem polega na tym, ze skoro oszukuja z silnikiem to kto wie jak
      wyglada z innymi czesciami ktore nie tak latwo sprawdzic, np poduszkami
      powietrznymi, ABS itd.
      • Gość: ffmarkus Re: FORD MONDEO 2.0 TDDI (115KM) - do JT IP: *.icpnet.pl 29.08.02, 18:14
        Skąd posiadasz to info? Może faktycznie poduszek pod pokrywkami nie ma, a od
        ABS-u świeci się tylko kontrolka. Człowieku, te czasy już dawno minęły. Teraz
        nikt nie pozwoliłby sobie na takie numery! Mamy już normalny rynek. Jeżeli coś
        w magazynie miało by im zostać to proponuję zmianę na stanowisku logistyka w
        Kolońskiej firmie(prędzej dali by te części do serwisów ASO na naprawy, a nie
        wkładali do nowych aut i to jeszcze tej klasy).
        • Gość: Jako Tako Re: FORD MONDEO 2.0 TDDI (115KM) - do JT IP: *.tarnowskie-gory.sdi.tpnet.pl 29.08.02, 20:07
          Skad posiadam to info? Mam taki samochod. Ford twierdzi, ze informacje w
          prospektach nie sa dla nich wiazace.
          A rynku nie mamy w Polsce normalnego. Jest typowa praktyka, ze zachodnie
          koncerny rzucaja na polski rynek towary nizszej jakosci lub takie ktore sie
          na "zachodzie nie sprzedaja". Dotyczy to nie tylko samochodow ale takze
          proszkow do prania, kawy, RTV....
    • tenpiotr Re: FORD MONDEO 2.0 TDDI (115KM) - NOWY MODEL 29.08.02, 11:09
      Mam taki samochód w wesji kombi od 14 miesięcy, przebieg 30 kkm.

1. Silnik nie jest najkulturalniejszy ale w trasie sprawdza się znakomicie.
      Ja chyba nie trafiłem na tą oszukaną wersję. Przy 80 - 160 km/h hałas nie jest
      nadmierny, za to elastyczność znakomita (wyprzedanie na piątym biegu bez
      żadnych problemów). Pali 6 .. 8l/100km (trasa - miasto).

2. Zawieszenie znakomite choć dość twarde. Bardzo wysoka ładowność - 650kg.
      Na naszych wybojach można po załadowaniu jechać bez obaw o stabilność i
      dobijanie zawieszenia. Świetny układ kierowniczy. Do tego homologacja na 5 osób
      jako ciężarówka.

3. Bardzo pojemne wnętrze i bagażnik ale nie wiem czy interesuje Cię wersja
      kombi.

Ogólnie jeżeli zwracasz uwagę na komfort i elegancję to lepszy będzie raczej
      samochód francuski. Ale jeżeli bardziej interesuje Cię sprawność samochodu i
      walory praktyczne to jest to dobry wybór.
      • Gość: Jako Tako Re: FORD MONDEO 2.0 TDDI (115KM) - NOWY MODEL IP: *.dip.t-dialin.net 09.09.02, 11:53
        tenpiotr napisał:

> Mam taki samochód w wesji kombi od 14 miesięcy, przebieg 30 kkm.
        >
        > 1. Silnik nie jest najkulturalniejszy ale w trasie sprawdza się znakomicie.
        > Ja chyba nie trafiłem na tą oszukaną wersję.

A kiedy Twoj samochod zostal wyprodukowany? Ford dostarcza do Polski oszukane
        wersje od sierpnia 2001. Przedtem bylo jak w prospekcie.
    • Gość: PIK Re: FORD MONDEO 2.0 TDDI (115KM) - NOWY MODEL IP: 62.148.83.* 03.09.02, 13:48
      HALO, HALO!
      Czy ktoś jeszcze jeździ tym autem? Jeżeli tak to proszę o jakieś wrażenia z
      jazdy .
      pozdrawiam
      • Gość: Kaszana Re: FORD MONDEO 2.0 TDDI (115KM) - NOWY MODEL IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 03.09.02, 14:31
        Gość portalu: PIK napisał(a):

> HALO, HALO!
        > Czy ktoś jeszcze jeździ tym autem? Jeżeli tak to proszę o jakieś wrażenia z
        > jazdy .
        > pozdrawiam

Jeżdziłem TDDI(115 KM)i TDCI(130 KM)-wrażenia jak najbardziej pozytywne.
        Własności jezdne-w porównaniu z innymi nowymi modelami,które miałem okazję
        testować np.Laguną-rewelacyjne.Wynika to może z faktu,że Laguna jako jeden
        z nielicznych nowych aut tej klasy ma tak proste zawieszenie-nie wielowahaczowe.
      • Gość: JA Re: FORD MONDEO 2.0 TDDI (115KM) - NOWY MODEL IP: 213.77.10.* 04.09.02, 09:06
        Gość portalu: PIK napisał(a):

> HALO, HALO!
        > Czy ktoś jeszcze jeździ tym autem? Jeżeli tak to proszę o jakieś wrażenia z
        > jazdy .
        > pozdrawiam

Powiedz co Cię interesuje.
    • Gość: Jarek Re: FORD MONDEO 2.0 TDDI (115KM) - NOWY MODEL IP: 213.17.181.* 04.09.02, 11:21
      Opinie o silnikach TDCi sa bardzo pochlebne dla Forda. Co ciekawsze wyzsze noty
      w ocenach zbiera 1,8 TDCi (Focus) niz 2,0 TDCi (Mondeo). Testowalem swego czasu
      1,8 TDDI w Focusie, ale jednak ostatecznie postawilem na technologie CR, ktora
      mozesz spodkac w TDCi (druga generacja).

Pozdr
    • Gość: pik Re: FORD MONDEO 2.0 TDDI (115KM) - NOWY MODEL IP: 62.148.83.* 04.09.02, 14:37
      Interesuje mnie jak sie zachowuje ten silnik, czy jest dużo głośniejszy od Tdi
      VW, jak ze spalaniem rzeczywistym w trasie i po mieście. Jak to auto ma się do
      VW, czy jest lepsze, czy gorsze?
      pzdr
      • Gość: JA Re: FORD MONDEO 2.0 TDDI (115KM) - NOWY MODEL IP: 213.77.10.* 04.09.02, 15:03
        Brat ma Toledo TDI 110KM i z pobieżnych porównań mogę stwierdzić, że:
        -Toledo jest trochę bardziej dynamiczne przy starcie,
        -Toledo zdecydowanie mniej pali (miasto-trasa bez problemu poniżej 6l/100km,
        Mondeo "trochę" więcej),
        -silnik Mondea ma niższy dźwięk i inaczej się go odbiera w środku (kwestia
        gustu),
        -Mondeo jest lepiej wyciszone

Dawno nie jechałem Toledo więc mogłem coś pomieszać, ale jeżeli Cię to
        interesuje to mogę przez weekend zrobić porównanie (bez crashtestu) i zdać
        relację.
        • Gość: JA Re: FORD MONDEO 2.0 TDDI (115KM) - NOWY MODEL IP: 213.77.10.* 09.09.02, 09:53
          Przeprowadziłem "testy" i oto moje wrażenia:
          -silnik Mondea na jałowym biegu to wyraźny klekot Diesla, gdy się rozgrzeje to
          jest dużo cichszy, w Toledo ten klekot nie jest aż tak wyraźny choć też go
          słychać,
          -hałas pracy silnika w Mondeo wolniej narasta i przy wyższych prędkościach jest
          mniej uciążliwy,
          -Mondeo przy starcie jest ZDECYDOWANIE mniej dynamiczne niż Toledo (pierwszy
          bieg w Mondeo jest chyba tylko po to by pokonać moment bezwładności samochodu),
          -Toledo ma "liniowe" przyspieszenie już praktycznie od 1500-1700 obr/min, nie
          czuć momentu włączenia turbo. Mondeo "coś tam ciągnie" do 2000 obr/min w tym
          momencie włącza się turbo i samochód dostaje "kopa" (takie przyspieszenie na
          dwa razy). Moment włączenie turbo w Mondeo jest wyraźnie słyszalny, bo zmienia
          się dźwięk pracy silnika (nie potrafię tego opisać ale jest inny klekot) w
          Toledo nie ma takiej zmiany,
          -Mondeo jest trochę bardziej dynamiczne na trasie przy wyższych prędkościach, w
          ogóle Mondeo lubi duże prędkości (jest ciszej i lepiej trzyma się drogi, ale
          gdy są dziury to jazda Toledo jest wygodniejsza mniej trzęsie),
          -Toledo pali ZECYDOWANIE mniej niż Mondeo, średnie dla Toledo wyszła 5,3l/100km
          (trasa-miasto, więcej miasta niż trasy), przez weekend przejechałem Mondeo ok.
          860km (tylko trasa, AirShow w Radomiu i po Polsce) i na razie jest ok.
          6l/100km !!!

