Dodaj do ulubionych

instalacje zasilania olejem jadalnym

14.09.05, 12:01
nie wiecie może gdzie i za ile takie zakładają do klekotów-diesli ?
jestem z Wrocławia, może gdzieś w pobliżu jest taki warsztat, który to robi?
Obserwuj wątek
    • zaq26 nikt nie wie? 15.09.05, 18:09
      ciągle o tym trąbią w mediach, a jak człowiek chce coś takiego zakupić to nie
      wiadomo kto sprzedaje :(((
    • heatman Re: instalacje zasilania olejem jadalnym 16.09.05, 10:21
      Wiesz co mi sie wydaje że żadnej instalcji do tego nie potrzeba, poprosru lejesz
      w bak i tyle. Inną rzeczą jest to jak zareaguje na to paliwo pompa wtryskowa i
      wtryskiwacze. Na pewno na wtryskiwaczach bedzie więcej nagaru i trzeba je bedzie
      częściej czyścić, czyli regenerować. (Nie rób tego sam w domu :) ). Być może
      właściwości smarne oleju jadalnego będą nieco gorsze, i to może zaszkodzic
      pompie tryskowej, ale to już zależy od jej konstrukcji. Jeśli masz starego
      diesla, to eksperymantalnie nalej do baku przepalnoego oleju po frytkach.Tak 30%
      procent dodatku do oleju napędowego. Zastanawiam się czy nie warto by było
      mieszać tego 50/50 z olejem opałowym. Ciekawe jak zareagował by na to ten
      odczynnik który służy do identyfikacji. Nawiasem mówiać ciekawe jak spalałby się
      taki olej w kotle CO. Ale jedno jest pewne z komina bedzie śmierdziało
      naleśnikami :) . Jeśli masz silnik benzynowy to nawet nie myśl o przerobienu na
      olej jadalny. To może dotyczyć tylko i wyłacznie silników o zapłonie
      samoczynnym, czyli diesli. Jesłi chcesz podyskutować na ten temat to zajrzyj na
      forum www.elektroda.pl , poszukaj może w arczhowum, pewnie ten temat już tam był
      poruszany.
      • zaq26 Re: instalacje zasilania olejem jadalnym 16.09.05, 11:16
        dzięki za odpowiedź.
        z opałem eksperymentować nie będę, szkoda mi auta mimo że stare (12 lat)
        a co do rzepaku to potrzebna jest prosta instalacja: zbiornik, filtr, pompa,
        podgrzewacz. olej jadalny musi być podgrzany do min. 40 stC (najlepiej koło 70)
        i wtedy jest wystarczająco rozrzedzony żeby nie zapychać filtrów i
        wtryskiwaczy. jeśli bym go nalał pół na pół z ON do baku w lecie to pewnie by
        się nic nie stało, ale takie kombinowanie na krótką metę to mnie nie urządza.
        co do wykrycia go w baku przez kontrolę, to nie ma znaczników identyfikujących,
        więc tylko badania laboratoryjne, a tego to się na razie nikomu nie chce robić.

tak więc nadal szukam warsztatu który mi założy porządną instalację. nawet
        jeden znalazłem (mam tylko maila) ale gość robi dla niemców i "niemiecką" cenę
        krzyknął: 3200 netto :(

PZDR
        • marcinc3 co do opalu 16.09.05, 11:28
          znam osoby ktore leja opal ale czysty czerwony nie odbarwiany do starych
          sztrucli ale mam znajomych ktorzy leja to do okularow do bmw 525 tds z lat 1992
          jak z 2001 do 3.0 d do toyoty ladkriusera nowego do merca cdi nowego e
          klasy nie wspopmne o busach tzn vw lt z 1997 i t4 jak i tranzity pompy
          wykanczaja dodatki jakie ludzie dodaja najczesciej miksol zabija wtryski i te
          odbarwiacze tzn kwas i wapno powoduje korozje no i wiadomo ze to
          przestepstwo skarbowe ale jak bedziesz mykal na jadalnym to tez
          • zaq26 Re: co do opalu 16.09.05, 15:04
            jadalny jest nieszkodliwy dla silnika. a opał mniej lub bardziej szkodzi.
            gadałem ze znajomym mechanikiem i mówił że do starego merca można by lać, tyle
            że ja mam forda :)
            przestępstwo K-S jest, ale co z tego, mała szansa że złapią.
            • typson Re: co do opalu 17.09.05, 01:53
              > jadalny jest nieszkodliwy dla silnika.

ale dla ludzi jest. Lepiej uzywac oliwy z oliwek extra virgin
      • zaq26 Re: instalacje zasilania olejem jadalnym 16.09.05, 11:17
        aa właśnie skumałem że zastanawiasz się jakby marker OO zareagował z rzepakiem.
        pewnie nijak.
        • qwert789 Re: instalacje zasilania olejem jadalnym 16.09.05, 11:28
          W instalacjach grzewczych na ciężki olej opałowy zaczyna się już stosoweć
          szmalec (tłuszcz zwierzęcy) cena 700 PLN/tonę.
          • zaq26 Re: instalacje zasilania olejem jadalnym 16.09.05, 15:06
            ja głodny a Ty o szmalcu....

ale szkwarków to chyba do pieca nie wrzucają? szkoda by było szkwareczki
            spalać, lepiej pod wódeczkę z kanapką zakąsić :)
    • fazi_ze_sztazi linki 16.09.05, 23:27
      files.fso.inds.pl/upload/DIESEL_OLEJ_ROSLINNY.htm
      darmowa-energia.eko.org.pl/pliki/ekoauto/diesel.html
      biodiesel.pl/
      pzdr.
    • typson Re: instalacje zasilania olejem jadalnym 17.09.05, 01:54
      no i alternatywa jest niemieckie paliwo z kota, o ktorym pisala ostatnio wyborcza.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka