black.iron 15.09.05, 17:33 nie wiem, czy to juz bylo na tym forum. co powiecie? mi sie bardzo podoba. nad stylistyka wersji 5d mozna dyskutowac, ale sedan jest po prostu pieknym autem... Link Zgłoś Obserwuj wątek
black.iron Re: nowy CIVIC SEDAN 15.09.05, 17:33 aha, oto link: www.edmunds.com/future/2006/honda/civic/100511162/photos.html Link Zgłoś
wujaszek_joe Re: nowy CIVIC SEDAN 15.09.05, 17:45 jakiś amerykanski strasznie hatchback jest rewelacyjny Link Zgłoś
black.iron Re: nowy CIVIC SEDAN 15.09.05, 17:49 no mi sie 5 d tez podoba, ale zadnia sa generalnie podzielone. Link Zgłoś
fazi_ze_sztazi WIDZIALEM GO DZISIAJ NA ULICY 15.09.05, 17:55 jade sobie rano do roboty, a tutaj jedzie sobie nowy civic. na pierwszy rzut oka, ladny. pzdr. Link Zgłoś
black.iron Re: WIDZIALEM GO DZISIAJ NA ULICY 15.09.05, 19:43 ciekawym, czy wersja europejska bedzie sie roznila jakos znacznie. Link Zgłoś
fazi_ze_sztazi Re: WIDZIALEM GO DZISIAJ NA ULICY 15.09.05, 19:58 opis wersji sedan 2005: tinyurl.com/c2gjl a tutaj wersja sedan 2006: tinyurl.com/dbeo8 zwroc uwage ze model 2005 ma rozstaw osi 103.1", a model 2006 ma 106.3". czyli jest wiekszy !!! a ja gdzies wyczytalem ze hatchback ma byc mniejszy i sie balem ze tak samo zrobia z sedanem. ciekawe czy ten sedan to tylko taki dziwolag na USA (tak jak accord, co jest zrobiony na plycie acura TL, a ten accor europejski jest na plycie acura TSX), czy bedzie taki sam w europie? pzdr. Link Zgłoś
fazi_ze_sztazi Re: WIDZIALEM GO DZISIAJ NA ULICY 15.09.05, 20:10 coupe 2006 tinyurl.com/blc6k ma rozstaw osi 104.3", zaczynam sie gubic co oni porobili z tym autem. kazdy model inny od poprzedniego. wiem ze rostaw osi to nie wszystko, ale jest to jakis wyznacznik tego skad sie biora poszczegolne modele. pzdr. Link Zgłoś
pindoll Re: WIDZIALEM GO DZISIAJ NA ULICY 15.09.05, 20:13 fazi_ze_sztazi napisała: > coupe 2006 > tinyurl.com/blc6k > ma rozstaw osi 104.3", zaczynam sie gubic co oni porobili z tym autem. kazdy > model inny od poprzedniego. wiem ze rostaw osi to nie wszystko, ale jest to > jakis wyznacznik tego skad sie biora poszczegolne modele. > pzdr. Fazi, my tu w Europie mamy system metryczny, nie kumamy co to ćwierć funta.. :) Link Zgłoś
fazi_ze_sztazi Re: WIDZIALEM GO DZISIAJ NA ULICY 15.09.05, 20:46 cwierc funta z serem to royal with cheese a jesli ktos potrzebuje pomocy, oto ona: wez moje wartosci w calach i pomnoz przez 25,4 a otrzymasz wynik w mm. proste pzdr. Link Zgłoś
black.iron Re: WIDZIALEM GO DZISIAJ NA ULICY 15.09.05, 21:34 fazi_ze_sztazi napisała: > opis wersji sedan 2005: > tinyurl.com/c2gjl > a tutaj wersja sedan 2006: > tinyurl.com/dbeo8 > zwroc uwage ze model 2005 ma rozstaw osi 103.1", a model 2006 ma 106.3". czyli > jest wiekszy !!! a ja gdzies wyczytalem ze hatchback ma byc mniejszy i sie > balem ze tak samo zrobia z sedanem. > ciekawe czy ten sedan to tylko taki dziwolag na USA (tak jak accord, co jest > zrobiony na plycie acura TL, a ten accor europejski jest na plycie acura TSX), > czy bedzie taki sam w europie? > pzdr. dobrze, bo ze zdjec na tych linkach wynika, ze dotychczasowy amerykanski sedan jest taki sam jak europejski. maozna sie zatem spodziewac, ze z nowym tez tak bedzie, co oznacza, ze bedzie to po prostu ladne auto:) coupe rowniez udane! przod mi sie najbardziej wlasnie w coupe podoba (grill konkretnie). mogli by taki zastosowac w hatchbacku zamiast tego plastikowego czegos. w ogole to chyba hatchback najmniej im sie udal stylistycznie, ale de gustibus. z drugiej strony ma najbardziej kontrowersyjna linie i najwiecej w niej charakteru, moze sie przyzwyczaje. no i niech dadza jakis silnik miedzy tym 1.4 83 KM a 1.8 140 KM! Link Zgłoś