Podsumowując:
          Toledo jest lepsze jeżeli chodzi o dynamikę jazdy (częste przyspieszenia) jest
          więcej "frajdy", Mondeo nadaje się na trasy (włączenie tempomatu lub położenie
          cegły na pedał gazu i jazda po autostradzie).
          Może trochę przesadziłem, Mondem też można jeździć dynamicznie, porównując
          przyspieszenia do 100km/h, to Mondeo przyspieszy szybciej, ale nie jest to tak
          płynne jak w Toledo.
          Porównując silniki VW i Forda, to gdybym mógł to zamieniłbym się na TDI ale
          115KM jest cichszy od TDI 110KM i jeszcze bardziej dynamiczny (brat porównywał
          swojego Toledo z Passatem TDI 115KM).
    • Gość: toja Re: FORD MONDEO 2.0 TDDI (115KM) - NOWY MODEL IP: 217.97.133.* 04.09.02, 18:09
      "jezdze" takim (115KM) od 1,5 roku - prawie 5 m-cy w 2 ratach przestal w
      warsztatach. Zglaszalem kilka (9) usterek, ktore pojawiaja sie od czsu do
      czasu, ale w serwisie ich nie stwierdzono. Prawde mowiac musieliby go porzadnie
      przetestowac w trasie, ale nie jest to w interesie FORD-a.
      TDCI-130KM jest znacznie cichszy, ale tez chetnie "lyka" wode przy wjezdzie w
      kaluze. Silnik jest do wymiany i nie uwzgledniaja gwarancji (przeszedlem przez
      to w ub. roku i znajomy kilka tyg. temu - z nowym silnikiem TDCI. Slyszalem, ze
      to czesta przypadlosc jak pojawia sie deszcze (w ciagu 1 tyg. u 1 dilera
      stawilo sie 5 delikwentow do wymiany silnika.
      Jest duzy, twardy, dobrze trzyma sie drogi, z klima i swiatlami na trasie (120-
      140km/h) pali ok. 8l/100.

• tenpiotr Re: FORD MONDEO 2.0 TDDI (115KM) - NOWY MODEL 05.09.02, 08:45
        Mam pytanie do toja:
        Czy to łykanie wody dotyczy także TDDI?
        Jesli tak to w jakich okolicznościach do niego dochodzi?

Pozdrowienia
        • Gość: pik Re: FORD MONDEO 2.0 TDDI (115KM) - NOWY MODEL IP: 62.148.83.* 05.09.02, 10:19
          A ja czekama na relacje z porównania "JA"
          Pozdrawiam
        • Gość: toja Re: FORD MONDEO 2.0 TDDI (115KM) - NOWY MODEL IP: 217.97.133.* 06.09.02, 17:18
          dotyczy- 2.0 DuraTorq-DI 16V (115 KM) takim jezdze i zdaje sie, ze nie byl on
          zmieniany od lutego 2001. Zobacz jak jest umiejscowiony wlot powietrza, bo
          jezeli nie zmienili, to woda moze wlewac sie "grawitacyjnie" jezeli chlapnie na
          wys. ok. 40cm. Ja po przejezdzie przez kaluze jeszcze 2 tygodnie jezdzilem, ale
          nie mial mocy, wiec odstawilem do warsztatu i tam sie dowiedzialem, ze to
          wtrysk, po wymianie ze to nie wtrysk, tylko do 1 cylindra dostala sie woda i
          trzeba wymienic silniczek....
          Sprawa wydala sie panom z Forda o tyle dziwna, ze w pozostalych przypadkach po
          wjechaniu w wode cyt "...korbowod wychodzil bokiem...." i koniec jazdy - laweta
          i do warsztatu.
          Sadzilem, ze po wprowadzeniu TdCi problem zniknie, ale jak widac nie poprawiono
          nic w tym zakresie. Moze tak ma byc?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka