Gość: mać IP: *.unizeto.pl 21.09.01, 17:31 wlaśnie po co kiedys francuzy miały żółte leflektory? poz, mac Link Zgłoś Obserwuj wątek
civic_vtec Re: żółte reflektory w starych francuzach 21.09.01, 21:05 Nie tylko francuzy :-) Rzecz polegala na tym, ze gdy stosowano tradycyjne zrodla swiatla (kto pamieta jeszcze taka zarowke?) o malej wydajnosci strumienia swietlnego przeprowadzono badania wykazujace, ze swiatlo o zoltej barwie zapewnia lepsze (dziwne, nie?) widocznosc drogi przez kierowce. Szczegolnie bylo to podobno zauwazalne podczas jazdy we mgle. Zdaje sie, ze zjawisko jest podobne do tego, ktore reklamuja firmy optyczne sprzedajac okulary dla kierowcow z zoltym filtrem, co ma poprawiac kontrastowosc widzenia np. o zmierzchu. Dostepne byly nie tylko francuzy z gotowymi zoltymi oczkami, ale takze zarowki z tak barwionym szklem oraz dodatkowe reflektory przeciwmgielne w takiej kolorystyce. Dzis technika poszla inna droga, ale moze jeszcze kiedys wrocimy do tamtego rozwiazania? pozdrawiam - vtec Link Zgłoś
ssaczek Re: żółte reflektory w starych francuzach 21.09.01, 21:30 Pamiętam żółte żarówki, i żarówki trójkolorowe (żółto - niebieskie z zielonym) To całkiem inne światło i widać dokładniej rzeczy które normalnie nie zauważamy. Ale samo światło(jasność) jest dużo słabsze. A co do mgły to nic nie pomaga!!!!!! Pozdro. Link Zgłoś
Gość: szdowk Re: żółte lelektory w starych francuzach IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 21.09.01, 21:26 Hello Nie wiem po co, ale zawsze mi sie to podobalo ;') Co prawda mam niemiecki samochod, ale chyba sobie tez takie zarowki sprawie - beda pasowac do koloru nadwozia :-) Szymon Link Zgłoś
Gość: cashoob Re: żółte lelektory w starych francuzach IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 21.09.01, 21:56 Gdzieś czytałem, że jest to pomysł francuskich wojskowych na to, żeby odróżnić w czasie wojny swoje /francuskie/ samochody od obcych.;-))) Link Zgłoś
Gość: ssaczek Re: żółte lelektory w starych francuzach IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.09.01, 22:18 Gość portalu: cashoob napisał(a): > Gdzieś czytałem, że jest to pomysł francuskich wojskowych na to, żeby odróżnić > w czasie wojny swoje /francuskie/ samochody od obcych.;-))) I Ty w to wierzysz!!!! To stary wynalazek, jeszcze z przed wojny. Tylko na tamte czasy był super exklusiv. Link Zgłoś
Gość: all Re: żółte lelektory w starych i nowych francuzach IP: *.018.popsite.net 21.09.01, 23:27 Moge ci poidziec ze sa zarowki zolte H4 55W/60W i 90W/130W.(OSRAM) Lepjej je widac z daleka i we mgle. Chyba nielegalne PL? PZDR,ALL Link Zgłoś
Gość: Mo Re: żółte lelektory w starych i nowych francuzach IP: *.dip.t-dialin.net 22.09.01, 15:36 Swiatla przeciwmgielne dlugi czas byly wlasnie zolte. Taka jest natura tego swiatla, ze najskuteczniej przebija sie przez mgle i ogolnie przez warstwy powietrza. To dlatego pod wieczor slonce zabarwia sie na zolto, gdyz warstwa powietrza jaka musi pokonac jest znacznie grubsza niz w poludnie i tylko ta zolta czesc swiatla slonecznego jest w stanie ja pokonac. Ufff... Link Zgłoś
Gość: Michal Re: żółte lelektory w starych i nowych francuzach IP: *.telia.com 22.09.01, 16:13 Panowie ostroznie z zarowkami wiekszej mocy. temperatura sie podnosi w kloszu i sie wypaczaja lustra i to bardzo szybko,efekt trzeba kupic nowy reflektor.Pamietajcie ze reflektory wykonane sa w 90% z plastikow.Ludzie placza jak im przyjdzie za np. relektor Saaba wybulic 3000SEK.Pzdr.Michal Link Zgłoś
civic_vtec Re: żółte reflektory - uwaga na dodatek Michala!!! 22.09.01, 18:43 Pozdrawiam wszystkich vtec Link Zgłoś
civic_vtec Re: żółte reflektory - prawo PL 22.09.01, 18:42 Pogrzebalem troche po Inecie i znalazlem: Swiatla drogowe, mijania i przeciwmgielne moga miec barwe biala lub zolta selektywna. Swiatla pozycyjne powinny miec barwe biala, zolta selektywna dopuszczalna jest pod warunkiem uzywania ich ze swiatlami drogowymi lub mijania tej samej barwy. Uwaga: Swiatla do jazdy dziennej moga miec wylacznie barwe biala. Zrodlo: ROZPORZĄDZENIE MINISTRA TRANSPORTU I GOSPODARKI MORSKIEJ z dnia 1 kwietnia 1999 r. w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia. (Dz. U. Nr 44, poz. 432) Załącznik nr 6 WARUNKI SZCZEGÓŁOWE DOTYCZĄCE ŚWIATEŁ ZEWNĘTRZNYCH POJAZDU SAMOCHODOWEGO I PRZYCZEPY Link Zgłoś