niknejm Re: WIDZIALEM GO DZISIAJ NA ULICY 19.09.05, 10:03 black.iron napisał: > no i niech dadza jakis silnik miedzy tym 1.4 83 KM a 1.8 140 KM! I kiszka. Nie będzie w 3D/5D takiego. Tylko w sedanie 1.6 (ponoć 130KM) wystąpi. Pzdr Niknejm Link Zgłoś
ok19 Syfik? 15.09.05, 20:50 Wydmuszki c.d.Wiem skąd Honda idzie (pamietam te niskie oplywowe żaby sprzed paru lat), ale nie wiem dokąd zmierza.Sedan podobny do obecnego (takim jeżdżę) i jak dla mnie o niebo ładniejszy od hatchbacka.Hatchback z tymi plastikowymi kloszami z przodu i tyłu wyglada jak świecąca świąteczna bombka.Ale gusta są różne.Ciekaw jestem tylko jakie bedzie tylne zawieszenie, czy wahacze czy belka skretna.Jeśli ta ostatnia, to chyba po wielu latach powiem Hondzie "Adieu"Nie chce mi sie kupowac coraz gorszego i coraz droższego auta, a taką prawidlowosc obserwuje od paru lat.Chyba, że jednak nadal Honda..ale Accord, ale ta z kolei celuje ceną w BMW, więc jesli mam placic 100 tys. zl za Accorda 2,0 to może też 2,0 ale Subaru Legacy? Jeśli ceny civica z silnikiem 1,8 benzyna i 2,2 Diesel będa przekraczac pulap 80-100 tys. zl, to trzeba sie bedzie cieżko zastanowic.Pozdrawiam. Link Zgłoś
fazi_ze_sztazi Re: Syfik? 15.09.05, 21:24 zmiany w modelu 2006 (sedan, na USA) inny silnik (1.8 - 140KM), ABS w standardzie, 4 poduszki (std), 5 biegowy automat (byl 4), kola 16" (od wersji LX) pozostaje zawieszenie z tylu niezmienione. to jest inne auto. cena mi sie nie podoba, ale trudno porownywac do poprzednika. pzdr. Link Zgłoś
black.iron Re: Syfik? 15.09.05, 21:28 fazi_ze_sztazi napisała: > pozostaje zawieszenie z tylu niezmienione. niestety zmienione - belka... buuu! Link Zgłoś
fazi_ze_sztazi Re: Syfik? 16.09.05, 00:00 to co ma 2006 model sedan, z tylu: Reactive-link double wishbone rear suspension po anglijsku slabo mowie, wiec nie wiem co to znaczy, moze ktos pomoze?!? pzdr. Link Zgłoś
black.iron Re: Syfik? 16.09.05, 02:59 takiego angielskiego to i ja nie znam, ale w hatch bedzie belka, wiec w sedanie zapewne rowniez Link Zgłoś
niknejm Re: Syfik? 19.09.05, 10:06 black.iron napisał: > takiego angielskiego to i ja nie znam, ale w hatch bedzie belka, wiec w > sedanie zapewne rowniez No więc podobno właśnie nie. W 3D/5D jest belka, w 4D wahacze z tyłu. Co jest poniekąd dziwne, bo TypeR zbudują na bazie 3D i będzie to najmocniejszą wersją. Z belką z tyłu? ;-) Pzdr Niknejm Link Zgłoś
gls1 Re: Syfik? 22.09.05, 11:41 Ten silnik 1.8 VTEC 140 km to jest jednostka ze starej Integry z sprzed 1994 roku. A swoja droga ciekawe czy do sedana beda montowac 2.4 turbo 250 km??? PZDR!! Link Zgłoś
niknejm Re: Syfik? 22.09.05, 12:26 gls1 napisał: > Ten silnik 1.8 VTEC 140 km to jest jednostka ze starej Integry z sprzed 1994 > roku. Tja... Jasne. ;-) A silnik ze starej Astry 2.0 150KM to na pewno ten sam silnik co w Maździe 3 (też 2.0 150KM) ;-) To zupełnie inna konstrukcja, choć moc i pojemność taka sama. Ciekawy szczegół konstrukcyjny, to szczątkowa przepustnica - dużą część jej roli przejęła specyficzna konstrukcja sterowania zaworami, co redukuje zużycie paliwa. Podobne (pod względem koncepcji) rozwiązanie stosuje BMW (system valvetronic). Generalnie ten silnik 1.8 nastawiony jest raczej na oszczędność paliwa niż osiągi, choć przyspieszenie do 100km/h w okolicach 8.6s (takie dane podano dla hatcha) też brzmi nie najgorzej. Natomiast cena na pewno nie pozwoli na dużą popularność Cifa 1.8 w Polsce. To będzie cholernie drogi samochód (okolice 80k PLN za wersję 1.8). > A swoja droga ciekawe czy do sedana beda montowac 2.4 turbo 250 km??? Nie sądzę. Podejrzewam, że co najwyżej 2.0 200KM. Pzdr Niknejm Link Zgłoś
black.iron Re: Syfik? 15.09.05, 21:39 ok19 napisał: Sedan podobny do obecnego (takim jeżdżę) moze jakies podobienstwo jest ale obecny sedan mi sie srednio podoba, a nowy bardzo. > i jak dla mnie o niebo ładniejszy od hatchbacka.Hatchback z tymi plastikowymi > kloszami z przodu i tyłu wyglada jak świecąca świąteczna bombka. tu niestety sporo racji jest... Ciekaw jestem tylko jakie bedzie tylne zawieszenie, czy wahacze czy > belka skretna.Jeśli ta ostatnia, to chyba po wielu latach powiem > Hondzie "Adieu"Nie chce mi sie kupowac coraz gorszego i coraz droższego auta, a > tja, niestety bedzie to belka... Link Zgłoś
simr1979 Re: Syfik... 16.09.05, 10:36 ...w porównaniu z hatchbackiem - mam nadzieje, że tylko mało wymagającym Amerykanom każą się nim cieszyć... ;) Link Zgłoś
black.iron Re: nowy CIVIC SEDAN 15.09.05, 21:45 niech ktos oswieci ignoranta: civiki sedany sa sprzedawane na zachodzie czy tylko w stanach? Link Zgłoś
wlk.brytania Re: nowy CIVIC SEDAN 16.09.05, 00:24 Bede szczery-nie podoba mi sie.Consept hatchback'a duzo ladniejszy. Link Zgłoś
niknejm Re: nowy CIVIC SEDAN 19.09.05, 10:07 black.iron napisał: > niech ktos oswieci ignoranta: civiki sedany sa sprzedawane na zachodzie czy > tylko w stanach? W EU też. Pzdr Niknejm Link Zgłoś
simr1979 Re: nowy CIVIC SEDAN 22.09.05, 11:52 niknejm napisał: > black.iron napisał: > > > niech ktos oswieci ignoranta: civiki sedany sa sprzedawane na zachodzie c > zy > > tylko w stanach? > > W EU też. > > Pzdr > Niknejm ????????? - we Frankurcie pokazano tylko hatchbacka.. Link Zgłoś
niknejm Re: nowy CIVIC SEDAN 22.09.05, 12:29 simr1979 napisał: > niknejm napisał: > > > black.iron napisał: > > > > > niech ktos oswieci ignoranta: civiki sedany sa sprzedawane na zacho > > > dzie czy tylko w stanach? > > > > W EU też. > > ????????? - we Frankurcie pokazano tylko hatchbacka.. Zrozumiałem, że o obecnie oferowany model chodzi. Natomiast nie wierzę, żeby Honda zrezygnowała ze sprzedaży Civica 4D na polskim (i w ogóle EU) rynku. W poprzednich generacjach zawsze był w ofercie. Więc i teraz pewnie będzie. Najwyżej wprowadzą z opóźnieniem. Pzdr Niknejm Link Zgłoś
black.iron Re: nowy CIVIC SEDAN 22.09.05, 13:35 osz, cholera! co innego myslalem, co innego napisalem... chodzilo mi o coupe! Link Zgłoś
callafior Re: nowy CIVIC SEDAN 16.09.05, 15:53 Jest ładny, owszem, ale za wyjątkiem tylnych reflektorów. Link Zgłoś