zaq26 14.09.05, 12:01 nie wiecie może gdzie i za ile takie zakładają do klekotów-diesli ? jestem z Wrocławia, może gdzieś w pobliżu jest taki warsztat, który to robi? Link Zgłoś Obserwuj wątek
zaq26 nikt nie wie? 15.09.05, 18:09 ciągle o tym trąbią w mediach, a jak człowiek chce coś takiego zakupić to nie wiadomo kto sprzedaje :((( Link Zgłoś
heatman Re: instalacje zasilania olejem jadalnym 16.09.05, 10:21 Wiesz co mi sie wydaje że żadnej instalcji do tego nie potrzeba, poprosru lejesz w bak i tyle. Inną rzeczą jest to jak zareaguje na to paliwo pompa wtryskowa i wtryskiwacze. Na pewno na wtryskiwaczach bedzie więcej nagaru i trzeba je bedzie częściej czyścić, czyli regenerować. (Nie rób tego sam w domu :) ). Być może właściwości smarne oleju jadalnego będą nieco gorsze, i to może zaszkodzic pompie tryskowej, ale to już zależy od jej konstrukcji. Jeśli masz starego diesla, to eksperymantalnie nalej do baku przepalnoego oleju po frytkach.Tak 30% procent dodatku do oleju napędowego. Zastanawiam się czy nie warto by było mieszać tego 50/50 z olejem opałowym. Ciekawe jak zareagował by na to ten odczynnik który służy do identyfikacji. Nawiasem mówiać ciekawe jak spalałby się taki olej w kotle CO. Ale jedno jest pewne z komina bedzie śmierdziało naleśnikami :) . Jeśli masz silnik benzynowy to nawet nie myśl o przerobienu na olej jadalny. To może dotyczyć tylko i wyłacznie silników o zapłonie samoczynnym, czyli diesli. Jesłi chcesz podyskutować na ten temat to zajrzyj na forum www.elektroda.pl , poszukaj może w arczhowum, pewnie ten temat już tam był poruszany. Link Zgłoś
zaq26 Re: instalacje zasilania olejem jadalnym 16.09.05, 11:16 dzięki za odpowiedź. z opałem eksperymentować nie będę, szkoda mi auta mimo że stare (12 lat) a co do rzepaku to potrzebna jest prosta instalacja: zbiornik, filtr, pompa, podgrzewacz. olej jadalny musi być podgrzany do min. 40 stC (najlepiej koło 70) i wtedy jest wystarczająco rozrzedzony żeby nie zapychać filtrów i wtryskiwaczy. jeśli bym go nalał pół na pół z ON do baku w lecie to pewnie by się nic nie stało, ale takie kombinowanie na krótką metę to mnie nie urządza. co do wykrycia go w baku przez kontrolę, to nie ma znaczników identyfikujących, więc tylko badania laboratoryjne, a tego to się na razie nikomu nie chce robić. tak więc nadal szukam warsztatu który mi założy porządną instalację. nawet jeden znalazłem (mam tylko maila) ale gość robi dla niemców i "niemiecką" cenę krzyknął: 3200 netto :( PZDR Link Zgłoś
marcinc3 co do opalu 16.09.05, 11:28 znam osoby ktore leja opal ale czysty czerwony nie odbarwiany do starych sztrucli ale mam znajomych ktorzy leja to do okularow do bmw 525 tds z lat 1992 jak z 2001 do 3.0 d do toyoty ladkriusera nowego do merca cdi nowego e klasy nie wspopmne o busach tzn vw lt z 1997 i t4 jak i tranzity pompy wykanczaja dodatki jakie ludzie dodaja najczesciej miksol zabija wtryski i te odbarwiacze tzn kwas i wapno powoduje korozje no i wiadomo ze to przestepstwo skarbowe ale jak bedziesz mykal na jadalnym to tez Link Zgłoś
zaq26 Re: co do opalu 16.09.05, 15:04 jadalny jest nieszkodliwy dla silnika. a opał mniej lub bardziej szkodzi. gadałem ze znajomym mechanikiem i mówił że do starego merca można by lać, tyle że ja mam forda :) przestępstwo K-S jest, ale co z tego, mała szansa że złapią. Link Zgłoś
typson Re: co do opalu 17.09.05, 01:53 > jadalny jest nieszkodliwy dla silnika. ale dla ludzi jest. Lepiej uzywac oliwy z oliwek extra virgin Link Zgłoś
zaq26 Re: instalacje zasilania olejem jadalnym 16.09.05, 11:17 aa właśnie skumałem że zastanawiasz się jakby marker OO zareagował z rzepakiem. pewnie nijak. Link Zgłoś
qwert789 Re: instalacje zasilania olejem jadalnym 16.09.05, 11:28 W instalacjach grzewczych na ciężki olej opałowy zaczyna się już stosoweć szmalec (tłuszcz zwierzęcy) cena 700 PLN/tonę. Link Zgłoś
zaq26 Re: instalacje zasilania olejem jadalnym 16.09.05, 15:06 ja głodny a Ty o szmalcu.... ale szkwarków to chyba do pieca nie wrzucają? szkoda by było szkwareczki spalać, lepiej pod wódeczkę z kanapką zakąsić :) Link Zgłoś
fazi_ze_sztazi linki 16.09.05, 23:27 files.fso.inds.pl/upload/DIESEL_OLEJ_ROSLINNY.htm darmowa-energia.eko.org.pl/pliki/ekoauto/diesel.html biodiesel.pl/ pzdr. Link Zgłoś
typson Re: instalacje zasilania olejem jadalnym 17.09.05, 01:54 no i alternatywa jest niemieckie paliwo z kota, o ktorym pisala ostatnio wyborcza. Link Zgłoś