Dodaj do ulubionych

TERKOCZĄCY SILNIK W CORSA C

06.09.05, 12:09
Witam! jestem posiadaczem corsy c z 2001r przerobionej na gaz i od 2 miesięcy
czasu mam z problem z ciągle palącą się "kontrolką nieprawidłowa praca
silnika". Pdłączałem pod komputer i nie wykazało żadnych usterek, wymieniłem
świece i lampka zgasła ale na 2 dni a potem znów to samo. Problem też dotyczy
samego odgłosu przacy silnika który terkocze jak diesel ale już od dłuższego
czasu jeszcze sprzed historii z kontrolką a teraz to już brzmi jak traktor.
Proszę o jakieś sugestie
Obserwuj wątek
    • waskes29 Re: TERKOCZĄCY SILNIK W CORSA C 06.09.05, 12:25
      Powinienes wiedziec ze jesli pojawiaja sie stuki w silniku to swiadczy to o
      raczej powaznej usterce i odrazu udac sie z tym do mechanika ,nie da sie na
      odleglosc powiedziec co moze byc przyczyna mogl sie przestawic rozrzad , cos z
      zaworami moze byc wiele powodow .
      Wine moze ponosic nieprawidlowy montarz gazu lub nieodpowiednia instalacja do
      tego silnika.
      • skyddad Re: TERKOCZĄCY SILNIK W CORSA C 06.09.05, 12:28
        Sprawdz poziom oleju?
        Pzdr.Sky.
    • misiak.bk Re: TERKOCZĄCY SILNIK W CORSA C 06.09.05, 13:38
      PO mojemu pewnikiem sonda lambda (jeśli masz kat.)W oplach może nawet nie
      wykazać błędu na servisie (sprawdzone na włsnej skórze). Jeśli instalacja jest
      z emulatorem to trza by do gazownika zawitać co by dokonał regulacji. Sprawdź
      wydech bo minimalna dziura przed katem powoduje błędne odczyty z sondy (
      przypadek z golfa IV 99 r.)Poza tym sprawdź przewody od elektryki silnika
      (wszelkiej maści) ople lubieją śniedzieć:).
      pzdr
    • skyddad Re: TERKOCZĄCY SILNIK W CORSA C 06.09.05, 14:12
      Podejrzewam ze uzyto niewlasciwego oleju ( czytaj mineralnego) wystapilo
      przytkanie kanalow olejowych dostarczajacyh olej do smarowania rozrzadu i juz
      wystapilo zuzycie stad ten klekot.nalezy sprawdzic jaki olej posiada silnik
      wymnienic na syntetyk,to jest auto juz zroku 2001 mozna tylko lac
      syntetyk,sprawdzic stan rozrzadu tzn walka rozrzadu i stanu Vipar nie wiem jak
      wy nazywacie ramie przenoszace moment z walka na zawor.te ramie ma stopke ktora
      moze byc wytarta, lub walek bezposrednio naciska os zaworu poprzez taki maly
      cylinderek,przepraszam ja nie znam tych okreslen po polsku.jezeli te
      powierzchnie sa nie wyrobione i walek rowniez nie to zmienic na prawdziwy
      syntet uregulowac zawory i byc moze dojdzie wszystko do stanu wlasciwego.Ale
      jezeli wystapilo zuzycie to nalezy wymienic walek rozrzadu.Silnik czyscic
      wszystkie kanaly.Robi sie to specjalnym olejem.
      Pzdr.Sky.
      • skyddad Re: TERKOCZĄCY SILNIK W CORSA C 06.09.05, 14:14
        Misiak masz oczywiscie racje ,lampka check engine jest odpowiedzialna za sklad
        spalin czyli stosunek paliwa do powietrza w tym wypadku gazu do
        powietrza.jezeli jest nie wlasciwy i przedawkowanie gazu lampka bedzie sie
        swiecic.
        Pzdr.Sky.
    • adam.kkkk Re: TERKOCZĄCY SILNIK W CORSA C 06.09.05, 15:38
      kupiłem tn samochód od poprzedniego właściciela był serwisowany w oplu i miał w
      książeczce serwisowej wpisany przy ostatniej wymianie oleju półminwralny 10w/40
      więc taki lałem. Czy to naprawde może być wina złego oleju?
      adam.kkk
      • waskes29 Re: TERKOCZĄCY SILNIK W CORSA C 06.09.05, 16:01
        adam.kkkk napisał:

> kupiłem tn samochód od poprzedniego właściciela był serwisowany w oplu i miał
        w
        >
        > książeczce serwisowej wpisany przy ostatniej wymianie oleju półminwralny
        10w/40
        >
        > więc taki lałem. Czy to naprawde może być wina złego oleju?
        > adam.kkk
        To napewno nie jest wina oleju nie wiem co oznacza slowo ze silnik terkocze ?
        Pracuje nierowno ? Glosno i sa slyszalne stuki?
        • adam.kkkk Re: TERKOCZĄCY SILNIK W CORSA C 06.09.05, 16:47
          terkocze to znaczy gdy jest na luzie z włączonym silnikiem bardzo głośno
          pracuje jak silniki w mocno wyeksploatowanych silnikach mających po 15 lat.
          Niektórzy mnie się pytają z uśmiechem czy to dizel. Chodzi natomiast równo
          tylko "cyka". a o olej się pytam bo słyszałem niestety już za późno że auta po
          2001 powinny jeździć tylko na syntetyku
          • skyddad Re: TERKOCZĄCY SILNIK W CORSA C 06.09.05, 17:31
            100% zuzyty walek rozrzadu.Pzdr.Sky
            winny olej.
          • waskes29 Re: TERKOCZĄCY SILNIK W CORSA C 06.09.05, 17:32
            adam.kkkk napisał:

> terkocze to znaczy gdy jest na luzie z włączonym silnikiem bardzo głośno
            > pracuje jak silniki w mocno wyeksploatowanych silnikach mających po 15 lat.
            > Niektórzy mnie się pytają z uśmiechem czy to dizel. Chodzi natomiast równo
            > tylko "cyka". a o olej się pytam bo słyszałem niestety już za późno że auta
            po
            > 2001 powinny jeździć tylko na syntetyku

Jesli sa to stuki to spowodowane prawdopodobnie glosna praca ukladu rozrzadu.
            Moze byc przestawiony rozrzad choc malo prawdopodobne ,nie wiem jaki system
            regulacji zaworow jest w tym modelu jesli hydrauliczny moga byc uszkodzone
            regulatory popychaczy jesli nie to trzeba sprawdzic i ustawic luzy na zaworach.
            Resztea powodow to raczej jakas powazniejsza usterka silnika i lepiej z tym
            udac sie jak najszybciej do mechanika wymiana oleju nic nie zmieni a juz bzdura
            jest ze silnik ten musi chodzic na syntetyku - nic nie musi choc powinien co
            zmniejsza jego zuzycie zwlaszcza w momencie uruchamiania zimnego
            silnika ,zmniejsza tarcie i sprawia ze w silniku nie osadza sie nagar -jesli
            uzyty byl wczesniej polsyntetyk lepiej nie stosowac juz syntetyku bo moze tylko
            pogorszyc sytuacje.
    • rg693 Re: TERKOCZĄCY SILNIK W CORSA C 12.09.05, 15:27
      Z Twojego opisu domyślam się że w corsie jest trzycylindrowy silnik
      poj.1000cm,jeśli tak to terkoczący odgłos pracy i drgania szczególnie na
      wolnych obrotach jest typowy i normalny jednak często oprócz terkotania słychać
      łańcuch rozrządu mimo iż przewidziany na całe "życie" silnika naciąga się [wada
      fabryczna] i wskrajnych przypadkach może przeskoczyć.Istnieje sposób wymiany
      samego lańcucha bez rozbierania części silnika w serwisach to robią [koszt ok
      200 pln].Jeśli jednak słycać tylko terkotanie tak ma być.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka